فهرست مطالب

نشریه سنجش و ایمنی پرتو
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین ذکی دیزجی، فریدون عباسی دوانی، طیب کاکاوند صفحات 1-8
    دزیمتری فعال فردی گاما و نوترون در سال های اخیر مورد توجه بوده اند و از این میان، دیود های نیمه هادی گزینه مناسبی برای این منظور هستند. دیودهای نیمه هادی برای آشکارسازی ذرات باردار استفاده می شوند و برای ایجاد حساسیت نوترونی در آن ها از یک لایه مبدل استفاده می شود. نوترون ها با انجام واکنش در مبدل نوترون، ذرات باردار ثانویه تولید می کنند. این ذرات باردار ثانویه با رسیدن به آشکارساز ثبت می شوند. برای پوشش دادن به بازه انرژی حرارتی و سریع، یک آشکارساز دیود سیلیکونی به همراه مبدل نوترون حرارتی (LiF6) و مبدل نوترون سریع (پلی اتیلن) به کار برده شده است. پاسخ آشکارساز برای تابش نوترون تحت تاثیر مبدل نوترون بوده و با ایجاد تغییر در مشخصات مبدل نوترون، تابع پاسخ آشکارسازی به منظور دست یابی به پاسخ دزیمتری نوترون در انرژی های مختلف تنظیم شده است. برای دست یابی به پاسخ دزیمتری مناسب در بازه گسترده انرژی MeV 15- eV 01/0، ضخامت بهینه مبدل نوترون حرارتی و سریع به ترتیب 4 میکرون و یک میلی متر تعیین شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که پاسخ دزیمتری برحسب انرژی نوترون تا حدودی مناسب بوده و میزان انحراف آن در بازه گسترده انرژی، قابل قبول است.
    کلیدواژگان: دزیمتر فعال فردی، دزیمتری نوترون، آشکارساز دیودی، پروتون پس زده، مبدل نوترون
  • مهدی قوتی، فرهاد منوچهری صفحات 9-12
    در این تحقیق، پودر استاندارد LiF:Mg،Ti (TLD-100) ساخت شرکت هارشاو، بعد از انجام مراحل ذوب و سرد کردن، طی فرایندهایی به دانه های کوچک تر تبدیل می شود تا بتوان مش های مختلفی را از آن به دست آورد. پودر مورد مطالعه در این تحقیق، دانه هایی با اندازه مش های 80 تا 100، 120 تا 140 و 170 تا 200 می باشند که تغییرات حاصل در رفتارها و فاکتورهای دزیمتری آن ها مورد مطالعه و بررسی قرار می گیرد. از مهم ترین نتایج به دست آمده می توان به روند تغییرات در فاکتورهای مهم دزیمتری از جمله منحنی درخشندگی، منحنی پاسخ دز، محوشدگی، تکرارپذیری، در اثر ذوب شدن اشاره کرد.
    کلیدواژگان: دزیمتری، ترمولومینسانس، دزیمتر گرمالیان، لیتیوم فلوراید
  • مجتبی شمسایی ظفرقندی، فرشته غلامی، احسان علی بیگی صفحات 13-20
    با توجه به پیشرفت روزافزون سامانه های تصویرگر تشخیصی در سرطان از جمله PET/CT، نیاز به حفاظت در برابر پرتوهای یون ساز که می توانند سبب ایجاد آسیب های جدی و برگشت ناپذیر برای تمام کسانی که به نحوی با پرتو سروکار دارند، امری جدی به حساب می آید. اطمینان از اینکه دز دریافتی افراد از حد مجاز تجاوز نکند، محور طراحی و محاسبات حفاظ سامانه های تصویرگر و درمانی است. در این تحقیق، وضعیت حفاظ موجود در بیمارستان شریعتی تهران، برای تاسیسات تصویرگر PET/CT برای اتاق های تزریق، انتظار و اتاق پویش با استفاده از کد محاسباتی MCNPX برای مناطق کنترل شده با نرخ mSv/Week1/0 و مناطق غیر کنترلی mSv/Week 02/0 بررسی شد. با توجه به اینکه این مرکز روزانه تا 4 بیمار را با فعالیت میانگین mCi77 تحت خدمات قرار می دهد، مقادیر نرخ دز از E-06mSv/Week 67/2 تا E-03mSv/Week 35/9 محاسبه شد. نتایج شبیه سازی نشان می دهد که چنانچه این مرکز بخواهد خدمات خود را تا 8 بیمار در روز افزایش دهد، نرخ دز از E-06mSv/Week 88/4 تا E-02mSv/Week 81/2 افزایش یافته و همچنان پایین تر از نرخ توصیه شده است.
    کلیدواژگان: حفاظ، نرخ دز، بیمارستان شریعتی
  • فرهود ضیایی، الناز رحمنی صفحات 21-26
    در این مقاله، دستگاه کالریمتر گرافیتی که به منظور کالیبراسیون باریکه الکترون های حاصل از شتاب دهنده درمانی در محدوده دز جذبی پایین به کار می رود، با استفاده از کد محاسباتی EGS4 شبیه سازی شد. سپس توزیع دز باریکه الکترون در داخل آن محاسبه و اثر پارامترهایی مانند ضخامت قلب کالریمتر، فاصله چشمه تا دستگاه، ضخامت شکاف هوای اطراف قلب، ضخامت صفحات گرافیتی پیرامون قلب، و ابعاد پنجره باریکه الکترون، روی مقدار دز جذبی در قلب کالریمتر مورد بررسی قرار گرفت. سرانجام پارامترهای بهینه برای حصول بالاترین مقدار دز جذبی در قلب کالریمتر که موجب افزایش قدرت تفکیک می گردد، محاسبه شد. نتایج حاصل از این شبیه سازی با نتایج تجربی منتشرشده توسط دیگر پژوهشگران، تطابق خوبی را نشان داد.
    کلیدواژگان: گرافیتی، پرتودرمانی، شتاب دهنده الکترون
  • فرید اصغری زاده، محمد قنادی مراغه، بهرام سلیمی، الهام صدق گویا صفحات 27-30
    همه مواد ساختمانی دارای مقادیر مختلفی از مواد پرتوزای طبیعی هستند. مواد به دست آمده از سنگ و خاک، عموما حاوی رادیونوکلیدهای اورانیوم (اورانیوم-238)، توریم (توریم-232) و هسته پرتوزای طبیعی پتاسیم-40 می باشند. پرتوگیری از مواد ساختمانی به دو دسته پرتوگیری خارجی و داخلی تقسیم می شود. پرتوگیری خارجی در اثر تابش مستقیم پرتوهای گاما از رادیونوکلیدهای طبیعی موجود در این مواد بوده و پرتوگیری داخلی ناشی از استنشاق گاز رادن (رادن-222 و رادن-220) و محصولات واپاشی نیمه عمر کوتاه آن هاست که محصول واپاشی اورانیوم و توریم در این مواد هستند. در این مطالعه، پرتوگیری خارجی ناشی از تابش مستقیم پرتوهای گاما از سنگ های گرانیت استفاده شده در ساختمان ها در ایران، مورد بررسی قرار گرفته و آهنگ دز جذبی و دز موثر سالیانه حاصل از آن، در نمونه های تحت بررسی محاسبه و ارائه شده است. آهنگ دز جذبی به دست آمده، به جز مورد نمونه شماره 2، بیش از متوسط پرتوزایی طبیعی جهانی، یعنی60 نانوگری در ساعت است. با رجوع به معیارهای دز توصیه شده در گزارش سال 1999، اتحادیه اروپا در خصوص اصول حفاظت پرتوی پرتوزایی طبیعی مواد ساختمانی برای مواد استفاده شده در سطح، همه نمونه ها زیر حد دز معاف 3/0 میلی سیورت در سال هستند.
    کلیدواژگان: آهنگ دز، پرتوزایی طبیعی، گرانیت، مواد ساختمانی
  • فریدون میانجی، فریبا قشلاقی، مجید دارابی، سید جواد حسینی صفحات 31-36
    پایین بودن دز ثبتی به وسیله دزیمتر فردی (در ایران فیلم بج) بیشتر پرتوکاران رادیولوژی دندان، در مواردی این تردید را در برخی کاربران ایجاد کرده است که روش دزیمتری به کاررفته درست نیست. از دیگر سو، گزارش هایی هرچند کم شمار از پرتوگیری های شغلی نسبتا قابل توجه، در رادیولوژی دندان وجود دارد. این دو وضعیت متضاد، انجام یک بررسی آماری و تحلیلی در راستای تعیین سطح دز موثر دریافتی در این کاربرد پرتوی را آشکار می سازد. این مقاله با انجام یک بررسی فراگیر آماری بر روی داده های موجود از دزیمتری فردی در رادیولوژی دندان، ضمن به دست آوردن فراوانی سطوح پرتوگیری، با بررسی های تکمیلی به راستی آزمایی پرتوگیری های غیرعادی در این گروه پرداخته است. نتایج نشان می دهد که بیش از 90% پرتوکاران در این گروه، دز سالانه ای نزدیک به زمینه دریافت می کنند و پرتوگیری شغلی سالانه بیش از 99% آن ها کمتر از حد دز برای مردم عادی است. از اندک افرادی که دارای دز دریافتی بالاتر از آستانه بررسی در دوره دو ماهه (1 میلی سیورت) هستند تنها یک نفر دز واقعی بالاتر از آستانه بررسی دریافت کرده است. با توجه به همه این نتایج، می توان با اطمینان از بی نیازی کارکنان رادیولوژی دندانی به دزیمتر فردی و در حد زمینه بودن پرتوگیری ایشان سخن گفت.
    کلیدواژگان: آستانه بررسی، پرتوگیری شغلی، دزیمتر فردی، رادیولوژی دندان، فیلم بج
  • منصور جعفری زاده، مصطفی زاهدی فر، مهران طاهری، سمانه برادران صفحات 37-41
    در این پژوهش، اندازه گیری غلظت رادن در برخی واحد های مسکونی شهر کاشان انجام شده است. فهرست ساختمان ها به صورت تصادفی، شامل ساختمان های قدیمی ساخته شده از خشت و گل و ساختمان های نوساز از آجر و سیمان انتخاب شده است. طبقه وقوع واحدها زیرزمین تا طبقه دوم بوده است. با درنظرگرفتن معیارهای ارزیابی غلظت رادن بر مبنای وزن دهی جمعیت، بدون درنظرگرفتن نوع مصالح ساختمانی و طبقه وقوع واحد مسکونی میانگین غلظت رادن در فصل زمستان، دارای بیشترین مقدار Bq-3m 127 و به ترتیب، در پاییز Bq-3m 108، در بهار Bq-3m 96 و در تابستان، کمترین مقدار Bq-3m 85 می باشد. نتایج اندازه گیری ها نشان می دهد که غلظت رادن در بیش از 95% از واحد های مسکونی اندازه گیری شده کمتر از Bq-3m300 است که کمتر از سطح مرجع غلظت رادن پیشنهاد شده توسط ICRP در سال 2009برای ساختمان های مسکونی Bq-3m 300 می باشد.
    کلیدواژگان: رادن، غلظت رادن، سطح مرجع غلظت رادن، کاشان
|
  • Hosein Zaki Dizaji, Fereidoon Abbasi Davani, Tayyeb Kakavand Pages 1-8
    During the last few years¡ real time gamma and neutron dosimeters have been developed and semiconductor diodes are frequently used in these dosimeters. Semiconductor diodes are used to charged particle detection. For sensitizing the detector to neutrons¡ a converter layer is contacted on the front surfaces of them. Incident neutrons interact with the converter and produce charged particles that can deposit their energy in the detectors and produce a signal. To cover the energy range of thermal and fast neutrons¡ a silicon diode detector with thermal neutron converters (6LiF) and fast neutron converter (polyethylene) have been used. Response of the diode detector to neutron radiation is depending on the neutron converter and varying of the neutron converter characteristics is performed for achieving dosimetry in the different energies. To achieve proper dosimetry response in a wide range of energy response 0.01 eV-15 MeV¡ the optimum thickness of the thermal and fast neutron converter is determined 4 micron and one millimeter respectively. The results show that the dosimetry response in the different neutron energies¡ to some extent was appropriate¡ and the deviation is acceptable in the wide range of energy.
    Keywords: Active personal dosimeter, Neutron dosimetry, Diode detector, Recoil nuclei, Convertor layer
  • Mehdi Ghovvati, Farhad Manouchehri Pages 9-12
    The effect of the different parameters on the thermoluminescence behavior of LiF:Mg,Ti powder produced by melting method is reported. Standard powder of LiF:Mg,Ti manufactured by Harshaw company, was converted to smaller grains size, to obtain different meshes after melting and cooling steps. Powder in this study are of mesh size: 80 to 100, 120 to 140 and 170 to 200 µm. The results show that the melting process affect the glow curve shape, fading factor and repeatability factor of the produced phosphor.
    Keywords: Dosimetry, Thermoluminescence, TLD, 100, Lithium fluoride
  • Mojtaba Shamsaei Zafarghandi, Fereshteh Gholami, Ehsan Alibeigi Pages 13-20
    Nowadays medical imaging systems like PET/CT are widely used in cancer diagnosis. Due to serious and irreversible harms of ionization radiations, protection of all those who are exposed is the main concern of health issues. The main basis of the calculation of the shielding design in the medical imaging systems is that the absorbed dose should not exceed the allowed limit. Using the Monte Carlo N-Particle Transport Code (MCNP), a potential suite for a positron emission tomography/Computed Tomography (PET/CT) facility was designed. The design considers three different areas as required in a PET/CT facility: scanning room, waiting area, and injection room. MCNP-X calculation code is used to ensure that the controlled and uncontrolled areas (with allowed dose of 0.1 mSv/week and 0.02mSv/week, respectively) does not exceed the limits. Since this center accepts four patients every day with mean total activity of 77 mCi, the dose rates are calculated from 2.6E-06 mSv/Week to 9.35E-3 mSv/week. The simulation results revealed that even if this center increase its service to eight patients per day, the dose rates will be from 4.88E-06 mSv/week to 2.81E-02 mSv/week, which is still below the allowed dose rate.
    Keywords: Shielding, Dose Rate, Shariati hospital, PET, CT, MCNPX
  • Farhood Ziaie, Elnaz Rahmani Pages 21-26
    In this paper, graphite calorimeter device which is using to calibrate the electron beam of therapy accelerators in the range of the low dose was simulated using the EGS4 calculation code. Then, the electron beam dose distributions were calculated in it and the effects of parameters such as thickness of the calorimeter core, the distance to the source, thickness of air gap around the core, thickness of graphite plates around the core, and the dimensions of the electron beam window, upon the amount of absorbed dose in the colorimeter core were investigated.
    Keywords: Graphite Calorimeter, Radiation Therapy, Electron Accelerator, EGS4 Code
  • Faried Asgharizadeh, Mohammad Ghannadi Maragheh, Bahram Salimi, Elham Sedgh Gouya Pages 27-30
    All building materials contain various amounts of natural radioactive nuclides. Materials derived from rock and soil contain mainly natural radionuclides of the uranium (238U) and thorium (232Th) series, and the radioactive isotope of potassium (40K). Radiation exposure due to building materials can be divided into external and internal exposure. The external exposure is caused by direct gamma radiation. The internal exposure is caused by the inhalation of radon (222Rn), thoron (220Rn) and their short-lived decay products. In this study, the external exposure caused by direct gamma radiation from granite samples as the building materials is considered. Total absorbed dose rate and annual effective dose rate in air due to under test granite samples were calculated. The obtained values for absorbed dose rate in all samples, except for sample No. 2 is more than the corresponding population-weighted world-averaged value of 60 nGy h−1. Applying dose criteria recommended by the European Commission Report on Radiological Protection Principles Concerning the Natural Radioactivity of Building Materials, 1999 for superficial materials, all investigated samples meet the exemption dose limit of 0.3 mSv y-1.
    Keywords: Dose Rate, Natural Radioactivity, Granite, Building Materials
  • Fereydoon Mianji, Fariba Gheshlaghi, Majid Darabi, Seyyed Javad Hosseini Pages 31-36
    Lowness of the registered doses by the personal dosimeters (film badge in Iran) for most of dental radiology practitioners has made some of them doubtful about the rightness of the employed dosimetry method. On the other hand, some relatively considerable occupational exposures in dental radiology have been reported. These two opposite facts propose a comprehensive statistical and analytical research on the exposure levels in this practice. A thorough investigation on the available personal dosimetry data for dental radiology was carried out to define the occupational dose distribution of the practitioners. Furthermore, employing a supplementary assessment through questioners on the cases exceeding the investigation dose level, validity of such cases was verified. The results showed that more than 90% of the dental radiology practitioners receive doses near to the background level and 99% of them receive doses less that the annual dose limit for the public (1mSv/y). The investigations showed that only few cases have been registered doses over the investigation level, out of which, only one case has been the real exposure of the person to the ionizing radiation. In sum, occupational exposure in dental radiology is negligible and needlessness of the practice to personal dosimeters can be concluded.
    Keywords: Dental radiology, Film badge, Investigation level, Occupational exposure, Personal dosimetry
  • Mansoor Jafarizadeh, Mostafa Zahedifar, Mehran Taheri, Samaneh Baradaran Pages 37-41
    Radon concentration was measured in some dwellings in Kashan city. List of buildings was chosen randomly including old buildings made up of mud brick & clay and new buildings constructed with bricks and cement. Population weighted Radon concentration survey was followed and measurements were carried out using polycarbonate (lexan) track detector at the levels of basement to second floor of the buildings. Obtained results show the maximum average radon concentration level in winter to be 127 Bqm-3, while in autumn is 108 Bqm-3, in spring is 96 Bqm-3and the minimum average radon concentration was measured in summer to be 85 Bqm-3. Also the analysis of the measured data show that in %95 of the measured dwellings the radon concentration level is bellow 300 Bqm-3, the reference level proposed by ICRP in 2009.
    Keywords: Radon, Radon concentration, Radon concentration reference level, Kashan