فهرست مطالب

اقیانوس شناسی - پیاپی 44 (زمستان 1399)

فصلنامه اقیانوس شناسی
پیاپی 44 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/17
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مریم پارسی*، محمودرضا اکبرپور جنت صفحات 1-17

    امروزه جهان با پیشرفت در زمینه های علمی به ماهیت جدیدی دست یافته است. اینترنت اشیاء نوعی فناوری است که قادر است تمام اشیاء در زمینه های مختلف را از طریق اینترنت به هم وصل کند. هر حادثه غیرمترقبه ای که باعث نابودی توانمندی های اقتصادی، اجتماعی و فیزیکی و ایراد خسارت های جانی و مالی می گردد، به عنوان بلایای طبیعی شناخته می شود که از مصادیق آن می توان به سونامی اشاره کرد. سامانه پیش بینی سونامی مبتنی بر اینترنت اشیاء، یک دستگاه هوشمند اینترنت اشیاء است که به عنوان یک سامانه هشدار و نظارت در هنگام سونامی عمل می کند و قابلیت برقراری ارتباط از طریق اینترنت را دارد. لذا انجام مطالعات و پژوهش ها در زمینه مدیریت سونامی با این رویکرد که خسارت های مالی و جانی را به حداقل برساند ضروری است. در این تحقیق ابتدا در خصوص سونامی توضیحاتی داده و به معرفی برخی کاربردهای اینترنت اشیاء برای تشخیص سونامی پرداخته شده، سپس به چالش های الگوریتم های مبتنی بر اینترنت اشیاء که برای سامانه هشدار سونامی مورد استفاده قرار می گیرد، اشاره گردیده است. امید است در آینده نه چندان دور، پیش بینی سونامی زودهنگام صورت پذیرد و مدیریت بحران تشخیص سونامی، با استفاده از اینترنت اشیاء کاهش یابد.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیاء (IoT)، سونامی، شبکه حسگر بی سیم، سامانه هشدار سریع، سری زمانی
  • جواد صالحی* صفحات 19-28

    شیلات غیرقانونی، یکی از علل برهم خوردن ترکیب شیلات دریاها، کاهش چشمگیر آنها و از دست رفتن امنیت غذایی است. لذا سازوکارهایی برای جلوگیری از کاهش و نابودی شیلات دریاها ترتیب داده شده اند. از یک طرف منطقه انحصاری اقتصادی ایجاد شده است و صلاحیت مدیریت و حفاظت از شیلات آن به دولت ساحلی اعطاء شده است. از طرف دیگر رسیدگی بر امور کشتی حامل پرچم در ماهی گیری در منطقه انحصاری اقتصادی و دریاهای آزاد به دولت صاحب پرچم داده شده است. لیکن جمع هر دو با یکدیگر به دلایل و طرقی با محدودیت های متقابل مواجه است که به ناکارآمدی آنها منتهی شده است. در این میان تیوری نظارت سازمان مدیریت شیلات منطقه ای نیز بر مسئولیت دول ساحلی و صاحب پرچم با سازوکارهای خاص در این ارتباط راه گشا نیست. از این حیث بررسی صلاحیت و تعهدات دول ساحلی و صاحب پرچم در زمینه شیلات غیرقانونی و مولفه های نظارت سازمان های مدیریت شیلات منطقه ای از اهداف و موضوع این نوشتار است تا به سوالات مرتبط پاسخ داده شود. اول این که دلایل ناکارآمدی صلاحیت و تعهدات دول ساحلی و صاحب پرچم در ارتباط با شیلات غیرقانونی چیست؟ دوم این که نقش و مولفه های نظارت سازمان مدیریت شیلات منطقه‎ای در این حوزه و دلیل ناکارآمدی آن چیست؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که اعمال حقوق حاکمه دولت ساحلی در منطقه انحصاری اقتصادی با حق آزادی دریانوردی و حق آزادی ماهیگری کشتی خارجی و صلاحیت دولت صاحب پرچم بر امور کشتی حامل پرچم تداخل دارد. دولت ساحلی به قوانین داخلی و صلاحدید اجرایی استناد می کند، لیکن همچنان تابع محدودیت های کنوانسیون حقوق دریاها است که برای کشتی خارجی و دولت صاحب پرچم آن ملاک عمل است. نظارت سازمان مدیریت شیلات منطقه ای بر عملکرد دولت ساحلی و صاحب پرچم در ارتباط با شیلات غیرقانونی ناکافی است، منصرف از اینکه با محدودیت اجرایی هم مواجه است. با وجود این چشم انداز همکاری سه جانبه دولت ساحلی، صاحب پرچم و سازمان مدیریت شیلات منطقه ای نویدبخش عبور از این وضعیت است.

    کلیدواژگان: شیلات غیرقانونی، سازمان مدیریت شیلات منطقه ای، دولت ساحلی، دولت صاحب پرچم، کشتی ماهی گیری
  • سید شکیب آسیایی صحنه، اکبر رشیدی ابراهیم حصاری، مریم راه بانی*، علیرضا مهوری صفحات 29-43

    برای مطالعه انتشار آلاینده های زیست محیطی شامل فاضلاب شهری و فاضلاب تصفیه خانه بندرعباس از طریق خور گورسوزان به آب های ساحلی بندرعباس، واقع در بخش شمال شرقی خلیج فارس، یک مدل عددی هیدرودینامیکی سه بعدی مجهز به پیش بینی انتشار آلاینده های شیمیایی محلول در آب طراحی گردید. معادلات حاکم این مدل در دستگاه مختصات کروی زمین با آرایه ی قایم سیگما بازنویسی شدند. به منظور صحت سنجی مدل اندازه گیری نیترات و نیتریت به روش اسپکتروفتومتری در شش ایستگاه در نوار ساحلی بندرعباس و برای مدت یکسال بصورت فصلی انجام گرفت. شبیه سازی ها نشان داد که این آلاینده ها بیشتر در نواحی اسکله شیلات و مابین اسکله حقانی و اسکله صیادی منتشر می گردند و غلظت نیتریت و نیترات تا فاصله ی6 کیلومتری شرق و 5 کیلومتری غرب از محل اتصال خور گورسوزان به خلیج فارس بیش از 60 درصد می باشد. این نتایج با اندازه گیری های انجام شده برای غلظت این دو آلاینده در مناطق نامبرده مطابقت دارد. مقدار متوسط غلظت نیترات در چهار فصل اندازه گیری، در مقابل خورگورسوزان 9/18 میلی گرم بر لیتر، اسکله شیلات 95/14 میلی گرم بر لیتر و اسکله حقانی 32/9 میلی گرم بر لیتر مشاهده گردید و همچنین مقادیر میانگین سالیانه غلظت نیتریت در مقابل خورگورسوزان 7/4 ، اسکله شیلات 45/4 و اسکله حقانی 87/1 میلی گرم بر لیتر اندازه گیری گردید.

    کلیدواژگان: مدلسازی عددی، انتشار آلودگی، خور گورسوزان، هیدرودینامیک ساحلی
  • محمدامین کوهبر*، همایون یوسفی، ابراهیم قاسمی صفحات 45-60

    بررسی قدرت رقابتی و مزیت نسبی یکی از مهمترین ارکان لازم تصمیم گیری در مورد تولید و صاردات هر محصول به شمار میرود. برای این منظور شاخصها و روش های متنوعی پیشنهاد شده که همگی بر پایه هزینه فرصت بنا شده اند. در این مقاله سعی شده با استفاده از روش های ماتریس تحلیل سیاستی(PAM)، معیارهزینه منابع داخلی، توان رقابت صادراتی، و ضرایب حمایت ضمن بررسی حمایتها و مالیات های اخذ شده توسط دولت در بخش صنایع شیلاتی، مزیت نسبی ایران در صنعت مورد بحث و همجنین توان رقابت آن در بازارهای جهانی در سال 1397 مورد بررسی قرار گیرد. به همین منظور ابتدا اقلام هزینه تولید انواع محصولات شیلاتی استخراج و سپس ماتریس تحلیل سیاست رسم شده است. به دنبال آن شاخصهای مختلف مزیت نسبی و رقابت پذیری محاسبه شده اند. نتایج حاصل از محاسبه شاخصهای هزینه منابع داخلی و مزیت نسبی بر اساس هزینه واحد حکایت از این دارد که کشور ایران در تولید محصولات شیلاتی دارای توان رقابت در بازارهای داخلی است. ضمن اینکه این توان رقابتی، بدون نیاز به یارانه های دولت است. از دیگر نتایج پژوهش می توان به این نکته اشاره کرد که در دوره بررسی، نهاده های تولید مشمول یارانه شده و همراه با آن، مالیات غیر مستقیم بر محصولات تولیدی وضع شده است. همچنین در مجموع و بطور خالص بر ارزش افزوده تولید محصولات شیلاتی مالیات غیر مستقیم وضع شده است. نهایتا ارقام محاسبه شده از شاخص توان رقابت صادراتی نشان میدهد که این صنعت در بازارهای جهانی دارای توان رقابتی است.

    کلیدواژگان: مزیت نسبی، سیاست های حمایتی، توان رقابتی، محصولات شیلاتی، ماتریس تحلیل سیاست
  • علی اصغر گلشنی*، کیارش درودیان صفحات 61-76

    سواحل دنیا در پاسخ به تغییرات طبیعی اقلیمی یا مداخلات انسانی، با گذشت زمان با تغییر در رژیم رسوبی خود مواجه خواهند شد. گاها این تغییرات سبب ایجاد تداخل در بهره برداری از زیرساخت های بندری شده و همچنان فرسایش سواحل پایین دست را نیز به همراه خواهد داشت. از صده گذشته تاکنون با هدف مقابله با مشکلات مذکور، استفاده از تجهیزات مکانیکی به منظور بازیابی چرخه طبیعی انتقال رسوب بنادر در دستور کار قرار گرفته است. استفاده از این روش که از آن به عنوان سامانه کنارگذری ماسه یاد می شود تاکنون در کشورهایی نظیر استرالیا، هندوستان و آمریکا دستاوردهای موفقیت آمیزی را به همراه داشته است. این مقاله با معرفی مولفه های این سامانه و بررسی وضعیت رسوبی تعدادی از بنادر جنوبی دریای خزر، سعی در بررسی امکان پیاده سازی این سامانه در مقایسه با نمونه های موفق جهانی نموده است. در آخر با معرفی گزینه های مناسب جهت استقرار سامانه های ثابت، جزییات پیاده سازی سامانه برای بنادر چمخاله و فریدونکنار به تفصیل ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: سامانه کنارگذری، دریای خزر، انتقال رسوب، فرسایش، رسوبگذاری، چمخاله، فریدونکنار
  • محسن نوروزی*، محسن نظری صفحات 77-90

    عملیات بنادر نقش مهمی را در حمل و نقل کالا، چه خشک و چه تر، و ابزار حمل و نقل (به عنوان مثال انواع ماشین آلات) ایفا میکنند. بنابراین عملکرد مناسب بنادر رابطه ی مستقیمی با بازارهای داخلی یک کشور دارند و در نتیجه نقش بسزایی را در اقتصاد یک منطقه و حتی یک کشور ایفا می کنند. از طرفی عملیات پیوسته و موثر بنادر به عملیات تعمیر و نگهداری موثر و بروز رسانی خود بنادر وابسته میباشد که همه ی اینها مستلزم ظرفیت مالی مناسب بنادر است. به عبارت دیگر ظرفیت مالی بنادر که خود تابعی از سیاست های قیمت گذاری بنادر میباشد، قلب تپنده ی یک بندر بوده که همه ی امور را تحت تاثیر قرار میدهد. تحقیق حاضر با هدف ارایه چارچوبی جامع برای مدلسازی  تمامی عوامل با پتانسیل تاثیر بر قیمت خدمات بنادر با استفاده از تحلیل فرا ترکیب شکل گرفته است. در این راستا  85 پژوهش کاملا مرتبط با این موضوع در بازه زمانی بین سالهای 2000 الی 2020 به صورت جامع مورد مطالعه قرار گرفتند و یافته های آنها با استفاده از نرم افزار مکس کی دی ای تحلیل گردید. 46 عامل منحصر به فرد و موثر بر تعرفه خدمات بنادر شناسایی شد که بر حسب تعداد ارجاء معرفی شدند. در این بین اهداف قیمت گذاری، قیمت رقبا و موقعیت مکانی بنادر با به ترتیب 48، 47 و 41 ارجاء بیشتری فراوانی را به خود اختصاص دادند. همچنین عوامل شناسایی شده در سطوح بالاتر (شاخص  و بعد) دسته بندی گردیدند و الگوی جامعی از عوامل موثر بر قیمت گذاری خدمات بنادر ارایه گردید.عملیات بنادر نقش مهمی را در حمل و نقل کالا، چه خشک و چه تر، و ابزار حمل و نقل (به عنوان مثال انواع ماشین آلات) ایفا میکنند. بنابراین عملکرد مناسب بنادر رابطه ی مستقیمی با بازارهای داخلی یک کشور دارند و در نتیجه نقش بسزایی را در اقتصاد یک منطقه و حتی یک کشور ایفا می کنند. از طرفی عملیات پیوسته و موثر بنادر به عملیات تعمیر و نگهداری موثر و بروز رسانی خود بنادر وابسته میباشد که همه ی اینها مستلزم ظرفیت مالی مناسب بنادر است. به عبارت دیگر ظرفیت مالی بنادر که خود تابعی از سیاست های قیمت گذاری بنادر میباشد، قلب تپنده ی یک بندر بوده که همه ی امور را تحت تاثیر قرار میدهد. تحقیق حاضر با هدف ارایه چارچوبی جامع برای مدلسازی  تمامی عوامل با پتانسیل تاثیر بر قیمت خدمات بنادر با استفاده از تحلیل فرا ترکیب شکل گرفته است. در این راستا  85 پژوهش کاملا مرتبط با این موضوع در بازه زمانی بین سالهای 2000 الی 2020 به صورت جامع مورد مطالعه قرار گرفتند و یافته های آنها با استفاده از نرم افزار مکس کی دی ای تحلیل گردید. 46 عامل منحصر به فرد و موثر بر تعرفه خدمات بنادر شناسایی شد که بر حسب تعداد ارجاء معرفی شدند. در این بین اهداف قیمت گذاری، قیمت رقبا و موقعیت مکانی بنادر با به ترتیب 48، 47 و 41 ارجاء بیشتری فراوانی را به خود اختصاص دادند. همچنین عوامل شناسایی شده در سطوح بالاتر (شاخص  و بعد) دسته بندی گردیدند و الگوی جامعی از عوامل موثر بر قیمت گذاری خدمات بنادر ارایه گردید.

    کلیدواژگان: تعرفه بنادر، عوال موثر بر تعرفه بنادر، خدمات بنادر، فرا ترکیب، قیمت گذاری
  • ابتسام حمید، خوشناز پاینده*، محمد تحسین کریمی نژاد، نغمه سعادتی صفحات 91-104

    این تحقیق در سال 99-1398 با هدف ارزیابی فلزات سنگین در دو گونه از گیاهان تالاب شادگان انجام شد. محل نمونه برداری گیاهان رمث و نسل در دو سایت متفاوت شامل سایتA و سایتB تالاب در دو فصل تابستان و زمستان بود. نمونه های گیاهان با 3 تکرار برداشت شدند. در گیاه نسل بالاترین مقدار شاخص تجمع زیستی فلزات روی و منگنز در برگ گیاه در ایستگاه اول در فصل تابستان به ترتیب 60/1 و 85/0 به دست آمد. بالاترین مقادیر این شاخص درمورد کبالت و مولیبدن در برگ گیاه نسل در ایستگاه دوم در فصل زمستان به ترتیب 8 و 37 بود. درمورد مس و سلنیوم بالاترین میزان شاخص تجمع زیستی در برگ گیاه در فصل زمستان به ترتیب در ایستگاه سوم و اول 11/1 و 22/6 مشاهده شد. پایین ترین میزان شاخص تجمع زیستی فلزات روی، مس، کبالت، منگنز، سلنیوم و مولیبدن در ریشه گیاه نسل به دست آمد. در فصل زمستان بالاترین و پایین ترین شاخص انتقال فلزات در گیاه نسل مربوط به فلزات مس و نیکل به ترتیب 22 و 02/0 بود. در فصل تابستان بالاترین و پایین ترین میزان این شاخص درمورد فلزات مولیبدن و نیکل 12/4 و 53/0 به دست آمد. شاخص تجمع زیستی فلزات در گیاهان نسل و رمث نشان داد که این گیاهان توانایی انباشت فلزات سنگین را دارند و جزء گیاهان انباشتگر می باشند، زیرا فلزات سنگین در برگ و ریشه این گیاهان در مقادیر بسیار کم سنجش شدند. همچنین با توجه به نتایج به دست آمده از شاخص انتقال فلزات در گیاه نسل و رمث توانایی جذب و انباشت فلزات سنگین را دارند.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، تجمع زیستی، رمث، نسل، تالاب شادگان
  • بررسی نقاط پر خطر ناشی از جریان های شکافنده در سواحل انزلی با استفاده از اندازه گیری میدانی و مدل جفت شده موج- جریان (ROMS-SWAN)
    محمودرضا اکبرپور جنت*، مجید نورانیان اصفهانی صفحات 105-114

    این سیستم‌های موقعیت‌یابی جهانی (GPS) و سرویس بسته امواج رادیویی (GPRS) امکان رهگیری جریان‌های سطحی را با هزینه اندک فراهم می‌کند. در این مقاله جزییات طراحی و ساخت یک سیستم دریفترآنلاین - خودثبات (self-recorder) جهت اندازه‌گیری لاگرانژی جریان‌های سطحی در منطقه خیزاب موج و مقایسه آن با نتایج مدلسازی عددی ارایه شده است. مقایسه نتایج دستگاه با اندازه‌گیری میدانی جریان‌های ساحلی نشان می‌دهد این دریفتر از دقت مناسبی برای رهگیری جریان‌های ساحلی برخوردار است. هرچند برای جریان‌های نواحی داخلی فلات (inner shelf) در انتقال داده‌های جمع‌آوری شده از سیستم GPRS مشکلاتی وجود دارد اما قابلیت آفلاین به حفظ داده کمک می‌کند. رهگیری داده‌های اندازه‌گیری جریان‌های سطحی در سواحل انزلی واقع در جنوب‌غربی دریای خزر انجام شد و چندین سلول جریان شکافنده تشخیص داده شد. به‌طور همزمان جریان‌های شبیه‌سازی شده به‌وسیله کوپلینگ مدل‌های اقیانوسی ROMS و امواج SWAN وجود چندین سلول با جریان‌های شکافنده نسبتا ضعیف (کمتر از 0.8 متر بر ثانیه) را در منطقه نشان داد که با اطلاعات دریفترهای رهگیری هم‌خوانی خوبی دارد.

    کلیدواژگان: جریان شکافنده، مدلسازی عددی، اندازه گیری میدانی، دریفتر، جریان سطحی
  • ارزیابی اثرات زیست محیطی در مناطق دریایی خارج از حوزه صلاحیت ملی
    کوثر فیروزپور* صفحات 115-125

    اثر مخرب فعالیت هایی نظیر ماهیگیری غیرقانونی و گزارش نشده ، آلودگی محیط دریایی و بهره برداری از منابع ، منجر به نگرانی فزاینده در باب سلامت اقیانوس ها شده است . در عصر حاضر فعالیت های بشری در دریاها محدود به مناطق تحت صلاحیت دولت ها نیست بلکه به مناطق خارج از حوزه صلاحیت ملی نیز تسری یافته است و علاوه بر این علم و فناوری زمینه فعالیت های نوظهور را در این مناطق فراهم می کند . ازین رو برنامه ریزی و اجرای طرح های زیست محیطی و مدیریت بر مبنای زیست بوم مساله حیاتی است . در این میان پیشگیری از آسیب های زیست محیطی یکی از اصول حقوق بین الملل محیط زیست است که از طریق ارزیابی اثرات زیست محیطی ، امکان پذیر است . درج ارزیابی اثرات زیست محیطی که ریشه در اسناد بین المللی و منطقه ای دارد ، در موافقتنامه بین المللی الزام آور جدید منضم به کنوانسیون حقوق دریاها ، ابزاری است که به جامعه بین المللی در حفاظت و استفاده پایدار از تنوع زیستی دریایی کمک می کند .

    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات زیست محیطی، تنوع زیستی، حقوق بین الملل دریاها، مناطق خارج از حوزه صلاحیت ملی، موافقتنامه الزام آور جدید
|
  • Maryam Parsi*, Mahmood Reza Akbarpour Jannat Pages 1-17

    Today, the world has reached a new nature with advances in science. The Internet of Things is a technology that can connect all objects in different fields through the Internet. Some unforeseen event that destroys economic, social and physical capabilities and inflicts human and financial losses is known as a natural disaster, such as a tsunami. IoT-based tsunami forecasting system is an IoT smart device that acts as a tsunami alert and monitoring system and has the ability to communicate via the Internet. Therefore, it is necessary to conduct studies and research in the field of tsunami management with the approach of minimizing financial and human losses. In this study, first the tsunami is described and some IoT applications for tsunami detection are introduced, then the challenges of IoT-based algorithms used for the tsunami warning system are pointed out. It is hoped that tsunamis will be predicted early in the not-too-distant future and that tsunami detection, crisis management will be reduced using the Internet of Things.

    Keywords: Internet of Things (IoT), Tsunami, Wireless Sensor Networks, Early warning system, Time series
  • Javad Salehi* Pages 19-28

    Illegal fisheries are one of the reasons for disruption of combination of the seas fisheries, their significant reduction and loss of food security. Therefore, mechanisms have been devised to prevent the depletion and destruction of the seas fisheries. On the one hand, an Exclusive Economic Zone has been created, and the Coastal State has been given the authority to manage and protect its living resources. On the other hand, the Flag State has been given exercise of jurisdiction in fisheries matters over ship flying its flag in the in the Exclusive Economic Zone and the High Seas. But the combination of the two, for some reason and another, faces mutual limitations that have led to their inefficiency. Meanwhile, the Regional Fisheries Management Organization’s theory of monitoring does not address the responsibility of the Coastal State and the Flag State with specific mechanisms in this regard. Therefore, examining the competence and obligations of the Coastal State and the Flag State in the field of illegal fisheries and the Regional Fisheries Management Organization’s monitoring components are one of the goals and topics of this manuscript to answer related questions. First, what are the reasons for the inefficiency of the competencies and obligations of the Coastal State and the Flag State in connection with illegal fisheries? Secondly, what is the role and components of the supervision of the Regional Fisheries Management Organization in this area and the reason for its inefficiency? The research findings show that the exercise of the sovereign rights of the Coastal State in the Exclusive Economic Zone interferes with the right to freedom of navigation and freedom of fishing of foreign ships and the authority of the Flag State in matters over ship flying its flag. The Coastal State invokes domestic law and executive discretion, but is still subject to the restrictions set out in the UNCLOS, which applies to foreign ships and its Flag State. The Regional Fisheries Management Organization’s monitoring over the performance of the Coastal State and the Flag State in connection with illegal fisheries is insufficient, despite the fact that it faces executive restrictions. However, the prospect of a tripartite cooperation between the Coastal State, the Flag State and the Regional Fisheries Management Organization of the promising to overcome this situation.

    Keywords: Illegal Fisheries, Regional Fisheries Management Organization, Coastal State, Flag State, Fishing Ship
  • Seyed Shakib Asiaee Sahneh, Akbar Rashidi Ebrahim Hesari, Maryam Rahbani*, Alireza Mavary Pages 29-43

    To study the emission of environmental pollutants, including urban and industrial wastewater of Bandar Abbas, through Gorsuzan estuary to the coastal waters of Bandar Abbas, located in the northeastern part of the Persian Gulf, a three-dimensional hydrodynamic numerical model was developed. This is to predict the pattern of chemical pollutant emission. The governing equations of this model are rewritten in the spherical coordinate earth system with a vertical sigma array. In order to validate the model, nitrate and nitrite measurements were performed spectrophotometrically at six stations on the coastal water of Bandar Abbas for a period of one year. The simulations showed that these pollutants are mostly spread in the areas of fishery pier and between Haqqani pier and fishing pier. Nitrite and nitrate concentrations up to 6 km east and 5 km west of the Gorsozan estuaries’ joint to the Persian Gulf is more than 60%. These results are consistent with the concentrations measurements carried out for these two pollutants in the mentioned areas. The average values ​​of nitrate concentration in the four measurement seasons in Khorgorsuzan, Fishery wharf, and Haqqani wharf are 18.9 mg/l, 14.95 mg/L and 9.32 mg/ L respectively. Besids the amount of nitrite in the above-mentioned stations are 4.7, 4.45 and 1.87 mg/l respectively.

    Keywords: numerical modelling, pollutant emission, Gorsuzan estuary, coastal hydrodynamic
  • Mohammad Amin Kouhbor*, Homayoun Yousefi Pages 45-60

    Examining comparative and compettitive advantage is one of the most important criteria to make production and export decisions. For this reason and based on the opportunity cost concept, a vaiety of methods and indices is proposed.This article is to investigate the Iranchr('39')s comparative advantage applying Policy Analysis Matrix, Internal Factor Cost, Export Competitiveness and Government protection Coefficient as well as Government aids and indirect taxes in 2019. Hence, following the factorchr('39')s Cost extraction and PAM Matrix at the first stage, different competitiveness and comparative advantage indices were computed. Based on the results of Internal Factor Cost and Unit Cost Advantage Indices, one can say Iran has competitive advantage in domestic fishery markets withput any depency to government subsidies.Moreover, considering the subsidies payd for factors and the excercise taxes imposed on the final fishery outputs, government gain a net value added tax at whole. Finally, counting UCd and UCx indexes show that Fishery industry have had a competitive advantage in 2019.

    Keywords: Comparative Advantage, Protection policy, competitiveness, Fishery Products, Policy Analyses Matrix
  • Aliasghar Golshani*, Kiarash Doroudian Pages 61-76

    In response to climate changes and human interventions, sedimentary regimes of the coasts will be changed. Occasionally, these changes may affect the portchr(chr('39')39chr('39'))s functioning as well as eroding the coastlines downstream. Since the last century, mechanical equipment has been used to restore the natural cycle of sediment transportation around the ports to address these problems. This method, which is known as the Sand Bypassing System (SBS), has been successful in countries such as Australia, India, and the United States. By introducing SBS components and reviewing the sedimentary situation of several ports in the Caspian Sea, this article investigates the possibility of implementing SBS compared to successful SBS examples around the world. Finally, by introducing the ports which are assumed to be suitable to benefit from fixed systems, implementation of SBS for the ports of Chamkhaleh and Fereydunkenar were presented in detail here.

    Keywords: Sand Bypassing System, Caspian Sea, Sediment Transport, Erosion, Accretion, Chamkhlaeh, Fereydookenar
  • Mohsen Nowruzi*, Mohsen Nazari Pages 77-90

    Ports operations play a vital role in goods transportation, either of wet or dry, and transportation of tools and machinery. In this regard, their flawless performance has a direct impact on local markets, economic situation of an area and even the whole country.  On the other hand, continuous and effective operations of ports heavily depend on efficient maintenance plan and constant updates that all needs a proper financial capacity. In other words, the financial capacity of ports, which is influenced by the pricing policies and strategies, is the heart of the matter and affect all other ports operations. The current study aims to model all possible determinants of port tariff through a meta- analysis approach. To achieve this, 85 highly relevant literature covering the period between 2000 to 2020have been reviewed critically and subsequently their findings have been analysed via software programming of MAXQDA 2020. 46 unique influences of port services pricing have been identified and then classified based on the number of citations. Pricing goals, competitors’ tariffs and their geographical situations with 48, 47 and 41 respectively, have been found as the most cited factors. In addition, identified factors have been classified in two higher levels (criteria and principals) and a comprehensive model consists of all potential determinates is provided at the end.

    Keywords: Port tariffs, Determinants of Port tariffs, port services, Meta-analysis, Pricing
  • Ebtesam Hamid, Khoshnaz Payandeh*, Mohammad Tahsin Kariminejad, Naghmeh Saadati Pages 91-104

    This study was conducted in 2019-2020 with the aim of evaluating heavy metals in two species of plants of Shadegan wetland. The sampling site of Juncus acutus and Hammad salicornica in two different sites including site A and site B of the wetland was in two seasons of summer and winter. In the generation plant, the highest values ​​of bioaccumulation index of zinc and manganese metals in the leaves of the plant in the first station in summer were 1.60 and 0.85, respectively. The highest values ​​of this index for cobalt and molybdenum in the leaves of the second generation plant in winter were 8 and 37, respectively. Regarding copper and selenium, the highest amount of bioaccumulation index in plant leaves in winter was observed in the third and first stations of 1.11 and 6.22, respectively. The lowest bioaccumulation index of zinc, copper, cobalt, manganese, selenium and molybdenum was obtained in the roots of the generation plant. In winter, the highest and lowest metal transfer index in the generation plant was related to copper and nickel metals, respectively 22 and 0.02. In summer, the highest and lowest values ​​of molybdenum and nickel were 4.12 and 0.53, respectively. The bioaccumulation index of metals in generation and remnant plants showed that these plants have the ability to accumulate heavy metals and are part of accumulation plants, because heavy metals in the leaves and roots of these plants were measured in very small amounts. Also, according to the results obtained from the metal transfer index in the plant generation and remnant have the ability to absorb and accumulate heavy metals.

    Keywords: Heavy Metals, Bioaccumulation, Remeth, Generation, Shadegan Wetland
  • Intercept and Numerical Modeling of Rip Currents on the Anzali Coast - Iran
    MahmoodReza Akbarpour Jannat *, Majid Noranian Esfahani Pages 105-114

    Global Positioning Systems (GPS) and General Packet Radio Services (GPRS) provide the ability to intercept surface currents at low cost. This paper presents the details of designing and constructing an online self-recorder system for measuring the Lagrangian surface currents in the wave guide region and comparing it with numerical modeling results. Comparing of the results of the instruments with field measurements of coastal currents shows that this drifter has good accuracy for intercept coastal currents. Although there are difficulties in transferring data collected from the GPRS system, offline functionality helps maintain data. Surface current measurement data on the Anzali coast southwest of the Caspian Sea and several breakaway current cells intercepted and identified. At the same time, the simulated currents by coupling ROMS oceanic models and SWAN waves indicated the presence of several cells with weak rip currents (less than 0.8 m / s) in the region that good alignment with intercept drifter information.

    Keywords: Drifter, Surface Current Coupling, Caspian Sea
  • Environmental Impact Assessment in Areas Beyond National Jurisdiction
    Kosar Firouzpour * Pages 115-125

    The destructive effects of activities such as illegal and unreported fishing, pollution of the marine environment and resource exploitation have led to increasing concern for the health of the oceans. Nowadays, human activity in the seas is not limited to areas under national jurisdiction but extends to areas beyond national jurisdiction, in addition , science and technology cause to emerge new activities in these area. Therefore, planning and implementation of environmental and eco-based management plans is a critical issue. Preventing environmental damage is one of the principles of international environmental law that is made possible through environmental impact assessment. The incorporation of Environmental Impact Assessment (EIA), which is rooted in international and regional documents, into the binding international agreement is a tool that assists the international community in the conservation and sustainable use of marine biodiversity.

    Keywords: Environmental impact assessment, Biodiversity, Low of the sea, Areas beyond national jurisdiction, New binding instrument