فهرست مطالب

نشریه پژوهش های کاربردی در علوم رفتاری
پیاپی 2 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمود اعظمی، علیرضا جعفری صفحه 9
    بازی در عین این که وسیله سرگرمی است، جنبه ی آموزندگی و سارندگی نیز دارد در برخی موارد اشتغال کودک به بازی بیش از ارزش خواندن کتاب است. کودکان در خلال بازی ها به ویژه بازی های آموزشی، به مفاهیم جدیدی دسترسی پیدا می کنند و مهارت بیشتر و بهتری را کسب می نمایند. در حین بازی مطالب آموختنی، بدون فشار و با میل و رغبت فرا گرفته می شود. هدف اصلی این مقاله بررسی تاثیر بازی ها بر پیشرفت تحصیلی در درس زبان آموزی دانش آموزان پایه ی سوم 1385 بوده است. روش پژوهش، روش آزمایشی بوده و نمونه گیری با روش - ابتدایی شهر تهران در سال تحصیلی 86 پردازش شده اند. spss خوشه ایتصادفی صورت گرفته است و پس از گردآوری، داده ها با نرم افزار از سه فرضیه پژوهش، دو فرضیه تایید و یک فرضیه رد شده شد.
    کلیدواژگان: بازی پیشرفت تحصیلی، زبان آموزی، دانش آموز دوره ابتدایی
  • علیرضا جعفری * صفحه 31
    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر بخشی آموزش مهارت های ارتباطی زوجین پیش از ازدواج بر افزایش رضایت زناشویی زوجین پس از ازدواج انجام شده است. بدین منظور از میان زوجین عقد کرده در دفاتر ثبت ازدواج سه ماهه اول سال 1386 شهر کرج تعداد 40 زوج به طور تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل بصورت تصادفی جایگزین شدند. آزمودنی های گروه آزمایش تحت تاثیر متغیر مستقل قرار گرفتند و طی هشت جلسه به آنها آموزش مهارت های ارتباطی آموخته شد. سه ماه پس از ازدواج، زوجین هر دو گروه به پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ پاسخ دادند.طرح تحقیق مورد استفاده در این پژوهش پس آزمون با گروه کنترل می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها مستقل برای بررسی معنادار بودن تفاوت میانگین های دو گروه استفاده شد. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها T از آزمون حاکی از اثر بخشی آموزش مهارت های ارتباطی در افزایش رضایت زناشویی زوجین بود. فرضیه پژوهش در سطح % مولفه روابط اجتماعی خانواده و دوستان تایید نشد. فرضیه پژوهش در سطح مولفه رضایت از روابط جنسی 95 اطمینان تایید شد. همچنین فرضیه پژوهش در سطح مولفه حل تعارض با 99 % اطمینان تایید شد.در مجموع یافته های پژوهش حاکی از اثر بخشی آموزش مهارت های ارتباطی در افزایش رضایت زناشویی زوجین است.
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، رضایت زناشویی، پیش از ازدواج
  • زهرا حضرتی صومعه * صفحه 53
    هویت عبارت است از مجموعه خصایصی که شخص، چیز یا احساس درونی را تعیین می کند. نیروی انسانی هر جامعه، نقش تعیین کننده ای در سرنوشت آن کشور دارند. از آنجا که کشور ایران ، کشور جوانی است لذا توجه به هویت ملی ایرانی، امری ضروری است. عناصر بنیانی تشکیل دهنده هویت ملی ایرانی جغرافیا، تاریخ و فرهنگ است که جوانان ایرانی در برهه های مختلف نشان دادند که « تمامیت ارضی کشور » برایشان مهم است ، بنابراین این بخش از هویت ملی ایرانی در بین جوانان ایرانی زنده، پویا، پررنگ و فعال است. جوانان ایرانی برای آنکه نسبت به هویت ملی خود آگاهی یابند باید « تاریخ گذشته کشور» را بدانند تا این که دلایل وقوع حوادث برای آنها محرز شود و دچار سردرگمی نشوند. بنابراین آگاهی از گذشته کشور ایران، به جوانان کمک می کند تا به عنوان یک ایرانی به هویت ملی خود پی ببرند. هویت ملی با « فرهنگ و تمدن و دین و سیاست و زبان» در ارتباط نزدیک است و هر چه در جامعه قابلیت ظهور و رشد دارد از فرهنگ سرچشمه می گیرد. ما یک نوع پیوند روحی و معنوی داریم و تجلیات تاریخ، ما را به صورت یک روح ایرانی درآورده است. خلاصه این که عناصر سازنده هویت ملی ، عناصری پایان ناپذیرند. روح ملی وجدان بیدار یک ملت است که حرکت کلی او در تاریخ را هدایت می کند. با توجه به این که درصد بالایی از افراد جامعه ایران، جوانان هستند راهکارهای زیر برای آنکه هویت ملی ایرانی در جوانان ما درونی شود و جزئی از شخصیت آنها قرار گیرد لازم به نظر می رسد: دادن آگاهی و اطلاعات کافی و مفید به قشر جوان جامعه؛ مشارکت جوانان در عرصه ها و حوزه های مختلف سیاسی ، اجتماعی ، اقتصادی ، فرهنگی و مذهبی؛ آزادی بیان، فکر و اندیشه؛ ایجاد روحیه تتبع و پژوهش در جوانان برای کشف هویت پنهان خود ، هویت ملی ، هویت ملی ایرانی.
    کلیدواژگان: هویت ملی، هویت ملی ایرانی، ملیت، مذهب، جوانان، همبستگی ملی، وفاق اجتماعی
  • دکترایرج ساعی ارسی، شهربانو ولی پور صفحه 67
    این مقاله درصدد شناسایی عوامل موثر بر توانمندسازی زنان دراستان لرستان می باشند.جهت دستیابی به ای ن هدف تعداد 384 نفر از زنان توانمند استان لرستان به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید .دراین راستانقش چندعامل اساسی ازجمله عوامل فردی و ویژگی های شخصی زنان، عوامل اجتماعی-فرهنگی، عوامل سیاسی -اداری، عوامل اقتصادی ، عوامل فن آوری وعوامل رقابتی بر توانمند سازی زنان مورد مطالعه قرار گرفت. این مطالعه بر حسب هدف کاربردی وبراساس شیوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع پیمایشی است.ازابزارپرسشنامه به عنوان ابزار جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد در بین عوامل فردی و ویژگی های شخصی زنان، میزان تحصیلات؛در مورد عوامل اجتماعی – فرهنگی، غلبه بر تفکرهای سنتی رایج در مورد زنان؛در رابطه با عامل سیاسی اداری ، نقش سیاست های حمایتی دولت از زنان؛درباره ی عامل اقتصادی، اشتغال زنان؛در مورد عوامل فن آوری ، خود فن آوری ودرباره ی عامل رقابتی ،ایجاد تفکر کار آفرینی نقش مهم واساسی درتوانمندسازی زنان استان لرستان داشته است.
    کلیدواژگان: توانمندسازی زنان، تحصیلات، تفکر سنتی، سیاست های دولت، اشتغال، فن آوری، تفکر کارآفرینی
  • فاطمه علیجانی * صفحه 103
    این مقاله، پژوهشی را گزارش می دهد که به منظور بررسی رابطه بین رضایت شغلی درونی و بیرونی و سنوات کاری، رشته و پایه تحصیلی در اعضاء هیئت علمی دانشگاه آزاد واحد ابهر اجرا شده است . در ای ن تحقیق 50 عضو هیئت علمی از بین گروه های انسانی، فنی، معماری و کشاورزی به صورت تخصیص متناسب انتخاب شدند. این تحقیق شامل شش فرضیه پژوهشی بود که به طور کلی بیانگر ارتباط رضایت شغلی درونی و بیرونی با سنوات کاری، پایه و رشته تحصیلی می باشد. رضایت شغلی درونی به وسیله پرسشنامه بریفیلدو روته و رضایت شغلی بیرونی به وسیله پرسشنامه اسمیت، کندال و هولین مورد ارزیابی قرار گرفت. در مورد فرضیه های اول و دوم که رابطه بین رضایت شغلی درونی و بیرونی را با سنوات کاری بررسی می کرد از ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده گردید. نتایج نشان داد بین رضایت شغلی درونی و بیرونی با سنوات کاری رابطه معنا دارد. در مورد فرضیه های سوم و چهارم که رابطه بین رضایت شغلی درونی ، بیرونی را با رشته تحصیلی (انسانی، کشاورزی، فنی و معماری) بررسی می کرد از مجذور خی استفاده گردید. نتایج نشان داد بین رضایت شغلی درونی و بیرونی با رشته تحصیلی رابطه وجود دارد . همینطور در مورد فرضیه های پنجم و ششم که رابطه بین رضایت شغلی درونی، بیرونی را با پایه تحصیلی (دکترا و فوق لیسانس) بررسی می کرد از روش آماری مجذور خی استفاده گردید و رابطه ای بین رضایت شغلی چه از بعد درونی و چه از بعد بیرونی با پایه تحصیلی مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی بیرونی، رضایت شغلی درونی، سنوات تحصیلی، پایه تحصیلی، رشته تحصیلی، اعضاء هیئت علمی
  • مهران غفوری * صفحه 123
    زبان یک فعالیت مهارتی است. در فراگیری و رشد این مهارت تقلید می تواند دارای نقش های مختلفی باشد . تقلید در زبان ممکن است به نقش و عملکرد آن در دیگر فعالیتها شامل علم رباتیک نیز مربوط باشد. تقلید چه نقشی در فراگیری زبان مادری دارد ؟تقلید چه نقشی در منشا تکاملی و سیر تنوع زبان داشته و تا چه حد به منبع کلماتی که به کار میبریم و شیوه های کنار هم قرارگیری کلمات ارتباط دارد. این پرس شها را می توان در چندین سطح بررسی نمود. تقلید و همچنین بین (motor and perceptual) از هرگون های که باشد به معنای رابطه بین عملکرد دریافتی وحرکتی سامانه حرکتی مغز و سامانه های دیگری چون بینایی و حسی است. نقش و عملکرد تقلید در زبان و مهارت سخن موضوعات مورد مطالعه در علوم مختلفی همچون زبان شناسی ، رشد کودک ، عصب شناسی ، نظری ه تکامل و روانشناسی اجتماعی هستند. محور اصلی این مقاله تاکید جدید بر پایه حرکتی – جسمانی فراگیری زبان در ارتباط با تقلید گفتار واشاره و بطور خاص بر ساختمان مغزی – حرکتی بعنوان یک دیدگاه جدید در بررسی مساله می باشد.
    کلیدواژگان: علم رباتیک (Robotics)، انتقال حسی، عاطفی (Contagion)، پژواک گویی (Echolalia)، درخود ماندگی یا اوتیسم (Autism)