فهرست مطالب

آموزش مهندسی ایران - پیاپی 71 (پاییز 1395)

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 71 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/07
  • تعداد عناوین: 9
|
  • جلال حجازی صفحه 1
    نظم آموزش مهندسی مواد، هر چند در نظام آموزش مهندسی قرار می گیرد، ولی به دلیل ماهیت رشته و رابطه نزدیک آن با علوم ( فیزیک و شیمی) و فن و حرفه هایی، که برخی از آنها سابقه چندین صد ساله دارد و رسوخ و نفوذ عوامل مختلف زیست محیطی، مدیریت و اقتصاد در آن، نیازمند بررسی مستقلی است تا بتواند از پاره ای تناقضات جلوگیری کند. وسعت و دامنه مهندسی مواد و انتظاراتی که از آموزش آن وجود دارد، طبقه بندی رشته ها و گرایشها، مقاطع تحصیلی، موضوع و روش آموزش، شرایط مدرسان و دانشجویان نقد، بررسی و تحلیل شده است. پیشنهادها عموما با ترسیم سیمای آرمانی ارائه شده اند تا حرکت از وضعیت کنونی به سوی شرایط آرمانی، هدفمند باشد. در پایان ایجاد نهاد پژوهش در آموزش مهندسی مواد با همکاری همه گروه ها مرتبط با مهندسی مواد نیز توصیه شده است.
    کلیدواژگان: مواد، مهندسی مواد، علم مواد، متالورژی، سرامیک، بسپار، آموزش، پژوهش در آموزش
  • امیر خاقانی بروجنی*، یاسر بخشیان خراجی صفحه 27
    نه تنها امروز بلکه در هر زمان دیگری جامعه برای رسیدن به رشد اجتماعی، خودآگاهی، حرکت، مسئولیت، عدالت جویی و عزت طلبی نیاز به محوریت قرار دادن اصل مهمی به نام «اخلاق» دارد تا بتواند به مدد اصول برگرفته از آن، روابط میان افراد، جایگاه و وظیفه متعالی آنها را در این عالم تبیین و مشخص کند. یکی از این جوامع، که به دلیل رشد علم در عصر جدید رشد چشمگیری کرده است و قسمت عمده ای از جامعه بشریت را تشکیل می دهد، جامعه مهندسی است. به طوری که امروزه افراد این جمعیت به عنوان سکان داران، نقش مهمی در جهت دهی و حرکت کشتی جامعه در دریای بی کران بی اخلاقی ها بر عهده دارند. پس لازم است تا ابتدا به شناختی دقیق و عمیق از اخلاق دست پیدا کرد و سپس با به کارگیری آن در زندگی ماشینی بتوان در مسیری، که جامعه مهندسی سردمداران آن هستند، به حرکت به سوی هدف متعالی و کمال ادامه داد. در مقاله حاضر نیز ابتدا به تعریفی جامع از اخلاق پرداخته شده و با بهره گیری از قرآن کریم گامی در جهت شناخت و درک بهتر آن برداشته شده و درنهایت با تعریف مهندسی و بیان اصول آن، ضرورت وجود اخلاق در جامعه مهندسی شرح داده شده است.
    کلیدواژگان: اخلاق، علم، جامعه مهندسی، قرآن کریم، شناخت
  • مریم دهقانی، سید مسلم علوی، محمدحسن آسمانی، محمد مهدی عارفی*، پیمان ستوده، علی اکبر صفوی صفحه 41
    در این تحقیق نظرات استادان و شاغلان صنعت برق درباره اهمیت ارائه برخی دروس مربوط به حوزه حقوق، مدیریت، ارتباطات و حسابداری برای دانشجویان رشته مهندسی برق بررسی شده است. این تحقیق از نظر هدف تحقیقی کاربردی و از نظر روش تحقیقی توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری استادان رشته برق دانشگاه شیراز و شاغلان صنعت برق در شرکت برق منطقه ای استان فارس است. نمونه برای جامعه آماری تمام استادان به روش سرشماری و برای شاغلان به میزان 69 نفر به دست آمده است. برای جمع آوری داده ها از ابزار پرسش نامه استفاده شد که روایی آن به روش ظاهری محتوایی و پایایی آن به دو روش آلفای کرونباخ و روش دونیم کردن تایید شد. در تحلیل داده ها نیز از آزمونهای کولوموگروف اسمیرنوف، دوجمله ای، آزمون T و فریدمن استفاده شده است. یافته های آماری نشان می دهد از نظر استادان دروس مرتبط با حسابداری و نامه نگاری اداری از اهمیت متوسطی برخوردار بوده و سایر دروس از جمله گزارش دهی فنی، حقوق، روابط با کارفرما، مدیریت، مالکیت معنوی، محیط زیست و انرژی از اهمیت بالایی برخوردار است. این در حالی است که از نظر شاغلان در صنعت، دروس حقوقی و حسابداری اهمیتی متوسط و سایر دروس اهمیتی بالا دارند. یافته دیگر آن است که درباره دروس حقوقی و مالکیت معنوی، نظرات استادان و شاغلان متفاوت است و استادان اهمیت بالاتری برای این دروس قائل شده اند.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، مهندسی برق، آموزش مهندسی برق، دروس مکمل مهندسی برق
  • ضرغام فرامرزی نیا*، حمید فرهادی راد، یدالله مهر علیزاده صفحه 65
    هدف اصلی پژوهش حاضر، آگاهی از امکان پیاده سازی دانشگاه مدل کارآفرین در دانشگاه شهید چمران اهواز و تبیین چرایی و چگونگی آن بود. روش پژوهش، آمیخته از نوع تبیینی و مشارکت کنندگان 120 نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز بودند که در بخش کمی با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی (Classified Random Samplin) و بر اساس فرمول کوکران انتخاب شدند. نتایج داده های کمی حاکی از آن بود که از نظر اعضای هیئت علمی، امکان پیاده سازی همه مولفه های دانشگاه کارآفرین در دانشگاه شهید چمران وجود دارد. در بخش کیفی از روش نمونه گیری هدفمند( Purposive Sampling) با شیوه انتخاب موارد مطلوب استفاده شد و با 12 نفر از مسئولان و اعضای هیئت علمی مرتبط با کارآفرینی و صنعت مصاحبه نیمه ساختار یافته صورت گرفت. کفایت نمونه ها بر مبنای اشباع نظری بود و مصاحبه ها با روش تحلیل محتوای کیفی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. درمجموع، نتایج تحقیق نشان داد که اعضای هیئت علمی ضمن پذیرفتن مشکلات و موانع دانشگاه و نبود زیرساختها و بسترهای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی مناسب در کشور، معتقدند دانشگاه توانمندی ها و زمینه های مناسبی دارد و می تواند با اعمال راهکارهایی در مسیر تبدیل شدن به دانشگاه کارآفرین حرکت کند.
    کلیدواژگان: دانشگاه کارآفرین، هسته رهبری قوی، توسعه محیط سازمانی، متنوع، سازی منابع مالی، هسته فنی قوی، فرهنگ کارآفرینی
  • زهرا اسلامی*، ولی الله فرزاد، سمیرا نجفی صفحه 87
    امروزه تولید علم یکی از وظایف و رسالتهای مهمی است که بر دوش دانشگاه ها گذاشته شده است. «رابرت مرتن» رفتار اخلاقی را (هنجارها) ذات علم می داند و اقتدا به آنها را برای تحقق اهداف نهادی علم مفید قلمداد می کند.
    به این منظور، پژوهش حاضر به دنبال بررسی میزان پایبندی اعضای هیئت علمی به هنجارهای علمی و سوگیری های ضدهنجاری، با الهام از نظریه مرتن و میتروف انجام شده است. برای نیل به هدف تحقیق، این پرسش نامه بر روی 460 دانشجوی تحصیلات تکمیلی در رشته های تحصیلی مهندسی برق کامپیوتر، مهندسی مکانیک و شیمی و در سه دانشگاه تهران، تربیت مدرس و شهید رجایی اجرا شده است. داده های تحقیق پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفته است. اعتبار پرسش نامه با استفاده از تحلیل عاملی بررسی و سه عامل استخراج شد. این عوامل بر روی هم 02/36 % کل واریانس متغیرها را تبیین می کنند که نشان می دهد این ابزار تا حدودی از روایی کافی برخوردار است. پایایی پرسش نامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ محاسبه و برابر با 79/0 حاصل شد. دانشجویان تحصیلات تکمیلی فنی مهندسی دانشگاه های مورد-مطالعه، بر این باور هستند که دانشمندان و محققان اغلب از هنجارهای علم تبعیت می کنند. اما با توجه به نتایج آماری، مقادیر به دست آمده از ضدهنجارهای علم نیز قابل ملاحظه است. از طرفی بین نظرات دانشجویان رشته های تحصیلی مهندسی برق کامپیوتر، مهندسی مکانیک و شیمی در پیروی از هنجارهای علم و ضدهنجارهای علمی استادان تفاوت چشمگیری دیده شد. میانگین نمرات دانشجویان شیمی در پیروی استادان از هنجارهای علمی نسبت به سایر رشته ها کمتر است.
    کلیدواژگان: سوگیری هنجاری، هنجارهای علم، ضدهنجارهای علم، آداب علم، اخلاقیات علم
  • رضا مهدی* صفحه 107
    در این مطالعه، منظور از کیفیت زندگی تحصیلی ابراز رضایت کلی دانشجویان جامعه هدف از کلیت زندگی دانشگاهی است. بر اساس نظریه تسری این کیفیت و رضایت، تحت تاثیر بخشهای مختلف زندگی دانشجویان است. هدف این پژوهش، مقایسه کیفیت زندگی تحصیلی دانشجویان بومی و غیربومی دانشگاه های صنعتی دولتی مستقر در شهر تهران به روش پیمایش است. جامعه آماری این پژوهش، دانشجویان مقطع کارشناسی هستند که 214 نمونه به صورت تصادفی انتخاب و داده ها با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته گردآوری شده است. برای تعیین روایی پرسش نامه از پرسشهای آزمون شده در پژوهشهای مشابه و آرای 5 متخصص استفاده شده است. پایایی پرسش نامه با استفاده از شاخص آلفای کرونباخ از طریق پیش آزمون 15 نمونه در حد 86/0 تایید شده است. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمونهای آماری T استفاده شده است. کیفیت زندگی دانشجویان به طور معنا داری کمتر از حد متوسط و کیفیت زندگی دانشجویان غیربومی به طور معنا داری بالاتر از کیفیت زندگی دانشجویان بومی ارزیابی شده است. پایین بودن کیفیت زندگی دانشجویان، نشانه ای از ضعف سیاستهای گذشته و مسئله کیفیت در آموزش عالی است. دانشجو یکی از ذی نفعان کلیدی نظام آموزش عالی است و پایین بودن کیفیت زندگی تحصیلی او می تواند نقطه آغازی بر انحراف از رسالت، آرمانها و راهبردهای توسعه آموزش عالی و یادگیری باشد. با استناد به این مطالعه، باید کیفیت زندگی تحصیلی دانشجویان فنی مهندسی به مثابه یک معیار اساسی در تصمیم گیری های آموزش عالی، با ابتکارات خاصی افزایش یابد. در چارچوب مسئله عمومی کیفیت زندگی دانشگاهی دانشجویان، هر دانشگاه می تواند بر اساس امکانات، ماموریتها و تدابیر خاص، سطح رضایت دانشجویان و کیفیت زندگی تحصیلی دانشجویان بومی و غیر بومی خود را ارتقا دهد.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، آموزش مهندسی، کیفیت زندگی تحصیلی، دانشجوی بومی
  • محمود رضا ثقفی، محمدعلی اشرف گنجویی* صفحه 127
    علی رغم اهمیت تاثیر محرک بصری در رشد خلاقیت طراحی، این موضوع در حوزه آموزش دروس طراحی معماری چندان مورد مطالعه قرار نگرفته است. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر کیفیت محرک بصری در ارتقاء خلاقیت طراحی دانشجویان معماری است تا معلمان از این تجارب در آموزش دروس طراحی معماری بهره ببرند. این فرضیه مطرح می شود که نه تنها انواع محرک بصری ارتقادهنده خلاقیت طراحی دانشجویان معماری است بلکه کیفیت محرک بصری نیز نقش موثر و متنوعی در ارتقاء خلاقیت دانشجویان معماری دارد. براین اساس، دانشجویان معماری، که بین دو تا چهار طرح معماری را تجربه نموده اند، انتخاب شده و در سه گروه مورد آزمون قرار می گیرند. دو گروه با استفاده از محرک بصری (اسکیس مبهم و محرک غنی) و یک گروه بدون در اختیار داشتن محرک بصری، یک تجربه طراحی را انجام می دهند. سه داور هم خلاقیت دانشجویان را بر اساس دو عامل نوآوری و تحقق پذیری ارزیابی می کنند. نمرات آنها با شیوه تحلیل واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. نتایج حاکی از تاثیر مثبت محرک بصری نسبت به استفاده نکردن از آن در محصول خلاق است و محرک بصری به لحاظ کیفیت تاثیرات متنوعی در عامل تحقق پذیری و نوآوری طراحی دانشجویان دارد.
    کلیدواژگان: آموزش خلاقیت طراحی، اسکیس مبهم، محرک غنی، خلاقیت، محرک بصری
  • معرفی کتاب
    صفحه 145
  • تقویم کنفرانسهای آینده
    صفحه 147
|
  • J. Hejazi Page 1
    Although education in materials engineering is a part of the engineering education system, it needs an independent investigation in order to prevent some possible conflicts. This is due to the interdisciplinary nature of this field which has a close relationship with physics and chemistry, as well as techniques and other professions, some of which have a long history with environmental, managerial, and economical elements. The vastness of materials engineering, the expectations from its education, classification of fields of studies, degree programs, subjects and education methods, and instructor and student conditions have all been previously discussed and analyzed. Suggestions are generally made on an idealistic basis to have a meaningful transition from the present situation towards an ideal one. Finally, the establishment of a research core in the education of materials engineering with the cooperation of all relevant groups has been recommended.
    Keywords: Materials, materials engineering, science, metallurgy, ceramics, polymers, education, research in education
  • A. Khaghani Borojeni*, Y. Bakhshian Kharaji Page 27
    As essential today as in the past, the communities need to focus on the important principle of morality in social development, consciousness, mobility, responsibility, justice and self-improvement so as to derive help from these principles to determine and explain the position, duty and relationships between people in the world. The engineering community is one of many communities that have grown because of the growth of science in the modern era. So today, these people play an important role in directing the movement of these ships of community as captains in the ocean of immorality.
    So, first it is necessary to study the complex cognition of morals then using this information in the communities where engineering is the leader. In this paper, a comprehensive definition of morality and its different types are expressed using the Holy Quran perspective. Finally, an explanation of engineering and its principles and the necessity of ethics in society are expressed.
    Keywords: Morality, science, engineering society, Quran, cognition
  • M. Dehghani, M. Alavi, M. H. Asemani, M. M. Arefi*, P. Setoodeh, A. A. Safavi Page 41
    This study probed into the opinions of teachers and electrical engineers (working at electric industry) on the importance of providing some courses of law, administration, communications and accounting for electrical engineering students. This applied study fell into the category of descriptive/survey research. Statistical population consisted of all teachers of Electrical Engineering Faculty at Shiraz University and all electrical engineers of Fars Regional Electric Company. Sixty-nine engineers are selected as a sample while all teachers (16 teachers) answered the questions. To collect the data, a questionnaire is designed and distributed. Questionnaire validity is tested by face/content approach while its reliability is confirmed by Cronbach's alpha and split-half methods. To analyze the data, some methods including Kolmogorov/Smirnov, binomial, t-test and Friedman are performed. Findings showed that from the viewpoint of teachers, accounting, correspondence courses are of moderate importance, and other courses including technical reporting, law, employer relations, management, intellectual property, environment and energy are very important. Despite this fact, electrical engineers believed that legal and accounting courses are less important than other courses. Furthermore, teachers opposite to electrical engineers, put the legal and intellectual property courses in a higher level of importance.
    Keywords: Higher education, electrical engineering, electrical engineering training, electrical engineering complementary courses
  • Z. Faramarzi Nia*, H. Farhadi Rad, Y. Mehralizadeh Page 65
    The main purpose of this research was to gain an awareness of the feasibility of implementing an entrepreneurial university and explain why and how it should be in the Shahid Chamran University of Ahvaz. The research method is mixed and explanatory. Participants were the faculty members of Shahid Chamran University of Ahvaz. In the quantitative part of the research, a classified random sampling method was used and 120 subjects were selected on the basis of Cochran’s. The results of the quantitative data indicated the possibility of implementing all the components of an entrepreneurial university in Shahid Chamran University. In the qualitative part, the purposeful sampling method was used to select the appropriate items along with 12 members of the authorities and faculty members associated with entrepreneurship and industry. Semi-structured interviews were conducted which were later analyzed through the qualitative content analysis method. The overall results showed that faculty members accepted the difficulties and obstacles in the way of establishing an entrepreneurial university. They also were aware of a lack of infrastructure and political contexts, social, economic and culturally suitability in the country. However, they believed that the university had good capabilities and appropriate fields. The university can use some strategies to progress on its way to becoming an entrepreneurial university.
    Keywords: Entrepreneurial university, strengthened steering core, developmental periphery, diversified funding, stimulated academic heartland, entrepreneurial culture
  • Z. Eslami*, V. Farzad, S. Najafi Page 87
    Nowadays, the production of science is one of the important tasks and missions of universities. In the view of Robert Merton, ethical behaviors are the essence of science, hence observing them is essentially useful for the realization of the fundamental goals of science. As such, insights from Merton and Midriff’s theory were integrated into the present study which aims at investigating the extent to which faculty members are committed to science norms and anti-norm bias. To this purpose, a questionnaire was administered to 460 postgraduate students of electrical-computer engineering, mechanical engineering and chemistry, from three universities in Tehran, Tarbiat Modares, and Shahid Rajaei. The participants’ responses were analyzed using SPSS program. The instrument validation was done through factor analysis which led into the extraction of three main components which explained 36.02 percent of the total variance. The results show that the instrument enjoys a satisfactory construct. Furthermore, the reliability of the instrument was estimated through Alpha Cronbach’s as 0.79. The results indicate that postgraduate students of engineering believe scientists and researchers are most often bound to the norms of science, but the results relevant to the anti-norms of science are also noticeable. In addition, with reference to the commitment to the norms and anti-norms of science, degrees of inconsistencies in ideas and beliefs were observed among the participants. When comparing the electrical-computer engineering, mechanical engineering and chemistry students, we found the chemistry students reported a lower mean for the faculty’s commitment to the norms of science.
    Keywords: Normative bias, norms of science, anti, normative of science, ethics of science, morality of science
  • R. Mahdi* Page 107
    The quality of college life is the overall satisfaction of students with university life as a whole, which based on the spill over theory is influenced by various sections of life. This study is done by the survey method with the aim of evaluating the quality of college life for native and non-native students of engineering courses at Tehran’s public universities of technology. The statistical study was populated by undergraduate students, and based on the Morgan Table, 214 samples were selected using the cluster and random method and the required data collected through a researcher-made questionnaire. The validity of the questionnaire was verified based on the views of five experts. The reliability was then estimated using the Alpha Cronbach’s index on a pre-test of 15 samples and was found to be about 86 percent. Data analysis has been conducted using the SPSS package and required statistical tests. The quality of college life for all students was evaluated significantly lower than average, and the quality of college life of non-native students was found to be significantly higher than the quality of college life of native students. The low quality of college life shows a weakness in higher education policies. As students are one of the key stakeholders of higher education, a low quality of life and dissatisfaction could be a starting point leading away from the mission, ideals and development strategies of higher education and learning. Therefore, it is necessary to develop initiatives for increasing the quality of life of students as a basic criterion in higher education decision-makings.
    Keywords: Higher education, engineering education, college life, native student, university
  • M. R. Saghafi, M. A. Ashraf Ganjoeei* Page 127
    Although visual stimuli have a great influence on design creativity, there are few studies in the education of architectural design courses focusing on this topic. The aim of this research is to study the effects of visual stimuli on improving student's creativity in design courses. The results of this research can be used by design course teachers. The hypothesis is that different qualities of stimuli have varied effects on student creativity in architectural design courses. An empirical study was done with architecture students (who had passed up to four design courses). They were divided into three groups. Two groups did a design task with different stimuli (rich stimuli for one group and an ambiguous sketch for the another). The third group did the same task without any stimuli. Three judges evaluated the creativity of the design solutions according to novelty and practicality. The scores were analyzed by ANOVA. The findings revealed the effects of visual stimuli on the creativity of design product and suggested that different types of visual stimuli have different effects on the practicality and originality of the products.
    Keywords: Creative design education, ambiguous sketch, rich stimuli, creativity, visual stimuli