فهرست مطالب

پژوهشنامه حقوق اسلامی - پیاپی 47 (بهار و تابستان 1397)

پژوهشنامه حقوق اسلامی
پیاپی 47 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/02
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علمی - پژوهشی(حقوق خصوصی)
  • اسماعیل نعمت الهی * صفحات 5-26
    بسیاری از اوقات، شخصی از دیگری درخواست می کند که برای انجام کاری یک یا چند برگه چک در اختیار او قرار دهد و صادرکننده چک درخواست وی را اجابت می کند. به عنوان مثال، شخص کالایی را به صورت نسیه خریده یا از خدمت اجیری استفاده کرده یا بیمه نامه ای را به صورت اقساطی تحصیل کرده و برای پرداخت ثمن یا اجرت یا حق بیمه نیاز به برگه چک دارد. چک های صادره معمولا مدت دار است و دریافت کننده برگه چک معمولا می خواهد فرصتی برای تهیه و پرداخت وجه آن را داشته باشد؛ به ندرت اتفاق می افتد که وی پول نقد در اختیار داشته باشد و قصد وی از گرفتن چک دیگری، صرفا تسهیل در جابجایی پول باشد.
    این عمل در عرف قرض گرفتن برگه چک نامیده می شود اما به این نام گذاری عرفی نمی توان چندان اعتنا کرد. ماهیت این نوع چک از لحاظ فقهی و حقوقی قابل بحث است و نهادهای مختلفی مانند قرض، ضمان، حواله، تعهد به پرداخت، تبدیل تعهد، پرداخت دین توسط ثالث ممکن است بر آن منطبق باشد. روابط اطراف این نوع چک نیز بر حسب ماهیت و صورت های مختلف مذکور تابع قواعد متفاوتی است. در اینجا به بررسی ماهیت این مسئله و روابط اطراف آن از دیدگاه فقهی و حقوق مدنی پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: چک، قرض، دین، ضمان، حواله، تعهد به پرداخت توسط ثالث
  • علمی - پژوهشی (حقوق جزا و جرم شناسی)
  • علی غلامی * صفحات 27-48

    تعامل حقوق کیفری و اخلاق در حقوق کیفری ایران ناشی از قواعد فقهی خصوصا قاعده «التعزیر لکل عمل محرم» است که مستنداتی همچون روایات (با مضمون عام و خاص) ، دلیل عقلی، وحدت ملاک و سیره دارد.
    با وجود اتفاق فقهاء در اصل قاعده، در تعیین محدوده آن، نظرات متفاوت می باشد و معتقدین تسری قاعده به بعض معاصی نیز در تعیین ملاک تسری وحدت نظر ندارند و سه گونه ملاک را برای تسری این قاعده پیشنهاد می نمایند.
    علی رغم این تقسیمات، به نظر می رسد قاعده «التعریز لکل عمل محرم» قاعده ای عام است که در مقام ثبوت شامل کلیه معاصی می گردد اما اینکه در مقام اثبات، حاکم کدام معاصی را مشمول این قاعده نماید، امری است موکول به نظر حاکم جامعه اسلامی و مبتنی بر مقتضیاتی که جرم انگاری معاصی مشمول قاعده را ایجاب می نماید.

    کلیدواژگان: تحریم، تجریم، تعزیر، معصیت، قاعده التعریز لکل عمل محرم
  • علمی - پژوهشی(حقوق خصوصی)
  • علیرضا نورآبادی، سید مصطفی سعادت مصطفوی * صفحات 49-68
    اگرچه امروز اکراه به معنای خاص آن که همراه با تهدید و غلبه رخ می دهد، در روابط حقوقی کمتر به چشم می خورد ولی اعمال فشار جهت انعقاد قراردادی که آزادی اراده فرد را تحت تاثیر قرار می دهد، به انحای دیگری خودنمایی می کند. بر این اساس گاهی اکراه در قالب اضطرار به وقوع می پیوندد چراکه گرچه عامل اضطرار جنبه شخصی دارد ولی این امر در بستر یک فشار و تهدید بیرونی ظهور پیدا می کند. این موضوع در دو مورد به وقوع می پیوندد که خود نیز به اقسامی تقسیم می شود؛ 1. قرارداد اضطراری ناشی از اکراه بر سبب معامله و 2. قرارداد اضطراری ناشی از اکراه بر دو عمل مردد. در باب اثر معامله مضطر در حالت اول، نظرات فقها و حقوقدانان متفاوت است؛ مشهور فقها آن را به تبع حکم معامله اضطراری صحیح می دانند و حقوقدانان نیز ضمانت اجراهای صحت، بطلان و عدم نفوذ را نسبت به آن بیان کرده اند که به نظر می رسد با توجه به تحقق رکن معنوی اکراه، عدم نفوذ معامله در این مورد با منطق حقوقی سازگارتر است. نسبت به اثر معامله در مورد دوم، تقریبا اختلافی نیست و همه آن را غیر نافذ می دانند. بر این اساس، معاملات اضطراری که در بستر یک فشار بیرونی واقع می شود، غیرنافذ بوده و نیازمند تنفیذ بعدی مضطر می باشد گرچه نفس معامله اضطراری صحیح قلمداد می گردد.
    کلیدواژگان: اکراه، اضطرار، فقه امامیه، ضمانت اجرا
  • علمی - پژوهشی(حقوق عمومی)
  • محسن ایرج، خیرالله پروین * صفحات 69-90
    وجود نهاد ناظر با سازوکار بی طرفانه در انتخابات نقش تعیین کننده ای در تحقق بخشیدن به حکمرانی مطلوب دارد. امروزه پیچیدگی انتخابات «نظارت» را امری سخت و مسئولیت «دادرسی اساسی» را سنگین کرده است. نظارت بر انتخابات تیغ دو لبه ای است که از یکسو می تواند تضمین کننده و پاسدارحقوق باشد و از سوی دیگر، تهدید و تحدید کننده آن، لذا این مقاله، با روش توصیفی تحلیلی، مبانی و مصادیق این نوع نظارت را در ایران و فرانسه مورد بررسی قرار داده و به دنبال ارائه پاسخ به این پرسش است که «دادرسی اساسی جهت صیانت از انتخاب مردم در فرانسه و ایران از چه سازوکاری بهره می گیرد تا از حقوق مردم به بهترین نحو صیانت کند؟» در پاسخ مشخص شد که با وجود انتصابی بودن اعضای این شورای نگهیان و شورای قانون اساسی فرانسه (فرانسه 9 نفر با نسبت مساوی توسط سه قوه، ایران 12 نفر با نسبت مساوی توسط رهبری و مجلس البته از میان منتخبان رئیس قوه قضائیه) شورای نگهبان ایران در برخی از اختیارات، دارای نقش گسترده تری نسبت به شورای قانون اساسی فرانسه است. هر چند هر دوی آن ها، به دلیل پراکندگی، ابهام، تناقض رفتار و عدم شفافیتی که در اکثر جنبه های صلاحیت و رفتار کارگزارانشان وجود دارد، اما از اثربخشی، کارآمدی و انسجام لازم برخوردار می باشد. همین موضوع باعث شده تا امروزه، با وجود فاصله بین آرمان های صیانتی، مبانی نظری، اندیشه های اصلی تاسیس و عملکرد موجود، باز هم از مشروعیت بالایی در حقوق تطبیقی برخوردار باشند.
    کلیدواژگان: دادرس اساسی، انتخابات، نظارت، قانون اساسی
  • اسماعیل آجرلو *، فیروز اصلانی صفحات 91-118
    دو مولفه مهم در شناخت نظام حقوق اساسی و دولت در جوامع اسلامی معاصر عبارتنداز: مفهوم مدرنیته و ساختار حقوقی سیاسی ناشی از آن از یکسو و ساختار های حقوقی سیاسی ناشی از اندیشه اسلامی از سوی دیگر کشف و شناخت نحوه تعامل این دو مولفه در ساخت دولت در کشورهای اسلامی معاصر، مسئله محوری این مقاله را تشکیل می دهد. با مفروض قرار دادن اصل جامعیت اجتماعی و سیاسی اسلام و تاثیرگذاری غیرقابل انکار اقتضائات دولت مدرن و با رهیافت تاریخی و نظری، رویکردهایی که در چارچوب آن ها جوامع اسلامی به این دو مولفه واکنش نشان داده اند در قالب گفتمان بنیادگرا (غرب گرا سلفی) و اصلاح گرا قابل تحلیل می باشند. فهم کامل این رویکردها، ظرفیت زمینه سازی برای بازسازی ساختار مطلوب حقوقی سیاسی دولت در کشورهای اسلامی متناسب با شرایط زندگی در دوران مدرن و توجه ویژه به تحقق ایده امت اسلامی را دارد. این مقاله تلاشی در جهت کشف، اثبات و تحلیل این فرضیه می باشد.
    کلیدواژگان: دولت مدرن، دولت اسلامی، نظام سیاسی، کشور اسلامی
  • علمی - پژوهشی(حقوق خصوصی)
  • پوریا رضی *، ابراهیم عبدی پور فرد صفحات 119-132
    حمایت از انتقال گیرنده با حسن نیت مسئله ای بسیار پراهمیت در هر نظامی حقوقی است به نحویی که حدود حمایت می تواند آثار جدی بر ثبات نظام معاملاتی و سرعت انجام آن داشته باشد. بررسی قوانین ایران نشان می دهد که رویکرد منسجمی نسبت به حمایت از انتقال گیرنده با حسن نیت اتخاذ نشده است. از سوی دیگر مطالعه تطبیقی این موضوع نشان می دهد که نمی توان به دنبال حکمی کلی در مورد حمایت از این اشخاص بود بلکه در هر شاخه حقوقی بسته به اصول حاکم بر آن حوزه، حمایت مورد نظر متفاوت خواهد بود. بر این اساس حمایت حقوقی که در قالب نظام ثبت املاک از دارندگان با حسن نیت سند رسمی انجام می شود با توجه به اصول حاکم بر این حوزه، متفاوت از حقوق مدنی است. بر همین نسخ، اصول حاکم بر حقوق تجارت و یا مالکیت فکری اقتضای حمایت متفاوتی را از انتقال گیرنده با حسن نیت می کند. این حقیقت ما را وا می دارد که در رجوع به حقوق مدنی به عنوان حقوق مادر محتاط باشیم و در یافتن حکم از انتقال گیرنده با حسن نیت به اهداف و رسالت های خاص هر حوزه حقوق خصوصی رجوع کنیم.
    کلیدواژگان: حسن نیت، ظاهر، اعتماد عمومی، تصرف مالکانه
  • عبدالله خطیب *، محمدرضا فلاح، علی تولایی صفحات 133-154
    تعدیل قضایی در اثر تغییر بنیادین اوضاع و احوال از جمله مباحثی است که توجه حقوقدانان بسیاری از کشورها را به خود معطوف نموده است. ضرورت پذیرش این تاسیس توسط قانون گذار، به ویژه در کشورهایی که اقتصاد متزلزل و بی ثباتی دارند به شدت محسوس و ملموس می باشد. کشور ما هم با توجه به تحریم های ظالمانه و تورم لجام گسیخته نمی تواند از این قاعده مستثنی باشد به نحوی که بعضا تغییر شرایط و به تبع آن دشواری اجراء به حدی بوده است که در قراردادهای کوتاه مدت نیز تاثیرگذار و موجبات تحمیل ضرر و زیان گزاف و غیرمتعارف متعهد را به دنبال داشته است. در چنین شرایطی است که در صورت عدم پیش بینی تعدیل از سوی قانون گذار و متعاقدین، سیستم قضایی باید پاسخگو باشد. لکن نکته مبهم موضوع و سوالی که به ذهن متبادر می شود اینکه آیا قاضی می تواند با هدف اجرای عدالت در قراردادهای منعقده فی مابین اشخاص مداخله نماید؟ مضافا بر فرض مثبت بودن پاسخ، این مداخله بر اساس کدام مبانی فقهی و حقوقی قابل دفاع می باشد؟ نتایج و یافته های تحقیق حکایت از آن دارد که در نظام حقوقی داخلی قانون گذار تعدیل قضایی را از قاضی سلب نموده است، لکن خلا قانونی موجود نمی تواند مجوزی جهت عدم رسیدگی مقام قضایی تلقی شود چرا که مقنن اجازه اجتهاد قضایی را به قاضی داده است. بنابراین به نظر می رسد در نظام حقوقی داخلی دادرس بتواند بر مبنای قواعدی نظیر، لاضرر، نفی عسر و حرج و میسور و نیز نظریه شرط ضمنی و غبن حادث، عدالت معاوضی را به قرارداد باز گرداند. مضافا در نظام حقوقی مصر نیز بررسی ها موید آن است که قانون گذار مصری تعدیل قضایی را بر مبنای نظریه «الحوادث الطارئه و استغلال» و در قالب ماده 147 و 129 قانون مدنی آن کشور مورد پذیرش قرار داده؛ ضمن اینکه ضمانت اجرای قوی نیز برای آن در نظر گرفته است.
    کلیدواژگان: تعدیل قضایی، تغییر اوضاع و احوال، قواعد فقهی و حقوقی، حقوق ایران و مصر
  • علمی - پژوهشی(حقوق جزا و جرم شناسی)
  • غلامحسن کوشکی، رضا موسوی آزاده * صفحات 155-180
    منع تجسس به عنوان یکی از راهکارهای اسلام در زمینه پیشگیری از نقض حریم خصوصی افراد است که در آیات و روایات مورد تاکید قرار گرفته است.
    حرمت تجسس به صورت مطلق مورد پذیرش معصومین (:) قرار نگرفته است و قلمرو و محدوده این تحریم اسرار شخصی و خانوادگی که با مصالح عمومی جامعه هیچ گونه ارتباطی ندارد، است؛ اما با این حال قاعده نخستین در این زمینه حرمت و عدم تجاوز به حریم خصوصی اشخاص است.
    علی رغم وجود روایات و مباحثی فراوانی که در خصوص حرمت و استثنائات تجسس وجود دارد، اما موضوع مهم منع تجسس به مثابه قاعده فقهی در منابع فقهی و اقوال فقها مورد غفلت قرار گرفته است، در حالی که بحث از امکان تسری شرایط و ضوابط قاعده فقهی در باب منع تجسس، امری است ممکن و لذا اهمیت، قلمرو و آثار منع تجسس، زمینه را برای قاعده سازی آن فراهم می کند. شناسایی منع تجسس به مثابه قاعده فقهی می تواند دارای آثاری بسیار مهم، در بعد اجتماعی و هم در بعد حقوقی گردد. این امر به ویژه با تشکیل نظام جمهوری اسلامی و پدیده نظام سازی اهمیتی مضاعف می یابد.
    بنابراین در نوشتار کنونی ، با روشی تحلیلی و توصیفی، قابلیت تبدیل منع تجسس به عنوان قاعده ای فقهی مورد بررسی قرار می گیرد. از سوی دیگر، آثار و تبعات آن در نظام دادرسی کیفری ایران مورد توجه قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: تجسس، حریم خصوصی، دادرسی کیفری، قاعده فقهی
  • علمی - پژوهشی(حقوق خصوصی)
  • محمود کاظمی، رحیم پیلوار * صفحات 181-208
    به رغم اینکه بخش عمده مواد قانون مدنی ایران به «مال» و احکام آن اختصاص پیدا کرده، مفهوم، ماهیت و احکام «مال» و همچنین عناصر آن صراحتا بیان نشده است. این وضع در قانون مدنی فرانسه که الهام بخش نویسندگان قانون مدنی ما بوده نیز وجود دارد؛ یعنی نخستین ماده راجع به مال با تقسیم بندی و بیان انواع آن آغاز شده است. اما دکترین حقوق غرب، به ویژه در قرون اخیر تحولات چشم گیری در این زمینه به خود دیده که درخور مطالعه است. در فقه اسلامی نیز در این خصوص اختلاف نظر شدیدی وجود دارد. در این مقاله تلاش شده مفهوم و عناصر «مال» و معیار تمیز آن و تحولاتی که در این خصوص صورت گرفته در دو نظام حقوق اسلام و غرب مطالعه شده و معیاری برای تمیز «مال» ارائه و عناصر آن بیان گردد و ثابت خواهیم کرد که مال یک مفهوم اعتباری و یک حقیقت عرفیه است نه شرعیه و معیار تمیز آن هم شخصی است.
    کلیدواژگان: مال، شیء، تمیز مالیت، معیار شخصی، مال عرفی
  • سید مهدی دادمرزی، روح الله رضایی * صفحات 209-234
    بحث وصیت تملیکی به نفع حمل، هر چند در کتب فقهی به تفصیل مورد بررسی قرار گرفته است، اما در قانون مدنی ایران تنها دو ماده قانونی، یعنی مواد 851 و 852 را به خود اختصاص داده است. در خصوص شروط صحت چنین وصیتی، اختلاف نظر است. شروطی که برای صحت وصیت برای حمل ذکر شده است عبارتند از: وجود حمل هنگام انشای وصیت، زنده متولد شدن حمل و لزوم قبولی وصیت. در خصوص شرط نخست، یعنی لزوم وجود حمل حین وصیت، منشا اختلاف این است که آیا وصیت برای حملی که در زمان انشای وصیت موجود نیست اما در هنگام مرگ موصی، به وجود می آید، صحیح است یا نه؟ در رابطه با شرط زنده متولد شدن حمل نیز برخی فقها برخلاف نظر مشهور، معتقدند هیچ دلیل شرعی معتبری برای چنین شرطی وجود ندارد. نهایتا درباره لزوم قبولی در وصیت به نفع حمل نیز تردیدهایی، ابراز شده است. هدف این نوشته بررسی لزوم یا عدم لزوم وجود شروط مذکور در صحت وصیت برای حمل است.
    پژوهش حاضر از گونه توصیفی تحلیلی است و اطلاعات مورد نظر با استفاده از فیش برداری گردآوری شده است و سپس اطلاعات مذکور با توجه به نظرات و استدلال های فقها و حقوقدانان و مواد قانونی، مورد تحلیل قرار گرفته اند. یافته های پژوهش عبارتند از: 1- در خصوص جواز وصیت برای حمل هیچ اختلافی میان فقهای امامیه و اهل سنت و نیز حقوقدانان وجود ندارد. 2- برای اینکه حمل بتواند هر چند به صورت متزلزل، مالک موصی به شود، لازم است در هنگام انشای وصیت، نطفه اش منعقد شده باشد. 3- درباره لزوم زنده به دنیا آمدن حمل نیز همان طور که مشهور فقها بیان داشته اند، برای استقرار مالکیت بر موصی به لازم است حمل زنده به دنیا بیاید هر چند برای یک لحظه. 4. برای صحت وصیت برای حمل، برخلاف سایر موارد، قبولی لازم نیست و حمل به محض تولد، مالک موصی به می شود.
    کلیدواژگان: وصیت، حمل، وجود حمل، قبول وصیت، موصی له
  • سید مهدی موسوی* ، احمد حسنی کارمزدی، احمد امیر معزی صفحات 235-256
    یکی از ضمانت اجراهای غیرقضایی که در برخی سیستم های حقوقی بکارگیری شده نهاد فروش خودیاری است، این نهاد به منظور دفع ضرر از یک طرف قرارداد که از اقدام طرف دیگر متضرر گردیده پیش بینی شده است، به عبارت دیگر وقتی در یک رابطه قراردادی یک طرف نسبت به تعهداتی که در مقابل طرف دیگر قرارداد دارد مرتکب تخلف شود و شخص زیان دیده مال متخلف را در اختیار داشته باشد، این نهاد این اجازه را به متضرر می دهد تا در موارد مشخص به طور قانونی به منظور جبران ضررهای خود اقدام به فروش مال طرف متخلف نماید. این نهاد هم در نظام حقوقی ایران و هم در اصول حقوق قراردادهای اروپا به رسمیت شناخته شده است، اما نه به عنوان اصلی کلی و فقط در مواردی قابلیت بکارگیری دارد که از سوی قانون حاکم بر قرارداد پیش بینی شده باشد، در فقه امامیه نزدیک ترین نهاد به فروش خودیاری قاعده تقاص است، به نظر می رسد این قاعده را بتوان مبنایی برای نهاد فروش خودیاری در فقه امامیه شناخت.
    کلیدواژگان: فروش خودیاری، ضمانت اجرای غیرقضایی، تبدیل سهام، تقاص، امتناع از پذیرش حق
  • ابوالحسن مجتهد سلیمانی، سیدمحمدصادق موسوی، محسن امامی قشلاق * صفحات 257-278
    تاثیر اراده در اعمال حقوقی به عنوان اصلی کلی و عام، پذیرفته شده است؛ افراد با اراده خود، الزامات و تعهداتی برای خود و دیگران ایجاد می کنند و در چارچوب عقود و ایقاعات، در قلمرو قانون نیروی الزام آور نسبت به اراده خود دریافت می کنند؛ اراده که متشکل از عنصر قصد و رضاست در ایجاد تعهدات نقش اساسی دارد؛ به عبارت دیگر، هر یک از عناصر اراده یعنی همان قصد و رضا در سرنوشت عمل حقوقی به لحاظ حکم بطلان یا عدم نفوذ عمل حقوقی موثر است. ماهیت این تاثیرگذاری و ضمانت اجرای فقدان هر یک از شرایط اساسی در تحقق اراده در زمینه عقود مورد بررسی فقها و حقوقدانان قرار گرفته و حکم آن در زمینه عقود در قانون مدنی بیان گردیده است. اما در ایقاعات، در زمینه نقش اراده و تعیین شرایط اساسی آن ابهامات بسیاری وجود دارد که این ابهامات، نتیجه مسکوت ماندن بسیاری قواعد مربوط به ایقاعات در قانون مدنی و پردازش کمتر احکام ایقاعات توسط فقها و حقوقدانان در تبیین این قواعد شده است. قانون مدنی ضمن بیان ایقاعات مهمی چون ابراء، فسخ، اذن، اخذ به شفعه و طلاق به ذکر برخی از قواعد اختصاصی آن پرداخته، اما موارد مهمی مانند نقش و تاثیر قصد و رضا در تکوین ایقاعات و همچنین بحث تئوری عدم نفوذ و ایقاع فضولی که به بحث قواعد عمومی ایقاعات همچون عقود مربوط باشد از دید این قانون مسکوت مانده است و در فقه نیز محل بحث و اختلاف نظر است. در این پژوهش نگارندگان با روش تحلیلی توصیفی درصدد هستند با بررسی قصد انشاء در ایقاعات گامی در جهت تبیین نظر موافقان و مخالفان تفکیک قصد و رضا و همچنین بررسی مجرای تئوری عدم نفوذ در ایقاعات برداشته شود.
    کلیدواژگان: ایقاع، اراده، عدم نفوذ، قصد
|
  • Esmail Nematollahi * Pages 5-26
    Most of the time, a person asks another to give him one or more check paper to perform some act and the latter responses him affirmatively. For example, he might have purchased some goods in credit or made used of service of an employee or obtained an insurance policy in installments and need some check papers to pay the price or insurance premium. Checks issued in these circumstances are usually postdated and the receiver of the check paper intends to have opportunity for providing its money.
    This act is termed in common usage lending check paper but the nomination cannot be trusted. Jurisprudential and legal nature of such check is debatable and it could be adapted to various legal institutions such as lending, mortgage, guarantee, assignment of debt and obligation to pay by third party.
    Relations between the parties to such a check are governed by different rules according to its nature and forms. The article endeavors to study the question from jurisprudential and legal viewpoints.
    Keywords: Check, lending, debt, guarantee, assignment of debt, payment by third party
  • Ali Gholami * Pages 27-48

    The relation between criminal law and morality originated from variety of Islamic juristic rules especially the well-known principle rule in Islamic criminal law saying: “discretionary punishment is prescribed for any forbidden act or violation”.
    Although there is a consensus over the originality of this rule, there are different ideas about the determination the scope of the rule
    Despite the all different ideas, it seems that the” discretionary punishment is prescribed for any forbidden act or violation” is a general rule in theoretical view. This thesis distinguishes between the theoretical perspective and practical one. In the case of theory, it holds a maximum support of morality by criminal law; in contrast practical approach of Islamic criminal law holds a type of support according to requirements and conditions drawn by the ruler or the leader.

    Keywords: Discretionary, Sin, Criminalization, Prohibition
  • alireza noorabadi, Seyyed Mostafa Sa’adat Mostafavi * Pages 49-68
    Although the specific meaning today with the threat and overcome reluctance to happen, In legal relations, but there is less pressure to conclude a contract that affects a person's free will, to other modes of glaring. Accordingly, although sometimes reluctantly in the form of emergency because of the urgency of MyPyvndd personal aspects, but this pressure and external threats emerge in the context of a screw. This occurred in two cases MyPyvndd which is divided into different types; 1. emergency contract due to reluctance on the transaction 2. emergency contract due to reluctance on the hesitant action. On the effects of the transaction in distress in the first case, the opinions of jurists and lawyers is different jurists and lawyers know the correct emergency deal it consequently warrant the accuracy sanctions, nullity and lack of influence over the limitations stated that the It seems that due to the realization of the spiritual element of reluctance, lack of influence in this case the transaction is consistent with legal logic. To effect a transaction in the second case, almost all of it blunt and know the difference. Accordingly, emergency transactions that actually occurs in the context of an external pressure, blunt and requires further confirmation in distress is the correct emergency deal breath as though in throughput.
    Keywords: coercion, compulsion, Jurisprudence, Enforcement
  • mohsen iraj, Kheirollah Parvin * Pages 69-90
    The existence of a supervisory entity with an impartial mechanism in the election plays a decisive role in realization of a desirable governance. Today, the complexity of the election makes the "supervision" hard and responsibility of "fundamental proceeding" heavier. Supervision over election is a two-bladed sword, which can guarantee and protect the rights on one hand, and threatens and restricts it on the other hand. Therefore, this research studies the foundation and examples of this kind of supervision in Iran and France using descriptive-analytical method, and seeks to answer the question of what mechanism the fundamental proceeding benefits from to safeguard the people's choice in France and Iran in order to protect the people’s rights in the best way? In response, it became clear that the Guardian Council has a broader role than the French Constitutional Council in some powers. However, both of them have the effectiveness, efficiency, and coherence due to the dispersion, ambiguity, and inconsistency of behaviour and lack of transparency exists in most of jurisdiction and conduct of their agents. In addition, this has led to a high legitimacy today, despite the fact that the activities of these entities are somewhat distant from theoretical foundations and main protection thoughts.
    Keywords: fundamental proceeding, election, supervision, inhibition, Iran, France
  • Esmaeel ajorloo *, firooz aslani Pages 91-118
    Two important components in recognition of status of political system and state in Islamic societies include: The concept of modernity and its legal-political structure, that means on the one hand of the modern state and on the other side of legal-political structures caused by Islamic thought. The detection and identification of patterns and how interaction of these two components in the construction of political system and state in the contemporary Islamic countries are the axial issue of the paper. Such that by assuming principle of integrity of social and political of Islam and effectiveness of the requirements of the modern state, and with by historical and theoretical analysis, patterns within them framework, Islamic societies was reacted to these two factors, in the form of the approachs of Fundamentalist (West-oriented-Salafi) and Modified-oriented are identifiable. Full understanding of these patterns, capacity of preparations for achieve to the Islamic desired state proportionate to living conditions in the modern transition of periods. This paper is the attempt in order to detection, proof and analysis of this hypothesis.
    Keywords: Modern state, Islamic state, political system, Islamic country
  • pooria razi *, ebrahim abdipour fard Pages 119-132
    The protection of good-faith acquirer is crucial point in every legal system so that the extension of protection could have an important consequence of transaction stability and its speed. Scrutinizing Iran’s codes demonstrates that there is no coherent approach toward the protection of acquirer. In other hand, comparative study of the issue shows that we could not search for general rule to protecting good-faith acquirer, but the protection would different in each branch of law, depending on their rules and goals. Therefore, protection of good-faith person in land’s law registration considering the principle of this domain is different from civil law. Moreover, the sovereign principles of commercial and intellectual property law require a different protection of good-faith acquirer. This truth requires us to be prudent in referring to civil law as mother law on this issue and in order to find the proper rule for protecting good-faith acquirer, the purpose and goals of each branch of private law must be considered.
    Keywords: good-faith, appearance, public trust, Ownership seizure
  • Abdollah Khatib *, Mohammad Reza Falah, Ali Tavallaei Pages 133-154
    Judicial Modification through fundamental change of circumstances is one of the issues that has attracted the attention of lawyers from many countries. The need for the legislator to accept this establishment, especially in countries which have fragile and unstable economy, is extremely tangible. Our country can not be excluded from this rule in the light of cruel sanctions and unbridled inflation, as some of the changes and, consequently, the difficulty of implementation, have been such as to affect short-term contracts and cause immense and unconventional losses for committed person. In such a situation, in case of the absence of modification by the legislator and the parties, the judicial system should be held accountable. But the obscure point is the question that is being asked whether the judge can interfere with the purpose of enforcing justice in the contracts concluded between the parties. In addition, if the answer is positive, on which legal and Jurisprudential basis this intervention can be defended? The findings and results of this research indicate that in the internal legal system the legislator has removed the judicial modification from the judge, but the existing legal vacuum can not be regarded as a permit for non-judicial review of the judiciary because the legislator has allowed the judge to act based of Judicial Ijtihad. Therefore it seems that in the internal legal system, the judge can return the commutative justice to the contract, on the basis of rules such as No-damage, Denial of hardship, and also theories of Implied Condition and Accidental Loss. Additionally in the Egyptian legal system, the investigations have confirmed that the Egyptian legislator has accepted the judiciary modification based on the theory of al-Hawadath-al-Tara'ah and 'Amalqal', in the form of articles 147 and 129 of the civil code of that country, while the strong enforcement guarantee has been given to it.
    Keywords: Judicial Modification, Chang in Circumstances, Legal, Jurisprudential Rules, Iranian, Egyptian Law
  • Gholam Hassan Kooshki, Reza Musavi Azadeh * Pages 155-180
    prohibition of quest and in addition, there are various narration about the prohibition of quest in the privacy of others quoted from saints which indicates importance of the issue for them.
    Prohibition of quest in absolute form is not accepted by saints and scope and limit of this sanction incudes only secrets, defects and personal and family slips which are not related to the public interests; but issues which depend on the public goodwill and preserving Muslim systems, are out of prohibition of quest.
    Despite abundant discussion and narrations about the prohibition and exceptions of quest an important issue of prohibition of quest as a juridical rule is neglected in the juridical literature and sources. While discussion about the extension of conditions and criteria of juridical rule about the prohibition of quest is possible and importance, scope and effects of prohibition of quest provides ground for prohibition of quest.
    Recognizing prohibition of quest as a juridical rule can have important effects in the social and legal dimensions.
    Therefore, in this paper, we want to clarify two important issues: one is studying prohibition of quest as a juridical rule and the other is studying effects and endeavor of legislator to these Islamic rules in criminal procedure system Therefore, in the present paper, with the analytical and descriptive method, the ability to convert the transposition of the transposition as to jurisprudence rules. On the other hand, its effects and consequences in Iran's criminal justice system are considered.
    Keywords: quest privacy, criminal procedure, juridical rule
  • mahmud kazemi, RAHIM PILVAR * Pages 181-208
    Although the Iranian Civil Code has allocated a considerable part to the “property” and its related issues, the nature, concept, and criterion for knowing it has not been expressed yet. A parallel condition exists in French Civil Code which has been the inspiration of the Iranian Civil Code writers. Western Law has undergone significant changes, specifically in the recent centuries which is worthy of being studied. There is much controversy in Islamic Law (Fiqh) in this area. This article initially tries to study the concept and elements of the “property” and explain the criterion for knowing it in both Islamic and Western Law. And we will prove that the property is a concept of created by law and a “haghighat e orfie, not the law, and the diagnosis criterion is also personal.
    Keywords: property, thing, diagnosis criterion, personal criteria, Customary property
  • seyed mahdi dadmarzi, Rouhollah Rezaei * Pages 209-234
    The legal issue of last will and testament in favor of the fetus (unborn child), is one of the legal subjects which is fully discussed in Islamic Jurisprudence books. But in the Iranian Civil Code there are just two articles in this relation i.e. article 1851 and 1852. There is some controversies in relation to the conditions necessary for validity of this kind of last will and testament. Islamic jurisprudence scholars have generally stated three conditions for such last will and testament for the fetus to be valid. First of all, to benefit from civil rights in general and last will and testament in particular, the fetus must be in existence at the time at which the last will and testament is being made. Secondly the fetus must be born alive even though he or she dies immediately after birth. Finally, they maintain that the offer of the last will and testament needs to be accepted, otherwise it is not effective. This article is aiming to examine the necessity of these conditions.
    The method used in this Article is descriptive-analytical. Data have been collected by taking notes from relevant sources and have been analyzed with regard to the views of Islamic Jurisprudence scholars and civil provisions. The findings of the contribution are: 1. There is no doubt about the validity of the will and testament in favor of the fetus. 2. The fetus must be in existence at the time at which the last will and testament is being made. 3. It is necessary for the validity of such last will that the fetus come into birth alive. 4. There is no need for last will and testament for the fetus to be accepted.
    Keywords: Last will, testament, fetus, existence, acceptance of last will, legatee
  • seyed mehdi mousavi *, ahmad hasani karmozdi, Ahmad Amir Mo'azi Pages 235-256
    One of the non-judicial administrative mandate that is used in some legal systems is self-help selling institution , the entity is anticipated for the purpose of repayment of losses on behalf of one party to the contract which is affected by the other party's action, in other words, when in a contracting relationship , one party commits an offense in relation to obligations contracted by the other party and the person has suffered a loss owns the offender’s property, this institution will allow the person, in certain cases, lawfully to sell the property of the offending party in order to offset its losses. This institution has been recognized both in the legal system of Iran and in the principles of the law of European treaties, but it is not applied as the general principle and only in cases where it was anticipated by the law governing the contract. In the Islamic Jurisprudence, the closest institution to the self-help selling is the rule of atonement, it seems that this rule can be used as the basis for self-help selling entity in Imamie Jurisprudence.
    Keywords: Self-help sale, non-judicial administrative, conversion of Shares, taghas, Refusal to accept the right
  • Abolhassan Mojtahed Soleimani, Seyed Mohammad Sadegh Mousavi, mohsen emamigheshlagh * Pages 257-278
    The effect of will on legal acts has been accepted as a general principle; individuals create obligations for themselves and others by their will, and thereby receive a binding force in relation to their will within the framework of contracts and unilateral acts. The will that consists of intention and consent plays an essential role in the creation of obligations; in other words, each element of the will, i.e. intention and consent, affects the fate of legal action in terms of a decree of invalidity of a legal action. The nature of this effect and the guarantee of the lack of any of the essential conditions for the realization of will in the field of contracts have been considered by the jurists and lawyers and its order in the field of contracting is stipulated in civil law. However, there are many ambiguities in the unilateral acts regarding the role of will and determining its basic conditions. These ambiguities are the result of silence in many provisions of civil law relating to unilateral acts and few studies by jurists and jurists in explaining these rules. Civil law, while highlighting important unilateral acts such as abstraction, termination, admission, taking into account, and divorce, mentions some of its specific rules.. But important issues such as the role and effect of intention and consent in the development of the unilateral acts, as well as the theory of invalidity and interferential unilateral act which is related to the general rules of unilateral acts such as contracts, are not clear from the viewpoint of this law and there is a place of discussion and disagreement in jurisprudence. In this research, the authors are trying to use a descriptive-analytical method by examining the intention of perform in the unilateral acts and thus, take a step to explain the views of the supporters and opponents of the separation of intention and consent, as well as the study of the channel of the theory of invalidity in the unilateral acts.
    Keywords: Unilateral Act, Will, Invalidity, Intention