فهرست مطالب

آموزش مهندسی ایران - پیاپی 54 (تابستان 1391)

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 54 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رضوان حسینقلی زاده صفحه 1
    هدف اصلی این پژوهش بررسی الزامات اساسی تعامل بین دانشگاه صنعت با رویکرد مبتنی بر مدیریت دانش در رشته های مهندسی بود. برای دستیابی به این هدف از روش پژوهش موردی بهره گرفته شد. گردآوری داده های مورد نیاز از طریق مصاحبه و پرسشنامه در جامعه آماری مورد مطالعه صورت گرفت. نظر به نتایج به دست آمده از تحلیل داده های به دست آمده، الزامات اساسی تعامل دانشگاه و صنعت متناظر با شرایط علی گرفته شد که به طور مستقیم و بی واسطه در شکل گیری ارتباط دانشگاه صنعت موثرند و منشا فعالیت دانشگاهیان در ارتباط با صنعت می شود. این الزامات عبارت اند از: درک سودمندی دانش، درک ضرورت دانش، هدفگذاری دانش، ارزشگذاری دانش، پیوستگی دانش، ریسک پذیری، تناسب دانش، یادگیری در حین عمل و زبان مشترک. بررسی کمی این مولفه ها در جامعه آماری نشان داد که ضرورت و سودمندی ادراک شده از دانش، زبان مشترک، یادگیری در حین عمل، ارزشگذاری، ریسک پذیری، پیوستگی دانش، تناسب دانش و هدفگذاری دانش به ترتیب بیشترین میزان را در جامعه آماری مورد مطالعه به خود اختصاص دادند
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، ارتباط دانشگاه، صنعت، رشته های مهندسی، الزامات
  • حسین مطهری نژاد، نادرقلی قورچیان، پریوش جعفری، محمود یعقوبی صفحه 21
    در دو دهه گذشته توجه به کیفیت آموزش مهندسی در نتیجه عواملی از قبیل تحرک پذیری سریع، محیط کاری چند فرهنگی، بین المللی و جهانی شدن آموزش مهندسی، افزایش تعداد دانشجویان و دانش آموختگان مهندسی و گسترش آموزش از راه دور و یادگیری الکترونیکی افزایش یافته است و به تدوین استانداردها و معیارهای حرفه ای در سطح جهانی برای تضمین کیفیت برنامه های آموزش مهندسی منجر شده است. از آنجا که طراحی، اجرا و ارزشیابی برنامه های آموزش مهندسی بر اساس معیارها و ترازهای منطقه ای و بین المللی جنبه ای مهم از تضمین کیفیت آموزش مهندسی به شمار می رود، استفاده از این پارامترها در برنامه های آموزش مهندسی موجب اطمینان دولت و صنعت به دانش و مهارتهای مورد نیاز دانش آموختگان مهندسی می شود. هدف این مقاله تعیین استانداردهای تضمین کیفیت آموزش مهندسی در کشور ایران با رویکردی جهانی است. این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی است و در آن از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شده است. سه مدل جهانی در خصوص تضمین کیفیت و اعتباربخشی برنامه های آموزش مهندسی بررسی و تحلیل شدند که وجوه مشترک معیارها و الزامات آنها در قالب هشت دسته استاندارد شامل هدفها و نتایج برنامه، برنامه درسی، هیئت علمی، منابع مالی و خدمات پشتیبانی، فضا و امکانات آموزشی، فرایند تدریس و یادگیری، دانشجویان و سنجش و ارزشیابی مشخص شد. این استانداردها می توانند چارچوبی برای تضمین کیفیت و اعتباربخشی برنامه های آموزش مهندسی در کشور ایران را فراهم سازند، به نحوی که بتوان به ارائه آموزش مهندسی با کیفیت در سطح ملی و فراملی اقدام کرد.
    کلیدواژگان: آموزش مهندسی، تضمین کیفیت، اعتباربخشی، استانداردها
  • عباس بازرگان صفحه 43
    تحولات روز افزون در سطح ملی، منطقه ای و جهانی ارزیابی و بهبود مستمر کیفیت آموزش عالی را به طور عام و آموزش مهندسی را به طور خاص ضروری کرده است. این امر، به ویژه با توجه به مسائل توسعه پایدار، منابع انرژی و آب، محیط زیست، فناوری های نوین و مسائل دیگر، اجتناب ناپذیر شده است. از این رو، نیازهای آینده به قابلیتهای مهندسی و مهارتهای لازم برای یادگیری مداوم مهندسان باعث شده است که کیفیت آموزش مهندسی بیش از پیش به عنوان دغدغه ای اساسی مد نظر قرار گیرد. در این خصوص، در اغلب کشورهای صنعتی و نیمه صنعتی در زمینه ارزیابی و اعتبارسنجی آموزش مهندسی گامهای موثری برداشته شده و ساختار سازی به عمل آمده است. تجربه های ملی و بین-المللی در ارزیابی آموزش عالی نشان می دهد که ارزیابی درونی و ارزیابی برونی متداول ترین رویکردهای سنجش و ارتقای کیفیت در آموزش عالی است. اما در کشورهای درحال توسعه اگر امکان مشارکت اعضای هیئت علمی در فرایند ارزیابی فراهم نشود، عمل ارزیابی صرفا اقدامی اداری (بوروکراتیک) جلوه گر می شود و تاثیر آن بر بهبود کیفیت ناچیز خواهد بود. با توجه به مطالب یادشده، در این مقاله ابتدا به شیوه های مرسوم ارزیابی و اعتبارسنجی آموزش مهندسی اشاره و سپس، بر ارزیابی برونی تاکید شده است. پس از آن، درباره تدوین عوامل مورد ارزیابی، ملاکها و نشانگرها و الزامات قضاوت درباره کیفیت بحث شده و بر ضرورت مشارکت اعضای هیئت علمی در فرایند قضاوت تاکید و سرانجام، پیشنهادهایی برای ارزیابی کیفیت آموزش مهندسی در ایران ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آموزش مهندسی، ارزیابی مشارکتی، اعتبار سنجی، رتبه بندی، کیفیت
  • سعید هداوند، فرهاد مشیرزاده، مهدی رئیسی صفحه 57
    امروزه، یادگیری الکترونیکی به عنوان رویکردی نوین در مرحله رشد و تکامل قرار دارد و لذا، مطالعه عوامل موثر بر این گونه یادگیری ها و نتایج برآمده از آنها می تواند بر ارتقای کیفیت فرایندهای یاددهی یادگیری بیفزاید. در این پژوهش تاثیر یادگیری الکترونیکی بر توسعه دانش و بهبود مهارتهای شغلی مهندسان شرکت مهندسی برق رسا نیرو بررسی شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل 283 نفر از مهندسانی است که در سال 1389، حداقل 120 ساعت از آموزشهای حرفه ای خود را به شیوه مجازی و تحت شبکه دریافت کرده اند. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 150 نفر تعیین شد و آزمودنی ها بر اساس روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و پرسشنامه های تهیه شده در اختیار آنان قرار گرفت. پرسشنامه متشکل از 30 سوال بسته پاسخ است که پایایی آن از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ 87/. برآورد شده است که نشان می دهد از دقت مناسبی برخوردار است. یافته های پژوهش نشان داد که دوره های الکترونیکی اجرا شده در مولفه های توسعه دانش، بهبود مهارتهای شغلی و ایجاد شایستگی های حرفه ای مهندسان کمتر از سطح متوسط بوده و نتوانسته است اهداف مورد نظر را برآورده سازد
    کلیدواژگان: آموزش شبکه ای، یادگیری الکترونیکی، آموزش مهندسی
  • مجید دارابی، فرانک مختاریان، محسن فرمهینی فراهانی، کوروش اسماعیلی صفحه 77
    ارزیابی درونی گروه های آموزشی دانشگاه ها فرایندی است که در آن اعضای هیئت علمی گروه ها در خصوص عملکرد خود قضاوت و تعیین می کنند که از نظر کیفیت در ابعاد مختلف در چه جایگاهی قرار دارند و پس از مشخص شدن سطح کیفیت عملکرد خود، می توانند از نتایج به دست آمده به عنوان دا ده هایی برای برنامه ریزی به منظور بهبود فعالیتهای آینده استفاده کنند. لذا، با توجه به اینکه گروه های آموزشی به عنوان زیر نظام دانشگاه ها به حساب می آیند و بهبود کیفیت دانشگاه ها وابسته به بهبود کیفیت گروه های آموزشی است، ارزیابی درونی در گروه های آموزشی می تواند گامی موثر در رشد کیفی نظام آموزش عالی باشد. ارزیابی درونی با جمع آوری اطلاعات، تحلیل و بازخورد آن می تواند پشتیبان تصمیم گیری های مدیریت باشد؛ لذا، با توجه به ارزیابی درونی صورت گرفته در برخی از گروه های فنی و مهندسی دانشگاه شاهد، در پژوهش حاضر گزارشهای ارزیابی درونی تایید شده برای
    اهداف
    1. بررسی سازکار اعتبارسنجی در گروه های مهندسی دانشگاه شاهد؛ 2. بررسی سطح کیفی گروه های مهندسی دانشگاه شاهد؛ 3. بررسی پیشنهادهای گروه های آموزشی در خصوص بهبود کیفیت؛ 4. بررسی راهکارهای کاربست پیشنهادهای ارائه شده از ارزیابی درونی گروه های آموزشی تحلیل شده است. به منظور اجرای پژوهش حاضر از روش مطالعه کتابخانه ای و بررسی اسناد و مدارک و نیز تحلیل محتوای گزارشهای تایید شده ارزیابی درونی در سه گروه آموزشی گروه مهندسی برق قدرت، گروه مهندسی کامپیوتر و گروه مهندسی پزشکی استفاده شد. پس از بررسی پیشنهادهای ارائه شده توسط گروه های مجری ارزیابی درونی، پیشنهادهای کلیدی استخراج و در خاتمه چارچوبی در خصوص کاربست پیشنهادهای مذکور برای بهبود و ارتقای کیفیت آموزشی و پژوهش ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آموزش مهندسی، ارزیابی درونی، کیفیت آموزشی، دانشگاه شاهد
  • ستاره موسوی، جلال جبل عاملی صفحه 97
    هدف این پژوهش تحلیل وضعیت پذیرش نوآوری برنامه درسی از دیدگاه اعضای هیئت علمی گروه های فنی و مهندسی شاغل به کار در دانشگاه صنعتی اصفهان و دانشگاه اصفهان بوده است. سوالات تحقیق با در نظرگرفتن الگوهای نوآوری برنامه درسی (هدفها، محتوا، راهبردهای یاددهی یادگیری و روش های ارزشیابی) تدوین و بررسی شد. جامعه آماری این پژوهش را اعضای هیئت علمی گروه های فنی و مهندسی شاغل به کار در سال تحصیلی 90- 1389 دانشگاه صنعتی اصفهان و دانشگاه اصفهان تشکیل دادند. نمونه آماری پژوهش برخی از اعضای هیئت علمی گروه های فنی و مهندسی و علوم پایه شاغل به کار در دانشگاه صنعتی اصفهان بودند. در انتخاب اعضای هیئت علمی از روش نمونه گیری طبقه بندی متناسب با حجم استفاده شده است و 90 نفر از دانشگاه (20 نفر از دانشکده فنی مهندسی دانشگاه اصفهان و 72 نفر از دانشکده فنی مهندسی دانشگاه صنعتی اصفهان) به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده های مورد نیاز پژوهش از طریق دو ابزار اسناد و مدارک و پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شده است. ضریب پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرانباخ 95/0 به دست آمد. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه را ده نفر از متخصصان و کارشناسان برنامه ریزی درسی و مدیریت آموزشی تایید کردند. یافته ها نشان داده است که از نظر پاسخگویان میزان پذیرش نوآوری در هدفها، محتوا، راهبردهای یاددهی و یادگیری و شیوه های ارزشیابی برنامه درسی باید بیش از سطح متوسط در برنامه درسی مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نوآوری برنامه درسی، نوآوری، گروه مهندسی
  • مهدی متقی پور صفحه 117
    با توجه به ورود نرم افزارهای مدلسازی و فناوری کامپیوتری، آموزش دروس گرافیک مهندسی در دانشگاه های ایران باید مثل سایر دانشگاه های معتبر دنیا که حدودا از سال 2000 تغییر کرده است، دستخوش تغییرات شود. از طرفی، با توجه به امکانات موجود در کشور این تغییرات باید به نحوی اعمال شود تا دانشجویان بتوانند علاوه بر یادگیری کار با نرم افزارهای مدلسازی، مطالب درسی خود را با توجه به نگرانی استادان سنتی کار، مطابق گذشته فرا گیرند. آموزش بر اساس شیوه مدرن را نویسنده از سال 1387 در مرکز گرافیک مهندسی دانشگاه صنعتی شریف اجرا کرده است. در این نوشتار تغییر شیوه آموزش درس نقشه کشی صنعتی 1 از سنتی به مدرن با توجه به آزمون و فرمهای ارزشیابی گرفته شده از دانشجویان بررسی و مشخص شد که شیوه مدرن تاثیر بیشتری بر یادگیری دانشجویان می گذارد.
    کلیدواژگان: نقشه کشی صنعتی1، شیوه تدریس، مدلسازی سه بعدی، نرم افزارهای CAD، اتوکد، آموزش مدرن
  • غلامحسین رحیمی صفحه 139
    در مقاله حاضر یکی از مهم ترین کتابهای مربوط به مهندسی تمدن اسلامی، که ریاضیدان و مهندس برجسته ایرانی به نام کرجی آن را در قرن پنجم ه/ یازده م. نوشته است، معرفی شده است. هدف اصلی در این مقاله نشان دادن این واقعیت است که چگونه با گذشت حدود هزار سال از تالیف کتاب، بخشهایی از آن را به عنوان سابقه تاریخی و بخشهایی را به عنوان مقدمه ورود به بحث علمی و نیز مستقیم یا غیر مستقیم در کلاسهای درس نقشه برداری می توان استفاده کرد. بدین ترتیب، با استفاده از نمونه ها و مثالهای مندرج در این کتاب مباحث جدید علمی را برای دانشجویان مهندسی عمران و نقشه برداری می توان تشریح و تفهیم کرد. در این مقاله با توجه به کتاب «استخراج آبهای پنهانی» تالیف کرجی، ابزارهای نقشه برداری تشریح شده در کتاب به عنوان نمونه انتخاب و به دو نوآوری مهم در طراحی، ساخت و استفاده از ابزارهای نقشه برداری اشاره و در نهایت، مباحث مورد استفاده در کلاسهای درس، پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: ابزارهای نقشه برداری، قنات، روش حفر قنات، تراز، مهندسی نقشه برداری، استخراج آبهای پنهانی، کرجی
  • صفحه 163
|
  • R. Hosseingholizadeh Page 1
    The main goal of this study was to examine the basic requirements of interaction of University-Industry with knowledge management (KM) in the Engineering School of Ferdowsi University (ESFUM). To achieve this goal, a case study research method is used. All members of faculties in the engineering school are selected as target population. According to the research results, the basic requirements of interaction U-I was categorized in nine main categories such as perceived usefulness, perceived necessity, knowledge goal setting, knowledge coherence, valuation of knowledge, action learning, knowledge relevance, shared language and taking risk. Also, the quantitative results showed that perceived usefulness and perceived necessity of knowledge, shared language, action learning, valuation of knowledge, taking risk, knowledge coherence, knowledge relevance and knowledge goal setting got the highest rate in the population studied.
    Keywords: Knowledge management, interaction, university, industry, engineering school, basic requirements
  • H. Motahhari Nejad, N. G. Ghourchian, P. Jafari, M. Yaghoubi Page 21
    This article explores the effects of academic discipline on risk perception of technologies. The importance of this topic is that decision making about technologies depends on decision maker’s perception of technologies. In this study, risk perception of students of different academic disciplines including civil engineering, electrical engineering, computer engineering, mechanical engineering and MBA will be analyzed. Our actual aim is to find if there is any relation between these fields of studies and risk perception of technologies in terms of health, environment and society. In the next step, according to the growth in number of engineering and technical students who choose to continue their studies in MBA, we will discuss whether this field of study does have effect on risk perception of people or not. Four technologies compared in this study are renewable energies, genetic engineering, nanotechnologies and information and communication technologies (ICT). Results show that students in all fields of study have the highest risk perception in genetic engineering and lowest in renewable energies. Students from different fields of study differ on risk perception in the process of socialization and self-selection. Students of MBA have the highest risk perception of social threats in the four groups of technologies.
    Keywords: Technology, academic discipline, risk perception, self, selection, socialization
  • A. Bazargan Page 43
    Increasing changes at national, regional, an international levels have posed new challenges to higher education in general and engineering education in particular. In this regard, engineering education should take into account not only these challenges, but also problems arising from sustainable development, energy and water resources, environment and new technologies. Based on this, engineering students should develop competencies and skills for lifelong learning. As such, the quality of engineering education has been considered as a major challenge. Hence, most industrialized and newly industrialized countries have taken effective steps towards, institutionalizing assessment and accreditation of engineering education. National and international experiences in higher education evaluation indicate that internal (self-) and external assessment are the most popular approaches to quality assessment and accreditation in higher education. But, in developing countries application of internal assessment without collaboration of faculty members, would end up to merely bureaucratic exercises, which would have little impact on quality improvement. Based on the above, this article aims at answering this question: What is an appropriate quality assessment and enhancement process in the Iranian engineering education? Towards this end, the article first reviews the need for assessment and accreditation of engineering education. Then, it emphasizes the necessity of carrying out collaborative self-assessment followed by external quality assessment. Furthermore, the article elaborates on evaluation factors, criteria, indicators, and the need for setting standards of quality. Finally, proposals are made about institutionalizing quality assurance in the Iranian engineering education.
    Keywords: Evaluation, assessment, accreditation, quality, ranking, engineering education
  • S. Hadavand, F. Moshirzade, M. Reisi Page 57
    Today, E-learning as a new approach, is at the stage of developing and improving Therefore, So surveying the elements that influence on it, and their conclusions can improve the quality of teaching-learning procedure. In this project, we will study the influence of E-learning on developing and improving job skills and knowledge of engineers in Electronic Engineering Rasa Niro Co. Our statistical community includes 283 engineers who had received at least, 120 hours of their professional education in 2010, by network and E-training. While it was impossible to investigate the whole statistical community, a sample volume with using Morgan table, 150-personcommunity were determined, and testable cases were based on simple random sampling. Then the prepared questionnaires were presented to them. The questionnaire contains 30 questions of respond close based on -coefficient of Kronbakh, its validation was 87% and showed a reasonable conclusion. Our finding revealed that, the level of E-learning in the case of developing knowledge, improving job skills and developing professional abilities of engineers, are below the mean-level. So these courses could not accomplish their goals.
    Keywords: Web based training, e, learning, engineering education
  • M. Darabi, F. Mokhtarian, M. Farahani, K. Esmaeili Page 77
    Internal evaluation is a process in which faculty members of departments make judgments about their own performance and plan to improve their future activities. Internal evaluation in the department can be an effective step for increasing the quality of higher education system. Internal evaluation with data collection, analysis and feedback, supports management in decision-making. As internal evaluation project has been performed and approved in different departments of technique & engineering faculty at Shahed University. In the present paper the meta-analysis of the reports are presented.These departments include: 1) Department of Electrical Engineering 2) Department of Computer Engineering and3) Department of Medical Engineering. Data have been collected by analyzing internal evaluation reports. At the end, a framework for improving the quality of teaching and research has been recommended.
    Keywords: Internal evaluation, education, evaluation, educational quality
  • S. Mousavi, J. Jebelameli Page 97
    The aim of this study was to analyze the status of curriculum innovation acceptance based on faculty members of engineering departments at University of Isfahan and Isfahan University of Technology. The questions of this study were developed with respect to innovational styles of curriculum (including goals, content, teaching-learning strategies, and evaluation methods) and then were examined. The statistical population of this study were faculty members of engineering departments at University of Isfahan and Isfahan University of Technology in 2010-2011. The samples include some faculty members of engineering and sciences departments at University of Isfahan and Isfahan University of Technology. In order to select sample members, classification sampling method based on population size has been used. Then 92 faculty members were selected as sample members (20 faculty members from University of Isfahan and 72 faculty members from Isfahan University of Technology). In order to collect data, library method and researcher-developed questionnaire were used. Stability of this questionnaire measured through Cronbach’s Alpha and its coefficient was 95%. Also content and formal reliability of questionnaire accepted by 10 professionals and professors in curriculum field. The results of this study indicated that rate of innovation acceptance in goals, content, teaching-learning strategies, and evaluation methods were more than average level of curriculum.
    Keywords: Curriculum innovation, innovation, engineering departments
  • M. Mottaghipour Page 117
    According to the modeling software and computer technology, teaching engineering graphics courses in Iranian universities must be improved similar to other top universities in the world which have changed since 2000. However, based on the technology and equipment in Iran, these changes should be in a way that students could learn subjects accompany. With modeling software so that there is no worry about ancient professor’s method of teaching. I introduced this modern teaching method in engineering graphics center of Sharif University of Technology in 2007. In this paper I compare the modern teaching method with the old fashion one in engineering drawing course according to the tests and evaluations collected from students. The conclusion was that this modern method has a better effect in the learning of students.
    Keywords: Engineering drawing, teaching method, 3D modeling, CAD software, AutoCAD, modern education
  • Gh. Rahimi Page 139
    The present paper introduces one of the most important engineering works of Islamic civilization written by the prominent Iranian mathematician and engineer named Karaji in the fifth century/eleventh. AD entitled exploration and Extract of Hidden Waters (Inbat al-miyah al-khafiya). This paper aims to show this fact that after nearly a thousand years of writing this book, how parts of the book as a historical record and portions of it as an introduction to the scientific debate on surveying classrooms, directly or indirectly, can be used. For this purpose, Karji’s book exploration and Extract of Hidden Waters is considered. The surveying tools described in the book is briefly introduced. Then, two instruments invented by Karaji, namely a calibrated plumb level for surveying and its chain and stave, and a dioptre - like leveling instrument are explained. Karaji gives a complete description of them and demonstration of theorems for their use. It is shown that by using samples and examples contained in the book, new scientific issues for students of civil and surveying engineering can be designed and explained. Finally, materials and discussion points that can be used in the classrooms are suggested. At the end, Karaji's problem concerning calibrating the level is also mathematically formulated and described.
    Keywords: Karaji, exploration, extract of hidden waters, surveying instruments, surveying classroom