فهرست مطالب

آموزش مهندسی ایران - پیاپی 80 (زمستان 1397)

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 80 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی محمد زاده، رحمت ستوده قره باغ* صفحات 1-29
    داشتن مدرک مهندسی در دنیای رقابتی امروز به تنهایی کافی نیست و دانش آموختگان مهندسیبرای پاسخگویی موثر به نیازهای صنعت باید مهارت های نرم خود را در کنار مهارت های سخت در دوره دانشجویی توسعه دهند. هدف این مقاله، احصای مهارت های نرم برای دانشجویان است که اغلب مورد غفلت قرار گرفته است. در این راستا ادغام مهارت های نرم با مهارت های سخت برای دانشجویان مهندسی از اهمیتی دوچندان برخوردار است. این پژوهش جهت گیری کاربردی دارد و رویکرد آن تطبیقی و قیاسی است و پس از انجام مطالعات کتابخانه ای و بررسی مدل های مهارتی دانشگاه های معتبر با 13 نفر از دانشجویان و دانش آموختگان مقطع دکتری (که تجربه کار در صنعت، آموزش و خدمات را داشتند) مصاحبه و نیز از سخنرانی های هشت نفر از مدیران صنعت و دانشگاه درخصوص مهارت های نرم استفاده شد. پس از تحلیل محتوا و جمع بندی، مدل نهایی مشتمل بر چهار مهارت اصلی: ارتباطی، تصمیم گیری، مدیریت بر خود و دیگران، و سیاستگذاری و کارآفرینی و 17 مهارت فرعی ارائه شده است. در انتها پیشنهادهایی برای توسعه این مهارت ها در قالب توصیه های کلی و کارگاه ها ارائه شده است. استمرار این کارگاه ها با مشارکت انجمن های علمی به ویژه انجمن آموزش مهندسی ایران و فرهنگستان علوم و سایر موسسات با صلاحیت، تاثیر قابل توجهی در تامین نیروهای توانمند و موردنیاز صنعت خواهد داشت.
    کلیدواژگان: مهارت های نرم، مهارت های سخت، تحلیل محتوا، توسعه مهارت ها، کارگاه های مهارتی
  • علی ایمان زاده*، ای سان پاشایی فخری، هانیه کلانتری صفحات 31-50
    بررسی میزان رعایت کدهای اخلاقی مهندسی  در دانشجویان رشته مهندسی برق به عنوان کارکنان آینده این حرفه ضرورتی اجتناب ناپذیر است. هدف پژوهش حاضر بررسی میزان رعایت کدهای اخلاق مهندسی برق در بین دانشجویان دانشکده برق دانشگاه تبریز و عوامل مرتبط با آن است. در این پژوهش مقطعی توصیفی تحلیلی تعداد120نفر از دانشجویان مهندسی برق با سابقه فعالیت به صورت هدفمند انتخاب شدند. داده ها توسط یک پرسش نامه محقق ساخته جمع آوری شد. شاخص اعتبار محتوا براساس مقیاسBausell& Waltz  برای کل ابزار21/83 به دست آمد و آلفای کرونباخ پرسش نامه 76/0 محاسبه شد. پرسش نامه حاوی 40 گویه در سه بعد فردی، فنی و حرفه ای و اجتماعی است. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 20 تجزیه وتحلیل شد و ضمن بررسی جامع اطلاعات توصیفی شرکت کنندگان، برای اطلاعات استنباطی از آزمون های تی، فریدمن، تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که میزان رعایت دانشجویان دانشکده برق دانشگاه تبریز از کدهای اخلاقی مهندسی در هر سه حیطه بالاتر از میانگین جامعه بوده و  در رتبه بندی این خرده مقیاس ها به ترتیب اخلاق اجتماعی، اخلاق فردی و اخلاق فنی قرار داشتند. متغیرهای جنسیت، سابقه شغلی و میزان آشنایی با کدهای اخلاقی اختلاف معناداری با رعایت کدهای اخلاق مهندسی برق نشان نداد؛ ولی متغیر سطح تحصیل اختلاف معناداری با میزان رعایت کدهای اخلاقی نشان داد. می توان با اتخاذ تدابیری نظیر طراحی و تدوین کدهای اخلاقی مهندسی برق و گنجاندن آن در درس اخلاق حرفه ای مهندسی و آموزش آن و درونی سازی این کدهای اخلاقی، میزان رعایت این کدها را بین دانشجویان مهندسی برق افزایش داد.
    کلیدواژگان: اخلاق، کدهای اخلاقی، مهندسی برق، دانشگاه تبریز
  • محمدرضا احدیت* صفحات 51-69
    امروزه با تمرکز بر این موضوع که بسیاری ازمشکلات یادگیری دردانشجویان کارشناسی ازآنجاناشی می شودکه آنهانقش منفعلی درروش سخنرانی سنتی دارند،از این روآنهاازفعالیت دریادگیری به عنوان یک روش کمکی حمایت می کنند. یکی از روش های فراگیرمحور که امروزه مطرح می شود، آموزش معکوس یا وارونه است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر کلاس درس معکوس بر میزان یادگیری و رضایت از شیوه تدریس در دانشجویان رشته مهندسی برق دانشگاه آزاد اسلامی است. روش تحقیق حاضر به صورت نیمه تجربی است و جامعه آماری دانشجویان رشته مهندسی برق به تعداد 40 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمون (شرکت کننده در کلاس درس معکوس) و کنترل (شرکت کننده در کلاس درس سنتی) قرار گرفتند.برایگردآوری داده هاازآزمون میان ترم و پایان ترم جهت تعیین میزان یادگیری و از پرسش نامه محقق ساخته برای تعیین میزان رضایت از روش تدریساستفادهشد.تحلیل یافته ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که اختلاف معناداری بین نمرهایمیان ترم دو گروه آزمون و کنترل وجود ندارد اما اختلاف معناداری بین نمره های پایان ترم دو گروه آزمون و کنترل مشاهده شد. در بررسی میزان رضایت از شیوه تدریس، رضایت دانشجویان گروه آزمون بیشتر از رضایت دانشجویان گروه کنترل بود.
    کلیدواژگان: کلاس درس معکوس، یادگیری، رضایت، شیوه تدریس، دانشجویان
  • محسن شیخ حسینی* صفحات 71-96
    فناوری مخابرات خطوط قدرت با بهره گیری از شبکه قدرت و سیم کشی های آن در همه سطوح ولتاژ به عنوان یک بستر مخابراتی نسبت به ارسال و دریافت اطلاعات اقدام می کند. بی نیازی به سیم کشی و نصب زیرساخت جدید برای پیاده سازی این فناوری به همراه ضریب نفوذ بالای شبکه برق در سطح دنیا و دسترسی آسان به آن ازجمله مهم ترین دلایل روی آوری به این فناوری و گسترش روزافزون آن در طی سالیان متمادی بوده اند. امروزه، با گذشت بیش از یک قرن از عمر این فناوری، سیستم های مخابرات خطوط قدرت موجود در قالب سه دسته عمده سیستم های فوق باریک باند، باریک باند و پهن باند قابل تقسیم بندی است که طراحی هر کدام بر مبنای کاربرد و استانداردی خاص است. این مقاله به بررسی جامع سیر تکاملی این فناوری در قالب دسته بندی فوق اختصاص دارد که شامل مباحث مختلفی از تاریخچه، مزایا، چالش های مخابراتی و گستره وسیع کاربری این فناوری تا معرفی پروژه های استانداردسازی جهانی، تجهیزات و سازندگان آنها و نقش کلیدی آن در هوشمندسازی شبکه قدرت است.
    کلیدواژگان: پهنای باند فرکانسی، نرخ بیت، سیستم های فوق باریک باند، باریک باند و پهن باند، شبکه هوشمند انرژی، فناوری مخابرات خطوط قدرت
  • نسرین عیدی، محمد نوریان* صفحات 97-114
    هدف از پژوهش حاضر تاثیر موقعیت های چندفرهنگی در فرایند یاددهی یادگیری؛ واکاوی تجربیات عوامل انسانی دانشکده نفت اهواز است. به منظور نیل به این هدف از رویکرد کیفی و روش روایت پژوهی استفاده شده است. جامعه موردمطالعه عوامل انسانی شامل استاد، دانشجو و دیگر کارکنان مثل مشاور از دانشکده  نفت اهواز است که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و برمبنای اشباع نظری یافته ها، تعداد 4 نفر از آنها به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه حضوری و بدون ساختار و روش تحلیل پژوهش، روش تحلیل محتوای کیفی است. یافته های پژوهش با توجه به 6 درونمایه استخراج شده نشان می دهد که همه از عواملی هستند که باعث تبعیض نژادی در کلاس درس و به دنبال آن در جامعه می شوند. مدرسان قدرت بالایی در بالا بردن ارزش ها دارند و می توانند جلوی تعصبات قومیتی را بگیرند و باعث احترام به قومیت ها، آداب و رسوم، زبان و فرهنگ شوند.
    کلیدواژگان: موقعیت های چندفرهنگی، روایت پژوهی، فرایند یاددهی، یادگیری، تجربیات عوامل انسانی، دانشکده نفت اهواز
  • امین محمدی*، علی ملکی، ابراهیم علی زاده صفحات 115-133
    راهبرد مهندسی همزمان یکی از اساسی ترین پارامترها در توسعه صنعتی است. زیرا طراحان امروزی نه تنها با پیچیدگی فرایند طرح مواجه هستند بلکه به منظور بهبود اقتصادی تولید و ابقای رقابت در صنعت ساخت لازم است فرایندهای طراحی، ساخت و آزمایش به جای اجرای متناوب به صورت همزمان انجام گیرد. برای اجرای الگوی مهندسی همزمان، یکی از مهم ترین نیازهای اولیه این است که وضعیت فعلی به روشنی درک شود تا بتوان شکاف و فاصله میان وضعیت فعلی و وضعیت مطلوبی که در آینده برای اجرای مهندسی همزمان نیاز است، محاسبه شود. در این مقاله با استفاده از معیارهای استاندارد تعریف شده برای الگوی مهندسی همزمان، شکاف موجود محاسبه و راهکارهای لازم برای کاهش شکاف مطرح شده است. ارزیابی وضعیت هرکدام از معیارها با استفاده از پرسش نامه های پخش شده میان شرکت های دریایی و به خصوص کشتی سازی کشور انجام شده است. طبق نتایج حاصل از بررسی پاسخ پرسش نامه ها و محاسبات انجام شده بیشترین میزان شکاف مربوط به زمینه های فرهنگی است که باید با استفاده از فرهنگ سازی و انجام برخی تمرین ها و روش ها در پروژه های آزمایشی کوچک این شکاف کاهش یابد.
    کلیدواژگان: مهندسی همزمان، تحلیل شکاف، کشتی سازی، توسعه محصول
|
  • Ali Mohammadzadeh, Rahmat Sotudeh Gharebagh * Pages 1-29
    The purpose of this study was to investigate the compliance of electrical engineering ethics codes among students of electrical faculty of Tabriz University and its related factors. In this descriptive-analytic cross-sectional study, 120 students of electrical engineering with a history of activity were selected purposefully. Data were collected by a researcher-made questionnaire. The content validity index was calculated based on the Bausell& Waltz scale for the total tool of 83.21 and the Cronbach's alpha was 0.76. The questionnaire contains 40 items in three dimensions: individual, technical and professional, and social. Data were analyzed by SPSS software version 20 and comprehensive descriptive information of participants was used for inferential information using T, Friedman, analysis of variance and Tukey's post hoc test. The findings of the research show that the rate of students' compliance with the ethical codes of engineering in all three areas was higher than the average of society and the rankings of these subscales were respectively social ethics, individual morality and technical ethics. Gender variables, job experience and level of familiarity with ethical codes did not show significant differences with respect to ethics codes of electrical engineering. But the level of education varied significantly with ethical codes. By adopting approaches such as designing and codifying the ethical code of electrical engineering and incorporating it into the professional ethics of engineering, teachig and internalization of these ethical codes, the degree of observance of these codes among the students of electrical engineering can be increased.
    Keywords: Ethics, Ethics Codes, electrical engineering, Tabriz University
  • Ali Imanzadeh *, Aysan Pashaiefakhri, Haniye Kalantari Pages 31-50
    The purpose of this study was to investigate the compliance of electrical engineering ethics codes among students of electrical faculty of Tabriz University and its related factors. In this descriptive-analytic cross-sectional study, 120 students of electrical engineering with a history of activity were selected purposefully. Data were collected by a researcher-made questionnaire. The content validity index was calculated based on the Bausell& Waltz scale for the total tool of 83.21 and the Cronbach's alpha was 0.76. The questionnaire contains 40 items in three dimensions: individual, technical and professional, and social. Data were analyzed by SPSS software version 20 and comprehensive descriptive information of participants was used for inferential information using T, Friedman, analysis of variance and Tukey's post hoc test. The findings of the research show that the rate of students' compliance with the ethical codes of engineering in all three areas was higher than the average of society and the rankings of these subscales were respectively social ethics, individual morality and technical ethics. Gender variables, job experience and level of familiarity with ethical codes did not show significant differences with respect to ethics codes of electrical engineering. But the level of education varied significantly with ethical codes. By adopting approaches such as designing and codifying the ethical code of electrical engineering and incorporating it into the professional ethics of engineering, teachig and internalization of these ethical codes, the degree of observance of these codes among the students of electrical engineering can be increased.
    Keywords: Ethics, Ethics Codes, electrical engineering, Tabriz University
  • Mohammad Reza Ahadiat * Pages 51-69
    Today, one of the common learning problems among undergraduate students is their passive role in the traditional method of lecturing. However, they welcome their participation in the learning activities as a supplementary method. Flipped classroom is one of the student-centered approaches that has been introduced recently. The purpose of this study was to investigate the effect of flipped classroom on the level of learning and satisfaction with the teaching methods in electrical engineering students of the Islamic Azad University. This paper was a semi-experimental study and the study participants included 40 electrical Engineering students. The study participants were recruited through the convenient method of sampling and randomly divided into two experiment (i.e. flipped classroom’s students) and control (i.e. traditional classroom’s students) groups. The data were gathered through the mid-term and final tests to evaluate their learning level along with a self-administered questionnaire to determine their satisfaction with the method of teaching. The data were analyzed using the SPSS software. The findings revealed that there was no significant difference between the mid-term mean scores belonging to the experiment and control groups. There was, however, a significant difference between the final mean scores of both the experimental and control groups. In addition, the students’ satisfaction score was higher in the experiment group compared with the control group.
    Keywords: Flipped classroom, Learning, Satisfaction, teaching method, Students
  • Mohsen Sheikh, Hosseini * Pages 71-96
     Power line communications (PLC) technology utilizes the power grid infrastructure and its wiring as a communications channels for information transmission and reception. No need to install of new structure and wiring together with the wide spread availability and easy accessibility of power grids are the main reasons for appearance and development of this technology over the years. Nowadays, one century after the discovery of this technology, existing PLC systems can be subdivided under three main classes of ultra-narrowband, narrowband and broadband systems, where, each one has been dedicated for a special application and is based on a specific standard. Within the framework of aforementioned grouping, this paper provides a comprehensive study on the historical evolution of this technology which includes from the historical review, advantages, telecommunication challenges and application areas of this technology to the presentation of worldwide standardization projects, equipment and their providers, and its key role on making the future gird smarter.
    Keywords: Frequency bandwidth, data rate, Ultra-Narrowband, Narrowband, Broadband Systems, Smart Energy Grid, Power line communications Technology
  • Nasrin Eidi, Mohammad Nourian * Pages 97-114
    The purpose of this study is to investigate the effect of multicultural situations in the process of teaching, learning the human factors of Ahvaz Faculty of Petroleum. In order to achieve this goal a qualitative approach and narrative study method have been used. The study population and the human factors include professors, students and other staff, such as an advisor to the Ahvaz Faculty of Petroleum. Using purposeful sampling method and based on theoretical saturation of findings, four of them were selected as samples.. Data collection method is face -to-face and unstructured interviews. Also, the method of research analysis is a qualitative content analysis method. The research findings were extracted from 6 themes.They are factors causing racial discrimination in the classroom and in the community. As they can fight ethnic prejudices, they will be able to respect their ethnicity, customs, language and culture that eliminate injustice among the classroom.
    Keywords: Multicultural Situations, Narrative Research, process of teaching, Learning, human factors experiences, Ahvaz Faculty of Petroleum
  • Amin Mohamadi *, Ali Maleki, Ebrahim Alizadeh Pages 115-133
    Concurrent engineering strategy is one of the most fundamental parameters in industrial development. Designers are not only confronted with the complexity of the design process, but in order to improve the economic production and maintain the competitiveness of the manufacturing industry, it is necessary to design, construct, and test processes performed concurrently and not intermittent. To implement the concurrent engineering model, one of the most basic requirements is to understand the current and present state in order to calculate the gap between the current and the desired state of the future for the implementation of concurrent engineering. In this paper, using the standard factors defined for the concurrent engineering model, the existing gap has been calculated and the solutions needed to reduce the gap have explained. The evaluation of the status of each of the factors was done by using a distributed questionnaires between the maritime companies and especially the shipyard. According to the results of the survey, the answers to the questionnaires and calculations were done; the greatest gap is related to cultural factors that need to be reduced by using some exercises and techniques in the pilot projects.
    Keywords: Concurrent Engineering, Gap Analysis, shipbuilding, product development, Performance measurement