فهرست مطالب

فصلنامه اقیانوس شناسی
پیاپی 47 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • جواد صالحی* صفحات 1-11
    پیشینه و مبانی نظری پژوهش

    تعهدات بین المللی دولت صاحب پرچم در بهره برداری غیرمجاز کشتی حامل پرچم آن از آبزیان منطقه انحصاری اقتصادی دولت ساحلی یا دریای آزاد از موضوعات جدید محل اختلاف در حوزه حقوق مسیولیت بین المللی است. در عین حال که بر اساس طرح مسیولیت بین المللی دولت ها می توان دولت صاحب پرچم را به خاطر تخلفات کشتی متبوع مسیول شناخت، لیکن این تیوری به خاطر عدم انطباق برخی از بایسته های مسیولیت بین المللی در قلمرو حقوق دریاها با شکست مواجه می شود.

    روش شناسی

    روش تحقیق از نوع توصیفی-تحلیلی و انتقادی، واجد نوآوری و دستاوردهای تطبیقی است. بررسی ابعاد مختلف این وضعیت برای پاسخ به یک سوال در این نوشتار مدنظر است که حایز اهمیت می باشد. سوال اصلی پژوهش این است تعهدات بین المللی دولت صاحب پرچم در بهره برداری از آبزیان دریای آزاد و مناطق انحصاری اقتصادی چیست؟

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که دولت صاحب پرچم متعهد است تا همکاری کشتی حامل پرچم خویش در برنامه های مدیریتی و حفاظتی آبزیان منطقه انحصاری اقتصادی دولت ساحلی را تضمین کند. علاوه بر این دولت صاحب پرچم برای حفظ آبزیان در دریای آزاد مکلف به همکاری با دولت ساحلی و سازمان های شیلات منطقه ای است.

    نتیجه گیری

    بهره برداری غیرمجاز آبزیان توسط اشخاص حقیقی و حقوقی صورت می گیرد. این افراد مخاطب ماده (4)62 کنوانسیون حقوق دریاها قرار گرفته اند، مبنی بر این که اتباع دولت های دیگر برای بهره برداری از آبزیان در منطقه انحصاری اقتصادی دولت ساحلی یا دریای آزاد باید اقدامات لازم برای حفاظت از منابع طبیعی را مطابق قوانین و مقررات دولت ساحلی به عمل آورند. در این شرایط رفتار خلاف مقررات اشخاص حقیقی و حقوقی تحت صلاحیت دولت صاحب پرچم منتسب به آن دولت نیست. دولت صاحب پرچم مسیول اقدامات غیرقانونی کشتی حامل پرچم در بهره برداری غیرمجاز از آبزیان در منطقه انحصاری اقتصادی دولت ساحلی یا دریای آزاد نیست. در عین حال که تعهدات دولت صاحب پرچم بر ملزم کردن کشتی حامل پرچم خود بر رعایت مقررات بین المللی موجد تحمل مسیولیت ناشی از اقدامات غیرقانونی کشتی مذکور نیست، اما این طریق از قاعده سازی نیز برای توسعه روابط میان دولت های ساحلی با دیگر دولت ها در بهره برداری از منابع مازاد دریای سرزمینی آن ها مطلوب نیست. چرا که دولت صاحب پرچم در جبران خسارات وارده از سوی کشتی حامل پرچم تحت شرایط مذکور فاقد مسیولیت است. موید این استنباط اطلاق نظریه مشورتی دیوان بین المللی حقوق دریاها است که حاکی از فقدان مسیولیت مطلق برای دولت صاحب پرچم حسب این شرایط است و کل مسیولیت برعهده کشتی خاطی، ارشد و مالک کشتی در فرض عدم رعایت مقررات ماهی گیری است. لذا دولت ساحلی یا سازمان شیلات منطقه ای می توانند در این شرایط مسیولیت ارشد یا مالک کشتی را در عدم رعایت الزامات مرتبط با ماهی گیری در منطقه انحصاری اقتصادی را تحت تعقیب و مطالبه قرار دهند.

    کلیدواژگان: مسئولیت بین المللی، منابع زنده دریایی، دولت صاحب پرچم، دولت ساحلی، دریای آزاد، منطقه انحصاری اقتصادی
  • روشا حیدری، مریم محمدی روزبهانی*، ابراهیم رجب زاده قطرمی، محمدباقر نبوی صفحات 12-25
    پیشینه و اهداف

     توسعه و گسترش صنایع شیمیایی و پتروشیمی در کشورهای نفت خیزی نظیر ایران در ایجاد آلودگی بی تاثیر نبوده است. از این رو، جهت تضمین بقای اکوسیستم، باید همگام با توسعه این صنایع، پایش مستمر محیط و اجزا زنده و غیرزنده ی اکوسیستم های آبی باید بررسی شود. در مطالعه ی حاضر امکان استفاده از ماکروبنتوزها به عنوان شاخص زیستی برای ارزیابی سطح آلودگی خور زنگی به فلزات سنگین مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش ها 

    نمونه برداری در تابستان سال 1396 و از 4 ایستگاه در خور زنگی و در زمان جزر کامل انجام شد. از هر ایستگاه رسوبات با استفاده از گرب ون وین (با سطح مقطع 0/25 مترمربع) برای شناسایی کفزیان، اندازه گیری فلزات سنگین در رسوب، تعیین مواد آلی و دانه بندی رسوبات برداشت شد.

    یافته ها

    در هر 4 ایستگاه ذرات رسی، بخش اصلی رسوبات را تشکیل دادند. میزان مواد آلی 10/98- 6/90 درصد بود که ایستگاه 3 بالاترین درصد و ایستگاه 4 کمترین درصد مواد آلی را داشت. ماکروبنتوزهای شناسایی شده در خور زنگی در پنج رده دوکفه ای ها، شکم پایان، پرتاران، سخت پو ستان و ماهی ها و 26 جنس و گونه قرار گرفتند. ایستگاه 1 با 13 گونه بیشترین تعداد گونه و ایستگاه 2 بالاترین تعداد ماکروبنتوز در مترمربع و بالاترین میزان شاخص تنوع شانون و یکنواختی را داشت. گونه ی Hydroides sp. از پرتاران با 25/97 درصد بالاترین فراوانی را در جمعیت ماکروبنتوزهای خور زنگی داشت. در خور زنگی، پرتاران با 49/1 درصد و دوکفه ای با 37/21 درصد فراوان ترین رده و ماهیان با 86/0 درصد کمترین فراوانی را داشت. رده  پرتاران در ایستگاه های 1 و 4 با 63/26 و 56/1 درصد و رده دوکفه ای در ایستگاه های 2 و 3 با 44 و 33/06 درصد، بالاترین درصد حضور را داشتند. فلز روی، نیکل و کروم با میانگین 32/41، 23/13 و 19/16 میلی گرم بر کیلوگرم بیشترین غلظت را در رسوبات داشتند. سلنیوم کمترین غلظت را در هر 4 ایستگاه داشت. میانگین غلظت فلزات سنگین در رسوبات ایستگاه های 2 و 3 با اختلاف معنی دار با ایستگاه های 1 و 4 آلودگی کمتری داشتند (0/05<p). محاسبه درجه آلودگی در 4 ایستگاه خور زنگی، درجه شدیدا آلوده را برای این ایستگاه ها نشان داد. براساس فاکتور آلودگی، به جز وانادیوم در تمام ایستگاه ها و فلز سرب در ایستگاه 2 که در محدوده ی شدیدا آلوده قرار دارند، سایر فلزات در محدوده ی آلودگی کم تا زیاد قرار داشتند. به این ترتیب غلظت تمام فلزات در خور زنگی در وضعیت هشداردهنده بود.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که اولین و مهم ترین فاکتور موثر بر روی پراکنش ماکروبنتوزهای خور زنگی درصد ذرات رس بستر، فلزات سنگینی نظیر کادمیوم، سرب، نیکل، وانادیوم، کروم و روی و سپس مواد آلی موجود در بستر بود. همچنین فلز مس در بین فلزات مورد بررسی کمترین تاثیرگذاری و همبستگی را با تعداد ماکروبنتوزها داشت. با توجه به نتایج همبستگی فلزات در رسوبات و تنوع ماکروبنتوزها، مشخص گردید که بین مقادیر فلزات در ایستگاه ها و کاهش تنوع بنتوزها، ارتباط مثبت و معنی دار وجود دارد و مقادیر فلزات در رسوب در تعیین تراکم، پراکنش و تنوع ماکروبنتوزها موثر می باشد. با توجه به اهمیت ماکروبنتوزها در زنجیره غذایی آبزیان و ورود آلاینده های فلزی در ماکروبنتوزها، کل موجودات زنجیره غذایی از جمله ماهیان تحت تاثیر قرار خواهند گرفت و به دلیل خاصیت تجمع بیولوژیکی فلزات سنگین، موجودات دریایی تحت تاثیر این آلاینده ها قرار خواهند گرفت. از این رو، پیشنهاد می شود منابع آلاینده فلزات سنگین در این خور شناسایی و از ورود آنها جلوگیری به عمل آید.

    کلیدواژگان: ماکروبنتوز، شاخص زیستی، شاخص آلودگی، رسوب، آلودگی، خور موسی
  • آیدا اجدری، سمیه نهاوندیان*، جنیفر جکسون صفحات 26-40
    پیشینه و اهداف

     اقیانوس های منجمد شمالی و جنوبی در چرخه ترموهالاین و تعادل گرمایی کره زمین نقش به سزایی بازی می کنند. به دلیل نقش بسیار مهم پوشش یخ های قطبی و کاهش قابل توجه یخ ها در دو اقیانوس منجمد شمالی و جنوبی، اثرات ناشی از تغییر اقلیم و گرمایش جهانی با شدت بیشتری در این مناطق دیده می ‎شود. کاهش ضخامت و فشردگی یخ ها باعث قرار گرفتن سطح آب در معرض نور مستقیم خورشید شده و دمای سطح آب را افزایش داده است. این افزایش خود باعث تشدید روند ذوب یخ های قطبی در سال های اخیر شده است. اقیانوس خالی از یخ در معرض مستقیم باد و طوفان های رایج قطبی قرار گرفته و نه تنها ستون آب را دچار تغییرات شدیدی کرده است بلکه منجر به تشدید هرچه بیشتر ذوب یخ های سطحی شده است. از طرفی از آنجا که لایه سطحی اقیانوسی رابط میان جو و بخش عمیق اقیانوس است، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این مطالعه تغییرات ماهیانه عمق لایه آمیخته در خلیج فرانکلین واقع در اقیانوس منجمد شمالی مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش ها 

    داده های استفاده شده در تحقیق حاضر بخشی از داده های به دست آمده در جریان گشت تحقیقاتی بین المللی CASES که در فاصله زمانی سپتامبر 2003 تا اوت 2004 به منظور بررسی تبعات اکولوژیک ناشی از تغییرات پوشش سطحی یخ انجام شد، هستند. داده های استفاده شده در این تحقیق شامل اندازه گیری های دو بار در روز در ایستگاهی ثابت در خلیج فرانکلین از اواخر دسامبر تا اوایل ماه ژوین می باشند. در این مطالعه عمق لایه آمیخته بر پایه چگالی با استفاده از روش آستانه و با مقادیر آستانه 05/0، 2/0، 4/0 و 1 3-kg.m تخمین زده شده اند. به منظور سنجش میزان نزدیکی عمق های تخمین زده شده با عمق های درست، با استفاده از شاخص های آماری این دو عمق با یکدیگر مقایسه شدند. پس از انتخاب بهترین مقدار آستانه بر اساس شاخص های آماری، خصوصیات لایه آمیخته اعم از دما، شوری، چگالی و عمق آن به صورت ماهانه و فصلی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد برای تخمین عمق لایه آمیخته در منطقه مورد مطالعه مناسب ترین مقدار آستانه 4/0 3-kg.m است. یافته ها نشان داد در خلیج فرانکلین عمق لایه آمیخته و خصوصیات آن، ماهانه به سرعت تغییر می کند که این تغییرات تحت تاثیر تغییرات جوی و شدت و جهت باد است. عمق لایه آمیخته از آغاز اندازه گیری ها شروع به افزایش کرده تا در ماه آوریل به بیشینه مقدار خود رسید و پس از آن کاهش یافت. از طرفی دما، شوری و چگالی لایه آمیخته نیز از اواخر پاییز به ترتیب شروع به کاهش، افزایش و افزایش کرد و پس از رسیدن به کمینه، بیشینه و بیشینه مقدار خود در ماه آوریل، شروع به افزایش، کاهش و کاهش کرد. دمای لایه آمیخته در فصول مختلف در زمستان و بهار نزدیک به نقطه انجماد و در فصل بهار سردتر از زمستان بود. دامنه تغییرات شوری در فصل زمستان نسبت به فصل بهار بالاتر و در کل شوری در فصل بهار بالاتر از زمستان بود. علاوه بر این بررسی شدت و جهت باد در این منطقه نشان داد، وزش بادهای غالب شرقی در فاصله زمانی 12 تا 20 دسامبر 2003 باعث وقوع فراجوشی در لبه یخ های چسبیده به ساحل در خلیج فرانکلین شده است. پدیده فراجوشی باعث بالا آمدن آب های نسبتا گرم و شور به سطح آب شده و لایه آمیخته در این بازه زمانی از بین رفت.

    نتیجه گیری

    در منطقه مورد مطالعه عمق لایه آمیخته اقیانوسی به عوامل مختلفی از جمله دمای هوا، ذوب و شکل گیری یخ، شدت و جهت وزش باد و همچنین فرآیندهای اقیانوسی از جمله فراجوشی بستگی دارد. با سرد شدن هوا یخ شروع به شکل گیری کرده و پدیده انجماد نیز باعث پس زدگی یخ از آب می شود. افزایش شوری در سطح آب نیز باعث افزایش چگالی لایه سطحی و همرفت در سراسر فصل سرما و همچنین افزایش عمق لایه آمیخته می شود. پس از اینکه عمق لایه آمیخته در اوایل آوریل به بیشینه مقدار خود می رسد، گرم شدن هوا باعث ذوب یخ می شود. ذوب یخ منجر به افزایش آب شیرین در سطح و به دنبال آن افزایش لایه بندی سطح آب شده و عمق لایه آمیخته کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: لایه آمیخته، روش آستانه، خلیج فرانکلین، اقیانوس منجمد شمالی
  • نورالدین حسین پور آزاد*، خدیجه فتحعلی پور صفحات 41-51
    پیشینه و اهداف

     ریزجلبک ها از جمله منابع غنی از متابولیت های فعال بوده، که امروزه علاوه بر مصارف دارویی و غذایی به عنوان منابع مهم سوخت های زیستی مطرح هستند. در این تحقیق از نشانگرهای ریبوزمی به جهت تعیین جایگاه فیلوژنتیکی گونه ریزجلبکی برداشت شده از سواحل جنوبی دریای خزر استفاده شد. 

    روش ها

    برای مطالعات مولکولی، ریزجلبک های رشد یافته در محیط کشت سوسپانسیونی با به کارگیری محلول کلریدآهن (III) رسوب داده شدند. پس از استخراج DNA ژنومی به روش ذوب و یخ، نواحی ژنی کد کننده زیرواحدهای ریبوزمی (16srDNA) با استفاده از 36 جفت آغازگر با واکنش زنجیره ای پلیمر از (PCR) تکثیر و سپس با تکنیک TA Cloning در ناقل pTZ57R/T نوترکیب شده و پس از تراریختگی در سویه باکتریایی Dh5α با خالص سازی پلاسمید های بدست آمده از روی ژل، توالی یابی شدند.

    یافته ها

    تعداد 14 جفت آغازگر تکثیر قابل قبولی از نواحی ژنی مورد هدف در ژنوم ریزجلبک نشان دادند. توالی های به دست آمده با استفاده از نرم افزار Vector NTi ver. 11 ویرایش و سپس در پایگاه ژنتیکی (NCBI) بلاست گردیدند. توالی های با تشابه  بالاتر از 90%  انتخاب و مقایسه فاصله مولکولی داده ها با استفاده از نرم افزار MEGA 6 و تحلیل های فیلوژنتیک با محاسبه درخت های مولکولی میانبرترین (Maximum Parsimony, MP) برای توالی ژن های مورد مطالعه انجام، و سپس برای آزمون میزان صحت گره ها ازشاخص بوت استرپ 1000 برای تحلیل ها استفاده گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از رسم درخت فیلوژنی و ماتریس تشابه با روش Maximum Parsimony برای هر 14 ناحیه ژنی نشان داد که گونه مورد مطالعه کمترین فاصله ژنتیکی را با سویه جلبکی Spirulina laxissima دارد.

    کلیدواژگان: سیانوباکتر، اسپیرولینا، ریبوزوم، طبقه بندی مولکولی، 16s DNA
  • مهنا محمدی موحد، سید عباس حسینی، پریا اکبری*، عبدالمجید حاجی مرادلو، سید علی اکبر هدایتی صفحات 52-62
    پیشینه و اهداف

    امروزه شکست فزاینده شیمی درمانی و مقاومت آنتی بیوتیکی نشان داده شده توسط عوامل عفونی باکتری های بیماریزا باعث غربالگری متابولیت های ثانویه جدید با ساختارهای شیمیایی مختلف سخت پوستان دریایی ، نرم تنان و اکینودرم ها با فعالیت ضد باکتری  مطلوب شده است. این مطالعه با هدف بررسی اثر ضد میکروبی عصاره متانولی و استونی دیواره عضلانی چهار گونه خیار دریایی (H.arenicola، Stichopus horrens، S.hermanni و H.leucospilota) بر برخی باکتری های بیماریزای ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncohrynchus mykiss) از جمله Lactococcus garvieae، Aeromonas hydrophila، Yersinia ruckeri و Streptococcus iniae طراحی گردید. تحقیق به روش تجربی و invitro انجام شد.

    روش ها 

    متغیرهای تجربی شامل گونه های خیار دریایی ، غلظت های مختلف عصاره ها و سویه های باکتریایی است. پس از تهیه عصاره های خیار دریایی مذکور به روش خیساندن، اثر ضد میکروبی عصاره های حاصل از دیواره ماهیچه ای آن ها با دو روش مختلف انتشار دیسک و انتشار چاهک مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    بیشترین قطر هاله عدم رشد در باکتری های Y. ruckeri و hydrophila A. در غلظت 12 میلی گرم بر میلی لیتر به ترتیب 10/11 و 03/13 میلی متر در عصاره خیار دریایی S.horrens مشاهده شد. غلطت های مختلف عصاره متانولی خیار های دریایی S. Hermanni، H. arenicola و H. leucospilota در برابر تمام باکتری های مورد آزمایش، اثر ضد باکتری نداشتند. در حالی که عصاره استونی خیار دریایی S.horrens از رشد باکتری های Y. ruckeri و A. hydrophila به ترتیب در غلظت های 625/0 و 25/1 میلی گرم بر میلی لیتر جلوگیری نمود و منجر به مرگ باکتری های Y. ruckeri و A. hydrophila به ترتیب در غلظت های 5/2 و 5/2 میلی گرم بر میلی لیتر شد.

    نتیجه گیری

    در کل، به نظر می رسد که نوع عصاره، گونه خیار دریایی و همچنین توع باکتری در تشکیل قطر هاله عدم رشد، MIC و MBC تاثیر گذار باشد. عصاره خیار های دریایی S.hermanni و S.horrens از رشد باکتری Y. ruckeri به دو روش انتشار دیسکی و چاهک، می تواند جلوگیری نماید.

    کلیدواژگان: خیار دریایی، عصاره، فعالیت ضد باکتریایی، انتشار دیسک، انتشار چاهک
  • مطهره اسدالهی، نسرین سخایی*، بابک دوست شناس، کمال غانمی، بیتا ارچنگی، کاوه خسروانی صفحات 63-72
    پیشینه و اهداف

    هدف از این تحقیق بررسی ریخت شناسی و شناسایی مولکولی صدف دسته چاقویی Solen dactylus می باشد. گونه های مختلفSolen spp.  به عنوان صدف دسته چاقویی یا razor clam  شناخته می شوند. این صدف به طور گسترده در بازارهای بین المللی به عنوان کالا و غذا مصرف می شود و تحقیقات بسیاری در مورد آن انجام شده است.

    روش ها

    نمونه برداری این گونه از ایستگاه های تعیین شده در خور گوبان واقع در جنوب تالاب شادگان در دو فصل زمستان و تابستان سال 1396 انجام شد. شناسایی ریخت شناسی و با استفاده از کلید های شناسایی معتبر صورت گرفت. همچنین شناسایی مولکولی این گونه با استفاده از تکثیر قطعات ژنومی ناحیه COI ژنوم میتوکندی انجام شد. توالی ژنومی حاصل با استفاده از نرم افزارهای Chromas ، BioEdit  و Mega 7  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. همچنین بر اساس مقایسه نتایج توالی با سایر داده های موجود در NCBI  درخت فیلوژنی ساخته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که گونه ی  Solen strictus ، با گونه ی Solen marginatus   و گونه ی تحقیق حاضر (Solen sp.) در یک کلاد خواهری  قرار می گیرند و از یک دنیای مشترک انشقاق یافته اند. توالی قطعات ژنی تکثیر یافته با پرایمرهای اختصاصی COI، شباهت 83 درصدی را با گونه ی S. strictus نشان داد. این در حالی است که این دو گونه از لحاظ شباهت ظاهری به یکدیگر شبیه اند، اما در بررسی های ریخت شناسی، وجود مشخصاتی چون تانتاکول های پالیالی در قسمت جلویی پا، وجود دندانه ی کوچک، اندازه گیری ابعاد طول و عرض صدف که ویژگی شاخص گونه ی S. dactylus است و در گونه های S. strictus و S. marginatus وجود ندارد، مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    بنابراین با توجه با نتایج ریخت شناسی و مولکولی به نظر می رسد گونه Solensp.  همان گونه S. dactylus است. این گونه در پایگاه اطلاعاتی NCBI  با کد پذیرش QGL52628  ثبت گردید.

    کلیدواژگان: Solen dactylus، مورفولوژیک، CO1، خور گوبان، خلیج فارس
  • سکینه مجیدی، مسعود ستاری*، اکبر نصرالله زاده، جاوید ایمانپور نمین، مهدی بی باک، محمد فروهر واجارگاه صفحات 73-83
    پیشینه و اهداف

    تعیین سن و رشد ماهی در مدیریت و بیولوژی شیلاتی امری بنیادی بوده این داده ها زیر بنای مدلهای پویایی جمعیت آبزی می باشد که برای آنالیز داده های صیادی مورد استفاده قرار می  گیرد. رابطه طول و وزن و برخی شاخص های رشد سیاه کولی خزری (Vimba persa) از پاییز 96 تا بهار 97 در سواحل جنوب غربی دریای خزر (آستارا، انزلی و کیاشهر) مطالعه شد.

    روش ها

    نمونه برداری از سه منطقه کیاشهر، آستارا و انزلی انجام گرفت.  از هر ایستگاه در هر فصل 8 نمونه (در هر فصل مجموع 24 ماهی) بغیر از فصل پاییز که در ایستگاه انزلی 9 نمونه برداشت و در مجموعه 25 نمونه در فصل پاییز نمونه برداری شد. بطورکلی در مجموع تعداد 73 نمونه ماهی سیاه کولی خزری (Vimba persa) از سه منطقه ذکر شده جمع آوری شد.

    یافته ها

    دامنه سنی در ماهیان ماده و نر (+3-+0) بود. بیشترین فراوانی طولی در دسته طولی 25-14 سانتی متر مشاهده شد. میانگین طول کل در جمعیت، ماده و نر به ترتیب 38/2 ± 05/18، 73/2 ± 61/18 و 29/1 ± 14/17 بود. میانگین وزن کل در جمعیت، ماده و نر به ترتیب 98/33 ± 62/65 ، 43/39 ± 89/73 و  78/15 ± 32/52 بود. میانگین طول چنگالی در جمعیت، ماده و نر به ترتیب 66/2 ± 05/16 ،  49/2 ± 68/16 و 17/1 ± 46/15 بود. میانگین شاخص گنادوسوماتیک 23/4 ± 88/6 به دست آمد. میانگین شاخص کبدی و ضریب چاقی به ترتیب 51/0± 98/0 و 10/0± 04/1 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    بررسی ضریب چاقی نشان داد که این ماهی از نرخ رشد خوبی برخوردار است. رابطه طول - وزن در جمعیت  3403/3L0039/0W= و برای ماهیان ماده و نر به ترتیب 3365/3 L0039/0W= و 2719/3L0047/0W= به دست آمد. آزمون t نشان داد که عددb  به دست آمده بزرگتر از 3 بوده و از رشد آلومتریک مثبت برخوردار است. از آنجا که در همه ماهیان مورد مطالعه رابطه W>L3 CF=K>1 → برقرار بود (ضریب چاقی بزرگتر از 1 بود)، می توان نتیجه گرفت که سیاه کولی ها از حد معمول چاق تر بوده و این نشان دهنده تغذیه خوب ماهی در بخش جنوب غربی دریای خزر است.

    کلیدواژگان: Vimba persa، ضریب چاقی، پویایی جمعیت، استان گیلان، شاخص کبدی
  • محسن محمدی گلنگش*، علی عچرش، علی محمد صنعتی صفحات 84-92
    پیشینه و اهداف

     محصولات پلاستیکی به دلیل سهولت در تولید، انعطاف پذیری، مقاومت و صرفه اقتصادی از روند رو به رشدی درجهان برخوردار می باشند. این محصولات در بخش های وسیعی از صنایع ازجمله: ساختمان، خودرو، صنایع دریایی، هوا و فضا، برق و الکترونیک، حمل و نقل، پزشکی و دارویی، آرایشی و بهداشتی، رنگ، کشاورزی، لوازم خانگی و... کاربرد دارند؛ به طوری که می توان گفت امروزه پلاستیک بخشی از زندگی بشر شده و کسی نمی تواند ادعا کند که روزانه با پلاستیک در ارتباط نیست. این موضوع به خوبی نشان می دهد محیط زیست کره زمین با حجم عظیمی از بار آلودگی پلاستیک در هوا، خاک و آب مواجه است و این نگرانی ها با تجزیه بسیار کند این ترکیبات در طبیعت نیز بیشتر می شود. وجود ترکیباتی مانند فتالات و بیس فنل ها در ساختار پلاستیک ها که اثرات سرطان زایی و اختلالات هورمونی آنها برای انسان گزارش شده است. این موضوع نیز نگرانی های بشر را علاوه بر محیط زیست در بخش سلامت عمومی نیز تشدید کرده است. دانشمندان با مطالعه در تغییر ساختار شیمیایی پلاستیک ها به اشکال زیست تخریب پذیر، معرفی محصولات چایگزین و شناسایی کانون های آلودگی سعی در کنترل رشد لجام گسیخته آنها در محیطزیست را دارند. بزرگترین پیگره آبی بسته دریای خزر با دارا بودن گونه های منحصر به فرد ماهیان خاویاری و شرایط اکولوژیک شکننده یکی از اکوسیستم هایی است که ورود پلاستیک در آن به دلیل روند رو به رشد توسعه در کشورهای پیرامون آن در حال افزایش است. نظر به اهمیت موضوع این تحقیق در سواحل جنوبی غربی دریای خزر در محدوده استان گیلان انجام شد.

    روش ها

    در این تحقیق نمونه برداری از رسوبات سواحل جنوب غربی دریای خزر از 13 ایستگاه در ماه های شهریور و مهر 1397 انجام شد. نمونه های رسوب به مقدار 3 کیلوگرم از هر ایستگاه از بخش سطحی 0-5 سانتیمتری برداشت گردید.. نمونه ها پس از آبگیری در دمای 60 درجه خشک شدند و سپس به منظور همگن سازی از الک با مش 5 میلیمتر عبور داده شدند. .بمنظور جداسازی میکروپلاستیک ها از نمونه های رسوب از روش استخراج دو مرحله ای بر اساس چگالی با استفاده از دو محلول اشباع تهیه شده از  NaCl و  NaIاستفاده گردید. تفکیک تعداد قطعات، شکل و رنگ میکرو پلاستیک ها  در رسوبات با استفاده از استریو میکروسکوپ انجام شد. به منظور شناسایی ساختار شیمیایی میکرو پلاستیک های جمع آوری شده از دستگاه طیف سنج تبدیل فوریه مادون قرمز استفاده شد

    یافته ها

    در مجموع 909 قطعه میکروپلاستیک در رسوبات منطقه شمارش  شدند نتایج نشان داد که مقدار میکروپلاستیک ها در مراکز توریستی و تجاری مانند آستارا، بندرانزلی، منطقه آزاد کاسپین و چمخاله نسبت به سایر ایستگاه ها از کمیت بیشتری برخوردار بودند. مطالعات فیزیکی و ظاهری میکرو پلاستیک های جدا شده از نمونه ها نشان داد که از  لحاظ شکل، میکروپلاستیک ها در 3 دسته رشته ای، قطعات متلاشی و غشایی قرار دارند. آنالیز ساختار شیمیایی نمونه های به دست آمده  بر اساس طیف سنجی  نشان داد که میکرو پلاستیک های منطقه مورد مطالعه از 4 نوع پلیمر مختلف  پلی اتیلن، پلی پروپیلن، پلی استر و پلی استایرن می باشند. نتایج این پژوهش نشان داد که میانگین اندازه ذرات میکروپلاستیک، 06/1 ± 43/1 میلی متر می باشند.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج به دست آمده، مراکز تجاری و توریستی نقش عمده ای در انتشار میکرو پلاستیک ها در منطقه مورد مطاله دارند استفاده مداوم  از تور های ماهیگیری و طناب های پلاستیک در صنعت صیادی از منابع دیگر این نوع از آلودگی در منطقه می باشند. بین نمونه های مورد مطالعه، میکرو پلاستیک های با ساختار پلی اتیلن بیشترین سهم را در بین گروه های  پلی استر، پلی پروپیلن و پلی استایرن داشت که این موضوع گسترش استفاده از کیسه های پلاستیکی و بطری های پلاستیکی را در مناطق توریستی در افزایش این نوع پلیمر را به خوبی نشان می دهد. اندازه ی ریز میکروپلاستیک ها مورد مطالعه علاوه بر قدرت بلع بیشتر توسط آبزیان توانایی بالای آن ها به عنوان بستری مناسب برای جذب سایر آلاینده ها را نیز نشان می دهد.

    کلیدواژگان: میکروپلاستیک، دریای خزر، رسوبات، استان گیلان
  • اصغر رشنودی، علی اشرف احمدیان* صفحات 93-109
    پیشینه و مبانی نظری پژوهش

      آشنایی با شیوه های ورود به بازارهای جهانی یکی از مولفه های مهم موفقیت بنگاه ها در دستیابی به سهم بیشتری از بازارها است که از آن جهت غلبه بر عدم اطمینان ناشی از محیط ناشناخته استفاده می کنند و در تصمیم گیری های موفق تجاری بویژه در شرایط بحرانی نقش کلیدی ایفاء می کند. هدف اصلی پژوهش حاضر،  شناسایی عوامل حیاتی موفقیت در زمینه انتخاب استراتژی های ورود به بازارهای خارجی بوده و براساس مطالعه بنگاه های صادرکننده صنعت آبزیان کشور صورت بندی گردیده است.

    روش شناسی

      ابتدا با مطالعات کتابخانه ای راهبردهای بین المللی شدن بنگاه ها و همچنین عوامل حیاتی موفقیت در زمینه انتخاب راهبرد در این حوزه شناسایی و با استفاده از روش تحقیق آمیخته (کیفی- کمی) در 30 مورد از شرکت های صادرکننده محصولات دریایی کشور از طریق مطالعه موردی چندگانه آزمون و با روش تحلیل تم، تکنیک دلفی فازی، مدلسازی ساختاری- تفسیری و تکنیک حداقل مجذورات جزیی تحلیل و اولویت بندی گردیده است. در ابتدا، بنگاه های کسب و کار از حیث مواجهه با پاندمی دسته بندی گردیده و سپس به بررسی عوامل حیاتی موفقیت پرداخته شده است.

    یافته ها

      بر مبنای یافته های تحقیق استراتژی های مورد استفاده بنگاه های صادر کننده کشور به ترتیب عبارتند از: صادرات، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، اعطای امتیاز و ایتلاف های راهبردی. نتایج همچنین نشان می دهد، انگیزه مدیران بنگاه ها، ارتقاء تکنولوژیکی، سطح آمادگی برای بین المللی شدن، روابط بین بنگاهی و نوآوری محوری از جمله عوامل حیاتی موفقیت در زمینه انتخاب راهبرد جهت ورود به بازار می باشد.

    نتیجه گیری

      بنگاه های فرصت ساز دارای مدیران نوآور و جهانی جهانی نگر بوده اند و بر همین اساس طبقه بندی جدیدی از مدیران بنگاه ها و رویکردهای آنان ارایه شده است.

    کلیدواژگان: پاندمی کووید 19، گونه شناسی بنگاه ها، عوامل حیاتی موفقیت، صادرکنندگان محصولات دریایی، ایران
  • سمانه مقدم زادگان، مژگان امتیازجو*، مهناز سادات صادقی، محمد ربانی صفحات 110-119
    پیشینه و اهداف

     Spirulina platensis یکی از رایج ترین و گسترده ترین گونه های سیانوباکترها است که به طور گسترده در زمینه های مختلف صنعت غذا و دارو مورد مطالعه قرار گرفته است. آزمون های گسترده ای که روی Spirulina انجام شده نشان میدهد که این سیانوباکتر یک منبع منحصربه فرد از مواد زیست فعال طبیعی با خواص بالقوه سلامتی بخشی میباشد. هدف مطالعه موجود بهینه سازی استخراج پپتید زیست فعال اسپیرولینا پلاتنسیس توسط آنزیم آلکالین پروتیاز و بررسی خاصیت ضدالتهابی پپتیدهای استخراج شده اسپیرولینا در موش های مبتلا به التهاب روده می باشد.

    روش ها 

    بدین منظور از روش سطح پاسخ RSM عملکرد بهینه آنزیم مشخص و پپتیدهای استخراج شده در خشک کن انجمادی خشک و برای تعیین وزن مولکولی پپتید الکتروفورز SDS page space گردید. پپتیدهای حاصل در دمای 20- درجه سانتیگراد نگهداری شد. جهت بررسی اثرات ضدالتهابی در25 سر موش Balb/C با اسیداستیک 4%  التهاب القا گردید. پس از اطمینان از التهاب پپتید ها با دو غلظت (6/1 و 8/3 میلی گرم بر کیلوگرم) و داروی امپرازول به عنوان کنترل مثبت و آب به عنوان کنترل منفی به موش های Balb/C مبتلا به زخم روده، گاواژ و تاثیر این تیمارها بر ترمیم التهاب مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بهینه شرایط هیدرولیز آنزیمیآلکالین پروتیاز در دمای 60 درجه سانتیگراد، زمان 210 دقیقه و pH 5/7 بدست آمد. نتایج بافت شناسی وجود التهاب در گروه شاهد و در موش هایی که پپتید با غلظت 8/3(میلی گرم بر کیلوگرم) بافت روده ترمیم، کریپت و مخاط روده در طول درمان کاملا بازسازی شده بود. در موش های تحت تیمار پپتید با غلظت 6/1(میلی گرم بر کیلوگرم) بهبود نسبی حاصل شده و کریپت بازسازی شده اما آسیب در ناحیه مخاط روده کماکان مشاهده گردید. آنزیم آلکالین فسفاتاز در موش هایی که پپتید دریافت کردند پایین آمده که این نشانه بهبود التهاب در این موش ها است.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج به دست آمده در این تحقیق پپتیدهای زیست فعال اسپیرولینا توانسته التهاب موجود در روده موش ها را درمان کند

    کلیدواژگان: پپتید های زیست فعال، التهاب، اسپیرولینا، آنزیم آلکالین پروتئاز، موش Balb، C
|
  • Javad Salehi* Pages 1-11
    Background and Theoretical Foundations

    International obligations of the Flag State for the unauthorized utilization of its Flag Ship from the marine resources of the Exclusive Economic Zone of the Coastal State or the High Sea is one of the new issues in the Area of international responsibility law. At the same time, in accordance with the provisions of the Draft State Responsibility, the Flag State has international liability for violations of its Flag Ship. However, this theory fails due to the non-compliance of some of the international liability requirements in the Area of the law of the sea.

    Methodology

    The research method is descriptive-analytical and critical, has innovations and comparative achievements. An examination of the various dimensions of this situation is intended to answer a question in this article which is important. The main question of the research is what are the international obligations of the Flag State in the utilization of the High Sea and the Exclusive Economic Zone?

    Findings

    Research findings show that the Flag State is obliged for ensuring that it Flag Ship cooperates with the Coastal State about the Exclusive Economic Zone’s management and conservation programs. In addition, the Flag State has to collaborate with the Coastal State and the Regional Fisheries Organizations to maintain marine living resources in the Exclusive Economic Zone and the High Sea.

    Conclusion

    Unauthorized exploitation of aquatic resources is carried out by natural and legal persons. These persons are subject to Article 62(4) of the Convention on the Law of the Sea, which stipulates that national of other states must take the necessary measures to protect natural resources in accordance with the laws and regulations of the Coastal State in order to exploit fish in the Exclusive Economic Zone of the Coastal State or the High Seas. In these circumstances, the conduct of natural and legal persons is contrary to the regulations under the jurisdiction of the Flag State does not attributed to that state. The Flag State is not responsible for the illegal actions of the Flag Ship in the illegal exploitation of fish in the Exclusive Economic Zone of the Coastal State or the High Seas. At the same time, the obligations of the Flag State to oblige the ship carrying its flag to comply with international regulations do not create liability for the illegal actions of the said ship, but this method of regulation is also not conducive to the development of relations between the Coastal States and other states in the exploitation of their surplus sea resources. This is because the Flag State is not responsible for compensating the damage caused by the Flag Ship under the above conditions. This inference is supported by the application of the International Tribunal for the Law of the Sea’s advisory theory, which implies a lack of absolute responsibility for the Flag State under these circumstances, and the entire responsibility lies with the offending ship, the master and the ship owner, assuming non-compliance with fishing regulations. Therefore, the Coastal State or the Regional Fisheries Organization can in this case sue the master responsibility or the owner of the ship for not complying with the requirements related to fishing in the exclusive economic zone.

    Keywords: International Responsibility, Marine Living Resources, Flag State, Coastal State, High Sea, Exclusive Economic Zone
  • Rosha Heydari, Maryam Mohammadi Roozbahani*, Ebrahim Rajabzadeh Ghatromi, Mohammad Bagher Nabavi Pages 12-25
    Background and Objectives

    In the present study, the possibility of using macrobenthos as a biological indicator to assess the level of contamination of the rust estuary with heavy metals has been investigated.

    Methods

    Sampling was performed in 2016 from 4 stations in Zangi estuary at full tide.Sediment was harvested from each station using Van Wen (with a cross section of 0.025 m2) to identify benthos, determine heavy metals in sediment, determine organic matter and granulate sediments. In all 4 stations, clay particles formed the main part of the sediments.

    Findings

    The range of organic matter was 6.90-6.98%, with station 3 having the highest percentage and station 4 having the lowest percentage of organic matter. The identified macrobenthos in Zangi estuary were divided into five categories: Bivalvia, Gastopoda, Polychaeta, Crustacea and Fish and 26 genera and species. Station 1 with 13 species had the highest number of species and Station 2 had the highest number of macrobenthos per square meter and the highest Shannon diversity and uniformity index. Species of Hydroides sp. Polychaeta with 25.97% had the highest frequency in the population of Zangi estuary macrobenthos. Accordingly, Polychaeta with 49.1% and Bivalvia with 37.21% had the most abundant category and fish with 0.86% had the lowest frequency. Polychaeta class in stations 1 and 4 with 63.26 and 56.1% and Bivalvia class in stations 2 and 3 with 44 and 33.06%, respectively, had the highest percentage. Zinc, nickel and chromium had the highest concentrations with averages of 32.41, 23.13 and 19.16 mg/kg.Selenium had the lowest concentration in all 4 stations. The mean concentrations of heavy metals in stations 2 and 3 were significantly less polluted with stations 1 and 4 (p <0.05). Calculation of the degree of pollution in 4 stations of Zangi estuary showed the degree of severely polluted for these stations. Based on the contamination factor, except for vanadium at all stations and lead metal at station 2, which is in the highly contaminated range, other metals were in the low to high contamination range. Thus, the concentration of all metals in the bell ring was in the alarming state.

    Conclusion

    The results of the present study showed that the first and most important factor influencing the distribution of estuarine macrobenthos was the percentage of bed clay particles, heavy metals such as cadmium, lead, nickel, vanadium, chromium and zinc and then the organic matter in the bed. Also, copper metal had the least effect and correlation with the number of macrobenthos among the studied metals.

    Keywords: Macrobenthos, Ecological index, contamination index, Sediment, Contamination, Mousa estuary
  • Aida Ajdari, Somayeh Nahavandian*, Jennifer Jackson Pages 26-40
    Background and Objectives

    The Arctic and Antarctic play very important role in the thermohaline circulation and Earth’s thermal balance. Due to the very important role of polar sea ice and the significant reduction of ice in these two oceans, climate changes’ effects and global warming are more pronounced in these areas. Reducing the sea ice thickness and increasing its transparency, exposes ocean water to sunlight and leads to an increase in water surface temperature which has intensified melting of polar sea ice in recent years. The ice-free ocean has been exposed to direct winds and common polar storms, not only drastically changing the water column, but also intensifying the melting of surface ice. On the other hand, because the ocean surface layer is the interface layer between the atmosphere and the deep part of the ocean, it is of special importance. In this study, monthly variations of the mixed layer depth and its physical properties in Franklin Bay in the Arctic Ocean are investigated. 

    Methods

    The data used in the present study are part of the data obtained during the CASES international program conducted between September 2003 and August 2004 in order to investigate the ecological consequences affected by the landfast ice variation due to the climate change. The data used in this study were sampled twice a day at a fixed station in Franklin Bay between late December to early June. In this study, the mixed layer depth is estimated based on the density profile using the threshold method with threshold values of 0.05, 0.2, 0.4 and 1 kg.m-3. In order to assess the most appropriate threshold value the estimated depths were compared with visual mixed layer depths using a number of statistical indicators. Thereafter, monthly and seasonal variations of the mixed layer characteristics including temperature, salinity, density and depth were investigated.

    Findings

    The results showed that in the study area the most appropriate threshold value for estimating the mixed layer depth is 0.4 kg.m-3. The findings also showed that in Franklin Bay, the mixed layer depth and its characteristics have monthly and seasonally variations. These variations are impacted by meteorological variations such as the temperature and wind intensity and direction. The mixed layer depth started to increase from the beginning of the observation until it reached its maximum value in April and thereafter decreased. On the other hand, the temperature, salinity and density of the mixed layer started to decrease, increase and increase, respectively, from the end of autumn, and after reaching its minimum, maximum and maximum value in April, it started to increase, decrease and decrease. The temperature of the mixed layer during the winter and spring was close to freezing point and in spring it was colder than the winter. The salinity range during the winter was larger than that during the spring and in general, salinity in spring was higher than that in the winter. In addition, observing the wind intensity and direction showed that the prevailing easterly winds between 12 and 20 December 2003 leads to an ice edge upwelling in the Franklin Bay. Upwelling brought relatively warm and salty waters to the surface and the mixed layer was totally destroyed during this period.

    Conclusion

    Oceanic mixed layer depth is affected by various parameters such as air temperature, ice freezing/melting, intensity and direction of the wind, as well as other oceanic processes such as upwelling. As the air temperature gradually decreases salt rejection due to the ice formation starts. Increasing salinity at the water surface leads to the increased surface layer density which brings convection throughout the cold season, as well as increasing the mixed layer depth. The mixed layer depth reached its maximum in early April, then started to reduce with higher temperature which causes ice to melt. Ice melting results in an increase in surface fresh water that making surface water stratified which leads to decrease the mixed layer depth.

    Keywords: Mixed Layer, Threshold method, Franklin bay, Arctic Ocean
  • Noraddin Hosseinpourazad*, Khadijeh Fatalipour Pages 41-51
    Background and Objectives

    Microalgae are rich sources of active metabolites, which today are considered as important sources of biofuels in addition to medicinal and food uses. In this study, ribosomal markers were used to determine the phylogenetic posation of microalgae species which isolated from the southern coast of the Caspian Sea.

    Methods

    For molecular studies, microalgae grown in suspension culture medium were precipitated using iron (III) chloride solution. After extraction of genomic DNA by freez- thawing method, the gene loci encoding ribosomal subunits (16srDNA) were amplified using 36 pairs oligoes by polymerase chain reaction (PCR), the amplified gene loci were inserted into the pTZ57R /T vector by TA cloning technique then transformed in the Dh5α bacterial and sequenced follow by purification.

    Findings

    Fourteen pairs of primers showed acceptable amplification of target gene in the microalgae genome. The obtained sequences were edited by Vector NTi ver. 11 software and then blasted at the NCBI. Sequences with more than 90% similarity were selected and the molecular distance of the data was estimated by MEGA 6 software and phylogenetic analyzes were performed by calculating the maximum short molecular trees (Maximum Parsimony, MP) for the sequence of the studied genes, and Then, Bootstrap 1000 index was used for analysis to test the accuracy of the nodes.

    Conclusion

    The results of phylogenetic tree and similarity matrix with Maximum Parsimony method for all 14 gene regions showed that the studied species has the lowest genetic distance with the algal strain Spirulina laxissima.

    Keywords: Microalgae, Ribosomes, Molecular classification, 16srDNAA
  • Mohana Mohammadi Movahed, Seyyed Abbas Hosseini, Paria Akbary*, Abdolmajid Hajimoradloo, Seyyed Ali Akbar Hedayati Pages 52-62
    Background and Objectives

    Today, the increasing failure of chemotherapy and antibiotic resistance displayed by pathogenic bacteria infectious agents have caused the screening of new secondary metabolites with various chemical structures of marine crustaceans, molluscs and echinoderms with desirable antibacterial activity. This study was designed to determine the antimicrobial effect of muscle wall methanol and acetone extracts of four species of sea cucumber (Holothuria arenicola, H. leucospilota, Stichopus hermanni, S.horrens) in Chabahar coasts on some rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) pathogenic bacteria (Lactococcus garvieae, Aeromonas hydrophila, Yersinia ruckeri and Streptococcus iniae).

    Methods

    An experimental study was conducted at in vitro conditions. Experimental variables include sea cucumber species, different concentrations of extracts and bacterial strains. After preparing extracts of mentioned sea cucumber by maceration method, the antimicrobial effect of outcome extracts from their muscle wall were investigated by two different methods disk diffusion and well diffusion.

    Findings

    At acetone extract of S.horrens, the highest growth inhibition zone for Y. ruckeri and A. hydrophila bacteria at 12 mg/mL concentration in disk diffusion method (11.10 and 13.03 mm) were seen respectively. Different concentrations of methanol extract of S. hermanni, H. leucospilota and H. arenicola were inactive on the tested bacteria. While, Minimum Inhibitory Concentration (MIC) of acetone extracts of S.horrens for Y. ruckeri and A. hydrophila was 0.625 and 1.25 mg/mL respectively and Minimum Bactericidal Concentration (MBC) for Y. ruckeri and A. hydrophila bacteria were 2.5 and 2.5 mg/mL respectively in well diffusion method.Generally, it type of extract, sea cucumber species and also bacterium strain are influenced on growth inhibition zone, MIC and MBC. Acetone extract of S. hermanni and S. horrens sea cucumbers can prevent the growth of Y.ruckeri bacterium tested by both methods (disk diffusion and well).

    Keywords: Sea cucumber, Extract, Antibacterial activity, Disk diffusion, Well diffusion
  • Motahareh. Asadollahi, Nasrin Sakhaei*, Babak Doustshenas, Kamal Ghanemi, Bita Archangi, Kave Khosraviani Pages 63-72
    Background and Objectives

    The aim of this study was to investigate the morphology and molecular identification of oyster knife Solen dactylus. Razor clams are edible bivalve molluscs that fetch high prices in international markets.

    Methods

    For this purpose, sampling of this species was performed from the designated station in Khowr-e Guban, south of Shadegan wetland. Morphological identification was first performed using valid identification keys. Then, to ensure assurance, molecular identification of the species was performed using amplification of mitochondrial COI region. The resulting genomic sequences were analyzed using Chromas, BioEdit, and Mega 7 software. Blast sequences were also identified in NCBI and phylogenetic tree was constructed.

    Findings

    The results showed that the Solen strictus species and the Solen marginatus species and the present study species (Solen sp.) are in a sister clade and derived from a common ancestor. The sequence of amplified gene fragments with specific COI primers showed 83% similarity to S. strictus, while the two species are similar in appearance, but in morphological studies and the use of identification keys specifications such as palliative tentacles on the front of the foot, small teeth, and measurement of oyster length and width, which are characteristic of S. dactylus and do not exist in S. strictus and S. marginatus species.

    Conclusion

    Therefore, according to morphological and molecular results, Solen sp. species is probably the same as S. dactylus. This species was registered in the NCBI database with the acceptance code QGL52628.

    Keywords: Solen dactylus, Morphological, CO1, Khowr-e Guban, Persian Gulf
  • Sakine Majidi, Masoud Sattari*, Akbar Nasrollahzade, Javid Imanpour Namin, Mehdi Bibak, Mohammad Forouhar Vajargah Pages 73-83
    Background and Objectives

    Determining the age and growth of fish is vital in fisheries management and biology. This information is the foundation for modeling aquatic population dynamics and is employed to analyze fishing data. The relationship between length and weight and some other growth indices of Caspian Vimba persa was studied from autumn 1996 through spring 1997 on the southwestern coasts of the Caspian Sea (Astara, Anzali and Kiashahr).

    Methods

    Sampling was carried out seasonally using beach seine net at three fishing regions e.g., Kiashahr, Astara and Anzali. Each season 8 samples were taken at designated sampling stations (a total of 24 fish each season) except for 9 samples at Anzali stations in the autumn (25 samples in total). In total 73 specimens of Caspian Vimba persa were collected from the sampling stations.

    Findings

    Fish age varied in the range of 0+- 3+ in both females and males. The highest length frequency was observed in the length group of 14-25cm. Mean total length in the whole population, females and males were 18.05± 2.38; 18.61± 2.73 and 17.14±1.29 respectively. Mean total weight in the whole population, female and male were 65.62 ±33.98; 73.89± 39.43 and 52.32±15.78 respectively. Mean fork lengths in the whole population, female and male were 16.05± 2.66; 16.68±2.49 and 15.46± 1.17 respectively. Mean gonadosomatic index was 6.88 ± 4.23. Mean hepatosomatic index and obesity coefficient were 0.98±0.51 and 1.04±0.10 respectively.

    Conclusion

    Analysis of the obesity coefficient showed that the species upholds ‘good’ growth rate.  The Length-weight relationship for the whole population was W = 0.3403L3.403, female W= 0. 003 L3.365 and male W= 0.0047L3.2719. The t test showed that the obtained bvalue was greater than 3 thus the species has a positive allometric growth pattern. Since within the whole sampled fish the W> L3 and CF = K> 1 (obesity coefficient was greater than 1) relationship was applied, it can be concluded that the Caspian Vimba persa are more obese than usual which indicates good feeding condition of fish in the southwestern part of the Caspian Sea.

    Keywords: Vimba persa, Condition factor, Population dynamics, Guilan province, Hepatosomatic
  • Mohsen Mohammadi Galangash*, Ali Echresh, Ali Mohammad Sanati Pages 84-92
    Background and Objectives

    The abstract is one of the most important parts of a paper. The abstract must be presented on a Plastic products have a growing trend in the world due to ease of production, flexibility, strength and economic efficiency. These products are used in a wide range of industries, including construction, automobiles, marine industries, aerospace, electricity and electronics, transportation, medicine and pharmaceuticals, cosmetics, paints, agriculture, home appliances, etc. It can be said that today, plastic has become a part of human life, and no one can claim that who don’t related to plastic on a daily basis. This is illustrated that our environment is facing a huge amount of plastic pollution in air, soil and water. Also this concern is exacerbated by the slow rate degradation of these compounds in nature. The presence of compounds such as phthalates and bisphenols in the structure of plastics, that their carcinogenic effects and hormonal disorders have been reported in humans, can also intensify human concerns in the public health along with environmental issues. Scientists attempts to control the unbridled expansion of plastics in the environment, by changes in the chemical structure of them into biodegradable forms, finding alternative products, and also categorizing main sources of contamination. The largest enclosed water body of the Caspian Sea, with its unique sturgeon fish species and fragile ecological conditions, is one of the most important habitats. Due to the growing trend of development in the surrounding countries of the Caspian Sea, microplastic pollution is increasing in this ecosystem. Owing to ecological importance of this habitat, the present study was conducted on the southwestern shores of the Caspian Sea in the province of Guilan

    Methods

    In this study, sampling of surface sediments from the southwestern coastlines of the Caspian Sea was performed at 13 stations in September and October 2016.  About 3kg of Sediment samples were collected from the surface section of 0-5 cm at each station.  After dewatering, the samples were dried at 60 ° C and then passed through a sieve with a 5 mm mesh for homogenization. In order to separate the microplastics from the sediment samples, a two-step extraction method based on density was done by two saturated solutions prepared from NaCl and NaI. Number of fragments, shape and color separation of microplastics were performed using stereo microscope. The Fourier transform infrared spectroscopy device was also used to identify the chemical structure of microplastics.

    Findings

    A total of 909 microplastic fragments were obtained from sediment samples of the region. The results showed that the amount of microplastics in tourist and commercial centers such as Astara, Bandar Anzali, Caspian free zone and Chamkhaleh regions were more than other stations. Studies have demonstrated that in terms of shape, microplastics separated in three categories including: filaments, disintegrating fragments and membranes. The consequences of spectroscopy demonstrated that the microplastics in the study area are composed of 4 different types of polymers: polyethylene, polypropylene, polyester and polystyrene. The outcomes also displayed that the average microplastic particle size is 1.43 ± 1.06 mm in the region.

    Conclusion

    According to the results, commercial and tourist sectors have a major role in the spread of micro-plastics in the study area. The continued use of fishing nets and plastic ropes in the fishing industry are other sources of this type of pollution in the region.  Among the collected samples, microplastics with polyethylene structure had the highest amount between the groups of polyester, polypropylene and polystyrene. This, illustrates the use of large amounts of plastic bags and bottles in tourist areas has important role in increasing of this type of polymer. The small size of microplastics, in addition to greater ability to be swallowed by aquatic animals, also shows their extraordinary potential as a substrate for the absorption of other pollutants.

    Keywords: Microplastic, Caspian Sea, Sediments, Guilan province
  • Asghar Rashnoodi, Aliashraf Ahmadian* Pages 93-109
    Background and Theoretical Foundations

    Familiarity with the strategies of entering global markets is one of the important components of firm success in achieving greater market share, which they use to overcome the uncertainty caused by the unknown environment, especially in critical situations. The main purpose of this study is to identify the critical success factors in the selection of strategies to enter foreign markets and has been formulated based on the study of companies exporting the country aquatic industry.

    Methodology

    First, by studying the library of internationalization strategies of firms as well as the vital factors of success in choosing a strategy in this field, and using a mixed method research (qualitative-quantitative) in 30 companies exporting seafood through a multiple case study and tested with Theme analysis method, fuzzy Delphi technique, structural-interpretive modeling and partial least squares technique have been analyzed and prioritized. Then, businesses are categorized in terms of facing with Covid-19 pandemic, and the critical success factors for strategy selection process are examined.

    Findings

    Based on the research findings, the strategies used by the exporter firms are: export, foreign direct investment, license and strategic alliances. The results also show that the motivation of business managers, technological advancement level of readiness for internationalization, inter-firm relationships and innovativeness are among the vital factors of success in choosing a strategy to enter the market.

    Conclusion

    Opportunity-creator firms have innovative and global managers, and based on this, a new classification of firm managers and their approaches is presented.

    Keywords: Covid- 19 Pandemic, Business Typology, Critical Success Factors, Seafood Exporters, Iran
  • Samaneh Moghadamzadegan, Mozhgan Emtyazjoo*, Mahnazsadat Sadeghi, Mohammad Rabbani Pages 110-119
    Background and Objectives

    Spirulina platensis is one of the most common and widespread species of cyanobacteria that has been extensively studied in various fields of the food and drug industry. Extensive tests performed on Spirulina show that this cyanobacterium is a unique source of natural bioactive substances with potential healing properties. The aim of this study was to optimize the extraction of the bioactive peptide Spirulina platensis by the enzyme alkaline protease and to investigate the anti-inflammatory properties of the extracted spirulina peptides in mice with intestinal inflammation.

    Methods

    For this purpose, the RSM response surface methodology determined the optimal performance of the enzyme and the extracted peptides were dried in a freeze-dried dryer to determine the molecular weight of the peptide by electrophoresis SDS page space. The resulting peptides were stored at -20°C. To evaluate the anti-inflammatory effects in 25 Balb/C mice with inflammation 4% acetic acid was induced. After ensuring inflammation of peptides with two concentrations (1.6 and 3.8 mg/kg) and omeprazole as positive control and water as negative control to Balb/C mice with intestinal ulcer, gavage and effect These treatments were evaluated on the repair of inflammation.

    Findings

    The results showed that the optimal conditions of enzymatic hydrolysis of alkaline protease were obtained at 60°C, 210 minutes and pH 7.5. Histological

    results

    The presence of inflammation in the control group and in mice with peptide at a concentration of 3.8 (mg/kg) intestinal tissue, crypt and intestinal mucosa was completely regenerated during treatment. In mice treated with peptide at a concentration of 1.6(mg/kg), a relative improvement was achieved and the crypt was regenerated, but damage to the intestinal mucosa was still observed. The alkaline phosphatase enzyme is low in mice that receive the peptide, indicating an improvement in inflammation in these mice.

    Conclusion

    According to the results of this study, the bioactive spirulina peptides were able to treat inflammation in the intestines of mice.

    Keywords: Bioactive peptides, Inflammation, Spirulina, Alkaline protease enzyme, Balb, C mice