فهرست مطالب

آموزش مهندسی ایران - پیاپی 26 (تابستان 1384)

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 26 (تابستان 1384)

  • 199 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1384/05/24
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقالات
  • جلال حجازی، پرویز دوامی، غلامحسین دانشی، افسر سیار، ناصر توحیدی، سعید ناطق، کمال جان قربان صفحه 1

    با آنکه رشته مهندسی مواد به علوم پایه بسیار نزدیک است، ولی عناصر آن به گونه ای است که در گروه آموزشی مهندسی مطالعه می شود و به همین دلیل، هدف (توانایی)، فلسفه (دانایی) و اخلاق (جهان پایی) آن در حوزه مهندسی تعریف و تبیین می شود. وابستگی های علمی، مهندسی، فناوری، طراحی و اقتصادی این رشته به حدی است که ناگزیر برای انتخاب دانشجو باید به قابلیت های علمی (چپ مغزی) و طراحی (راست مغزی) آنان توجه شود. در نتیجه گیری و سگالش روش های پیشنهادی مورد بحث قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش، آموزش مهندسی، مهندسی مواد و علم مواد
  • پرویز دوامی صفحه 21
    با تحولات پر شتاب علوم و فناوری در جهان به همراه پدیده جهانی شدن اقتصاد، صنعت و فناوری و ورود مفاهیمی چون دهکده جهانی، توسعه پایدار، فرار مغزها و گردش اندیشه ها، آموزش های فنی و مهندسی با نیازها و الزامات جدیدی روبه رو شده است. از طرف دیگر، کشورها ضمن پذیرش این واقعیت ها در جهت تامین و اولویت های اقتصادی خود ناگزیر به تعیین نیازهای جامعه بر اساس مزیت های نسبی کشور و اولویت های اقتصادی ملی هستند. ...
    کلیدواژگان: آموزش مهندسی متالورژی و علوم و مهندسی مواد در ایران و مدلی برای آموزش مهندسی متالورژی در ایران
  • جلال حجازی صفحه 41
    پس از مقدمه کوتاهی که به ترسیم موقعیت فنی و مهندسی ایران در قرن نوزدهم اختصاص دارد، ریشه های تاریخی آموزش های نوین فنی و مهندسی متالورژی و مواد در ایران از تاسیس دارالفنون تا زمان کنونی (1382) تجزیه و سپس ترکیب گرایش ها بعد از انقلاب فرهنگی مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. در هر قسمتی که ضرورت داشته است به چندی، چونی و چرایی ها اشاره و در پایان در نتیجه گیری و سگالش، توسعه مراکز آموزشی متالورژی و مواد، افزایش جمعیت دانشجویی و تجزیه و ترکیب گرایش تحلیل می شود.
    کلیدواژگان: آموزش، مهندسی، متالورژی، مواد، گرایشهای متالورژی و دانشگاه های ایران
  • جلال حجازی، پرویز دوامی، ناصر توحیدی صفحه 61
    در این مقاله تاریخ مهندسی در اروپا با تاکید بر متالورژی، علم و مهندسی مواد بررسی و شرح فعالیت های علمی و صنعتی مهندسان برجسته این حوزه آورده شده است. ایجاد و توسعه مراکز دانشگاهی در زمینه مهندسی مواد و متالورژی در اروپا شرح داده شده و به اختصار مقایسه ای نیز از نظر همزمانی با وضعیت کشورمان در ایران و عوامل موثر بر پیشرفت این شاخه از مهندسی در اروپا صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: تاریخ متالورژی در اروپا، تاریخ مهندسی مواد در اروپا و انقلاب صنعتی
  • جلال حجازی، مرضیه خیرخواه صفحه 77

    این مقاله گزارشی از وضعیت آموزش مهندسی متالورژی و علم مواد در ایران در سال 1382 است. در این گزارش به تعداد دانشجویان، نام شهرها و رشته هایی که وجود دارد و مقاطع تحصیلی رشته مهندسی مواد و متالورژی (کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکتری) اشاره و اطلاعات و آمار نسبتا دقیقی ارائه شده است.

    کلیدواژگان: مهندس مواد، مهندسی متالورژی، مهندسی شکل دهی فلزات، ریخته گری و نام دانشگاه ها
  • جلال حجازی، غلامحسین دانشی، پرویز دوامی صفحه 91

    مهندسی مواد و متالورژی یکی از رشته های آموزشی است که هدف های اشتغالی روشنی دارد. بر اساس آمار و اطلاعات بیش از 60% از مجموع حدود 130 هزار نفر از فارغ التحصیلان این رشته (متالورژی و سرامیک) به صورت مستقیم و غیر مستقیم در صنعت شاغل هستند و وضعیت اشتغال در مراکز طراحی و مهندسی، مراکز پژوهشی، مراکز آموزشی پیش دانشگاهی، عضویت در هیئت علمی دانشگاه ها و مشاغل غیر مهندسی مواد نیز بررسی و نسبت یابی شده اند....

    کلیدواژگان: هدف های اشتغالی، مهندسی مواد، مهندسی متالورژی، صنعت، دانشگاه، آموزشگاه های حرفه ای، مراکز پژوهشی و مقاطع تحصیلی
  • جلال حجازی صفحه 113
    نسبت استاد دانشجو به عنوان یکی از عوامل ارزیابی کیفی به کار می رود. در این مقاله این نسبت با توجه به هزینه دانشگاهی مدرسان، رشته ها و گرایش ها و مقاطع آموزشی و تعداد دانشجویان در هر مقطع و با توجه به تعداد دروس بررسی شده است. هر چند این روند می تواند برای تمام رشته های آموزشی به عنوان مدلی به کار رود، ولی فرمول ارائه شده در پایان مقاله بر اساس شرایط آموزش مهندسی مواد نتیجه گیری شده است.
    کلیدواژگان: استاد، دانشجو، مدرس، گرایش، سرامیک، متالورژی و مواد
  • جلال حجازی، مرضیه خیرخواه صفحه 129
    آموزش استاد شاگردی قدیمی ترین روش آموزش فنی و حرفه ای است. عناصر موثر در این نظام نظیر هدف، سن و شرایط آموزشگیر، رابطه استاد شاگرد، نحوه آزمون و روش استاد شدن شاگرد مورد مطالعه قرار می گیرند. هر چند این روش برای کاربرد در دوران کنونی محدودیت های بسیاری دارد، ولی شناسایی و تحلیل عناصر آن و به ویژه هدف های اشتغالی و ارتباطی آن می تواند برای آموزش مهندسی بازسازی شود. در نتیجه گیری، محدودیت ها و ویژگی های این نوع آموزش مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: آموزش حرفه ای، آموزش مهندسی، صنعت، انجمن و کارآموزی
  • غلامحسین دانشی صفحه 141
    کشف و استفاده از فلزات یکی از مهمترین دستاوردها در تاریخ بشری است. فلزات مواد اولیه اصلی در تولید ابزار و وسایل مهندسی بوده و کشف آنها نقش مهمی در پیشرفت بشری داشته است. بجز طلا و نقره که بیشتر جنبه تزیینی داشته اند، فلزات قلع، مس، سرب و آهن اولین فلزاتی هستند که کشف شده و به طور گسترده مورد استفاده صنعتی قرار گرفته اند. شواهد مکتوب در ادبیات فارسی نشان می دهد که هزاران سال قبل مردم این سرزمین می توانستند فلزات را از کانی ها جدا کنند، آنها را ذوب و قطعات ریخته گری تولید کنند و شکل دهند و نیز آنها را مخلوط و آلیاژ تهیه کنند. ...
    کلیدواژگان: شواهد تاریخی، آهن، پولاد، سرب، روی، مس، قلع، برنج، عملیات حرارتی، جوشکاری، اندودکاری، ریخته گری و آهنگری