فهرست مطالب

آموزش مهندسی ایران - پیاپی 28 (زمستان 1384)

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 28 (زمستان 1384)

  • 202 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1384/10/25
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مقالات
  • اکبر خداپرست حقی صفحه 1
    دانش آموختگان رشته های مهندسی، بازاریابی، حسابداری و طراحی صنعتی برای طراحی و توسعه جدید و پیشرفته در صنعت ساخت با چالش هایی مواجه هستند. شرکت های پیشرو بیش از یک دهه است که از گروه های مختلف علمی برای تحقیق این هدف استفاده کره اند، اما به ندرت راه سومی برای اطمینان یافتن از اینکه آیا این دانش آموختگان مهارت های لازم را برای ایقای نقش در چنین گروه هایی دارند، در برابر آنان وجود دارد. از آنجایی که حرفه مهندسی بر مبنای علم و هنر استوار است، شخص با استعداد و ایده آل کسی است که تربیت دانشگاهی رسمی را با تجربه های عملی همراه سازد. تجربه می تواند از تحصیل در دانشگاه یا غیر از آن بدست آید. مهم تر از همه آموزش محور جامعه اطلاعاتی است. اکنون زمان آن رسیده است که بحث کردن درباره اصلاحات ممکن و دنبال کردن راهکارهای محافظه کارانه و محتاطانه را کنار بگذاریم و به جای آن با وسعت نظر بیندیشیم و شجاعانه جهت گیری های جدیدی داشته باشیم تا مدل های متداول را به شیوه های مبتکرانه و شای رادیکال تبدیل سازیم. در این مقاله فایده های تشکیل گروه های علمی مختلف تحلیل می شود. چالش ما اطمینان یافتن از این مسئله است که ما سرنوشت خود را با توسعه دیدگاه جدید در آموزش مهندسی رقم می زنیم. در این تحقیق به طور خلاصه بیان می شود. که استفاده از این روش ها تاثیر بسیاری بر دانشجویان دارد. فواید بهره گیری از این روش ها هم از نظر آکادمیک و هم از نظر کسب مهارت های ارتباط و مدیریتی چشمگیر هستند. این تحقیق در زمینه روش شناسی برای یافتن روش های تدریس مفید و موثر صورت گرفته است. روش ها برای پربارکردن تجربه های دانشجویان در بهبود عملکرد آکادمیک و احساس رضایت آنها بیان شده اند. این مقاله با ادغام دو دهه گذشته حاصل شده، به رشته تحریر درآمده است تا یک رویکرد دانشگاهی استراتژیک برای بهبود همه حوزه های آموزش مهندسی توسعه یابد. یکی از عوامل موثر در این زمینه، ایجاد همکاری بلند مدت بین صنعت و دانشگاه است.
    کلیدواژگان: آموزش مهندسی، دیدگاه نوین، راهکارهای خلاق
  • امیر رحیمی، سیدفواد آقامیری صفحه 13
    در این مقاله ضرورت ایجاد تحول در آموزش دوره کارشناسی مهندسی شیمی متناسب با تحولات علمی صورت گرفته در این رشته و نیازهای صنعت امروز کشور مورد بحث قرار گرفته است. لزوم توجه به نیازهای منطقی صنعت از یک سو و حفظ رسالت های آموزشی و پژوهشی دانشگاه شامل انتقال تازه های دانش به دانشجویان از سوی دیگر، این نکته را گوشزد می کند که هرگونه حرکت در جهت اعمال تغییرات و ایجاد تحول اساسی باید با دقت و وسواس خاص تعقیب شود. اعتبار سنجی گروه های آموزشی درگیر در تربیت مهندسان شیمی و تقسیم بندی تخصصی آنها بر اساس توانمندی های علمی و منطقه ای، حفظ چهارچوب و اصول اساسی آموزش رشته مهندسی شیمی با عنوان پدیده های انتقال و عملیات واحدهای فرایندی، کاربردی کردن دروس تخصصی، اصلاح روش و نگرش مربوط به ارائه دروس اختیاری، آموزش نرم افزارهای تخصصی کاربردی، افزایش کمی و کیفی دروره های کارآموزی، استفاده از متخصصان صنعت در آموزش برخی از دروس کاربردی و عملیاتی و برگزاری دوره های بازآموزی و نوآموزی برای متخصصان صنعت از طرف مراکز آموزش مهندسان شیمی در دانشگاه از راهکارهای مورد بحث در این مقاله است. همچنین، توجه به دورنمای ترسیم شده کشور، محدودیت ها و تنگناهای فعلی شامل جمعیت بالای دانشجویی و کمبود امکانات آموزشی و صنعتی، در هر گونه برنامه ریزی به عنوان عوامل موثر در عملی و مفید بودن این برنامه ریزی ها مورد تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مهندسی شیمی، صنایع و برنامه آموزشی
  • طاهره کاغذچی، مریم تخت روانچی صفحه 29
    توجه به توسعه فرهنگی و اجتماعی در کنار توسعه اقتصادی امری ضروری است. محور اصلی در توسعه، نیروی انسانی هر کشور است. از آنجا که زنان یکی از بازوان مهم توسعه کشورند، نقش آنها را در رسیدن به این مهم، باید مد نظر قرار داد. در این مقاله میزان حضور زنان در رشته ها و مشاغل مهندسی در چند کشور دنیا، از جمله ایران، مقایسه و بررسی شده است.
    کلیدواژگان: زنان، رشته های مهندسی و مشاغل مهندسی
  • ابوالحسن وفایی، علی کاوه، مجید صادق آذر صفحه 51
    با توجه به روند به افزایش درصد فارغ التحصیلان زنان دانشگاهی و به کارگیری نیروی بالقوه فعال و اشتغال آنان در حیات اجتماعی، فرهنگی، علمی و اقتصادی جامعه می توان انتظار داشت که در چند سال اینده با افزایش مشارکت شغلی زنان، زمینه های افزایش کارایی علمی و توسعه اقتصادی جامعه بیش از پیش فراهم شود. با توجه به این مسئله، در این مقاله به عملکرد زنان در حوزه علوم مهندسی پرداخته شده است تا ضمن شناسایی منابع موجود در زمینه فعالیت زنان در حوزه علوم مهندسی، عوامل موثر در فرایند اشتغال آنان نیز بررسی شود. همچنین، سعی شده است تا از طریق مطالعه میدانی و پرسشنامه های مربوط به دو پرسش اصلی این بررسی؛ یعنی «ارتباط ویژگی های شخصیتی زنان با جایگاه آنان در علوم مهندسی» و «میزان تاثیر گذاری عوامل محیطی در خصوص نقش پذیری شغل زنان»پاسخ داده شود و سپس با مطالعه و بررسی همه جانبه کلیه منابع موجود، جایگاه زنان از نظر درصد فارغ التحصیل و درصد زنان مهندس شاغل در ایران مشخص و به مقایسه تطبیقی آن با چند کشور منتخب از قبیل فرانسه، انگلستان، چین، آمریکا و... پرداخته شود.
    کلیدواژگان: زن و توسعه، زن و علم، زن و مهندسی
  • جلال حجازی، محمد مهدی غفاری صفحه 93
    آموزش مهندسی نظیر هر نوع آموزش دیگر و در هر نوع آموزش دیگر و در هر مقطع تحصیلی دارای نظام و ویژگی هایی است که بدون شناخت و تعریف و تدوین آنها بهره وری نظام آموزشی کاهش می یابد و نتیجه مطلوب از آن حاصل نمی شود. در مقاله حاضر که بر گرفته از دو پروژه: 1. تحلیل تاریخی آموزش مهندسی در ایران و جهان(فرهنگستان علوم، 1377) 2. تدوین الگوی نظام آموزشی مهندسی مواد(فرهنگستان علوم، 1383) است، پس از بررسی های مختصری در طبقه بندی های آموزش، عوامل موثر و ارکان نظام های آموزشی و نظام آموزش مهندسی شناسایی و تعریف می شود. هرچند این مقاله می تواند در برنامه ریزی های کلیه نظام های آموزشی و تخصص های گوناگون مورد استفاده قرار گیرد، ولی کلیات آن با توجه به تعریف مهندسی و مقاله های آموزش مهندسی به سمت آموزش مهندسی جهت یافته است و در ذکر مثال ها و شواهد نیز عموما به مهندسی مواد استناد شده است.
    کلیدواژگان: آموزش مهندسی، هدف، دانشجو، استاد، نظم آموزشی و موضوع های درسی
  • کمال جانقربان، مهدی محمدعلیپور صفحه 135
    با تکامل شبکه جهانی، فناوری های برنامه نویسی و چند رسانه ای قادر به عمق بخشیدن و دادن توانایی های زیاد و گسترده به نرم افزارهای آموزشی شده اند. در این مقاله گسترش و تکمیل ابزارهای با پایه شبکه ای در آموزش دروس مقدماتی علم مواد مورد بحث قرار گرفته و چگونگی استفاده از این ابزارها[شامل نرم افزارهایی مانند کویک تایم، جاوا، جاوا اسکریپت و نرم افزارهای مدلسازی حقیقت مجازی] شرح داده شده است. چنین راهکارهای آموزشی در موسسات آموزشی مختلف با تغییرات جزئی و موفقیت نسبی استفاده شده و مورد استقبال زیاد استادان و دانشجویان قرار گرفته اند. در پرتو این موفقیت می توان به گسترش استفاده از منابع اینترنتی امیدوارتر و منتظر تر و منتظر بهینه شدن و بهبود ساختار و کاربرد این منابع شدو در این مقاله پیامدهای حاصل از استفاده از این گونه منابع بحث و فهرست مفیدی از نرم افزارهای چند رسانه ای قابل استفاده در علم مواد شرح داده شده است. در پایان بررسی کلی ای از وضعیت فعلی استفاده از ابزارهای محاسباتی و شبیه سازی در علم و مهدنسی مواد ارائه و دو عدد از پرکار بردترین نرم افزارهای مورد اسفاده معرفی شده است.
    کلیدواژگان: آموزش، مهندسی مواد، نرم افزار، اینترنت، تصاویر متحرک و شبیه سازی
  • گزارش
  • گفتگو
  • آموزش های مهندسی و نیازهای صنعت در ایران / گفتگو با مهندس محمدحسن پیوندی
    صفحه 165
  • واژه های مهندسی
  • خلاصه مقالات به انگلیسی
    صفحه 183
  • تقویم کنفرانس ها
    صفحه 199
|
  • A. Khodaparast Page 1
    In this paper, the authors reviewed and analyzed the benefits encountered in forming multidisciplinary teams. The challenge is to ensure that we, as educators, choose our own destiny by developing a new vision in engineering education. The researchers outlined that these methods have a considerable impact on students. The benefits are considerable, both academically and acquiring management and communication skills. The present article is an investigation into teaching methods and methodology. Methods are reported to enrich students, experiences, thereby improving thir academic performance and sense of satisfaction. The authors seek here to contribute to the family of educators with some new ideas that have emerged from the experiences gained over the last two decades. This revision is useful for recognizing what it is exactly needed to be performed to improve the talent of graduated engineers. One of the strategic faculty approach for such development is the element of constracting a long – term industry education partnerships.
    Keywords: engineering education, Creative model, New vision
  • A. Rahimi, F. Aghamiri Page 13
    present article necessity of educational changes in chemical engineers according to the last improvement in teaching methods and logical requirement of industries has been discussed. In one-side the educational program of chemical engineering should be reviewed and changed according to the new concepts in economics and industries. From the other side the preserve of educational goals including teaching of new knowledge to the students notifies that any types of action in order to create basic changes be taken into account very carefully. In order to reach an effective and comprehensive program for the refered goals, some preliminary requirements like classification of chemical engineering departments based on their abilities and regional positions, more emphasis on the fundamental principles of education including transport phenomena and unit operation courses, increasing of applied courses. Teaching of new process design software’s, increasing the number and quality of practical courses and using of industrial specialists in teaching of applied and practical courses have been examined elaborately. Also attention should be made for our country, existing restrictions including the high population of students in universities and the shortcoming of educational and modern industrial equipment. These are effective elements to be useful in this planning.
    Keywords: Chemical engineering, Industries, Educational Program
  • T. Kaghzchi, M. Takht Ravanchi Page 29
    Paying attention to cultural and social developments besides the economical aspects, is very important. Human, plays an important role in countries development. As women have effective influence on a country’s development, their role in reaching this goal must be considered. In this paper, women’s participation in engineering fields and professions in different countries around the world, especially in Iran, are considered and compared.
    Keywords: Women, Engineering Fields, Engineering Professions
  • A. Vafaei, Ali Kaveh, M. Sadegh Azar Page 51
    There is a high rate of female graduates from higher learning institutes of the country every year. Deployment of these graduates, knowledge in various fields is a significant contribution to the scientific and economic development of our society. This paper studies the role of women in different engineering fields. It also identifies the existing resourses for women’s participation in the abovementioned fields and the important parameters in the process of women’s employment. Different statistical studies were co ducted based on the two hypothesis of this research which are: 1. The relationship between women’s characteristics and their role in engineering fields, 2. The influence of the social parameters on the role of women. Through the evaluation of the results, the percentage of female graduates and also the percentage of female employees in engineering field’s were calculated. Ultimately, a case study consisting of Iran, France, England, China and also the United States was carried out.
    Keywords: Women, Development, Women, Science, Women, Engineering
  • J. Hejazi, M. Ghafari Page 93
    Engineering education like others has its own discipline, roles and specifications which should be defined and programised to increase its efficiency. The present paper is a brief selection of two projects: Historical evaluation of engineering education in Iran and in the world(1999) Material engineering education, Modeling and disciplines (2004). The article is dialed with the elements concerned in engineering education. Although the paper may be used in all other fields, but it specially is oriented to engineering education. The examples in any necessary subject are concerned with materials science and engineering.
    Keywords: engineering education, Goal Students, Lecturers, Educational Disciplines, Subjects
  • K. Janghorban, M. Mohammad Alipoor Page 135
    As the World Wide Web externd, multimedia and programming technologies are evolving to enable the development of instructional software for significant depth and interactivity. This article discusses the development and evolution of web-based tools to support introductory materials science courses and demonstrates how these tools (including QuickTime, Java, JavaScript and virtual reality modeling language) can be used for educational purposes. Such educational approaches with minor adjustment have been successfully integrated into introductory materials science courses in several institutions and have been very well received by lecturers and students. In light of this success, ways in which web-based content can be more widely distributed are more eagerly pursued and steps to optimize the structure and application of such resources are considered as the next stage in this educational process. In this article, issues motivating and arising from this sharing of educational resources are discussed, and a list of multimedia tools for materials science is also demonstrated. A brief review of the current condition of computational and simulation tools in materials science and engineering with introduction of two of the most utilized softwares in this discipline are also presented.
    Keywords: Education, materials engineering, Software, internet, Animation, Simulation