فهرست مطالب

آموزش مهندسی ایران - پیاپی 49 (بهار 1390)

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 49 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/04/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رضا داوری اردکانی صفحه 1
    این مقاله فصل آخر گزارش پژوهش علم در ایران از دارالفنون تا کنون است که در آن رشد علمی در نظام زندگی کشور تجزیه و تحلیل شده است. پیشینه آموزش علوم جدید از زمان صفویه و به خصوص از سال 1288 شمسی به بعد و شرایط کنونی رشد علمی از دیدگاه های اجتماعی ارزیابی و نقد شده است. همچنین، حاصل پژوهشها و پیشرفتهای علمی در سالهای اخیر از نظر ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی و تاریخی تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: جهان علم، آموزش جدید، نشرعلم، علم سنجی، توسعه علمی، توسعه پایدار، علم، تکنولوژیک
  • قاسم سلیمی، زهرا راثیان صفحه 19
    سرمایه فکری محرک پیش برنده کلیدی برای رقابت و بهبود عملکرد دانشگاهی است. در این جستار که با روش پژوهش کیفی تحلیل محتوا درصدد بازخوانی مفاهیم و رویکردهای ارزیابی سرمایه فکری در آموزش عالی صورت گرفته، تلاش شده است تا با توجه به چالش های پیش روی متخصصان آموزش عالی در ارتباط با ارزیابی سرمایه فکری دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی به نسبت دارایی های مادی دانشگاه ها و ضرورت پیوند برنامه های شناسایی و ارزیابی سرمایه فکری و دانشی با جهت دهی استراتژیک دانشگاه، چارچوب مفهومی بازشناسی شاخصهای ارزیابی سرمایه فکری و دانشی در آموزش عالی ارائه شود که راهنمای عملی اجرای مدیریت سرمایه فکری بخش آموزش عالی باشد. از این رو، در این مقاله نخست برای درک اهمیت ارزیابی سرمایه فکری در آموزش عالی مفهوم سرمایه فکری در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی بررسی شده است. واکاوی مدلها و چارچوبهای ارزیابی سرمایه فکری در کشورهای توسعه یافته و دانشگاه های پیشرو در بخش بعدی مقاله مورد توجه قرار گرفته است. در پایان به منظور کاربردی تر ساختن یافته های این پژوهش با رویکرد تطبیقی و با نگاه تصمیم سازی، با توجه به این موضوع اساسی که دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی نمی توانند فقط با تکیه بر دارایی های ملموس موفق شوند، بلکه بلوغ سرمایه فکری درون دانشگاهی سبب ساز تولید دانش است، طی یک مدل مفهومی فرایند ارزیابی سرمایه فکری و دانشی در حوزه آموزش عالی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، سرمایه فکری، داراییهای نامحسوس، دانشگاه ها، مدیریت دانش، شاخصهای ارزیابی
  • حسین معماریان صفحه 43
    یکی از پیش نیاز های آموزش موفق تعیین هدفهای یادگیری مناسب برای برنامه آموزشی و درسهاست. استادان با آگاهی از هدفهای برنامه، محتوای درسها و روش تدریس خود را به گونه ای مناسب سامان می دهند. دانشجویان نیز با در دست داشتن هدفهای درس می توانند تاکید بیشتر را بر آن بخشهایی بگذارند که واقعا لازم است فرا بگیرند. در پایان آموزش یک درس یا یک برنامه نیز استادان و دانشگاه مایل اند میزان دانش، مهارتها و نگرشهای منتقل شده به دانشجویان را بسنجند. «هدفهای یادگیری» آنچه را که دانشجویان از یک درس فرا گرفته اند مشخص میکند. «دستاوردها» نیز آنچه را که در عمل دانشجویان در پایان برنامه کسب کرده اند، تعیین می کند. آگاهی از میزان موفقیت آموزش ارائه شده از طریق روش های ارزیابی درونی و بیرونی قابل حصول است. ارزیابی درونی را خود مؤسسه آموزشی و ارزیابی بیرونی را مراکز مستقل، همچون سازمان ارزشیابی آموزش مهندسی ایران، انجام می دهند. بر طبق الگویی که در بیشتر کشورها به کار گرفته می شود، ارزشیابی یک برنامه آموزش مهندسی نیازمند دستیابی به هشت ملاک عمومی و یک ملاک اختصاصی است. از این میان، ملاک 2 به هدفها و ملاک 3 به دستاوردهای آموزش اختصاص یافته است. نظر به اینکه دستیابی به این دو ملاک بیشترین اهمیت را در فرایند ارزشیابی دارد، در این مقاله نحوه تهیه و ساماندهی هدفها برای برنامه آموزشی و درسها و همچنین، دستاوردهایی که بر مبنای آنها میزان موفقیت آموزش تعیین می شود، ارائه می شود. رویه ارائه شده در این مقاله به عنوان الگویی برای ارزیابی درونی هدفها و دستاوردها توسط مؤسسات آموزشی و ارزیابی بیرونی برنامه توسط سازمان ارزشیابی آموزش مهندسی ایران پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: هدفهای آموزشی، هدفهای یادگیری، دستاوردها، طبقه بندی بلوم، ارزیابی درونی، ارزشیابی برنامه های آموزشی
  • محمدرضا زارع بنادکوکی، محمدصالح اولیاء صفحه 71
    امروزه، با توجه به پیشرفتهای گسترده علوم و فنون توجه به منابع انسانی به عنوان یک سرمایه بسیار با ارزش در سازمانها برای همگان به اثبات رسیده است. در هر سازمان راس هرم تصمیم گیرنده و پیش برنده سازمان مدیران هستند که در صورت توانمند بودن و داشتن مهارتهای ویژه، نقش مؤثری در موفقیت و پیشرفت سازمان خواهند داشت. در این پژوهش با توجه به تعاریف توانمندسازی و نقش آن در تعالی کارکنان و مدیران، چالشها و مشکلات پیش روی مدیران در بخش صنعت معرفی و در ادامه برنامه درسی مهندسی صنایع و نقش هرکدام از دروس این رشته در رفع نیازهای مدیران صنعتی ارائه شده است. برای تلفیق نیازهای مدیران بخش صنعت و دروس رشته مهندسی صنایع و تعیین اهمیت و میزان پوشش آنها از روش QFD استفاده شد. در نهایت، مشخص شد که درسهای برنامه ریزی تولید، طرح ریزی واحدهای صنعتی، ارزیابی کار و زمان، طراحی ایجاد صنایع و نظامهای پرداخت و حقوق و دستمزد بیشترین تاثیر و دروس تئوری صف، برنامه ریزی حمل و نقل، اصول شبیه سازی و ایمنی و بهداشت صنعتی نقش کمتری را در توانمندسازی مدیران دارند. همچنین، مشخص شد خلا های آموزشی در زمینه های آشنایی با قوانین(دولتی و بخشهای خصوصی)، دسترسی به تسهیلات بانکی، نوسانات نرخ ارز و موانع ایجاد سرمایه گذاری جدید در برنامه درسی مهندسی صنایع وجود دارد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، مهندسی صنایع، صنعت، توانمندسازی، مدیران، QFD
  • غلامحسین رحیمی صفحه 89
    هدف اصلی مقاله حاضر نشان دادن این واقعیت است که چگونه می توان با استفاده از نمونه ها و مثالهای مندرج در کتب علمی قدیم تمدن ایران و اسلام مباحث جدید علمی را برای دانشجویان مهندسی تشریح و تفهیم کرد. برای این منظور، کتاب معیارالعقول منسوب به ابن سینا مورد توجه قرار می گیرد و اهرمهای ساده و مرکب تشریح شده در کتاب برای مثال، انتخاب می شود. در خلال تحلیل رفتار این دو نوع اهرم، مفاهیم متعدد جدید علمی معرفی و تشریح می شود.
    کلیدواژگان: اهرم ساده و مرکب، معیارالعقول، ابن سینا
  • اکبر عیدی، لیلا نیکزاد، اباصلت خراسانی صفحه 113
    مطالعات آسیب شناسی نظامهای آموزشی کشور حکایت از آن دارد که در بسیاری از موارد یکی از دلایل اصلی مؤثر نبودن اقدامات آموزشی، نبود نظامهای آموزشی مدون و تایید شده ای است که جهت فعالیتها را در یک بازه 3 تا 5 ساله نشان بدهد؛ همین مسئله باعث بروز پیامدهای ناخوشایند مختلفی نظیر بلا تکلیفی در آموزش کارکنان کلیدی سازمان، نداشتن سیاستهای مشخص در خصوص توسعه تحصیلات تکمیلی کارکنان، استفاده نشدن از زمینه های کارورزی دانشجویان به طور مؤثر، ارائه آموزشهای نا-مرتبط و مؤثر نبودن، نا همگرایی آموزشها با دغدغه های سازمانی، نارضایتی مدیران و کارکنان، سلیقه ای و بدون برنامه عمل کردن، نابسامانی و تناقض در تنظیم دستورالعمل ها و آیین نامه های آموزشی و... شده است. به همین دلیل، تلاش شد تا با توجه به مؤلفه های فرایندی استاندارد بین المللی آموزشی ایزو 10015 و از طریق کاربست مدل SWOT، راهبردهای آموزشی سازمان PMO مشخص شود. در این بررسی جامعه آماری شامل کلیه خبرگان آموزشی سازمان بنادر و دریانوردی ایران به تعداد 40 نفر بود که از این تعداد 35 نفر بر اساس جدول مورگان به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. سؤالات این تحقیق متمرکز بر شناسایی عوامل داخلی (قوتها و ضعفها) و عوامل خارجی (فرصتها و تهدیدها) و نیز مشخص کردن حوزه راهبردهای مورد نیاز است. نتایج به دست آمده نشان داد که نظام آموزشی سازمان PMO از میان چهار حوزه راهبردهای «تهاجمی، تدافعی، رقابتی و محافظه کارانه» با حوزه تدافعی تطابق دارد. بر این اساس، 7 راهبرد مطرح و از آن میان 5 راهبرد جذاب و با اولویت انتخاب شد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، راهبردهای آموزشی، تحلیل SWOT، استاندارد 10015
  • محمود شاکری، سروش صادق نژاد لیمویی، حمید شهسواری علویجه صفحه 131
    پیشرفت روزافزون بشر، استفاده از مواد نو را به امری اجتناب ناپذیر و غیرقابل انکار بدل کرده است. شاید بشر دیروز هرگز نمی توانست تصور کند که روزی این مواد بتوانند چنین نقش کلیدی را در زندگی وی ایفا کنند. امروزه دیگر فلزاتی نظیر آهن و مس نمی توانند به تنهایی پاسخگوی نیازهای بشر باشند، و بالطبع رفع کردن این نیازها مستلزم تمرکز بیش تر بر تحقیق و بررسی در زمینه مواد نو است. یقینا افزایش دانش جوامع علمی و صنعتی کشور در رابطه با مواد نو مهندسی مقدمه ای برای گسترش کاربرد این مواد و سود جستن از ویژگی های فوق العاده آنها در قسمتهای مختلف زندگی است. به همین منظور در این مقاله به بررسی مواد نو پرداخته شده است. مواد نو به طور کلی به پنج دسته کلی طبقه بندی شده است. این طبقه بندی شامل، مواد هدفمند، مواد هوشمند، آلیاژهای حافظه دار، مواد مرکب و نانو موادها است. در این مقاله ابتدا ساختار و به دنبال آن کاربرد های مواد نو به صورت خلاصه مرور شده، و در ادامه آمار مقالات و اختراعات به ثبت رسیده در کشورهای مختلف طی سالیان اخیر مورد بررسی قرار گرفته است. در پایان، از این آمار، نتایجی مانند سطح کمی و کیفی دانش مواد نو، میزان استقلال کشورها در زمینه دانش مواد نو و... استخراج شده است.
    کلیدواژگان: مواد نو، تحقیق و بررسی، ساختار مواد نو، کاربردهای مواد نو، مقالات و اختراعات، دانش مواد نو
  • معرفی کتاب
    صفحه 163
  • تقویم کنفرانسها
    صفحه 165
|
  • R. Davari Ardakani Page 1
    This article is last part of a report on the research on science in Iran since Daralfonoon. The study in made for the scientific development in the lifestyle of the country. The background of the education of new sciences since Safavid dynast, particularly since 1909, as well as the present status of scientific development have been evaluated and scrutinized from social perspective. Moreover, the achievements of our recent researches and scientific developments have been analyzed from social, economical and historical dimensions.
  • G. Salimi, Z. Rasian Page 19
    Intellectual capital is the key driving force for the competition and improvement of universities performance. In this query which have been done according to qualitative content analysis method attempts are made to revise concepts and approaches in intellectual capital and knowledge evaluation in higher education. It has been tried to provide a conceptual framework in recognizing knowledge and intellectual capital evaluation indicators in higher education, regarding challenges confronting higher education experts in relation with the complexity of indicators` evaluation in universities and higher education institutions. Meanwhile, evaluation of knowledge, intellectual capital and university's intangible assets is essential in higher education context. The necessity to link intellectual capital and knowledge evaluation with strategic orientation, the paper tries to identify programs as a practical guide for implementation of fifth developmental plan in Iran's higher education section. Regarding this, to understand the importance of subject, firstly the concept of intellectual capital in universities and higher education institutions has been studied. Secondly, the models and frameworks of intellectual capital in the developed countries and the leading universities have been analyzed and lastly, the relevant indicators for application of research findings with the comparative approach were introduced.Finally with the decision making view, universities and higher education institutions can not be succeed in the case of knowledge production just by relying on tangible assets. According to this result, engineering higher institutions need to intellectual capital maturity to access this purpose. For more explanation, the article presents the conceptual model.
  • H. Memarian Page 43
    One of the prerequisites of successful education is establishment of suitable objectives for courses and educational programs. Having the course objectives, instructors can design their course content and teaching method aptly; and students can focus more on those sections that they really need to learn. At the end of an educational process, both the instructors and the universities are interested to assess the knowledge, skills, and attitudes that were transferred to the students throughout the course or program. Learning objectives and outcomes reveal what students have gained after completing a course or program respectively. Success of an instructed education can be measured by internal and external assessment. Internal assessment is carried out within each educational institution; while external assessment is undertaken by independent centers, such as Engineering Education Accreditation Organization of Iran. According to a paradigm that is followed in many countries, fulfillment of eight general criteria and one specific criterion is required for accreditation of an engineering program. Between those criteria, criterion 2 involves objectives, while criterion 3 deals with outcomes. Considering the prime significance of these two criteria in the accreditation process, this paper discusses a practical method for preparing learning objectives for courses; as well as outcomes that measure the success of an educational program. The method presented in this paper is suggested as a standard for internal assessment of objectives and outcomes as well as external assessment of programs to be carried out by the Engineering Education Accreditation Organization of Iran.
  • M. R. Zare Owlia Page 71
    Today, the roles of human resources are becoming more important as science and technology advances. They are relying more on human-based activities. Managers, in particular, have a higher priority because of their decision making and driving role in any organization. If managers are being empowered, they will affect the whole organization acting as a critical success factor. One part of the empowerment is related to required managerial skills that enable them to be more powerful in the decision making process. In this study, following the elaboration of empowerment and its role in the development of employees and managers, the present challenges facing managers in the industrial sector have been discussed. The industrial engineering curriculum has been studied regarding the role that each course plays in fulfilling the industrial needs of managers. QFD technique has been applied to relate the two sides on which basis IE courses are prioritized. The results show that courses such as "production planning", " plant layout", "work and time study", "feasibility study", " payment systems " higher priority in empowering managers; courses such as "queuing theory", "transportation planning", " simulation", "safety and industrial hygiene" show minimum priority. It is also clearly shown that courses on subjects such as”introduction to law (public and private sectors),” banking systems”, “exchange rate fluctuations”, and “new investment” are to be added to the industrial engineering curriculum.
  • G. H. Rahimi Page 89
    The main purpose of this paper is to show that by using samples and examples contained in scientific books of Iranian and Islamic civilization, how the new corresponding scientific topics for engineering students can be described and made them intelligible. For this purpose, the book Meyar-al-uqul attributed to Avicenna is taken into consideration. As samples, the simple and compound levers described in the book are selected. During the analysis of the behavior of these two types of levers, several new scientific concepts are introduced and explained.
  • A. Eidi, L. Nikzad, A. Khorasani Page 113
    Based on pathological studies of educational systems, it is obvious that the lack of firmly established and approved strategies is one of the main reasons of the inadequacy of educational initiatives which shows the direction of these efforts in a period of 2 to 5 years. This issue has unfavorable implications such as “uncertainty in educating important staff of the organization, lack of distinct policies for staff continuing their higher education, the lack of the effective use of students’ training, launching irrelevant and ineffective educational courses, the inconsistency of educational courses with organizational priorities, the dissatisfaction of the managers and staff, casual and disorganized planning, the disorder and inconsistency in setting guidelines and educational regulations,…”. For this reason, educational strategies of PMO have been determined with regard to the procedural components of ISO 10015 Training Quality Standard and through applying SWOT model. In this study, statistical population including elites in Iranian Ports and Maritime Organization were 40 from whom 35 people were selected based on Krejcie and Morgan table with simple random sampling. The questions of this study are focused not only on the identification of internal factors (strengths and weaknesses) and external ones (opportunities and threats) but also on the recognition of required strategy scope. The results show that the training system of PMO corresponds with defensive scope among “offensive, defensive, competitive and conservative” ones. Seven strategies were introduced and five of them were selected as attractive and primary ones.
  • M. Shakeri, S. Sadeghnejad Limouei, H. Shahsavari Alavijeh Page 131
    The development of the human life increases the need of new materials and makes it an inevitable and undeniable issue. Perhaps in the past decades no one could consider that these materials some day play such a key role in his life. Today, metals such as iron and copper alone cannot would be responsive to human needs, therefore these needs require more focus on research and evaluation in the field of new materials. Certainly, the increasing of knowledge of new materials in scientific and industrial societies is an introduction to expand the use of these material and also taking advantage of the extra features in different aspects of life. So in this paper, investigation of these materials has been considered. New materials generally are classified to five main categories. These categories include, Functionally Graded Materials, Smart Materials, Shape Memory Alloys, Composite Materials and Nano Materials. In this paper, new material structures and their application have been investigated briefly, and academic research and application of new materials in Iran and some other countries has been reviewed.