فهرست مطالب

آموزش مهندسی ایران - پیاپی 66 (تابستان 1394)

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 66 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد امینی، حمید رحیمی* صفحات 1-16
    در عصر حاضر، یکی از مهم ترین توقعات جامعه از دانشگاه، بالا بردن سطح هوش اخلاقی در کنار ارتقای هوش علمی جامعه است. ازاین رو پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت هوش اخلاقی دانشجویان دانشکده مهندسی دانشگاه کاشان انجام شده است. نوع تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش جمع آوری داده ها، توصیفی و طرح پژوهش، پیمایش نظرات بود. جامعه آماری شامل تمام دانشجویان دانشکده مهندسی دانشگاه کاشان در سال تحصیلی 93-92 به تعداد 3667 نفر بود که با استفاده از فرمول کوکران و به روش تصادفی طبقه ای، 300 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. در این پژوهش برای اندازه گیری هوش اخلاقی دانشجویان از پرسش نامه چهل گویه ای در قالب چهار مولفه (راست گویی، مسئولیت پذیری، دلسوزی و بخشش) بر حسب طیف پنج درجه ای لیکرت استفاده شد. روایی این پرسش نامه به صورت محتوایی موردتایید متخصصان قرار گرفت. پایایی پرسش نامه از طریق ضریب آلفای کرانباخ 897 /0 محاسبه شد.تجزیه وتحلیل داده ها در سطح آمار استنباطی (آزمون t تک نمونه ای، t مستقل و تحلیل واریانس) با استفاده از نرم افزار آماری spss انجام گرفت. یافته ها نشان داد میانگین مولفه های هوش اخلاقی دانشجویان دانشکده مهندسی دانشگاه کاشان بالاتر از حد متوسط فرضی (3) است. بالاترین میانگین مربوط به مولفه راست گویی به میزان 81/ 3 بود. بین هوش اخلاقی دانشجویان بر حسب جنسیت، وضعیت تاهل و رشته تحصیلی تفاوت معنادار وجود داشت اما این تفاوت بر حسب عملکرد تحصیلی و مقطع تحصیلی معنادار نبود.
    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، دانشجویان، دانشگاه، دانشکده مهندسی
  • حسین مطهری نژاد* صفحات 17-38
    بر سر این مسئله که یک مهندس باید دامنه گسترده ای از دانش و مهارتها فراتر از تخصص فنی مرتبط با رشته تحصیلی اش داشته باشد، توافق همگانی وجود دارد. برنامه درسی تلفیقی چارچوبی فراهم می کند تا دانشجویان بتوانند دانش و مهارتهای چندین رشته علمی را به یکدیگر مرتبط سازند و آنها را برای حل مسائل جهان واقعی به کار گیرد. باتوجه به اهمیت موضوع، در این مقاله ابتدا بر ضرورت برنامه درسی تلفیقی/ میان- رشته ای در آموزش مهندسی قرن بیست ویکم تاکید شده و سپس، نتایج حاصل از دو مطالعه تجربی درخصوص برنامه های درسی آموزش مهندسی در ایران ارائه شده که شامل 1. برنامه درسی از دیدگاه استادان و دانشجویان رشته های مهندسی و 2. تحلیل سرفصل درسهای رشته های مهندسی است. سرانجام، با طرح این پرسش که دانشجویان مهندسی چه باید بدانند، انجام دهند و بشوند، رویکردی برای طراحی برنامه درسی تلفیقی در آموزش مهندسی پیشنهاد شده است. این رویکرد می تواند برای تدوین برنامه های درسی جدید یا بازنگری برنامه های درسی فعلی استفاده شود.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، آموزش مهندسی، رویکرد تلفیقی، پل دانستن، انجام دادن، شدن
  • محمد امین دانشفر*، مهدی ارجمند، ابوطالب قدمی جدول قدم صفحات 39-55
    پیشینه مدیریت HSE به عنوان یکی از بخشهای نوپای صنعت نفت ایران به بیش از یک دهه می رسد که طی این مدت سه مقوله تامین سلامت نیروی انسانی، ایمنی تجهیزات و حفاظت از محیط زیست را به عنوان اهداف خود دنبال کرده است. با نگاه به بخش بالادستی نفت و توسعه رشته های دانشگاهی در زمینه HSE می توان گفت رشته های تاسیس شده در این زمینه تا کنون نتوانسته اند به صورت تخصصی مبحث HSE را در قالب یک رشته مستقل و یکپارچه برای استفاده کاربردی در این بخش معرفی و نیازهای صنعت را برآورده کنند. امروزه کمبود نیروی متخصص در این بخش به عنوان یکی از مهمترین چالشها در این صنعت مطرح است که دانشگاه نقش موثری در این زمینه به عهده دارد. در این پژوهش به لزوم توسعه HSE به صورت یک مبحث تخصصی برای بخش بالادستی در دانشگاه ها پرداخته شده است. ایجاد رشته ای مستقل در دانشگاه و معرفی درس آشنایی با مبانی سلامت، ایمنی و محیط زیست به عنوان درس اجباری در رشته های مرتبط با بخش بالادستی نفت از جمله پیشنهاداتی است که برای توسعه این رشته در این مقاله پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: سلامت، ایمنی و محیط زیست، بخش بالادستی، دانشگاه و صنعت
  • سعید حسن زاده*، علیرضا معینی، علیرضا علی احمدی صفحات 57-74

    با وجود اینکه قابلیت تبدیل تحقیقات دانشگاهی به محصولات تجاری، عنصر اصلی شکل گیری شرکتهای زایشی است، بررسی منطق انتخاب موضوع تحقیق دانشگاهی در ادبیات علمی دانشگاه کارآفرین مغفول مانده است. در این پژوهش عوامل موثر بر انتخاب موضوع تحقیق دانشگاهی با استفاده از روش رویش نظریه در دانشگاه صنعتی شریف به عنوان یکی از مهمترین دانشگاه های صنعتی کشور مورد بررسی قرار گرفت. درنتیجه این تحقیق، از میان عوامل احصاء شده، دو عامل «اطمینان از نتیجه» و «قابلیت تدوین مقاله»، به عنوان اساسی ترین معیارهای انتخاب موضوع تحقیق دانشگاهی شناسایی شدند. این منطق انتخاب باعث شده است که اقبال گسترده ای به سمت انجام تحقیقات کلیشه ای با محوریت توسعه منفعلانه فعالیتهای تحقیقات پیشین شکل بگیرد.

    کلیدواژگان: تحقیق دانشگاهی، دانشگاه کارآفرین، منطق انتخاب
  • پروین صولتی اصل*، حمیدرضا صادق محمدی، کبری صولتی اصل صفحات 75-91
    با شکل گیری چشم اندازهای نوین توسعه در قالب ایجاد جوامع دانشی و اقتصاد دانش بنیان در کشورهای مختلف و ضرورت تامین منابع انسانی موردنیاز برای تحقق چنین اهدافی، بازتعریف سیاستهای کلان برای دوره های تحصیلات تکمیلی در نظام آموزش عالی امری کاملا ضروری است. بر این اساس دوره های دکتری باید پاسخ گوی تقاضای بازار کار بخشهای متفاوت جامعه باشند. شاید بتوان اهمیت بخشیدن به مهارتهای دانش آموختگان برای پاسخ گویی مناسب به نیازهای بازار کار را از مهمترین شاخصه های دوره های نوین تحصیلات تکمیلی برشمرد که به شیوه پژوهشی ارائه می شوند. در برنامه های نوین دکتری در سطح دانشگاه های کشورهای توسعه یافته به ویژه دانشگاه های اروپایی کسب تجربه دانشجو ازطریق آموزش مهارتهای پژوهشی و انتقال پذیر برای بهبود پیشرفت در تحصیل و توسعه حرفه ای ها در آینده شغلی اهمیت برجسته ای دارد. این مقاله ضمن معرفی مهارتهای عمومی و انتقال پذیر، به مرور انواع مهارتهای پژوهشی، که از جایگاه ویژه ای در دوره های تحصیلات تکمیلی برخوردارند، می پردازد. سپس از مهارتهای انتقال پذیر بحث می شود و به نمونه هایی از این مهارتها اشاره شده است. آنگاه موضوع آموزش مهارتها مورد توجه واقع شده و فنون تدریس مورد استفاده در این زمینه بیان شده است. در بخش بعدی، مقاله به ذکر تجاربی از آموزش مهارتها در دوره های دکتری در برنامه مهندسی و تجارب اروپایی در این خصوص می پردازد. بخش پایانی مقاله نگاهی به ضعف جایگاه آموزش مهارتهای انتقال پذیر برنامه های دکتری در ایران و ضرورت پرداختن به این موضوع به ویژه در قالب دوره های دکتری پژوهش محور دارد که اخیرا در دانشگاه های ایران اجرایی شده است.
    کلیدواژگان: مهارتهای پژوهشی و انتقال پذیر، توسعه فردی، برنامه های دکتری، آموزش مهندسی، آموزش عالی اروپایی
  • اباصلت خراسانی، سعید صفایی موحد، رحمان علی پور* صفحات 93-118
    هدف پژوهش حاضر ارزیابی اثربخشی آموزشهای سازمانی بر اجرای مدیریت پروژه با تاکید بر چهار حوزه از 10 حوزه مدیریت پروژه یعنی مدیریت زمان، مدیریت هزینه، مدیریت کیفیت و مدیریت منابع انسانی در شرکت ملی نفت ایران است. روش تحقیق این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ نحوه اجرا از نوع تحقیقات ارزشیابی طرح نیمه آزمایشی است. جامعه آماری موردمطالعه مدیران پروژه شرکت ملی نفت ایران هستند که دوره های آموزشی شرکت نفت را گذرانده اند و از این بین 176 نفر با استفاده از جدول حجم نمونه کرجسی و مورگان با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند که برای جمع آوری اطلاعات از مقیاس خودارزیابی استفاده شده است. برای تعیین روایی محتوا ابزار موردنظر در اختیار متخصصان و صاحب نظران ذی ربط قرار گرفت و پایایی پرسش نامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 79/. به دست آمد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی (میانگین، فراوانی، انحراف استاندارد و...) استنباطی t) همبسته(و تحلیل کوواریانس (ANCOVA) بهره گرفته شد، سپس نتایج حاصله با استفاده از نرم افزار SPSS ارزیابی شد. نتایح حاصل و مقایسه داده های پیش آزمون و پس آزمون نشان داد که تاثیر آموزشهای سازمانی برای دو حوزه مدیریت زمان و مدیریت هزینه اثربخش بوده است درحالی که تاثیر این آموزشها برای دو حوزه دیگر مدیریت پروژه (مدیریت کیفیت و مدیریت منابع انسانی) اثربخش نبوده است.
    کلیدواژگان: آموزشهای سازمانی، مدیریت پروژه، ارزیابی اثربخشی
  • مرتضی کرمی*، آمنه سیلانه صفحات 119-139
    هدف مقاله حاضر بررسی اثربخشی آموزش مهندسان صنعت خودروسازی بود که با تکیه بر طراحی آموزشیکل نگر و کاربست مدل چهار مولفه ای(4C/ID) در شرکت ایران خودرو خراسان انجام شد. روش پژوهش از نوع شبه آزمایشی بوده و از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. نمونه آماری عبارت بود از 40 نفر از مهندسان شرکت ایران خودرو خراسان که در دوره استاندارسازی ایستگاه های کاری شرکت کرده بودند، که به شیوه نمونه گیری در دسترس، یک گروه متشکل از 20 نفر از مهندسان به عنوان گروه آزمایش و 20 نفر دیگر به عنوان گروه گواه انتخاب شدند. برای ارزشیابی اثربخشی آموزش مدل پاتریک انتخاب و با توجه به محدویتهای زمانی و اجرایی دو سطح اول این مدل (واکنش و یادگیری) استفاده شد ابزارهای پژوهش شامل دو پرسش نامه FVHD سنجش رضایت از دوره، نگرش نسبت به دوره و یک آزمون پیشرفت تحصیلی بود. نتایج نشان داد که به کارگیری رویکرد کل نگر براساس مدل چهارمولفه ای در آموزشهای صنعت خودروسازی باعث اثربخشی دوره های آموزشی (P>0/01) می شود. درخصوص مولفه های تشکیل دهنده اثربخشی نتایج نشان داد که فراگیران در دوره طراحی شده براساس مدل چهارمولفه ای(4C/ID) رضایت مندی بهتر (P=0/01) و همچنین نگرش مثبت تری (P=0/02) را نسبت به دوره آموزشی مذکور داشتند. اما در خصوص مولفه یادگیری تفاوت معناداری میان دو گروه حاصل نشد.
    کلیدواژگان: آموزش صنعتی، طراحی آموزشی کل نگر، آموزش مهندسان، شایستگی
|
  • M. Amini, H. Rahimi* Pages 1-16
    The purpose of the present research was a survey on moral intelligence in engineering college at the University of Kashan. The type of research was applied research and survey research. The population of this research was all the engineering students in Kashan University of whom، 300 students were selected. The data were collected using moral intelligence questionnaires with 40 items in components four in terms of Likert 5 scale. Questionnaire validity confirmed by experts. By the use of Cronbach alpha coefficient، reliability coefficients were obtained، equal to 0. 897. Data’s analysis does in inferential level (one sample T test، independent T-test and one way ANOVA) by SPSS 18 statistical software. Findings indicated that mean four components of moral intelligence in students was higher than average. The highest mean score related to honest 3. 81. Also، there was significant difference among the students moral intelligence in terms of sex، marriage status and academic fields but this difference wasn''t significant in terms of academic performance and academic course.
    Keywords: Moral intelligence, students, university, engineering college, higher education
  • H. Motahrai-Nejad* Pages 17-38
    In fact، there is universal agreement that an engineer must have a broad range of knowledge and skills beyond the technical expertise of its study field. Integrated curriculum provides a framework to enable students toward linking knowledge and skills of multiple disciplines. Hence، they can use this knowledge and skills to solve real world problems. Given the importance of this issue، in this paper، the necessity for integrated/interdisciplinary curriculum in engineering education in the twenty-first century will be emphasized and the results of two empirical studies of engineering education curricula in Iran are offered، including 1) curriculum from viewpoint of lecturers and students of engineering and 2) analyzing courses syllabus of engineering. Finally، addressing the question “What do we want engineering students to know، do، and be?” an approach to design of integrated curriculum in engineering education is proposed. This approach can be used to develop new curricula or revise the current curricula.
    Keywords: Curriculum, engineering education, integrated approach, KNOW, DO, BE Bridge
  • M. A. Daneshfar*, M. Arjmand, A. Ghadami Jadval Ghadam Pages 39-55
    The history of the Health, Safety and Environment (HSE) Management, as a young section of Iranian Oil Industry, goes back to more than a decade. During this period, the HSE management followed 3 categories; which include providing the health of the human resources, the safety of the equipment and tools and the protection of the environment as its three main objectives. By having a look at the upstream and the development of the related academic HSE majors in the universities, we can say that they do not comply with the requirements of the industry. And as an independent, integrated and specific field, it could not give a practical framework for the industry. Lack of the HSE experts, is one of the challenges in this industry, and universities could have a major role in solving it. In the present study, the necessity of the development of HSE majors in the universities, as a specific subject for upstream, has been emphasized. The establishment of the independent HSE majors and introducing an obligatory course named: “The Familiarity with Basic Health, Safety & Environment” is recommended in this article to help developing this field of study in related majors in the upstream field.
    Keywords: Health, safety, environment (HSE), petroleum upstream section, university, industry
  • S. Hassanzadeh*, A. Moeini, A. Ali Ahmadi Pages 57-74

    The third mission of the university that led to the creation of an entrepreneurial university is providing the socio-economic needs of the community in the form of commercialization of university knowledge and creation of academic entrepreneurship. However, the ability to transform academic research into commercial products is a key component of the formation of spin off companies. Review of academic research literature on entrepreneurial university reveals that the logic governing selection of subject of research and conducting it has rather been neglected. Using grounded method, as case study, Sharif University of Technology, as one of the foremost universities in the country, was examined. The main factors affecting the selection of subject and the way of performing it is derived. Among the factors recognized, insurance of reaching reasonable results and the capability of being published were two basic criteria governing this selection process. Finally some solutions to overcome this situation are introduced through practical means.

    Keywords: Academic research, university entrepreneur, selection logic
  • P. Solati Asl*, H. R. Sadegh Mohamdai, K. Solati¬, ¬Asl Pages 75-91
    The emergence of new developmental perspectives in the framework of evolving knowledge societies and economies in different countries and the necessity of human resources needed to accomplish such goals, the redefinition of graduate programs policies is vital in the higher education systems. Accordingly, the doctoral programs must meet the demands of the labor market in different sectors of society. Perhaps, the importance of doctoral graduate's skills development in response to labor market needs may be outlined as one of the most important attributes of the new graduate research programs. In the graduate programs of the developed countries higher education institutes, especially the European universities, the experiences earned by students through research and transferable skills training have an outstanding impact on their career prospects. This paper introduces the generic and transferable skills, and presents an overview of the different types of research skills that have a special role in graduate programs. Then the transferable skills are discussed and examples of such skills are explained. Later on, the issue of skills training is considered and different training methods used in this field have been presented. In the next section, the paper outlines several experiences of skills training in doctoral engineering programs. Finally, the paper briefly looks at the weakness of the transferable skills training in doctoral programs in Iran and the need to address this issue, especially in research-based Ph.D programs that their implementation has recently begun in Iran.
    Keywords: esearch skills, transferable skills, personal development, doctoral programs, European higher education
  • A. Khorasani, S. Safaei Movahed, R. Alipour * Pages 93-118
    The aim of the present research is assessing the impact of organizational training on implementation of project management, focusing on four areas (time management, cost management, project quality management, and human resource management) out of ten project management areas in National Oil Company of Iran. The methodology of this research is practical in terms of purpose and evaluation research – quasi-experiment – in terms of type method. The studied statistical population consists of project managers of National Oil Company of Iran who have taken part in training courses of the Oil Company. Applying Carejesi sample volume table, the 285 cases have been selected through simple random sampling. Researcher-made questionnaire has been used for data collection. For determining content validity, we provided the advisor, reader and other specialists with the needed material. The questionnaire durability was determined by %79 Cronbach's alpha quotient. Descriptive statistics (average, frequency, standard deviation and …) and deductive statistics (mixed T and covariance analysis) were used for data analysis. Consequently the results were analyzed using SPSS software. The results of the analyses and the comparison of pretest and past-test data analysis showed that the impact of organizational trainings on time management and cost management were efficient; whereas, these trainings were inefficient for the other two areas namely the quality management and human resource management.
    Keywords: Organizational training, project management, assessing efficiency
  • M. Karami*, A. Seylane Pages 119-139
    The purpose of this paper is to investigate the effectiveness of automotive industry engineering education. This research is designed using holistic instruction design and four-component instructional design model (4C/ID) in Iran Khodro Company. Research method is quasi-experimental. Pretest and posttest control group design is used. Sample consists of 40 engineers of Iran Khodro in the standardization of workstations. As an experimental group, 20 engineers and 20 others were selected as the control group. The research instruments consisted of three questionnaires for measuring satisfaction with the course, and a test of attitudes toward academic achievement. Results showed that the holistic approach 4C/ID model in the automotive industry led training courses is effective (p>0/01). Learners in courses designed model (4C/ID) better satisfaction (p = 0.01) and more positive attitudes (p = 0/02) were compared to the mentioned course. However, significant differences between the two groups did not learn about the components.
    Keywords: Industrial training, holistic training design, engineering education, competence