فهرست مطالب

اقیانوس شناسی - پیاپی 11 (پاییز 1391)

فصلنامه اقیانوس شناسی
پیاپی 11 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نگار قطب الدین*، رضا فاطمی، تورج ولی نسب صفحات 1-12

    در این پژوهش، خرچنگ های خانواده Portunidae در مناطق زیر جزر و مدی دریای عمان در استان سیستان و بلوچستان شناسایی شدند. نمونه برداری دو بار در طول سال های 89-1388و از 7 ایستگاه صورت گرفت.نمونه ها توسط تور ترال از 7 ایستگاه جمع آوری شده و در الکل 70% فیکس شده و جهت شناسایی به آزمایشگاه منتقل گردیدند. طی این بررسی در منطقه زیر جزر و مدی دریای عمان، مجموعا 23 عدد خرچنگ جمع آوری و9 گونه متعلق به این خانواده شامل Charybdis (Charybdis)helleri، Charybdis (Charybdis) feriata، Charybdis (Charybdis) mile، Charybdis (Goniobellenus) hoplites، Charybdis (Goniobellenus)smithii، Thalamita crenata، Portunus segnis، Portunus sanguinolentus، Scylla serrataمورد مطالعه و شناسایی قرار گرفت. از این تعداد 5 گونه Charybdis (Charybdis)helleri، Charybdis (Charybdis) mile، Charybdis (Goniobellenus)smithii، Thalamita crenata، Scylla serrateبرای اولین بار از سواحل ایرانی دریای عمان گزارش می شوند.در ضمن نام گونه Portunus pelagicus Linnaeus، 1758 به Portunus segnis Forskål، 1775 تغییر یافته است.

    کلیدواژگان: خرچنگ، شناسایی، زیر جزر و مدی، Portunidae، دریای عمان
  • فریبا حیدری، احمد سواری، سیمین دهقان مدیسه، سید محمد باقر نبوی صفحات 13-20
    این مطالعه به منظور تعیین زی توده (بیوماس) مرجان های اتکایافته بر زیستگاه های مصنوعی6 و7 ساله ی احداث شده در سواحل بحرکان واقع در شمالغربی خلیج فارس انجام شد. نمونه های مرجانی به صورت فصلی، از بهار تا زمستان 1388،از4 ایستگاه به طور تصادفی و با استفاده از کوادراتm 25/0×25/0 واز طریق عملیات غواصیجمع-آوری شدند. اندازه گیری زی توده بر اساس وزن تر گونه های مرجاننشان داد کهمرجان ها در زیستگاه های مصنوعی به میزان زیادی غالب بودند. همچنین در طول دوره ی نمونه برداری زی توده کل مرجان ها اختلاف معنی داری را نشان نداد(P>0.05). با توجه به زی توده بالای مرجان ها مشخص شد که بسترهای مصنوعی توانسته اند شرایط مورد نیاز برای تشکیل کلنی این مرجان ها، شاملشکل و نوع بستر، نور کافی و وجود جریان ها بهمیزان لازم را فراهم کنند.
    کلیدواژگان: سازه های مصنوعی، زی توده، مرجان ها، خلیج فارس
  • مهناز ربانی ها، غلامرضا ایزدپناهی، فاطمه محسنی زاده، فریدون عوفی صفحات 21-31
    در این بررسی تغییرات زمانی و مکانی اجتماع پلانکتونی با استفاده از تحلیل PCA طی یک سال بررسیو به-صورت فصلی در سال 81- 1380انجام شد. نمونه برداری از 10 ایستگاه و در آبهای دور از ساحل در ناحیه جنوبی آب های استان بوشهر به وسیله ی بطری نیسکین (نمونه برداری فیتوپلانکتون) و تور پلانکتون گیری با چشمه μm100 (نمونه برداری زئوپلانکتون) انجام شد. تغییرات اجتماع پلانکتونیدر شرایط آب شناختی (هیدرولوژیکی) مختلف، نتایج متفاوتی را نشان داد. در دوره ی گرم سال، جنس های غالب Oscillatoriaو Alexandriumاز فیتوپلانکتون و زئوپلانکتون های غالب را مرحله ی لاروی Nauplius و از پاروپایان نمونه های Harpacticoid تشکیل داده و در شرایط دوره ی سرد، فیتوپلانکتون های غالب از نوع Pleurosigma، Thallassiothrixو Oscillatoriaو زئوپلانکتون های غالب از نوع Nauplius واز پاروپایان از نوع Cyclopoidبودند. تنوع فیتوپلانکتون در دوره های گرم و سرد سال اختلاف معنی داری (p<0.05) داشت؛ در صورتی که در مورد زئوپلانکتون ها این گونه نبود. اجتماع فیتوپلانکتون بر اساس تحلیلPCAبا درجه حرارت، هدایت الکتریکی (همگرایی منفی) وبا مواد مغذی فسفات، سیلیکات و نیترات (همگرایی مثبت) بیشترین همگرایی را داشتند و همچنین وضعیت حضور آنها در میان لایه هایمختلف آب بیشترین تغییر را در عمق 50 به بالا نشان داد و تراکم زئوپلانکتون با هیچ یک از عوامل همگرایی نشان نداد و از میان لایه های مورد بررسی، تغییرات در تمامی لایه ها مشابه بود و هم پوشانی در میان آنها وجود نداشت. این روابط با تغییرشرایط آب شناختی، دارای تغییرات بود.
    کلیدواژگان: اجتماع پلانکتونی، شرایط آب شناختی، آبهای دور از ساحل، آبهای بوشهر، خلیج فارس
  • علی عظیمی، علی داداللهی سهراب، علیرضا صفاهیه، حسین ذوالقرنین، احمد سواری، ایرج فقیری صفحات 33-41
    بندر امام خمینی(ره) بزرگ ترین بندر ایران در شمال غربی خلیج فارس است که تردد فراوان کشتی ها در این بندر و همچنین وجود صنایع مختلف به خصوص صنایع پتروشیمی در اطراف آن سبب تخلیه آلاینده های فراوان آلی و معدنی از جمله فلزات سنگین به این منطقه می شود. فلزات سنگین به دلیل پایداری زیاد با تجمع در بافت های آبزیان، قابل انتقال به سطوح مختلف غذایی و در نهایت انسان هستند و به این ترتیب باعث بروز پیامد های خطرناک آلودگی ناشی از این آلاینده ها می شوند. در این مطالعه از رسوبات 5 ایستگاه در منطقه بندر امام خمینی(ره) شامل اسکله ی پتروشیمی، داک سرسره، اسکله 15، اسکله 28 و اسکله 33 در اسفند ماه 1388 نمونه برداری شد. پس از خشک کردن و هضم نمونه ها توسط اسید نیتریک، میزان فلزات سنگین توسط دستگاه جذب اتمی (AAS) اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که دامنه ی سطوح فلزات سنگین در رسوبات ایستگاه های مختلف بر اساس میکروگرم بر گرم وزن خشک 4/4-5/0 جیوه، 2/8-2/3 سرب و 8/19-2/15 مس است. میزان کادمیوم در رسوبات ایستگاه های مورد مطالعه زیر حد تشخیص دستگاه اندازه گیری شد (5/0≥). در بین ایستگاه-های مورد مطالعه ایستگاه اسکله پتروشیمی بیشترین میزان آلودگی جیوه، سرب و مس را در رسوبات خود دارا بود. ایستگاه اسکله 28 نیز پاک ترین ایستگاه به فلزات مذکور شناخته شد. از میان فلزات مورد مطالعه، میزان جیوه در رسوبات منطقه از حد استاندارد های بین المللی بیشتر و سایر فلزات کم تر از حدود استاندارد های بین المللی بودند. با توجه به فعالیت پتروشیمی بندر امام و سایر صنایع فعال در منطقه، پایش زیست محیطی مداوم فلزات سنگین به خصوص جیوه، در منطقه لازم به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آلودگی، فلزات سنگین، رسوبات، بندر امام خمینی(ره)، خلیج فارس
  • حسن نصرالله زاده ساروی، رضا پورغلام، فریبا واحدی، آسیه مخلوق، سید ابراهیم صفوی صفحات 43-53
    این مطالعه به بررسیمواد مغذیآبسواحل ایرانی منطقهجنوبیدریای خزرطیچهارفصلدرهشتترانسکتعمودبرساحل (آستارا،انزلی،سفید رود،تنکابن،نوشهر،بابلسر،امیرآبادوبندرترکمن)در سال 1388 می پردازد. تعداد 480 نمونه آبدرلایه های مختلفنمونه برداری و سپس پارامترهای مواد مغذیآنباروشاستاندارداندازه گیری گردید. غلظتسالانه ازت معدنی (+NH4، -NO2،-NO3) نسبتادارای تغییرات گسترده ای است. درصداجزای ترکیبات نیتروژنینسبت به ازت معدنی در مناطق و فصول مختلف در سال متفاوت است، به طوری که درصد +NH4، -NO2 و -NO3به ترتیب برابر با 9 تا 98، از 2/0 تا 2/28 و از 0/0 تا0/90 درصد متغیر بوده است. درصد DIN کمتر از 15 درصد و مقدار DON بیش از 80 درصد بوده است. به طور کلی، نتایج نشان داد که ازت آلی نسبت به سال قبل کاهش نشان داد اما آمونیم، نیترات و سیلیس محلول افزایش داشته است. فسفر معدنی و نیتریت تغییر قابل ملاحظه ای نداشته اند. همچنین در سال قبل از ورود شانه دار، بوم سامانه ی دریای خزر دارای محدودیت نیتروژنی برای رشد فیتوپلانکتون بوده است، درحالی که بر طبق نتایج حاصل از تحقیق حاضر، به نظر می رسد که بوم سامانه ی موردنظر علاوه بر شرایط محدودیت نیتروژنی (10N/P<)، به سمت محدودیت فسفری (20N/P>) نیز سوق پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: مواد مغذی، آب، سواحل ایران، دریای خزر
  • اعظم داودی، راضیه لک، بهروز بهرام آبادی صفحات 55-63
    باریم عنصر ی شیمیایی است که در گروه 2 جدول تناوبی قرار دارد. با توجه به افزایش ناگهانی غلظت این عنصر در نمونه رسوبی L1-2اخذ شده از سواحل جنوبی دریای خزر در محدوده شمالی ساری، این پژوهش با هدف شناسایی منشا آن و تعیین ارتباط آن با سایر عناصر موجود در رسوبات، انجام شد. نمونه های رسوبی مورد آزمون های دانه بندی و ICP قرار گرفت و نتایج با استفاده از پارامترهای آماری همچون جورشدگی، کج شدگی، گردشدگی، تحلیل خوشه ای، ضریب همبستگی و تحلیل فاکتوری تجزیه و تحلیل گردید. عدم تجانس این عنصر با عناصر زمینی، زیست زاد و کانی های رسی نشان می دهد که منشا آن انسانزاد است. یافته ها حاکی از آن است که عنصر باریم در رخساره مردابی محدوده های مورد مطالعه افزایش چشمگیری دارد. این پدیده می تواند به دلیل ورود آلاینده های زیست محیطی موجود در آب دریای خزر به محیط مردابی و شرایط قلیایی حاکم بر آن در اثر عمل فتوسنتز جلبک ها و افزایش pH که شرایط مساعدی برای حفظ این عنصر به وجود آورده است، ایجاد شده باشد.
    کلیدواژگان: زیست محیطی، باریم، دریای خزر، فرح آباد، لاریم
  • حسین باقری، کاظم درویش بسطامی، ترانه شارمد، زهرا باقری صفحات 65-72
    مطالعه ژئوشیمیایی رسوبات حوضه های آبی مثل رودخانه ها، مصب ها و بستر دریا، می تواند گام موثری برای پیدا کردن منشا و ارزیابی مدل توزیع آلاینده های زیست محیطی در منطقه باشد. اگرچه رسوباتمحلنهاییتجمعفلزاتسنگیندرمحیطآبیهستند، اماتحتشرایطی خودمی توانندبه عنوانمنبعآلودگیدرآب عملکنند. ورودفلزاتسنگینبهمنابعآبیازطرقمختلف،باعثایجاد مخاطراتیازقبیلمسمویت،سرطان زاییو...دربدنموجوداتزندهمی شود.برایمطالعه ی چگونگی پراکنش فلزاتسنگیندر خلیج گرگان در 15 ایستگاه، نمونه یسطحی(15N=) ویکمغزهبرداشتشد. در این مطالعه از بخشریزدانه یرسوباتبرایتعیینغلظتفلزاتسنگیناستفادهگردید وغلظتفلزاتسنگین ((Al، Sr، Ni، As، V، Fe، Co، Mn توسط روش پلاسمای جفت شده القایی-طیف سنجی جرمیتعیینشد.مقایسهغلظتفلزاتسنگیندررسوباتسطحینسبتبهپوستهبا فاکتورغنیشدگیانجام شد که در بیشتر مناطق، ضریبغنیشدگیبیشتر از سه (بین 3-42) را نشان داد. ترسیم نقشه های پراکنش فلزات سنگین حاکی از آن است که بیشترین ورودی فلزات سنگین از طریق دهانه ی رودخانه ها (گرگانرود، نکارود و قره سو) و عوامل انترپوژنیک و صنعتی صورت می گیرد. همچنین اندیس ژئوشیمیایی(Igeo) برای تمامی فلزات سنگین مشخص گردید که تنها در مورد استرانسیم این اندیس بیشتر از مقدار استاندارد را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: رسوب، فلزات سنگین، خلیج گرگان، آلودگی
  • فاطمه عین الهی پیر صفحات 73-82
    نمونه برداری از رسوب و هر یک از بافت های ریشه، ساقه، برگ و گل درخت حرا در تابستان 1389 در خلیج گواتر انجام شد. پس از آماده سازی، غلظت هر یک از فلزات توسط دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شد. الگوی تجمع فلزات در رسوبات به صورت CdZn
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، رسوب، درخت حرا، خلیج گواتر
  • حمید سالاری جو، محمدرضا کلباسی*، اسماعیل عبدالله زاده صفحات 83-90

    نانو ذرات نقره به دلیل داشتن خاصیت ضد باکتریایی 56 درصد نانومواد تولید شده را در سطح جهان به خود اختصاص می دهد. از این رو در صورت رهایش نانو ذرات نقره به بوم سامانه های آبی، خطرات جبران ناپذیری را برای موجودات زنده این بوم سامانه ها بویژه باکتری های همزیست به همراه خواهد داشت. هدف از مطالعه ی حاضر، بررسی تاثیر نانوذرات نقره بر فلور طبیعی باکتریایی پوست ماهی قزل آلای رنگین کمان است. جهت اطمینان از کیفیت نانو ذرات نقره از دستگاه های ICP، Zetasizer، TEM، EDX و اسپکتوفتومتر استفاده گردید. پس از 14 روز نگهداری ماهیان در غلظت های 1، 1/0 و صفر میلی گرم در لیتر نانو ذرات نقره، تعداد باکتری های مزوفیل، سرمادوست، انتروباکتریاسه و باکتری های اسید لاکتیک پوست ماهیان به روش پورپلیت مورد شمارش قرار گرفت.نتایج نشان داد با افزایش غلظت نانو ذرات نقره جمعیت باکتری هایلاکتیک اسید پوست ماهیان به طور معنی داری کاهش یافت و باکتری های مزوفیل و انتروباکتریاسه از لحاظ آماری تاثیر پذیری کمتری در برابر نانو-ذرات نقره از خود نشان دادند.در حالی که با افزایش غلظت نانو ذرات نقره، جمعیت باکتری های سرمادوست پوست ماهیان به طور معنی داری افزایش یافت.تحلیل نتایج نشان می دهد که خواص ضد باکتریایی نانو نقره به صورت انتخابی بوده وبسته به نوع گروه باکتری مورد مطالعه متفاوت است.

    کلیدواژگان: نانو ذرات نقره، فلور باکتریایی، قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
  • سید ضیاءالدین مدنی صفحات 91-99
    تحقیقات علمی دریایی، به سلسله مطالعه ها و آزمایش هایی اطلاق می گردد که با هدف بالا بردن آگاهی انسان ها از محیط زیست دریا به انجام می رسند. بر اساس همین تعریف کلی می توان دریافت که دو مقوله ی تحقیقات علمی دریایی و حفاظت از محیط زیست دریایی دارای برهم کنش و تاثیر و تاثر بر ابعاد عملی و نظری یکدیگرند. از افق مولفه های حقوق بین المللی، بررسی و نظاره ی این بر هم کنش ها و سرانجام واکاوی و ارزیابی این دو مقوله در اسناد حقوقی بین المللی دریایی از جمله کنوانسیون 1982 ملل متحد حقوق دریاها از اهمیت به سزایی برخوردار است. آنچه ضرورت انجام این پژوهش را پر رنگ می کند آن است که از یک سو، انجام تحقیقات علمی در عرصه دریاها و اقیانوس ها باید در چارچوب یک سلسله مقررات و موازین بین المللی موجود در عرصه حقوق بین الملل، از جمله مقررات و موازین مربوط به حفاظت از محیط زیست صورت پذیرد که به ناچار حقوق و تعهداتی را برای تمامی دولت ها و سازمان های بین المللی در این زمینه در پی دارد، و از سوی دیگر، همین تحقیقات علمی دریایی، خود باید با هدف بالا بردن دانش بشر دایر بر حفاظت بهتر و موثرتر از محیط زیست، به ویژه محیط زیست دریایی به انجام رسند.
    کلیدواژگان: حقوق بین الملل، حقوق بین الملل محیط زیست، حقوق دریاها، تحقیقات علمی دریایی، کنوانسیون 1982 ملل متحد حقوق دریاها، محیط زیست دریایی
|
  • Negar Ghotbeddin, Reza Fatemi, Tooraj Valinassab Pages 1-12

    In this study، Portunid crabs of Sistan and Baluchistan were identified. Sampling was carried out at 7 stations in subtidal zones of Sistan and Baluchistan coast (North of the Gulf of Oman) in summer 2009 and fall 2010 by trawl net. The samples were fixed in alcohol 70% and shipped to laboratory for identification. In this study، all of 9 species belonged to Portunid family included: Charybdis (charybdis) helleri، Charybdis (charybdis) feriata، Charybdis (charybdis) mile، Charybdis (Goniobellenus) hoplites، Charybdis (Goniobellenus) smithii، Thalamita crenata، Portunus segnis، Portunus sanguinolentus and Scylla serrata. The 5 species Charybdis (Charybdis) helleri، Charybdis (Charybdis) mile، Charybdis (Goniobellenus) smithii، Thalamita crenata، and Scylla serrata are reported for first time from the Iranian side of the Gulf of Oman. The species name of Portunus pelagis Linnaeus، 1758 has changed to Portunus segnis Forskål، 1775.

    Keywords: Brachyuran Crabs, Identification, Subtidal, Portunidae, Gulf of Oman
  • Fariba Heidari, Ahmad Savari, Simin Dehghan Madiseh, Seyed Mohammad Bagher Nabavi Pages 13-20
    This study was carried out in order to biomass determination of stony and soft corals in 7 and 6 year old artificial substrate in Bahrekan coastal water in Northwest of the Persian Gulf. Seasonal sampling from 4 stations was done by SCUBA diving from May 2009 to February 2010. The samples were randomly obtained by using quadrates of 0. 25×0. 25 m. Determination of wet weight showed that these artificial reefs were strongly dominated by soft corals. Moreover، total biomass of cnidarians did not shown any significant differences for the sampling months (P<0. 05). Biomass of soft corals shows that this substratum provide optimum conditions required for successful colonization، which include spatial orientation، an adequate light regime and exposure to flow.
    Keywords: Artificial habitats, Biomass, Corals, Persian Gulf
  • Mahnaz Rabbaniha, Gholamreza Izadpanahi, Fatemeh Mohsenizadeh, Fereidoon Owfi Pages 21-31
    Spatial and temporal variation of the plankton assemblages were analyzed by PCA with supplementary variables. Seasonal sampling was performed one year (2001). Samples were collected from offshore Bushehr waters. Phytoplankton was collected by Niksin bottle sampler، and zooplankton by plankton net (100 μm) at 10 selected stations. Temporal compositions of the plankton assemblages were found to be different with hydrological parameters. Dominant phytoplankton assemblage during the warm period were included; Oscillatoria، Phormidium and Alexandrium، and zooplankton assemblage were included; Nauplius، Harpacticoid and Bivalves. Dominant phytoplankton assemblage in cold condition included; Pleurosigma، Thallassiothrix and Oscillatoria، while zooplankton were; Nauplii and Cyclopoid. There was a significant difference between warm and cold season period in phytoplankton diversity whereas zooplankton diversity did not have significant differences. The result of PCA on Phytoplankton assemblage showed negative correlation with temperature and conductivity and positive with nutrient. Also، the most different situation was in layers of more than 50 m. Zooplankton assemblages were correlated with different parameters of different depth layers. This relation changed with different hydrological conditions.
    Keywords: Plankton Assemblage, Hydrological Condition, Offshore, Bushehr Waters, Persian Gulf
  • Ali Azimi, Ali Dadolahi Sohrab, Alireza Safahieh, Hosein Zolgharnein, Ahmad Savari, Iraj Faghiri Pages 33-41
    The port of Imam Khomeini is located in the north-west of the Persian Gulf where ships and vessels traffic and the existence of several industries especially petrochemical industries caused the influx of various organic and non-organic contaminants such as heavy metals into the ecosystem. Heavy metals are the major group of dangerous contaminants in marine environment. Due to their persistence، they may enter aquatic food chains and transfer from one trophic level to another. They may be harmful for human being which is placed at the top of the food chain. In this study، sediments were sampled from 5 stations including harbors of Petroshimi، Doc Sorsoreh، No. 15، No. 28 and No. 33 in the port of Imam Khomeini during March 2010. The samples were freeze dried and acid digested in order to determine their heavy metal content using Atomic Absorption Spectrophotometry. The ranges of Hg، Cd، Pb and Cu in sediments were 0. 5 to 4. 4، ND (≤0. 5)، 3. 2 to 8. 2 and 15. 2 to 19. 8μg/g of dry weight respectively. The highest contamination of Hg، Pb and Cu were measured in harbor of Petroshimi station while the lowest level of these metals was measured in harbor No. 28. Among all metals، concentration of Hg in sediments were more than standard limits. This can be dangerous for public health. Therefore، regular monitoring of heavy metals، especially mercury in this area is recommended.
    Keywords: Pollution, Heavy metals, Sediments, Imam Khomeini Port, Persian Gulf
  • Hasan Nasrollahzadeh Saravi, Reza Pourgholam, Fariba Vahedi, Asieh Makhlough, Seyed Ebrahim Safavi Pages 43-53
    This study was conducted to nutrient concentrations of water in the southern Caspian Sea waters during four seasons at 8 transects (Astra, Anzali, Sefidrud, Tonekabon, Nowshahr, Babolsar, Amirabad and Bandar Turkman) during 2009-2010. 480 samples were collected at different layers of water and then analyzed based on standard methods. Annual concentration of inorganic nitrogen (DIN= NH4+, NO2-, NO3-) has a fairly wide variation. Percentage of nitrogen components out of DIN were varied 9-98, 0.2- 28.2 and 0.0-90.0 respectively. In this study, percentage of DIN was lower than 15% and organic nitrogen (DON) was higher than 80%. Overall, results showed that DON was recorded lower than the previous study (2008), but NH4+, NO3- and DSi were higher than the previous sampling period. Inorganic phosphorous (DIP) and NO2- have not changed substantially. N/P ratio of Caspian Sea has a narrow range which order of magnificent lower than other seas. The results of the present study showed that Caspian ecosystem was nitrogen limitation (N/P<10) before introduction of Mnemeiopsis leidyi, while it seems that after introduction of Mnemeiopsis leidyi the system has been shifted to the phosphorous limitation (N/P>20).
    Keywords: Macronutrients, Water, Iranian Coast, Caspian Sea
  • Azam Davoudi, Razyeh Lak, Behruz Bahramabadi Pages 55-63
    Barium is a chemical element which located in Group 2 of the periodic table. This study was performed with the aim of identifying its origin and its relationship with other elements in sediments due to the sudden increase in the concentration of this element in sediment samples taken from the south Caspian Sea in Sari Larym range. Granolometery analysis and ICP were performed and the results were analyzed using statistical parameters such as sorting، skewness، roundness، cluster analysis، correlation coefficient and factor analysis. Heterogeneity of the barium element with geogenic، biogenic elements and clay minerals indicated that the origin of this element can be anthropogenic. The findings suggest that the barium element has increased dramatically in the lagoon facies of studied area. This can be due to entering environmental contaminants of the Caspian Sea water to the lagoons and due to the alkaline conditions and high PH created by the photosynthesis of algae which leads to a favorable condition for preservation of this element.
    Keywords: Environmental, Barium, Caspian Sea, Farah Abad, Larym
  • Hossein Bagheri *, Kazem Darvish Bastami, Taraneh Sharmad, Zahra Bagheri Pages 65-72
    Geochemical studies of sediments، water bodies like rivers، estuaries and the sea bed، can be an effective step to find the source and distribution model assessment of environmental pollutants in a region. Sediments are the final destination of heavy metals in aqueous environments، but under the special situation، they can act as a source of water pollution. The presence of heavy metals in aqueous environments causes many risks such as cancer، toxication and etc in organisms. To study of the heavy metals concentration in Gorgan Bay in 15 stations، a core and several surface samples were taken. Fine-grain sediments were used to determine heavy metals concentration (Al، Sr، Ni، As، V، Fe، Co، Mn) applying inductivity coupled plasma-mass spectrometry (ICP-MS). The ratio of metal concentration in surface sediments to the crust sediments of the study area (Enrichment factors) were calculated in all stations and the obtained results showed that this factor was at the range of 3-42 for different metals. Mapping of heavy metals distribution indicates that the input of heavy metals from the river mouth (Grganrud، Nekarud and Gharehsoo) probably is the most important reason for the high enrichment factors. Geochemical indexes (Igeo) for all heavy metals were also determined and only the Igeo for strontium were over the standard.
    Keywords: Sediments, Heavy metals distribution, Gorgan Bay
  • Fatemeh Einollahi Peer Pages 73-82
    The sediment samples and Avicennia marina tissues including root, steam, leaf and flower were collected from Gulf of Gowater in summer 2010. After preparation of samples, the concentration of heavy metals was measured by using atomic absorption spectrophotometer. The accumulation pattern of heavy metals in the sediment was obtained Ni>Zn>Cu>Cd. This pattern for root, steam, Leaf and flower were determined Ni>Cu>Zn>Cd, Zn>Cu>Ni>Cd, Zn>Cu>Ni>Cd and Zn>Cu>Ni>Cd respectively. According to the BCF (Bioconcentration Factor) values, mangrove tissues can be used as a bioindicator for contamination of Cd. whereas root and steam can be used as bioindicators for contamination of copper in Gowater and root can be used for Ni monitoring in this area. Plant tissues are not useful tools as bioindicators to detect contamination of Zn in the area. High TF (Transition Factor) values for root indicate that the root has significant role for metal transferring from root to other the plant tissues. Different metal ratios between A. marina tissues and sediment can be related to the character of heavy metals to be essential or not for plant.
    Keywords: Heavy metals, Sediment, Mangrove, Gulf of Gowater
  • Hamid Salari-Joo, Mohammad Reza Kalbassi, Esmail Abdollahzadeh Pages 83-90

    Silver Nanoparticles included 56 % of total manufactured Nanomaterials due to its anti-bacterial properties in the world. Therefore، the release of Silver Nanoparticles to water ecosystems will make an irreparable damage to biota، especially to natural bacterial flora. The purpose of this study is to investigate the Silver Nanoparticles effects on the bacterial flora of rainbow trout skin. To ensure the quality of the Silver Nanoparticles، the ICP، Zetasizer، TEM، EDX، and Uv-vis Spectrophotometer sets were used. Also، the population’s mesophilic bacteria، psychrophile، Enterobacteriaceae and Lactic acid bacteria (LAB) of skin after 14 days kept of fish in 1، 0. 1 and control group of Silver Nanoparticle concentrations were counted by pour plate method. Results of the study showed that the fish skin LAB bacteria decreased significantly with the increase of Silver Nanoparticle concentration and mesophile and Enterobacteriaceae were less affected. Whereas، population of fish skin psychrophile bacteria significantly increased with enhancing of Silver Nanoparticles concentration. Analysis of result suggested that according to the type of studied group of bacteria، an antibacterial property of Silver Nanoparticles is selective and different.

    Keywords: Silver Nanoparticles, Bacterial flora, Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
  • Seyed Zia E. Madani Pages 91-99
    Marine Scientific Research is a research process through which human beings obtain knowledge of the environment and find ways of how to protect and preserve thereof. Based on the said definition، this article argues that marine scientific research is closely interrelated with marine environmental protection. From the international law of the sea perspective، evaluation and analysis of the interrelation between the two concepts within the international legal instruments، namely and most importantly، 1982 United Nations Convention on the Law of the Sea possesses an outstanding significance. Implementation of a marine scientific research should، on the one hand، respects and complies with the relevant international rules and regulations، namely international environmental law، and on the other، the very marine scientific research is basically and primarily implemented with the aim to enhance the human knowledge on a more effective protection of the (marine) environment.
    Keywords: Marine Environment, Marine Scientific Research, International Law of the Sea, UN 1982 Convention on the Law of the Sea, International Environmental Law