فهرست مطالب

آموزش مهندسی ایران - پیاپی 67 (پاییز 1394)

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 67 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین مطهری نژاد صفحه 1
    هدف این مقاله تعیین فاصله بین وضعیت موجود و مطلوب آموزش مهندسی است. ابتدا از طریق پرسش نامه الکترونیکی که برای اعضای هیئت علمی دانشکده های مهندسی کشور ارسال شد، اعتبار معیارهای مستخرج از مدلهای جهانی آموزش مهندسی مورد بررسی قرار گرفت. از دیدگاه اعضای هیئت علمی دانشکده های مهندسی کشور، اهمیت تمام معیارهای تعیین شده بالاتر از ملاک حد متوسط است، لذا باید در برنامه های آموزش مهندسی کشور مورد توجه قرار گیرند. سپس برای تعیین میزان رعایت معیارهای تعیین شده، دیدگاه استادان و دانشجویان سال آخر رشته های مهندسی دانشگاه های استان کرمان مورد مطالعه قرار گرفت. یافته ها نشان داد که از دیدگاه استادان، وضعیت موجود اکثریت معیارهای آموزش مهندسی در حد متوسط و پایین تر از متوسط قرار دارد. اما از دیدگاه دانشجویان مهندسی وضعیت موجود تمام معیارهای آموزش مهندسی پایین تر از متوسط است. همچنین مقایسه وضعیت موجود و مطلوب آموزش مهندسی نشان داد که هم از دیدگاه استادان و هم از دیدگاه دانشجویان بین وضعیت موجود و مطلوب آموزش مهندسی در کشور تفاوت وجود دارد. یعنی، میزان رعایت معیارهای آموزش مهندسی پایین تر از وضعیت مطلوب است. سرانجام، نتیجه گیری شد که تمام ابعاد و معیارهای آموزش مهندسی باید در یک چارچوب مدون و نظام مند مدنظر قرار گیرد تا بتوان کیفیت نظام آموزش مهندسی را ارتقاء بخشید.
    کلیدواژگان: معیارها، تحلیل شکاف، آموزش مهندسی، ارزیابی کیفیت، دانشگاه ها
  • مهران رحمانی سامانی، جواد مجروحی سردرود صفحه 23
    اخلاق حرفه ای، مجموعه ای از آیین نامه ها و مقرراتی است که عمل اخلاقی را برای آن حرفه مشخص و خاص تعریف می کند و اخلاق مهندسی به طور عام، کاربرد اصول اخلاقی و استانداردهای حرفه ای است. آیین نامه های اخلاقی باتوجه به شرایط فرهنگی، اجتماعی و سیاسی هر کشوری متفاوت است و اثرگذاری متفاوتی نیز دارد. از آنجا که در ایران آیین نامه های اخلاق مهندسی مدونی مطابق با نیازهای قشر مهندسان تدوین نشده و سوگندنامه مهندسی و آیین اخلاق حرفه ای مهندسان مشاور، تنها اسناد اخلاقی موجود شناخته شده در بین قشر مهندسان است، لذا تدوین آیین نامه اخلاقی در حرفه مهندسی به شرط لحاظ کردن شرایط بومی متناسب با ویژگی های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی کشور امری ضروری به نظر می رسد. به همین سبب در این تحقیق برای تدوین آیین نامه، پس از مطالعه منابع علمی، به مطالعه و بررسی آیین نامه های اخلاق حرفه ای مهندسان کشورهای مختلفی که در این حوزه فعالیت کرده اند، پرداختیم و سپس با مصاحبه و مشاوره با افراد باتجربه متن اولیه پیش نویس آیین نامه اخلاق را دسته بندی کردیم و پیشنهاد دادیم و برای اعتبارسنجی آن، پیش نویس را به صورت پرسش نامه طراحی کردیم و پس از توزیع و جمع آوری پرسش نامه به تحلیل و بررسی نتایج حاصل از پرسش نامه به وسیله نرم افزار SPSS پرداختیم و سرانجام باتوجه به نتایج پرسش نامه موفق به ارائه آیین نامه اخلاق حرفه ای مهندسان در ایران متناسب با شرایط بومی کشور شدیم.
    کلیدواژگان: آیین نامه اخلاق حرفه ای، آیین نامه اخلاق مهندسی، اخلاق حرفه ای، اخلاق مهندسی، اصول اخلاقی
  • محمد مهدی خبیری، مهناز الهی زاده صفحه 57
    در ارائه رویکردها و مدلها برای آموزش مهندسی علاوه بر دانش فنی (علم مهندسی) بر آموزش مهارتها و نگرشها (عمل مهندسی) نیز تاکید ویژهای شده است. ازاین رو تعیین روش های آموزشی تاثیرگذار و موضوعات آموزشی علاوه بر دانش فنی مهندسان، مبنای بسیاری از مطالعات در قرن حاضر است. امروزه به دلیل خسارات جبران ناپذیر به محیط زیست، آموزش به مهندسان برای ارتقاء دانش زیستمحیطی و حس مسئولیت در قبال جلوگیری و یا کاهش روند تخریب محیط زیست، لازم است. مطالعات گذشته اثربخشی دانش بر حس مسئولیتپذیری افراد را نشان داده است، ولی کمتر به تاثیر شیوه آموزش مسائل محیط زیستی بر عملکرد مهندسان توجه شده است. این تحقیق به بررسی تاثیر آموزش زیستمحیطی بر میزان دانش و رعایت مسائل زیستمحیطی دانشجویان عمران می پردازد و همچنین مقایسهای بین میزان تاثیر روش های آموزش بر عملکرد دانشجویان. جامعه آماری را 80 نفر از دانشجویان عمران تشکیل میدهند که به طور تصادفی در دو گروه قرار گرفته اند و دو روش متفاوت (گذراندن درس محیط زیست و آموزش مسائل محیط زیستیبه موازات دروس فنی) به آنها آموزش داده شد. برای گردآوری اطلاعات از یک پرسش نامه خودساخته با ضریب پایایی 792/0 استفاده شد. داده های گردآوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل آماری مقایسه زوجها و درخت تصمیم تجزیه وتحلیل شده است. نتایج حاکی از آن است که آموزش تاثیر معناداری بر میزان دانش و رعایت مسائل زیستمحیطی در کار دانشجویان داشته است ولی بین روش های آموزشی و بین دانشجویان زن و مرد تفاوت معناداری دیده نشده است. درخت تصمیم نشان میدهد با افزایش دانش دانشجویان رعایت مسائل زیستمحیطی آنها در کار نیز بیشتر خواهد شد.
    کلیدواژگان: آموزش مهندسی، آموزش زیستمحیطی، سطح دانش، رعایت مسائل زیستمحیطی در کار
  • مهدی متقی پور صفحه 75
    قدرت تجسم سه بعدی برای رشته های مهندسی در مباحثی مانند طراحی، مدلسازی، مهندسی معکوس، ساخت و تولید و غیره توانایی حیاتی و مهم محسوب می شود. از طرفی این توانایی حتی برای رشته های علوم پایه نظیر فیزیک، ریاضی، شیمی در زمینه هایی همچون ایده پردازی، درک روابط پیچیده ریاضی، ساختار مولکولی و غیره نقش مهمی بازی می کند. نمونه های زیادی می توان ارائه کرد مبنی بر اینکه قدرت تجسم بالا اثر قابل توجهی روی پیشرفتهای علمی دانشجویان داشته است. تحقیقات امروزی نشان می دهد که یک رابطه تنگاتنگ بین قدرت تجسم و موفقیت تحصیلی دانشجویان با گرایشهای مختلف وجود دارد. هر چند که قدرت تجسم برای هر شخصی منحصربه فرد است ولی می توان آن را با آموزشهای مدون و صحیح بهبود بخشید. در این نوشتار، تاثیر درس نقشه کشی صنعتی بر بهبود قدرت تجسم سه بعدی دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف باتوجه به آزمونهای برگزار شده ارزیابی شده است و مشخص می شود که این درس قدرت تجسم سه بعدی دانشجویان را به طور قابل ملاحظه ای بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: قدرت تجسم سه بعدی، درس نقشه کشی صنعتی، آزمون دوران ذهنی، آزمون نما، آزمون یافتن نمای سوم
  • رضا محمدی، مریم زمانی فر، فاطمه صادقی مندی صفحه 91

    ارزشیابی عملکرد اعضای هیئت علمی در اکثر نظامهای دانشگاهی از اهمیت خاصی برخوردار است و نتایج آن می تواند جهت برنامه ریزی برای بهبود کیفیت استفاده شود. شیوه های گوناگونی برای ارزیابی عملکرد اعضای هیئت علمی وجود داشته و ارزیابی درونی به عنوان یکی از رویکردهای ارزیابی، کاربرد وسیعی در نظام آموزش عالی و ارزشیابی هیئت علمی دارد. هدف این پژوهش بررسی وضعیت فعالیتهای اعضای هیئت علمی در گروه های آموزشی مهندسی بر اساس نتایج حاصل از ارزیابی درونی است. با توجه به اینکه فعالیتهای هیئت علمی به بخشهای آموزش، پژوهش و عرضه خدمات تخصصی مرتبط است و در فرایند ارزیابی درونی عملکرد آنها در این سه حیطه علاوه بر ملاکها و نشانگرهای عامل هیئت علمی، به نحوی در سایر عوامل ارزیابی نیز بررسی می شود، بنابراین با استفاده از معیارهای ارائه شده دانشگاه های کشورهای پیشرو در این زمینه، ملاکها و نشانگرهای مرتبط با این عامل از 50 گزارش ارزیابی درونی موجود در گروه های آموزش مهندسی استخراج و عملکرد اعضای هیئت علمی این گروه ها در سه حیطه مذکور بررسی شده است. روش تحقیق مقاله حاضر تحلیل اسنادی و فرا - تحلیلی است. برای بررسی کیفیت عملکرد اعضای هیئت علمی، از 10 ملاک و 38 نشانگر استفاده شده و تحلیل داده ها نشان داد که کیفیت عملکرد آنها تا سطح مطلوب فاصله داشته و نیازمند بازنگری و اقدامات اصلاحی برای رسیدن به وضعیت مطلوب است؛ بر اساس نتایج مذکور پیشنهادهای لازم برای بهبود کیفیت آنها ارائه شده است.

    کلیدواژگان: کیفیت، ارزشیابی، ارزشیابی عملکرد، هیئت علمی، گروه های
  • سید نظام الدین اشرفی زاده صفحه 113
    پژوهشهای علمی، که بخش عمده ای از فعالیتهای دانشگاه ها و پژوهشگاه های کشور را طی دو دهه اخیر به خود اختصاص داده است، بدون شک یکی از مولفه های قطعی توسعه و پیشرفت کشور قلمداد می شود. تاکید رهبران سیاسی و نخبگان علمی کشور بر نیاز جدی به توسعه هرچه بیشتر علم و فناوری گواهی بر مدعای فوق است. از طرفی، بروز ضعفها و کاستی ها، چه در برنامه ریزی و چه در اجرای هدفمند پژوهشهای علمی، موجب سردرگمی نهادهایدست اندرکار شده و چشم انداز آتی پیشرفت علمی کشور را با شک و تردید جدی مواجه ساخته است. نبود سازکار مناسب برای تجاری سازی محصولات پژوهشی، و در یک کلام، پای کار نبودن مشتریان نیازمند، مشکلات عدیده ای برای استمرار اجرای موفق پژوهشهای علمی رقم زده است. در این نوشته، ضمن انتقاد از صرفا بیان مشکلات موجود، پیشنهاد شده است تا آحاد جامعه فرهیخته پژوهشی کشور، از طریق تبادل نظر و همفکری، مساعی خویش را در ترسیم نقشه راهی برای اجرای هدفمند پژوهش علمی طی دهه اخیر به کار بندند. در همین راستا، سعی شده است تا به کمک آمار و مستندات موجود، و از طریق تحلیل روند پژوهش طی چند دهه گذشته، الگویی اگرچه ناقص و ابتدایی برای دهه جاری ارائه شود. به گمان نوشته حاضر، ساماندهی امر پژوهش، منوط به اجرای دو گروه از پیشنهادهای مفیدی است که باید به تفکیک بخش دانشگاهی و بخش صنعتی کشور عملیاتی شوند. تدارک سازکار لازم برای «تجاری سازی دستاوردهای پژوهشی»به عنوان اقدام محوری و شاه بیت فعالیت ارکان کشور طی دهه جاری برای برون رفت از مشکلات موجود پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: پژوهش، فناوری، مرکز رشد، شهرک تحقیقاتی، شرکت دانش بنیان، ارتباط صنعت و دانشگاه، تجاری سازی دستاوردهای پژوهشی
  • عبدالله آقایی، مجتبی حاجیان حیدری صفحه 129
    در دهه های اخیر حجم پژوهشهای صورت گرفته در رشته مهندسی صنایع به حدی بالا رفته است که یافتن حوزه های کاری جدید در این زمینه نیازمند جست و جوهای گسترده ای در میان انبوهی از مقالات مرتبط است. یکی از اهداف انتشار مقالات مروری شناسایی روندهای پژوهشی و معرفی آنها به پژوهشگران است. تاکنون اغلب مقالات مروری منتشرشده درارتباط با حوزه های پژوهشی مهندسی صنایع بر یک زمینه خاص متمرکز شده اند و مقالات معدودی روندهای پژوهشی را در سطح کلان تر (رشته مهندسی صنایع) بررسی کرده اند. بیشتر مقالات مرتبط منتشرشده، تعداد محدودی از مجلات را موردبررسی قرار داده اند. ازاین رو در این مقاله با استفاده از روش جست و جو در منابع و پایگاه های علمی معتبر، سعی شده است که روند تحقیقاتی در این زمینه در سالهای اخیر (ابتدای سال 2012 تا ژانویه سال 2015) تا حدودی مشخص شود. برای دسته بندی بهتر پژوهشها، دو دسته بندی کلی برای طبقه بندی پژوهشهای علمی در نظر گرفته شده است. در انتها نیز روندهای پژوهشی رشته مهندسی صنایع در قالب دسته بندی پیشنهادی، بررسی و تحلیل شده است. نتایج نشانگر حجم بالای مقالات منتشرشده درارتباط با زنجیره تامین و روند روبه رشد توجه به مدیریت نوآوری در مقالات منتشرشده در رشته مهندسی صنایع است.
    کلیدواژگان: مهندسی صنایع، پژوهش علمی، روندهای پژوهشی، مقالات، پایگاه های اطلاعات علمی
  • تقویم کنفرانسها
    صفحه 151
|
  • H. Motahari Nejad Page 1
    This paper aims to identify the gap between current and desired states of engineering education. First, the validity of the extracted criteria from global models of engineering education was studied by sending electronic questionnaire to faculty members of engineering schools in Iran. From the perspective of engineering faculty members, all of the criteria specified bear higher importance than the average boundary; therefore, they should be addressed in engineering education programs of Iran. Then, to determine compliance with set criteria, the viewpoints of educators and senior students of engineering schools in Kerman province were studied. Results showed that the educator's viewpoint, the current state of majority of criteria in engineering education is average and lower than average. While, based on the student's viewpoint the current state of all criteria of engineering education is below the average. Also, by comparing the current and desired conditions of engineering education it has been revealed that based on the views of both educators and students, there is a difference between the current state of engineering education and desired state. Therefore, the state of engineering education is less than desired. Finally, it was concluded that all dimensions and criteria of engineering education should be considered in a framework of organized and systematic to promote quality of engineering education system in Iran.
    Keywords: Criteria, analysis of gap, engineering education, quality evaluation, universities
  • M. Rahmani Samani, J. Majrohi Sardrod Page 23
    Professional ethics set of regulations and rules which define ethical practice for that profession specifically. Engineering ethics in general is the application of code of ethics and professional standards. Ethical regulations differ only with respect to cultural, social and political conditions and they have different effects. Since, the standardized ethical regulations of engineering are not codified according to the needs of engineers group and secondly, SMSM and IRSCE are the only ethical documents which are recognized among engineers group. So, the codification of professional ethics of engineering is necessary to provide the local condition which should be proportional with cultural, social and political characteristics. In this study, in order to codify regulation, after studying scientific sources, the code of professional ethics of engineering in different countries are considered in the surrounding area. Then, classification and primary form of draft of ethical regulation are suggested by interviewing and consulting with experienced engineers. The draft was designed in the form of questionnaire for validation. The data was analyzed by SPSS after distributing and collecting data among the experienced people. Finally, for presenting the code of professional ethics of engineering in IRAN, the draft is proportionate with local condition of our country according to the results of questionnaire.
    Keywords: Code of professional ethics, engineering ethics, code classification
  • M. M. Khabiri, M. Elahizadeh Page 57
    For presentation of approaches and models for engineering education, special emphasis has been made on teaching skills and attitudes (engineering practices) in addition to teaching engineering knowledge. Hence, determining the effective teaching methods and educational topics than technical issues were the base of many researches in the present century. Nowadays, training courses for engineering due to irreparable damages to the environment has become very necessary. Engineers’ knowledge on environmental science increase their sense of responsibility towards preventing or reducing the environmental degradation. Although the effectiveness of knowledge on people's sense of responsibility is shown in previous studies, it needs more emphasis for the present engineers. In this study, the effect of teaching environmental science and paying attention to the environmental issues on civil engineering students was examined. 80 students were selected and put in two different groups randomly. They were taught two different
    Methods
    studying environmental course and learning environmental issues along with technical course. For collecting data, we used a self-made questioner with reliability coefficient of 0.792. Data were analyzed by use of Pearson correlation coefficient and statistical analysis of paired and decision tree. The results suggested teaching has significant effect on knowledge and observance of environmental issues of students at work, but there's no significant difference between teaching methods and student gender. Decision tree shows considering environmental issues during work by students will increase when their knowledge increases.
    Keywords: Engineering education, environmental education, knowledge, environmental issues, effectiveness
  • M. Mottaghipour Page 75
    3D Spatial ability is an important and vital ability for engineering disciplines in the fields such as designing, modeling, reverse engineering, production and manufacturing and etc. Furthermore, this ability plays an important role even for basic disciplines such as physics, mathematics, chemistry in the fields such as idea, perception of mathematics complex relations, structure of molecule and etc. There are several instances which can be presented that high spatial ability has a major impact on students’ scientific improvements. Recent research has demonstrated some strong links between spatial ability and educational success with different disciplines. Although the spatial ability of each person is unique, it can be improved by correct and classified education. In this paper, the effectiveness of Engineering Drawing course on improvement of student's 3D spatial abilities in Sharif University of Technology is evaluated by tests being taken and it is found good enough evidence that this course improves student's 3D spatial abilities remarkably.
    Keywords: 3D spatial ability, engineering drawing course, mental rotation test, view test, missing, view test
  • R. Mohammadi, M. Zamanifar, F. Sadeghimandi Page 91

    Universities and Higher Education Institutions (HEI) like other organizations evaluate performance of faculty members for effective management of human resources. Faculty members are one of the key factors of higher education systems the most important human capital and the most effectiveness inputs of higher education systems that their quality functions improvement has deep influence on the efficiency and effectiveness enhancement. Therefore evaluating the performance of faculty members in most university systems are very important and its results can use for improving in quality of university system. There are various methods for evaluating the performance of faculty members and among them internal evaluation have many applications in higher education system and evaluation of faculty members. The purpose of this research is to study the status of teachers activities in engineering departments based on the results of internal evaluation reports. In this research meta-analysis method on 50 internal evaluation reports of engineering departments and the performance of faculty members have been studied in three domains of education, research and specialized services. In order to study the current status of the faculty members’ performance 10 criteria and 38 indicators are used. The analysis of data indicates that the quality of the faculties’ performance is far from desirable level and need revision and reformation. At the end, in order to improve the weak points, some recommendations have been presented.

    Keywords: Quality, evaluation, performance evaluation, faculty members, engineering departments
  • N. Ashrafizadeh Page 113
    One of the main focuses of Iranian universities and research institutions during the past decade have been conducting research which is counted as one of the main components of development in Iran. Proof of this statement lies in the fact that political leaders and academics have been stressing the rigorous advance and development of science and technology during the past decade. On the other hand, weaknesses and shortcomings in both planning and implementation of targeted scientific research has caused confusion among bodies involved and has faced the country’s prospects of development with serious doubts. The lack of mechanisms for commercialization of research products has created numerous problems for successful implementation of scientific research. In this work, it is suggested that the society put their efforts for the targeted actualization of the road map which is implemented for the recent decade through dialogue and consultation. In this regard, through presentation of documents and statistics and also an analysis of research trends in the past decades, an effort has been made to present a model, albeit rudimentary and incomplete for the present decade. Based on the facts presented in this paper, organization of research depends on the execution of two sets of useful suggestions to be acted upon by universities and the industrial sectors. Providing a mechanism for “commercialization of research achievements” is the essential key for solving current problems and issues.
    Keywords: Research, technology, research incubator, knowledge, based companies, industry, university collaboration
  • A. Aghaie, M. Hajian Heydari Page 129
    In the recent decades, amount of researches in the field of industrial engineering grew increasingly which makes hard to find a new area in this field. Indeed it needs extensive searches on the many published papers related to the field. One the goal of review papers is to identify research trends and to introduce them to the researchers. So far, review papers published in the research fields of industrial engineering are focused on a specific area and there are a few articles with wider view to the scope (industrial engineering field). Related works are surveyed some specific journals, hence, in this paper using search through resources and scientific databases, research trends in the Industrial Engineering in the recent years (2012 to 2015 January) are determined. For better classification of the researches, two general classes of scientific researchers are considered. Finally, based on this classification, research trends in Industrial engineering are surveyed and analyzed.
    Keywords: Industrial engineering, scientific research, research trends, papers, scientific databases