فهرست مطالب

آموزش مهندسی ایران - پیاپی 75 (پاییز 1396)

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 75 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اردلان گنجی زاده، امید وحیدی، سید نظام الدین اشرفی زاده صفحات 1-21
    در ادامه بخش پیشین که درباره هم پوشانی حوزه های زیست شناسی و مهندسی شیمی بحث و بررسی شد و از ضرورت تربیت مهندسان شیمی آشنا با زیست شناسی یا «مهندسان شیمی و زیست شناسی» سخن به میان رفت، در این نوشته به بررسی شرایط تحصیل، برنامه های آموزشی، دانشگاه های پیشرو، روند تولید علم، و موقعیت صنعتی رشته «مهندسی شیمی و زیست شناسی» پرداخته شده است. در این پژوهش از گرایش دانشکده های مهندسی شیمی آمریکا به رشته مذکور گفته شده است. همچنین، گزارشی درباره روند روبه رشد چاپ مقالات و همچنین تعداد همایش های مرتبط با این رشته (که نشان از کاربردی بودن «مهندسی شیمی و زیست شناسی» دارد) ارائه شده است. گفته شد که در کشورهای پیشرفته، توسعه حوزه های مهندسی مرتبط با زیست شناسی، و تمسک صنایع مختلف به زیست شناسی برای مواجهه با چالش های روز، موجب شده است که بازار کار به مهندس «شیمی و زیست شناسی» نیازمند باشد و سرمایه گذاری های کلانی در زمینه صنایع مرتبط با مهندسی «شیمی و زیست شناسی» صورت پذیرد. همچنین درخصوص بیگانه بودن مهندسان شیمی ایرانی، به جز عده اندکی، که در مقطع تحصیلات تکمیلی در گرایشهای مرتبط با زیست شناسی ادامه تحصیل می دهند، بحث شده است. این پژوهش پیشنهاد می کند که باتوجه به فراگیرشدن موج توسعه زیست شناسی و حوزه های مهندسی مرتبط با آن، و نیز باتوجه به چالش های زیست محیطی، صنعتی و اقتصادی؛ اصلاح نظام آموزش مهندسی شیمی و پرورش مهندسان شیمی آشنا با زیست شناسی در برنامه کاری مسئولان امر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مهندسی شیمی، زیست شناسی، آموزش مهندسی، مهندسی شیمی و زیست شناسی، مهندسی زیست پزشکی، زیست فناوری
  • سینا خراسانی *، محمدحسن آرام صفحات 23-54
    در شش دهه ی گذشته از هنگام پیدایش ترانزیستور دوقطبی در آزمایشگاه های تلفن بل، گسترش پایدار صنعت الکترونیک اندازه ی ادوات نیمه هادی فعال را به کرانه های آن کوچک سازی کرده است. قانون مور که بیان می دارد هر هجده ماه سرعت ادوات دو برابر و ابعاد آن ها نصف می شود، به پایان سلطه ی خود نزدیک می شود. فن آوری تجاری کنونی از یک سو به ابعاد اتمی و از سوی دیگر به چگالی توان حرارتی محدود می گردد.
    به طور خلاصه، علی رغم نیروی محرک و توان اقتصادی عظیم پشت این صنعت، گلوگاه هایی واقعی در این فن آوری وجود دارند و خود را هم اکنون به وضوح نشان می دهند. مسیرهایی که احتمالا این محدودیت ها را مرتفع خواهند ساخت خیلی متعدد نیستند، و شامل نانوالکترونیک دوبعدی، شبکه های ممریستوری، اسپینترونیک، ادوات نیمه هادی مرکب، الکترونیک نوری و نانواپتیک، می شود. هم چنین، انرژی خورشیدی و رایانش کوانتومی از دیگر مقوله های مرتبط هستند که به توسعه ی فیزیک و علم مواد اتکا دارند.
    این مقاله سه پرسش اساسی را مورد کاوش قرار می دهد: (1) تاریخچه ی توسعه ی این فن آوری از بدو پیدایش چگونه بوده است؟ (2) مسیرهای پژوهشی فعلی در دنیا کدامند؟ (3) ریشه های واماندگی در کشور چیست و راه کارهای جبران آن و هم راهی با فعالیت های جهانی چگونه است؟
    در این متن سعی خواهد شد به اختصار برخی از اساسی ترین سوء برداشت ها در مراکز علمی-پژوهشی ملی موشکافی شده و پیش نهادهایی برای اختصاص بودجه و شتاب دهی به ورود و پیشرفت در این قلمرو بیان گردد، به امید آن که نسل بعدی متخصصین ما از فضای گسترده تر و فعال تری برای پژوهش و پیش رفت برخوردار باشند.
    کلیدواژگان: نانوالکترونیک، نیمه هادی، ترانزیستور، رایانش، نانوفن آوری، فن آوریهای کوانتومی، سلول خورشیدی
  • حسین معماریان * صفحات 55-73
    کیفیت شرط بقای مراکز آموزشی مدرن و دریچهای بهسوی جهانی شدن آموزش عالی است. یکی از در دسترسترین روش ها برای آگاهی از نقاط قوت و ضعف برنامه های آموزشی و ارتقای کیفیت آن، گذر موفقیت از فرایند ارزشیابی است؛ که با توجه بهملاکها و استاندارهای مورد قبول جهانی، تدوین شده است. امروزه، مراکز آموزش مهندسی پیشرو، برنامه های آموزشی خود را بهگونهای عرضه مینمایند که ضمن گذر موفقیت آمیز از فرایند ارزشیابی، دانشآموختگانی توانا، برای ورود به بازار کار مهندسی، در سطح ملی و بین المللی، بهدست دهند. در چنین شرایطی است که ارتقای کیفیت برنامه های آموزشی، در اولویت قرارمیگیرد و توجه بهآن جزو شرح وظایف اصلی اعضای هیات علمی منظور می شود. میدان رقابت در سطح ملی و بین المللی بهصورتی است که مراکزی که در ارتقای کیفیت آموزشهای ارایه شده، ناموفق باشند باید بهگونهای هزینه آنرا بپردازند. در این مقاله سازوکاری برای ارتقای کیفیت برنامه های آموزش مهندسی کشور، از طریق توسعه مهارتهای آموزشی اعضای هیات علمی ارایه شده و نتایجی که از بهکارگیری آن در چند دانشگاه کشور بهدست آمده، ارایه میشود. طرح جامع ارتقای مهارتهای حرفهای اساتید، دستیاران آموزشی و مسئولان آموزش، که در این مقاله بخشی از نتایج آن عرضه میشود، شامل طراحی واجرای پانزده کارگاه آموزشی، و یک دوره آموزشی یک هفته ای، طراحی درس تحصیلات تکمیلی «آموزش مهندسی» و نگارش کتاب درسی آن، میباشد.
    کلیدواژگان: آموزش مهندسی، ارتقای کیفیت، مهارتهای آموزشی، اعضای هیات علمی، ارزشیابی، دستیاران آموزشی، ایران
  • صادق جلالی *، مرتضی مجرد، حسین معماریان، محمود شاه آبادی صفحات 75-101
    هدف از انجام این پژوهش، تبیین نقش مقاله در سنجش علمی اساتید و دانشجویان حوزه فنی-مهندسی در شرایط کنونی، شناسایی چالش های موجود در ارزشگذاری کیفی مقالات در کنار سایر بروندادهای پژوهشی و همچنین تحقیق شرایط مطلوب در توجه به کمیت و کیفیت مقالات علمی در مقایسه با سایر بروندادهای پژوهشی و فعالیت های آموزشی بوده است. به این منظور، از ترکیب روش های کمی و کیفی برای دستیابی به اهداف طرح استفاده شد. در بخش کمی (نظرسنجی)، اساتید و دانشجویان دکتری در دانشکده های فنی-مهندسی در پنج دانشگاه، یعنی دانشگاه های تهران، صنعتی شریف، صنعتی امیرکبیر، اصفهان و گیلان به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شدند. نمونه آماری برای اساتید شامل 116 استاد و برای دانشجویان شامل 224 دانشجو بود. نمونه آماری در بخش مصاحبه با انتخاب 9 تن از اساتید صاحب نظر تعیین شد. با تحلیل نتایج نظرسنجی و مصاحبه ها، پاسخ پرسش های اصلی پژوهش بدست آمده و راهکارهای پیشنهادی برای رسیدن به شرایط مطلوب ارائه شدند. در جمع بندی نهائی این پژوهش، لزوم توجه به کیفیت آموزش و پژوهش در قوانین نظام آموزش عالی، انجام پژوهش های هدفمند و اثرگذار در دانشگاه ها، توجه بیشتر به کیفیت مقالات علمی در مقایسه با کمیت آن ها، تسهیل و حمایت از ارتباط دانشگاه با صنعت و نظارت موثر بر روند کیفی اجرای وظایف اساتید و دانشگاه ها به عنوان خواسته های اصلی متخصصین، اساتید و دانشجویان، نتیجه گیری شد. از میان تمامی پیشنهادهای ارائه شده، 14 پیشنهاد عملی -که قابلیت اجرا با صرف زمان و هزینه ای معقول را دارند- برای دستیابی به این خواسته ها به عنوان نتیجه گیری کلی تحقیق بیان گردیدند.
    کلیدواژگان: شاخص مقاله، کمیت مقالات علمی، بروندادهای پژوهشی، ارزشگذاری کیفی، پژوهش نمایی
  • راضیه طهماسبی، مرتضی اکبری *، مجتبی هوشمندزاده، اعظم آهنگر سله بنی صفحات 103-128
    بیکاری یکی از بزرگترین معضلات اجتماعی کشور است که مسائل اجتماعی گوناگونی را با خود به همراه می آورد. یکی از راه کارهای کاهش آن ارائه مهارت های لازم به افراد است تا بتوانند به صورت خودانگیخته کسب وکار راه اندازی کنند. آموزش کارآفرینی می تواند بر قصد افراد به راه اندازی کسب و کار تاثیر گذارد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر آموزش های کارآفرینی بر رفتار کارآفرینانه دانشجویان حضوری و مجازی کارشناسی ارشد دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران است . روش تحقیق حاضر به صورت توصیفی-پیمایشی است و جامعه آماری دانشجویان حضوری 245 نفر و دانشجویان مجازی900 نفر می باشد که تعداد 239 نفر از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. تحلیل تحقیق با استفاده از نرم افزار spss و با استفاده از معادلات ساختاری و کاربردی انجام شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که بین دانشجویان حضوری و مجازی در خصوص نگرش، کنترل رفتار ادراک شده، قصد کارافرینانه و رفتار کارآفرینانه میان دانشجویان حضوری و مجازی تفاوت معنی داری وجود دارد و دانشجویان مجازی نسبت به دانشجویان حضوری در هر متغیر قوی تر هستند . در واقع دانشجویان مجازی قوی تر از دانشجویان حضوری رفتار کارآفرینانه را از خود بروز می دهند. دانشجویان حضوری شاغل در دو متغیر کنترل رفتار ادراک شده و رفتار کارآفرینانه نسبت به گروه حضوری غیر شاغل قوی تر بوده اند. در گروه دانشجویان مجازی شاغل و غیرشاغل فقط به جهت کنترل رفتار ادراک شده تفاوت معنی داری مشاهده شده و و این متغیر در گروه مجازی غیر شاغل قوی تر می باشد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، اشتغال، کنترل رفتار ادراک شده، قصد کارآفرینی، آموزش رسمی، آموزش غیررسمی
  • حمزه صمدی میارکلایی، حسین صمدی میارکلایی *، کرم سینا، مسعود بسطامی صفحات 129-150
    امروزه نقش دانشگاه کارآفرین در یک محیط پویا از اقتصاد دانش، حمایت از توسعه ی اقتصادی، از طریق افزایش میزان وکیفیت پژوهش های (بنیادی وکاربردی) است و انتقال سریع چنین دانش جدیدی به جامعه از طریق آموزش و کارآفرینی است. براین اساس هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی ظرفیت بالقوه ی کارآفرینانه ی دانشگاه مازندران بر اساس مولفه های یازده گانه ی دانشگاه کارآفرین است. جامعه آماری پژوهش حاضر 256 نفر از اساتید و خبرگان دانشگاه بوده است، که پرسشنامه در میان آن ها توزیع و درنهایت 134 پرسشنامه برگشت داده شد. در پژوهش حاضر، از پرسشنامه استاندارد ظرفیت کارآفرینی، و به منظور تحلیل داده ها از نرم افزارهای LISREL و SPSS استفاده شده است. نتایج حاصله از مدل معادلات ساختاری نشان داد، مدل پژوهش از برازشی مطلوبی برخوردار بوده و کلیت آن مورد تایید است (056/0=RMSEA و 91/0=NFI و 93/0=GFI). هم چنین، این یافته ها بیان گر وجود روابط معنی دار میان متغیرهای پژوهش با ظرفیت کارآفرینی بود، یعنی همه متغیرها بر ظرفیت کارآفرینی تاثیرگذار و تبیین کننده آن هستند. یافته اصلی تحقیق حاکی از آن بود که ظرفیت کارآفرینی دانشگاه و همه مولفه های یازده گانه آن در دانشگاه مازندران دارای میانگینی پایین تر از حد مطلوب، در سطح نامناسبی قرار دارند.
    کلیدواژگان: دانشگاه کارآفرین، مدل معادلات ساختاری، کارآفرینی دانشگاهی، ظرفیت کارآفرینانه، دانشگاه مازندران
  • صادق شهبازی، سید مجتبی سجادی *، فریبرز جولای صفحات 151-166
    مهندسان طراح اغلب از شبیه سازی فناوری برای بهینه سازی عملکرد، آزمایش، آموزش و مهارت آموزی استفاده می نمایند. از سوی دیگر می توان از شبیه سازی برای بهینه سازی فرایندهای مدیریتی نیز استفاده نمود. یکی از فرایندهایی که بیشتر مراکز تحقیق و توسعه با آن درگیر می باشند فرایند مدیریت و زمانبندی پروژه های توسعه محصول جدید می باشد. این مقاله به تبیین موضوع مذکور، با ارایه نحوه مدل سازی و شبیه سازی نمودن فرایند و ارایه یک مثال عددی و تحلیل نتایج آن می پردازد. برای این منظور ابتدا متغیرها ، پارامترها ، محدودیت ها و اهداف سیستم مدیریت و زمانبندی پروژه های تحقیقاتی که یکی از ویژگی های بارز آنها عدم قطعیت می باشد با بررسی الزامات چندین مرکز تحقیقاتی شناسایی گردید، سپس نحوه مدلسازی آنها با استفاده از شبیه سازی بیان گردیده و بر روی یک مثال عددی پیاده سازی گردید. برای نایل شدن به اهداف این تحقیق از نرم افزار شبیه سازی Arena14 استفاده شده است. پس از اجرای مدل برای مثال عددی مرکز تحقیقاتی مورد مطالعه، سناریوهای مختلف اولویت بندی پروژه ها بر روی آن اعمال گردید، در نهایت نتایج مربوط به سناریوهای مختلف با استفاده از روش های آماری مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت نتایج تحلیل نشان داد که سناریوی S3 (فعالیت با کوتاه ترین زمان در اولویت بالاتر) دارای کمترین هزینه می باشد. یافته ها نشان می دهد که استفاده از شبیه سازی بدون نیاز به مدل سازی ریاضی دقیق می تواند در مقایسه سایر روش های مدیریت و زمانبندی پروژه ها اثربخش باشد.
    کلیدواژگان: بهره وری، توسعه محصول جدید، پروژه، شبیه سازی، مدیریت
|
  • Ardalan Ganjizadeh, Omid Vahidi, Seyed Nezameddin Ashrafizadeh Pages 1-21
    Following the previous part that emphasized on the necessity of accommodating biology in the curriculum of chemical engineering, here we are going to discuss about education conditions, curriculums, pioneer universities, science production procedure and industrial position of Chemical and Biological Engineering. Meanwhile, the increasing tendency of chemical engineering departments in the United States to modify their names and getting involved with biology, has been highlighted. Furthermore a report of progressive procedure of relevant articles and conferences has been provided (indicating the applicable aspects of “biology and chemical engineering”). In addition, it is mentioned that huge amounts of investments have been made on the projects related to this field. This paper also reveals that despite the aforementioned facts, Iranian chemical engineering curriculum, except a small portion of chemical engineering community who wish to expand their own personal knowledge, is almost alien to biology. A re-consideration in the conventional curriculum of Iranian chemical engineering, in order to accommodate “biology” and its branches, has been recommended to overcome the named challenges.
    Keywords: Chemical engineering, Engineering education, chemical, biological engineering, biomedical engineering, biotechnology
  • Sina Khorasani, Mohammad Hasan Aram Pages 23-54
    Since the advent of bipolar transistor at Bell AT&T laboratories, the constant development of electronics industry over the past six decades have pushed the size of active semiconductor devices to its boundaries.
    The Moore's law which dictated doubling speed and halving physical dimensions every 18 months is now facing its end pretty soon. Current commercial technology is now being limited to the atomic spacing on one hand, and power density on the other hand. Solar power as well as quantum computing are also another relevant areas which would need certain physical implementations and materials. In short, the moving force and
    economic power behind this industry is enormous, however, technological bottlenecks are real and showing themselves very clearly now.
    Directions which may ultimately alleviate these restrictions are not too many, including two-dimensional nano-electronics, memristive networks, spintronics, compound semiconductor devices, optoelectronics interconnects, just to mention a few.
    This talk will address two important paradigms in this area
    1) What are the real challenges in this technology?
    2) What are the roots of retardation in our country and what can be done to merge into the international efforts?
    I will try to plant seeds to resolve some of the most basic misunderstandings in our academia and redirect the technology investments into a much more fruitful direction, with hopes that the next generation of our experts will have a much wider and relaxed atmosphere to excel and prosper.
    Keywords: Nanoelectronics, Semiconductors, Transistors, Computing, Nanotechnology, Quantum Technologies, Solar Cells
  • Hossein Memarian Pages 55-73
    Quality is a prerequisite for the survival of modern educational institutions and to enable the globalization of higher education. The internationally recognized and valid approach on measuring the quality of higher education institutions’ is through the process of accreditation. Leading engineering education programs adapt their curriculum and learning objectives to successfully meet the ongoing requirements of accreditation process and to equip graduates with competencies and skills that are expected of them in the workforce. Such adaptation usually becomes one of the major tasks of faculty members. Moreover a culture is established such that centers that fail to improve the quality of their education will suffer by its drawbacks. In this paper, a mechanism and program is proposed to facilitate the quality control of engineering education programs by training and strengthening the educational skills of faculty members. The outcomes of implementing this program in several Iranian universities are also presented. The comprehensive faculty and teaching assistants development program consists of a) design and implementation of 15 workshops, b) one-week training course, c) design of a graduate level “Engineering Education" degree course and d) writing and publishing its textbook.
    Keywords: Engineering education, quality improvement, educational skills, faculty members, accreditation, teaching assistants, Iran
  • Sadegh Jalaly, Morteza Mojarad, Hossein Memarian, Mahmoud Shahabadi Pages 75-101
    This paper describes the role of published articles in scientific evaluation of engineering academics in the current circumstances and investigates the existing challenges in qualitatively grading the scientific articles relative to other kinds of research outputs. It also explores the most desirable condition for assigning priorities to quantity or quality of articles comparing to other research outputs and educational activities. To this end, both qualitative and quantitative methods were exploited to achieve the objectives of the paper. The quantitative data were collected using questionnaires and the qualitative data were obtained through interviews. For the survey, the professors and PhD students of engineering faculties of five universities, University of Tehran, Sharif University of Technology, Amirkabir University of Technology, University of Isfahan, and University of Guilan were considered as the statistical society. The sample consists of 116 professors and 224 students. For the interviews, the 9 distinguished professors were selected. In order to find answers to the main questions of this research, the results have been analyzed, and several recommendations have been offered accordingly among which, paying more attention to quality of education and research in regulations, carrying out purposeful and effective researches in universities, putting more emphasis on quality comparing with the quantity of publications, facilitating and supporting university-industry interactions, effective surveillance on the quality of universities and professors are found to be the main demands of the academics. Among all of the recommendations and solutions, 14 practical and time and cost efficient suggestions are proposed.
    Keywords: The criterion of paper, Quantity of publications, Research outputs, Qualitative valuation, Fake researches
  • Morteza Akbari Pages 103-128
    The effects of entrepreneurial education on entrepreneurial behavior traditional and virtual of students of Faculty of Entrepreneurships
    Unemployment is one of the most critical issues in Iran which is affected other side of social dimension. Providing necessity skills is one of the solutions to cope with. Today, evidence suggests that education plays an important role in entrepreneurship intention. However, despite the importance of this issue, several studies have been conducted in these areas, but in the Faculty of Entrepreneurship, which is responsible for training specialists in entrepreneurship, has not been done. Therefore, the main purpose of this study was to investigate the entrepreneurial education on entrepreneurial behavior of traditional and distance students of Faculty of Entrepreneurship. The population of the study was postgraduate students of Faculty of Entrepreneurship: 245 (traditional student) and 900 )virtual student (. according to Krijercy and Morgan table, 239 of whom were selected through sample random method. A questionnaire was used for data collection and SPSS statistical software was used for data analysis using the structural equation (SEM) model. The results showed that there were significant differences between attitude, perceived behavior control, Intention, and behavior of virtual and present student. The result showed entrepreneurial attitude of virtual student was stronger than traditional student. In addition to, the entrepreneurial behavior of virtual student was stronger than traditional student. About the other factors, there were differences between virtual and traditional student.
    Keywords: entrepreneurship, Occupation, Perceived Behavior Control, Intention, Formal Education, Informal Education
  • Hamzeh Samadi, Hossein Samadi, Karam Sina, Masoud Bastami Pages 129-150
    Nowadays, the role of Entrepreneurial University in a dynamic environment of Knowledge Economy, supporting the economic development, is derived by an increase in number and quality of (the basic and applied) researches, and the quick transfer of such new knowledge toward the society performs by education and entrepreneurship. The main purpose of the present research, therefore, was the exploration of the entrepreneurial potential capacity of Mazandaran University based on the eleventh components of entrepreneurial university. Statistical population of the present study included 256 professors and experts of the university among which the questionnaires distributed, and finally, 134 questionnaires were returned. In the present research, entrepreneurial capacity standard questionnaire was used, and in order to data analysis, the SPSS and LISREL soft wares were used. The derived results from structural equation modeling showed that the research model had a good fitness and its totality was supported (GFI=0.93, NFI=0.91, RMSEA=0.056). So, these findings showed that there were significant relationships between research variables and entrepreneurial capacity. It means that all variables were influential on the entrepreneurial capacity and explained it. The main finding of the research showed that entrepreneurial capacity and its eleventh components in Mazandaran University had the lower level of means than desirable measure, and placed in an undesirable level.
    Keywords: Entrepreneurial University, Structural Equation Modeling, Academic Entrepreneurship, Entrepreneurial Capacity, University of Mazandaran
  • Sadegh Shahbazi, Sayed Mojtaba Sajadi, Fariborz Jolai Pages 151-166
    Designer engineers often use simulation technology to optimize performance, testing, training, and training skills. On the other hand, simulation can be used to optimize management processes. One of the processes that most R & D centers are involved in is managing the process and scheduling of new product development projects. This article explains the subject by providing modeling and simulating a process and presenting a numerical example and analyzing its results. For this purpose, at first, the variables, parameters, constraints and objectives of the management system and project scheduling were identified. Then, their modeling was expressed using simulation and implemented on a numerical example. In order to achieve the objectives of this research, the Arena14 simulation software has been used. After the implementation of the model, different scenarios for prioritizing the projects were applied to study the case. Finally, the results of different scenarios were analyzed using statistical methods. The findings show that the use of simulation without the need for precise mathematical modeling can be effective in comparing other methods of project management and scheduling in terms of uncertainty that are in high complexity.
    Keywords: Simulation, new product development, project, Management, productivity