فهرست مطالب

پژوهشنامه حقوق اسلامی - پیاپی 41 (بهار و تابستان 1394)

پژوهشنامه حقوق اسلامی
پیاپی 41 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علمی - پژوهشی(حقوق خصوصی)
  • حسن بادینی، سیدعلی اصغر رحیمی* صفحات 5-31
    شرط محدودیت کسب وکار به منظور حفظ موقعیت رقابتی کارفرما در قرارداد کار بر کارگر تحمیل می شود و کارگر را نسبت به حفظ اسرار تجاری و رابطه های حقوقی بعدی با رقبای کارفرما کنترل می نماید. ازآنجاکه این شرط، محدودیت زیادی ایجاد می کند، لازم است تابع شرایط متعددی باشد که مشروعیت منافع کارفرما، تعیین موضوع و محدوده زمانی و مکانی اجرای شرط و عدم مغایرت با نظم عمومی و منافع اجتماعی از آن دسته اند. در حقوق ما شرط محدودیت کسب وکار مورد توجه خاص قانون کار واقع نشده و باید آن را از دید قواعد کلی حاکم بر شروط و التزامات نگریست و از این حیث شرط مذکور در نظام حقوقی ایران پذیرفته است. این تحقیق در پی آن است تا شرط مذکور را بررسی و شرایط آن را استخراج نموده و آن را در حقوق ایران ارزیابی نماید.
    کلیدواژگان: شرط محدودیت کسب وکار، اسرار تجاری، منطقی بودن شرط، دانش نوعی و شخصی، آزادی اشتغال
  • ابراهیم عبدی پور فرد، سید مرتضی شهیدی* صفحات 33-50
    قرارداد سلف به عنوان یکی از اقسام بیع در فقه امامیه و حقوق ایران علاوه بر تبعیت از قواعد عمومی قراردادها و قواعد امری عقد بیع، دارای احکامی همچون ضرورت قبض فی المجلس ثمن و ممنوعیت فروش مبیع سلف قبل از سررسید است. با توجه به پیش بینی این قرارداد به عنوان یکی از سازوکارهای معاملات بورس های کالایی، رعایت شرایط و احکام خاص آن در این بازارها نیازمند بررسی و تحلیل است. در بازار فیزیکی بورس های کالایی که قرارداد سلف در آن منعقد می گردد، حصول قبض فی المجلس ثمن به دلیل مدت دار بودن فرآیند انجام امور تسویه با ایراد قبض ثمن قبل از تفرق مواجه می شود. ممنوعیت فروش مبیع سلف قبل از سررسید نیز مانع جریان معاملات اموال خریداری شده از بازار سلف بوده و ضرورت ایجاد چنین امکانی، قراردادهای سلف موازی استاندارد را در پی داشته است. بررسی توجی هات فقهی و حقوقی راه کارهای ارائه شده در این زمینه و پیشنهاد مجرد پنداشتن اوراق بهادار از قراردادهای مبنای انتشار آن، موضوع این پژوهش است.
    کلیدواژگان: سلف، سلف موازی استاندارد، بورس کالا، اوراق بهادار، سررسید، قبض
  • علمی - پژوهشی(حقوق جزا و جرم شناسی)
  • عبدالعلی توجهی، امیر اعتمادی * صفحات 51-78
    جنایات خطایی آن دسته از جنایات می باشند که هر یک از افراد جامعه ممکن است با آن ها مواجه گردند. به همین خاطر، از دیرباز، به هنگام وقوع جنایت خطایی از سوی یکی از اعضای جامعه، سایرین به یاری او می شتافتند؛ ازجمله شیوه های کمک رسانی افراد به یکدیگر، نهادهای عاقله و ضامن جریره بوده اند که به جای مرتکب خطاکار، خون بها یا دیه ناشی از فعل او را می پرداختند. نهادهای یادشده که در فقه امامیه نیز موردپذیرش قرار گرفته اند، حسب مورد به قانون مجازات اسلامی 1370 و قانون مجازات اسلامی 1392، راه یافته، و در موارد معینی، پرداخت دیه را عهده دار هستند. بااین حال، در عمل کمتر موردی پیش می آید که دیه ناشی از جنایت خطایی را پرداخت کنند؛ عاقله عذر عدم توانایی مالی را مطرح می کند و عقد ضمان جریره نیز منعقد نمی شود تا خسارت زدایی کند. با توجه به این موارد، به نظر می رسد نهادهای یادشده، کارایی زمان خود را از دست داده اند و می توان در کنار آن ها از تاسیسی نو با عنوان «بیمه جنایات خطای محض» استفاده کرد.
    کلیدواژگان: جنایت خطایی، دیه، عاقله، ضامن جریره، بیمه جنایات خطای محض
  • علمی - پژوهشی(حقوق خصوصی)
  • محمد سلطانی، حمید اسدی* صفحات 79-102
    پول الکترونیک نوعی ابزار پرداخت الکترونیکی است که تقریبا می توان گفت تمامی کارکردهای پول فیزیکی را داراست و حتی معایب پول فیزیکی نیز در آن وجود ندارد. پول الکترونیک شباهت های فراوانی با پول فیزیکی دارد، اما در خصوص ماهیت آن هنوز چالش های فراوانی وجود دارد. در تبادلات روزمره مالی بین اشخاص، اغلب اسناد تجاری و پول های فیزیکی همچون اسکناس و سکه و یا پول الکترونیک مورد استفاده قرار می گیرد. در پرداخت از طریق پول فیزیکی درصورتی که در مقام ایفای تعهد باشد، در همان لحظه پرداخت، سقوط تعهد صورت می گیرد. تشخیص این موضوع در پرداخت های بانکی از طریق پول الکترونیک مستلزم تبیین ماهیت پول الکترونیک به عنوان یک سند پولی و یا یک ابزار پرداخت الکترونیک است. درصورتی که پول الکترونیک را یک سند پولی بدانیم در زمان پرداخت، ایفای تعهد صورت می گیرد و بانک ناشر پول الکترونیک تعهدی در برابر دریافت کنندگان پول الکترونیک ندارد و اگر آن را تنها یک ابزار پرداخت بانکی بدانیم در لحظه استفاده از پول الکترونیک، سقوط تعهد صورت نمی گیرد و بانک ناشر پول الکترونیک مسئول ایفای تعهد است. در این تحقیق در پی آن هستیم تا با بررسی نظریات مختلف پیرامون پول الکترونیک به ارائه یک نظریه صحیح و جامع و مانع بپردازیم تا بتوان به سوالات پیرامون پول الکترونیک پاسخ داد.
    کلیدواژگان: پول، پول الکترونیک، ماهیت حقوقی، پرداخت الکترونیک
  • جواد نیک نژاد صفحات 103-124
    یکی از مسائل چالش برانگیز برای زوجین جوان در عصر کنونی، که گاهی منجر به بروز اختلافات عمیقی فی مابین آن ها می گردد، موضوع داشتن یا نداشتن فرزند می باشد. سوالی که از نظر حقوقی قابل طرح می باشد این است که آیا فرزندآوری از آثار نکاح است، به گونه ای که هر نکاحی این اثر را به دنبال دارد یا اینکه نکاح به خودی خود چنین اثری را ندارد، مگر اینکه شرط استیلاد در ضمن نکاح درج شده باشد. در این خصوص دو نظریه وجود دارد؛ 1. فرزندآوری از آثار نکاح بوده و اگر زوجین قصد باروری ندارند، باید عدم استیلاد را در ضمن نکاح به طور صریح یا ضمنی شرط کنند. 2. نکاح به خودی خود اثری در خصوص فرزندآوری ندارد، مگر اینکه طرفین شرط استیلاد را در ضمن عقد صریحا یا ضمنا بگنجانند. مقاله حاضر با رویکرد فقهی حقوقی در صدد اثبات این نظریه است که اگرچه عقد نکاح به خودی خود اثری در خصوص فرزندآوری ندارد، ولی هر نکاحی به صورت شرط ارتکازی مشروط به استیلاد می باشد، به عبارت دیگر استیلاد نیاز به تصریح در نکاح ندارد، بلکه عرفا در ارتکاز طرفین عقد نکاح استیلاد شرط می باشد، مگر اینکه صریحا یا ضمنا شرط عدم استیلاد شده باشد.
    کلیدواژگان: استیلاد، عزل، شرط ضمنی، شرط صفت، شرط ارتکازی
  • عطاءالله بیگدلی صفحات 125-150
    اصل حاکمیت اراده در نظام رومی- ژرمنی مدرن به معنای مبنا بودن اراده انسان (طرفین تعهد) در مشروعیت تعهدات و عقود است، این تنها و تنها اراده طرفین است که اصل عقد را ایجاد و مشروع می نماید و اگر قیدی هست این قید نیز امری قانونی است که برآمده از حاکمیت اراده در سطح ملی و عمومی است، قانون بروز اراده در سطح عمومی و تعهد بروز اراده در سطح خصوصی است. این نگاه ریشه در تلقی انسان به مثابه سوژه دارد که در فلسفه دکارت آغاز و در سوبژکتیویسم کانت به اوج خود رسیده است. کانت انسان را به مثابه موجودی عاقل، مختار، دارای اراده و البته دلیر در به کارگیری عقل خود بنیاد و مستقل خویش معرفی می کند، لیبرالیسم حقوقی انسان آزاد را واضع حقوق و اراده مستقل او را مکفی در ایجاد تعهد می داند، این نگاه منجر به شکل گریزی، اصالت رضا، عدم حق دولت در دخالت در روابط طرفین، اراده به عنوان مهم ترین عنصر تعهدات و... می گردد.
    اما در فقه امامیه عقد امری شرعی است که شارع آن را ایجاد نموده (مستقیم یا از طریق حجیت بخشی به سیره عقلاء) و حجیت از سوی خداوند است زیرا او مالک حقیقی است و هم او باید اذن در تصرف در اموال و شیوه آن را به مکلفین ابلاغ نماید. این نگاه منجر به نوعی شکل گرایی، اصالت نظر شارع و توقیفی دیدن عقود می گردد.
    مشکل اصلی حقوق ایران آن است که قصد نموده این دو رویکرد متفاوت را با هم جمع نماید و لذا در قانون مدنی دو دسته مواد متعارض پدید آمده است. ادعای این مقاله آن است که اصل حاکمیت اراده به معنای دقیق و اصطلاحی آن با رویکرد فقهی سازگاری ندارد و قانون ایران یا باید به تمامی اصل آزادی اراده را بپذیرد و یا به رویکرد توقیفی بودن عقود (به معنای وسیع آن) روی آورد و از سردرگمی و وضع مواد متعارض اجتناب نماید.
    کلیدواژگان: حاکمیت اراده، اصل آزادی قراردادی، لیبرالیسم حقوقی، توقیفی بودن عقود، ماده 10ق، م، ماده 957ق، م
  • علمی - پژوهشی(حقوق نفت و گاز)
  • مسعود امانی، محمدحسین حمیدزاده* صفحات 151-180
    تاریخچه صنعت نفت بیان گر آن است که کشورهای میزبان پس از تجربیات تلخ در نظام امتیازی سنتی و تحولات بین المللی در اواسط قرن بیستم، به نظام نوین سرمایه گذاری نفتی رو آوردند که با چارچوب قراردادهای مشارکت در تولید شناخته شده است. گفته می شود علت استقبال از این الگوی قراردادی، در ابتدا احترام آن به اصل حاکمیت کشورها بر منابع طبیعی، سپس انعطاف پذیری و جذابیت در مولفه های مالی آن است. در این میان کشور ایران به رغم گذشت سال ها از انقلاب اسلامی، در به کارگیری انحصاری قرارداد بیع متقابل تاکید داشته و همچنان نسبت به قرارداد مشارکت در تولید به دیده تردید می نگرد. گفته می شود علت آن، نادیده گرفته شدن حاکمیت کشور بر منابع نفتی و الزامات قانونی است. مقاله حاضر تلاش نموده تا ضمن تحلیل حقوقی ارکان حاکمیتی و مالی الگوی مشارکت در تولید، مطلوبیت آن را روشن ساخته و سپس با بررسی مواضع قوانین حوزه نفت و گاز ایران، قابلیت اعمال این قراردادها را تبیین و پیشنهادات لازم را ارائه نماید.
    کلیدواژگان: قرارداد مشارکت در تولید، کشور میزبان، سرمایه گذار خارجی، قوانین نفت و گاز ایران
|
  • Hasan Badini, Sayed Ali Asghar Rahimi* Pages 5-31
    The Restraint of Trade Clause shall be taken in labour agreement to preserve the Client's competition position and restraint the employee from disclosing of the Secrets of Trade and creating some subsequent legal relationships. Since, this clause causes a lot of limitations, shall be subject to several conditions including to: (i) employer's legitimate interests, (ii) determining of the time and place of performance of the clause and (iii) not discrepancy with public policy and social benefits. In the Iranian law, since, Labour Act do not comprise the Restraint of trade clause expressly, we will examine the clause under general rules governing on clauses and obligations. This paper wish to examine the clause and conditions thereof generally then in Iranian Law.
    Keywords: the restraint of trade clause, the trade secrets, reasonability of clause, objective, subjective knowledge, freedom of job
  • Ebrahim Abdipourfard Abdipour Fard, Sayyed Morttaza Shahidi* Pages 33-50
    Salaf contract as a kind of sale in Imami fiqh and Iranian law is subject to the specific rules furthermore general rules in contracts among necessity of delivery in the contract assembly and deterrence of sale of salaf goods before overdue. Commodity exchanges established this kind of sale, hence it is necessary to survey that rules and requirements in this markets which its delivery occur after minimum 3 days and the buyers going to sell their goods which bought by salaf contract. The survey of juridical and legal justifications and approaches offered by authors and suggestion of abstraction idea of securities from its underlying contracts is the subject matter of this article. Indeed the issuer of securities by the authority granted by the governmental supervisor make the credital properties and the buyers and the sellers exchange this properties while forgave the underlying contracts and relations; the same role which central banks perform in monetory market.
    Keywords: salaf, standard parallel salaf, commodity exchange, securities, maturity, delivery
  • Abdol, Ali Tavajohi, Amir Etemadi* Pages 51-78
    Unintentional offences are those offences that may be committed by any member of society. On this basis, from early times, whenever an unintentional crime was committed by a member of society, others tried to help him/her; among the methods of helping each other were Relations (Aqele) and Guarantor (Zamen-e- Jarireh) institutions that paid blood money instead of the wrongdoer. The above mentioned institutions, which are also accepted in Islamic Jurisprudence, have found their way into the 1370 Islamic penal code and the 1392 Islamic penal code and they are responsible for paying blood money in certain cases. However, they rarely pay the unintentional crime’s blood money; Relations express lack of financial ability and no Guarantee Contract is formed to compensate the damages. With regard to these cases, it seems that the above mentioned institutions lose their time’s efficiency and a new foundation called "Unintentional Crimes’ Insurance" can be used alongside.
    Keywords: unintentional crime, blood money, Relations Guarantor, Unintentional Crime's Insurance
  • Mohammad Soltani, Hamid Assadi* Pages 79-102
    Electronic money is an instrument for Electronic payment Which has nearly all functions of physical money and doesn’t have its disadvantages. Electronic Money has many similarities with physical money but there are many challenges concerning its nature. Bill and physical money like notes, coins and electronic money are used in everyday business. In trades using physical money, the promise will be done immediately after handing the money. For determining this point in electronic payments, we need to explain the nature of electronic money as a bill or a means for electronic payment. If we consider electronic money as bill then by the moment of paying, the promise will be performed and the bank who published the electronic money won’t be responsible in front of those who receive the money, but if we consider it merely as a means of electronic payment, then we cannot say that the promise would be performed by the moment we use electronic money and the bank who published the money would be responsible for the performance of promise. In this research we are going to discuss different approaches concerning electronic Money and finally give a complete and comprehensive approach in order to answer the questions about Electronic money.
    Keywords: money, electronic money, legal nature, electronic payment
  • Javad Niknejad Pages 103-124
    One of the challenging issues for the young couples, sometimes leading to deep and harsh differences and argument (between the two parties) is the problem of having a child or not. The major question in law is whether a consequence of marriage, whether each marriage by itself hassush a consequence or whether marriage has no such a consequence per se unless the condition of having a child is mentioned in the marriage contract and the relevant documents. There exist two ideas and theories. First, having a child is the consequence of marriage by itself, and if the couple do not want to have a child, it must be mentioned in the contract wheather expressed or implied. Second, marriage by itself dose not have the consequence of having a child unless it is stated in the contract whether expressed or implied. the present article with an approach towards fegh and law tends to prove this theory that although marriage bt itself has no consequence of having a child, each marriage based on the term implid in act and has the consequence. In other words, it is not necessary to express in the contract, but normally having a child is the term implied in act unless not having a child is mentiond in the contract whether expressed or implied.
    Keywords: having a child_prevention from pregnancy_implied term_condition about description_term implied in act
  • Ata Allah Bigdeli Pages 125-150
    The Principle of Autonomy of volition (Will Authority) in Modern Roman – Germanic legal system Means as a Originality of Human will (The parties of agreement) for the legitimacy of the obligations and contracts. This is only the will of the parties of obligation that justifies and constructs the contract. If there is the Constraint, this Constraint is legal constraint, that Roots in The public and National will. Law is Appearance of will in General Arena and the Obligation is Appearance of will in Private Arena. This Approach Roots in Consideration of Human as a "Subject" that was Began in Descarte's philosophy and Culminates in Subjectivism of Kant. Kant presents the Human as a essence Rational, Free, Volitional and Brave to use his reason autonomous. Legal Liberalism believes that the free human with his free will is the positioner of Rights and he is the constructer of obligations with his will autonomous. This Approach Leads to Anti-Formalism, Originality of volition, Non-interference of Government in Private relations, volition as a main Element in the‌ obligations et. However, in Shiite jurisprudence (Imamai fiqhe) the Contract is an Religious Affair and this is the Religion that justifies the contracts (directly or Through vouchsafe the Validity to Rationally Custom). Validity of the Contracts coms from Allah because he is the genuine proprietor of universe and only he can give the Permission of Possession in Property to Servants. This Approach Leads to Formalism and the Originality of the Religion. The main problem of Iran's legal system is that it Attempts to Combine this different approaches. So there is Two types of Articles in Civil law of Iran. The Hypothesis of this Paper Is that The Principle of Autonomy of volition (Will Authority) has not any Compatibility and salubrity with Shiite jurisprudence and Iran's legal system should select between the Principle of Autonomy of volition and Approach of Shiite jurisprudence and should Avoid to Legislative articles Conflicts.
    Keywords: autonomy of volition, legal liberalism, legal formalism, Article no 10 of C.L.I, Article no 957 of C.L.I
  • Masoud Amani, Mohammad Hosein Hamidzadeh* Pages 151-180
    The history of petroleum industry shows that host countries after the virulent experiences in old concession system and international revolutions in the middle of the twentieth century, were appealed to new investment petroleum system. The new investment system has been known as the framework of production sharing contracts. It is believed that the first reason for the appeal to the contractual pattern is that these contracts respect the countries’ sovereignty principle about natural sources. The second reason is that fiscal components in these contracts are flexible and attractive. However, Iran, despite it’s been quite a long time since the Islamic revolution, is dubious about using the production sharing contracts. It is stated that the reasons for this are that first of all Iran’s sovereignty on natural sources will be ignored; and secondly the legal obligations prohibit that. This article legally analyzed sovereignty and main fiscal elements of contracts and explained the optimal feature of these contracts. Then, we explained the applicability of the contracts in Iran’s fields through researching the status of Iran’s petroleum regulations, and finally presented the essential proposal.
    Keywords: Production sharing contracts, host country, foreign investor, Iran's petroleum regulations