فهرست مطالب

آموزش مهندسی ایران - پیاپی 41 (بهار 1388)

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 41 (بهار 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/01/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نادر منتظرین، محسن بهرامی، مسعود نیکخو صفحه 1
    تربیت دانشجویان دوره های دکتری به منظور فراهم آوردن یک اقتصاد دانش محور و صنعت کارآمد وظیفه ای است که برعهده دانشگاه هاست. در این مقاله دوره دکتری مهندسی از دید تجربه دانشجویان، تجربه فارغ التحصیلان در بازار کار و راهکارهای پیش رو بیان و سپس، روش هایی که باید به منظور ارزیابی و آینده نگری این دوره ها به کار گرفته شود، شرح داده شده است. در نهایت، با اعمال مراحل معرفی شده بر روی یک دانشکده مهندسی، نتایج به دست آمده از این نمونه اجرایی مورد بحث و تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: دوره دکتری، داده کاوی، برازش میان داده ها وتحلیل تفکیکی داده ها
  • میربهادر قلی آریانژاد، محمد طالقانی صفحه 31
    هدف از اجرای این پژوهش بررسی رابطه انگیزش بیرونی و درونی با خلاقیت دانشجویان مهندسی دانشگاه آزاد اسلامی (واحد لاهیجان) بوده و تفاوتهای جنسیتی نیز در میزان خلاقیت مطالعه شده است. نمونه های مورد مطالعه شامل 280 دانشجو (139 زن و 141 مرد) بود که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. یافته ها از طریق پرسشنامه خلاقیت عابدی و پرسشنامه ترجیح کاری نسخه مخصوص دانشجویان جمع آوری و سپس، از طریق روش آماری تحلیل رگرسیون چند متغیره تجزیه و تحلیل شد. نتایج به دست آمده نشان داد که انگیزش بیرونی و جنسیت رابطه معنی داری با خلاقیت دانشجویان ندارد، اما انگیزش درونی دارای رابطه مثبت و معنی داری با میزان خلاقیت دانشجویان است.
    کلیدواژگان: خلاقیت، انگیزش بیرونی، انگیزش درونی و جنسیت
  • محمد رحمان پور، فاطمه پالیزبان، بی بی عشرت زمانی صفحه 47
    هدف از این پژوهش بررسی سبک های یادگیری دانشجویان دانشکده فنی مهندسی و مقایسه آن با دانشجویان دانشکده علوم انسانی دانشگاه اصفهان در سال تحصیلی 87-1386 بوده است. بدین منظور و بر اساس نتایج اجرای مقدماتی، 170 نفر از دانشجویان دانشکده های فنی مهندسی و ادبیات و علوم انسانی به عنوان نمونه پژوهشی انتخاب شدند. از این تعداد، 67 نفر مرد و 103 نفر زن بودند. ابزار مورد استفاده این پژوهش پرسشنامه سبک های یادگیری VARK«بوده است. روایی محتوایی پرسشنامه بر اساس نظرهای چند نفر از استادان دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی تایید شد. پایایی ابزار نیز از طریق فرمول آلفای کرونباخ 986/0 برآورد شد. برای تحلیل نتایج پژوهش از نرم افزار SPSS استفاده شد. روش های آماری به کارگرفته شده عبارت بودند از:T مستقل،T هتلینگ، T زوجی، تحلیل واریانس یکراهه (AVOVA) و آزمون LSD. نتایج نشان داد که بین سبک های یادگیری دانشجویان رشته های مختلف علوم انسانی و فنی مهندسی اختلاف معناداری وجود دارد. به طوری که سبک غالب دانشجویان علوم انسانی سبک شنیداری بود، درحالی که در دانشجویان رشته فنی مهندسی سبک جنبشی/ حرکتی غلبه داشت. مقایسه سبک های مردان و زنان حاکی از غلبه سبک جنبشی/ حرکتی در بین هر دو گروه بود. همچنین، بین سبک های یادگیری دانشجویان در مقاطع مختلف نیز تفاوتهای معناداری به دست آمد. در پایان توصیه های لازم برای تدریس به استادان گروه های مربوط با توجه به سبک یادگیری دانشجویان ارائه شده است.
    کلیدواژگان: سبک های یادگیری، وارک، دانشجو، علوم مهندسی و علوم انسانی
  • علیرضا منصوریان صفحه 69
    فرایند های خلاقیت و نوآوری نقش بسیار مهمی در رشد و توسعه آموزش و پژوهش در نظام آموزشی و پژوهشی کشور دارند، چنان که فعالیتهای جهانی در نظامهای آموزش و پژوهش کشورهای پیشرفته بر اساس خلاقیت و نوآوری است. همچنین، طبیعت به عنوان منبع خلاقیت و نوآوری از مظاهر قدرت خداوند بزرگ در دسترس انسانها برای آموزش و پژوهش است. در این مقاله ضمن معرفی مهندسی خلاقیت بیونیکی، وضعیت آموزشی این حوزه نوین و بین رشته ای بررسی و پیشنهاد شده است که این دانش به عنوان یک رشته یا دروس انتخابی در دانشگاه های کشور تدوین و برنامه ریزی شود.
    کلیدواژگان: مهندسی خلاقیت بیونیکی، آموزش، بیونیک و خلاقیت
  • سید بهشید حسینی، مجید ضیایی صفحه 93
    روستاها مرکز تولیدات کشاورزی، دامی، صنایع دستی و کانون تامین مایحتاج خوراکی 5/68 میلیون نفر جمعیت کشور هستند. به اعتباری می توان روستاها را کانون تولید ثروت و ارزش افزوده در کشور به شمار آورد، زیرا علی رغم میزان سرمایه گذاری اندک در آنجا، در مقایسه با شهرها، حدود یک سوم تولید ناخالص ملی کشور از آنها به دست می آید»] 1[.معماری روستایی گستره بی بدیلی از چاره اندیشی های خلاقانه برای به کارگیری امکانات محیط طبیعی و برآورده کردن نیازهای مادی و معنوی روستاییان است. پاسخهای هوشمندانه و زیرکانه ای که همراه خود بار معنوی و فرهنگی برای بقای سطح زندگی روستاییان را به ارمغان می آورد.
    نگاه ژرف به شکل و ظاهر ساده این معماری و دریافت شگردها و زیبایی های اندیشه و عمل روستاییان و همچنین، به کارگیری یافته ها در طراحی واحد مسکونی روستایی از اهداف آموزشی درس معماری روستایی ایران در دروس مستقل روستا (1) و (2) طبق برنامه آموزشی مصوب وزارت علوم، تحقیقات و فناوری رشته کارشناسی معماری است. با توجه به جمعیت روستایی کشور و جایگاه ارجمند آنها، لزوم توجه بیشتر به آموزش این موضوع در سال 1374 در بازبینی برنامه آموزشی توسط گروه هنر شورای عالی برنامه ریزی با افزایش از 2 به 3 واحد (2 واحد عملی 1 و واحد نظری) در دروس آن به همراه داشته است.
    در مقاله حاضر به ضرورت آموزش روستا در دانشکده های معماری و سابقه آن در برنامه آموزشی رشته معماری پرداخته شده و بیشتر در پی آن است که الگویی را برای آموزش درس معماری روستا (1) و (2) در دانشکده های معماری برای رسیدن به هدف آموزشی مصوب آن به صورت کاملا اجرایی و دقیق بیان کند. این الگوی پیشنهادی نتیجه تجربه های آموزش این درس در دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه هنر است.
    کلیدواژگان: معماری روستایی، آموزش معماری، آموزش معماری روستا(1) و (2) و مسکن روستایی
  • صالح محمدی بلبان آباد، سیدمحسن ایرانمنش، محمدرضا بمانیان صفحه 113
    ارزشیابی در نظام آموزش معماری به همراه ارزشیابی در سایر رشته ها یکی از اساسی ترین اقدامات در هر نظام آموزشی است. ارزشیابی صحیح و منصفانه از مهم ترین عواملی است که می تواند بر نظام آموزش معماری تاثیر مثبتی داشته باشد. توجه به ارزشیابی دانشجویان و نیز چگونگی تعیین معیارهای آن از جمله مهم ترین اهداف مقاله حاضر است؛ بر این اساس، در این مقاله تلاش شده است تا با بررسی ساز کارهای رایج مورد استفاده در ارزشیابی، به ویژه در نظام آموزشی کشورهای مختلف، بتوان معیارها و شاخصهای ارزشیابی مقرون به یک ارزشیابی واقع بینانه را استخراج و تدوین کرد. در ادامه مقاله روند ارزشیابی در دانشکده های معماری داخل کشور بررسی و سعی شده است تا تصویری از جریان موجود در کشور و مسائل و مشکلات آن ترسیم و عوامل و شاخصه های مداخله گر در یک داوری واقع بینانه بر اساس یک پیمایش آماری استخراج و تجزیه و تحلیل شود. در انتها نیز بر اساس نتایج به دست آمده از پژوهش به جمعبندی و تحلیل وضعیت موجود پرداخته شده و مبانی و پیشنهادهایی برای تدوین ساز کارهای یک ارزشیابی واقع بینانه ارائه شده است.
    کلیدواژگان: ارزشیابی طرحهای معماری، آموزش معماری، شاخص ارزشیابی و عوامل مداخله گر
  • یوسف یاسی، جمشید ایلانلو، مرجان پدیدار، مریم میرزایی، مهسا سید عبداللهی صفحه 135
    ترازوی حکمت از جمله پیشرفته ترین ترازوهایی است که در دوران پس از اسلام طراحی و ساخته شده است. طراح و سازنده این ترازو عبدالرحمن خازنی، مولف کتاب میزان الحکمه، است. از جمله عوامل برتری این ترازو نسبت به سایر ترازو های هم عصر خود دقت، عملکرد ترکیبی و سه گانه و تعداد بیشتر کفه های آن است که در عیار سنجی آلیاژهای دو عنصری مورد استفاده بوده است. این ترازو اولین بار پیش از سال 515 هجری قمری در مرو ساخته شده و پس از نابودی آن تا به اکنون هیچ آثاری از نمونه بازسازی شده آن در ایران رویت نشده است. در سال 1387 اولین نمونه ترازوی حکمت در سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران در قالب پروژه ای تحقیقاتی با عنوان «طراحی و ساخت فناوری های دانشمندان قدیم ایران» در پژوهشکده مکانیک بر اساس مستندات موجود از کتاب میزان الحکمه طراحی و بازسازی شده است تا چگونگی عملکرد، امکان بهینه سازی و توسعه کاربرد آن بررسی شود. در این تحقیق مدرج سازی بازوی ترازو با به کارگیری محاسبات ریاضی به منظور مدرج کردن ترازو برای تشخیص و عیار سنجی سایر عناصر جامد بجز طلا صورت گرفت که روشی کاملا متفاوت بود با آنچه به صورت عملی الخازنی انجام داده است. بدین ترتیب امکان به کارگیری ترازوی حکمت در تشخیص انواع عناصر خالص و حتی عیار سنجی آلیاژهای دو پایه به شرط شناخت حداقل یکی از دو عنصر موجود در آلیاژ فراهم شد. از جمله اهداف دیگر اجرای این طرح، کندوکاو در زوایای فناوری های گذشته به منظور یافتن و انتشار جزئیات علمی و فنی آنها و تطابق دانش گذشته با علوم و فنون امروز برای به روز رسانی و یافتن جایگاه هایی مناسب در دانش و صنعت امروز برای آنان است. باشد که زنجیره دانش امروز و دانش گذشته به منظور تکامل و به کارگیری علوم و فنون گذشته به عنوان شالوده ای به دانش امروز متصل شود و شکل بگیرد.
    کلیدواژگان: ترازوی حکمت، الخازنی، ترازو و عیار سنجی
|
  • Mohsen Bahrami, Masoud Nikkhoo, Nader Montazerin Page 1
    Universities train PhD graduates for themselves and industries of the knowledge-based economies of the future. This paper studies an engineering PhD course from graduates, faculty and the job market view points. Foresight methods for such courses is then introduced and applied to an engineering department. A discussion of the results show the need for stronger industrial contacts for PhD students.
    Keywords: Future research, higher education, PhD courses, simultaneous regression, discriminant analysis, neurship
  • Mir Bahador Atyanezhad, Mohammad Taleghani Page 31
    The purpose of conducting this research is to examine the relationship between intrinsic and extrinsic motivation with the creativity in students of Engineering Islamic Azad University (Lahijan Branch). Sexuality differences in creativity quantity has been studied among these students. Samples of study includes 280 of students (139 girls and 141 boys) selected with the use of stratified sampling method. Results were gathered through the abedi creativity and job preference questionnaires (special copy of student) and then analyzed through statistical method of multivariable regression analysis. The results showed that there isnt any meaningful relation between extrinsic motivation and sexuality with the creativity of students, but intrinsic motivation has positive and meaningful relation with the quantity of creativity in students.
    Keywords: creativity, extrinsic motivation, intrinsic motivation, Sexuality
  • Mohammad Rahmanpour, Fatemeh Palizban, B.B. Eshrat Zamani Page 47
    The main purpose of this study is to investigate and compare the student's learning styles in engineering faculty with human science faculty in 1386-87. For this purpose, and according to the pilot study, 170 students were selected as a sample of engineering and human science facultie's students. 67 of the students were male and 103 were female. Instruments included learning style questionnaires (VARK). Content reliability of the questionnaire was determined by faculty members of educational and psychology department of Isfahan University. Validity of the questionnaire was estimated 0.986 according to Cronbach formula. SPSS were used for analyzing data. T-independent, t-hoteling, t-student, one-way variance analysis (ANOVA), and LSD, were statistical tests used in this article. Results of this study indicated that there was a significant difference between learning styles of students in engineering and human students. Preferred learning style among the engineering students was the aural, while preferred learning style among human sciences students was the kinesthetic. Comparing the learning styles of men and women indicated that kinesthetic style was preferred among both. There were also differences in learning style between graduate and under-graduate students. Based on the results, some recommendations are suggested to the instructors of both faculties.
    Keywords: Learning styles, VARK, Student, engineering faculty, Humanities
  • Ali Reza Mansoorian Page 69
    Nature, with its great variety of efficient structures, is suitable as a source for the stimulation of possible ecologically sound and ergonomic solutions to problems and opportunities. Examples in nature can become a creative element within the process of producing a solution to a problem. Bionical creativity engineering has fundamental role in researches and developments in all sciences. Bionical creativity a engineering inspiration and modeling of evolution nature principles, and opening a new and modern approaches for problem solving, management, research & development. This paper describes bionical creativity engineering and its education in university in all sciences and engineering disciplines.
    Keywords: Bionical, creativity engineering, Education, bionics, creativity
  • Behshid Hoseini, Majed Ziaei Page 93
    Rural architecture is a unique range of remedies to use potentials of natural environment and to comply with material and spiritual needs of rural areas. A deep view to this architecture and understanding aesthetics of rural thoughts and use of the finding in residents design are goals of education in rural 1 and rural 2 courses of architecture education in Iran. With respect to rural population and their place in, the High Council of Educational planning increases this course from two-credit course to three-credit course. This article revise the need of rural education in faculties of architecture and follows a method of education in two courses, rural 1 and rural 2. This proposed method is the consequence of experiences of these courses in architecture and urbanism faculties of Tehran Art University.
    Keywords: Rural architecture, architecture education, rural domestic houses, rural architecture education
  • Saleh Mohammadi Bolban Abad, Mohsen Iranmanesh, Mohammad Reza Bemanian Page 113
    The evaluation of any educational system is one of the most fundamental processes, and especially, the precise evolution will have a positive influence on that educational system. In this study, by looking through different criteria usually used for the evaluation of architectural education systems in different countries, we introduced some reasonable criteria for the evaluation process. We have reviewed the recent criteria used in our architecture educational systems and showed its problems and difficulties. The study has been based on statistical measurements collected from some universities. According to the results of investigations and analysis of current states, we have shown the bases and suggestions to compile a realistic evaluation.
    Keywords: Evaluation of architectural designs, architectural education, evaluator factors, interference factors
  • Yousef Yassi, Jamshid Eilanlo, Marjan Padidar, Maryam Mirzaei, Mahsa Seyyed Abdolahi Page 135
    The “Balance of Wisdom” (or “comprehensive balance) is a name for one of the most sophisticated and advanced balances designed and manufactured after the establishment of Islam. Designer of this balance is Abdol Rahmaan Al-Khazini who also presented this balance in a book titled “Al-Kitab Mizan Al-Hikma “or “The Balance of Wisdom”. Of the prominences of this balance to others, one can point out; its precision, triple complex action, number of pans, which enabled the balance to be applied for recognition of constituent substances of twofold alloys, and their weight percentage in the alloy. It was also capable of measuring the weight and density of substances or alloys, precisely. It was mainly used at the treasuries of kings to have control upon the treasurer, by measuring the gold carat of the items kept in the treasury. The balance is a hydrostatic balance of standard form with five scale pans, a rather complicated polyfilar suspension, and a sensitive indicator tongue. It was first designed and manufactured in the twelfth century A.C, after which there are no signs of remanufacturing, or development of this balance. The balance was redesigned according to the book, “Al-Kitab Mizan Al-Hikma “, manufactured and tested as a part of a research project called “Designing and manufacturing of innovations and inventions of the Iranian scientist”, undertaken by the Mechanical Engineering Research Center of the Iranian Research Organization for Science and Technology (IROST).
    Keywords: Balance of wisdom (Tarazooie Hekmat), Al-Khazini, Balance, carat measuring of alloys