فهرست مطالب

پژوهشنامه حقوق اسلامی - پیاپی 27 (بهار و تابستان 1387)

پژوهشنامه حقوق اسلامی
پیاپی 27 (بهار و تابستان 1387)

  • 240 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/05/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آیت الله سید حسین سعادت مصطفوی، سیدهاشم پورمولا صفحه 5
    عدالت هدف مهم هر شریعت و هر حکومتی از جمله انقلاب اسلامی ایران است، اما مساله مهم، شناخت مصادیق عدالت است. آیا بشر می تواند همه مصادیق عدالت مخصوصا آن چه که به احکام شریعت برمی گردد، بشناسد؟ روش استنباط احکام، روشی است که در مواردی که قطع به حکم شرعی نداریم، ما را در رسیدن به حکم عادلانه نزدیک می کند و پیروی از آن برای ما در نزد پروردگار متعال حجت است.
    آیات و روایات فراوانی در مورد عدل و قسط و انصاف آمده است. آیا باید در تشخیص مصادیق این عناوین مانند سایر عناوین دیگر متون دینی به عرف و عقلا مراجعه کرد؟ تحلیل فقهای معظم در طول تاریخ فقه درباره ی این مساله چه بوده است؟
    بسیاری از آیات و روایات، ظهور در اجرای مصادیق روشن عدالت و قسط دارد و برخی از آن ها در مورد مبنای عدالت توضیح داده اند که به علم و حق ارتباط دارد. بنابراین در مواردی می توان به تشخیص عرف و عقلا از مصادیق عدالت و قسط در استنباط حکم شرعی مراجعه کرد مصادیق آن را از روی اطمینان و یقین تشخیص دهند.
    کلیدواژگان: عدل، قسط، عرف، عقلا، حق، علم
  • علیرضا عالی پناه صفحه 37
    «دیه» و «خسارات تنبیهی» دو نهاد حقوقی با دو خاستگاه متفاوت هستند که برای دو موضوع متفاوت در نظر گرفته شده اند، ولی وجود پاره ای از شباهت های مبنایی بررسی تطبیقی این دو نهاد را ضرورت می بخشد. این دو نهاد هم گوشه چشمی به اهداف نظام مسؤولیت مدنی دارند و هم کارکردهای یک مجازات را تعقیب می کنند. از این رو ماهیت حقوقی هر دو نهاد، در نظام های حقوقی که آن ها را در بطن خود پرورده اند، هماره مورد پرسش بوده است. نوشته حاضر می کوشد با تبیین ماهیت حقوقی این دو نهاد، به بررسی شباهت های مبنایی آن ها بپردازد.
    کلیدواژگان: دیه، ضمان قهری، مسوولیت کیفری، مسوولیت مدنی، ماهیت دوگانه
  • سیدعلی هاشمی صفحه 67
    یکی از تفاوت هایی که بین دو مسؤولیت قراردادی و مسؤولیت خارج قرارداد مطرح شده است، مساله تقصیر است. این تفاوت هم از جهت نظری و هم از جهت علمی دارای اهمیت و در عین حال پیچیدگی خاصی است. گاه تقصیر را در معنای فعل ضرری می آورند، البته در برخی از انواع مسؤولیت ها، تقصیر جز ارتکاب فعل ضرری نامشروع، دارای مفهوم دیگری نیست. این تفاوت در دو زمینه مطرح شده است؛ اول به لحاظ ماهوی و دوم شکلی، البته در حقوق ایران بررسی تقصیر با آن چه در فرانسه است، متفاوت است؛ زیرا اصولا برخی آن را در فقه و حقوق ایران معتبر نمی دانند. در این مقاله سعی بر آن است تا تقصیر را در مسؤولیت قراردادی و خارج قرارداد در حقوق فرانسه و سپس فقه و حقوق ایران از جهت مفهوم و شکل مورد مقایسه و مطالعه قرار دهیم.
    کلیدواژگان: تفصر، مسوولیت قراردادی، مسوولیت خارج از قرارداد
  • محمد جواد جاوید، محمد جواهری طهرانی صفحه 99
    در هر رشته از علوم به منظور تسهیل و تسریع در انتقال مفاهیم آن علم، اصطلاحات و الفاظ خاصی جعل و به خدمت گرفته می شوند، البته این عملکرد در صورتی که بدون در نظر گرفتن ظرفیت های واژگانی ادبیات عمومی جامعه باشد، منجر به دوگانگی در میان ادبیات تخصصی و ادبیات عمومی خواهد شد، امری که جز ابهام و خلط معانی و مفاهیم در مقام تفسیر و مصداق یابی گزاره های یک علم دستاورد دیگری نخواهد داشت، یکی از مصادیق این اشتباه فاحش، استفاد ها از واژه دولت برای سه مفهوم جامعه سیاسی، حکومت و قوه مجریه است؛ استعمالی که منجر به مشکلاتی استفهامی در انتقال مفاهیم تخصصی به زبان فارسی شده است. نوشتار حاضر با مفروض قلمداد کردن اصل اختلاط مفاهیم و اشتراک لفظی ناکارآمد در این خصوص، سعی دارد در ضمن تحقیقی اکتشافی-توصیفی در نهایت به ارائه راهکاری پیشنهادی بپردازد.
    کلیدواژگان: دولت، حکومت، قوه مجریه، جامعه سیاسی، ملت، نهادهای حاکمیتی، کشور، حقوق عمومی، علوم سیاسی
  • سیدعلی خزایی صفحه 129
    سند مهم ترین و رایج ترین دلیل ادعا های اصحاب دعوا در دعاوی حقوقی است. سندی که به عنوان دلیل به دادگاه ارائه می شود، ممکن است با وجود شرایطی، با سایر ادله موجود در دادرسی، از جمله شهادت، تعارض نماید. حکم تعارض سند رسمی یا معتبر با شهادت در ماده 1309 قانون مدنی مشخص شده بود، اما شورای نگهبان این ماده را خلاف موازین شرع دانست و در عمل باعث ابطال آن گردید. مشخص نمی باشد که مبنای نظر شورای نگهبان در این خصوص چیست؛ زیرا حتی بر فرض وجود آراء و نظریات فقها در خصوص ترجیح شهادت بر سند، باز هم با این مستندات نمی توان ماده مزبور را مورد مناقشه قرار داد. در واقع، در گذشته اسناد رسمی در معنای امروزی خود وجود نداشته اند و اگر هم مطلبی در خصوص تعارض سند و شهادت در کلام فقهای متقدم باشد، نمی توان آن را بر اسناد رسمی و معتبر تسری داد. به علاوه، اطمینان نوعی عقلایی حاصل از سند رسمی و معتبر، قوی تر از اطمینان حاصل از شهادت می باشد و بدین ترتیب به نظر می رسد در تعارض این دو دلیل، باید سند را مقدم شمرد؛ زیرا در شهادت با وجود تمام شرایط شرعی معتبر در شاهد، احتمال اشتباه و فراموشی وجود دارد؛ در حالی که چنین احتمالی در سند معتبر به چشم نمی خورد.
    کلیدواژگان: تعارض ادله، سند رسمی، سند معتبر، شهادت
  • توکل حبیب زاده، حمیدرضا نیکوگفتار صفا صفحه 157
    تفسیر قانون اساسی اگرچه از نظریه کلی تفسیر قانون مستثنا نیست، اما به دلیل هم سنگی با متن قانون اساسی و همبستگی با مسائل سیاسی، اجتماعی از پویایی و برجستگی خاصی برخوردار است. همین ویژگی ها موجب شده است که در نظام های سیاسی گوناگون مراجع متنوعی برای آن در نظر گرفته شود، چراکه جایگاه و ساختار مرجع مفسر قانون اساسی از اندیشه و پیشینه سیاسی هر حکومت سرچشمه می گیرد، و بر رویکردهای تفسیری مرجع به شدت تاثیر می گذارد. این مراجع تفسیری را می توان در سه دسته قضایی، قانونی و دکترین طبقه بندی کرد که از میان آن ها آرای دو دسته نخست الزام آور و آرای مشورتی قضایی و قانونی به همراه دکترین غیر الزام آور محسوب می شوند.
    اگرچه دیوان عالی ایالات متحده از مراجع قضایی محسوب می شود، اما ساختار و نحوه انتخاب اعضای آن موجب شده است تا گرایشات سیاسی به شدت بر آرای آن تاثیر گذارد؛ در مقابل شورای نگهبان جمهوری اسلامی ایران، مرجعی قانونی با گرایشات فقهی و حقوقی است.
    کلیدواژگان: تفسیر قانون اساسی، دیوان عالی ایالات متحده، شورای نگهبان قانون اساسی
  • محمدصادق کوشکی، اسماعیل آجرلو صفحه 197
    موضوع وظایف مجلس و شرایط و قلمرو قانون گذاری در تاریخ معاصر کشور ما همواره در ارتباط با دو عنوان کلی دین و قلمرو آن از طرفی و مباحث مرتبط با حقوق عمومی و علوم سیاسی از سوی دیگر مطرح گشته است. در این میان با توجه به نفوذ و تاثیرگذاری عمیق دستگاه روحانیت و علما در تحولات نظری و عملی جامعه ما، بررسی موضوع از این نظرگاه از اهمیت خاصی برخوردار می باشد. در میان طیف وسیع علمای معاصر عملکرد سیاسی – اجتماعی و نظرات فقهی مرحوم آخوند خراسانی در دوران مشروطیت از جایگاه ممتازی برخوردار بوده و بررسی مسائل مربوط به مجلس و شرایط قانون گذاری از نظر ایشان می تواند به گسترش مفاهیم حقوقی و سیاسی در چارچوب نظری نظام اسلامی منجر گردد. بررسی این مساله محور اصلی این مقاله را تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: قانون و قانون گذاری، تاریخ مشروطه، فقه حکومتی، سنت و تجدد
|
  • Ayatullah Seyyed Husein Mustafavi, Seyyed Hashem Pour Mola Page 5
    Justice is the Primary objective of any religion or government including the Islamci Republic of Iran. However, the main point here is the way of knowing the extensions of justice. Is it possible for man to know all extensions of justice especially those referring to the Divine Law? The methodology of deduction of Islamic regulations is one that helps us to get close to the just rule in cases we do not have certain knowledge of legal rules. Thus practicing such a rule would be sufficient proof before the Almighty Allah. There are a lot of Quranic verses and traditions concerning justice, social justice, and equity. Should we refer to the custom and the common sense of reasonable men to recognize the extensions of the above – mentioned concepts as is the case for other religious concepts? What is the analysis of the great Muslim jurisprudents concerning this issue throughout the history of jurisprudence? A large number of Quranic verses and traditions seem to deal with the issue of implementation of the clear extensions of justice and social justice while some of them explain the foundations of justice, i-e. knowledge and truth. Therfore, we can refer to the crit eria of custom and common sense for recognition of the extensions of justice and social justice towards deduction of legal rules only in cases that the outcome of the above two conform to the fourth source of Shariah i.e. intellect. Thus it is necessary for them to recognize the extensions with certainty.
  • Ali Reza Alipanah Page 37
    Blood money and punitive damages are two legal institutions with two different origins prescribed for distinct issues. However, the existence of some basic similarities necessitates the comparative study of these two institutions. These institutions deal to some extent with the goals of the civil liability system. They also have the functions of a punishment. Thus the legal nature of both institutions has been a matter of discussion in the legal systems embracing them. Explaining the legal nature of these two institutions, the present article seeks to study their basic similarities.
  • Seyyed Ali Hashemi Page 67
    One of the differences between the two contractual and extracontractual liabilities is that of fault. This difference is of special significance and complexity in theoretical and practical aspects. Sometimes by fault is meant an injurious act. In fact, in some types of liability, fault is nothing more than commission of illegal injurious act. However, the difference is in two aspects: substantive and procedural. Fault in Iranian law is diiferent from French law, because some experts in law do not consider it valid in the jurisprudence and law of Iran. The present article seeks to study and compare "fault" in contractual and extracontractual liabilites according to the French law and Iranian jurisprudence and law in terms of concept and procedure.
  • Muhammad Javad Javid, Muhammad Javaheri Tehrani Page 99
    In every science, certain technical terms are coined and employed for the purpose of facilitating conveyance of concepts of that science. However, in case this happens without considering the lexicographical capacity of the common literature of community, it would lead to a dichotomy between the technical literature and the common one. This would not have any achievements but ambiguity and confusion of meanings and concepts in the event of interpretation and applicability of the propositons of a certain discipline. One of the examples of this gross mistake is usgage of the term Dawla (state) in three different meanings of body politic, government, and executive power. This is a usage which has given rise to certain problems concerning the communication of technical concepts to the Persian language. Presuming the Phenomenon of confusion of concepts and inefficient homonymy, the present article seeks to propose a mechanism toward solving the problem through a descriptive and exploratory survey.
  • Seyyed Ali Khazaei Page 129
    The document can be regarded as the most important and common evidence of partie's allegations in civil actions and non–criminal affairs. The document presented as evidence may, in some circumstances, conflict with other evidences available at the proceedings including testimony. In this case the court must, according to the case, prefer the document or the competing evidence from among the two conflicting evidences and judge on its basis.The ruling on the conflict between deed or authorized document and testimony had been specified in article 1309 of Civil Code. But Council of Guardians declared this article contrary to Islamic Jurisprudence and in fact nullified it, while the generally logical assurance arisen out of deed or authorized document is stronger than the assurance originating from testimony and consequently it seems preferable to consider deed or authorized document prevailing over testimony in the case of conflict between these evidences. Because occurrence of mistake and forgetfulness is potentially possible in testimony while there is no such possibility in deed or authorized document.
  • Tavakkul Habibzadeh, Hamid Reza Nikugoftar Page 157
    Although not quite distinct from the general theory of the interpretation of law, interpretation of constitution has a dynamic and prominent quality due to its being equal to the text of constitution and its correlation with socio-political issues. These features have made different political systems consider different authorities for its interpretation. The reason behind this fact is that the position and structure of the interpretation authority of constitution originates from the political thought and background of every government, while the latter strongly influences the interpretive appoaches of the authority. These interpretive authorities may be categorized into judicial, legal, and doctrinal classes. Decisions or views of the first two classes are binding while the judicial and legal advisory opinions along with doctines are not binding. Although the supreme court of the United States is considered among the judicial authorities, the structure and the way of choosing its members have caused political tendencies to influence its decisions strongly. In contrast, the Guardians Council of the Islamic Republic of Iran is a constitutional authority with jurisprudential and legal trends.
  • Muhammad Sadiq Kushki, Ismail Ajurlu Page 197
    The issue of functions of parliament and the conditions as well as the sphere of legislation in the contemporary history of our country, has always been correlated with the general topic of religion and its sphere on the one hand, and with the issues relevant to public law and political science on the other. Regarding the deep influence of the Muslim clergymen in the theoretical and practical development of the society, Study of the issue from this perspective is of high singinficance. Among the wide range of the contemporary scholars, the socio-political performance and jurisprudential views of the Late Akhund Khurasani in the constitutional era hold a particular position. Study of the issues relevant to parliament and conditions of legislation in his view can lead to the development of legal as well as political concepts in the theoretical framework of the Islamic system. The Present article focuses on this issue.