فهرست مطالب

حقوق خصوصی - پیاپی 31 (پاییز و زمستان 1396)

مجله حقوق خصوصی
پیاپی 31 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی انصاری، حسن بادینی، احد شاهی دامن جانی * صفحات 179-198
    براساس قابلیت جمع ضمانت اجراهای قراردادی، چنان چه این گونه ضمانت اجراها به طور تجمیعی با یکدیگر بتوانند خسارات وارده به متعهدله را جبران کنند، مقررات قانونی باید اجازه اجرای هم زمان آن ها را به او دهند؛ البته، مطابق الزام به انجام عین تعهد، متعهد ملزم به اجرای تعهد است و جمع اولیه بین فسخ قراردادها و پرداخت خسارات ممکن نیست؛ بنابراین، بین نهادهای تقدم انجام عین تعهد و قابلیت جمع ابتدایی ضمانت اجراها (فسخ قرارداد و پرداخت خسارات) رابطه معناداری وجود دارد که با اعمال هریک از آن ها نوبت به اجرای دیگری نمی رسد؛ در حالی که هریک از نهادهای حقوقی یادشده، کارآیی ویژه ای دارند و از نگاه تحلیل اقتصادی حقوق، قانون گذاران باید بین آن ها سازگاری به وجود آورند. بدین ترتیب، در مقاله کنونی، با بهره گیری از مولفه های تحلیل اقتصادی حقوق مانند کارآیی، هزینه فایده، رفاه و نظریه بازی ها، به تحلیل آثار ارتباط تقدم انجام عین تعهد بر فسخ قرارداد با قابلیت جمع ضمانت اجراهای قراردادی پرداخته می شود. در پایان نیز راهکار ارتباط سازنده بین نهادهای حقوقی مورد مطالعه از منظر اقتصادی به قانون گذار پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: انجام عین تعهد، جمع ضمانت اجراها، کارآیی
  • مصطفی بختیاروند *، نفیسه مستقل صفحات 199-216
    با اختراع دوربین عکاسی این پرسش مطرح شد و همچنان مطرح است که «آیا عکس می تواند به عنوان یک اثر هنری حمایت شود؟» از طرفی، دوربین ابزاری مکانیکی است که تاثیر آن در خلق عکس انکارکردنی نیست و همین واقعیت تفاوت اساسی عکس با آثار هنری از قبیل نقاشی است؛ لذا برخی معتقدند عکس تنها واقعیت موجود را نقل می کند و فاقد اصالت لازم برای حمایت پذیری به عنوان اثر هنری است. از طرف دیگر، نمی توان نقش عکاس را به عنوان کسی که از دوربین برای خلق عکس بهره می برد و از بین گزینه های مختلف دست به انتخاب زده و یکی را برمی گزیند نادیده گرفت. در نتیجه عده ای عکس را حاصل خلاقیت عکاس و واجد اصالت و لذا اثری هنری دانسته اند که باید حمایت شود. نظر اخیر در حقوق بیشتر کشورها و اسناد مهم بین المللی مانند کنوانسیون برن پذیرفته شده است. در این مقاله، با روش توصیفی-تحلیلی، نحوه حمایت و احراز اصالت عکس و موضوعات مرتبط با آن در حقوق داخلی کشورها و اسناد بین المللی بررسی شده است.
    کلیدواژگان: اثر هنری، اصالت، حقوق مالکیت ادبی و هنری، عکس
  • سید محمد مهدی قبولی درافشان *، سعید محسنی صفحات 217-239
    با توجه به انعکاس شخصیت هنرمندان مجری در اجراهای ایشان، این سوال مطرح است که «آیا ایشان از حقوق معنوی برخوردارند؟». قانون مالکیت فکری فرانسه، با الهام از قواعد حقوق ادبی و هنری، حق ولایت و حق حرمت را برای هنرمند مجری پذیرفته است. رویه قضایی و دکترین حقوقی این کشور، برای تکمیل حمایت، از راه های دیگری نیز مدد جسته اند. با توجه به عدم تصریح متون قانونی ایران، درباره هنرمندان مجری و حمایت از منافع معنوی ایشان، لاجرم حمایت از این منافع از سایر راه ها شایسته و بایسته است. در این راستا استفاده از ابزار حقوق قراردادها، حقوق عام مربوط به شخصیت و نیز قواعد مسئولیت مدنی تاحدودی راه گشاست؛ البته تامین مناسب حقوق معنوی ایشان نیازمند قانون گذاری ویژه و پیش بینی صریح حق ولایت و حق حرمت و تعیین قلمرو آن هاست. از این رو پیشنهادهای تقنینی در لایحه حمایت از مالکیت فکری در این زمینه با اصلاحاتی قابل تایید است.
    کلیدواژگان: حقوق معنوی، حقوق قراردادها، حقوق شخصیت، مالکیت فکری، هنرمندان مجری
  • عبدالله رجبی * صفحات 241-265
    همه محصولات فکری ناشی از خلاقیت شخص انسانی نیست؛ برخی از آن ها حاصل موجوداتی است که انسان نیستند؛ همانند روباتی که اثر ادبی هنری، مثل داستان نو و خلاقانه، می نگارد. راجع به نفس و امکان حمایت از این محصولات فکری، به ویژه در حقوق غرب، اختلاف بسیاری وجود دارد؛ همچنین، از نظر حقوقی، معلوم نیست که آیا بایستی انسان را مالک آن دانست یا خیر و، در صورت مالک دانستن انسان، کدام شخص دارای امتیازات مالکیت تلقی می شود. بر اساس منطق حقوق مالکیت فکری، مصالح اقتصادی و اجتماعی پشت آن و بر پایه آموزه های حقوق طبیعی، بایستی از این محصولات حمایت کرد و کسی را که در ایجاد آن سرمایه گذاری کرده است، صاحب حق مالکیت فکری تلقی کرد. در نوشته های حقوقی ایران، لایحه حمایت از مالکیت فکری تعیین پدیدآورنده آثار خودکار را به عرف وانهاده است؛ با این حال، در کنار ابهاماتی که در اعمال حکم مورد نظر لایحه وجود دارد، مقررات گوناگون موجود در حقوق ایران، چه در زمینه های کلی حقوق مدنی و چه در گرایش حقوق مالکیت فکری و به ویژه مقررات مربوط به حمایت از نرم افزارها، واجد احکامی پیرامون حمایت از سرمایه گذار است؛ بنابراین بایستی، در تصویب قانون، موضوع توجه قانون گذار قرار گیرد و ابهامات لایحه رفع گردد.
    کلیدواژگان: استخدام، برنامه های مبتنی بر رایانه، برنامه واسط، سرمایه گذاری، سفارش
  • ناصر بهمنی *، ابوالحسن شاکری صفحات 267-281
    خانواده در جوامع گوناگون کانون مهمی برای حمایت از انسان ها و حفظ انسجام و تعالی جامعه است و نقش برجسته ای در ساختار فرهنگی، اقتصادی و سیاسی هر اجتماع دارد. در این میان، قوانین تاجیکستان در راستای حمایت و تقویت بنیان خانواده و جلوگیری از تزلزل آن، نفقه را به عنوان یکی از مهم ترین اصل حقوق خانواده از جهات متعدد مورد توجه قرار داده است. به گونه ای که نفقه را بر دوش پرداخت کننده ای گذاشته است که برای تامین نیازهای اولیه زندگی توانایی دارد. پس او می بایست هزینه های مالی این نهاد کوچک اما بس مهم را تامین کند. در همین زمینه، قوانین تاجیکستان تا جایی پیش رفته که برای ایجاد موانع در مسیر فروپاشی نظام خانواده، زوجه متمکن را نیز در شمول گیرندگان نفقه قرار می دهد. از این رو، دریافت نفقه حقی قانونی برای زوجه تلقی شده و، حتی در صورت ورشکستگی زوج، قانون تاجیکستان آن را مقدم بر سایر غرامت ها دانسته است. بنابراین، پژوهش حاضر بر آن است تا با توجه به نفقه دهی و قوانین مدنی تاجیکستان، معنای نفقه و تعهدات آن نسبت به زوجین در تاجیکستان را بررسی کند.
    کلیدواژگان: تعهدات نفقه، حقوق تاجیکستان، خانواده، قرارداد اجتماعی، نفقه
  • نیما سکوتی *، جواد حسین زاده صفحات 283-307
    قانونگذار رسیدگی به اختلافات ناشی از قرارداد پیش فروش ساختمان را در صلاحیت هیئت سه نفره داوران منتخب طرفین دانسته است. نحوه تعیین داوران، تعداد آنان، ویژگی نهاد داوری در این قانون و صلاحیت داوران از جمله موضوعاتی است که لازم است مورد بررسی و پژوهش قرار گیرد. این جستار ضمن بررسی موارد پیش گفته به این نتیجه رسیده است که داوری در این قانون از نوع اجباری است. داوران به طور معمول باید توسط طرفین انتخاب شوند و آنان باید بر اساس قرارداد و قانون (نه کدخدامنشی) به رسیدگی و صدور رای اقدام نمایند. همچنین شرط داوری در این قانون دارای استقلال بوده و داوران صلاحیت دارند علاوه بر تعیین ماهیت قرارداد، چگونگی و کیفیت اجرای قرارداد و حدود تعهدات طرفین، در خصوص اعتبار و وضعیت حقوقی قرارداد نیز اظهار نظر کنند.
    کلیدواژگان: پیش فروش ساختمان، داور، شرط داوری، صلاحیت داوری، هیئت داوری
  • ابوالقاسم ریشهری *، محمدرضا پیرهادی صفحات 309-324
    دعاوی طاری از جمله طواری مربوط به ماهیت دعوی و مشتمل بر چهار نوع دعوا است. قانونگذار این دعاوی را تحت عناوین: دعوی متقابل، دعوی ورود ثالث، دعوی جلب ثالث و دعوای اضافی در قانون آیین دادرسی مدنی به صورت نامنظم احصاء کرده است؛ با این توضیح که دعوای اضافی را خارج از ترتیب مقرر و در ماده 98 و در فصل چهارم تحت عنوان جلسه دادرسی، بدون عنوان نام آورده است؛ در حالی که دعاوی دیگر به ترتیب در مبحث اول فصل ششم تحت عنوان امور اتفاقی با ذکر نام آمده است. ادعای جعل ممکن است به صورت تبعی یا جعل طاری مطرح گردد و جعل طاری نیز می تواند در قالب دعوای تقابل یا ورود ثالث یا جلب ثالث یا دعوای اضافی اقامه شود. دعاوی جعل طاری به تفکیک از زوایای مختلف قابل بررسی است تا جایگاه جعل طاری در سیستم دادرسی مدنی مشخص گردد.
    کلیدواژگان: جعل طاری، دعوی جعل طاری متقابل، دعوای جلب ثالث، دعوای ورود ثالث، دعوای اضافی
  • مهدی حدادی *، علی احدی کرنق صفحات 325-346
    قانون صلاحیت دادگستری ایران برای رسیدگی به دعاوی مدنی علیه دولت های خارجی در تاریخ 17/12/1390 و در واکنش به نقض مصونیت دولت ایران در دادگاه های کشورهای دیگر به تصویب رسید. به عقیده نگارندگان، ماهیت «عمل متقابل» مذکور در این قانون اقدامات متقابل در حقوق بین الملل است. از جمله آثار شناسایی حق اتخاذ اقدامات متقابل، که واکنشی بین المللی است، ایجاب می کند دادگاه های داخلی شروط حاکم بر اتخاذ این اقدامات را رعایت نمایند. در این مقاله، ضمن بررسی شرایط اقدامات متقابل طبق موازین حقوق بین الملل، ابعاد آن در قانون مذکور بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: اقدام متقابل، عمل متقابل، قانون صلاحیت دادگستری
  • محمدحسن اماموردی * صفحات 347-366
    قانون مدنی به روشنی ماهیت حق بر حریم را بیان نکرده و آن را در حکم ملک صاحب حریم دانسته است. پاره ای از حقوقدانان، همسان آنچه در برخی دیگر از مقررات آمده، حق یادشده را حق ارتفاق تفسیر کرده اند. در مقابل، برخی حق بر حریم را حق مستقلی در کنار سایر حقوق عینی شناسایی نموده اند. در فقه، در نوعی از حریم مشهور باور به مالکیت صاحب حریم داشته و در نوعی دیگر حق اولویت را ابراز کرده اند. برخی نیز حق بر حریم را به صورت مطلق حق اولویت دانسته اند. با این همه، جمع دیدگاه های فقهی و حقوقی و استقراء در مصادیق حریم در قوانین نشان می دهد که حق بر حریم دو گونه است: حق مالکیت بر حریم (حریم ملکی)، حق ارتفاق بر حریم (حریم ارتفاقی). در حریم ملکی، صاحب حریم مالک حریم است که تنها در اراضی موات ایجاد می شود. اما دولت می تواند اراضی ملکی را برای تامین حریم اموال عمومی تملک معوض نماید. در حریم ارتفاقی، صاحب حریم حق ارتفاق مثبت یا منفی بر حریم دارد که به عنوان قاعده در اراضی موات محقق می شود. مگر اینکه قانون، حریم ارتفاقی منفی را بر اراضی ملکی نیز تحمیل نماید.
    کلیدواژگان: ارتفاق مثبت، ارتفاق منفی، حریم، مالکیت، موات
|
  • Ali Ansari, Hasan Badini, Ahad Shahi Damanjani * Pages 179-198
    Under cumulativeness of contractual remedies, if such remedies integrate with each other to compensate for the damages caused to the obligee, should allow legal provisions them to simultaneously execute his. Of course, according to specific performance obligor bound enforcement to obligation and primacy termination of contracts and payment of damages should be accepted on an exceptional rule and Primary cumulate may not among these remedies. So, is a direct relationship between these institutions by applying each of them does not implementation another; whereas mentioned legal institutions are Special efficiency and the economic outlook, lawmakers should provide for compatibility between them. Thus, in this article the interaction of economic analysis of interaction precedence of enforcement to specific performance over termination of contract with cumulativeness of contractual remedies and the solution compatibility of consequences of them will be discussed. Including the results of the present paper, provide appropriate proposals for modified Articles of Civil Law in the field of precedence of enforcement to specific performance over termination of contract with cumulativeness of contractual remedies by using ideas of authors of economic analysis of law.
    Keywords: Economic Analysis, Specific Performance, Cumulativeness of Remedies, efficiency
  • Mostafa Bakhtiarvand *, Nafise Mostaghel Pages 199-216
    With the invention of camera a question arose and is still in place whether photography can be protected as an artistic work? On one hand, camera is a mechanical tool with an undeniable role in the creation of photography and this fact is the main difference between it and other artistic works such as painting. Therefore, some believe that photo quotes only the reality and is void of the originality necessary for being protected as an artistic work. On the other hand, the role of photographer as the one who uses camera to create the photo and makes choices among the available options and selects one may not be ignored. Hence, some consider photo as the result of photographer’s creativity which is original and is an artistic work that must be protected. The latter opinion has been accepted in the law of most countries and important international documents including Berne Convention. In this article, through a descriptive-analytic method, the way to protect photo and determine its originality and related topics have been studied in the national laws and international documents.
    Keywords: Artistic work, originality, literary, artistic law, photo
  • Seyed Mohammad Mahdi Ghaboli Dorafshan *, Saeid Mohseni Pages 217-239
    The characteristic of performers reflects in their performances so this question will be arisen that whether performers have copyright in their performances. The Intellectual Property Code of France prescribed the rights of attribution and integrity for them. However, they use other approaches for completing the protection in the practice and doctrine. In respect with Iranian regulations there is no express code or article in the case of performers and the ways of protection of their rights, it is necessary to utilize other proper solutions for protection of their moral rights. For this purpose, it is possible to consider the contract law, general rules related to person characteristic and civil liability law as a solution. Aside it is required to have especial rules for moral rights and determining the rights of attribution and integrity for performers. So the rules which are proposed in the Intellectual Property Bill can be acceptable by some alternations.
    Keywords: Moral Rights, Performers, Intellectual Property, Contract Law, Characteristic
  • Abdollah Rajabi * Pages 241-265
    There is some intellectually created works that havent been directly rooted from human intellectual endeavor; nowadays, for example, some robots can tell new and creative stories or there is a few computers construct big databases for human use. These works increasingly go into the all areas of human society and because of their utility and benefit for the human being there is much justification to protect them legally. But legal systems that act cautiously in all subjects and areas of science and technology are less involved themselves in these intellectual creations and among themselves dont have any agreement on their legal effects. We have surveyed on the matter in Iranian Law of Intellectual property system; but since legislation draft, with inappropriate approach to the matter can have effects in future legislation, beside of legally protection of investors in Auto-generated works in the present time, we propose our reforms with some clarity for the legislation, because of some expedient reasons and justifications.
    Keywords: Auto, generated Works, Author, Computerbased works, Investor, hire doctrine
  • Naser Bahmani *, Abolhasan Shakeri Pages 267-281
    Alimony As the main support base of the family and as a right that, unlike other rights of his wife during the marriage also has multiple ways lawyers have been considered.Issues of alimony, the equal distribution of rights and resolving social tensions and support the needy and disabled members of the family plays, which is a constituent element in their communities. Thus, in Tajik law, the law of alimony upon payer has the ability to provide the basic necessities for life. he must provide a financial costs of this small institution but very important, though the wife was affluent and no need to pay alimony by the Husband. The wife was considered a constitutional right to receive alimony, and even in case of bankruptcy pair Tajik law it is considered ahead of other compensation.. Accordingly, this study is due to examine the Alimony and civil laws of Tajikistan, meaning alimony and its commitment to couples in Tajikistan.
    Keywords: Alimony, Tajikistan Law, Social contract, Family
  • Nima Sokouti *, Javad Hoseinzadeh Pages 283-307
    The legislator puts the inquiry to the differences resulted from preselling rule of building, the right of three judge delegation selected by two sides. The way of determining the judges, the number, the feature of judge organization in this rule and the qualification of the judges are of the subjects which are needed to be studied. By studying the previous matters, the results of this research indicated that the judgement in this rule is of compulsive one. The judges must be selected by the two sides. They must judge and issue the judgement based on agreement and rule (not fairness). The judgement condition in this rule has independence and the judges have qualification to express their opinions about validity and law status of the agreement inadition to determining the nature of agreement, howness and quality of doing agreement and the rate of obligations of the two sides.
    Keywords: Key words: Preselling of buildings, judge, judgment delegation, judgemeat condition, judgement qualification
  • Abolghasem Rishehrizadeh *, Mohamadreza Pirhadi Pages 309-324
    Tari lawsuit is one of the long lines of the nature of the lawsuit and consists of four types of lawsuits. The legislator has filed these claims under titles: counter-claim, third-party litigation, third-party litigation, and extra litigation in the Code of Civil Procedure law irregularly. With the explanation that the extra litigation is out of order and in Article 98 and in chapter 4, under the title of the hearing, has been named without title; while other claims are referred to in the first chapter of chapter 6 as "accidental cases" Is. Allegations of forgery may be filed subjugate or forged, and counterfeiting may also be filed in the form of a dispute or third-party filing or third-party filing or extra litigation. Forgery lawsuits are examined in different ways from different angles to determine the place of forgery in the civil justice system.
    Keywords: Tari forgery, counterfeiting lawsuit Tari Cross, fights attract third, party claims entry, additional action
  • Mahdi Haddadi *, Ali Ahadi Karnagh Pages 325-346
    The Act of the Jurisdiction of the Iranian Judiciary on Civil Claims against Foreign States was approved on March 8 2014. In the opinion of the authors the nature of "reciprocity" mentioned in the Act, refers to countermeasure in international law. The recognition of right to take countermeasure which is an international reaction, require that the provisions governing countermeasures to be observed. In this article we review the countermeasure conditions in accordance with international law and its dimensions in the Act will be discussed.
    Keywords: Reciprocity, The act of jurisdiction, Countermeasures
  • Mohammad Hasan Emamverdy * Pages 347-366
    In civil law, the right to border is considered like the ownership. Some provisions described it of the easement. Some lawyers have identified it as the negative easement and others the independent right. In jurisprudence, most scholars, in a kind of border, believe to the ownership and in another, have identified it the priority right. The examples of border in regulations show that the right to border is two sorts: right of ownership to border and easement to border. The first type is predicted in the wastelands. Unless the government to purchase land. In the second, positive or negative easement exists on wastelands. But the negative easement may be imposed on lands by law.
    Keywords: Border, Easement positive, Negative easement, Ownership, wastelands