فهرست مطالب

اقیانوس شناسی - پیاپی 26 (تابستان 1395)

فصلنامه اقیانوس شناسی
پیاپی 26 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نرگس بدری، نرگس امراللهی بیوکی*، محمدشریف رنجبر صفحات 1-12
    در این مقاله فرض بر این است که نمونه های Diogenes avarus بر پایه اطلاعات بینایی به سمت صدف خالی شکم پایان جهت گیری می کنند و این توانایی در مواجهه با آلاینده سرب تحت تاثیر قرار می گیرد. بنابراین، رفتار جهت گیری دو گروه خرچنگ منزوی D. avarus در معرض سرب قرارگرفته شده و در معرض سرب قرارگرفته نشده (سالم) به سمت نماهای جانبی و وارونه صدفهای خالی چهار گونه شکم پا در محیط دایر های مورد مطالعه قرار گرفت. نمونه های سالم، جهت گیری معنی داری را به سمت نماهای جانبی و وارونه صدف شکم پای Umbonium vestiarium نشان دادند. در حالی که نمونه های تحت القاء سرب همانند گروه شاهد جهت گیری یکنواختی را نشان دادند. بنابراین، سرب رفتار جهت گیری بینایی نمونه ها را تحت تاثیر قرار داد. این مشاهدات می تواند به دلیل خاصیت نوروتوکسینی سرب یا کاهش میزان انرژی جانور به دلیل مصرف آن به منظور سمیت زدایی و حفظ بقاء خود در شرایط تنش زا باشد.
    کلیدواژگان: خرچنگ منزوی، Diogenes avarus، نیترات سرب، نشانه های شیمیایی، رفتار جهت گیری، نشانگر رفتاری
  • لاله موسوی ده موردی*، احمد سواری، بابک دوست شناس، حسین محمد عسگری، علیرضا عباسی صفحات 13-22
    در این مقاله تغییرات زمانی و مکانی عوامل محیطی و اثر آنها روی تولید اولیه در خوریات ماهشهر، زنگی و دهانه خور موسی به مدت یک سال (از بهمن ماه 1392 تا آبان ماه (1393) مورد ارزیابی قرار گرفت. تولید اولیه با استفاده از بطری تاریک و روشن و کلروفیل a با استفاده از HPLC اندازه گیری شد. بیشترین میزان تولید اولیه (gc/m2/day 1/59 ) در خور موسی در فروردین ماه و کمترین میزان آن (gc/m2/day 0/02 ) در خور زنگی در آبان ماه مشاهده گردید. مهمترین عوامل موثر محیطی بر تولید اولیه توسط آزمون تجزیه به مولفه های اصلی(PCA) شناسایی گردیدند. نتایج این آزمون 18 پارامتر محیطی را به چهار مولفه مستقل از هم کاهش داد که در مجموع 84 درصد از کل تغییرات را در بر می گرفتند. مقایسه میزان تولید اولیه در مناطق مورد مطالعه حاضر با دیگر مناطق جهانی نشان می دهد که در این خوریات تولید اولیه در سطح متوسطی است.
    کلیدواژگان: کلروفیل a، تولید اولیه، خوریات ماهشهر، خلیج فارس
  • علیرضا پور خباز *، مرضیه ناظری صفحات 23-32
    در این مقاله با توجه به اهمیت زیست محیطی و علمی بوم سامانه های مرجانی، غلظت چهار فلز آلومینیوم، کادمیوم، نیکل و سرب در آب، رسوب و گونه هایی از مرجان های جزیره هنگام با استفاده از دستگاه جذب اتمی AAS مورد بررسی قرار گرفت. سه گونه Echinipora sp.، Acropora clathrataوSinularia sp. بیش ترین غلظت فلزات سنگین را در بافت های خود نشان دادند. مقایسه شاخص تجمع زیستی (BAF) نشان می دهد که مرجان ها سرب و کادمیوم را از آب در مقایسه با رسوبات بهتر جذب می کنند که می تواند به دلیل نحوه تغذیه آنها باشد. در ایستگاه های مورد مطالعه، ایستگاه 1 بیش ترین و ایستگاه 3 کمترین غلظت فلزات در مرجان ها مشاهده شد که با توجه به جهت جریان ها ، ایستگاه 1 مستقیما در معرض جریان های دریایی از سمت تنگه هرمز قراردارد در صورتیکه ایستگاه 3 به دلیل قرار گرفتن در محدوده بسته، تحت تاثیر این جریانات قرار ندارد. پراکنش سوخت های فسیلی از قایق های ماهیگیری و قاچاق سوخت، احتمالا از مهم ترین عوامل آلاینده در جزیره هنگام است.
    کلیدواژگان: رسوبات، جوامع مرجانی، فلزات سنگین، جزیره هنگام، خلیج فارس
  • هادی گریوانی، بنت الهدی گریوانی صفحات 33-41
    گازهای هیدراته که در بستر دریاها گردآمده اند، به مرور زمان می توانند در جو آزاد شده و با عملکردی گلخانه ای در گرمایش جهانی کره زمین موثر باشند این امکان وجود دارد که براساس روابط فیزیکی- شیمیایی، پایداری متان هیدراته به عنوان فراوانترین ترکیب هیدراته، در یک منطقه و نقش عوامل مختلف بر آن را محاسبه نمود. در این مقاله با استفاده از روابط فیزیکی- شیمیایی، محدوده پایداری متان هیدراته در عمق ها و بخش های مختلف دریای خزر براساس اطلاعات موجود در 641 نقطه محاسبه شد و به صورت نقشه هایی ارائه گردیده است. سپس محاسبات پایداری متان برای شرایط افزایش دمای آب های دریای خزر در اثر گرمایش جهانی به میزان 6/0 تا 2 درجه سلسیوس صورت پذیرفته و از تفاضل آن با نتایج پیشین میزان تغییرات در ضخامت محدوده پایداری متان هیدراته به دست آمده است. در مرحله بعد براساس این تغییرات ضخامت و شواهد ژئوفیزیکی از گازهای هیدراته در دریای خزر، برای سناریوهای مختلف گرمایش جهانی، برآوردی از میزان گاز متانی که در جو آزاد خواهد شد، ارائه گردیده است. براساس نتایج این پژوهش انتظار می رود در اثر سناریوهای مختلف گرمایش جهانی حجم قابل توجهی از گاز معادل 369 تا 984 هزار میلیارد متر مکعب می تواند در جو رها شود.
    کلیدواژگان: گاز هیدراته، متان، گرمایش جهانی، دریای خزر
  • میثم طاولی*، سید جعفر سیف آبادی، پریسا نجات خواه معنوی صفحات 43-54
    هدف از این مقاله، بررسی نوسانات زمانی و مکانی جمعیت کفزیان ساحل شهرستان چالوس است. نمونه برداری به صورت فصلی از زمستان 1384 تا پاییز 1385به وسیله نمونه بردار گرب مدل ( Van Veen) در اعماق 7 و 20متری در 4 ایستگاه و 2 ترانسکت، منطقه «خط هشت» (قسمت غربی ساحل) و منطقه «رادیو دریا» (قسمت شرقی ساحل) انجام شد. در این تحقیق 5 رده از کفزیان شناسایی گردیدند که بیشترین فراوانی مربوط به پرتاران با 68/7 درصد نسبت به کل جمعیت کفزیان بوده است. میانگین تراکم و توده زنده کفزیان در بین فصول مختلف، دارای اختلاف معنی داری است ( 05/ 0 >p )، به طوری که حداکثر تراکم و توده زنده کفزیان به ترتیب، در فصل تابستان و پاییز (با میانگین 1419 ± 8/ 4251 )( SE ± Mean ) عدد در متر مربع و 8/ 243 ± 475 گرم در متر مربع و حداقل آنها در فصل بهار و زمستان با میانگین 5/ 64 ± 9/ 725 عدد در متر مربع و 0/1 ± 0/3 گرم در متر مربع ) بدست آمده است.همبستگی معنی داری ( 05/ 0 >p ) بین تراکم و توده زنده کفزیان با درصد ماسه و مواد آلی (TOM) در فصول مختلف یافت شد. بیشترین میزان تنوع و غنای گونه ای در فصل پاییز در عمق 20 متر در منطقه خط هشت به ترتیب با میانگین29/ 0± 1/60 و 0/27± 1/52 و کمترین میزان آن در در فصل بهار در همان عمق و منطقه به ترتیب با میانگین 0/27 ± 0/85 و0/22± 0/86 بدست آمد. همچنین بیشترین میزان یکنواختی گونه ای در فصل زمستان در عمق 7 متر در منطقه رادیودریا با میانگین 0/05 ± 0/91 و کمترین میزان آن در فصل تابستان در عمق 7 متر در منطقه خط هشت با میانگین0/13 ± 0/55 مشاهده گردید. با توجه به نتایج بدست آمده از شاخص های بوم شناختی (تنوع، غنا و یکنواختی گونه ای) و مقایسه آن با استانداردهای ارایه شده، سواحل مورد تحقیق از نظر تنشتنش و آلودگی در حد متوسط هستند.
    کلیدواژگان: کفزیان، شاخص های بوم شناختی، شاخص های زیست شناختی، ساحل چالوس، دریای خزر
  • نفیسه پگاه فر*، پروین غفاریان صفحات 55-67
    در این مقاله برخی از فراسنج های سطوح زیرین و زبرین وردسپهر در دروه عمر چرخند حاره ای هیان (TCH) Tropical Cyclone aiyan))دسته که تا دسته 5 تقویت یافته بود، تحلیل شد. برای محاسبه و ترسیم نقشه های توزیع افقی، نیمرخ قائم و سری زمانی فراسنج ها از پنج مجموعه داده بازتحلیل و مشاهداتی استفاده شد. نتایج نشان داد که تمامی فراسنج های سطوح زیرین وردسپهر از ابتدا تا انتهای دوره عمر TCH تغییر و تحول پیدا کرده و تاثیر مثبت در افزایش و کاهش شدت آن داشته اند. همچنین فراسنج های سطوح زبرین نیز با اینکه با اختلاف زمانی نسبت به سطوح زیرین وردسپهر تغییر کردند، اما بر تغییر شدت TCH تاثیر مثبت داشته اند. علاوه براین نتایج نشان داد که برهمکنش مثبت میان سطوح زیرین و زبرین به تقویت TCH تا دسته 5 کمک کرده است. بنابراین می توان نتیجه گرفت که TCH جزو معدود چرخندهایی بوده که تغییر و تحول فراسنج های هواشناختی نه تنها در سطوح زیرین بلکه در سطوح زبرین نیز در تقویت/تضعیف آن موثر بوده اند.
    کلیدواژگان: ارتفاع ژئوپتانسیلی، دمای پتانسیلی، دمای سطح آب، تاوایی نسبی، وردایست، چینش قائم باد
  • شمشاد شهبازی*، نسرین سخایی، احمد سواری، بابک دوست شناس صفحات 69-76
    هدف از این مقاله شناسایی و بررسی تنوع و تراکم لارو خرچنگ های گرد در آب های ساحلی جزیره هنگام است. این مطالعه از زمستان 1390 تا پاییز 1391 انجام پذیرفت. نمونه برداری از لارو خرچنگ های گرد توسط تور پلانکتون گیری با چشمه 300 میکرون صورت گرفت. عوامل محیطی از قبیل دما، شوری و اکسیژن محلول مورد سنجش قرار گرفتند. در طول این مطالعه لارو 7 گونه از خرچنگ های گرد شناسایی شدند که از این میان گونه Leptodius exaratus با فراوانی نسبی 23% در طول سال غالب بود. بیشترین تراکم لارو خرچنگ های گرد در تابستان با میانگین 27/145±58/174 SE)± (Meanفرد در متر مکعب و کمترین آن در فصل زمستان با میانگین 97/9±75/8 SE)± (Meanفرد در متر مکعب به دست آمد. نتایج حاصل از آزمون همبستگی نشان داد که میان تراکم لارو خرچنگ های گرد مورد مطالعه و دما، ارتباط مثبت و معنی داری وجود دارد (01/0P<). محدوده شاخص تنوع شانون در طول سال به میزان 08/1- 17/0 محاسبه شد که بیشترین میزان آن در فصل تابستان بود. در مطالعه حاضر مراحل لاروی گونه های Charybdis feriata، Pilumnus kempi، Menaethius monoceros، Menaethiops nodulosus و Xantho sp. برای نخستین بار گزارش شدند. همچنین لازم به ذکر است که بالغ گونه P. kempi و همچنین بالغ جنس Xantho نیز تاکنون از خلیج فارس گزارش نشده که در این مقاله برای اولین بار از خلیج فارس گزارش شدند.
    کلیدواژگان: زئوپلانکتون، لارو خرچنگ های گرد، جزیره هنگام، خلیج فارس
  • زهرا زارعی جلیانی، مرتضی یوسف زادی *، جلوه سهرابی پور، هادی رئیسی صفحات 77-83
    در این مطالعه امکان سنجی کشت و پرورش ماکروجلبک های اقتصادی سواحل خلیج فارس، مورد بررسی قرار گرفت. کشت و پرورش دو جلبک آگاروفیت و کاراجینوفیت، Gracilariopsis persica و Hypnea flagelliformis، با استفاده از طناب های شناور مورد ارزیابی قرار گرفت و ارتباط بین نرخ رشد نسبی و عوامل فیزیک وشیمیایی آب با آزمون همبستگی پیرسون سنجیده شد. بیش ترین زی توده برای جلبک Gp. persica، با نرخ رشد نسبی 77/28% و برای جلبک H. flagelliformis، 16/25% در روز، به ترتیب مربوط به اسفند ماه و دی ماه است. میزان رشد در جلبک Gp. persica، با اکسیژن آب همبستگی مثبت (001/0< P ;558/0= (R و با دما (001/0< P ;657/0-= (R و شوری (001/0< P ;607/0-= (R همبستگی منفی و در جلبک H. flagelliformis، با دما (001/0< P ;706/0-= (R ، همبستگی منفی نشان داد. طبق نتایج به دست آمده، ماکروجلبک های مورد مطالعه، واجد پتانسیل بالا برای کشت و پرورش هستند.
    کلیدواژگان: بوم شناسی کاشت، عوامل فیزیکوشیمیایی آب، Gracilariopsis persica، Hypnea flagelliformis، خلیج فارس
  • پروین غفاریان*، نیما فرید مجتهدی، محمد مرادی، فرامرز خوش اخلاق، حسین عابد، سمانه نگاه صفحات 85-97
    بارش برف سنگین از جمله مخاطرات جوی است که پیش بینی شدت و مکان آن اهمیت زیادی دارد. در این مقاله، مکان ارتفاع بیشینه ی برف سنگین رخ داد بهمن 1392 در استان گیلان شناسایی و علت آن واکاوی شد. برای بررسی این پدیده از داده های دیدبانی ایستگاه های همدیدی استان گیلان و داده های بازتحلیل مرکز ملی پیش بینی محیط زیست- مرکز ملی پژوهش های جوی (NCEP/NCAR) استفاده شد. برای شبیه سازی سامانه از مدل WRF و برای پایش آن از تصاویر سنجنده ی مودیس بهره گرفته شد. نتایج نشان دهنده ی شکل گیری سلول پرفشار ثانویه در مقیاس محلی، ناشی از واداشت پهنه ی سرد ناهمواری های قفقاز و شارش جریان های سرد کوه به دشت، روی جلگه ی کورا است. برخورد بادهای شرق سوی این سلول با جریان های غرب سوی ناشی از توده هوای پرفشار قطبی که روی شمال شرق دریای کاسپین واقع شده، موجب همگرایی جهت باد سطحی به محدوده ی کوچکی در حوالی جنوب تالاب انزلی شده است. باند ابر که در تصویر سنجنده مودیس ماهواره ترا و تصویر شدت بارش رادار گیلان مشاهده می شود، منطبق بر ناحیه همگرایی باد است. هسته ی بیشینه ی شار گرمای نهان به عنوان واداشت ترمودینامیکی روی پهنه کاسپین جنوبی در شرق گیلان، موید تاثیر عوامل منطقه ای بر الگوی مکانی بیشینه ی ارتفاع برف است.
    کلیدواژگان: برف سنگین، مدل عددی WRF، نوار همگرایی، پرفشار ثانویه، جلگه ی گیلان
  • محمدمنصور توتونی*، احمد سواری، بابک دوست شناس، نسرین سخایی، دانیال اژدری صفحات 99-108
    در مقاله حاضر بیلان انرژی دوکفه ای غالب دریای عمان، Azumapecten ruschenbergerii، در خلیج چابهار و در برابر تغییر دما و غذا در دو زمان قبل و بعد از مانسون ارزیابی شد. توان رشد (SFG) برای ارزیابی فیزیولوژیکی و شرایط محیطی جانوران استفاده و با بررسی بیلان انرژی مشخص می گردد. مقادیر توان رشد، در دمای محیط، دماهای پایین تر و بالاتر از دمای محیط و هنگام تغییر ریزجلبک مورد تغدیه محاسبه و به همراه انرژی بخش عضلانی صدف ها از نظر آماری بررسی شد. میانگین SFG صدف، قبل از مانسون منفی و بعد از مانسون مثبت بود. همچنین، در هنگام تغذیه ی صدف ها از ریزجلبک Dunaliella sp. توان رشد بالا و مثبتی مشاهده گردید. تغییر میزان انرژی نهفته در بخش عضلانی دو کفه ای مورد مطالعه با استفاده از آزمون Wilcoxon در زمان قبل از مانسون و پس از مانسون اختلاف معنی داری نشان نداد ( 126/ 0 =P ). به این ترتیب، این مطالعه پیشنهاد می کند که 1) ریزجلبک فوق دارای بازده تغذیه ای بیشتری است، 2) این نرم تن قبل از مانسون انرژی دفعی بیشتری نسبت به انرژی دریافتی داشته، 3) از نظر آبزی پروری یکی از بهترین جانوران و هم جنین، یک عامل موثر برای کاهش شکوفایی پلانکتونی در پهنه های آبی است.
    کلیدواژگان: توان رشد، بیلان انرژی، دما و غذا، فیزیولوژی، صدف غالب دریای عمان، خلیج چابهار
|
  • Narges Badri, Narges Amrollahi Biuki *, Mohammad Sharif Ranjbar Pages 1-12
    In this study, the assumption was that the samples of Diogenes avarus are oriented to the empty shell of Gastropods based on visual information, and exposure to Pb pollutant, affects this ability. So, the orientation behavior towards the lateral and reverse sides of empty shells of four species of gastropods was studied in two groups of hermit crab, D. avarus, exposed to Pb and unexposed to Pb (Healthy) in a round environment. Healthy samples showed a significant orientation to the lateral and reverse side of Gastropod Umbonium vestiarium. While exposed samples showed the same orientation as the control group. Therefore, Pb pollutant has affected the behavior of visual orientation in samples. These observations may be due to the neurotoxin property or loss of energy by effect of detoxification and survival in conditions of stress.
    Keywords: Hermit crab Diogenes avarus, Lead (II) Nitrat, Chemical cues, Orientation behavior, Behavioral indicator
  • Laleh Mosavi Dehmoredi *, Ahmad Savari, Babak Doustshenas, Alireza Abassi Pages 13-22
    In this study, spatial and temporal variability of physical and chemical factors and its effect on primary production was nvestigated in Mahshar, Zangi and the mouth of the Musa estuary creeks during a year from November 2013 to July 2014. Phytoplankton primary production was measured by the oxygen light and dark bottle technique, and High performance liquid chromatography (HPLC/UV-VIS) was used to detect and measure chlorophyll-a. The highest primary production (1/59 gc/m2/day) was obtained in April in the mouth of the Musa creek and the lowest (0/02 gc/m2/day) in October in the Zangi creek. Principal component analysis (PCA) reduced the data dimensionality from 18 environmental parameters to 4 principal components explaining about 84 % of the data variability. Comparison of primary production in three creeks in this study with other global zones showed that primary production is average.
    Keywords: Chl, a, Primary production, Mahshahr creek, Persian Gulf
  • Alireza Pourkhabbaz *, Marzieh Nazeri Pages 23-32
    Coral reefs are the most diverse of all marine ecosystems. Because of their environmental and scientific importance as bioaccumulator, the concentrations of Al, Cd, Ni and Pb in sediments, water and coral samples in Hengam Island were assessed using AAS. The elevated levels of heavy matels were observed in Acropora clathrata, Echinipora sp. and Sinularia sp. Calculated BAF resutls showed that all corals have a good ability to absorb Cadmium and Lead from water compared with sediments which is due to filter feeding nature of corals. The maximun and minimum concentration of heavy metal was observed in the stations 1 and 3 respectively in most studied corals. Considering water flows in the Persian Gulf, it can be concluded that station 1 is in contact with sea flows coming from Hormoz Strait, in contrast with station 3 which is located in a closed and confine area. Fossil fuels from fishing and passing boats seem to be the most important contaminating factor in Hengam Island.
    Keywords: Sediments, Coral, Heavy metal, Hengam Island, Persian Gulf
  • Hadi Gerivani, Bentolhoda Gerivani Pages 33-41
    Accumulated Gas Hydrates in seafloor sediments can be released in the atmosphere and the greenhouse effect of methane can exacerbate global warming. It is possible to estimate the stability of methane hydrate in the different physicochemical conditions by using physicochemical equations. In this study, by using a physicochemical equation and data of 641 points, stability of methane hydrate in different depth and locations of the Caspian Sea were calculated and potential maps of gas hydrate formation were presented. In the next stage, methane hydrate stability was measured in the different conditions in that the mean temperature of the Caspian Sea is increased 0.6 to 2 oC by global warming and then the thickness changing of the methane hydrate zones was calculated. Then, based on the calculated thickness variations and geophysical evidences of gas hydrate in the Caspian Sea, released gas in the atmosphere for different scenarios were estimated. Result showed that a huge amount of methane gas, maybe around 369×1012 to 984×1012 m3, can be released in the atmosphere.
    Keywords: Gas Hydrate, Methane, Global Warming, Caspian Sea
  • Meysam Tavoli *, Jafar Seyfabadi, Parisa Nejatkhah Pages 43-54
    The Spatial and temporal variability of macrobenthos in the southern Caspian Sea (Chalus shore) were seasonally investigated from winter 2005 till fall 2006. Samples were taken with a Van Veen grab from depths of 7 and 20 meters along two transects, from Khate Hasht area (western part of coast) to Radio Darya area (eastern part of the coast). Totally, 5 classes of macrobenthos were identified in which the most abundant populations were Polychaeta 68.7% from abundance point of view. Density and biomass of macrobenthos in between seasons were significant (P
    Keywords: Macrobenthos, Biological indices, Ecological indices, Chalus shore, Caspian Sea
  • Nafiseh Pegahfar *, Parvin Ghafarian Pages 55-67
    In the current research, tropical cyclone Haiyan (TCH) was focused and some meteorological parameters in the lower- and upper-levels of troposphere have been investigated. For this aim, five datasets including re-analysis and observational data have been used and some parameters including sea surface temperature, relative humidity, potential temperature, relative vorticity, vertical wind shear, geo-potential height, temperature and wind vector have been analyzed, based on latitude- ongitude distributions, vertical profiles and time series plots. Results indicated that all focused parameters in the lower levels of troposphere were disturbed from the beginning of TCH lifetime and also contributed in TCH intensification and weakening. owever, variation of the selected parameters at the upper part of troposphere started with a delay of about 2-3 days, they affect TCH intensification and weakening. Conclusively, it can be claimed that both lower- and upperlevels of troposphere have been changed during TCH and their positive interaction helped TCH to be intensified to category 5.
    Keywords: Geopotential height, Potential temperature, Sea surface temperature, Relative vorticity, Tropopause, Vertical wind shear
  • Nasrin Sakhaei, Ahmad Savari, Shemshad Shahbazi* Pages 69-76
    This study was carried out aiming to identify and evaluate the diversity and abundance of rounded crab larvae in Hengam Island coastal waters from winter to autumn 2011. Planktonic larvae of brachyuran crabs were sampled using 300 μm mesh net. Environmental factors such as temperature, salinity and dissolved oxygen were also measured. Seven species of brachyuran larvae were detected and the dominant species were Leptodius exaratus with 23% relative abundances. The most larval frequency of Brachyura was recorded in the summer (174/58±145/27 (Mean±SE) person per cubic meter) and the lowest in winter (8/75±9/97 (Mean±SE) person per cubic meter) respectively. The most larval frequency of Brachyura was recorded in the summer and the lowest in winter respectively. Abundance of the larvae and temperature showed a positive correlation (P
    Keywords: Zooplankton, Brachyura larvae, Zoea, Hengam Island, Persian Gulf
  • Zahra Zarei Jeliani, Morteza Yusefzadi*, Jelveh Sohrabipour, Hadi Raeisi Pages 77-83
    In this study, the commercial seaweeds were cultivated in the Persian Gulf coastal areas. A culture system for two agarophyte and carrageenophyte seaweeds Gracilariopsis persica and Hypnea flagelliformis has been developed, using floating rope for grow-out. Correlations between RGR and environmental parameters were investigated using Pearson correlate Test. The results indicated that the highest biomass for Gp. persica (RGR = 28.77 ± 0.4% day-1) and H. flagelliformis (RGR = 25.16 ± 0.3% day-1) was obtained in February and January, respectively. In seaweed Gp. persica, positive correlation was found between RGR and O2 (r = 0.558; P
    Keywords: Cultivation ecology, Physico, chemical agents of water, Gracilariopsis persica, Hypnea flagelliformis, Persian Gulf
  • Parvin Ghafarian*, Nima Farid Mojtahedi, Mohammad Moradi, Faramarz Khosh Akhlagh, Hossein Abed, Samaneh Negah Pages 85-97
    Heavy snow is one of the atmospheric hazards that sometimes occur in Gilan province. In this study, the maximum height of heavy snow location that occurred in February 2014 in Gilan province was recognized and the cause of the event was analyzed. For investigating this phenomenon, data from NCEP/NCAR (reanalysis), local synoptic stations, MODIS satellite image and WRF model were used. The results showed that the formation of a secondary high pressure center in the local scale, due to the cold advection forcing of Caucasus topography and the movement of cold air from Caucasus Mountains to the Kura plain caused to flow eastward wind cross with West-ward streams by polar high-pressure air mass which is located on the northeast of the Caspian Sea. The convergence of surface wind as the convergence band along the western shore of the Caspian Sea enters to a small range in the southern of Anzali Wetland. Cloud band is in accordance with the wind convergence zone that can be seen in the image of Terra satellite MODIS sensor and the Gilan radar precipitation intensity image. The maximum latent heat flux core on the Southern zone of the Caspian Sea as the thermodynamic forcing confirms the impact of regional factors on the spatial pattern of maximum snow depth in the East regions of Gilan.
    Keywords: Heavy snow, WRF numerical model, Secondary high pressure, Gilan plain
  • Mohammad Mansur Toutouni, Ahmad Savari, Babak Doustshenas, Daniel Azhdari Pages 99-108
    In the present study, energy budget of dominant bivalve of the Oman Sea, Azumapecten ruschenbergerii, was evaluated at Chabahar Bay subjected to changes of temperature and food, before and after monsoon. Scope for growth (SFG) is used to indicate ecophysiological condition of animals. It is determined in studying energy budget. SFG values were calculated for seawater temperature, lower and higher temperatures, and also when pecten fed with different microalgae. Furthermore, enthalpy of its adductor muscle was calculated and subjected to statistical analysis. Averages of SFG values were negative before and positive after monsoon. SFG values were generally higher when fed with Microalgae Dunaliella sp. Moreover, despite of significant difference between SFG values before and after monsoon, enthalpies of adductor muscles (edible part) have not shown significant difference. So, this study suggests that 1) The above mentioned Microalgae has more feeding efficiency, 2) This mollusk had more excreting than absorbed energy and 3) It can be one of the best animals in aquaculture purposes and an effective factor to reduce blooming in aquatic areas.
    Keywords: Scope for growth, Energy budget, Temperature, Food, Physiology, Azumapecten ruschenbergerii, Chabahar Bay