فهرست مطالب

نشریه تحقیقات کاربردی خاک
سال دوم شماره 1 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/16
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نصرت الله نجفی، معصومه عباسی صفحات 1-14
    غلظت عناصر کم مصرف محلول خاک بر میزان جذب آنها به وسیله گیاه اثر دارد. در این تحقیق، اثر کشت گیاه برنج (Oryza sativa L.) رقم علی کاظمی و مصرف لجن فاضلاب و کودهای شیمیایی بر تغییرات غلظت آهن (Fe)، روی (Zn)، مس (Cu) و منگنز (Mn) محلول خاک پس از غرقاب در شرایط گلخانه ای بررسی گردید. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو تکرار، شامل مدت غرقاب در 10 سطح (2، 11، 30، 37، 42، 49، 56، 63، 78 و 92 روز)، منبع و مقدار کودهای آلی و شیمیایی در شش سطح (شاهد، 100% کودهای شیمیایی، 20 گرم لجن فاضلاب بر کیلوگرم خاک با و بدون مصرف 50% کودهای شیمیایی، 40 گرم لجن فاضلاب بر کیلوگرم خاک با و بدون مصرف 50% کودهای شیمیایی)، با و بدون کشت برنج انجام شد. نتایج نشان داد که غلظت Zn محلول، در هر دو تیمار باکشت و بدون کشت پس از غرقاب به طور معنی داری کاهش یافت در حالی که غلظت Fe محلول در تمام تیمارهای بدون کشت (به جز 100% کودهای شیمیایی) ابتدا به طور معنی داری افزایش و سپس کاهش یافت. غلظت Mn محلول نیز پس از غرقاب در تمام تیمارهای بدون کشت ابتدا افزایش و سپس کاهش یافت. مصرف لجن فاضلاب و کودهای شیمیایی باعث افزایش غلظت Fe، Mn و Zn محلول خاک در تیمارهای باکشت و بدون کشت گردید. در تمامی تیمارها، غلظت Cu محلول خاک ناچیز بود. در اواخر دوره رشد برنج، غلظت Fe و Mn محلول خاک در تیمارهای باکشت (رایزوسفر) به طور معنی داری بیشتر از تیمارهای بدون کشت (غیررایزوسفر) بود در حالی که میان تیمارهای باکشت و بدون کشت از نظر غلظت Zn محلول خاک تفاوت معنی داری وجود نداشت. به طور کلی، کشت گیاه برنج (فرآیندهای رایزوسفر) و مصرف لجن فاضلاب و کودهای شیمیایی می توانند غلظت عناصر غذایی کم مصرف محلول خاک را تغییر دهند.
    کلیدواژگان: برنج، رایزوسفر، عنصر کم مصرف، غرقاب، لجن فاضلاب
  • فرخ اسدزاده، سلمان میرزایی، منوچهر گرجی، علی جعفری اردکانی صفحات 15-25
    شرایط سطح خاک مانند زبری، ساختمان، پوشش گیاهی و پوشش سنگ ریزه اهمیت زیادی در کنترل نفوذ آب به خاک، رواناب و فرسایش خاک دارد. پوشش سنگ ریزه سطحی به طور مستقیم فرآیندهای فرسایش را به خصوص در مناطق خشک و نیمه خشک که پوشش گیاهی کمی دارند، تحت تاثیر قرار می دهد. هدف از تحقیق حاضر، بررسی آزمایشگاهی اثر پوشش سنگ ریزه سطحی بر میزان تلفات خاک و خصوصیات هیدرولیکی جریان نظیر ضریب زبری و تنش برشی در یک نمونه خاک لسی از استان گلستان بود. در این تحقیق، شبیه سازی رواناب با استفاده از یک فلوم 5/0×6 متر و در شیب ثابت سه درصد انجام شد. تیمارها شامل سطوح مختلف پوشش سنگ ریزه ( صفر، 10، 20 و 30 درصد) و دبی جریان های سطحی ( 4-10×5/0، 4-10×1و 4-10×5/1 مترمکعب در ثانیه) بودند. براساس نتایج، با افزایش پوشش سنگ ریزه از صفر به 30 درصد در دبی های جریان 4-10×5/0، 4-10×1و 4-10×5/1، به ترتیب سرعت نسبی جریان 9/68، 74/67 و 9/70 درصد کاهش یافت. مقادیر ضریب زبری و تنش برشی نسبی با افزایش پوشش سنگ ریزه به صورت خطی (99/0=R2) افزایش یافت. علاوه بر آن، با افزایش پوشش سنگ ریزه از صفر به 30 درصد، مقدار تلفات خاک نسبی در دبی جریان های 4-10×5/0، 4-10×1و 4-10×5/1 به ترتیب 0/85، 7/83 و 6/73 درصد کاهش یافت. کاهش تلفات خاک رابطه نمایی (98/0=R2) با پوشش سنگ ریزه را نشان داد.
    کلیدواژگان: پوشش سنگ ریزه، ضریب زبری، تنش برشی، تلفات خاک
  • عیسی ابراهیمی، حسین بیات، حمید زارع ابیانه صفحات 26-42
    منحنی نگهداشت آب خاک یکی از ویژگی های اصلی خاک است و کاربردهای فراوانی دارد. اندازه گیری مستقیم این منحنی بسیار زمان بر و پر هزینه است. بنابراین، این منحنی اغلب با استفاده از روش های غیرمستقیم از جمله توابع انتقالی خاک برآورد می گردد. مدل های پرشماری برای کمی سازی این منحنی ارائه شده است و همچنین توابع انتقالی فراوانی برای پیش بینی این منحنی ایجاد گردیده است. با این وجود قابلیت برآورد مقدار رطوبت خاک با استفاده از سطوح متفاوت متغیر های ورودی توابع انتقالی از طریق مدل های متفاوت منحنی نگهداشت آب خاک با استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی مورد بررسی قرار نگرفته است. در این پژوهش 75 نمونه خاک از استان گیلان جمع آوری و آزمایش های پایه روی آن ها انجام شد. آب خاک در 12 مکش (صفر، 1 ، 2، 5 ،10 ، 25 ، 50 ، 100 ، 200 ، 500 ، 1000 و 1500 کیلوپاسکال) اندازه گیری و ده مدل بر آن ها برازش داده شد. معادله پریر بر داده های توزیع اندازه ذرات و خاکدانه ها برازش شده و پارامترهای فراکتالی مربوطه به دست آمدند. پارامترهای فراکتالی ذرات و خاکدانه ها هر کدام در مراحل جداگانه به همراه رس، شن و جرم مخصوص ظاهری برای برآورد رطوبت از طریق مدل های مختلف استفاده شدند. در بین مدل های مورد مطالعه مدل سکی، فرمی و گاردنر با دقت بالاتری در مقایسه با سایر مدل های منحنی نگهداشت آب خاک برآورد شدند. بر خلاف انتظار دقت برآورد مدل های دکستر و دورنر پایین بود. نتایج تجزیه کلاستر نشان داد که مدل های دورنر و دکستر هر کدام در یک گروه جداگانه قرار گرفتند. مشاهده شد که تغییر برآورد گرها باعث تغییر در دقت برآورد رطوبت توسط مدل ها شده و جایگاه و رتبه بندی مدل ها در جداول را تغییر داد. در سطح اول مدل های فرمی و دکستر به ترتیب بهترین و ضعیف ترین دقت برآورد را داشتند. ولی درسطح دوم برآورد گرها مدل گاردنر و تانی به ترتیب بهترین و ضعیف ترین دقت برآورد را نشان دادند.
    کلیدواژگان: پارامترهای فراکتالی، تجزیه کلاستر، مدل های منحنی نگهداشت آب خاک
  • نسرین میرزایی، عادل ریحانی تبار، شاهین اوستان، مهدیه حقیقت افشار صفحات 43-58
    نگرانی هایی در خصوص آلودگی منابع خاک و آب به آرسنیک (As) و خطر بالقوه آن برای سلامتی انسان ها و محیط زیست وجود دارد. گندم و گل جعفری به ترتیب به عنوان یکی از مهم ترین گیاهان زراعی و زینتی هستند که در گیاه پالایی خاک های آلوده هم مورد استفاده قرار می گیرند. برای مطالعه اثر برهم کنش آرسنیک و فسفر(P) بر غلظت و جذب کلسیم (Ca)، منیزیم (Mg) و پتاسیم (K)، در گندم و گل جعفری، دو آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه سطح آرسنیک (0، 50 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم) و سه سطح فسفر (صفر، 20 و 40 میلی گرم بر کیلوگرم) و در سه تکرار در گلخانه انجام شد. نتایج نشان داد که با حضور As جذب عناصر کلسیم، منیزیم و پتاسیم در اندام های هوایی و ریشه گندم و گل جعفری، کاهش یافت. با افزایش سطوح فسفر، جذب کلسیم در ریشه گل جعفری و جذب منیزیم و پتاسیم در اندام های هوایی و ریشه گندم و گل جعفری افزایش یافت. همچنین برهم کنش آرسنیک و فسفر در اکثر ویژگی های اندازه گیری شده گیاهان معنی دار بود و مصرف فسفر توانست تا حدودی اثر منفی آرسنیک را تعدیل کند.
    کلیدواژگان: آرسنیک، برهمکنش، پتاسیم، فسفر، کلسیم، گندم، گل جعفری
  • محسن برین صفحات 59-70
    مایه زنی میکروبی، در بهبود رشد و افزایش تحمل گیاهان به تنش های محیطی و پالایش سبز خاک های آلوده به فلزات سنگین، موثرند. به منظور بررسی نقش برخی گونه های قارچ ریشه های آربوسکولار (AMF) (ترکیبی از گونه های GlomusشاملG. mosseae، G. intraradicesوG. fasciculatum)و باکتری های محرک رشد گیاه (PGPR) (ترکیبی از گونه های Pseudomonas شامل برخی سویه های P. fluorescens ، P.putidaوP. aeruginosa) در پالایش آلودگی کادمیم خاک توسط گیاه خارزن بابا (Onopordon acanthium L)، آزمایشی گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار اجرا شد. فاکتور اول غلظت کادمیم در چهار سطح شامل صفر، 10، 30 و 100 میلی گرم کادمیم بر کیلوگرم و فاکتور دوم تیمار میکروبی در سه سطح شامل AMF، PGPR و شاهد بودند. یک نمونه خاک با نمک نیترات کادمیم به طور یکنواخت برای ایجاد غلظت های مختلف کادمیم (صفر، 10، 30 و 100 میلی گرم کادمیم بر کیلوگرم) آلوده شد. خاک آلوده شده استریل و سپس با AMF و PGPR مایه زنی شد. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت کادمیم در خاک، درصد کلنیزاسیون، فراوانی باکتری های ریزوسفری، عملکرد و عملکرد نسبی شاخساره به طور معنی داری (05/0P≤) کاهش یافت، اما مقدار پرولین، غلظت کادمیم در شاخساره به طور معنی داری (05/0P≤) افزایش یافت. میانگین کادمیم استخراج شده در تیمارهای PGPR و AMF به ترتیب 1/3 و 6/2 برابر بیش از تیمارهای شاهد بود. از نتایج بدست آمده در این آزمایش می توان نتیجه گیری کرد که مایه زنی با AMF و PGPR می تواند روشی نوید بخش برای افزایش توان گیاه خارزن بابا در استخراج کادمیم از خاک های آلوده باشد.
    کلیدواژگان: استخراج سبز، باکتری های ریزوسفری محرک رشد، فلزات سنگین، میکوریز
  • ابراهیم شیرمحمدی، ناصر علی اصغرزاد صفحات 71-83
    در اغلب موارد کلنیزاسیون ریشه گیاهان با قارچ های میکوریز باعث افزایش جذب عناصر کم مصرف می شود. برای تشخیص مکانیسم جذب عناصر کم مصرف توسط قارچ های میکوریز آربوسکولار، اندازه گیری pH آبشویه میکوریز که معیاری از اسیدی یا قلیایی شدن ریشه سپهر و هیف سپهر است، ضروری به نظر می رسد. این آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در سه تکرار اجرا شد. فاکتور اول شامل قارچ میکوریز آربوسکولار با گونه های Glomus etunicatum، Glomus intraradices و شاهد، فاکتور دوم شامل محلول غذایی راریسون با غلظت های صفر، نصف و کامل از عناصر کم مصرف، و فاکتور سوم، زمان سنجش pH آبشویه ها که شامل 45، 65 و 85 روز پس از کشت بود. گیاهان گوجه فرنگی(Lycopersicon esculentum Miller) و سورگوم (Sorghum bicolor L.) در پرلیت استریل کشت شده و با قارچ های گلوموس اتونیکاتوم یا گلوموس اینترارادیسز تلقیح شدند، در حالی که تیمار شاهد فاقد همزیستی میکوریزی بود. از محلول غذایی راریسون با سه سطح صفر، نصف و کامل از عناصر کم مصرف، در طول رشد رویشی گیاهان استفاده شد. pH آبشویه ها نیز 45، 65 و 85 روز پس از کشت گیاهان اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که کلنیزاسیون ریشه سورگوم با قارچ های گلوموس اتونیکاتوم و گلوموس اینترارادیسز به ترتیب 43 و 37 درصد بود. برخلاف گیاهان سورگوم، همزیستی میکوریزی در گیاهان گوجه فرنگی مشاهده نشد. pH آبشویه های گیاهان میکوریزی کمتر از غیرمیکوریزی بود. در این زمینه قارچ گلوموس اینترارادیسز کاراتر از گلوموس اتونیکاتوم بود. سطح صفر عناصر کم مصرف باعث کاهش pH آبشویه شد. 65 روز پس از کشت، آبشویه ها کمترین مقدار pH را داشتند. در تمامی تیمار ها pH آبشویه بیشتر از 6/7 بود. به نظر می رسد که عامل اصلی این پدیده تغذیه نیتراتی گیاهان است. زیرا نیترات بیشترین منبع ازت در محلول غذایی راریسون را تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: گلوموس اتونیکاتوم، گلوموس اینترارادیسز، عناصر کم مصرف، pH آبشویه گیاهان
  • معصومه مهدی زاده، عادل ریحانی تبار، شاهین اوستان صفحات 84-100
    این تحقیق به منظور بررسی تاثیر ماده آلی خاک بر جذب فسفر در 12 نمونه خاک آهکی انجام گرفت. ماده آلی خاک با محلول هیپوکلریت سدیم (NaOCl) )8(pH= حذف گردید. نمونه های خاک با غلظت های گوناگون فسفر به تعادل رسانده شدند. ارتباط فسفر جذب شده با غلظت تعادلی فسفر به وسیله همدماهای فروندلیچ، لنگمویر تک و دو مکانی و دابینین راداشکویچ مطالعه شد. بر طبق نتایج، مقدار جذب فسفر بعد از حذف ماده آلی افزایش یافت و معادله لنگمویر تک مکانی قادر به توصیف جذب فسفر نبود ولی معادلات فروندلیچ، لنگمویر دو مکانی و دابینین راداشکویچ از نظر آماری برازش معنی دار (P<0/01) به داده های جذب فسفر نشان دادند. بعد از حذف ماده آلی مقادیر میانگین ضرایب معادله فروندلیچ (KF) و n، به ترتیب 28 و 3 درصد افزایش یافتند. ضریب K1 معادله دو مکانی لنگمویر یعنی انرژی جذب فسفر درمکان اول به علت حذف ماده آلی افزایش قابل ملاحظه ای نشان داد. مقدار میانگین حداکثر جذب فسفر (qm) حاصل از معادله دابینین راداشکوویچ بعد از حذف ماده آلی21 درصد افزایش یافت. میانگین انرژی جذب (E) از معادله دابینین راداشکوویچ 10 کیلوژول بر مول محاسبه شد که نشان دهنده جذب شیمیایی فسفر بود. نیاز استاندارد فسفر (P0.2) محاسبه شده از معادله فروندلیچ در خاک های تیمار شده با هیپوکلریت سدیم 30 درصد افزایش یافت.
    کلیدواژگان: جذب، همدما، ماده آلی، فسفر
  • علیرضا فلاح، سمیه مومنی، شایان شریعتی صفحات 103-114
    با توجه به مصرف بی رویه کودهای شیمیایی نیتروژنه، آلودگی های ناشی از مصرف این کودها و هزینه تولید بالا، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات کودهای زیستی محرک رشد گیاه و کود نیتروژنه بر افزایش عملکرد کیفی و کمی گندم اجرا گردید. آزمایش به صورت فاکتوریل شامل دو فاکتور: چهار سطح کود زیستی (T0:بدون کود زیستی، T1:کود زیستی حاوی ازتوباکتر کروکوکوم و آزوسپیریلوم برازیلنس با جمعیت 106 سلول از هر باکتری در هر میلی لیتر مایه تلقیح، T2:کود زیستی حاوی ازتوباکتر کروکوکوم و آزوسپیریلوم برازیلنس با جمعیت 108 سلول از هر باکتری در هر میلی لیتر مایه تلقیح، T3: کود زیستی حاوی ازتوباکتر کروکوکوم، آزوسپیریلوم برازیلنس، سودوموناس پوتیدا و باسیلوس سابتیلیس با جمعیت 108 سلول از هر باکتری در هر میلی لیتر مایه تلقیح) و پنج سطح کود نیتروژنه (N0: صفر، N1: 25، N2: 50،N3 : 75 و N4: 100 کیلوگرم بر هکتار نیتروژن خالص) در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام گردید. نتایج نشان داد که در بین اثرات اصلی کودهای زیستی، بیشترین تاثیر را تیمار T3 داشت و به ترتیب 13، 4/20، 8، 7/19 و 8 درصد مقادیر صفات وزن هزاردانه، ارتفاع گیاه، نیتروژن دانه، عملکرد دانه و پروتئین دانه را نسبت به گیاه شاهد افزایش داد. در بین اثرات اصلی کود شیمیایی بر صفات مورد بررسی به ترتیب دو تیمار 100 و 75 کیلوگرم در هکتار نیتروژن بهترین تیمارها بوده و تفاوت معنی داری با هم نشان ندادند (P > 0.05). اثر متقابل تیمار T3 با N3 بالاترین مقادیر را داشت و توانست صفات وزن هزاردانه، ارتفاع گیاه، نیتروژن دانه، عملکرد دانه و پروتئین دانه را به ترتیب 50، 51، 3/57، 3/81 و 5/50 درصد نسبت به گیاه شاهد افزایش دهد.
    کلیدواژگان: ازتوباکتر، آزوسپیریلوم، کودهای زیستی، گندم، کود شیمیایی
  • فاطمه کاراندیش صفحات 115-128
    عدم مدیریت صحیح در استفاده از منابع طبیعی همچون خاک می تواند باعث تخریب خصوصیات کیفی آن و متعاقبا کاهش حاصلخیزی خاک شود. این مسئله، لزوم پایش مکانی این خواص در راستای ارائه راهکارهای مطلوب مدیریتی جهت حفظ حاصلخیزی آن را نشان می دهد. به همین منظور، در این پژوهش، به پایش مکانی خصوصیات کیفی خاک در لایه سطحی در اراضی آبیاری شده با پساب شهری با قدمتی طولانی بر اساس روش های زمین آماری و ارزیابی آن بر اساس محدوده استاندارد جهانی پرداخته شد. بدین منظور خصوصیات کیفی خاک شامل نسبت جذب سدیم (SAR)، درصد سدیم تبادلی (ESP)، هدایت الکتریکی (EC) و واکنش خاک (pH) از منطقه ای با وسعت 190 هکتار و در پیکسل هایی با ابعاد 150 در 150 متر برداشت شد و امکان تهیه نقشه های رستری با روش های میانگین متحرک وزنی (WMA) ، کریجینگ و کوکریجینگ فراهم گردید. نتایج نشان داد روش کریجینگ برای پارامتر ESP و روش WMA برای سایر پارامترها، کمترین خطای تخمین بر اساس معیارهای ارزیابی را به همراه داشت. همچنین استفاده از متغیر کمکی تاثیر مثبتی در افزایش شعاع تاثیر و افزایش دقت درون یابی نداشت. مقایسه نقشه های رستری تهیه شده بر اساس روش های منتخب با حدود استاندارد اداره شوری ایالات متحده آمریکا نشان داد، مصرف بدون مدیریت منابع آب نامتعارف در این منطقه باعث شور شدن بیش از 97 درصد از کل منطقه شده است. همچنین خطر وجود سدیم در بیش از 94 درصد از کل منطقه مشکلات خاک های منطقه را دوچندان کرده است. این امر می تواند با تخریب ساختمان خاک، خسارات جبران ناپذیری را در شرایط بحران شدید آب به همراه داشته باشد. لذا کشاورزی پایدار و امنیت غذایی در منطقه مطالعاتی مستلزم ارائه راهکارهای مدیریتی جهت اصلاح خاک همچون آبشویی در فصل غیر کشت و یا آبیاری ترکیبی با آب سالم در جهت حفظ منافع اقتصادی و محیط زیست طبیعی است.
    کلیدواژگان: پایش مکانی، خاک شور، خاک سدیمی، کشاورزی پایدار
|
  • Nosratollah Najafi, Masoumeh Abbasi Pages 1-14
    Micronutrients concentrations in soil solution affect nutrient uptake by plant. In this research, the effects of rice (Oryza sativa cv. Ali-Kazemi) cultivation and application of sewage sludge and chemical fertilizers on the changes in iron (Fe), manganese (Mn), zinc (Zn) and copper (Cu) concentrations in the soil solution after submergence were studied at greenhouse conditions. A factorial experiment based on randomized complete blocks design with two replications including duration of submergence at 10 levels (2, 11, 30, 37, 42, 49, 56, 63, 78, 92 days) and source and amount of organic and chemical fertilizers in six levels (control, 100% chemical fertilizers, 20g sewage sludge per kg of soil with and without 50% chemical fertilizers, 40g sewage sludge per kg of soil with and without 50% chemical fertilizers), with and without rice cultivation was carried out. The results showed that after submergence, Zn concentration of the soil solution decreased significantly in both of the cultivated and uncultivated treatments while Fe concentrations of the soil solution in all uncultivated treatments (except 100% chemical fertilizers) initially increased and then decreased significantly. After submergence, Mn concentrations of soil solution in all uncultivated treatments initially increased and then decreased. Application of sewage sludge and chemical fertilizers increased Fe, Mn and Zn concentrations of the soil solution in the cultivated and uncultivated treatments. In all treatments, Cu concentration in the soil solution was negligible. At the end of growth period, Fe and Mn concentrations of the soil solution in the cultivated treatments (rhizosphere) were significantly greater than the uncultivated treatments (non-rhizosphere), while Zn concentration of the soil solution showed no significant differences between cultivated and uncultivated treatments. In general, the rice plant cultivation (rhizosphere processes) and application of sewage sludge and chemical fertilizers can alter the micronutrients concentrations in the soil solution.
    Keywords: micronutrient, Rice, Rhizosphere, Submergence, Sewage sludge
  • Farrokh Asadzadeh, Salman Mirzaee, Manoochehr Gorji, Ali Jafari Ardakani Pages 15-25
    Soil surface conditions such as roughness, structure, vegetation and rock fragment cover have very important effects on infiltration, run-off and soil erosion. Rock fragments at the soil surface directly affects soil erosion processes, particularly in arid and semiarid environments where vegetation cover is poor. The objective of the present research was to study the influence of rock fragment cover on the rate of soil loss and the hydraulic properties of flow such as roughness coefficient and shear stress in a loess soil sample from Golestan province. The investigation was conducted using a flume with 6 m length, 0.5 m width, and 3% gradient. The treatments included rock fragment covers (0, 10, 20 and 30%), and flow discharges of 0.5, 1.0 and 1.5 (10-4 m3 s-1). With increasing of rock fragment cover from 0 to 30% in flow discharges of 0.5, 1.0 and 1.5 (10-4 m3 s-1), relative velocity of water flow decreased 68.9, 67.7 and 70.9%, respectively. The value of relative roughness coefficient and shear stress increased linearly (R2=0.99) with increasing of rock fragment covers. In addition, with increasing of rock fragment cover from 0 to 30%, the rate of relative soil loss in flow discharges of 0.5, 1.0 and 1.5 (10-4 m3 s-1) decreased 85.0, 83.7 and 73.6%, respectively. Decreasing soil loss rate was related to Rock fragment cover by an exponential function (R2=0.98).
    Keywords: Rock fragment cover, Roughness coefficient, Shear stress, Soil loss
  • Eisa Ebrahimi, Hosein Bayat, Hamid Zare Abyaneh Pages 26-42
    Soil water retention curve (SWRC) is one of the main soil characteristics with many applications. Its direct measurement is costly and time-consuming. Therefore, it is often predicted through indirect methods such as pedotransfer functions (PTFs). Many models have been developed for quantitative description of SWRC and also a lot of PTFs has been developed for their estimation. However, predictability of soil water content through different SWRC models by using different input variables and artificial neural networks have not been investigated, so far. In this study, 75 soil samples were taken from Guilan province and basic soil properties have been measured. Water contents were measured at 12 matric potentials (0, 1, 2, 5, 10, 25, 50, 100, 200, 500, 1000 and 1500 kPa). Ten well known and frequently applied SWRC models were fitted to the measured data. The Perrier model was fitted on the particles and aggregates size distributions and fractal parameters were obtained. The fractal parameters of particles and aggregates size distributions along with clay, sand and bulk density were used to estimate water content in two input levels by different SWRC models. Results showed that the models of Seki, Fermi and Gardner were predicted more accurately, in comparison with other models. In spite of the expectation, the models of Dexter and Durner were not predicted accurately and according to the cluster analysis were classified in different groups. It was observed that the prediction capabilities of different models were changed and their arrangements were altered in the tables by changing input variables. Overall, Fermi and Dexter models had the highest and the least predictability with the first input levels, respectively. Gardner and Tani models had the highest and the least predictability with the second input levels, respectively.
    Keywords: Cluster analysis, Fractal parameters, Soil water retention curve models
  • Nasrin Mirzaei, Adel Reyhanitabar, Shahin Oustan, Mahdieh Haghighat Afshar Pages 43-58
    There are concerns regarding arsenic (As) contamination of soil and water resources and its potential risk to human health and environment safety. Wheat and marigold as one of the most important agricultural crops and ornamental plant, respectively, are used in phytoremediation of contaminated soils. For evaluating the effects of As and phosphorus (P) on concentration and uptake of calcium (Ca), magnesium (Mg) and potassium (K) in wheat and Marigold, a two factorial experiment was conducted consisting of two factors including three levels of As (0, 50 and 100 mg kg-1) and P (0, 20 and 40 mg kg-1). The experiments were carried out in a randomized complete block design with three replications in greenhouse conditions. Results indicated that content of Ca, Mg, and K in shoot and root of wheat and marigold decreased with increasing As levels. With increasing P levels, content of Ca in root of marigold, the content of Mg and K in shoot and root of wheat and marigold was increased. Also, interaction between As×P on most measured attributes of the plants was significant and P application partly offset the negative effect of As.
    Keywords: Arsenic, Calcium, Marigold, Phosphorous, Potassium, Wheat
  • Mohsen Barin Pages 59-70
    Microbial inoculation improves plants growth and increases their tolerance to environmental stresses and induces phytoremediation of heavy metals contaminated soils. In order to evaluate the role of some strains of AMF (a mixture of Glomus speciesincluding G. intraradices, G. mosseae and G. fasciculatum) and PGPR (a mixture of Pseudomonas speciesincludeing P. putida, P. fluorescens, and P. aeruginosa) in reclamation of cadmium (Cd) contaminated soils by Onopordon (Onopordon acanthium L) a factorial experiment based on a randomized complete block design and in three replications was carried out in greenhouse condition. The first factor was Cd concentration in four levels including 0, 10, 30 and 100 mg kg-1 and the second factor was microbial treatment in three levels including non-inoculation, and AMF or PGPR inoculation. A soil sample was spiked uniformly with Cd nitrate salt to create different Cd concentrations. The contaminated soils were then sterilized and subsequently inoculated with AMF and PGPR. Results showed that with increasing soil Cd concentration, colonization percent, and abundance of rhizobacteria, shoot biomass and shoot relative biomass significantlydecreased, while proline content and the shoot Cd concentration significantly increased (P ≤ 0.05). Mean Cd extracted in AMF and PGPR treatments were respectively 3.1 and 2.6 order of magnitude higher compared to the corresponding blank treatments. Therefore, it could be concluded that inoculation with species of AMF and PGPR can be a promising technique for enhancing the potential of onopordon plant in extraction of Cd from contaminated soils.
    Keywords: Phytoextraction, Growth promoting rhizobacteria, Heavy metals, Mycorrhiza
  • Ebrahim Shirmohammadi, Naser Aliasgharzad Pages 71-83
    Colonization of roots with arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) often improves micronutrients uptake by most of the plants. Measurement of pH in mycorrhizae leachates is an evidence for acidification or alkalinization of rhizosphere and hyphosphere. Leachate pH is very important factor for assessment of micronutrient uptake by AMF. This experiment was laid out in factorial complete randomized block design with three replications. The first factor consists of arbuscular mycorrhizal fungi with Glomus etunicatum and Glomus intraradices species and control, the second factor was Rorison’s nutrient solution with zero, half and full strength of micronutrients, and the third factor was time of measurement of leachates pH that was include 45, 65 and 85 days after sowing. Tomato (Lycopersicon esculentum Miller) and sorghum (Sorghum bicolor L.) plants were grown in sterile perlite and were inoculated with either Glomus etunicatum or G. intraradices, while the control set was left un-inoculated. Rorison's nutrient solution with three levels of 0, half and full strength of micronutrients was applied to the pots during vegetative growth period. The pH of leachates Measured at 45, 65 and 85 days after sowing (DAS). Results show that, colonization of sorghum roots by G. etunicatum and G. intraradices fungi were 43 and 37%, respectively. On the contrary of sorghum plants, the mycorrhizal symbiosis was not observed in tomato plants. The pH of leachates was lower in mycorrhizal than non-mycorrhizal plants. G. intraradices were efficient than G. etunicatum in this respect. The reduction in leachate pH was induced at 0 levels of the micronutrients. 65 DAS, leachates had minimum amount of pH. In all of treatments, pH of leachates were higher than 7.6. It seems that, the main agent of this phenomenon is nitrate nutrition of plants, because nitrate is the most source of N in Rorison’s nutrient solution.
    Keywords: Glomus etunicatum, Glomus intraradices, micronutrient, leachate pH of plants
  • Masoumeh Mahdizadeh, Adel Reyhanitabar, Shahin Oustan Pages 84-100
    This study was carried out to obtain soil organic matter (SOM) influence on phosphorous (P) sorption in the 12 calcareous soil samples. SOM was removed with sodium hypochlorite (NaOCl) solution (pH=8).Soils were brought into equilibrium with varying solution concentrations of P, and the amounts removed from solution were used to check the fit to three adsorption isotherms, namely, Freundlich, two- surface Langmuir and Dubinin- Radushkevich. Results showed that the amount of P sorption after SOM removal was increased and fits of adsorption equations showed that single-surface Langmuir equation did not describe P sorption in the soils, but a two-surface Langmuir, Freundlich and Dubinin-Radushkevich equations showed statistically significant (P
    Keywords: Isotherm, Phosphorous, Sorption, Soil organic matter
  • Alireza Fallah, Somayeh Momeni, Shayan Shariati Pages 103-114
    Due to the indiscriminate use of nitrogen fertilizers, pollution caused by the use of fertilizers and high production costs, the present study examined the effects of plant growth promoting biofertilizers and nitrogen fertilizer on increasing the quality and quantity of wheat. The experiment was conducted in two-factor factorial design in three replications; (T0: as control treatment without biofertilizer T1: biofertilizer containing Azotobacter chroococcum and Azospirillum brasilense with population density of 106 cfu ml-1 of inoculum, T2: bio-fertilizer containing Azotobacter chroococcum and Azospirillum brasilense with population density of 108 cfu ml-1 of inoculum, T3: the bio-fertilizer containing Azotobacter chroococcum, Azospirillum brasilense, Pseudomonas putida and Baillus subtilis with population density of 108 cfu ml-1 of inoculum) and nitrogen fertilizer (N0: Control, N1:25, N2:50, N3:75, N4:100 kg N ha-1) in a completely randomized design. The results showed that the main effect of bio-fertilizer was related to treatment T3 which resulted respectively in 13, 20.4, 8, 19.7 and 8%increase in the 1000-grain weight, plant height, grain nitrogen content, grain yield and grain protein content in comparison to the control. In the case of main effect of chemical fertilizer levels on the mentioned parameters, the treatments 75 and 100 kg N ha-1 were the best treatments and they didnt show a significant difference (P>0.05). Regarding interactions of the treatment T3 with N3 had the highest amount and resulted respectively in 50, 51, 57.3, 81.3 and 50.5% increase in the 1000-grain weight, plant height, grain nitrogen content, grain yield and grain protein content.
    Keywords: Azotobacter, Azosprillum, Bio, fertilizer, Chemical fertilizer, Wheat
  • Fatemeh Karandish Pages 115-128
    Unmanaged use of natural resources such as soil would lead to deterioration of its quality and fertility. Consequently, spatial monitoring of these properties is necessary to find the optimal management options to protect soil fertility. Thus, in this study, the long-term effects of treated wastewater irrigation on qualitative properties of surface soil layer were spatially monitored using geostatistical methods and were compared with worldwide standards. Consequently, the soil qualitative properties including sodium adsorption ratio (SAR), exchangeable sodium percentage (ESP), electrical conductivity (EC) and acidity (pH) was analyzed in pixels with 150×105 meter dimension and the possibility of extracting raster maps using weighting moving average (WAM), kriging and co-kriging methods was investigated. Results showed that kriging and WMA had the least estimation error for ESP and the other parameters, respectively, based on the evaluating indices. Also using covariates does not have positive effect on increasing range of influence and interpolation accuracy. Comparing the prepared raster maps by the selected method with the standard values of Soil Survey Manual of USA showed that unmanaged use of unconventional water caused more than 97% of the study area to have saline soils. Also, hazard of sodium in the soils dominated to salinity problem in more than 94% of the study area. These could have irreparable damages under water crisis through degrading soil structure. In conclusion, for sustainable agriculture and food security in the study area it is necessary to offer management options for soil improvement such as leaching in uncultivated seasons or combined irrigation with fresh water to protect economic and environmental issues
    Keywords: Spatial monitoring, Saline soil, Sodic soil, Sustainable agriculture