فهرست مطالب

مدرس علوم انسانی - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 56، بهار 1387)

فصلنامه مدرس علوم انسانی
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 56، بهار 1387)

  • پژوهش های مدیریت در ایران
  • 312 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/03/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • عادل آذر، غلامرضا توکلی، سید حمیدخداداد حسینی صفحه 1
    مدل تعالی EFQM را می توان گذار از کثرت به وحدت در الگوها ورویکردهای مختلف متکثر موجود در حوزه بهبود و تعالی سازمانی نامید که مهمترین کارکرد آن، انجام خودارزیابی و شناسایی زمینه های قابل بهبود در یک سازمان است. از آنجا که سازمانها به ویژه آنهایی که از سطح بلوغ پایین تری در مدیریت کیفیت جامع برخوردارند هنگام استفاده از این مدل با انبوهی از زمینه های قابل بهبود مواجه خواهند شد، همواره انتخاب مهمترین و کلیدی ترین مساله ها که ارزش تخصیص منابع سازمان را داشته باشند، چالش اصلی آنهاست. بنابراین، سازمانها ناگزیر به غربال مساله های شناسایی شده برای یافتن مهمترین مساله های خود هستند. مرور ادبیات وپیشینه این موضوع حاکی از آن است که رویکردی جامع و دقیق که در قالب یک مدل و الگوریتم مشخص به غربال مساله های شناسایی شده با مدل تعالی EFQM بپردازد موجود نیست. هدف از این مقاله، معرفی یک الگوی غربالگری ریاضی برای انتخاب مساله های کلیدی در مدل تعالی بنیاد کیفیت اروپا است. از آنجا که فضای تصمیم گیری حاکم بر سازمان های صنعتی عموما از نوع فازی است و معمولا داده ها در فرم مبهم و سربسته مطرح می شوند، لذا برای اینکه این مدل با شرایط حاکم بر سازمان های صنعتی تطبیق بیشتری داشته باشد، الگوی پیشنهادی در فضای تصمیم گیری فازی طراحی شده تا ضمن در نظر گرفتن زبان طبیعی محیط کسب و کار و استفاده از اطلاعات نادقیق و مبهم موجود، بتوان تصمیمات لازم را برای اولویت بندی زمینه های قابل بهبود اتخاذ کرد.
    کلیدواژگان: مدل تعالی، اولویت بندی زمینه های قابل بهبود، معیارهای غربالگری، فرایند خودارزیابی
  • عادل آذر، رضا فرهی بیلویی، علی رجب زاده صفحه 33
    در این مقاله، برنامه ریزی تولید برای فرایندهای تولید پالایشگاهی (چند مرحله ای چند محصولی) با دو رویکرد قطعی و فازی مدلسازی ریاضی شده است. هدف از این مقاله، پاسخ دادن به این پرسش است که کدام رویکرد ریاضی (قطعی یا فازی) جواب بهتری برای برنامه ریزی تولید ارائه می دهد. برای پاسخ دادن به این سؤال ابتدا یک مدل ریاضی خطی قطعی چند مرحله ای چند محصولی، برای یک دوره زمانی 24 ساعته طراحی شد. سپس مدل فازی آن تدوین گردید و سرانجام مدلهای تدوین شده در یک نمونه پژوهش آزمون شدند.
    نتایج حاصل از مدلهای قطعی و فازی، همگی بیانگر بهبود جواب بهینه مدل فازی نسبت به مدل قطعی بودند. همچنین شایان ذکر است که مدل ارائه شده در این مقاله، قابل تعمیم و کاربرد در سایر فرآیندهای تولید پالایشگاهی (چند مرحله ای چند محصولی) است. بنابراین توصیه می شود برای مدلسازی ریاضی برنامه ریزی تولید، با استفاده از منطق فازی به اندازه گیری هر چه بیشتر پارامترهای نادقیق و مبهم پرداخته شود و این نوع مدلسازی، مبنای برنامه ریزی تولید قرار گیرد. این همان موضوعی است که مقاله حاضر به آن جامه عمل پوشانده ومی توان بیان کرد که نادیده گرفتن این موضوع، همان نقطه ضعف مدلهای گذشته است که در ادبیات موضوع آورده شده اند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی تولید، مدلسازی ریاضی، برنامه ریزی خطی فازی، برنامه ریزی خطی قطعی
  • زهرا آراستی، محمدرضا اکبری جوکار صفحه 55
    کارآفرینی در ایران پدیده جدیدی است و مطالعات بسیار محدودی در این زمینه خصوصا در رابطه با موضوع کارآفرینی زنان انجام شده است. علی رغم اینکه اخیرا شاهد افزایش علاقه مندی زنان ایرانی به داشتن مشارکت اقتصادی و اجتماعی و خصوصا تحصیلات عالی هستیم، ولی در بهره مندی از مشارکت آنان در امور اقتصادی جامعه با مشکلاتی مواجهیمم.
    از سوی دیگر، استراتژی های متفاوت زنان و مردان کارآفرین در راه اندازی و مدیریت کسب و کار و رویکرد متفاوت آنان به موفقیت، منشا تفاوتهایی در کسب و کارهای آنان می باشد.
    لذا به منظور دریافت شناختی کلی از زنان کارآفرین تحصیلکرده دانشگاهی و کسب و کارهای آنان، همچنین شناسایی عوامل مؤثر در راه اندازی موفق کسب و کارهای کارآفرینانه توسط این زنان، مطالعه ای وسیع و ملی در جامعه زنان کارآفرین تحصیل کرده دانشگاهی ایران با استفاده از پرسشنامه ای که بدین منظور طراحی و با نظر خبرگان کارآفرینی و انجام پیش آزمون، اصلاح گردید، انجام گرفت. این مقاله به بیان قسمتی از نتایج این مطالعه در ارتباط با استراتژی ها و رویکرد زنان کارآفرین دانشگاهی به موفقیت می پردازد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که زنان کارآفرین ایرانی، با برنامه ریزی و با هدف ارائه محصولات و خدماتی با کیفیت بهتر، کسب و کار خود را راه اندازی می کنند و داشتن برنامه کسب و کار، نقش مهمی در راه اندازی موفق کسب و کار آنان دارد. همنچنین زنان کارآفرین ایرانی، موفقیت خود را در درجه اول در رسیدن به رضایت شخصی و اثبات شایستگی های خود و سپس در سودآوری می دانند
    کلیدواژگان: کارآفرینی، زنان، ایران، استراتژی ها، موفقیت
  • رضا بندریان، احمد موسایی صفحه 79
    امروزه تجاری سازی به یکی از ارکان مهم در فرایند نوآوری فناورانه تبدیل گردیده و پیچیدگی ارزشیابی و قیمت گذاری دانش فنی از دشواری های آن است. پیچیدگی های مرتبط با فناورانه و دانش فنی، بسیاری از مؤسسات تحقیق و توسعه را وادار به اتخاذ روش های هیوریستیک برای قیمت گذاری کرده است. از سوی دیگر، استفاده از روش های معتبر علمی برای قیمت گذاری، این مؤسسات را بر آن داشته است تا به منظور موفقیت بیشتر در تجاری سازی دانش فنی، از چنین روش هایی استفاده کند. در این مقاله با استفاده از یک رویکرد ترکیبی، ابتدا ارزیابی دانش فنی توسط یک مدل سیستماتیک به عمل می آید. سپس مدلی برای قیمت گذاری بر اساس یک روش تجربی و ابتکاری ارائه می شود. در انتها نیز نتایج استفاده از این مدل در مورد چند دانش فنی در پژوهشگاه صنعت نفت ارائه می گردد
    کلیدواژگان: قیمت گذاری دانش فنی، ارزیابی و ارزشیابی دانش فنی، دانش فنی محصولات شیمیایی پتروشیمیایی
  • احمد جعفرنژاد، مجید اسماعیلیان، مهران رضوانی صفحه 105
    در این مقاله، یک مدل جدید برای مکان یابی مراکز توزیع ارائه شده که هزینه های مربوط به موجودی کالا و ذخیره اطمینان را شامل می شود. دراین مدل، هزینه حمل کالا از تامین کننده به مراکز توزیع که بیان کننده مقیاس اقتصادی استفاده از اقلام ثابت هزینه می باشد نیز در مدل وارد شده و مساله به صورت یک مدل برنامه ریزی غیر خطی عدد صحیح صفر و یک فرموله شده است.
    از نرم افزار «اکسل» برای مدل سازی و حل مدل استفاده شده و در نهایت در مورد تحلیل حساسیت نتایج به تغییر در پارامترهای کلیدی مدل، چون هزینه های ثابت ایجاد مراکز توزیع و هزینه ثابت سفارش بحث شده است. در نتیجه کاربرد تجارت الکترونیک این نوع هزینه ها کاهش چشمگیری داشته است. در این شرایط برای کاهش هزینه کل، باید تعداد مراکز توزیع افزایش یابد.
    کلیدواژگان: مکان یابی، زنجیره توزیع، مدل عدد صحیح غیر خطی
  • پیام حنفی زاده، سروشا معیر صفحه 127
    شرکتهای مادر، ماهیت متفاوتی در مقایسه با شرکت های تجاری دارند. شرکت مادر با داشتن سیاست مشخص در قبال محصولات و خدمات به حمایت، پشتیبانی و کنترل شرکت های تابعه خود می پردازد. از آنجا که دو شرکت مادر با سبد محصولات و خدمات مشابه، حتی در سطح بین المللی به ندرت یافت می شود، مفهوم رقابت و برنامه ریزی استراتژیک در بین آنها با شرکت تجاری معمولی متفاوت است. این تفاوت در نقش اساسی حمایت و پشتیبانی از شرکت های تابعه به ظهور می رسد. برنامه ریزی استراتژیک سیستمهای اطلاعاتی بدین جهت صورت می گیرد تا محور سرمایه گذاری در زمینه فناوری اطلاعات و ارتباط را با اهداف استراتژیک سازمان همسو نماید. از آنجائیکه هدف استراتژیک و مفهوم رقابت در میان شرکت مادر از شرکت تجاری متداول تک یا چند محصولی متمایز است، لذا مراحل برنامه ریزی استراتژیک سیستمهای اطلاعاتی نیز برای شرکت های مادر از فرایند متفاوت تبعیت می کند. این ماهیت متمایز باعث در نظر گرفتن ملاحظات در مراحل برنامه ریزی استراتژیک سیستمهای اطلاعاتی می شود. این مقاله با بکارگیری روش ارزیابی متوازن، منابع محدود سرمایه گذاری را روی فرآیندهایی متمرکز می کند که در تحقق اهداف استراتژیک شرکت های مادر نقش اساسی دارند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک سیستمهای اطلاعاتی، شرکت مادر، عوامل کلیدی موفقیت، روش ارزیابی متوازن
  • سید رضاسیدجوادین، ماشاءالله حسین زاده* صفحه 159

    در هر سازمان، کارکنان مختلف قابلیتهای متفاوتی دارند و برای ارتقای این قابلیت ها و پیوند آنها با استراتژی شرکت، متناسب با هر دسته از قابلیت ها، باید سبک های مدیریت منابع انسانی متفاوتی در نظر گرفته شود. این تحقیق در نظر دارد میزان تطابق سبک های مدیریت منابع انسانی را با میزان قابلیت های استراتژیک کارکنان در شرکتهای صنعتی مورد بررسی قرار دهد. بنابراین، ضمن مروری بر دیدگاه های مختلف، عوامل موثر در تعیین سبک مدیریت منابع انسانی مورد بحث قرار گرفته و با در نظر گرفتن میزان «ارزش استراتژیک» و «منحصر بفردی» به عنوان قابلیت های استراتژیک، یک طبقه بندی شامل چهار دسته از کارکنان ارائه شده و متناسب با هر دسته از کارکنان، یک سبک مدیریتی نیز پیشنهاد گردیده است. سپس میزان انطباق سبک های منابع انسانی با قابلیتهای استراتژیک، در نمونه ای از شرکتهای صنعتی مورد بررسی قرار گرفته است. سنجش قابلیتهای کارکنان و تعیین سبک مدیریت منابع انسانی هر شرکت با استفاده از ابزار پرسشنامه و روش میدانی صورت گرفته است. در پایان، نتایج مورد بحث و بررسی قرارگرفته و پیشنهادهایی ارائه گردیده است.

    کلیدواژگان: قابلیتهای استراتژیک، ارزش استراتژیک، منحصر بفردی، سبک مدیریت منابع انسانی، شرکتهای صنعتی
  • زهرا فروتنی، عطیه بحرانی صفحه 189
    محوراصلی و رکن اساسی سازمان، منابع و سرمایه انسانی آن محسوب می شود و توسعه سازمان منوط به استفاده بهینه، مطلوب و کارآمد ازمنابع و به ویژه نیروی انسانی آن است. بهترین سیستمها بدون ایجاد زمینه مناسب در نیروی انسانی خود نمی توانند برنامه ها شان خود را به انجام برسانند و نقطه حائز اهمیت آن است که نفس برنامه متکی به نوعی انضباط است.
    از سوی دیگر، مجموعه رفتار های افراد در سازمان، رفتار سازمانی وآن نیز رفتار اجتماعی، از جمله انضباط اجتماعی را شکل می دهد. به عبارت دیگر، انضباط اجتماعی، حاصل نظم وانضباط فردی افراد در نظام اجتماعی است. ساده ترین و قابل فهمترین تفسیر از انضباط اجتماعی این است که هرکس، در هر جا و در هر کار، وظیفه خود را به درستی و با رعایت نظم، قاعده و قانون انجام دهد.
    برای ایجاد و حاکمیت انضباط اجتماعی در سازمان در کنار کار فرهنگی، باید از طریق بررسی علمی و شناسایی ارتباط عوامل مختلف با این پدیده اجتماعی، به استقرار و نهادینه ساختن آن کمک کرد. به این منظور این مقاله که حاصل یک پژوهش علمی در باب بررسی ارتباط انضباط اجتماعی با برخی از عوامل سازمانی است، در نظر دارد خلاصه ای از یافته ها و نتایج حاصل از تحقیق علمی در این زمینه را ارائه کند.
    کلیدواژگان: انضباط، انضباط اجتماعی در سازمان، حاکمیت قانون و مقررات، خودانضباطی، سیستمهای سازمانی
  • آرین قلی پور، علی پیران نژاد صفحه 219
    اندیشمندان از دیر باز آرزو داشته اند که در جوامع دموکراتیک، یکایک مردم در فرایند تصمیم گیری برای جامعه خویش مشارکت داشته باشند. هر چند سالیان متمادی این آرزو برآورده نشده، ولی این امکان وجود دارد که فناوری ارتباطات و اطلاعات، زمینه مساعدی برای مشارکت تک تک اعضای جامعه در امور مربوط به جامعه خویش فراهم کند. از آن جا که وجود اعتماد، زیربنای وجود دولتهای دموکراتیک است، این مقاله درصدد است تا آثار دولت الکترونیک بر نهادهای اولیه و تاثیر آن بر میزان اعتماد به دولت و دموکراسی در جامعه را تبیین کند. بدین منظور، نظر سه گروه مدیران دولتی، اساتید و دانشجویان مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های تحقیق حاکی از وجود رابطه علی بین دولت الکترونیک، میزان اعتماد عمومی، و دموکراسی الکترونیکی است.
    کلیدواژگان: دولت الکترونیک، دموکراسی الکترونیکی، اعتماد عمومی
  • اصغر مشبکی، زهرا علی پور درویشی صفحه 256
    با افزایش فرایند انعطاف پذیرکردن سیستمهای مدیریتی، از جمله سیستم جبران خدمات، ضرورت بررسی تئوریک و شناخت متغیرهای کلیدی مؤثر بر طراحی سیستم جبران خدمات انعطاف پذیرمطرح می شود. هدف مقاله بررسی توانایی تئوری کارگزاری در تبیین مسائل مربوط به جبران خدمات با لحاظ کردن متغیرهای تعدیل گر زمینه فرهنگی و ماهیت حرفه در سازمان های ایرانی می باشد.
    طرح/ متدلوژی: در این مقاله یک مدل مفهومی توسعه داده شده که رابطه متغیر مستقل یعنی مفروضات تئوری کارگزاری و متغیر وابسته، یعنی ویژگی های سیستم جبران خدمات (ساختار موجود جبران خدمات و تمایل کارگزاران به ترکیب این ساختار) را با دخالت متغیرهای تعدیل گر (ابعاد فرهنگی و نوع حرفه) در دو شرکت فعال در صنعت خودرو(باحرفه تولیدی و حرفه خدماتی) آزمون کرده است. لازم به ذکر است که مفروضات تئوری کارگزاری تا به حال در کشور ایران آزمایش نشده است.
    یافته ها
    آزمون فرضیات، بعضی از مفروضات تئوری کارگزاری را تایید می کنند. یافته ها نشان می دهند که بعضی از پیش بینی های تئوری کارگزاری توسط ابعاد فرهنگی تحت الشعاع قرار گرفته و همین طور بعضی ازویژگی های حرفه رابطه مفروضات تئوری کارگزاری با سیستم جبران خدمات را تعدیل کرده است.
    نتیجه گیری
    لحاظ کردن مفروضات تئوری کارگزاری با توجه به ابعاد فرهنگی و شرایط حرفه در تنظیم قراردادهای جبران خدمات می تواند در بهبود سیستم حقوق ودستمزد شرکتهای ایرانی اثر بخش باشد و از مشکلات وهزینه های کار گزاری بکاهد.
    کلیدواژگان: قراردادهای جبران خدمات، تئوری کارگزاری، ابعاد فرهنگی، ویژگی های حرفه
  • چکیده مقالات به زبان انگلیسی
    صفحه 310
|
  • Adel Azar, Gholamreza Tavakoli, Seyyed Hamid Khodadad Hoseyni Page 1
    We can call “EFQM excellence model” as a transition from the great number of different models and approaches to unity in context of organizational improvement and excellence. Doing self-assessment to find areas for improvement (AFIs) is the most important application of this model. Those organizations which are on lower level of total quality management will encounter lots of AFIs. So finding key problems is an important challenge for them. Reviewing the literature shows that there is no specific and systematic model to solve this challenge. We intended to introduce a mathematical screening model in order to help organizations to find their key problems. The proposed model was designed in fuzzy context, because decision making situation of most of the organizations is in vague and ambiguity.
  • Adel Azar_Reza - Farahi Bilooee_Ali Rajabzade Page 33
    In this research, production planning for refinery production processes (multi-stage, multi-production) was modeled with two approaches: crisp and fuzzy. The purpose of this article was to answer this question that which approach (crisp or fuzzy) has a better answer for production planning. To answer this question, at first, one multi- stage multi- production crisp linear mathematical model for a 24-hour period was designed. Then its fuzzy model was organized and finally the models were tested in a research sample. The results from fuzzy and crisp models showed the improvement of optimal answer in fuzzy model rather than crisp model. Also it should be mentioned that the presented model in this research can be applied in other refinery production processes (multi-stage,multi-production).So it is recommended that for mathematical modeling of production planning, Corresponding vague and ambiguous factors should be measured through fuzzy logic and this kind of modeling should be used as a base for production planning. Disregarding this subject is the shortcoming of the previous models (which are mentioned in Introduction).
  • Zahra - Arasti_Mohamadreza - Akbarijokar Page 55
    Entrepreneurship is a new phenomena Iin Iiran and the research in this subject especially in women entrepreneurship is very limited. In spite of the fact that most of the Iranian Women coperate in economic and, social aspects and especially in higher education, the society is not reaping the rewards of all their cooperations and efforts in economic affairs. On the other hand, different strategies of men and women entrepreneurs in start up process and business management as well as their different views to success are the sources of differences in their businesses. In favor of total knowledge of Iranian women’s businesses and the factors that influence the process of start-up, a vast and national research on educated women entrepreneur population was done through a questionnaire built for this subject. The questionnaire was and corrected by the experts and a pretest. This article presents a part of the results about strategies and views of Iranian women entrepreneurs to success. The results point out that Iranian women entrepreneurs start their businesses by planning and presentation of the best quality of products or services. This planning results in prosperity of their businesses. Iranian women entrepreneurs also view success of business in obtaining personal satisfaction and improvement of their abilities, then in profit.
  • Reza - Bandarian_Ahmad - Mousaie Page 79
    Commercialization of technology is one of the importants element of innovation process and there are several difficulties to do that. Evaluating and pricing of know –how is one of the most complicated activities in commercialization process. The complexity of technology and know-how pricing has caused difficulties for research technology institutes (RTIs) leading them to use heuristic method for pricing. On the other hand, they are eager to use scientific methods for pricing in commercialization process. In this paper, a model was developed to systematically evaluate know-how and then to price the technology based on experience and heuristics method. Then the model was tested with the real cases in the Research Institute of Petroleum Industry (RIPI)(Iran).
  • Ahmad Jafarnejhad_Majid - Esmaelian_Mehradn - Rzvani Page 105
    In this research We introduce a new distribution center (DC) location model that incorporates working inventory and safety stock inventory costs at the distribution centers. In addition, the model incorporates transport costs from the suppliers to the DCs that explicitly reflect economies of scale through the use of a fixed cost term. The model was formulated as a non-linear integer-programming problem. The algorithms were tested on the problems with 15 retailers and 5 distribution centers. We uses SOLVER of Excel for modeling, solution and sensitivity analysis of the results. Finally, the sensitivity of the results to changes in key parameters including the fixed cost of placing orders was discussed. Significant reductions in these costs might be expected from e-commerce technologies. The model suggests that as these costs decrease, it is optimal to locate additional facilities.
  • Payam - Hanafizadeh_Sorousha - Moayer Page 127
    Holding companies differ in nature from commercial companies. Adopting a specific policy towards products and services, holding companies support and control their subsidiaries. Competition and strategic planning conceptually differ in companies and ordinary commercial companies owing to the fact that no two holding companies, which provide similar products and services can be found, even at the international level. Information systems strategic planning (ISSP) is accomplished to develop an orientation toward the investment in information and communications technologies that aligns with the strategic objectives of the organization. As mentioned earlier, due to the differences between parent companies and ordinary commercial companies with single- or multi-products/services in terms of strategic planning and competition, the information systems strategic planning process in holding companies follows quite different steps. This distinguishing nature leads us to take considerations into account in ISSP steps. Applying balanced scoredcard method, this article concentrates the limited resources of investment on the processes that fulfill an essential role in accomplishing the strategic objectives of holding companies.
  • Seyed Reza - Seyed Javadin, Mashaalah Hosseinzadeh Page 159

    In every organization, different employees have different capabilities. for development of these capabilities and linking with corporate strategies, according to each category of capabilities, different HRM styles should be used. The purpose of this paper was to examine the accordance of HRM styles with HR capabilities in industrial companies. So, by reviewing the related approaches, the effective factors in selecting HRM styles were discussed. Then, using "strategic value" and "uniqueness" as strategic capabilities, a classification of four types of workers were developed, and a HRM style was proposed for every type. Then the accordance of HRM styles with strategic capabilities in a sample of industrial companies was examined. Level of human capabilities and HRM styles in every company were determined with questionnaire survey. Finally, the obtained results were discussed and some suggestions were presented.

  • Page 189
    Human resources are the fundamental consideration of any organization, and the development of organization depends upon the effective and optimum use of the resources particularly its manpower. The ideal systems cannot accomplish their programs without creating appropriate background in their manpower, and the most crucia point is that the program in itself relies on a kind of discipline. On the other hand, set of behaviors of the people within an organization form organizational behavior, and then social behavior which in turn forms social discipline. In other way, social discipline is the result of discipline and order of the individuals in social system. The simplest and the most understandable illustration of discipline is that anyone in any place and in any profession does his/her best obeying the law. cultural activities Scientific survey and recognition of the relationship between different elements and this social phenomenon can help establishing a powerful social discipline Besides within the organization. To do so, this paper which is the result of a scientific research an the relationship between social discipline and some organizational elements aims to present a short summary of the findings and the results of related scientific research papers.
  • Page 219
    Participating of demos in decision making processes of their society have had been the scientists utopia. Communication and information technologies paved the way for participation of the people in their fate. By the way, the most important construct in this equation is public trust that determines the level and specificatian of democracy To explain the role of trust in electronic government, we took advantages of justice pentagon (five dimensional) model and examined public administrators, faculty members and students opinion about electronic government, public trust and democracy. The results support our electronic government – justice – trust and democracy conceptual model.
  • Asghar Moshabaki_Zahra - Alipour Darvishi Page 256
    By the increasing rate of flexibility in management systems including compensation systems, it is necessary to study theoretically and understand the key variables on designation of flexible compensation systems. Purpose – The purpose of this article is to study the ability of agency theory in explanation of compensation problems inrollving the cultural context and occupation features in Iranian Automotivie Induslry. Design/methodology- In this article, a conceptual model was developed in which we examined the relation of independent variable (agency theory assumptions) and dependent variables (current structure of compensation contracts and agent's tendency to arrange this structure). this relation is interfered with moderate variables (cultural dimensions and kind of occupation). In order to test the hypothesis, two active firms in automotive industry (manufacturing and service companies) were selected for sampling. It is to be mentioned that agency theory assumptions have not been examined in Iranian Automantive ludustry. Results –Test of hypothesis confirmed lots of agency theory assumptions. our findings showed that some of agency theory predictions are attenuated by cultural characteristics and most of time there is a significant relation between agency theory assumptions and occupation conditions. Conclusions - using agency theory assumptions with respect to cultural dimensions and occupation dimensions and occupation conditions in drawing up of compensation contracts will improve Iranian firm’s wage and salary systems in order to reduce agency problems and the related cost.