فهرست مطالب

نشریه پژوهش های کاربردی در علوم رفتاری
پیاپی 8 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن احدی، فرح لطفی کاشانی، نسرین باقری صفحه 9
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه ی ویژگی های شخصیتی (درون گرایی و برون گرایی) و سلامت روانی با شادکامی در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات بود.
    روش
    بدین منظور، 364 دانشجو ( 183 زن، 181 مرد) بصورت تصادفی خوشهای چند مرحلهای انتخاب شدند و اطلاعات آنها با اجرای پرسشنامهی دموگرافیک، شادکامی آکسفورد و آرگایل، پرسشنامهی ویژگی های شخصیتی (درون گرایی و برون گرایی) و سلامت روانی جمع آوری شد. در تحلیل داده ها از روشرگرسیون گام به گام استفاده شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که بین متغیرهای جمعیت شناختی (سن، جنس، سطح تحصیلات و تعداد فرزندان خانواده) با شادکامی، همبستگی معنی داری وجود ندارد و بین متغیرهای روان شناختی( درون گرایی و برون گرایی) و مولفه های راحت با خود، راحت با دیگران و توانایی و رویارویی با مقتضیات مربوط به سلامت روانی با شادکامی، همبستگی معنی داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    متغیر برون گرایی به واسطهی سلامت روانی قادر به پیشبینی شادکامی است.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی (درون گرایی و برون گرایی)، سلامت روانی، شادکامی
  • اصغر جعفری، اکبر جعفری صفحه 23
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه بین عوامل شخصیتی و میزان وجدان کاری و ارائه راهکارهای موثر در افزایش وجدان کاری در کارمندان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابهر انجام گرفت.
    روش
    در این پژوهش 120 کارمند زن و مرد به روش نمونه برداری تصادفی ساده به عنوان آزمودنی های پژوهشانتخاب شدند. با استفاده از روش تحقیق همبستگی و بوسیله پرسشنامه های ویژگی های شخصیتی و وجدان کاری اطلاعات و داده های مورد نیاز مربوط به متغیرهای پژوهش جمع آوری شدند و بوسیله روش های آماری رگرسیون چند متغیری، ضریب همبستگی و آزمون معناداری ضریب همبستگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته های پژوهشنشان دادند که بین عوامل همچنین .(r = 0/ روانی(ویژگی های شخصیتی) و میزان وجدان کاری کارمندان رابطه معناداری وجود دارد( 516 همبستگی جزیی در مولفه های عوامل شخصیتی نشان دادکه فقط مولفه برونگرایی رابطه معکوسمعناداری با وجدان کاری دارد و بقیه مولفه ها رابطه معناداری با وجدان کاری کارمندان ندارند.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهشنشان داد 26 درصد واریانس / که وقتی مولفه های شخصیتی(عوامل روانی) با هم وارد معادله رگرسیون میشوند تعامل آنها 6 مربوط به وجدان کاری کارمندان را تبیین میکند ولی هیچ کدام از مولفه های شخصیتی مستقلا تبیین کننده وجدان کاری کارمندان نیستند. یافته های پژوهش شواهدی را پیشنهاد میکنند که تعامل ویزگی های شخصیتی از طریق فرآیند تاثیر گذاری نیازهای روانی زیربنایی آنها میزان وجدان کاری کارمندان را بهتر تبیین میکنند.
    کلیدواژگان: وجدان کاری، ویژگی های شخصیتی، عوامل روانی
  • سعید جهانیان، حسن احدی، امیر هوشنگ مهریار، غلامرضا نفیسی، علیرضا نیکوفر صفحه 39
    هدف
    این پژوهش به منظور بررسی مقایسهای صفات شخصیتی دو گروه بیمار سرطانی افسرده و غیر افسرده و مقایسه ویژگی های شخصیتی مبتلایان به انواع سرطان و با هدف تبیین نقش عوامل شخصیتی در افسردگی بیماران سرطانی و بررسی تفاوتهای شخصیتی در مبتلایان به انواع سرطان انجام شد.
    روش
    روش پژوهش علی- مقایسهای است و در آن 88 نفر از مبتلایان به سرطانهای معده و روده، سینه، سرو گردن که از مهر ماه تا اسفند ماه سال 1389 به بیمارستان پارس تهران مراجعه کردهاند و باروش نمونه گیری در دسترسانتخاب شدند مورد مطالعه و آزمون 5 عاملی (BDI-II) قرارگرفتند. ابزار پژوهش مصاحبه تشخیصی نیمه ساختاری، پرسشنامه افسردگی بک بود. اطلاعات دو گروه بیمار سرطانی افسرده و غیر افسرده بر حسب (NEO-FFI) فرم کوتاه NEO شخصیت در بیماران (N) ویژگی های شخصیتی مورد تحلیل و مقایسه قرارگرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد روان رنجوری میزان افسردگی در مبتلایان به انواع سرطان متفاوت .(P < 0/ سرطانی افسرده بیشترو برونگرایی کمتر است( 01 نیست و مبتلایان به انواع سرطان در برخی از صفات شخصیت با یکدیگر متفاوتند به این ترتیب که مبتلایان به سرطانهای معده و روده در مقایسه با مبتلایان به سرطانهای سر و گرد ن روان رنجوری بیشتری نشان می دهند در مبتلایان به سرطان سرو گردن بیشتر از مبتلایان به سرطانهای معده و (O) صفت انعطاف پذیری .(P< 0/01) .(P< 0/ و در مبتلایان به سرطان سینه بیشتر از مبتلایان به سرطانهای معده و روده است( 01 .(P<0/ روده است ( 05 و در (P< 0/ در مبتلایان به سرطان سینه بیشتر از مبتلایان به سرطان معده و روده است( 01 (A) صفت توافق صفت .(P< 0/ مبتلایان به سرطانهای سرو گردن بیشتر از مبتلایان به سرطانهای معده و روده است ( 01 .(P< 0/ نیز در مبتلایان به سرطانهای معده و روده بیشتر از مبتلایان به سرطان سینه است( 05 (C) وظیفه شناسی
    نتیجه گیری
    تفاوتهایی در برخی از ویژگی های شخصیتی در بین افراد مبتلا به سرطانهای مختلف وجود دارد.
    کلیدواژگان: سرطان، افسردگی، صفات شخصیت
  • مسعود حجازی، افسانه صبحی، نقی کمالی صفحه 51
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور بررسی ویژگی های شخصیتی مادران دارای بیشاز یک فرزند استثنایی انجام شده است.
    روش
    برای این منظور 100 مادر از مادران دارای بیشاز یک فرزند استثنایی، 150 مادر از مادران دارای یک فرزند استثنایی و 200 مادر از مادران دارای فرزند عادی به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شده و با استفاده از مورد بررسی قرار گرفتند. جهت تحلیل داده ها از روش های تحلیل واریانس یک (NEO) پرسشنامه شخصیتی نئو استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش LSD و Tamhanes T طرفه، آزمون همگنی واریانسها، و آزمونهای تعقیبی 2 نشان میدهد بین سه گروه از مادران تفاوتهایی در ویژگی های شخصیتی روانآزردگی، برونگرایی، انعطافپذیری، توافق و وجدانی بودن وجود دارد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد وجود کودک استثنایی در خانواده با ویژگی های شخصیتی مادر رابطه دارد.
    کلیدواژگان: مادران دارای بیش از یک فرزند استثنایی، ویژگی های شخصیتی
  • امیر حسین خوشنام، محمد قمری صفحه 67
    هدف
    هدف تحقیق حاضر پیشبینی عملکرد خانواده دانشجویان با توجه به انواع شیوه های مقابله با استرس بود.
    روش
    نمونه مورد مطالعه در تحقیق حاضر 317 دانشجو بودند که به روش نمونه گیری تصادفی خوشهای از بین کلیه (CSQ) دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی ابهر انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه شیوه های مقابله ای استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب (FAD) راجر و همکاران و پرسشنامه ابزار سنجش خانواده همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام استفاده شد.
    یافته ها
    نتیجه تحقیق نشان داد بین شیوه شناختی مقابله با استرس و اختلال در عملکرد خانواده رابطه منفی و معنادار وجود دارد. بین شیوه هیجانی مقابله با استرس و اختلال در عملکرد خانواده رابطه مثبت و معنادار وجود دارد اما بین شیوه اجتنابی و انفصالی مقابله با استرس و عملکرد خانواده رابطه معناداری مشاهده نشد. همچنین نتیجه تحقیق نشان داد که شیوه هیجانی و شناختی مقابله با استرس حدود 26 درصد ازتغییرات عملکرد خانواده در دانشجویان را تبیین میکند.
    نتیجه گیری
    برای بهبود عملکرد خانواده دانشجویان میتوان شیوه های مناسب مقابله با استرس را به آنها آموزش داد.
    کلیدواژگان: استرس، شیوه های مقابله، عملکرد خانواده
  • مهدی قدرتی * صفحه 79
    هدف
    هدف پژوهش حاضر مقایسه خلاقیت دانش آموزان تیزهوش پسر در مدارس سمپاد، غیرانتفاعی و دولتی بود.
    روش
    تعداد 164 دانش آموز پسر در پژوهش حاضر شرکت داشتند که به روش تصادفی خوشهای انتخاب شدند و دو ابزاراندازه گیری آزمون هوش ماتریس های پیشرونده ریون و آزمون تفکر خلاق تورنس(فرم ب تصویری) مورد استفاده قرار گرفت. داده های پژوهش با استفاده از روشآماری تحلیل واریانس مورد پردازش قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین دانش آموزان تیزهوش پسر در سه موقعیت آموزشی از نظر خلاقیت تفاوت معناداری وجود دارد. تحلیل نتایج نمرات خلاقیت دانشآموزان پسر در مدارساستعدادهای درخشان، دولتی و غیرانتفاعی حاکی از آن بود که در مولفه های بسط و سیالی تفاوت معناداری در نمرات این دو زیر مقیاس با توجه به نوع مدرسه وجود ندارد. اما در مولفه های اصالت و انعطاف پذیری و کل مقیاسخلاقیت تفاوت معناداری بین دانش آموزان انواع مدارس مورد بررسی قرار گرفته وجود دارد. در کل مقیاس خلاقیت نمرات دانش آموزان پسر تیزهوش مدارس دولتی به طور معناداری بالاتر از نمرات خلاقیت دانشآموزان مدارس غیرانتفاعی بود، با این وجود تفاوت معناداری بین نمرات خلاقیت دانش آموزان تیزهوش مدارس دولتی با استعدادهای درخشان در مجموع وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    تحیل نتایج بیانگر آن است که فقط نوع مدارس نمی تواند نشان دهنده ی میزان خلاقیت دانش آموزان باشد.
    کلیدواژگان: دانش آموزان پسر تیزهوش، مدارس سمپاد، غیر انتفاعی، دولتی، خلاقیت غیر کلامی
  • محمد قمری، اصغر جعفری صفحه 93
    هدف
    هدف تحقیق حاضر تعیین رابطه مولفه های انگیزش درونی با شادی در بین دانش آموزان مقطع متوسطه بود.
    روش
    برای انجام تحقیق تعداد 318 دانشآموز به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. سپس پرسشنامه های انگیزش درونی و شادی بر روی آنها اجرا گردید. داده های جمع آوری با استفاده از روش های آماری تحلیل شد.
    یافته ها
    نتیجه تحقیق نشان داد که بین Z ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون گام به گام وآزمون انگیزشدرونی و شادی دانش آموزان رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. بین علاقه، شایستگی درک شده، عدم تنش، انتخاب و شادی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. از بین مولفه های انگیزشدرونی مولفه های عدم تنش و علاقه بر روی هم حدود 15 درصد از تغییرات شادی را در دانش آموزان تبیین میکند. رابطه انگیزشدرونی و شادی در دانش آموزان دختر قوی تر است.
    نتیجه گیری
    دستاندرکاران امر آموزش و پرورش برای افزایش شادی دانش آموزان میتوانند در جهت تقویت انگیزه درونی آنها از طریق برنامه های آموزشی و مشاورهای اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: انگیزش درونی، شادی، دانش آموز
  • غلامرضا محمودی، مهناز استکی، شهرزاد دماوندی صفحه 107
    هدف
    هدف از این پژوهش بررسی رابطه سبک تفکر و هوش هیجانی دانشجویان علوم انسانی سال 89 دولتی شیراز بود.
    روش
    بدین منظور، نمونهای به تعداد 201 نفر، از طریق روش نمونه گیری خوشهای انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامه هوش هیجانی شوت( 1998 ) و پرسشنامه سبک تفکر استرنبرگ-واگنر( 1991 ) اطلاعات جمع ،t آوری شد. داده های پژوهش با استفاده از روش های آمار توصیفی( مرکزی و پراکندگی)و آمار استنباطی(آزمون ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون) مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 1)بین ،f آزمون سبک های تفکر و هوش هیجانی دانشجویان رابطه وجود دارد، 2)سبک های تفکر میتواند هوشهیجانی دانشجویان را پیش بینی کند.
    نتیجه گیری
    آموزش سبک های تفکر ممکن است باعث بهبود هوش هیجانی شود.
    کلیدواژگان: سبک تفکر، هوش هیجانی، دانشجویان