فهرست مطالب

پژوهش های نهج البلاغه - سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 50، پاییز 1395)

نشریه پژوهش های نهج البلاغه
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 50، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 7
  • آزاده عباسی صفحه 9
    تصویرآفرینی، شیوه ای هنری برای بیان مطالب است. این شیوه که مناسب با طبع آدمی است در قرآن و متون اسلامی نیز مورد توجه قرار گرفته است و با این روش موجودات و مظاهر عالم هستی به صورت زنده و پویا مقابل دیدگان مخاطبان قرار داده شده است. تصویرآفرینی مناسب ترین روش در آشکار نمودن مقصود و تاثیرگذاری بر مخاطب است. این تاثیر، زمانی دوچندان می شود که تصاویر با فطریات و بدیهیات هماهنگ باشد. بعد از قرآن کریم، استفاده از زبان تصویر در نهج البلاغه نیز مشاهده می شود. نهج البلاغه با زبان تصویر با همه وجود انسان؛ عقل، حس و وجدان او سخن گفته است. امام علی× در سخنان نغز و بلیغ خود، چشم اندازهای بدیع جهان هستی را در مقابل دیدگان خوانندگان ترسیم نموده است. در این نوشتار برخی از این تصاویر در مورد زمین، آسمان، کوه ها، ابرها و برخی پرندگان مانند طاووس و خفاش، مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تصویرآفرینی، صور خیال، روش تاثیر، مخاطب شناسی
  • محسن قاسم پور، سیدمحمدحسن لواسانی صفحه 31
    عقل و تفکر وجه بارز امتیاز انسان است. گوهر عقل با پرسش گری بارور می شود. از این رو در آموزه های اسلامی در روند معرفت افزایی انسان، روحیه کنجکاوی و پرسش گری او مورد تشویق قرار گرفته است. مفهوم عباراتی نظیر: «سل تفقها و لا تسال تعنتا» و «سلونی قبل ان تفقدونی» در نهج البلاغه، از یک سو بیانگر ضرورت پرسش گری در کنار انگیزه سوال وی است و از سوی دیگر پاسخ گویی شایسته به پرسش ها را مورد تاکید قرار داده است. این پژوهش، نحوه و گونه های پاسخ امام× را معطوف به ارتقاء جایگاه انسانی و در راستای تربیت وی برای نیل به مراتب کمال می داند و در یک نگاه کلی مواجهه امام× را در چنین مواردی، پاسخ به حس کنجکاوی برخاسته از فطرت آدمی پرسش گران و به رسمیت شناختن خصوصیت حق طلبی آدمیان می داند. در نظر داشتن مولفه هایی نظیر ویژگی های شخصیتی پرسش گر و فضای پرسش و باورهای حاکم بر آن و موضوع مورد سوال، امام× را بر آن داشته تا گاهی به سوال ها، پاسخی شفاف بدهد و زمانی بنا به مصالحی از پاسخ گویی امتناع ورزد، همان گونه که گاهی پاسخ ها اجمالی و زمانی تفصیلی و همراه با تحلیل، اقناع و اتمام حجت و روشنگری است.
    کلیدواژگان: پرسش گری، شیوه پاسخ دهی، تعاملات پاسخ گویانه
  • زهرا خیراللهی، محمود خیراللهی صفحه 55
    عده ای مسائل اخلاقی را به عنوان امری خصوصی در زندگی شخصی انگاشته و برخی آن را از مسائل مقدس روحانی و معنوی موثر در سرای آخرت و امری دست نیافتنی دانسته اند و برخی اخلاق را مانع بزرگ آزادی پنداشته اند. امام علی× معتقد است که اخلاق نه تنها برای سرای آخرت سعادت آفرین است بلکه برای همین زندگی دنیوی نیز یک ضررت است و انسان برای نیک بختی در طول زندگی خود چاره ای جز طی مسیر مکارم اخلاق ندارد. گرچه علم و معرفت، مال و ثروت، جاه و مقام و شرافت نسبی، باعث ارتقاء شخصیت انسان می شود اما این همه در پرتو اخلاق معنا می یابد، به گونه ای که اگر اخلاق حذف گردد، برای شخصیت انسان چیزی باقی نمی ماند. از سوی دیگر رعایت اصول اخلاقی، در بحران ها و فرازهای بلند و نشیب های تند زندگی، کار ساده ای نیست و نیازمند عزم راسخ و پشتوانه ای نیرومند است. این مقاله با محوریت فرامین امیرمومنان×، درصدد بررسی عواملی است که می تواند عزم جوانح انسان را در پایبندی به اصول اخلاقی راسخ تر گرداند.
    کلیدواژگان: اصول اخلاقی، اخلاق اسلامی، پشتوانه اخلاق، سبک زندگی
  • علیرضا کمالی، مجید معارف صفحه 73
    هر جامعه ای برای جلوگیری از هرج و مرج نیازمند تشکیل حکومت است. در حکومت اسلامی حاکمیت مطلق از آن خدای قادر و متعال است. خدای سبحان افرادی را به صراحت یا اشاره برای اداره حکومت اسلامی منصوب نموده است. از آنجا که دایره حکومت اسلامی گسترده است و یک نفر به تنهایی نمی تواند تمام سرزمین های اسلامی را اداره نماید، باید با انتصاب مدیران شایسته در رده های مختلف سازمان ها اداره امور مردم با حفظ رعایت سلسله مراتب سازمانی به خوبی به انجام رسد. با بررسی سیره امام علی× و متون حکومتی برجای مانده از آن حضرت، دانسته می شود که امام در حکومت کوتاه خویش برای انتصاب و ادامه حاکمیت مدیران معیارهایی را قرار داده است، بر اساس این معیارها بخش زیادی از مدیران دولت پیشین از سمت خود عزل شده اند. در این مقاله مهم ترین این ویژگی ها مورد بررسی قرار گرفته است که عبارتند از: ایمان، تقوا، عدالت، امانت داری، صداقت، اصالت خانوادگی، نداشتن سوء پیشینه، نظم و انضباط، تجربه و اطاعت پذیری.
    کلیدواژگان: حکومت علوی، نیروی انسانی، معیارهای گزینش، عزل و نصب
  • نصرالله شاملی، علی بناییان اصفهانی صفحه 91
    «ورع» و «عفت» از جمله مفردات اخلاقی در نهج البلاغه است. «ورع» در لغت به معنای دوری از گناه است و به شخصی که پیوسته از گناهان دوری کند پرهیزکار یا ور ع گفته می شود. این واژه از واژگان کاربردی در بحث اخلاق و سلوک عرفانی است و در اصطلاح معناشناسی، دارای خاصیت اشتراک معنوی است، بدین گونه که ورع دارای یک معنای کلی است و تحت آن مصادیق فراوانی را می توان جای داد. اینکه «ورع» در مصادیق خود دارای چه معانی است، بستگی به قرار گرفتن در سیستم معنایی دارد؛ اگر در مرکز سیستم قرار داشته باشد، با معنای تقوا مترادف است و اگر یک عنصر از عناصر سیستم باشد، معنای آن با تقوا متفاوت است. «ورع» با عناصر خاصی مانند تقوا، زهد، عفت، عصمت و نزاهت هم سیستم می شود. «عفت» نیز مانند واژگان عصمت، ورع و زهد، بر گونه ای از بازدارندگی یا منع و بازداشت دلالت می کند و این همان مفهوم دلالی یا معنای مفهومی است که دارای مصادیق گوناگون بر حسب اوضاع و شرایط متن و فرامتن است. بنابر این «عفت» از مقوله مشترک معنوی است و در یک سیستم معنایی، مصادیق دقیق آن روشن می شود.
    کلیدواژگان: اخلاق، عرفان، ورع، عفت، معناشناسی، میدان معناشناسی
  • رضا خسروی، نجف لک زایی صفحه 107
    امنیت در تمامی ابعاد آن، به عنوان یکی از اساسی ترین و ضروری ترین نیاز انسان ها مورد توجه دین مبین اسلام قرار دارد. یکی از ابعاد امنیت، امنیت اقتصادی است. توسعه و پیشرفت اقتصادی و عمران و آبادانی سرزمین، نیازمند ایجاد و ارتقاء امنیت اقتصادی است. امنیت اقتصادی، حاصل شناخت عوامل و موانع، تهدیدها، روش تحصیل و راهکارها و آثار آن است. حکومت هر چند کوتاه امیرمومنان× و تاکید ایشان بر ایجاد فضای اقتصادی سالم و به تعبیر امروزی امنیت اقتصادی، می تواند الگویی کامل و نیکو از ایجاد و ثبات امنیت اقتصادی را به تصویر کشاند. مقاله حاضر در صدد بررسی و بیان نقش و جایگاه امنیت اقتصادی و عوامل و موانع امنیت اقتصادی از دیدگاه امیرمومنان× و روش های تحصیل و راهکارها مورد استفاده ایشان در ایجاد و ارتقاء امنیت اقتصادی است.
    کلیدواژگان: امنیت، امنیت اقتصادی، عهد مالک اشتر، نامه 53
  • بی بی سادات ر ضی بهابادی_فتحیه فتاحی زاده_زهرا حاجی عسکری_فرشته معتمد لنگرودی صفحه 135
    کتاب «الغدیر» با تکیه بر منابع اهل سنت در جهت اثبات ولایت امام علی× نگاشته شده است. علامه امینی در اثبات این موضوع به آیات قرآن، احادیث، اشعار و گزارش های تاریخی استناد نموده است. آیات اکمال، تبلیغ و عذاب واقع از مهم ترین آیات و حدیث غدیر از مهم ترین روایات مورد استناد الغدیر است. امینی در باب اشعار به 150 غدیریه استناد کرده است. روش عمومی الغدیر در همه این استنادها آن است که افزون بر اثبات واقعه غدیر و انتصاب امام علی× به جانشینی پیامبر اکرم|، به فضایل و مناقب امام× نیز می پردازد. تبیین صحت سند و تواتر حدیث غدیر از روش های خاص علامه در بحث احادیث است. امینی در ذکر غدیریه ها نیز روش خاص خود را دارد. وی در مسیر اثبات ولایت به ذکر شعر شاعران وابسته به گروه و نژاد خاصی بسنده نکرده و به بیان اشعار شاعران عامی و دانشمند و نیز شاعران غیر عرب و غیر مسلمان و حتی مخالف حضرت نیز پرداخته است.
    کلیدواژگان: الغدیر، محمدهادی امینی، روش استناد، اثبات ولایت، فضایل امام علی (ع)
|
  • Azadeh Abbasi Page 9
    Creating images is regarded as an artistic method of expression. The method¡ being one in harmony with human nature¡ has been used in holy Quran and Islamic texts and¡ in this way¡ creatures and phenomena have been put exposed to addressees` eyes as living and dynamic beings. Creating images is regarded as the most appropriate method for expressing one`s purpose and affecting addressees. The affection would be intensified in the case of being in harmony with human nature and self-evident perceptions. Following the holy Quran¡ using such a method has been current in Nahj al-Balagha. The book has spoken to human intellect¡ sense and conscience all. Imam Ali (a) in his mellifluous and eloquent speeches¡ has drawn interesting scenes of the universe for his addressees in his speeches. In the paper¡ some cases of his image-creating of earth¡ sky¡ mountains¡ clouds and some birds such as peacock and bat have been studied.
    Keywords: Image, Creating, Imaginary Forms, Method of Affection, Knowledge of Addressee
  • Mohsen Qasempoor, Seyyed Mohammad Hasan Lavasani Page 31
    Reasoning and thinking have been known as particularities of human being. Therefore¡ in Islamic teachings on human awareness¡ human state of being curious and questioner has been encouraged. Such phrases as: »ask for finding out¡ don’t ask for bothering «and» ask me before you miss me« in Nahj al-Balaghah on one hand¡ refer to the necessity of asking question along with the motif of questioner and on the other hand¡ to reasonable answer. The paper has viewed Imams manner of answering as a considerable way for educating questioners¡ satisfying crucial sense of them and emphasizing their state of being right seeker. When facing questions¡ he has regarded all necessary grounds in the field and¡ therefore¡ taken different positions including¡ clearly answering¡ not answering¡ answering in brief and answering in detail with analysis and full description.
    Keywords: State of Being Questioner, Manner of Answering, Responsible Interactions
  • Zahra Kheirollahi, Mahmood Kheirollahi Page 55
    On the whole¡ there may be found three views on moral problems including a private affair in personal life¡ a spiritual and holy affair effective in everlasting world and not accessible and a considerable obstacle against freedom. Imam Ali (a) has viewed morality not only useful for happiness in the everlasting but also necessary for this world. Therefore¡ there may not be found an agent for man`s happiness in this life other than morality. Knowledge¡ wealth¡ rank and family honor lead to high personality¡ yet all these may only happen with regard to morality. Needless to say¡ it should be stated that moral deed is not easy during difficult circumstances of life and need to some powerful supporter grounds. The paper¡ focusing on Imam`s commands¡ has sought to study those agents of considerable effects in deepening roots of moral principles in human being.
    Keywords: Moral Principles, Islamic Moral, Moral Supporter, Life Style.
  • Alireza Kamali, Majid Maaref Page 73
    To oppose anarchy¡ human societies need to government. On Islamic teachings¡ absolute sovereignty belongs only to God¡ The Exalted. God¡ The Supreme¡ has explicitly or implicitly chosen some people as governor. As the realm of Islamic governor is widespread and¡ therefore¡ may not be governed by one person¡ it is necessary to appoint competent peoples to administrate social and organizational affairs satisfactorily. Regarding Imam Ali`s manner of governmental life and his speeches in the field¡ it would become clear that Imam appointed his managers based on special norms. Relying on the norms¡ a large number of managers of the precedent state were dismissed. The paper has studied Imam`s most important norms including religious faith¡ purity¡ justice¡ trustworthiness¡ truthfulness¡ family¡ lack of bad background¡ order and discipline¡ experience and state of being obedient.
    Keywords: Alawi Government, Human Agent, Norms of Appointment, Dismissal, Appointment.
  • Nasrollah Shameli, Ali Banaeian Esfahani Page 91
    Vara` and effat have been used in Nahj al=Balaghah as two words. The former means to avoid sin; one avoiding sins¡ therefore¡ is called one of vara` or pious. The word has been used in moral and mysticism with the same meaning in all cases of usage in such a way that it has a universal meaning with many samples. The question that what vara` means in its samples is based on its system of meaning; given being in center of system means the same as taqwa¡ while given its being one element of the system¡ it does not mean taqwa. Vara` is systematically in harmony with special elements as taqwa¡ zohd¡ esmat and nezahat. The latter also like esmat¡ vara` and zohd refer to prevention and it is just the same meaning being of various samples in according to different conditions and states of text or paratext. Effat¡ therefore¡ is of the same meaning in all its cases of usage and its exact meaning would be clear in a system of meaning.
    Keywords: Moral, MysticismVara', Effat, Semantics, Semantic Field.
  • Reza Khosrawi, Najaf Lakzaei Page 107
    Security¡ with all its aspects¡ has been known as one of most fundamental and essential human needs in Islam. One aspect of security is economic security. Economic development and land reclamation need to prepare and upgrade economic security. Economic security is produced by knowing agents and obstacles¡ threats¡ manner of establishment and working procedures and its effects. Imam Ali`s short government and his emphasis on sane economic space¡ that is¡ economic security¡ may give a full and good model for establishing and upgrading economic security. The paper has studied importance of economic security¡ agents for and against it and Imam`s manners in the field.
    Keywords: Security, Economic Security, Malek Ashtar's Treaty, Letter 53.
  • Bibi Sadat Razi Behabadi, Fathiyah Fattahizadeh, Zahra Hajiaskari, Fereshteh Moatamd Langroodi Page 135
    The book of Alghadir has been compiled to prove Imam Ali`s guardianship on the basis of Sunni sources. Allameh Amini for the purpose has relied on Quranic verses¡ traditions¡ poems and historical records. The verses of ekmal¡ tabligh and azabe waqe and hadithe Ghadir are used as the most important verses and tradition. The author has mentioned 150 poems in the field. Common method for all documentations is so that in addition to Imam Ali`s guardianship¡ his virtues and perfections are also explained. Amini has paid special attention to validity of documents and frequently stated quality of hadithe Ghadir. Again in the case of poems¡ he has taken a particular method of explanation. He has explained this reality with reliance on the poems of all different poets including non-Arab¡ non-Muslim and even Imam Ali`s enemies` poems.
    Keywords: Alghadir, Mohamadhadi Amini, Method of Documentation, Proving Guardianship, Imam Ali's Virtues.