فهرست مطالب

آموزش مهندسی ایران - پیاپی 65 (بهار 1394)

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 65 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی بامداد* صفحه 1
    مکاترونیک رشته ای متشکل از مهندسی مکانیک، مهندسی برق، و علوم رایانه است. اساس اولیه مبحث مکاترونیک برای دانشجویان دوره کارشناسی قابل درک است. ظرفیت کامل مکاترونیک در صورتی محقق می شود که از همان نقطه آغاز نگاهی تلفیقی داشته باشیم. در مقایسه با مباحث درسی مرسوم مهندسی، که به علوم گرایش دارند و یا تحلیل محور هستند، مکاترونیک باید از چنین تقسیم بندی های سرسختانه مهندسی امتناع کند. از آن جایی که مکاترونیک در فرایند تکاملی در ایران در وضعیتی بی شکل است، ازاین رو، موسسات آموزشی باید تغییرات یکسانی را هر چه سریعتر در مباحث درسی ایجاد کنند. بنابراین اهداف این مقاله به دو بخش قابل تقسیم است؛ اول خلاصه کردن مفاهیم مکاترونیک بر اساس گردآوری ها یا آنچه در موسسات آموزشی و محیطهای صنعتی در کل دنیا دایر است و ارائه تعریفی جامع و جدید، دوم، پیشنهاد طراحی-محور برای مواد درسی بر اساس تعریف جدید مکاترونیک.
    کلیدواژگان: آموزش مهندسی مکاترونیک، برنامه کارشناسی، گسترش برنامه آموزشی
  • مهدی ارجمند*، عباس سلیمی صفحه 19
    باتوجه به جایگاه آموزشهای دانشگاهی در توسعه علمی و صنعتی کشور و نیز نقش آن در پیشرفت فناوری، در این مقاله به تجربیات و شیوه آموزش رشته نانوفناوری در برخی از کشورهای توسعه یافته به ویژه در مقطع کارشناسی پرداخته شده است که نشان دهنده لزوم توجه به رشته هایی از قبیل نانوفناوری در مقاطع پایین تر از تحصیلات تکمیلی است. در مقاله حاضر با هدف ارائه و مقایسه ویژگی های دوره های آموزش نانوفناوری در کشورهای توسعه یافته مانند آمریکا، دانمارک، انگلستان و استرالیا به بررسی مواد آموزشی و عناوین دروس ارائه شده در مقطع کارشناسی نیز پرداخته شده است. همچنین کشور کره جنوبی به عنوان یک مدل موفق معرفی و مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به ماهیتبین رشته ای این موضوع ایجاد رشته هایی در این زمینه نیاز به همکاری دقیق و نزدیک بین دانشکده های مختلف دارد. با توجه به اهمیت راه اندازی این رشته و گسترش آن در مقطع کارشناسی، برای حفظ و ارتقای جایگاه کشور در توسعه علم و فناوری نانو ایجاد زیرساختارهای نرم افزاری و سخت افزاری مناسب در تصویب رشته های مرتبط و نیز گسترش آن به عنوان یک ضرورت مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: فناوری نانو، آموزش، کارشناسی
  • محمد اخوان*، عبدالحسن بصیره، سینا شیبانی، اسفندیار معتمدی صفحه 35
    تاریخ مفاهیم فیزیک بررسی طبیعت و پدیده های طبیعی است. در این مقاله دیدگاه های چندین نفر از دانشمندان قدیمی ایرانی، که در طول سده های متمادی در خطه جغرافیایی به ایران زمین منسوب به پژوهشهای وسیعی دست زده و مطالب بسیاری نوشته اند، درباره مفاهیمی مانند ماده، مکان، زمان، حرکت، نور (شامل توجه به ابزار اپتیکی و پدیده های بازتاب و شکست نور، رنگین کمان و...)، و موضوعاتی مانند نجوم و اخترشناسی (شامل ساخت اسطرلاب، زیج شناسی، رصدخانه و...)، تقویم و گاهشماری، صوت و موسیقی، اندازه گیری (نظیر زمان سنجی، وزن و ترازو، چگالی، و...)، زلزله، هوا (تشکیل باران و برف، رعد و برق، صاعقه و...) و مغناطیس ارائه شده است. این مفاهیم و موضوعات صرفا از دیدگاه فیزیک امروز و طبیعیات عصر قدیم نقل شده است. این در حالی است که دانشمندان ایرانی آن عصر عمدتا فیلسوف بوده و مفاهیم یادشده را در بسیاری از موارد با دیدگاه فلسفه و از منظر یک فیلسوف مطرح کرده اند. امید است که توانسته باشیم نقش فرهنگ و تمدن قدیم ایران زمین را در فیزیک و طبیعیات تا حدودی برای دانش پژوهان کشورمان روشن کرده باشیم.
    کلیدواژگان: مفاهیم فیزیک، پدیده های طبیعی، دانشمندان قدیمی ایرانی
  • حسین معماریان*، لیلا شیربان، محمد شکرچی زاده صفحه 59
    دروس علوم و مهندسی از دیرباز یک مولفه کار عملی، حل تمرین، راهبری آزمایشگاه و تکالیف خارج از کلاس داشته است. امروزه این بخش از آموزشهای مهندسی عمدتا توسط دستیاران آموزشی ارائه می شود. دستیاران آموزشی، بیشترین ساعات تماس آموزشی را با دانشجویان مهندسی دارند، بدون آنکه کمترین آموزشی درباره روش های یاددهی و یادگیری دیده باشند. پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران برای ارتقای کیفیت آموزش ارائه شده توسط دستیاران آموزشی از سال 1391 اقدام به برگزاری کارگاه های آموزشی با حضور استادان صاحب نظر کرده است. این کارگاه ها، که تا پایان سال 1392 تعداد 9 مورد آن به اجرا درآمده است، ضمن آموزش 391 دستیار آموزشی پردیس فنی، اطلاعات ارزشمندی را نیز درباره نیازهای دستیاران آموزشی و چالشهایی که با آنها روبه رو هستند، به دست آورده است. این بررسی ها بر اهمیت این نوع کارگاه ها و ضرورت تعمیم آنها در سطح ملی، تاکید دارد. در این مقاله، با توجه به نظرسنجی های صورت گرفته در طی برگزاری این کارگاه ها و استفاده از تجربیات مشابه در سایر کشورها، برنامه و راهکاری برای آموزش دستیاران آموزشی مهندسی در سطح ملی، ارائه شده است. به این منظور کارگاه آموزشی نیم روزه ای طراحی شده که طی آن دستیاران آموزشی با الفبای کسب موفقیت در فرایند یاددهی یادگیری آشنا می شوند. در نیمه اول این کارگاه به پرسشهای زیر پاسخ داده می شود: هدف از کلاسهای حل تمرین چیست؟ چگونه برای تدریس آماده شویم؟ آموزش دانشجومحور چیست و یادگیری فعال چگونه محقق می شود؟ یاددهی و یادگیری موفق کدام است؟ در نیمه دوم کارگاه نیز درباره مهمترین چالش های دستیاران آموزشی بحث می شود و شرکت کنندگان با همفکری یکدیگر، راهکارهای مقابله با این چالشها را می یابند. با اجرای این راهکار، همچنین یکی از موانع دربرابر ارزشیابی موفقیت آمیز برنامه های آموزش مهندسی کشور نیز برداشته خواهد شد.
    کلیدواژگان: آموزش مهندسی، دستیار آموزشی، فرایند یاددهی، یادگیری، کارگاه آموزشی، دانشکده فنی دانشگاه تهران
  • علیرضا حیدرزادگان*، مریم کوچک زایی صفحه 79
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین سلامت معنوی و خودکارآمدی دانشجویان دانشکده های فنی مهندسی و روانشناسی و علوم تربیتی انجام شده است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بوده و مشارکت کنندگان پژوهش شامل400 نفر از دانشجویان زن و مرد مقطع کارشناسی دانشکده های روان شناسی و علوم تربیتی و مهندسی دانشگاه سیستان و بلوچستان بودند؛ که 190نفر از آنان براساس جدول مورگان و روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه سلامت معنوی پولوتزین و الیسون (1982) و پرسش نامه خودکارآمدی شرر و همکاران (1982) استفاده شد. اطلاعات به دست آمده با روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام مورد سنجش قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که همبستگی معنا داری بین سلامت معنوی و خودکارآمدی وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل گام به-گام رگرسیون نیز بیانگر آن بود که از بین ابعاد سلامت معنوی بعد سلامت وجودی بیشترین میزان پیش بینی را از خودکارآمدی دانشجویان داشته است. علاوه براین نتایج آزمون t مستقل نشان داد که میزان سلامت معنوی دانشجویان زن بیشتر از مردان است اما در مولفه خودکارآمدی تفاوت معناداری دیده نشده است. با توجه به نوع دانشکده در بعد سلامت معنوی و خودکارآمدی تفاوت معناداری مشاهده شد و دانشجویان دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی از میانگین بالاتری برخوردار بودند. همچنین در ارتباط با وضعیت سکونت تفاوت معناداری بین سلامت معنوی و خودکارآمدی دانشجویان مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: سلامت معنوی، سلامت وجودی، سلامت مذهبی، خودکارآمدی
  • محمدرضا زارع بنادکوکی*، محمدعلی وحدت زاد، محمدصالح اولیاء، محمد مهدی لطفی صفحه 95
    امروزه دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی در توسعه کشورها نقشی اساسی دارند. به دلایل متعددی ازجمله تقاضای گسترده برای تحصیلات تکمیلی، سیستمهای آموزشی نوین، بین المللی شدن صنعت آموزش عالی و ایجاد دانشگاه های کارآفرین و نوآور رقابت بسیار نزدیکی در این صنعت به وجود آمده است. به طوری که این رقابت منجر به بهبود کیفیت آموزشی، ارتقا عملکرد دانشگاه ها، توسعه مبتنی بر دانش، دستیابی به منابع بیشتر و جذب سرمایه های فکری بهتر شده است. یکی از روش های تعیین جایگاه دانشگاه ها، نظامهای رتبه بندی است که در طول زمان با تغییرات زیادی مواجه بودند. در این مقاله، ابتدا نحوه شکل گیری و ویژگی های نظامهای معتبر رتبه بندی مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. در ادامه، با توجه به مزایای رتبه بندی دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی، با رویکردی انتقادی به بررسی چالش های اساسیپیش رو در نظام های رتبه بندی، شاخصها و روش های اندازه گیری داده ها پرداخته شده است. نتایج بررسی نشان می دهد که نظامهای رتبه بندی موجود جامع نبوده و عمدتا با مشکلاتی در زمینه های سنجش کیفیت، نمایش رشد یا افول، وزن دهی معیارها، اثر متئو، اعتبارسنجی، جامعیت، وضوح، تحرک و بالندگی، تعمیم پذیری و محدودیت زبان مواجه هستند. درنهایت، با توجه به اینکه هرساله دانشگاه های ایران توسط پایگاه استنادی علوم جهان اسلام رتبه بندی می شوند، معیارهای این نظام نیز مورد مطالعه قرار گرفته و پیشنهادهایی برای رفع کاستی ها ارائه شده است.
    کلیدواژگان: رتبه بندی دانشگاه ها، آموزش عالی، انتقادی، شاخص، عملکرد
  • عفت عباسی*، مهدیه سادات وقور کاشانی صفحه 133
    ایجاد و کاربرد استانداردهای کیفیت در نظام آموزشی، یکی از عوامل کلیدی در دستیابی به اهداف مورد نظر در سند چشم انداز کشور بوده و گام مهمی در راستای اثربخشی و کارایی نظام آموزشی است. در سالهای اخیر تلاشهای زیادی برای بهبود کیفیت صورت گرفته و پرسشهایی در ارتباط با آن مطرح شده و بیانگر آن است که نظام آموزشی کشور، از استانداردهای بین المللی و سازکار های تضمین کیفیت، فاصله دارد. هدف این پژوهش، تبیین جایگاه استانداردسازی در ارتقای کیفیت نظام آموزشی ایران است. دراین خصوص دلایل ایجاد استانداردها مطالعه شده و اهداف و نتایج حاصل از کاربرد آنها، در ابعاد مختلف نظام آموزشی ایران، به عنوان یک کشور در حال توسعه، بررسی شده است. یکی از اهداف آرمانی ما، ارتقای کیفیت آموزشی تا سطوح عالی بین المللی، با حفظ کیان دینی خود است. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی است که به بررسی و ترکیب شواهد موجود درخصوص استاندارها و وضعیت کیفیت برنامه های آموزشی کشور می پردازد. در این پژوهش، استانداردهای آموزشی، سیستمی است که کار کنترل کیفیت فعالیتها و خدمات ارائه شده ازسوی نظام آموزشی را بر عهده دارد. با پذیرش همگانی استانداردهای آموزشی، فرهنگ انتخاب صحیح در جامعه تثبیت شده و کیفیت فرایندهای گوناگون ارتقا خواهد یافت. از آنجا که تا به امروز تضمین کیفیت، تا حد زیادی فرایندی سیاسی بوده است، برنامه ریزان را به توجه در ابعاد سیاسی آن ترغیب می کند؛ همچنین استانداردهای آموزشی، باید به تناسب مبانی بین المللی و با در نظر گرفتن مسائل بومی و سنتی و میهنی دگرگون شوند تا بتوانند موجبات تغییر را فراهم آورند.
    کلیدواژگان: استاندارد، استانداردهای آموزشی، کیفیت
  • تقویم کنفرانسها
    صفحه 155
|
  • M. Bamdad* Page 1
    Mechatronics is a discipline that combines elements from mechanical engineering, electrical engineering, and computer science. The basic elements of the topic can easily be grasped by undergraduate students. The full potential of mechatronics is realized if the approach is from an integrated standpoint from the start. While, traditional engineering curricula is either based on science or analysis; mechatronics tends to reject such a rigid compartmentalization of engineering. Since, mechatronics is undergoing a process of evolution in Iran in an amorphous state, it is imperative for academic institutions to introduce equally quick changes in their curricula. The objectives of the present paper, therefore, are twofold: first, to sum up the understanding of mechatronics as gathered from and operative in academic institutions and industrial environments worldwide view into a new comprehensive definition of mechatronics. Second, to propose a design-oriented model curriculum based on the new definition of mechatronics. Our experience in robotic BSc programs at Shah Rood University of Technology has also been helpful in the process of the study.
    Keywords: chatronics education, Bachelor of Science program, curriculum development
  • M. Arjomand*, A. Salimi Page 19
    Considering the role of the academic education in the national scientific and industrial developments, as well as technological advancements, the developed countries experiences and educational systems in nanotechnology disciplines, especially, in the undergraduate level are discussed. The details of nanotechnology educational systems in the model countries such as United States, Denmark, England and Australia are presented and compared, and the course syllabus of the related disciplines in the undergraduate level are given in the present study. Nanotechnology education in South Korea, as a successful educational model, is presented and discussed. The collaboration between different science and engineering faculties as well as nanotechnology research centers is needed for the development of nanotechnology education due to its interdisciplinary nature. The significance of establishing nanotechnology education at undergraduate level to maintain and enhance the position of our country in the world ranking of nano-science and technology development, demands for the construction of hardware and software infrastructures in approving the related disciplines and its development are explaind.
    Keywords: Nanotechnology, education, undergraduate
  • M. Akhavan*, A. Basireh, S. Sheibani, E. Motamedi Page 35
    The history of physics concepts is the study of nature and natural phenomena. In this paper, the of views of several ancient Iranian scholars and philosophers, who in many centuries have been known for their vast scientific research and outlooks in Iran, will be discussed. These points are matter, space, time, motion, light (with emphasis on optical tools, reflection, refraction, rainbow, …), and subjects such as astrology and astronomy (study of astrolabe and observatory, …), calendar and chronology, music and sound, science of measurement (time, weight and scale, density, …) earthquake, weather (rain, snow, lightening, …) and magnetism. These studies are purely described through today’s physics and natural studies of the older days. One should bear in mind that their views were more of a philosophical approach rather than purely scientific. We hope to shed a light on the influence of ancient Iranian scholars on physics and natural studies for our contemporary scientists.
    Keywords: Physics concepts, natural phenomenon, ancient Iranian scientists
  • H. Memarian*, L. Shirban, M. Shekarchizadeh Page 59
    Science and engineering courses normally have components like practical work, laboratory experience and homework. Presently, this part of engineering education is mainly carried out by teaching assistants (TA). Although teaching assistants spend most number of hours with engineering students, they normally receive no training for effective class management and teaching. To improve the quality of education offered by TAs, the University College of Engineering at University of Tehran has launched a series of teaching workshops, presented by qualified professors. Since the beginning of this program in 2012, over 390 TAs of engineering programs have attended nine workshops. The information derived from the questionnaires filled at the end of each workshop reveal the main challenges and needs of the TAs. Based on the results of those questionnaire surveys and findings of similar programs in other countries, this paper presents a teaching program developed for TAs of engineering programs of Iran. To this end, a half a day workshop has been designed through which the TAs are introduced to the fundamentals of successful teaching-learning.
    Keywords: Engineering education, teaching assistants (TA), teaching, learning process, workshop, University College of Engineering
  • A. Heydarzadegan*, M. Kochakzaei Page 79
    This study has been carried out with the aim of studying the relationship between spiritual wellness and self-efficacy of students. Research method was descriptive and co. relational. Participants of research consisted of 400 male and female students of bachelor’s degree of the faculty of psychology and educational sciences and engineering of Sistan-va-Baloochestan University. A total of 190 students were selected according to Morgan table based on stratified random sampling. Paloutzian & Ellison Spiritual Well-being Questionnaire (1982) and Sherrer et al. Self-efficacy Questionnaire (1982) were used to gather information. The obtained information was assessed according to Pierson correlation coefficient and stepwise regression. Results of study showed that there was a significant correlation between spiritual well-being and self-efficacy. Results of stepwise regression analysis indicated that as one of the subscales of spiritual health, physical health was the best predictor of students’ self-efficacy. Moreover, results of independent test showed that the spiritual well-being was higher in girls than boys. No significant difference was observed between male and female students with regard to self-efficacy. Regarding the type of faculty a significant difference was observed between spiritual well-being and self-efficacy. Students of faculty of educational sciences and psychology had a higher mean. As regards the status of residence, no significant difference was observed between spiritual well-being and self-efficacy of students.
    Keywords: Spiritual well, being, physical health, religious health, self, efficacy
  • M. Zare Banadkoki*, M. A. Vahdatzad Owlia, M. Lotfi Page 95
    Nowadays, universities and higher education institutions have a significant role in the development of countries. For various reasons such as widespread demand for higher education, distance learning, internationalization of higher education, entrepreneurship and innovation universities, there is a close competition in higher education industry. This has resulted in improvement of educational quality and performance, knowledge-based developments, and access to more resources, recruit of more effective scientists in order to enhance competitive status by universities. University ranking systems are one of the most reliable tools in defining universities status while these systems themselves are facing serious changes. In this article, the way of the development and the features of the refereed ranking systems have been investigated with respect to the literature. Then, with respect to the merits of the universities’ and higher education institutes’ rankings, the fundamental challenges in ranking systems, indices, and data measurement instruments have been investigated with a critical perspective. The results indicated that the ranking systems mainly encounter some problems in order to consider parameters such as quality measurement, growth or decline diagrams, criteria weighting, the Meteo effect, comprehensibility, clarity, dynamicity, generalizability, and language limitations. Also, the ranking criteria of the Islamic Scientific Citation have been criticized due to the fact that Iranian universities are ranked on these bases and hence some suggestions are recommended with regards to its limitations.
    Keywords: University rankings, higher education, criticism, criteria, performance
  • E. Abbasi*, M. Kashani Page 133
    Creation and application of the quality standards in educational system is one of the key factors to achieve the desired goals for the visions of this country. It is an important step towards an effective and efficient educational system. In recent years, great efforts have been made raised and many questions have been created about the quality of our educational system which is far from the quality assurance standards. The aim of this study is to elucidate the position of standardization to improve the quality of educational system in Iran. In this regard, we study the causes of standardization and survey the objectives as well the results of their applications in different aspects of educational system in Iran, as a developing country. One of the most ambitious goals is to promote the quality of educational system to higher international levels, regarding to our own religious values. The research method is analytical-descriptive, study and synthetize evidences of current quality status of educational programs in our country. In this paper, educational standards are regarded as systems that control the quality of the activities and services provided by the educational system. With the adoption of public standards, the culture of correct selection will be promoted. Since the quality assurance is largely a political process, it encourages the planners to focus on the political aspects. Also we should consider that educational standards should be in accordance with international criteria as well the domestic and traditional issues in order to make a change.
    Keywords: Standard, educational standards, quality