فهرست مطالب

پژوهشنامه حقوق اسلامی - پیاپی 25 (بهار و تابستان 1386)

پژوهشنامه حقوق اسلامی
پیاپی 25 (بهار و تابستان 1386)

  • 248 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/05/22
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 5
  • محمدجود جاوید صفحه 7
    از آن روی که اسلام به مثابه دین خاتم مدعی انطباق قوانینش با طبیعت خلقت و درون آدمیان است، حقوق طبیعی در مکتب اسلام اندیشه حقوقی غریبی نیست. بسیاری از متفکران مسلمان بدون آن که لزوما دغدغه غرقه شدن در مکاتب یونان و روم باستان را در سر داشته باشند به تاسیس مکتبی حقوقی مدد رسانده اند که قدمتی به عمر رونق اندیشه حقوقی در بین بشریت دارد. مدعای این نوشتار هم پیرامون اصل انطباق حقوق شرعی در اسلام با حقوق اولیه انسانی بر محور مکتب حقوق طبیعی رقم می خورد. یکی از مشکلات اساسی در این میان ناظر به جایگاه پیشینی قانون بر حقوق است. آن چه در این مجموعه ارائه گردیده در حقیقت به دنبال پرده برداشتن از قانون طبیعی و منطق فهم و تفسیر اسلامی از آن در راستای تاسیس حقوق جامع و جهان شمول انسانی است. با تامل در این مورد اخیر است که می توان خواسته یا ناخواسته به خاتمیت دین اسلام و جامعیت و شمولیت آورده های این دین نیز دست یافت.
    کلیدواژگان: حقوق طبیعی، قوانین طبیعی، اسلام، عقل، شرع، قرارداد، انسان، طبیعت انسان
  • مسلم آقای طوق صفحه 33
    این که مفسر قانون اساسی در تفسیری که ارائه می دهد، به چه چیز تکیه می کند، موضوع اصلی نظریه پردازی در خصوص تفسیر می باشد و در این ارتباط، هرمنوتیک فلسفی هانس گئورگ گادامر(2002-1900) بسیار بصیرت زا است. گادامر با معرفی الگوی دیالوگ برای روند فهم و تفسیر متون، عرصه تاز های را می گشاید.
    روش تفسیری شورای نگهبان به عنوان مفسر رسمی قانون اساسی و نیز مقام تائید کننده مصوبات مجلس شورای اسلامی که عموما با تکیه بر آموزه های اصول فقه شکل گرفته است، به وجود معنایی از پیش موجود و تماما قابل کشف و دریافت معتقد است. بر این اساس، هر لفظی که در اصول قانون اساسی به کار رفته است، معانی معینی دارد که باید رعایت شود. حال آن که بر اساس آموزه های هرمنوتیک فلسفی گادامر، الفاظ به کار گرفته شده در متن در بستر کاربردی که دارند و با امتزاج با افق مفسر معنا دار می شوند و هیچ گاه معانی منتسب به یک لفظ پیشینی، تمام و نهایی نیست.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک، تفسیر قانون اساسی، افق، دیالکتیک، اصول فقه
  • توکل حبیب زاده صفحه 61
    حقوق بشردوستانه مصالحه ای است بین ضرورت های نظامی و ملاحظات انسان دوستانه و هدف از آن کاهش درد و رنج های غیرضروری به هنگام مخاصمات مسلحانه از طریق قانون مند کردن عملیات نظامی و رفتار انسانی با اشخاص دستگیرشده است. این شاخه از حقوق بین الملل تنها در زمان مخاصمات مسلحانه بین المللی و غیر بین المللی به مرحله اجرا در می آید.
    پس از حادثه 11 سپتامبر، دولت آمریکا با این ادعا که اعضای طالبان و القاعده «مبارزان غیرمشروع» هستند، افرادی را که به اتهام تروریسم دستگیر کرده بود از شمول قوانین بشردوستانه خارج کرد. برخی از نویسندگان و مقامات آمریکایی با اظهار این که نوع جدیدی از خشونت در سطح بین المللی و فراملی توسط گروه های تروریستی رواج یافته است، حقوق بشردوستانه را در مبارزه با تروریسم قابل اجرا ندانسته و حتی از لزوم بازنگری در اسناد بین المللی حقوق بشردوستانه سخن راندند. این در حالی است که دولت آمریکا هنوز پروتکل های الحاقی به کنوانسیون های ژنو را نپذیرفته است. در این مقاله در پی آنیم تا با بررسی اسناد بین المللی نشان دهیم حقوق بشر دوستانه در مبارزه با تروریسم نیز جاری است و استدلال آمریکا در این زمینه صحیح نیست.
    کلیدواژگان: تروریسم، حقوق بشردوستانه، کنوانسیون ژنور
  • سعید محسنی صفحه 99
    اشتباه به عنوان یکی از عیوب اراده در ماده 199 قانون مدنی مطرح شده و در مواد 200 و 201 به ترتیب قاعده عمومی مربوط به دو نوع مهم اشتباه در خود موضوع معامله و اشتباه در شخص طرف قرارداد، بیان گردیده است.
    نحوه نگارش مواد مذکور مخصوصا از حیث اثر اشتباه بر قرارداد به نحوی است که اختلافات عمده ای را در بین حقوقدانان ایجاد کرده است. تفاوت دو نظام حقوقی فرانسه و فقه امامیه در بحث حاضر که البته هر دو منبع اصلی تدوین قانون مدنی ایران بوده اند، موجب این اختلافات شده است. به نظر می رسد ابهام موجود در متن مواد مذکور نیز ناشی از همین واقعیت بوده است.
    ازطرف دیگر اشتباه در شخص طرف قرارداد ابعاد مختلفی دارد که تحلیل هر کدام مستلزم تحقیقی جداگانه است. ما در این مقاله تلاش خواهیم کرد تا ضمن تبیین مساله در نظام حقوقی فرانسه و فقه امامیه، تفسیر درستی از اشتباه و اثر آن در شخص طرف قرارداد ارائه نماییم. به همین جهت ضمن تبیین انواع اشتباه در شخص طرف قرارداد(مبحث نخست)، ابتدا اشتباه در اوصاف اساسی شخص طرف قرارداد و اثر آن(مبحث دوم) و سپس اشتباه در اوصاف فرعی و اثر آن بر قرارداد را بررسی خواهیم نمود(مبحث سوم) و در نهایت ملاک تمیز اوصاف اساسی از اوصاف فرعی را بیان خواهیم کرد.(مبحث چهارم)
    کلیدواژگان: اشتباه، شخص، قرارداد، وصف اساسی، وصف فرعی
  • محمدحسن اسدی صفحه 141
    اصل قابلیت استناد قرارداد به عنوان اصلی مستقل از اصل اثر نسبی قرارداد می باشد. این اصل بیان گر بازتاب و انعکاس آثار قرارداد در اجتماع است، آثاری که به آثار غیر مستقیم یا قهری تعبیر می شود. قابلیت استناد قرارداد از قرن 19 میلادی به وسیله دیوان کشور فرانسه وارد حقوق فرانسه گردید. در فقه امامیه قابلیت استناد در بعضی از ابواب فقه با عناوین دیگری از جمله آثار وضعی قرارداد مورد توجه فقها قرار گرفته است. قابلیت استناد قرارداد دارای دو قلمرو شخصی و موضوعی است.
    کلیدواژگان: قابلیت استناد قرارداد، اثر قرارداد، آثار وضعی قرارداد، فقه امامیه، حقوق فرانسه
  • ستار زرکلام صفحه 173
    حریم زندگی خصوصی، امروزه به دلیل ظهور فن آوری های اطلاعاتی و ارتباطی نوین مورد تهدید قرار گرفته است. از یک سو، اینترنت دسترسی به داده های شخصی، هم چنین تحریف و تخریب آن ها ونیز بهره برداری از هویت اشخاص و انتشار این اطلاعات را برای اهداف غیر مجاز تسهیل می کند و از سوی دیگر، امکان ردیابی اطلاعات مرتبط با هویت فرد و محتوای پیام های ارسالی را فراهم می سازد.
    اما در قواعد ناظر بر حمایت از زندگی خصوصی، این فناوری جدید کمتر مورد توجه قرار گرفته است. هر نوع اطلاعات که جنبه شخصی دارند، نظیر اطلاعات جسمانی، تصویر، صدا، روابط جنسی، عقاید فلسفی، مذهبی، سیاسی، ریشه های نژادی و قومی و حتی نوع علائق و سلیقه ها به محض آن که از طریق داده های الکترونیکی مورد پردازش قرار می گیرند باید مورد حمایت قانون گذار قرار گیرند.
    این مقاله با هدف بررسی مفاهیم اساسی مرتبط با حریم خصوصی داده های شخصی و سیر تحول قانون گذاری در این زمینه و مطالعه مقررات حقوق ایران و اتحادیه اروپا در زمینه داده های شخصی و تنگنا های حقوقی حمایت از داده های شخصی تدوین شده است.
    کلیدواژگان: حریم خصوصی، داده های شخصی، اصول حاکم بر داده های شخصی، گردش آزاد داده ها، تعارض مکانی قوانین کیفری
  • امیرحسین فخاری، مسلم محمدزاده * صفحه 197

    برای تحقق مسوولیت قراردادی، افزون بر وجود قرارداد نافذ میان متصدی و مسافر سه رکن دیگر مسوولیت که عبارت اند از ورود زیان، نقض عهد خوانده و رابطه سببیت، ضروری است. مسوولیت متصدی در برابر مسافر در هنگام فوت، آسیب بدنی و تاخیر در حمل و نقل وی می باشد. در مورد فوت یا آسیب بدنی، وی هنگامی مسوول است که حادثه موجد زیان در داخل هواپیما و یا هنگام هر یک از عملیات سوار یا پیاده شدن رخ داده باشد. در این نوشتار در آغاز مفهوم اصطلاحات «حادثه»، «داخل هواپیما»، «سوار یا پیاده شدن»، «فوت» و «آسیب بدنی» بیان گردیده و سپس در مورد «تاخیر» در حمل مسافر و تمایز آن از «عدم اجرای قرارداد حمل هوایی» سخن به میان آمده و در پایان دیگر ارکان تحقق مسوولیت متصدی در هر یک از این موضوعات، مورد بررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: حادثه، داخل هواپیما، سوار شدن، پیاده شدن، فوت، آسیب بدنی، تاخیر عدم اجرای قرارداد حمل و نقل
|
  • Dr.Muhammad Javad Javid Page 7
    Since Islam, as the final divine religion, proclaims its laws as consistent with the innate nature of man, the idea of natural rights in Islam is not a strange legal though. A large number of Muslim thinkers have contributed to the foundation of a legal school other than the ancient Greek and Roman schools. This school is as old as the legal thought of human being. The present article deals with the principle of the consistency of legal rights in Islam with the basic rights of man based on the school of natural rights. One of the essential problems here is the anterior position of law compared to rights. This attempt to discover the natural law and the Islamic logic and interpretation of the same toward founding a comprehensive and universal legal system for man. Thus we would be able to prove the finality of the religion of Islam and the comprehensiveness of the teachings of this religion.
  • Moslem Aqayi Tuq Page 33
    Theory of constitutional interpretation seeks to find out what is the aim in interpreting the constitution and Hans George Gadamer's Philosophical Hermeneutics is an insightful work in this matter. By introducing the model of Dialogue, Gadamer wants to see the nature of understanding and interpretation in a new and different way.In interpreting constitution, Guardian Council, as the official interpreter of Constitution of Islamic Republic of Iran, follows a method rooted in osula- al- figh. This method promises the interpreter to show her the Pre- existed, True and Final meaning of the words or phrases of the text (here the constitution). In contrast, in philosophical hermeneutics words, phrases and text find the meaning in relation with their usage in present situation and when their Horizon is fused with interpreter’s horizon.
  • Dr. Tavakkul Habibzadeh Page 61
    Humanitarian law is a reconciliation between military necessities and humanitarian considerations the ultimate end of which is reduction of preventable sufferings in the midst of armed hostilities. This reduction is feasible through legitimizing military operations and showing human behaviors towards those captured during war. This branch of international law is practiced only at the time of international and non-international armed hostilities.Following the September 11 event, the U.S administration excluded those arrested on the charge of terrorism from the domain of humanitarian laws. This exclusion occurred under U.S claim that the members of Taliban and al-Qaeda are unlawful combatants. Stating that a new type of violence was in process at international and beyond national levels by terrorist groups, some American authorities and authors considered humanitarian law inapplicable in campaign against terrorism. They even made statements concerning the necessity of revision in the international documents of humanitarian law. It is noteworthy that the U.S state has not adopted the additional protocols to the Geneva Conventions yet.Surveying international documents, the present article seeks to prove that humanitarian law is also applicable to the conditions of campaign against terrorism and disprove U.S arguments in this regard.
  • Dr. Saeid Muhseni Page 99
    Mistake is considered one of the defects of will in article 199 of the civil code. Articles 200 and 201 also refer to the general rules concerning two major types of mistake, i.e. that of the object of transaction and mistake as to the identity of the party to the contract respectively.The form of the wording of the abovementioned articles, in particular as to the effect of mistake on contracts, has brought about major differences among experts in law. The difference between the French legal system and Imamiyya jurisprudence, both of which being the primary sources of the codification of Iran’s civil code, has given rise to these differences. It seems that the ambiguity present in the foregoing articles also emanates from this very fact. On the other hand, mistake as to the party to the contract has various dimensions analysis of each or which involves an independent research. Explaining the problem in the French legal system and Imamiyya jurisprudence, the present article seeks to present a true interpretation of mistake and its effect on the party to the contract. Therefore, explaining the various types of mistake as to the party to the contract (the 1st issue), it deals with the main qualities of the party to the contract and their effects (the 2nd issue). Finally, the article presents the criteria for distinguishing the main qualities from secondary ones (the 4th issue)
  • Dr. Muhammad Hasan Asadi Page 141
    The principle of the refer ability of contract is independent from that of the privity of contract. This principle indicates the reflection of the effects of contract in the society, i.e. the indirect of natural effects. The refer ability of contract has penetrated the French law through the French Court since the 19th century. In Imamiyya jurisprudence refer ability of contract has been taken into account by certain jurisprudents in some jurisprudence chapters under the headings such as the situational effects of contract.The refer ability of contract, embraces two domains, personal and that of the facts under the law.
  • Sattar Zarkalam Page 173
    Privacy of People is nowadays thereatened due to the emergence of modern information and communication technologies.On the one hand, internet facilitates access to peopl's personal data, their distortion and destruction. It also facilitates misusing peopel's Personal data and their publication for illegal Purposes. On the other hand, it makes it possible to track the information concerning one's identity and the contents of communicated messages. However, this new technology has not found its due significance in the rules governing protection of Privacy.All types of Personal information such as physical information, picture, voice, sexual relations, philosophical, religious, and political ideas, racial and ethnic origins, and even one's interests and tastes should be protected by the legis lator as soon as they are processed through electronic data.The present article deals with essential concepts concerning the privacy of personal data, the process of development of legislation in this regard, study of the regulations of Iranian Law and Eu Law on personal data and legal constraints facing protection of personal data.
  • Dr. Amir Hosein Fakhkhari, Moslem Mohammadzadeh Page 197

    Outre l’existence d’un contrat valide entre le transporteur et le passager, trois conditions caractérisent la responsabilité contractuelle: le préjudice, l’inexécution de contrat et le lien de causalité. La responsabilité du transporteur aérien à l’égard du passager s’ouvre en cas de mort, de lésion corporelle et de retard. Le transporteur aérien est responsable du préjudice survenu en cas de mort ou de lésion corporelle subi par un passager par cela seul que l’accident qui a causé la mort ou la lésion corporelle s’est produit à bord de l’aéronef ou au cours de toutes opérations d’embarquement ou débarquement. On étudie ici, tout d’abord, la notion des termes suivants: accident, à bord de l’aéronef, embarquement, débarquement, lésion corporelle. Ensuite, on précise la notion du retard dans le transport aérien du passager et sa divergence avec l’inexécution du contrat de transport aérien. Enfin, il convient d’examiner les autres conditions de la responsabilité du transporteur aérien à l’égard du passager.