فهرست مطالب

نقد و نظر - سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 57، بهار 1389)

فصلنامه نقد و نظر
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 57، بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/01/24
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 2
    فهرست مقالات شماره 57 نقدونظرمقالاتسخن سردبیر 2انواع ویژگی های ذهنی و تمایز ذهنی فیزیکی 5یاسر خوشنویستعیین مبنای اختلاف فیزیکالیسم پیشینی و پسینی و بررسی لوازم هرکدام 23علی سناییرویارویی با مسئله آگاهی 50دیوید چالمرز، ترجمه مرضیه لطفیبررسی استدلال شفافیت به نفع بازنمودگرایی 87یاسر پوراسماعیلنظریه صدق در پدیده شناسی هوسرل 110حسن فتح زادهاراده آزاد؛ دیدگاه های معاصر در باب اراده آزاد 149بهرام علیزادهنقد کتاب رابطه نفس و بدن از نظر ملاصدرا 189هادی موسویمعرفی کتابکتاب شناسی توصیفی فلسفه نفس 209محمد ملکی
  • مقالات
  • یاسر خوشنویس* صفحه 5
    ویژگی های ذهنی انواع بسیار متنوعی دارند، اما آیا این ویژگی ها خصوصیات مشترکی دارند؟ در بخش اول این مقاله، با بررسی چند دسته بندی از ویژگی های ذهنی، خصوصیات متمایزکننده ویژگی های ذهنی یعنی آگاهی، کیف ذهنی و حیث التفاتی را تشخیص خواهیم داد. در بخش دوم، هر یک از این خصوصیات و همین طور خصوصیت معرفتی دست رسی اول شخص را مختصرا بررسی کرده و به رابطه میان آنها خواهیم پرداخت. با استفاده از این خصوصیات و با نگاهی به دو تلقی مبتنی بر نظریه و مبتنی بر شیء از امر فیزیکی، تقابل ذهنی/ فیزیکی را در پایان بخش دوم صورتبندی خواهیم کرد. در بخش سوم و پایانی مختصرا به این پرسش خواهیم پرداخت که آیا ذهنی یک ویژگی وجودشناختی منفرد یا به تعبیر بهتر یک نوع طبیعی است یا خیر.
    کلیدواژگان: ویژگی های ذهنی، آگاهی، کیف ذهنی، حیث التفاتی، دسترسی اول شخص، تقابل ذهنی، فیزیکی
  • علی سنایی* صفحه 23
    فیزیکالیسم بر پایه این انگاره شکل می گیرد که فیزیک کامل ترین علم است و توان تبیین و پیش بینی همه چیز را دارد. در این نوشتار پس از شرح و توضیح ایده اصلی فیزیکالیسم و روش های تعیین امر فیزیکی، وجوه اشتراک و اختلاف فیزیکالیسم پسینی و پیشینی را بر می شمریم. فیزیکالیسم پسینی که تعبیر دیگری از تحویل گرایی است رابطه امر فیزیکی و ذهنی را با رجوع به شواهد تجربی و فیزیکالیسم پیشینی - که تعبیر دیگری از نگرش غیرتحویل گراست - رابطه امر فیزیکی و ذهنی را بر حسب استنتاج منطقی و بدون رجوع به تجربه، تعیین می کند. پس از بررسی و مقایسه فیزیکالیسم پیشینی و پسینی به این نتیجه می رسیم که نقطه ثقل اختلاف این دو نگرش در مفهوم «خاصه ذهنی» است. در نهایت، به بررسی و تحلیل انتقادی مفهوم «خاصه ذهنی» و لوازم آن در فلسفه ذهن معاصر خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: فیزیکالیسم پسینی، فیزیکالیسم پیشینی، خاصه ذهنی، دوگانه انگاری خاصه، اگوی استعلایی
  • دیوید چالمرز ترجمه: مرضیه لطفی صفحه 50
    چالمرز، در این مقاله با تمرکز بر مسئله دشوار آگاهی در صدد است نشان دهد چرا تبیین این مسئله تا این اندازه دشوار است. وی از کارهای اخیر که روش های تحویلی را برای پرداختن به آگاهی در چارچوب عصب شناسی و علوم شناختی به کار می گیرند، انتقاد می کند. در مرحله بعد، او ادعا می کند این روش ها برای حل مسئله دشوار ناگزیر با شکست مواجه می شوند. به زعم وی، برای دست یافتن به راه حل این مسئله، ناگزیریم به سمت نوعی تبیین غیر تحویلی از آگاهی حرکت کنیم و به این ترتیب، نظریه ای طبیعی گرایانه به دست می آید.
    او در نهایت، نظریه پیشنهادی اش را ارائه می دهد. نظریه ای غیر تحویلی که بر سه اصل روان شناختی انسجام ساختاری، ثبات سازمانی و دوحیثی بودگی اطلاعات استوار است
    کلیدواژگان: آگاهی، روش های تحویلی، کیفیات ذهنی، تبیین غیرتحویلی، نظریه طبیعی گرایانه، انسجام ساختاری، ثبات سازمانی، دوحیثی بودگی
  • یاسر پوراسماعیل* صفحه 87
    در این مقاله، استدلال رایجی به نفع بازنمودگرایی بیرون گرایانه درباره آگاهی به نام استدلال شفافیت صورت بندی و بررسی می شود. این استدلال با استناد به شفافیت آگاهی، درصدد نشان دادن این است که ویژگی های کیفی آگاهی در واقع، کیفیت های سابجکتیو خود تجربه آگاهانه نیستند، بلکه کیفیت های امور بیرونی ای هستند که در آگاهی ما به طور شفاف، بازنمایی شده اند. در این مقاله، این استدلال و اشکالاتی را که به آن وارد شده، تبیین و صورت بندی می کنیم. در بخش دوم مقاله، با تحلیلی پدیدارشناختی از شفافیت و به کارگیری یک آزمون فکری، نشان می دهیم که شفافیت می تواند استدلالی برای خود بازنمودگرایی باشد، اما نمی توان از طریق آن، بازنمودگرایی بیرون گرایانه را ثابت کرد.
    کلیدواژگان: آگاهی، کیفیت، بازنمودگرایی، بیرون گرایی، درون گرایی، شفافیت، پدیدارشناسی
  • حسن فتح زاده* صفحه 110
    پدیده شناسی با خروج از رویکرد طبیعی و کنار نهادن فرض جهان خارج به بازبینی گسترده ای در مفاهیم، مسایل و روش های کلاسیک می انجامد که یکی از مهم ترین آنها مفهوم «صدق» است. خواهیم دید که با وجود تاکید هوسرل بر استفاده از «مطابقت» در معرفی صدق، و برخلاف نظر مفسرین همچون دیوید بل، پدیده شناسی به تعدیلی در مفهوم «اوبژه» می انجامد که عملا سخن گفتن از مطابقت را منتفی می سازد. هوسرل با درگیر کردن این مفهوم با فرایندهای انسجام گرایانه، پای «انسجام» را پیش از معرفی نهایی صدق به این بحث باز می کند، و به همین دلیل است که در پدیده شناسی دیگر نمی توان «انسجام به عنوان روش پی بردن به صدق» را از «انسجام به عنوان عنصری ماهوی در تعریف صدق» تفکیک کرد. این مهم را در ضمن معرفی اوبژه، سنتز و افق دنبال می کنیم و در نهایت با تحلیل دو نوع خطای (حلولی و متعالی) به دیالکتیک نهفته در بازی بی پایان صدق و کذب می رسیم.
    کلیدواژگان: پدیده شناسی، صدق، اوبژه، سنتز، خطای حلولی، خطای متعالی
  • بهرام علیزاده* صفحه 149
    بیش از دو هزار سال است که مسئله اراده آزاد و دترمینیسم ذهن فیلسوفان را به خود مشغول ساخته است. این مسئله در سال های اخیر به شکل و شیوه ای نو، دوباره احیا شده است. در این مقاله نخست به دیدگاه «شهود متعارف» و تقابل آن با دترمینیسم پرداخته شده است. همسازی یا ناهمسازی اراده آزاد و دترمینیسم، مسئله همسازی[i] نامیده می شود. به واسطه پاسخ هایی که به مسئله همسازی داده شده، انشعاباتی اساسی در حوزه اراده آزاد پدید آمده است. همسازگرایی و ناهمسازگرایی دو دیدگاه عمده به حساب می آیند. ناهمسازگرایی نیز دو گونه اصلی دارد که عبارتند از اختیار گرایی و دترمینیسم سخت (ناهمسازگرایی سخت). بخش پایانی مقاله به رویکرد علمی و نسبت آن با مسئله اراده آزاد اختصاص دارد. آزمایش بنیامین لیبت و آزمایش نیکولز از آزمایش هایی اند که به آنها اشاره شده است. این آزمایش ها پیامدهای متفاوت و حتی متضادی داشته اند.
    کلیدواژگان: اراده آزاد، دترمینیسم، همسازگرایی، نا همسازگرایی
  • هادی موسوی* صفحه 189
    بنا به ادعای نویسنده کتاب رابطه نفس و بدن از نظر ملاصدرا - که از اندک نوشته های جدید درباره رابطه نفس و بدن است - تبیین فلسفی ملاصدرا از رابطه نفس و بدن، بدیع ترین نظریه در میان نظریه های فیلسوفان مسلمان و غربی است. اما در مراجعه به کتاب شاهد هیچ گونه بدیع بودن و تازگی در این نظریه نیستیم؛ و در تحلیل و تبیین نظریه ملاصدرا تناقضات و ابهاماتی به چشم می خورد که در خور تامل اند. این تناقضات و ابهامات از درک نادرست مولف از آرای ملاصدرا - در بخش های مختلف علم النفس - سرچشمه گرفته است؛ برخی از این ابها م ها و اشتباه ها از تصور اشتباه مولف کتاب از «بدن» و «نفس» در نظر ملاصدرا ناشی شده است؛ و برخی دیگر ناشی از تحلیل و گاه ترجمه نادرست عبارات ملاصدراست. مشکلاتی از این دست، سبب شده تا کتاب مذکور نتواند چندان از پس تحلیل تبیین فلسفی ملاصدرا از رابطه نفس و بدن برآید.
    کلیدواژگان: رابطه نفس و بدن، ملاصدرا، احمد پهلوانیان
  • معرفی کتاب
  • محمد ملکی صفحه 209
|
  • Yasser Khoshnevis* Page 5
    Mental qualities are of various kinds and the question is whether there can be any common features among them. The first section of the present article is to examine someclassifications of mental qualities and thus distinguish their distinctive characteristics like consciousness, mental quality and intentionality. In the second part of the article each of these characteristics as well as the cognitive feature of access for the first person and their relations are briefly discussed. Drawing on these characteristics and considering two accounts of the physical, one being based on theory and the other on the basis of thing, I formulate mental-physical contrast at the end of second part. The question whether or not “mental’’ is an individual ontological feature, rather a natural kind is touched on in the concluding part of the present article.
    Keywords: mental qualities, consciousness, mental quality, intentionality, first person access, mental, physical contrast
  • Ali Sanaee* Page 23
    Physicalism is formed on the assumption that physics is the most perfect science and thus able to explain and predict everything. In this article I try to explain the main idea ofphysicalism and the methods of determining the physical and then attempt to enumerate both similarities and dissimilarities of a prioi and a posteriori physicalisms. a posteriori physicalism which is but another expression of reductionism is to determinethe relation of the mental and the physical with reference to empirical evidence while a priori physicalism, which is another term for non-reductionistic attempts to do the same task in terms of logical inference without referring to any experiment. Havingmade an examination and comparison between two types of physicalism I came to conclusion that the main difference between these two perspectives lies in “mental property”. The concluding part of the article gives a critical analysis of mentalproperty and its implications in contemporary philosophy of mind.
    Keywords: a posteriori physicalism, a priori physicalism, mental property, transcendental ego, reductionism, dualism
  • David J. Chalmers Page 50
    In this paper, focusing on the hard problem of consciousness, Chalmers tries to give an account of why it is so difficult to explain. He criticizes some recent works that use reductive explanation within the framework of neuroscience and cognitivescience. This being done, he goes on to argue that these methods fail to come to grips with the hard problem. Then, he argues that, in order to attain a solution for the problem, we must move to a new kind of non-reductive explanation. This way, a naturalistic account of consciousness can be given.Finally he presents his own candidate; a non-reductive theory based on three psychological principles: structural coherence, organizational invariance, and double-aspect view of information.
    Keywords: hard problem of consciousness, structural coherence, organizational invariance, reductive explanation, naturalistic account
  • Yasser Pouresmail* Page 87
    In this paper, I will formulate and examine a well-known rgument in favor of externalist representationalism: argument rom transparency or diaphanousness. This argument seeks to emonstrate that the qualities of consciousness are not, in fact, subjective qualities of the conscious experience. Rather they are qualities of external things and states of affairs which are transparently represented in our consciousness. In this paper, Ishall explain and formulate the argument and objections raised against it. In the second section of the paper, I will show, through a phenomenological analysis of transparency and a manipulation of a thought experiment, that transparency can be an argumentfor representationalism, but not for an externalist version of it.
    Keywords: consciousness, quality, representationalism, externalism, internalism, transparency, Phenomenology
  • Hassan Fathzadeh* Page 110
    By abandoning the natural attitude and ruling out the presupposition of external world, phenomenology results in a wide reconsidering of classical concepts, problems and methods, among the most important of which is the “truth”. As we shallsee, in spite of Husserl’s insistence on “correspondence” and contrary to commentators such as Bell, phenomenology results in an adjustment of the concept of “object”, which practically rejects correspondence. With engaging this concept in processesof coherentism, Husserl turns to “coherence”, so that we cannot yet make a distinction between “coherence as the method of arriving at truth” and “coherence as an essential element in definition of truth”. We’ll follow this by introducing object, synthesis and horizon, and finally with analyzing two kinds of errors (immanent and transcendent), we’ll arrive at the dialectic, inherent in the endless play of truth and falsehood.
    Keywords: Phenomenology, truth, object, synthesis, immanent error, transcendent error
  • Bahram Alizadeh* Page 149
    More than 2000 years, the problem of free will and determinism vexed philosophers’ minds. It has been revived in recent years and continues to be a lively debate. In this article I first deal with the view of common sense and its challenge with determinism. Is free will compatible with determinism? In response to this question, two major views – compatibilism and incompatibilism - have emerged. A standard characterization ofdeterminism states that every event is causally necessitated by antecedent events. Compatibilism argues that free will and determinism are compatible. This is opposed to incompatibilism which is the view that there is no way to reconcile a belief in adeterministic universe with a belief in a concept of free will. Hard determinism is a version of incompatibilism that accepts the assumption of determinism and rejects the idea of free will. Libertarianism accepts the existence of free will. Each of these theories considers a meaning of free will that is not acceptable on another approach; therefore, providing a comprehensive definition of free will is impossible. I also consider views aboutscientific inquiries and their relationship to philosophical theories on free will. The final section of this paper is devoted to scientific experiments and their relations to the problem of free will.
    Keywords: free will, Libertarianism, determinism, compatibilism, incompatibilism
  • Hadi Mousavi* Page 189
    The Work On Relation Between Soul And Body From Mulla Sadra’s Viewpoint by Ahmad Pahlavanian is one the few works recently written on the relation of soul and body. Sadra’s philosophical explanation of soul and body is claimed in this work to be the most original theory among those presented by Musilm and western philosophers in this regard. This work, however, shows no indication of any innovation or originality for this theory. Moreover, there seems to be many contradictions and ambiguities in the statement and analysis of this theory which leave no hope of having a comprehensive theory of thissort. These contradictions and ambiguities, which any familiar reader might face with in studying the work, originate not from Mulla Sadra’s theory but from improper understanding of Mulla Sadra’s ideas by the author and from his inaccurate account of“body” and “soul” in philosophy of Sadra. In addition, there are some problems with author’s analysis and even translation of Sadra’s words which led to his failure of providing a philosophically consistent analysis of body and soul relation from Sadra’s perspective.
    Keywords: Islamic philosophical psychology, soul (nafs)
  • Mohammad Maleki Page 209
    This book introduces and briefly illustrates over 600 works (including printed or manuscript books, essays, articles and dissertations) in the area of Islamic philosophical psychology orphilosophy of the soul (nafs). Over 90% of these works have been introduced by the author’s reference to the works themselves and about 10% have been introduced by reference to other works, since they were not available at least to the author.The first chapter of this work introduces books which are specialized in nafs or books a section of which is dedicated to this issue. The second chapter introduces works which are not specialized in the issue, but involve discussions in this regard.The third chapter introduces about 200 articles (selected from over 500 ones). Chapter four introduces 60 dissertations about philosophy of soul (selected from over 300 ones). Chapter five introduces the available manuscripts about this issue.