فهرست مطالب

نشریه پژوهش های نهج البلاغه
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 49، تابستان 1395)

  • 162 صفحه، بهای روی جلد: 150,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/06/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید جمال الدین دین پرور صفحه 5
  • مصطفی دلشاد تهرانی، مژگان حامی صفحه 7
    پس از رحلت پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله)، وقایعی در حکومت اسلامی رخ داد، که در اثر آن مسلمین به انواع آسیب های اخلاقی مبتلا شدند. زورگویی، بی بصیرتی، قدرت طلبی، و ناهنجاری های اخلاقی از جمله آسیب هایی بود که با ماجرای سقیفه جان تازه ای یافت و در دوره ی خلفا نهادینه شد. بدین سبب، امر هدایت جامعه، با موانع و مشکلاتی روبرو شد. این مقاله با روش تحقیق کتابخانه ای و به روش متن پژوهی، آموزه های امام علی(علیه السلام)، در نهج البلاغه را استخراج، دسته بندی و تحلیل نموده است. نتایج حاصله نشان داد که ریشه های آسیب های اخلاقی عملکرد خلفا، بسیار عمیق بوده، و هسته ی آغازین آن با ماجرای سقیفه شکل گرفت و ریشه ی معضلات دوران حکومت عدل محور امام علی شد.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی اخلاق اجتماعی، کارکرد خلفا، مردم، حکومت امام علی (علیه السلام)، نهج البلاغه
  • منصور پهلوان، فرهاد احمدی آشتیانی صفحه 23
    امروزه بعضی از گروه ها و دولت ها به نام جهاد اسلامی، مرتکب اعمال غیر انسانی می شوند که باعث شده اسلام به عنوان دینی شناخته شود که در مواجهه با دشمن، رعایت هیچ یک از اصول اخلاقی را لازم نمی داند. این مقاله با بررسی سیره امیرمومنان علیه السلام در جنگ ها، اهتمام بر رعایت اصول اخلاقی در برابر دشمن و تنافر تعالیم اسلام با چهره ضد اخلاقی ای که رفتار بعضی از این گروه ها از اسلام ترسیم می کند، آشکار می سازد. بر اساس این بررسی، مقدم شمردن صلح بر جنگ، پرهیز از آغاز کردن جنگ در میدان نبرد، رعایت اصول اخلاقی و پرهیز از پیمان شکنی، ممنوعیت جنگ با غیر جنگ جویان و عدم تعرض به اموال ایشان، دفاع از همرزمان، دعا و خیرخواهی برای دشمن، پرهیز از دشنام دادن به دشمن، نکوهیده بودن فرار از مقابل دشمن، ممنوعیت کشتار جمعی، پرهیز از آسیب زدن به درختان و حیوانات، حفظ عمران و آبادی ها، منع تعقیب کردن فراریان و کشتن مجروحان و رفتار نیک با اسیران در دیدگاه امیر مومنان علیه السلام از اخلاق جهاد شمرده می شود.
    کلیدواژگان: امام علی علیه السلام، معصومان، سیره، جهاد
  • فاطمه علایی رحمانی، فهیمه غلامی نژاد صفحه 41
    توبه و استغفار موضوعی است که در نهج البلاغه و آثار متاثر از آن بسیار به آن پرداخته شده ، از میان آثار متاخر متاثر ، کتاب چهل حدیث امام خمینی دیدگا ها و بیاناتی را از امام خمینی در موضوع توبه و استغفار در بردارد ، که نشانگر این مساله است که امام خمینی از مفاهیم و ادبیات کلام امام علی (ع) در موضوع مذکور تاثیر به سزایی گرفته است. بینامتنیت از جمله روش های مطالعاتی جدید می باشد که به ارتباط و تعامل بین متون می پردازد؛ بر اساس این نظریه متون و گویندگان آنها متاثر از یکدیگر بوده و آگاهانه و یا ناخودآگاه از آثار پیش از خود یا معاصر با خود بهره جسته اند . این پژوهش بر آن است که بینامتنیت نهج البلاغه را در چهل حدیث امام خمینی در موضوع توبه و استغفار بررسی نماید ، تا بتواند تحلیل نوینی از شیوه اقتباس و نحوه تایرپذیری این اندیشمند بزرگ معاصر در تالیفاتش ارائه دهد . با تامل در خوانش دو متن ، می توان به اثبات سیطره و تاثیر فراوان کلام امام علی (ع) بر عارفان و نکته سنجانی همچون امام خمینی دست یافت.با تحلیل و بررسی روند بینامتنیت دو متن ، بیشترین فراوانی به روابط بینامتنی مضمونی و از نوع نفی متوازی و سپس به روابط بینامتنی لفظی از نوع نفی جزئی تعلق پیدا می کند .
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، امام علی (ع)، چهل حدیث، امام خمینی (ره)، بینا متنیت، توبه و استغفار
  • مریم صانع پور صفحه 63
    مطالعات شیعه شناسانه غرب که در قرن نوزدهم آغاز شد در قرن بیستم با روندی منظم ادامه یافت. این پژوهش ها به تناسب رویکردهای استعماری و سوژه محور مدرنیته غربی ابتدا با معیارهای اروپایی مورد بررسی قرار می گرفت واز واقع نمایی کمتری برخوردار بود؛این رویکرد تا سال های اخیر ادامه داشت؛ روش تاریخ نگارانه مونتگمری وات چنین رویکردی دارد. اما در قرن بیست و یکم یعنی دوره پسا استعماری،پدیدار شناسانی مانند هانری کوربن از معیارهای جوامع مورد پژوهش،برای ارزیابی ادیان آن جوامع استفاده کردند و به این ترتیب دین پژوهی ها از نتایجی واقعی تر برخوردار شد.کوربن در دین پژوهی پدیدارشناسانه اش، برخلاف وات(که گزارش های دینی را در تاریخ خطی بررسی می کرد) گزارش های دینی را در تاریخ دوری بررسی کرد و بر این اساس به نتایجی متضاد با نتایج وات دست یافت.دین پژوهی میرچا الیاده، اما روش «پدیدارشناسی تاریخی» را اتخاذ کرد به گونه ای که گزارش های تاریخ دینی را هم در تاریخ خطی و هم در تاریخ دوری بررسی می کرد و به این ترتیب به نتایجی واقعی تر از روش های «تاریخ گرایی» و «پدیدارشناسی» دست یافت. در این مقاله با تمرکز بر «امامت علی(ع)» سه روش مزبور یعنی تاریخ گرایی، پدیدارشناسی و پدیدارشناسی تاریخی مورد ارزیابی قرار می گیرد و میزان واقع نمایی هر یک بررسی می شود.
    کلیدواژگان: شیعه پژوهی، تاریخ گرایی، پدیدارشناسی، پدیدارشناسی تاریخی، امامت
  • مریم قبادی، صدیقه محمداسماعیل، زهره میرحسینی صفحه 85
    هدف از تحقیق حاضر، تحلیل محتوای مقالات موجود در شماره های 30 تا 45 فصل نامه النهج می باشد.روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش تحلیل محتوا است. یافته ها نشان داد که مقالات به نسبت بالایی دارای شباهت موضوعی و محتوایی هستند و بیش ترین پوشش موضوعی به موضوع الهیات اختصاص دارد. بیش ترین مقاله ها دارای ساخت تحلیلی و دارای موضوع بندی علوم انسانی بوده بیشترین استنادهای ابراز شده در مقاله های مورد بررسی(6/71 درصد) به محققان و پژوهشگران علمی است. مخاطب (6/ درصد 51) مقالات عموم افراد جامعه و مخاطب (9/30 درصد) از مقالات مدیران و مسئولان حکومتی هستند. بیشترین روش تحقیق (6/87 درصد) مقالات روش سندی و هدف (0/60 درصد) مقالات بنیادی بوده و (4/79درصد) نویسندگان مقالات مرد و (6/20 درصد) نویسندگان مقالات زن هستند.بیشترین مرتبه علمی نویسندگان در مقاله های مورد بررسی عبارت است از؛ «استاد درصد5/26»، «دانشجوی دکتری درصد4/19» و «استادیار درصد8/18».(5/72 درصد) مقالات بین رشته ای و (درصد8/75 درصد) مقالات دارای منابع ردیف اول هستند از 2635 استناد در مقاله های مورد بررسی استناد به کتاب، (6/34 درصد) استناد به مقاله، (3/17 درصد) استناد به پایان نامه و (2/0 درصد) استناد به سایت هست.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، مقالات فصلنامه النهج، فصلنامه النهج، نهج البلاغه
  • عباس یارمحمدی، علی باقر طاهری نیا، عبدالمطلب رشیدی صفحه 105
    آنچه در ترجمه متون اهمیت فراوان دارد، شناخت تفاوتهای ادبی و بلاغی و فرهنگی میان زبا نها و ادبیات آنها و معیارهای بلاغی و فصاحت و وجود ضرب المثللها و استعارات آن است. وجود دشوار ی ها در زبان عربی و متون قرآن و روایات، به خصوص نهج البلاغه باعث شده است که کار ترجمه ی آنها بسیار دشوار به نظر رسد. با این حال ترجمه های زیادی از نهج البلاغه از گذشته تا عصر معاصر انجام گرفته است. در این مقاله گزیده هایی از ترجمه نهج البلاغه توسط مترجم معاصر محمد دشتی در روش و ویرایشهای متن و ترجمه آن و تحلیل موضوعات بلاغی و نحوی و همچنین توجه به رویدادهای تاریخی در امر ترجمه و رعایت فن ادبی و... مورد نقد قرار گرفت. بر اساس این تحقیق انتقادهایی بر این ترجمه مترتب است، که برای دستیابی به معنای درستتر برای اهل تحقیق و پژوهش کافی نخواهد بود. این موارد بیشتر شامل عدم رعایت دقت در فن ترجمه و اضافات تحلیلی و توصیفی و جا افتادگی های متنی و بلاغی است.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، ترجمه محمد دشتی، ترجمه، متن، نقد
  • عباس زارعی صفحه 135
    از روش های مهم تفسیری برگرفته شده از سیره اهل بیت(ع ) روش تفسیرقرآن به قرآن است. این روش مورد توجه علامه طباطبایی قرار گرفت. علامه با در نظر گرفتن اصل مهم عدم افتراق قرآن و اهل بیت(ع )، تفسیر واقعی قرآن مشتمل بر ظاهر و باطن را مختص به معصومین(علیهم السلام) می داند؛ جستار پیش روی با رویکرد توصیفی- تحلیلی به بررسی مبانی علامه در بهره گیری از روایات می پردازد. در دیدگاه مفسر قرآن در برخورد با روایت چند اصل مهم وجود دارد: عدم افتراق قرآن و معصوم؛ اصالت و رجحان دریافت اهل بیت(ع ) از قرآن؛ اهمیت کلیدی روایات معصومین(علیهم السلام) در تفسیر قرآن؛ امکان روش تفسیر قرآن به روایت در خلال روش تفسیر قرآن به قرآن؛ اصل تطبیق در روایات تفسیری؛ اصل جبران ضعف سند و قوت دلالت؛ اصل ترجیح ظواهر بر نصوص روایات.
    کلیدواژگان: المیزان، تفسیر قرآن به قرآن، روایات، علامه طباطبایی
|
  • Mojgan Hami, Mostafa Delshad Tehrani Page 7
    After the death of the Holy Prophet, events in the Islamic state that Muslims were suffering all kinds of ethical issues. Bullying, Bybsyrty, dedication, and moral abnormality such as the damage that the event Saqifah form again during the guided caliphs became institutionalized and the community, facing hurdles. This paper library research method and the method of research text, the teachings of Imam Ali (PBUH), in Nahjolbalagha to extract, categorize and analyze is. The results showed that the roots of moral issues caliphs performance is important, and root problems of the reign of Imam Ali.
    Keywords: Pathology social ethics, the function of the caliphs, the people, the rule of Imam Ali (PBUH), Nahj
  • Farhad Ahmadi Ashtiani, Mansour Pahlevan Page 23
    Today, some groups of government called the Islamic Jihad are committed inhumane acts. This has caused Islam to be recognized as a religion in the face of the enemy, not immorality. According to the study, priority of peace over war, avoiding war, ethics and avoiding infidelity, ban war against civilians and protect their property, defense of comrades, prayer and charity for enemies, not cursing the enemy, ban mass destruction, to avoid damaging the trees and animals, preserve oases, not chasing fugitives and good manners not to kill the wounded and prisoners of war ethics is considered the viewpoints of Imam Ali.
    Keywords: Imam Ali, the Imams, Biography of Imams, gihad, war
  • Fatemeh Alaee Rahmani, Fahime Gholaminejad Page 41
    Repentance and asking for forgiveness are the two subjects dealt with a lot in Nahj al-Balagha and other works influenced by it. Among the contemporary works, Alarba’un Hadithan by Imam Khomeini contains views and ideas about the issue of repentance and asking for forgiveness. This shows that Imam Khomeini was effectively under the influence of Imam Ali’s ideas and literature. On the other hand, one of the new methods of studying a text is intertextuality which is dealing with connection and relations between texts; according to this method, texts and their writers are under influence of each other and they benefit consciously or unconsciously from their former or contemporary works. Therefore, this research is trying to review Inter textuality of Nahj al-Balagha in Alarba’un Hadithan by Imam Khomeini on the issue of repentance and asking for forgiveness, in order to provide a new analysis from Imam Khomeini’s adopted methods and the ways of being influenced by Nahj al-Balagha. Reviewing the two texts reveals the reign and great influence of Imam Ali’s words on mystics such as Imam Khomeini. Also, through intertextual analysis of the two texts, the research comes to this conclusion that the most frequent theme of intertextual relation is the purports one which comes from the parallel negation type and then the rhetorical intertextual relation drawing from particular negation type.
    Keywords: Nahj al-Balagha, Imam Ali (peace be upon him), Alarbaun Hadithan, Imam Khomeini, Intertextuality, Repentance, asking for forgiveness
  • Maryam Sanepour Page 63
    Western Shi ’a studies begin in nineteen century, and continue in twentieth century seriously and orderly. The first methodology of These researches was subjective because of modernity and colonialism conditions, so were not detecting Truth about Shi’ism ;For example historicism of Montgomery Watt that researches about historical time of shi’ism . But some of western philosophies introduce the method of phenomenology in twenty one century; This method has a post colonialism approach. Henry Corbin is a phenomenologist and researches about context of shi’ism. His researches result contrary of researches of Watt. The methodology of Mircea Eliade is phenomenology of history . this method results better than Watt’s historicism and Corbin’s phenomenology because phenomenology of history researches about both of shi’ism’s time and context. This article survey methods of historicism, phenomenology, and phenomenology of history in Western Shi ’a studies.
    Keywords: Shi ism, historicism, phenomenology, phenomenology of history, Imamat
  • Maryam Ghobadi, Zohre Mirhosseini, Sedigheh Mohammad Esmaeil Page 85
    The aim of this study is to content analyze the content of the articles in Numbers 30 to 45of journal is Nahjolbalaghe. The method used in this research is content analysis. This study showed that a high proportion of articles with similar subject matter and content and the highest coverage is devoted to theological subjects. articles has Threaded Threaded highest analytical framework and Humanities has been expressed in articles Most citations of cases (71/6%) of researchers covering. Contact (51/6%) articles and contact the general population (30.9%) of the articles are executives and government officials. Most Methodology (87/6%) Articles of document and target (60%) were fundamental articles (4/79 percent) and male authors (20/6%) Authors times Lmynvysndgan Hstnd.byshtryn woman in article examined the ‘Master of 26/5% “,” PhD student of 19/4% “and” professor of 18/8%. “(72/5%) between Rshth¬Ay and articles (75/8%) articles resources first row from 2635 Mqalh¬Hay cited in the study, according to the book, (34/6%), according to the article (17/3%) based on the dissertation and (./2%), according to the site as well.
    Keywords: content analysis, articles, gournal of pazhoheshhaye nahj ol balagha
  • Abass Yarmohammadi, Alibagher Taherinia, Abdolmattale Shirazi Page 105
    The translation is important¡findthe perfectmeansto conveyaccurateand understandablefirstspeakerof thetarget language and Knowledge of literary and cultural differences between nations as well as knowledge of language and literature standards in their eloquenceThere are some subtleties in Arabic, sometimes causing difficulty of translating the Quran, Nahj, traditions and some Arabic texts were From the past to the present translation has been a lot of Nahj. Translation Translator contemporary Mohammad Dashti is one of them This article is an excerpt from his interpretation of the method, style, text editing, translation and analysis of issues and rhetorical way, observing the literary arts And also due to historical events and critically examined. This paper seeks to answer this translation ە question are plain cash translation Whether "plain Drtrjm from any ground rules have been met And the interpreter would need to be handled carefully? The study translation criticism on Mr. Dashti imports That the right understanding of researchers and scholars. These problems include issues such as: Lack of sufficient precision in translations, additions analytical and descriptive, contextual and rhetorical and is fit impairments. It is noteworthy that The author of this criticism is objective grounds To conduct research and studies in this field.
    Keywords: Nahjolbalaghe, plain, translation, text, Review
  • Abbas Zarei Page 135
    Quran to Quran expository method is one of the nowadays chosen methods by interpretors that Allame Tabatabai used it in Almizan commentary. Studying Allame Tabatabai criteria in using narratives makes it clear that narratives play an important role in his interpretation insofar as he thinks some Signs are not interpreted without narratives. The research with a descriptive – honorific method considers Allame criteria in using narratives in Almizan and his other traces. As a result, Allame bases in confronting narratives are:Quran and Maasum undistinguishness, Ahl-Albayt understanding preference and originality, key importance of Maasum narratives in Quran interpretation, possibility of Quran to narrative method meanwhile Quran to Quran expository method, adjustment in expository narratives, document weakness restitution and implication strongness, face preference upon text and narratives.
    Keywords: Almizan, Quran to Quran expository, narratives, Allame Tabatabai