فهرست مطالب

نشریه پژوهش های کاربردی در علوم رفتاری
پیاپی 12 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجتبی امیری مجد، آیت الله یوسفی صفحه 9
    هدف از این پژوهش بررسی مهم ترین موانع، چالش ها و فواید آموزش فراگیر دانش آموزان دیرآموز از دید مدیران مدارس استان خراسان شمالی بود. به دلیل محدود بودن تعداد دانش آموزان دیرآموز که در برنامه آموزش فراگیر شرکت داشتند همه مدیران مدارس فراگیر استان خراسان شمالی که دانش آموزان دیرآموز در آن مدارس تحصیل می کردند در پژوهش شرکت کردند. برای شناسایی موانع، چالش ها و فواید آموزش فراگیر از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون فریدمن و آزمون مجذور کای تحلیل شدند. نتایج نشان داد که از نظر مدیران، موانع آموزش فراگیر همسنگ نیستند و به ترتیب موانع اداری و آموزشی، موانع اقتصادی و موانع فرهنگی اهمیت بیشتری دارند. در زمینه چالش های آموزش فراگیر، مدیران معتقد بودند که چالش های آموزشی و اداری و چالش های اقتصادی اهمیت بیشتری دارند. در زمینه فواید برنامه آموزش فراگیر، مدیران معتقد بودند که فواید آموزشی فراگیرسازی به ترتیب اولویت عبارتند از: بهبود عزت نفس دانش آموزان، نزدیکی به محل تحصیل و فواید آموزشی. در پایان مقاله، درباره نتایج و کاربردهای یافته ها بحث شده است.
    کلیدواژگان: آموزش فراگیر، دیرآموزان، موانع، چالش ها، فواید
  • اکبر حسن پور، حسن جعفری طاهری، فرزانه صداقت پور صفحه 23
    همواره تلاش برای بهبود کارائی از روزهای اولیه شکل گیری رشته مدیریت به عنوان اصل خدشه ناپذیری بوده است که هر روز وارد مباحث جدیدتری می شود. یکی از این مباحث، مفهوم رفتار شهروندی سازمانی است که در حیطه رفتار سازمانی مطرح شده است. بر مبنای این مفهوم، نگرشها و رفتارهای کارکنان عاملی مهم در افزایش کارائی سازمانها می باشد. در این راستا نهادهایی همچون بانکها به منظور ادامه کار در عرصه رقابت، بدنبال روش هایی جهت بهبود کارائی و عملکرد شعب خویش می باشند و رفتار شهروندی سازمانی از طریق ترغیب کارکنان به انجام وظایفی بیش از آنچه در شرح شغل مشخص شده است، در تحقق این هدف کمک فراوانی می کند. تحقیق حاضر یک تحقیق پیمایشی مبتنی بر روش همبستگی با استفاده از انتخاب نمونه است که در بین شعب بانک رفاه در شهر تهران انجام شده است. در این مقاله در فرضیه اصلی رابطه بین رفتار شهروندی سازمانی و کارائی شعب و در فرضیات فرعی رابطه بین ابعاد رفتارشهروندی سازمانی ( تحمل پذیری، وظیفه شناسی، فداکاری، وفاداری، توجه و احترام، مشارکت ) و کارآیی شعب مورد بررسی قرارگرفته است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین رفتارشهروندی سازمانی و ابعاد آن با کارآیی شعب رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی و سازمانی، کارآیی، بانکداری
  • سیمین رونقی، علی دلاور، دکترمحمد علی مظاهری صفحه 35
    هدف این پژوهش با بهره گیری از مبانی نظریه دلبستگی، ساخت و هنجاریابی مقیاسی برای سنجش دلبستگی کودکان 12-6 ساله بود. گروه نمونه از 500 دانش آموز پایه های اول تا پنجم مقطع ابتدایی دبستانهای شهر کرج با استفاده از روش خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده و مورد آزمون قرار گرفتند. برای ساخت آزمون مراحل زیر طی شد: 1- بررسی مبانی نظری و پیشینه تحقیقات 2 - تهیه مخزن جملات شامل رفتارهای اضطراب (از جدایی و طرد شدن توسط نگار دلبستگی) و رفتارهای اجتناب (از ایجاد پیوند و رابطه عاطفی با نگار دلبستگی).3- تهیه و اجرای آزمون مقدماتی و حذف وتغییر جملات نامناسب 4- ساخت یک مقیاس 28 جمله ای .و 5- اجرای نهایی و تعیین ویژگی های آماری آزمون اعتبار محتوایی آزمون به تائید دو نفر متخصص در این زمینه رسید. ضریب اعتبار (آلفای کرونباخ) محاسبه شده در مولفه اضطراب 82/0ودر مولفه اجتناب 90 /0 بود. نتایج حاصل از بازآزمایی نشان داد همبستگی بین نمرات در دو اجرا در سطح 001/0 معنی دار بوده و میانگین مولفه ها در هیچ سطحی تفاوت نداشتند. روایی همزمان توسط اجرای یک پرسشنامه محقق ساخته در زمینه وجود مشکلات رفتاری، تحصیلی، سازگاری با دوستان و با مدرسه در آزمودنی ها بررسی شدکه نتایج تایید کننده روایی همزمان آزمون بودند. سپس مشخصه های هنجاری آزمون تهیه و تنظیم گردیدند. نتایج نشان می دهند مقیاس دلبستگی کودکان 12-6 ساله از اعتبار و روایی کافی برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: ساخت و هنجار یابی، مقیاس دلبستگی، کودکی میانه
  • ایرج ساعی ارسی، فرید عسگری صفحه 51
    هدف کلی این مقاله تبیین جامعه شناسی علل و عوامل موثر بر اعتیاد در شهر زنجان بوده است.
    روش
    نوع مطالعه، توصیفی و علی (پس از وقوع) بود و از روش پیماش (Survey Method) استفاده گردید. برای مطالعه ی اکتشافی و واکاری ادبیات پژوهش از روش بررسی اسناد و مدارک (Documentary Method) بهره گرفتیم. داده های پژوهش به وسیله ی پرسشنامه ی محقق ساخته گردآوری گردید. پرسشنامه پس از طراحی مقدماتی، پیش آزمون شده و پس از اعتباریابی و محاسبه ی روایی و اصلاح، نهایی شده و گردآوری گردید. پرسشنامه در مراکز بازپروری سازمان بهزیستی شهر زنجان تکمیل گردید. پاسخگویان معتادان حاضر در این مراکز بودند. جامعه ی آماری تعداد کل معتادان شهرستان زنجان (3480 N=) نفر در سال 1391 بودند. یافته ها و
    نتایج
    فرضیه ی اول نشان داد که بین معاشرت با دوستان ناباب و گرایش به اعتیاد رابطه ی معنی داری وجود دارد. فرضیه ی دوم پس از تایید نشانگر این است که بین لذت جویی و گرایش به اعتیاد رابطه ی معنی داری وجود دارد. فرضیه ی سوم تایید کرد که بین فقر اقتصادی خانواده و گرایش به اعتیاد رابطه ی معنی داری وجود دارد. هم چنین در فرضیه ی چهارم پژوهش، رابطه ی فقر فرهنگی و گرایش به اعتیاد تایید گردید. فرضیه پنجم نشانگر آن است که بین رفاه مادی در خانواده و گرایش به اعتیاد رابطه ی معنی داری وجود دارد. فرضیه ی ششم بین ساختار خانوادگی نامناسب تر و گرایش به اعتیاد رابطه ی معنی داری را تایید کرد. فرضیه هفتم رابطه بین بیکاری و گرایش به اعتیاد را تایید ننمود و سرانجام فرضیه هشتم بین درد گریزی و گرایش به اعتیاد رابطه ی معنی دار را تایید کرد.
    کلیدواژگان: علل اعتیاد، عوامل اعتیاد، اعتیاد در شهر زنجان
  • محمد رسول گلشن، محمودی فومنی، سعید اسکندری صفحه 75
    شکل گیری هویت و باز تعریف آن، تحت تاثیر عوامل گوناگونی است که از آن جمله می توان به کمیت و کیفیت روابط بین افراد در جامعه اشاره کرد. این عامل که در یک تعبیر کلی تر، سرمایه اجتماعی نامیده می شود، یکی از مهم ترین متغیرهای تاثیر گذار در شکل گیری و باز تعریف هویت ملی است.این مقاله به دنبال بررسی تاثیر شاخص های سرمایه اجتماعی بر هویت ملی جوانان به روش پیمایشی است. یافته های پژوهش نشان می دهد که میزان سرمایه اجتماعی در جامعه از حد متوسط پایین تر است و همبستگی ضعیفی میان متغیرهای سرمایه اجتماعی و هویت ملی وجود دارد. نتایج به دست آمده از آزمون های آماری، وجود رابطه بین هویت ملی با هر یک از شاخص های سرمایه اجتماعی را تایید می کنند. اما با وجود اینکه بین سایر شاخص های سرمایه اجتماعی با هویت ملی همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد ولی این همبستگی ضعیف است. در میان متغیرهای سرمایه اجتماعی، بین متغیر تعلق اجتماعی و هویت ملی همبستگی قوی تری وجود دارد. بنابراین باید در جهت تقویت احساس تعلق اجتماعی کوشید.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، هویت ملی، مشاردت اجتماعی، تعامل اجتماعی، اعتماش اجتماعی و تعلق اجتماعی
  • زهرا لبادی، الهام آقاعلی خانی صفحه 91
    هدف از این پژوهش «تعیین عوامل موثر بر شایستگی ها و صلاحیت های حرفه ای مدیران مدارس راهنمایی و متوسطه شهرستان ملارد» بوده است. روش این پژوهش توصیفی- زمینه یابی است. شرکت کنندگان در پژوهش 514 نفر از مدیران و دبیران که به صورت تصادفی طبقه ای – نسبتی انتخاب گردیدند. ابزار پژوهش پرسش نامه محقق ساخته با 6 مولفه و 99 گویه در طیف و مقیاس پنچ درجه ای لیکرت می باشد. در تدوین پرسشنامه اعتبار صوری و محتوایی از طریق متخصصان و استادان راهنما و مشاور مورد تأیید قرار گرفت و پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ 95٪ محاسبه گردید. از آزمون t مستقل تک گروهی، آزمون kmo، آزمون خی دو کرویت بارتلت، تحلیل عاملی افتراقی اشتراکی، تبیین واریانس و برای محاسبه همبستگی بین مولفه ها از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که همه مولفه های (شخصیت، آگاهی و دانش، نگرش و ارزش، مهارت، فرهنگ سازمانی و سایر عوامل) حاصل از مبانی نظری و پیشینه پژوهش از عوامل موثر بر صلاحیت های حرفه ای مدیران مدارس به شمار می روند. تفاوت میانگین نمرات عوامل(ویژگی شخصیتی، نگرشها و ارزشها، عوامل فرهنگ سازمانی و سایر عوامل) در بین زنان و مردان به هم شبیه می باشد و تفاوتی بین آنها مشاهده نگردید ولی در عواملی مانند دانش مدیریت و مهارتها نظرات زنان و مردان با یکدیگر متفاوت است.
    کلیدواژگان: شایستگی، صلاحیت، شخصیت، آگاهی و دانش، نگرش و ارزش، مهارت و فرهنگ سازمانی
  • ناهید محمدی درویش بقال، حمیدرضا حاتمی، حسن احدی، حسن اسد زاده صفحه 119
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش راهبردهای خودتنظیمی (شناختی و فراشناختی ) بر انگیزش تحصیلی دانش آموزان دخترسال اول دبیرستان شهر اسلامشهر انجام شد. به این منظور از میان کلیه دانش آموزان این پایه تعداد 56 نفر به شیوه نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب وبا جایگزینی تصادفی در دو گره آزمایش و کنترل قرار گرفتند.ابتدا هر دو گروه در پیش آزمون (مقیاس انگیزش تحصیلی ) شرکت نمودند، سپس گروه آزمایش ده جلسه یک و نیم ساعته آموزش راهبردهای خودتنظیمی را دریافت داشت ودر پایان ،هر دو گروه پس آزمون را اجرا نمودند.تجزیه و تحلیل داده ها بیانگر تاثیر مثبت و معنادارآموزش راهبردهای خود تنظیمی بر جنبه های گوناگون انگیزش تحصیلی بود.
    کلیدواژگان: خود تنظیمی، انگیزش تحصیلی، انگیزش درونی، انگیزش بیرونی، بی انگیزگی، راهبردهای شناختی و فرا شناختی
  • محسن منصوبی فر، علی دلاور، حسن احدی، غلامرضا نفیسی صفحه 131
    در این پژوهش به هنجار یابی مقدماتی پرسشنامه ترس از موفقیت ذاکرمن و الیسون توجه خاصی مبذول گردید. با توجه به اینکه سازه ی ترس از موفقیت از مباحث نوین و جذاب روانشناختی می باشند و با تاکید بر اهمیت فرایند های اندازه گیری در پژوهش های علوم رفتاری مشخص میباشد که باید روندی جدید در مسیر اندازه گیری ترس از موفقیت طراحی نمود.در راستای موارد ذکر شده این پژوهش در نظر دارد به بررسی ویژگی های مطلوب روانسنجی در پرسشنامه ترس از موفقیت ذاکر من الیسون بپردازد.برای این منظور از بین 11 دانشکده تعداد 1000نفر (از 9 دانشکده 100 نفر و از دو دانشکده 50 نفر )به عنوان نمونه گزینش شدند و پرسشنامه نامه ی فوق بر روی آنان اجرا گردید و با استفاده از نرم افزار آماری spss نتایج تحلیل گردید. در رابطه با شناسایی ویژگی های روانسنجی ابزار مورد نظر به محاسبه ضریب تمییز، بار عاملی و ضریب اعتبار تاکید گردید و به ارائه هنجار کمی و کیفی پرداخته شد است. نتایج حاکی از آن است آزمون ترس از موفقیت نشانگر ضریب اعتبار(627/0)، بار عاملی (85/0)و ضریب تمییز (77/0)مطلوبی است.
    کلیدواژگان: ترس از موفقیت، زنانگی، مردانگی