فهرست مطالب

پژوهش زبان و ادبیات فارسی - سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 46، پاییز 1396)

فصلنامه پژوهش زبان و ادبیات فارسی
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 46، پاییز 1396)

  • 210 صفحه، بهای روی جلد: 90,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/09/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ذوالفقار علامی، فاطمه باباشاهی صفحه 1
    داستان سیاوش از جمله داستان های تراژیک شاهنامه است که افزون بر قابلیت ها و ظرفیت های گوناگونی که برای نقد و بررسی دارد، برخی از پیام های اصلی حماسه ملی و اسطوره های ایرانی مانند: نبرد میان خیر و شر، ایران و انیران، مبارزه با پلیدی ها و پلشتی های روح انسانی و... در آن جریان دارد. یکی از نظریه هایی که با نگاه روانکاوانه به تحلیل آثار ادبی می پردازد و برای تحلیل این داستان مناسب به نظر می رسد، نظریه آلوده انگاری ژولیا کریستوا از منتقدان پساساختارگراست که بر اساس آن شاعر یا نویسنده، پلید ی ها و پلشتی های روح انسانی را از طریق متن برون فکنی می کند. ماجرای عشق آلوده سودابه، گذر سیاوش ازآتش برای اثبات بی گناهی و مرگ اندوهبار او در توران زمین، از نمودهای آشکار و آلوده انگارانه این داستان است که زمینه را برای استفاده از این رویکرد فراهم می سازد. از این رو، این مقاله در صدد است با توجه به وجود رانه ها و افزونه های آلوده در این داستان که در جریان عشق سودابه، در نهایت با همراهی عواملی دیگر مرگ اندوهبار او را رقم می زند، آن را تحلیل کند و به این پرسش پاسخ دهد که کاربرد این نظریه تا چه اندازه در این داستان موثر و کارآمد است؟ و با کاربست این نظریه، آیا به تحلیلی تازه می توان دست یافت یا خیر؟ برآیند مطالعه نشان می دهد: این بررسی با تبیین نظریه آلوده انگاری کریستوا و تحلیل داستان سیاوش از این منظر، سازگاری دارد و امکان خوانشی نوین از آن و به تبع آن قضاوتی دیگرگون از فردوسی، سراینده داستان را، برای خوانندگان فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: شاهنامه، داستان سیاوش، کریستوا، نظریه آلوده انگاری
  • صدیقه ایفایی، خلیل حدیدی، علی دهقان صفحه 27
    علی بن عثمان هجویری از زعما و بزرگان تاریخ ادبیات عرفانی صوفیه است که با تاسی به معارف قرآن و فرهنگ نبوی و با استغراق در سخنان صوفیان صافی ضمیر موفق به تالیف کشف المحجوب شده است. هجویری به سبب تاثر از شرایط زمانی، مکانی و جایگاه مذاهب کلامی، به ویژه غلبه اشعریت، مواضعی پرلغزش و پرتشتت در باب مذهب تشیع برگزیده و گزارشگر گزاره هایی عقل ستیز و باورسوز درباره این مذهب بوده است. این پژوهش درصدد نقد آرای هجویری در باب مذهب تشیع از طریق بررسی کلی روش ها و رویکردهای عرفانی- کلامی مولف در قالب نقد محتوایی با نگرش درون دینی و با سنجش نگره هایی چون تناقض های درونی، مخالفت با قرآن، سنت و تاریخ، گزینش و حذف، پذیرش و رد متعصبانه در تحلیل کلی سامان یافته است. نگارندگان به این نتیجه رسیده اند که هجویری به شیوه پیچیده پیشوایان خود، صحیح و ناصحیح را آمیخته و دچار مغالطه در باب مذهب تشیع بوده است.
    کلیدواژگان: صوفیه، تشیع، کشف المحجوب، ابوالحسن هجویری، لغزش ها
  • سیاوش حق جو، محسن سرمدی صفحه 45
    یکی از انواع کنایه های ترکیبی صناعتی است که از آمیختن دو صنعت بیانی کنایه و استعاره مکنیه با صنعت بدیعی ای هام پدید می آید و با آن که در سبک خراسانی نمونه هایی دارد و در سبک عراقی و شیوه آذربایجانی نیز توجه بسیار بدان شده است، بیشترین فراوانی اش در سبک هندی است؛ به صورتی که شاید بتوان گفت که سبک سازترین صناعت در این شیوه است و از این روست که در منظری عام، تصور طرز هندی بدون آن و صناعات خویشاوندش محال می نماید. فراوانی این صنعت در غزلیات بیدل (1054-1132ق) نیز به حدی است که به-طور متوسط تقریبا در هر غزل او هست و آن هم بیش از یک بار. بررسی این صناعت در 300 غزل اتفاقی از 2900 غزل عبدالقادر بیدل دهلوی، جستار کنونی را پدید آورده است. بیدل به یاری این صنعت چیزهایی گونه گون را (از طبیعت و برساخته های انسان گرفته، تا خردترین حالات و حتی اسامی معنا) در جایگاه مستعارله به کار می برد و آن گاه کنایه هایی غالبا انسانی را، آمیخته به ای هام، بدانها نسبت می دهد و تصاویری نو می سازد.
    کلیدواژگان: بیدل، غزل، کنایه های ترکیبی، تصویر، سبک
  • وحید خلیلی اردلی، محمد حکیم آذر، اصغر رضاپوریان صفحه 69
    فضای مجازی و اینترنت به خاطر ارتباط گسترده با کاربران و تولید نوشتار فراوان به عرصه بروز مشکلاتی برای خط و زبان ملت ها، ازجمله خط و زبان فارسی تبدیل شده است. برای به دست آوردن آمار و اطلاعاتی دقیق از وضعیت توانایی نگارش فارسی در هرکدام از بسترهای فضای مجازی (وب، دسکتاپ و موبایل) پژوهش و پیمایش چندانی انجام نشده است. در این پژوهش از طریق روش های نمونه گیری غیراحتمالی مبتنی بر هدف، حدود هشت هزار جمله از پنجاه پایگاه پربیننده کشور در ده موضوع جداگانه، مطالعه و بررسی شد و میزان انحراف آنها از نوشتار معیار فارسی، ارزیابی و بسامد اشتباهات شاخص های ویرایش فنی مشخص شد که به ترتیب عبارتند از: دستور خط و هماهنگی در رعایت آن (39درصد)، نشانه گذاری ها (30درصد)، استقلال واژه (22درصد)، فاصله گذاری ها (6درصد)، عددنویسی (2درصد) و حروف چینی یا غلط تایپی (1درصد). درنهایت برای کمک به بهبود درست نویسی در فضای مجازی راه کارها و پیشنهادهایی ارائه شد.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، اینترنت، زبان فارسی، نگارش فارسی، ویرایش فنی
  • محمد محمودی، نفیسه لیاقی مطلق صفحه 99
    ژانر فراداستان در ایران به جهت ماهیت آشنازدای آن، مورد اقبال فراوان است. اما حجم وسیعی از متونی که تحت عنوان فراداستان در ایران منتشر می شوند، تنها به فرم می پردازند، و از بازنمایی تجربه های پسامدرن تهی اند. رمان به مثابه رسانه بازتاب دهنده جامعه باید با روح زمانه خود عجین باشد تا معضلات زندگی معاصر و فرهنگ جامعه را هشیارانه بکاود؛ لذا شگردپردازی های فراداستانی باید با دغدغه های پسامدرنیسم و مسائل مطرح در جامعه پسامدرن هماهنگ باشد تا قالب و محتوا در تایید و تقویت یکدیگر متنی تاثیرگذار خلق کنند. در این مقاله ابتدا مروری بر فراداستان و مهمترین مولفه های آن بر مبنای دیدگاه های نظریه پردازان فراداستان صورت گرفته است، سپس مولفه های فراداستان در رمان «میم عزیز» بررسی و تحلیل شده است. در ادامه، محتوای پسامدرنیستی رمان نیز تشریح شده است. بررسی های مقاله نشان می دهد که این رمان به لحاظ درآمیختن دو مقوله نقد ادبی و داستانپردازی، ایجاد عدم قطعیت، محتوای وجودشناسانه، برجستگی زبانی و همینطور پرداختن به مفهوم خانواده پسامدرنیستی به خوبی توانسته مضمون و محتوا را با ساختار و فرم داستان هماهنگ کند. در «میم عزیز»، شکلهای متنوع خانواده به تصویر کشیده شده اند تا مفهوم خانواده هستهای که پیشتر در مدرنیسم به عنوان تنها شکل بهنجار خانواده مطرح شده بود، نسبی گردیده و بینظمی و آشفتگی خانواده ها در جامعه معاصر نمایانده شود.
    کلیدواژگان: پسامدرنیسم، فراداستان، میم عزیز، محمدحسن شهسواری
  • پروین سلاجقه صفحه 127
    این مقاله، در صدد است تا درون مایه های نوستالژیک در آثار داستانی جلال آل احمد را بکاود. این درون مایه ها در نگاه اول، عمدتا، ایدئولوژی خاص نویسنده را نسبت به فرهنگ و اجتماع بیان می کند. اما در ژرف ساخت خود، عاطفه آسیب دیده نویسنده روشنفکری را نشان می دهند که از محیط پیرامونش ناراضی است و از این رو، نوعی اندوه غریبانه در محور عاطفی داستان ها، وجود دارد که از جهات زیادی به شناخت ما از شخصیت نویسنده این آثار کمک می کند. در این مقاله، تمرکز اصلی بحث بر کارکرد درون مایه های مبتنی بر مفاهیم دربردارنده احساس «غم غربت» و «مرگ وطن»، «تنهایی» و «اندوه» است که بیانگر نگاه نوستالژیک نویسنده، نسبت به انسان و جامعه است. لازم به ذکر است که این درون مایه ها از جنبه مطالعات نظری، بیشتر به عنوان نوعی مفهوم یا موتیف مفهومی در آثار ادبی، قابل طرح هستند و از این رو، به طور عمده در محور محتوایی آثار قابل بحث اند. لذا در بخش نظری به اختصار، به تبیین این مفاهیم در مطالعات ادبی اشاره شده و در بخش کاربردی با تکیه بر تعاریف بخش نظری، درون مایه آثار این نویسنده، تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: غم غربت، نوستالژیا، درون مایه، ایدئولوژی، جلال آل احمد
  • محمدرضا روزبه صفحه 151
    اساسا کشف ظرفیت های معنایی، موسیقایی و زیباشناختی کلمات و کاربرد هوشمندانه آنها در بافت نحوی کلام، معیاری برای سنجش میزان انتظام و انضباط ذهنی شاعر است. در این مقاله، به شیوه تحلیلی- توصیفی و بر مبنای روش نقد فرمالیستی، درباره نقش «به گزینی واژگان» در کمال بخشی به هندسه و هارمونی سروده های شاعران برجسته معاصر بحث و بررسی شده است. پژوهش حاضر حاوی این دستاورد است که مهم ترین کارکردهای زیباشناختی به گزینی واژگان در شعر معاصران عبارتند از: فضاسازی، ایجاد هارمونی و هندسه در بافت کلام، ایجاد تناسبات و تداعی های چندلایه لفظی و معنایی، و نقش القاگری. از این رهگذر، به گزینی کلمات به استحکام ساخت و بافت درونی شعر می انجامد و نظام هنری و هندسی شعر به کمال می گراید.
    کلیدواژگان: واژه، به گزینی، هندسه کلام، تداعی، تناسب
  • سیدمهدی رحیمی، زهرا دهقانی صفحه 181
    آشنایی زدایی، به عنوان محوری ترین عنصر ادبیت Literariness در نظرگاه شکل گرایان در نقد ادبی به کار رفته است. بعدها مورد توجه منتقدان دیگر مانند یاکوبسن و تینیانوف و... قرار گرفت. آشنایی زدایی و هنجارگریزی از شگردهایی است که قیصر امین پور در اشعار خود از آن بهره برده است. در این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی، به تحلیل گونه های متعدد هنجارگریزی در سبک شعری قیصر امین پور عمدتا بر مبنای نظر و روش لیچ پرداخته شده است و به استناد شواهد متن، روشن می شود که استفاده از آشنایی زدایی در اشعار قیصر هم از جهت سبکی و زبانی به قوت شعر وی مدد رسانیده و هم به زیبایی و غنای بیشتر شعر او در کنار رسانندگی و ایصال، منجر شده است. بیشترین جلوه های هنجارگریزی در اشعار قیصر امین پور را در آرایه های معنوی و هنجارگریزی نحوی می توان دید.
    کلیدواژگان: آشنایی زدایی، هنجارگریزی، لیچ، قیصر امین پور
|
  • Fatemeh Babashahi Page 1
    The story of Siavash is one of the most tragic stories of Shahnameh which has a great potential to be studied in different ways. Furthermore, it contains some of the principal messages regarding national epic and Iranian myths, like the battle between good and evil, Iran and Aniran, fighting the dirt and filth in human soul, and etc. One of the theories that has a psychological approach to the analysis of literary works, and seems appropriate for analyzing this story is the theory of Abjection introduced by Julia Kristeva, a post-structuralist critique, based on this theory, the poet or writer projects the filth and dirt in human souls through the text. The story of Sudabeh’s sinful love, Siavash passing through fire to prove his innocence, and his tragic death in Touran are some of the obvious aspects of the story that makes the theory of abjection appropriate for the analysis of this story. Therefore, in this article, the story is analyzed focusing on the such elements of the story like Sudabeh’s love, and other events that led to his tragic death. The article tries to answer these questions: how much is the application of this theory efficient in this story? Is it possible to achieve a new analysis by applying this theory? The results are as follows: Using Kristeva’s theory of Abjection in the analysis of this story can provide us with an explanation, and a novel reading of the story from this point of view. It also provides the readers with a new judgment about Ferdowsi, the poet of the story.
    Keywords: Shahnameh, Siavash Story, Kristeva, Theory of Abjection
  • Khalil Hadidi, Ali Dehgan Page 27
    Ali bin Usman Hujwiri is well-known for his role in the mystic literature of Sufiyya who achieved writing Kashf-ul Mahjoub based on his knowledge of Quran and Prophet’s life and through a deep study of great Sufis. Due to the time and place of his life, and under the influence of the dominant Kalam schools, specially Ash’ariyyah, Hujwiri has had a very misled and contradictory understanding of shia and has conveyed anti- rationale and unreasonable statements about shiism. This study aims to review Hujwiri’s ideas on Shia through a general survey of mystical and Kalami approaches. To do this, the content will be with an intra-religious attitude and by evaluating factors analyzed like internal contradictions, contrasting Quran, tradition, and history, selection, and elimination, fanatical acceptance, or denial are parts of this systematic analysis. The authors came to the conclusion that Hujwiri, like his predecessors, had mixed right with wrong in a sophisticated way, and had a distraught attitude towards Shia.
    Keywords: Sufism, Shia, Kashf-ul Mahjoub, Abolhassan Hujwiri, Distraught
  • Page 45
    Mixed metonymy, as a figures of speech, is the result of combining metonymy with implicit metaphor or Iham. Although there are instances of this kind of metaphor in Khorasani style, and it has attracted so much attention in Iraqi and Azarbaijani styles, it has been most frequent in Hindi style; in a way that it is the most style-related figure of speech in this literary school, and hence, from a general point of view, you can not talk about Hindi literary style without considering this figure of speech and other figures close to it. The frequency of this figure of speech in Bidel’s Ghazals (1054-1132) is so much that it can be found in all his Ghazals even more than once. In this research, this figure of speech is studied in 300 Ghazals which were chosen randomly among 2900 Ghazals of Abdul-Qader Bidel Dehlavi. Using this figure of speech, Bidel related different range of words (From nature to man-made objects; from the most delicate feelings to the finest abstract concepts) to metonymies which are combined with Iham and are mostly related to human, and in this way he created novel images.
    Keywords: Bidel, Ghazal, Mixed Metonymy, Image, Style
  • Vahid Khaliliardali, Mohammad Hakimazar, Asgar Rezaporian Page 69
    The cyberspace and internet have caused so many problems for the national languages and writing systems all around the world due to the extensive access and the production of large-scale writing. There are not so many researches that have published accurate information based on statistics about the status of Persian writing in different cyberspace platforms (Web, Desktop, and Mobile). In this study, through the non-probabilistic purposive sampling methods, about 8000 sentences from a corpus of 50 of the most popular databases in the country were examined in ten separate topics. The degree of deviation from Standard Persian Writing was estimated based on the "technical editing" criteria. Results show that the most common mistakes according to technical editing indexes were as follows: rules of writing (39%), punctuation (30%), word independence (22%), spacing (6%), number writing (2%), typographical or typing mistakes (1%). Finally, solutions and suggestions were made to help improve writing correctly in cyberspace.
    Keywords: Cyberspace, Internet, Persian Language, Writing Persian, Technical Editing
  • Mohammad Mahmoodi, Nafise Liaqi Motlaq Page 99
    Metafiction is a very popular genre in Iran because of its unfamiliar nature. But a large number of texts published in Iran as Metafiction, just focus on the mefaliction form and don’t represent postmodern experiences. Novel as as a reflective media, has to be integrated with its own Zeitgeist (spirit of the times) to be able to analyze the issues of contemporary life and culture of the society. Therefore, metafictional techniques must match the postmodern concerns and current issues in the postmodern societies so that the form and content confirm and reinforce each other. In this article, Metafiction and its components have been reviewed based on theorists’ views in the field. Then, the metafiction components in “Mim-e-Aziz” have been analyzed and the postmodernist contents of this novel is explained. The results show that this novel could successfully create a coordination between content and form through combining the two categories of literary criticism and fiction, creating uncertainty, ontological content, linguistic prominence, and also paying attention to the concept of postmodern family. Different types of families have been presented in “Mim-e-Aziz” to change the concept of Nuclear Family that has been considered the only normal form of family in modernism so that the existing chaos and irregularity in contemporary society is represented.
    Keywords: Postmodernism, Metafiction, Mim-E-Aziz, Mohammad Hasan Shahsavari
  • P. Salajeghe Page 127
    This article aims at analyzing nostalgic themes in Jalal Al-Ahmad’s stories. These themes, at first glance, mostly explain the author’s special ideology regarding the society and culture. However, in its deep structure, it reflects the intellectual author’s disappointment who is not feeling contempt about his surrounding environment, and therefore there is a kind of deep sorrow in his stories which help us to know the author better in many ways.In this paper, the major focus is on the function of the themes conveying feelings like “homesickness”, “destruction of the homeland”, “loneliness” and “sorrow” which represent author’s nostalgic point of view regarding humans and society. It should be mentioned that these themes from a theoretical point of view can be considered concepts or conceptual motifs in literary works, so can be discussed as part of the content of the work. Therefore, in the theoretical part, these concepts are explained briefly in literary studies and in the applied part, based on the definitions introduced in theoretical part, the motifs in Al-Ahmad’s works are analyzed.
    Keywords: Homesickness, Nostalgia, Motif, Ideology, Jalal Al-Ahmad
  • M. Roozbeh Page 151
    Discovering the meaning, musical and aesthetic capacity of the words and the smart use of them in the content of the text is a criterion to evaluate the poet’s mental discipline. In this article, using a descriptive – analytical method, and based on formalist criticism, the role of “word selectivity” in geometrical perfection and harmony of the poems of some of the most prominent modern poets has been studied. This research reveals that most important aesthetic functions of “word selectivity” of contemporary poetry are: spacing, creating harmony and geometry in verbal texture, creating multi-layered verbal and semantic harmonies and associations, and persuasiveness. Hereby, “word selectivity” leads to consistency in the internal structure and texture of the poem, and a perfection in the geometrical and artistic system of the poem.
    Keywords: Word Selectivity, Geometry of Language, Association, Harmony
  • Sayyed Mahdi Rahimi, Zahra Dehghani Page 181
    Defamiliarization, as the key element in literariness, has been used for analyzing poetry in formalist literary criticism. Later, it got the attention of other critics like Jakobson, Tinianov, and others. Defamiliarization and deviation from the norm are amongst the methods used by Qeysar Aminpour in his poems. In this article, various types of deviation from the norm in Qeysar’s poems are studied using a descriptive-analytic method generally based on Linch’s theory. Here, the brief analysis of his poems shows that, using defamiliarization made Aminpour's poems richer from a stylistic linguistic, and aesthetic point of view, and it has also helped the message to be conveyed in a better way. Deviation from the norms is best represented in syntactic and semantic features.
    Keywords: Defamiliarization, Deviation from the Norm, Lich, Qeysar Aminpour