فهرست مطالب

حقوق خصوصی - پیاپی 24 (بهار و تابستان 1393)

مجله حقوق خصوصی
پیاپی 24 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عهدیه سادات افضلی حسینی، محمدرضا امیرمحمدی، ایوب احمدپورگهرت صفحات 1-21
    یکی از اهداف اصلی سیاست های توسعه در جوامع مختلف ایجاد امنیت غذایی است. پژوهش های گسترده در سطح جهان نقش تغذیه در سلامت، افزایش کارایی و توسعه اقتصادی را به ویژه در دو دهه اخیر ثابت کرده است. با توجه به اینکه دسترسی به غذای سالم و کافی از حقوق اولیه انسان است، دولت ها به تامین امنیت غذایی مکلفند. مسئولیت تولیدکنندگان مواد خوراکی به عنوان شاخه ای از مسئولیت مدنی، مراحل متعددی را می گذراند که از مبنای مسئولیت قراردادی شروع، و به مبنای مسئولیت محض منتهی می شود. مشکلات و عوامل متعددی در روند تولید و عرضه مواد خوردنی و آشامیدنی دخالت دارد که سلامتی و تندرستی انسان را تهدید می کند و مسئولیت ایجاد می کند که مسئولیت هر یک تابع قواعد خاص است. به همین جهت، مطالعه شیوه های مبارزه حقوقی و کارایی حربه قانونگذار در این زمینه، از ضرورت های زندگی کنونی است.
    کلیدواژگان: تولیدکننده و عرضه کننده مواد خوراکی، رابطه سببیت، مسئولیت مدنی، نظریه برابری اسباب و شرایط، نظریه نفی سایر اسباب
  • همایون مافی، حسام کدیور صفحات 23-50
    براساس اختیار ظاهری نماینده، چنانچه به رغم نبود نمایندگی، رفتار و گفتار اصیل سبب شود که ثالثی به نحو معقول و البته با حسن نیت به نتیجه برسد که وی به نماینده اعطای اختیار کرده است، اصیل در مقابل ثالث حق استناد به نبود رابطه نمایندگی را نخواهد داشت. این نوع از اختیار در اسناد بین المللی و حقوق کشورهای مختلف به رسمیت شناخته شده است. در این تحقیق بررسی شده است که آیا در حقوق ایران نیز قانون گذاران مدنی و تجارت چنین مفهومی را می پذیرند یا خیر؟ نتیجه این پژوهش نشان می دهد بر خلاف حقوق مدنی، مبنای اصلی اختیار ظاهری نماینده، یعنی نظریه «اعتماد به ظاهر»، از مواد مختلفی در قوانین تجاری ایران استنباط شدنی است و استناد به اختیار ظاهری نماینده، نسبت به قراردادهای این حوزه اعمال شدنی به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اختیارات نماینده، اختیار ظاهری، نظریه اعتماد به ظاهر، نمایندگی، نماینده ظاهری
  • حمید ابهری، محمدحسین تقی پور درزی نقیبی * صفحات 51-79

    با تصویب قانون پیش فروش ساختمان در سال 1389، اجازه پیش فروش ساختمان هایی داده شد که قرار است در آینده ساخته شود. به طرفین این گونه قراردادها، پیش فروشنده و پیش خریدار گفته می شود. در این قانون، برای پیش فروشنده و پیش خریدار، حقوق و تعهداتی پیش بینی شده است. تصویب قانون یادشده را باید منشا تحولاتی در فروش ساختمان دانست. لزوم تنظیم سند رسمی برای پیش فروش ساختمان، درج نکات پیش بینی شده قانون در قرارداد منعقده و ضمانت اجراهای متفاوت از ضمانت اجراهای موجود در قانون مدنی، از جمله این تحولات است. یکی از مهم ترین حقوق پیش فروشنده، حق دریافت عوض یا بها براساس قرارداد است که در این قانون، برای عدم پرداخت اقساط عوض یا بها، ضمانت اجراهای خاصی در نظر گرفته شده است. حق رد (عدم تنفیذ) قرارداد مربوط انتقال قرارداد یا موقعیت قراردادی پیش خریدار نیز از حقوق دیگر پیش فروشنده در این قانون است. در این مقاله، حقوق پیش فروشنده در قانون پیش فروش ساختمان بررسی می شود و با حقوق بایع در قانون مدنی مقایسه شود تا تحولات ایجادشده توسط قانون یادشده، به نحو ملموس تری بیان شود.

    کلیدواژگان: پیش خریدار، پیش فروشنده، حقوق، ساختمان
  • ابراهیم عبدی پور فرد، نصرالله جعفری خسروآبادی صفحات 81-100
    از تاسیس های مهم نظام حقوقی رومی- ژرمنی، که در ترجمه و بومی سازی آن دقت کافی نشده است، سه اصطلاح مرتبط «obligation» «dette» و«droit personnel» است. Dette در نظام یادشده عنصری از عناصر obligation است و droit personnel جنبه مثبت این رابطه حقوقی است. ترجمه نامناسب این اصطلاحات در متون حقوقی ایران و متمایزنکردن آن ها از اصطلاحات رایج در متون فقهی مانند «تعهد و التزام» و «دین و طلب» موجب خلط مفاهیم خاص دو نظام بزرگ حقوقی شده است.
    در عمل، خطا در واژه شناسی و مفهوم شناسی اصطلاحات بنیادین به خلط نظری تاسیس های حقوقی و قواعدی منتج شده است که اهمیت و گستره کاربردی زیادی دارند. اختلاف دیدگاه ها در زمینه تملیکی بودن یا عهدی بودن بیع کلی، مناقشه در تقسیم های حقوق مالی، اختلاط اسباب سقوط تعهدات با اسباب سقوط و انتقال دین، در نهایت، سردرگمی دکترین حقوقی در مبحث های ضمان قهری در فقه اسلامی و مسئولیت مدنی در حقوق موضوعه، مصادیق خطاهای نظری ناشی از خطاهای مفهوم شناسی است که در این پژوهش بررسی می شود.
    کلیدواژگان: تعهد، حق دینی، حق شخصی، دین مال کلی، مالکیت
  • مصطفی السان، جعفر امشاسفند، مجید دادکیا، حمید آجورلو صفحات 109-133
    به کارگیری اسباب بازی، مانند وسایل دیگر ممکن است خساراتی به بار آورد. به دلیل اینکه در بیشتر موارد کودکان در معرض صدمات ناشی از به کارگیری این وسایل قرار دارند، باید از این قشر ضعیف حمایت های ویژه ای به عمل آید. با توجه به اینکه از یک سو، بسیاری از اسباب بازی ها در کشورمان وارداتی اند و از سوی دیگر، اغلب زنجیره ای از اشخاص حقیقی و حقوقی در فرایند تولید، عرضه، خرده فروشی و به کارگیری اسباب بازی نقش دارند، در صورت زیانباربودن اسباب بازی تعیین مسئول یا نحوه توزیع خسارت می تواند با مشکلات عدیده ای روبه رو شود. در این مقاله، با این فرض که در وهله اول، باید ضوابط دقیقی برای ایمنی اسباب بازی ها تدوین و اجرا شود، ضمن مطالعه تطبیقی، درباره مسئولیت مدنی و راهبرد مهم «پیشگیری از خسارت» از طریق تولید اسباب بازی های ایمن و نظارت بر شبکه توزیع اسباب بازی بحث می شود.
    کلیدواژگان: اسباب بازی، پیشگیری از خسارت، تولیدکننده، مسئولیت مدنی، مصرف کننده
  • عبدالرضا علیزاده صفحات 135-170
    کار جامعه شناسی حقوق بررسی اجتماعی- حقوقی پدیدارهای حقوقی است. رویه قضایی در معنای ویژه آن، شامل اندیشه ها، قواعد و روش هایی است که دادرسان به تدریج و در جریان صدور آرای قضایی ایجاد می کنند و کارکردهای گوناگونی برحسب جایگاه خود در هر نظام حقوقی و اجتماعی دارد. در این مقاله، با هدف تحلیل نظری و جامعه شناختی «رویه قضایی»، جایگاه و اهمیت، رویه قضایی در نظام حقوقی و ارتباط آن با منابع دیگر حقوقی را بررسی کرده ایم. به کمک نظریه های جامعه شناسی معرفت، نقش خطیر رویه قضایی را در نظام حقوقی و معرفت های حقوقی نشان داده ایم و به عنوان نتیجه این تحقیق، رویه قضایی را مهم ترین و ضروری ترین عامل کارآمدی و تناسب قواعد حقوقی دانسته ایم.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی حقوق، جامعه شناسی معرفت، خودتکمیل گری، معرفت حقوقی دادرسانه، نظام حقوقی
  • سید علی سید احمدی سجادی، هدی کاشانی زاده صفحات 171-196
    از دیرباز مسئله کمبود نقدینگی در عرصه تجارت از مشکلات بازرگانان بوده است و همواره از نظر امکانات موجود، تلاش هایی در جهت گریز از آن انجام گرفته است. از جمله ابداعات انجام گرفته، توثیق اموال موجود در انبار نزد تامین کننده مالی است. این مقاله با به کارگیری روش کتابخانه ای، تاسیس حقوقی انبار در محل استقرار کالا را به عنوان شیوه تامین نقدینگی و توضیح ضوابط حاکم بر آن معرفی کرده است، با این امید که در جهت تسهیل چرخه مبادلات تجاری و پویایی اقتصاد کشور تلاش شود. نتیجه این مطالعات نشان داد روش یادشده برخلاف مزایا و ظرفیت های آن، به دلیل عدم تمهید زمینه های لازم، در کشور ما مهجور است و جامعه تجاری از ثمرات آن محروم مانده است. بدیهی است جهت نهادینه کردن انبار در محل استقرار کالا به عنوان شیوه تامین نقدینگی، اهتمام و توجه توام دولت و قانونگذار ضروری است.
    کلیدواژگان: انبار در محل استقرار کالا، انبار عمومی، تامین نقدینگی، قبض انبار
  • سید علی محمد یثربی صفحات 197-226
    فقه اسلامی ریشه حقوق و مکتب اقتصادی و محیط پرورش علم اقتصاد اسلامی و رکن رکین نظام اقتصاد اسلامی است. حقوق و اقتصاد دو شعبه از علوم انسانی اند که پیش از قرن 18 مستقل از یکدیگر نبوده اند. با گسترش روش شناسی تجربی و غلبه آن بر اقتصاد، به تدریج اقتصاد به صورت علم مجزا و بدون توجه به حقوق و نهادهای حقوقی مطرح شد. مقاله پیش [j1] رو کوشیده است ضمن اثبات رابطه حقوق و اقتصاد، ترابط آن دو را بر اساس مبانی فقهی توجیه کند و در ادامه به طراحی دروس تلفیقی از حوزه های معرفتی سه گانه بپردازد. انواع رویکرد درون رشته ای موازی، میان رشته ای، چندرشته ای متقاطع و متکثر و فرارشته ای، محاسن و معایب هر یک ملاحظه شده و با رویکردی ترکیبی با لحاظ محاسن گونه های مطرح به تولید رشته علمی فقه و حقوق اقتصادی با به کارگیری اهالی علم و فن در هر سه عرصه پرداخته شده است. امید است، سرمایه های انسانی آن مضاعف شود و توانمندی و کارآمدی این دانش در مقابله با مشکلات حیات اجتماعی ارتقا یابد. این مقاله انعکاسی درخور از این تحرک علمی است.
    کلیدواژگان: حقوق، حقوق اقتصادی، فقه
|
  • Pages 1-21
    One of the main objectives of development policies in different countries is food security. Extensive researches around the world specially during last decades show the role of nutrition in health، food security، increase of efficiency and economic development. Considering that a healthy diet and having access to sufficient and healthy foods are the basic human rights، governments are obliged to provide food security. Responsibility of producers of foods starts from a basic contractual obligation to absolute responsibility. Different problems and difficulties may occur during production of foods which would endanger health of people. In this paper the responsibility of producers and suppliers of foods are discussed by considering different factors cause the problems.
    Keywords: Civil responsiblity, Producers of foods, Suppliers of foods, Absolute responsiblity
  • Homayoun Mafi, Hesam Kadivar Pages 23-50
    According to the “apparent authority” of an agent, where the representation of the principal causes the third party reasonably and in good faith believe that the agent has the authority to act on behalf of the principal, the principal may not challenge the lack of authority of the agent. This kind of authority has been acknowledged in some national laws and international documents. What we are researching for in this paper is whether the Iranian civil and commercial codes have recognized this kind of apparent authority? Our research shows that unlike in the Civil Code, in Commercial Code of Iran "appearance of right" has been accepted in various provisions on which theory of apparent authority is based. Thus, it could be said that the apparent authority has a legal basis in the Iranian legal system.
    Keywords: Agency, Apparent agent, Apparent authority, Authority of agent, Appearance of right
  • Hamid Abhary, Mohammad Hosein Taghipoor Pages 51-79

    By approval of Building Advance-Sale Act in 2010, it is permitted to sell in advance the buildings to be built in future. In this Act, certain rights and obligations are provided for the advance-sellers and advance-buyers. The approval of the said Act is a development in the law of sale of buildings. Amongst them are the requirement for official registration of any building advance-sale, statute implied terms and special sanctions provided for breach of any advance-sale contracts. One of the most important rights for the advance-seller is the right to receive the price according to the contract in case of non-payment of installments. The right of rejection of the subsequent contract relating to the transfer of sale contract is another advance-sellers’ right in this Act. In this article we will examine the advance-sellers rights in the Building Advance-sale Act and comprise such rights with the sellers’ rights in the Iranian Civil Code.

    Keywords: Advance, buyer, seller, Building Advance, Sale Act, Civil Law
  • Ebrahim Abdipour Fard, Nasrollah Jafari Pages 81-100
    “Obligation”, “dette” and “droit personnel” are three important and correlative legal terms in civil law that have been introduce into Persian legal literature with improper translation. The failure to distinguish them from common terms in Islamic jurisprudence like “dein” and “eltezam” have caused conceptual confusion between special terms of two great legal systems: Civil Law and Islamic Law. In practice, the misconception in terminology of fundamental terms led to theoretical confusion about legal institutes and principles that are important and have vast scope of application. Diversity of opinions about effects of sale of future or unascertained goods, dispute in basic division of property law, different views about causes of discharge of obligation and “dein” and possibility and modes of assignment of them, confusion of legal doctrine on civil liability, are the theoretical misconceptions arising from confusion in terminology that discussed in this article.
    Keywords: Debt, Future or Unascertained Goods, Obligation, Personal right, Property
  • Mostafa Elsan, Jafar Amshasfand, Majid Dadkia, Hamid Ajorlo Pages 109-133
    Using toys may be dangerous like other things. In many cases, children are exposed to injuries from the toys which need special protection. Since many parts of toys are importing from other countries and many companies and persons are involved in the circle of its production, supply and retailing, determination of the liable person or allocating the liabilities among different persons in such chain is not straightforward and need further research. In this paper we are discussing the tort and the appropriate legal strategy for prevention of damages through ascertaining production of safe toys and supervising the their marketing network.
    Keywords: civil liability, Consumer, Damage prevention, Producer, tort, Toys.
  • Abdorreza Alizadeh Pages 135-170
    The sociology of law deals with the socio-legal study on legal phenomena. Jurisprudence, in its specified meaning, includes thoughts, rules and methods and judicial procedures that have been gradually created by judicial interpretations and decisions of judges. In this article, we seek to analyze "jurisprudence" theoretically and sociologically. We examined the status and importance of jurisprudence and its relationship with other legal sources in the framework of legal system. Appealing to theories in the sociology of knowledge, we finally imagined a significant and specified role for jurisprudence in legal system and in relation to other legal sources.
    Keywords: Autopoietic system, Juridical legal knowledge, Legal system, Sociology of knowledge, Sociology of law
  • Seyyed Ali Seyyed Ahmadi Sajjadi, Hoda Kashanizadeh Pages 171-196
    From long time ago the shortage of finance in business practices was one of the striking problems for traders and thus there have always been endeavors to find a solution to it. One of the ways put forward was using the stocks stored in warehouses as security for loans. Taking advantage of a descriptive method, this paper describes field-warehousing as a means of raising cash funds and the regulations concerned with the aim of enhancing business deals and promoting the country’s economy. The result from this study was that despite its capacities and benefits as a method of raising cash funds, field-warehousing is ignored in our legal system because of lacking the basic requirements and this matter has deprived our trading society from its advantages. Obviously in order to pave the way for field-warehousing arrangements for raising cash funds, the government and the parliament should both have strong determination and efforts.
    Keywords: Warehousing, Field, warehouse, Raising funds, Finance
  • Seyyed Ali Mohammad Yasrebi Pages 197-226
    Islamic jurisprudence is the root of the Islamic laws including economic law and it is the very pillar of Islamic economic system. The law and economics are two branches of human sciences that were not separate before the 18th century. By development of scientific methodology and its prevailing over economics, gradually economics became a distinguished science without being concerned about the law and its institutions. This report attempts to prove that there is a relationship between law and economics according to the principals of Islamic jurisprudence and also propose some courses dealing with Islamic Jurisprudence, law and economics. In this report different kinds of parallel interdisciplinary and multidisciplinary approaches are studied and their advantages and disadvantages will be reviewed and discussed.
    Keywords: Economic law, Islamic Jurisprudence, law, Economics