فهرست مطالب

نشریه پژوهش های کاربردی در علوم رفتاری
پیاپی 3 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/03/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فرح ترکمان، سکینه بهمن پور صفحه 9
    هدف این پژوهش سنجش میزان پرداخت کتابهای علوم اجتماعی به ابعاد شهروندی و میزان رویکرد هر یک از کتابها به نقش شهروندی می باشد. این پژوهش به دست اندرکاران امر آموزش و پرورش در زمینه نقش شهروندی و کاربرد آن در جامعه یاری می رساند. روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی و از نوع تحلیل محتوا است. جامعه آماری و جمعیت نمونه در این پژوهش یکی است و جامعه آماری، کتابهای علوم اجتماعی دبیرستان در چهار مقطع در سال 87 میباشد. بدلیل انتخاب روش تحلیل محتوا، تکنیک اصلی ما پرسشنامه معکوس است که هر پرسشنامه حاوی مقولات و واحدهاست. در چارچوب نظری کار پژوهش، از نظریه های تلفیقی مارشال، ژانوسکی و ترنر استفاده و دو مدل تحلیل ساخته شد. مدل تحلیل اول براساس طرح تلفیقی مارشال، ژانوسکی و ترنر و مدل تحلیل دوم براساس طرح ژانوسکی مبنی بر شهروندی فعال یعنی توانائی و ظرفیت تاثیرگذاری برسیاست ها و شهروندی منفعل یعنی حق وجود داشتن ، - تهیه شد. یافته های پژوهش نشان می دهد مفهوم شهروندی در کتابهای علوم اجتماعی به ترتیب اولویت زیر است : 1 4- شهروندی فرهنگی با ،%17/ 3- شهروندی اجتماعی با 42 ،% 2- شهروندی مدنی با 30 ،%38/ شهروندی سیاسی با 88 %0/ -5 شهروندی مشارکتی با 09 ،%9/35 89 % و شهروندی فعال (توانایی / در بررسی نقش شهروندی منفعل و فعال، شهروندی منفعل (حق وجود داشتن ) 16 10 % و اولویت با شهروندی منفعل می باشد.
    کلیدواژگان: شهروندی، کتاب های علوم اجتماعی دبیرستان، دانش آموزان، آموزش و پرورش
  • بابک حاجی کریمی * صفحه 31
    با پیشرفت سریع علوم و فن آوری و پیچیدگی های آن قطعا« شرایط تصمیم گیری در سازمان های امروزی سخت تر از گذشته است. امروزه سازمانها به شکل مکانیکی و کاملا» رسمی نمی توانند فعالیت نمایند . با توجه به پیچیدگی های سازمانی وضعیت ارگانیک تر شده، سطوح مدیریتی تغییر یافته و مدیریت نسبت به گذشته پیچیده تر گردیده است. نظریه آشوب یا نظم در بی نظمی از مباحث جدیدی است که امروزه مطرح شده و کاربرد این نظریه در تمامی زمینه ها رو به گسترش می باشد. امروزه نیز در مباحثی همچون علوم اجتماعی، نظریه ها ی سازمان و مدیریت جایگاه این نظریه مشخص گردیده است. در این مقاله این نظریه معرفی گردیده و کاربرد آن در تصمیم گیری های سازمانی تبیین شده است.
    کلیدواژگان: نظریه آشوب، مدیریت، تصمیم گیری
  • آزیتا حسینی، علیرضا جعفری صفحه 47
    هیجانها ارتباط بسیار نزدیکی با شخصیت دارند، در مورد این ارتباط پلاچیک ( 1371 ) میگوید هیجانها، هر تلاش و کوشش « هیجانهایی است که با یکدیگر ترکیب شده و در طول زندگی شخصپایدار شده اند بشری را مورد تاثیر قرار میدهند. هم چنین به نظر میرسد که هیجانها در بروز رفتارهای نا به هنجار یا اختلالهای روانی، نقش اساسی ایفا میکنند. اشترن باخ ( 1996 ) معتقد است تمام بیماری های روان تنی است و در برخی از آنها جوانب هیجانی روشنتری، مشاهده میشود. اختلالات روان تنی، هنگامی ایجاد می شود که پاسخهای فیزیولوژیک در .( هیجان، بسیار شدید باشد که این امر نهایتا منجر به سازش نایافتگی میگردد (خداپناهی، 1376 در این پژوهش بررسی عملی بودن اعتبار و روایی و هنجاریابی مقیاسهیجان خواهی ذاکر من برروی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابهر مورد نظر است. جامعه آماری همهی دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاه آزاد نفر و حجم نمونهی مورد نظر N= اسلامی واحد ابهر را تشکیل میدهد. در این پژوهش حجم جامعهی آماری 1200 نفر بوده است. n=600 ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش، شکل پنجم مقیاسهیجان خواهی ماروین ذاکر من است که در سال 1978 تهیه و تدارک گردیده است. این مقیاس براساس مشخصه های فرهنگ ایرانی تغییر یافته است. با توجه به اهمیت هیجانها در سلامت روانی افراد و این که هیجان یکی از مباحث مهم روان شناختی شخصیت و تفاوتهای فردی است وجود یک ابزار استاندارد شده برای سنجش میزان هیجان خواهی و کمک به تشخیصمشکلات روان شناختی افراد بسیار ضروری است. بدین سان، انجام این پژوهش مبتنی بر فرهنگ اجتماعی ایرانی دارای اهمیت است.
    کلیدواژگان: اعتبار، روایی، هنجار، آزمون، مقیاس هیجان خواهی ذاکر من، تحلیل عاملی
  • حسن رنگریز، سید موسی موسوی مرادی صفحه 65
    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین رفتار شهروندی سازمانی با آمادگی پذیرش تحول سازمانی بود. جامعه آماری این پژوهش ادارات مرکزی بانکهای تجارت، ملت، صادرات، اقتصاد نوین، رفاه کارگران، سرمایه و سینا بود که شامل 3980 کارمند و مدیر بود. نمونه حاصله شامل 350 نفر بود و آزمونهای مورد استفاده در این پژوهش جهت آزمون فرضیه های اصلی و فرعی عبارت بود از: آزمون همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری و تحلیل مسیر . یافته - های پژوهش نشان داد که رفتار شهروندی سازمانی رابطه مثبت و معنی داری با آمادگی پذیرش تحول سازمانی دارد. همچنین سه بعد از ابعاد رفتار شهروندی سازمانی شامل؛ ادب و ملاحظه، رفتار مدنی و وجدان کاری رابطه مثبت و معنی داری با آمادگی پذیرش تحول سازمانی دارند، اما دو بعد نوع دوستی و رادمردی رابطه معنی داری با آمادگی پذیرش تحول سازمانی ندارند. در این پژوهش رابطه تعدیل گری فرهنگ و ساختار سازمانی در رابطه بین رفتار شهروندی سازمانی با آمادگی پذیرش تحول سازمانی، مورد تایید گرفت. بدین گونه که در یک فرهنگ تسهیلگر تغییر و هم چنین ساختار ارگانیک با رسمیت، پیچیدگی و تمرکز کم، رفتار شهروندی سازمانی تاثیر بیشتری را بر آمادگی پذیرش تحول سازمانی دارد.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، نوع دوستی، رادمردی، وجدان کاری، رفتار مدنی، ادب و ملاحظه و آمادگی پذیرش تحول سازمانی
  • ایرج ساعی ارسی، زهرا نیک نژاد صفحه 97
    خشونت هیجان نیرومندی است که هر کس در محیط زندگی و شغلی خود آن را تجربه نموده است. با وجود تمایزات فرهنگی، ماهیت آن در همه جوامع شبیه هم هستند. در این مقاله از دیدگاه سنت گرا و دیدگاه لیبرال- روانی و دیدگاه فمنیستی- که هر یک دلایل خاص خود را دارند- برای یافتن علل و نقش خانواده و انواع این پدیده، فردی و اجتماعی بودن آن از طریق روش بررسی اسناد و مدارک به بررسی پرداخته ایم . علت ماندگاری این پدیده که ناشی از ساخت فرهنگی، ایدئولوژی های مسلط و جنسی گرایانه در قدرت جنسیتی پرورش و آموخته شدن خشونت علیه زنان به دلایل مهار و کنترل و احساس مسئولیت مردانه عنوان می شود که در هر صورت بهره وری و فرودستی زنان را نتیجه می دهد. پایداری و ادامه خشونت خانگی و خشونت علیه زنان خطر بحران خشونت اجتماعی و در پی آن خطر به هم خوردن بهداشت روانی جامعه و عدم مدارای اجتماعی را به دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: ایدئولوژی های مسلط، ایدئولوژی جنسی گرایانه، خشونت علیه زنان، مدارای اجتماعی، آشفتگی های اجتماعی
  • قربان فتحی اقدم، پیمان پسنگگ صفحه 139
    در این پژوهش به بررسی اختلالات یادگیری با بزهکاری پرداخته شد. به این منظور 100 نفر از بزهکاران مستقر در کانون اصلاح و تربیت تهران با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و آزمونهای املاء نویسی، ریاضی و سنجش توانایی خواندن در مورد آنها انجام شد. از اهداف تحقیق بررسی میزان شیوع اختلالات یادگیری در کانون اصلاح و تربیت تهران بود. نتایج نشان داد 50 درصد مجرمین فرزندان اول و آخر بودند و 61 درصد بزهکاران دارای تحصیلات راهنمائی بودند و 74 درصد آنها از سطح درآمد پایینی برخوردار بودند. بررسی فرضیه های تحقیق نشان داد که بین اختلالات یادگیری و بزهکاری رابطه ی معناداری وجود نداشت ولی بین انواع جرم و توزیع فراوانی آنها با انواع اختلالات یادگیری رابطه ی معناداری مشاهده شد و میزان شیوع اختلالات یادگیری در بزهکاران نسبت به افراد عادی بیشتر است.
    کلیدواژگان: اختلالات یادگیری، بزهکاری، نوجوانان
  • محمود نورایی، ایرج ساعی ارسی صفحه 155
    هوش عاطفی یا هوش اجتماعی واژه ای است عمومی که عملکرد موثر را تداعی می کند. هوش عاطفی را می توان توانایی درک و مهار هیجانات و احساسات خود در جهت کمک به فعالیت های فکری، تصمیم گیری و ارتباطی دانست . براساس یافته های گولمن افرادی که از هوش هیجانی بالا برخوردارند می دانند که چگونه هیجانات و احساسات خود و دیگران را کنترل و (Goleman، 1988) هدایت نمایند. هوش عاطفی مجموعه ای از مهارت ها و استعدادهای فردی است که به توانایی درک و فهم چگونگی بروز یا کنترل هیجانات و احساسات دلالت دارد، فردی که از هوش هیجانی بالا برخوردار است در زمینه های شناسایی، درک و کنترل احساسات نیز از استعداد .( و مهارت لازم بهره مند می باشد (فیاضی و احمدی، 1386 هدف از این پژوهش بررسی تاثیر هوش عاطفی (اجتماعی) در بهبود عملکرد اعضای هیات علمی واحدهای منطقه ( 2) دانشگاه آزاد اسلامی می باشد. هوش عاطفی را با متغیرهای مستقل چهارگانه ی خودآگاهی، خود مدیریتی، آگاهی های اجتماعی و قابلیت در سامان دهی روابط در بین اعضای هیات علمی را بر متغیر وابسته ی عملکرد آموزشی آنان با در نظر گرفتن متغیر مداخله گر فضای کاری دانشگاه مورد مطالعه قرار دادیم. در چارچوب نظری، مدل یک پارچه ی گولمن ( 1988 ) را بکار گرفتیم و پرسشنامه ی وی را پس از تغییراتی پیش آزمون کرده و پس از محاسبه ی آلفای کرونباخ بکار بستیم. پس از محاسبه ی حجم نمونه از روش نمونه گیری تخصیص متناسب با حجم جامعه ی آماری پردازش شد . از روش های پژوهش spss نمونه های فرعی را بدست آورده و گردآوری داده ها انجام گردید . داده ها با نرم افزار بهره گرفتیم. (Survey Method) بررسی اسناد و مدارک و پیمایش نتایج پژوهش نشان داد که بین خودآگاهی، خودمدیریتی، آگاهی های اجتماعی و قابلیت در ساماندهی روابط اعضای هیات علمی با عملکرد آموزشی آنان رابطه ی معنی داری وجود دارد. هم چنین پژوهش نشان داد که فضای کاری به عنوان متغیر مداخله گر رابطه ی بین خودآگاهی و خودمدیریتی را تغییر می دهد ولی در رابطه ی بین آگاهی های اجتماعی و قابلیت در ساماندهی روابط عملکرد آموزشی آنان تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: هوش عاطفی (هوش اجتماعی)، مهارت های اجتماعی، خود آگاهی، خود مدیریتی، آگاهی اجتماعی، فضای کاری، ساماندهی روابط، عملکرد آموزشی
  • سارا تارور، مجتبی امیری مجد صفحه 185