فهرست مطالب

تحقیقات کاربردی خاک - سال پنجم شماره 1 (تابستان 1396)

نشریه تحقیقات کاربردی خاک
سال پنجم شماره 1 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی اکبر صفری سنجانی*، میلاد جعفری منصف صفحات 1-12
    آلودگی خاک به فلزهایی مانند کادمیم با کاهش کارکرد ریزجانداران می تواند کربن اندوزی در خاک را دگرگون سازد. مانده های گیاهی پس از افزوده شدن به خاک، به ریخت مواد آلی دانه ای آزاد بوده که با گذشت زمان به کمک ریزجانداران خاک با رس ها پوشیده شده و در پایان به ریخت هم تافته های آلی-کانی در می آیند. در این پژوهش پیامد کاربرد کادمیم در دو سطح (صفر و 10 میلی گرم بر کیلوگرم) و گذشت زمان در 4 سطح (1روز، 1، 3 و 5 ماه) بر بخش های اندازه دانه ای کربن آلی دو خاک همدان و شمال که با 5 درصد کاه گندم تیمار شده اند، در سه تکرار آزمون شد. بخش هم اندازه شن و بخش هم اندازه سیلت+رس مواد آلی خاک ها در زمان های یاد شده به روش بخش بندی اندازه دانه ای جدا شده و کربن آلی آنها به روش اکسیداسیون تر اندازه گیری شد. برای خاک همدان، بیشترین کربن آلی خاک در بخش شن به اندازه 12/14 گرم بر کیلوگرم خاک (40 درصد)، و در خاک لاهیجان با بافتی ریزتر در بخش سیلت+رس خاک، به اندازه 80/15 گرم بر کیلوگرم خاک (32 درصد) در روز نخست آزمایش بود. تندی کاهش کربن آلی با گذشت زمان در خاک همدان بیشتر از آن در خاک لاهیجان بود. آلودگی خاک به کادمیم از تندی فروزینگی و تجزیه کربن آلی در هر دو خاک کاست و مایه نگهداری کربن آلی بویژه در خاک لاهیجان شد که این می تواند وابسته به رس فراوان تر و بالاتر بودن زیست فراهمی و فاکتور آلودگی کادمیم در این خاک باشد.
    کلیدواژگان: آلودگی خاک، بخش بندی اندازه دانه ای، کاه گندم، کربن اندوزی
  • حمیدرضا اولیایی*، فاطمه بارونی، ابراهیم ادهمی، مهدی نجفی قیری صفحات 13-24
    پتاسیم و نیتروژن دو عنصر غذایی بوده که بیشترین نقش را در افزایش کمی و کیفی برنج ایفا می نماید. این عنصر نیز همانند نیتروژن به مقدار زیادی، توسط گیاه برنج جذب می شود. ارزیابی وضعیت عناصر غذایی در خاک از نقطه نظر تغذیه ای، زیست محیطی و اقتصادی حائز اهمیت است. این تحقیق با هدف مقایسه 11 عصاره گیر مختلف به منظور تعیین عصاره گیرهای مناسب جهت برآورد پتاسیم قابل جذب برنج در 11 نمونه خاک انتخابی (از مجموع 40 خاک) استان کهگیلویه و بویر احمد انجام شد. بذرهای برنج در سه تکرار در گلدان های یک و نیم کیلوگرمی به مدت 10 هفته کشت و سپس برداشت شدند. میزان پتاسیم گیاه برنج به کمک اسیدکلریک 1 نرمال عصاره‏گیری شد. پتاسیم قابل جذب خاک به وسیله عصاره گیرهای استات آمونیوم 1 مولار، کلرید سدیم 1 و 2 مولار، اسید سولفوریک 025/0 مولار، کلرید باریم 1/0 مولار، کلرید کلسیم 01/0 مولار، مورگان-ولف، AB-DTPA، استات سدیم 1 نرمال، استات منیزیم 1 مولار و اسیدکلریدریک 2 مولار اندازهگیری شد. بررسی نتایج ضرایب همبستگی عصاره گیرهای مختلف با میزان جذب پتاسیم توسط اندام هوایی گیاه برنج حاکی از آن بود که بیشترین همبستگی با جذب گیاهی مربوط به عصاره‏گیر استات سدیم و استات آمونیوم بوده (r به ترتیب 85/0 و 73/0) و پس از آن ها عصاره گیرهای مورگان و سدیم کلرید 2 مولار قرار دارند. کمترین مقدار همبستگی مربوط به عصاره‏گیر کلرید کلسیم بوده‏ است. بنابراین عصاره گیرهای استات سدیم و استات آمونیوم به ترتیب با توجه به سادگی و اقتصادی بودن، سرعت عصاره گیری و بالا بودن ضریب همبستگی با جذب توسط برنج جهت تعیین پتاسیم قابل دسترس در خاک های مورد نظر توصیه می گردند.
    کلیدواژگان: برنج، خاک، پتاسیم قابل استفاده، عصاره گیر
  • شکوفه مرادی، محمدرضا ساریخانی* صفحات 25-34
    پتاسیم و فسفر از جمله عناصر ضروری و مهم برای رشد گیاه تلقی می شوند و راهکار زیستی یکی از روش های تامین آنها می باشد. برای بررسی روابط بین منابع فسفر محلول (فسفات سدیم) و نامحلول (تری کلسیم فسفات) بر آزادسازی پتاسیم از کانی های میکا یعنی بیوتیت و موسکویت و همچنین ارزیابی اثر نوع کانی میکا در انحلال فسفر از منبع تری کلسیم فسفات، این تحقیق با حضور برخی از باکتری های متعلق به جنس سودوموناس به نام های S10-3، S14-3، S19-1 و S21-1 انجام شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در غالب طرح کاملا تصادفی با دو نوع کانی میکا و دو منبع فسفر با در نظر گرفتن سه تکرار انجام شد. ازکشت شبانه این باکتری ها به میزان 500 میکرولیتر به 30 میلی لیتر محیط کشت الکساندروف افزوده شد. پس از انکوباسیون به مدت یک هفته در دمای 26 درجه سلسیوس و شیک 120 دور در دقیقه، میزان آزادسازی پتاسیم با استفاده از دستگاه فلیم فتومتر و میزان انحلال فسفات با استفاده از روش زرد و دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج 430 نانومتر، اندازه گیری شد. اندازه گیری ها نشان داد که آزادسازی پتاسیم از کانی بیوتیت بیش از موسکویت بود و همچنین جدایه ها در حضور تری کلسیم فسفات نسبت به فسفات سدیم، بین 15 تا 48 درصد پتاسیم بیشتری آزاد کردند. جدایه S19-1 در میان جدایه ها بیشترین پتاسیم آزاد شده را با میانگین 45/5 میلی گرم بر لیتر نشان داد. یافته های آزمایش نشان داد که آزادسازی پتاسیم توسط باکتری ها از کانی بیوتیت حدود 5/4 برابر بیش از موسکویت بوده و به نظر مکانیسم مشابهی در انحلال فسفر و آزادسازی پتاسیم وجود دارد زیرا در حضور تری کلسیم فسفات مقدار بیشتری پتاسیم از کانی میکا آزاد شد. اثر کانی های بیوتیت و موسکویت بر انحلال فسفات جدایه ها معنی دار نشد و تمام جدایه ها با شاهد اختلاف معنی دار نشان دادند و بالاترین انحلال فسفات به مقدار 488 میلی گرم بر لیتر در جدایه S19-1 به دست آمد.
    کلیدواژگان: پتاسیم، تری کلسیم فسفات، سودوموناس، فسفر، میکا
  • آتنا میربلوک*، میر حسن رسولی صدقیانی صفحات 35-45
    به منظور مطالعه تغییرات شکلهای مختلف فلزات روی، مس، کادمیوم و سرب در طی فرآیند تهیه ورمی کمپوست، آزمایشی برمبنای طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل با سه تکرار انجام شد. فاکتور اول این آزمایش شامل تاثیر حضور و عدم حضور کرم خاکی بود و روند فرایند تولید ورمی کمپوست در بازه های زمانی صفر، 30، 60 و 90 روز بعنوان فاکتور دوم انتخاب شد. بخشهای مختلف (تبادلی، کربناتی، بخش آلی، پیوند شده با اکسیدهای آهن و منگنز و باقیمانده) فلزات روی، مس، کادمیوم و سرب با استفاده از روش عصارهگیری پی در پی و 5 مرحله ای روش تسیر در طی فرآیند تهیه ورمی کمپوست از کود گاوی تعیین شدند. نتایج نشان داد که اسیدیته ورمی کمپوست در تیمارهای دارای کرم خاکی 4/0 واحد کاهش و میزان کربن آلی محلول 15/0 درصد افزایش را نشان داد. فراهمی زیستی عناصر روی، مس و کادمیوم بجز سرب نیز در تیمار های کرم خاکی افزایش معنی داری را نشان دادند. بیشترین مقادیر روی، مس و کادمیوم در نتیجه فعالیت کرمهای خاکی به ترتیب در بخش های کربناتی، مواد آلی و تبادلی نشان داده شد، اما بیشترین سهم سرب در بخش پیوند شده با مواد آلی بود. غلظت عناصر روی وکادمیوم در بخش های تبادلی و کربناتها به طور معنی داری در حضور کرمهای خاکی افزایش یافت، عنصر روی 4/16 و 21/ 18 درصد و کادمیوم 10 درصد افزایش را در این بخش ها نشان دادند، لیکن غلظت این عناصر در بخش باقی مانده در انتهای دوره کاهش یافت. چنین استنباط می شود که فراهمی زیستی عناصر سنگین با فعالیت کرمهای خاکی در فرایند تولید ورمی کمپوست افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: ورمی کمپوست، کود گاوی، فلزات سنگین، عصاره گیری پی در پی، فراهمی زیستی
  • یحیی کوچ *، کتایون حق وردی صفحات 46-57
    به منظور مطالعه تاثیر پوشش های درختی دست کاشت بر مشخصه های زیستی (زیتوده ریزریشه و درشت ریشه) و بیوشیمی (غلظت نیترات، غلظت آمونیوم، نرخ نیتریفیکاسیون، نرخ آمونیفیکاسیون و نرخ خالص معدنی شدن نیتروژن) خاک، توده های جنگلی اقاقیا، زبان گنجشک، بلوط و سرو نقره ای در محدوده پارک جنگلی خرگوش دره تهران مورد توجه قرار گرفت. در هر یک از پوشش های درختی، تعداد 10 نمونه از لایه بالایی (10-0 سانتی متری) خاک برداشت شد. علاوه بر مشخصه های زیستی و بیوشیمی، برخی مشخصه های فیزیکی و شیمیایی خاک در محیط آزمایشگاه مورد اندازه گیری قرار گرفت. مطابق با نتایج، هیچ از مشخصه های فیزیکی مورد مطالعه خاک در پوشش های درختی مورد بررسی تفاوت آماری معنی داری را به نمایش نگذاشته اند. خاک بخش تحتانی سرو نقره ای شرایط اسیدی تری نسبت به گونه های بلوط، زبان گنجشک و اقاقیا داشته است. بیشترین مقادیر عناصر پر مصرف (نیتروژن، فسفر و پتاسیم قابل جذب) به خاک تحتانی پوشش درختی اقاقیا و کمترین آن ها به خاک تحتانی گونه سرو نقره ای اختصاص داشته است. بیشترین مقادیر زیتوده ریشه ها (ریز ریشه، درشت ریشه و کل ریشه) در خاک تحتانی گونه درختی بلوط مشاهده شد، در حالی که کمترین مقادیر این مشخصه ها به خاک تحتانی توده سرو نقره ای تعلق داشته است. بررسی مشخصه های بیوشیمی خاک نیز حاکی از آنست که بیشترین مقادیر این مشخصه ها به خاک تحتانی گونه درختی اقاقیا اختصاص داشته در حالی که کمترین مقادیر آنها در خاک تحتانی گونه درختی سرو نقره ای مشاهده شد. مطابق با نتایج تحقیق حاضر، گونه اقاقیا به عنوان گونه تثبیت کننده ازت، در بهبود کیفیت خاک عملکرد بهتری نسبت به سایر گونه ها داشته است.
    کلیدواژگان: آمونیفیکاسیون، درشت ریشه، ریز ریشه، نرخ خالص معدنی شدن نیتروژن، نیتریفیکاسیون
  • حمیدرضا ممتاز، مسلم ثروتی* صفحات 58-67
    مجموعه های فازی، بدون مرزهای تیز و مجزا هستند. به طوری که، عبور از یک منطقه عضو به غیرعضو در کلاس، تدریجی است. یک مجموعه فازی توسط توابع عضویت فازی تعریف می شود که از صفر تا یک متغیر است و نمایان گر افزایش تداومی و پیوسته از غیرعضویت کامل به عضویت کامل می باشد، از طرفی، تابع عضویت یکی از پارامترهای تاثیرگذار در ارزیابی تناسب اراضی به روش نظریه مجموعه های فازی است. هدف از این تحقیق، مقایسه سه تابع عضویت کندل، کوچی و ذوزنقه ای در ارزیابی تناسب اراضی شرق منطقه آمل برای گیاه برنج، بر اساس نظریه مجموعه های فازی می باشد. برای نیل به این هدف، ویژگی های اراضی (8 ویژگی) براساس نظر فائو انتخاب، و ارزیابی تناسب اراضی به روش فازی در 17 واحد اراضی صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که بر اساس وزن های به دست آمده، در هر سه نوع تابع عضویت مورد استفاده، اقلیم دارای بیشترین وزن و ظرفیت تبادل کاتیونی ظاهری دارای کمترین وزن (درجه اهمیت) در رشد محصول برنج در منطقه مطالعاتی می باشند. همبستگی بین شاخص اراضی و عملکرد مشاهده شده در سطح منطقه، برای نظریه مجموعه های فازی با تابع عضویت کندل (0.98) بیشتر از توابع کوچی (0.75) و ذوزنقه ای (0.79) بود و اختلاف نسبتا زیاد ضریب همبستگی محاسبه شده، نشان از دقت بالای تابع عضویت کندل دارد. همچنین در این روش، نرم افزار متلب با توجه به حدود انتقالی انتخاب شده مناسب، توانسته وزن ها را به طور دقیق برآورد نماید. نهایتا می توان چنین بیان کرد که اگر از توابع عضویت و حدود انتقالی مناسب در روش فازی استفاده گردد، می توان از آن به عنوان یک روش کارا در ارزیابی تناسب اراضی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: برنج، ذوزنقه ای، کندل، کوچی، فازی
  • شاهرخ فاتحی*، امیر کیوان کفاشی، غلامحسین احمدی صفحات 68-79
    در مدیریت بهینه و پایدار اراضی کشاورزی، تهیه نقشه تخمین احتمال ویژگی های خاک از جمله کربن آلی و عناصر غذایی مبتنی برمقادیرکمتر یا بیشتر از یک حد آستانه از اهمیت زیادی برخوردار است. یکی از راه های تهیه چنین نقشه هایی استفاده از روش های زمین آمار ناپارامتری مانند کریجینگ شاخص می باشد. در این مطالعه با استفاده از کریجینگ شاخص، نقشه احتمال کمبود و فزونی کربن آلی و فسفرقابل جذب خاک برای بخشی از اراضی ایستگاه تحقیقات کشاورزی اسلام آباد غرب واقع در استان کرمانشاه تهیه گردید. به منظور اجرای این پژوهش از داده های میراثی خاک شامل217 نمونه خاک سطحی (عمق0-30 سانتیمتر) با فواصل نمونه برداری 50 متر استفاده شد. پس از پردازش های اولیه آماری،تغییرنمای شاخص براساس مقادیر آستانه 1/2 درصد برای کربن آلی و 15 میلی گرم بر کیلوگرم برای فسفرقابل جذب محاسبه گردید و بر مبنای جمع باقیمانده مربعات خطای کمتر، مدل نمائی به عنوان بهترین مدل برازش یافته بر تغییرنمای شاخص تعیین شد. داده های اعتبارسنجی، از روش حذف یک داده و اجرای مدل به دست آمد. سپس برای ارزیابی کارایی کریجینگ شاخص، منحنی مشخصه عامل گیرنده ترسیم و مساحت زیرمنحنی محاسبه گردید. مساحت زیرمنحنی مشخصه عامل گیرنده به ترتیب برای فسفر قابل جذب و کربن آلی 0/7956 و 0/8005به دست آمد که نشان می دهد کریجینگ شاخص در تخمین این متغیرها نسبتا خوب عمل نموده است. بطورکلی می توان ذکر نمود کاربردکود بر اساس نقشه های احتمال خصوصیات حاصلخیزی خاک، سبب کاهش هزینه و افزایش تولید پایدار می گردد.
    کلیدواژگان: ویژگی های خاک، حد آستانه، تغییرنما شاخص، منحنی مشخصه عامل گیرنده
  • علی محبوب خمامی*، داوود هاشم آبادی، عاطفه براری تاجانی، علیرضا فلاح صفحات 80-92
    استفاده از کود های زیستی، رویکرد جهانی برای کاهش آلودگی نهاده های شیمیایی جهت افزایش کمیت و کیفیت محصولات گیاهی در راستای کشاورزی پایدار است. در این تحقیق جهت مقایسه ی اثر کود بیولوژیکی و شیمیایی فسفره بر جذب فسفر و عملکرد گیاه زینتی همیشه بهار، آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با دو فاکتور: 1- روش های مختلف کاربرد کود زیستی بارور در چهار سطح: M1 (بدون استفاده از کود زیستی)، M2 (کود زیستی بصورت بذرمال)، M3(کود زیستی بصورت ریشه مال)، M4 (کود زیستی بصورت بذر مال + ریشه مال ) و 2- مقادیر فسفر شیمایی به شکل سوپر فسفات تریپل در چهار سطح P1 (صفر)، P2 (100)، P3 (200)، P4(300 میلی گرم در لیتر)، 16تیمار و 3 تکرار و با 5 گلدان در هر تیمار انجام شد. در این آزمایش صفاتی چون قطر گل، تعداد گل، ارتفاع نهایی بوته، تعداد برگ در بوته، وزن تر و خشک اندام هوایی، وزن تر و خشک گل ، فسفر کل اندام هوایی و فسفر کل بستر مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج این آزمایش نشان داد که از بین روش های کاربرد کود بیولوژیک فسفاته، M4 بر اکثر صفات مورد بررسی مانند ارتفاع نهایی بوته (53/35)، قطر گل (58/66)، تعداد گل (15/9)، تعداد برگ در بوته (25/64)، وزن تر اندام هوایی (09/29) و فسفر اندام هوایی (45/3) موثر و کارا بوده و موجب کاهش مصرف کود فسفره شده است. نظر به اینکه تیمار M4P3 در اکثر صفات با تیمار M4P4 اختلاف معنی داری نداشت، لذا با هدف کاهش مصرف کود فسفره شیمیایی کاربرد آن قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: کود زیستی، سوپر فسفات تریپل، بذر مال، ریشه مال
  • عبدالحسین ضیاییان*، محسن پروین، محمد صادق قربانی، منوچهر دستفال صفحات 93-104
    کودهای شیمیایی، زیستی و آلی نقش مهمی در افزایش کمی و کیفی تولیدات کشاورزی دارند. به منظور مطالعه اثرات تلقیح میکوریزایی، کاربرد پتاسیم و کود دامی بر عملکرد و ترکیب شیمیایی برگ انار، پژوهشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در سه تکرار، در منطقه جنت شهر، نزدیک داراب در استان فارس، در سال 1393 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل ترکیبی از دو سطح 0 و 500 گرم میکوریزا، سه سطح 0، 10 و 20 کیلوگرم کود گوسفندی و دو سطح 0 و 500 گرم اکسید پتاسیم به ازای هر درخت بود. میکوریزا و کود دامی قبل از گلدهی و اکسید پتاسیم در دو مرحله قبل و بعد از گلدهی مصرف شدند. فاکتورهای اندازه گیری شده شامل عملکرد هر درخت، وزن میوه، وزن پوست، وزن دانه ها، نسبت پوست به دانه در پنج میوه و غلظت پتاسیم، فسفر، آهن، منگنز، روی و مس در برگ ها بود. نتایج نشان داد که اثرات اصلی کاربرد میکوریزا، پتاسیم و کود دامی بر بیشتر صفات مورد مطالعه معنی دار بود. بیشترین میانگین وزن 5 میوه، بیشترین وزن دانه در میوه و کمترین نسبت پوست به دانه از اثر توام 500 گرم میکوریزا، 20 کیلوگرم کود دامی و 500 گرم پتاسیم حاصل شد. بالاترین غلظت پتاسیم، فسفر، آهن، مس، منگنز و روی از کاربرد توام 500 گرم میکوریزا، 500 گرم پتاسیم و 20 کیلوگرم کود گوسفندی به ازای هر درخت به دست آمد. بالاترین عملکرد انار ) 44 کیلوگرم در درخت) از کاربرد توام500 گرم میکوریزا، 10 کیلوگرم کود دامی و 500 گرم اکسید پتاسیم به دست آمد که در مقایسه با تیمار شاهد، 127 درصد افزایش عملکرد نشان داد و می توان آن را به عنوان تیمار برتر پیشنهاد نمود.
    کلیدواژگان: کلمات کلیدی: انار، تلقیح میکوریزایی، سولفات پتاسیم و کود دامی
  • محمد بزانه، حسین رضایی صفحات 105-115
    بهسازی خاک های شور و سدیمی از دیدگاه حفاظت منابع آب و خاک، اهمیت فراوانی دارد. تجمع و فزونی املاح خاک از رشد و نمو گیاه جلوگیری نموده و به طور مستقیم بر عملکرد گیاه تاثیر می نهد. مهم ترین گام جهت جلوگیری از اثرات سوء شوری خاک، کاهش املاح تا حد بهینه از طریق آبشویی و ممانعت از ماندابی شدن می باشد. بهسازی خاک های شور-سدیمی به کیفیت و مقدار آب کاربردی، نوع بهساز و وضعیت زهکشی خاک بستگی دارد. در این پژوهش، به منظور ارزیابی چگونگی اصلاح خاک های شور و سدیمی، تیمارهای مختلف آبشویی با آب خالص و آب اسیدی در سه سطح 25، 50 و 75 سانتی متری در قالب طرح آزمایش بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. پس از آنکه رطوبت خاک به حد ظرفیت مزرعه ای رسید، نمونه خاک جهت تجزیه و تحلیل مقدار تغییرات املاح تهیه گردید. نتایج نشان داد تغییر کلاس شوری و قلیائیت خاک از S3A2 (شوری زیاد و قلیائیت نسبتا زیاد) به S1A1 (شوری و قلیائیت کم) پس از انجام آبشویی می باشد. کمترین و بیشترین درصد بهبود شوری و قلیائیت مربوط به تیمارهای 25 سانتی متر آب خالص و 75 سانتی متر آب اسیدی به ترتیب با مقادیر کاهش متوسط 7/24 و 2/41درصد برای سدیم قابل تبادل و 9/25 و 69 درصد برای قابلیت هدایت الکتریکی نسبت به شرایط اولیه خاک می باشد. در تمامی تیمارها اختلاف بین استفاده از آب خالص و اسیدی معنی دار شد که نشان از عملکرد موثر ماده اصلاحی دارد. تجزیه آماری نتایج، بیانگر معنی دار بودن تغییرات پارامتر درصد سدیم قابل تبادل و قابلیت هدایت الکتریکی به ترتیب در سطح احتمال پنج و یک درصد بود. تیمار 50 سانتی متر آب اسیدی از بین تیمارها به عنوان مناسب ترین تیمار از لحاظ مصرف آب و کارآیی آبشویی شناخته شد. پیشنهاد می شود برای استفاده بهینه آب، از تیمار 50 سانتی متر آب اسیدی برای اصلاح خاک های منطقه استفاده شود.
    کلیدواژگان: آبشویی، سدیم قابل تبادل، شوری، قلیائیت
|
  • Aliakbar Safari * Pages 1-12
    Soil pollution by heavy metals like cadmium (Cd) with lowering the activity of microorganism can change carbon sequestration in soil. Plant residues when applied in soil are in free particulate form. They will be covered by clay particle and finally will be transformed to organomineral particles biologically. In this study, the effects of Cd addition (0 and 10 mg kg-1 soil) and time duration (1 day, 1, 3 and 5 months) on particle size fraction of organic carbon (OC) were studied in Hmadan and Lahijan soils in 3 replicates. Sand size fraction (SSF) and silt牖 size fraction (Siड) of soil organic carbon were analyzed by the particle size fractionation and OC determination by wet oxidation. The main part of OC in Hamadan soil was in SSF (14.12 mg kg-1 soil or 40%) but it was in Siड in Lahijan soil (15.80 mg kg-1 soil or 32%) in 1st day of soil incubation. The rate of OC decrease in Hamadan soil was markedly higher than that in Lahijan soil. Soil pollution with Cd decreased OC biodegradation in both of the studied soils. It increased OC retention especially in Lahijan soil. This effect may be related to higher clay content and higher Cd bioavailability and contamination factor in Lahijan soil.
    Keywords: carbon sequestration, Particle size fractionation, Soil pollution, Wheat straw
  • Hamidreza Owliaie * Pages 13-24
    Potassium and nitrogen are two major nutrients, have important role in increasing rice quantity and quality. Potassium like nitrogen is taken up in large amount by rice. Evaluation of nutrient status in soil is important from nutritional, environmental and economical aspects. This study was conducted in order to evaluate 11 different chemical extractants for determining suitable extractants for estimation of available potassium of rice in 11 selected soils of Kohgiluyeh Province. Rice seeds were cultivated in 1.5 kg pots in three replications and harvested after 10 weeks. Plant potassium was extracted with 1N HCl. Soil available potassium was extracted using 1M NH4OAC, 1 and 2M sodium chloride, 0.025 M sulfuric acid, 0.1M barium chloride, 0.01M calcium chloride, Morgan-Wolf, AB-DTPA, 1N NaOAC, 1M magnesium acetate and 2M Hydrochloric acid. The amount of K extracted by 1N NaOAC and 1N NH4OAC, was significantly (r=0.85** and 0.73**, respectively) correlated with K concentration, followed by Morgan and 2N NaCl. The lowest correlation is belonged to 1N HCl. Therefore, due to the simplicity and economy, the rate of extraction and the high correlation, extractants of 1N NaOAC and 1N NH4OAC are recommended as suitable extractants for determining the available K uptake by rice in the soil studied.
    Keywords: Rice, Soil, available potassium, extractant
  • Mohammad Reza Sarikhani * Pages 25-34
    Potassium and phosphorus are essential elements for plant growth, and application of biological methods is one approach to supply them. This study was done, in order to evaluate the effect of soluble source of phosphorus (phosphate sodium) and insoluble (tricalcium phosphate) on K release from mica minerals (biotite and muscovite) and also the effect of mica minerals in dissolution of phosphorus from tricalcium phosphate. This test was carried out in the presence of some bacterial isolates belonging to the genus Pseudomonas (S10-3, S14-3, S19-1 and S21-1). It was conducted as a factorial experiment based on completely randomized design with three replication containing two factors including two source of phosphorus and two potassium sources. From overnight cultures of the bacteria (0.5 ml) were added to 30 ml of Aleksandrov medium. After incubation for one week at 26 ° C and shaking at 120 rpm, released K in supernatant was measured by using flame photometer and the dissolution of phosphate by using spectrophotometer at 430 nm (yellow method). The results showed that K releasing from the biotite was more than muscovite and bacterial isolates released more potassium (in average 15-48%) in the presence of tricalcium phosphate than sodium phosphate. The isolate S19-1 revealed highest potassium releasing (5.45 mg/l). The results displayed that the released potassium from biotite by bacteria 4.5 times was more than muscovite. Biotite and muscovite minerals did not significantly affect on the phosphate solubilization and the highest phosphate solubilization (488 mg/l) was obtained by S19-1.
    Keywords: Potassium, Tricalcium phosphate, Pseudomonas, Phosphorus, Mica
  • Atena Mirbolook *, Mirhasan Rasouli Sadaghiani Pages 35-45
    In order to study the changes in different fractions of Zn, Cu, Cd and Pb during the vermicomposting process of cattle manure, an experiment was conducted based on completely randomized design with factorial arrangement replicated three times. The first experimental factor was presence and absence of earthworm, and period of vermicomposting (0, 30, 60 and 90 days) was taken into account as the second factor. A five-step sequential extraction procedure recommended by Tessier was used for fractionation of Zn, Cu, Cd and Pb during the process of vermicomposting of caw manure. The exchangeable, carbonate-bound, Fe-Mn oxides-bound, organic matter-bound and residual fractions of metals were determined using atomic absorption apparatus (FAAS, Thermo element MK-M6). The results showed that pH of vermicompost decreased 0.4 of unit and dissolved organic carbon (DOC) increased 0.15 percent in treatments of with worm. The bioavailability of Zn, Cu and Cd, not Pb increased significantly in the compost samples. Following earthworm activity, the highest content of Zn, Cu and Cd were observed as bounded by carbonate, organic matter and exchangeable fractions, respectively, while the most amount of Pb was found in organic band fraction. Zn and Cd concentrations in carbonate and exchangeable fractions significantly increased in earthworm treatments, Zn 16.4 and 18.21 percent and Cd 10 percent increased in this fractions, however the concentration of those in residual fraction decreased by the end of incubation period. It is concluded that earthworm activity increases the bioavailability of some of metals (Cd, Zn, and Cu) during the vermicomposting process.
    Keywords: Vermicompost, cattle manure, heavy metal, sequential extraction, Bioavailability
  • Yahya Kochi * Pages 46-57
    In order study on the effect of man-made tree covers on soil biological (fineroot and coarse root biomass) and biochemical (nitrat concentration, ammonium concentration, nitrification rate, ammonification rate and net N mineralization rate) properties, the forest stands of Robinia pseudoacacia, Fraxinus excelsior, Quercus castaneifolia and Cupressus arizonica were considered in the forest park area of Khargoos-dareh located in Tehran. Sampls were excavated in ten points from topsoil (0-10 cm depth) for each tree covers. Soil biological, biochemical and also some physico-chemical properties were measured at the laboratory. According to our data, none of soil physical characrters were significantly affected by tree covers. The soil under C. arizonica was more acidic compared with Q. castaneifolia, F. excelsior and R. pseudoacacia stands. Greater amounts of soil macro elements (N, available P and K) were found under R. pseudoacacia stand and the least was measured under C. arizonica tree cover. The higher values of root biomass (fine root, coarse root and total root) were recorded under Q. castaneifolia species whereas the minimum values were found under C. arizonica trees. In addition the greater amounts of soil biochemical characters were found under R. pseudoacacia and the least was measured under C. arizonica tree cover. Based on our findings, the R. pseudoacacia as N-fixing tree species, presented better performance in soil quality improvement compared with the other studied spcies.
    Keywords: Ammonification_corase root_fine root_net N mineralization rate_nitrification
  • Moslem Servati * Pages 58-67
    Fuzzy sets are classes without sharp boundaries; that is, the transition between membershipand non-memberships of a location in the class is gradual. A fuzzy set, is described by a fuzzy membership functions that range from 0.0 to 1.0, representing a continuous increase from non-membership to complete membership. Additionally, membership function is one of important factors on land suitability evaluation by fuzy set theory. The goal ofthis research was the coparison of three membership functions in land suitability by fuzzy set theory in East Amol region for irrigated rice. In order to achive to this goal, 8 properties were selected based on FAO framework approach and then land suitability evaluation was done on 17 land units of study area. The results indicated that climate had higher and cation exchenge capacity had lower weights than other criteria in study reigin for the growth of irrigated rice. Calculated correlation coefficients between land index and observed production by fuzzy method with kandel membership function was (r= 0.98) more than Cauchy (r= 0.75) and Trapezoidal (r=0.79) Membership function and relatively large difference in calculated correlation coefficient had been identified in candele membership function provides better results than others. Additionally, matlab software correctly predicted oweral weithing of this method based on transitional range. Finally, it could be expressed that the appropriate membership functions and transition range in fuzzy set theory can be used as an efficient method in land suitability evaluation.
    Keywords: Candle, Cauchy, Fuzzy, Rice, Trapezoidal
  • Shahrokh Fatehi * Pages 68-79
    Probability mapping of soil proprieties Including soil organic carbon and nutrients based on threshold values play important role in optimum land management and sustainable agriculture development. In order to map based on critical limits need to use non parametric geostatistics methods such as kriging indicator. In this study, using indicator kriging, probability map of deficiency or excess of soil available phosphorusand organic carbon was prepared in part of Eslamabad-e Gharbagriculture research station in Kermanshah province. The soil legacy data including 217 surface soil samples on an almost regular grid, about 50 m apart is used to perform research. After preliminary statistical processing, indicator variogram was drawn based on threshold values 1.2% and 15ppm for soil organic carbon and available phosphorus, respectively. Exponential model as the best model fitted to indicator variogram is selected based on minimum residual sum of squares. The necessary data for validation was achieved through leave-one-out cross-validation (LOOCV).For assessing the performance of indicator kriging is used the area under the curve (AUC) of receiver operating characteristic (ROC). Area under the ROC curve was calculated for phosphorus and soil organic carbon was 0.796 and 0.800, respectively. These results indicated that the indicator kriging to predict these variables have relatively good performance. In general, it can be said that using fertilizer based on probability maps of soil fertility properties lead to reduce cost and increase sustainable food production.
    Keywords: soil properties, Threshold values, Indicator variogram, Receiver operating characteristic curve
  • Ali Mahboub Khomami *, Davood Hashemabadi, Atefe Barari Tajany, Alireza Fallah Pages 80-92
    The use of bio-fertilizers is a global approach to reduce chemical inputs pollution to increase the quantity and quality of plant products in line with sustainable agriculture. In this study in order to compare the effects of biological and chemical phosphorus fertilizer on phosphorus uptake and yield of ornamental calendula, a factorial experiment with two factors: 1 - Application of biological phosphorus fertilizer at four levels: M1 (without using biological phosphorus manure), M2 (inoculated seed with biological phosphorus fertilizer), M3 (inoculated roots with biological phosphorus fertilizer), M4 (inoculated seed and roots with biological phosphorus fertilizer) and (2) the amount of phosphorus in the form of triple superphosphate at four levels P1 (zero), P2 (100), P3 (200), P4 (300 mg/l), based on a randomized complete block design with 16 treatments and 5 replicates with 5 pot per treatment was performed. The results showed that of the biological phosphate fertilizer application methods, M4 to most of the traits such plant height (35.53), flower diameter (66.58), flower number (9.15), number of leaves per plant (64.25), shoot fresh weight (29.9) and shoot P (3.45) was effective and efficient and phosphorus fertilizer consumption has reduced. Whereas in most of the characteristics M4P3 treatment had no significant difference with M4P4 treatment. Therefore, it is advisable to reduce consumption of chemical phosphorus fertilizer.
    Keywords: Bio-fertilizers, triple superphosphate, inoculated to seeds, inoculated to roots
  • Abdolhoseiin Zeyaeiyan * Pages 93-104
    Chemical, bio and organic fertilizers have an important role in increasing of quantity and quality of agricultural products. In order to study the effects of mycorrhizal inoculation, potassium and organic manure applications on the yield and chemical composition of pomegranate leaves, a factorial experiment in a randomized complete block design with three replications was conducted, in Jannatshahr region, located nearby Darab at Fars province in 2013, . Treatments were a combination of two levels of 0 and 500 grams of mycorrhiza, three levels of 0, 10 and 20 kg sheep manure and two levels of 0 and 500 g of potassium oxide per tree. Mycorrhizae and sheep manure were used before flowering and potassium was applied before and after flowering. The measured factors were yield per tree, fruit weight, skin weight, grain weight, grain skin than five fruits and concentration of potassium, phosphorus, iron, manganese, zinc and copper in leaves. The results showed that the main effects of mycorrhiza, potassium and manure application on the most of studied characteristics were significant. The highest average weight of 5 fruits, the highest kernel weight and the lowest skin-to-kernel weight ratio were obtained from combined application of 500 grams mycorrhizal, 20 kg of manure and 500 g of K2O. The maximum concentration of potassium, phosphorus, iron, copper, manganese and zinc were obtained from combined use of 500 grams of mycorrhiza, 500 grams K2O and 20 kg of sheep manure per each tree. The highest yield of pomegranate fruit (44 kg per tree) were obtained from combined application of 500 g mycorrhiza, 10 kg of sheep manure and 500 g of K2O, which compared with the control treatment, showed 127% increase in yield and can be recommended as the superior treatment.
    Keywords: Manure, Mycorrhizal inoculation, Pomegranate, Potassium sulfate
  • Mohammad Bazane * Pages 105-115
    Improvement of saline-sodic soils is very important in terms of soil and water resources conversation. Accumulation and increasing of soil salts prevents plant growth and directly affects the crop yield. Soil salts reduction through the leaching and preventing from water logging is among the most important steps to prevent the negative effects of soil salinity. Improvement of saline-sodic soils depends on the quality and amount of applied water, type of amendment material and soil drainage condition. In this study, in order to evaluate how to improve the saline and sodic soils, randomized complete block design were conducted with different leaching treatments by using acidic and pure water in three levels of 25, 50 and 75 cm with three replications. After the soil moisture content reached to field capacity, soil samples were taken to analyze the changes of soil salts. Results indicated that, soil salinity and alkalinity class changed from S3A2 (high salinity and relatively high alkalinity) to S1A1 (low salinity and alkalinity) after leaching. The lowest and highest percentages of salinity and alkalinity improvement were related to the 25 cm of pure water and 75 cm of acidic water treatments, with average reduction of 24.7 and 41.2 percent for exchangeable sodium (ESP) and 25.9 and 69 percent for electrical conductivity (EC), respectively. In all treatments, differences between the use of the pure and acidic water were significant .This suggests that the amendment material is effective. Statistical analysis of results showed significant changes in ESP and EC parameters in 5 and 1 percent levels, respectively. Application of 50 cm acidic water was recognized as the most appropriate treatment in terms of water use and leaching efficiency. It could be recommended that, for efficient use of applied water, 50 cm acidic water to be used for remediation of soils in this region.
    Keywords: Leaching, Exchangeable sodium, Salinity, Alkalinity