فهرست مطالب

حقوق خصوصی - پیاپی 32 (بهار و تابستان 1397)

مجله حقوق خصوصی
پیاپی 32 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • منصور امینی، محمدحسن خدادادی * صفحات 1-19
    علامت تاییدی در معنای دقیق خود در قوانین ما تاکنون وجود نداشته است. اما به‏تازگی در لایحه حمایت از مالکیت صنعتی آمده و کارکرد آن تایید ویژگی خاصی در کالا یا خدمت است. این ویژگی می‏تواند کیفیت، مواد به کاررفته، مبدا جغرافیایی یا خصوصیات دیگر باشد. علامت تاییدی انواع گوناگون دارد. این علامت می‏تواند اجباری یا تشویقی، ملی یا منطقه‏ای یا بین‏المللی و در ارتباط با کالا یا خدمت خاصی باشد. این علامت در نظام حقوق علایم تجاری نسبت به علامت جمعی، نشان جغرافیایی، و علامت تجاری عادی مفهومی متمایز دارد. از مهم ترین تفاوت‏های علامت تاییدی با سایر علایم و مفاهیم مشابه می‏توان به سه مورد اشاره کرد: نخست کارکرد خاص علامت تاییدی یعنی تایید وجود یک ویژگی خاص در کالا یا خدمت، دوم وجود اصل ممنوعیت مالک در استفاده از علامت خود، و سوم اصل آزادی استفاده از علامت تاییدی برای همه دارندگان شرایط لازم.
    کلیدواژگان: علامت تاییدی، علامت تجاری، علامت جمعی، نشان جغرافیایی
  • علیرضا باریکلو * صفحات 21-44
    مبنای مسئولیت مبتنی بر تولید یکی از موضوعات مهمی است که در پرتو سیاست اقتصادی و بازاری و رویکرد به عدالت سیستم حقوقی از یک سو و ایجاد توازن بین حقوق مصرف کننده در دسترسی به کالای سالم و منافع تولیدکننده یا اهداف مسئولیت از سوی دیگر باید تعیین شود. به رغم لزوم توجه به این عوامل، جهت تعیین نظریه مبنایی مناسب، در آغاز، مانند مسئولیت مدنی عام، برای توجیه مسئولیت مبتنی بر تولید به تقصیر استناد شد. اما، به علت ابهام در مفهوم تقصیر و نیز ویژگی رفتاری بودن آن و عدم امکان اثبات آن از سوی مصرف کننده، به نظریه عیب محصول یا تسامحا مسئولیت محض استناد شد. این یک تحول از توجه به رفتار به نتیجه بود. اما، این نظریه نیز نتوانست همه وظایف تولیدکننده را توجیه کند. ازین رو، نظریه امنیت و ثبات بازاری برای جلب اعتماد مشتری و حمایت از منافع اقتصاد ملی نظریه ای مناسب است که می تواند به منزله مبنای مسئولیت مبتنی بر تولید همه وظایف تولیدکننده را پوشش دهد.
    کلیدواژگان: امنیت بازاری، تقصیر، محصول معیوب، وظایف تولیدکننده
  • فرشته گرویی* ، مرتضی شهبازی نیا صفحات 45-66
    قاعده تقلب نقشی حیاتی در اعتبار اسنادی دارد. این قاعده استثنایی بر اصل استقلال شمرده می شود. در اغلب موارد، تقلب در اسناد و از طرف ذی نفع صورت می گیرد که استثنای تقلب به درستی اعمال می شود. اما، با توجه به اینکه اعتبار اسنادی از ترکیب چندین عمل حقوقی شکل می گیرد، ممکن است تقلب در معامله پایه نیز واقع شود. به رغم اینکه اکثر نظام های حقوقی استثنای تقلب را پذیرفته اند، رویه های قضایی درخصوص محدودیت ها و موارد اعمال استثنای تقلب متفاوت عمل می کنند. به طورکلی، دو رویکرد در زمینه تسری یا عدم تسری استثنای تقلب در معامله پایه وجود دارد: رویکرد موسع، که بر اساس آن باید دایره اعمال قاعده تقلب را به بروز رفتار متقلبانه در معامله پایه تسری داد، و رویکرد مضیق، که در پی حاکمیت مطلق اصل استقلال و محدودکردن تقلب به جعل و تزویر در اسناد است. بررسی پرونده های حقوقی سوء استفاده کلان بانکی بیانگر این است که اکثر قضات از رویکرد مضیق پیروی کرده اند.
    کلیدواژگان: اصل استقلال، استثنای تقلب، اعتبار اسنادی، معامله پایه
  • ابراهیم عبدی پور فرد *، سید جعفر موسوی صفحات 67-86
    پذیرش کنوانسیون تنوع زیستی برخی تعهدات را برای کشورهای عضو، ازجمله ایران، در قراردادهای دسترسی و تقسیم منافع ناشی از منابع ژنتیک در قلمرو آن کشورها ایجاد می کند. نتایج این پژوهش نشان می دهد قراردادهای انتقال فناوری زیستی، برخلاف سایر حوزه های مالکیت فکری، وضعیتی ویژه دارند و تابع الزامات کنوانسیون تنوع زیستی، به ویژه الزامات ناشی از ماده 16 کنوانسیون مذکور، مانند رضایت آگاهانه کشور تامین کننده منابع ژنتیک، و شروط مورد توافق طرفین هستند. در این مقاله، با توجه به عضویت دولت ایران در کنوانسیون تنوع زیستی، الزامات یادشده، ضوابط و معیارهای رعایت این الزامات در قراردادهای انتقال فناوری زیستی، و همچنین آثار حقوقی آن ها بر قراردادهای مزبور بررسی و مشخص می شود که این دسته از قراردادها، به جهت حاکمیت الزامات کنوانسیون تنوع زیستی، ماهیتی خاص و آثار و احکامی متفاوت با نظام حقوق سنتی قراردادها دارند.
    کلیدواژگان: انتقال فناوری زیستی، دسترسی، قرارداد، کنوانسیون تنوع زیستی، منابع ژنتیک
  • سیدعلی سیداحمدی سجادی* ، ایمان دهقانی دهج صفحات 87-106
    در اثر عقد ضمان، تعهد از ذمه مضمون عنه به ذمه ضامن منتقل می شود. در حقوق ایران، نقل ذمه مقتضای ذات ضمان نیست؛ بلکه لازمه اطلاق ضمان است. در فقه، اکثر قریب به اتفاق کسانی که در این خصوص ابراز نظر کرد هاند ضمان را به مثابه ایفای تعهد از سوی مضمون عنه دانسته اند. درنتیجه، با انعقاد عقد ضمان، تضمینات تعهد اصلی را منفک فرض کرده اند. حال آنکه در حقوق مدنی اکثر قریب به اتفاق حقوق دانان تضمینات را به تعهد اصلی متعلق می دانند و چون در ضمان تعهد اصلی از بین نمی رود تضمینات را منفک تلقی نمی کنند؛ مگر اینکه در این خصوص شرطی شده باشد. در ضم ذمه به ذمه، چون با انعقاد ضمان دین منتقل نمی شود، این بحث موضوعیت ندارد. در حقوق ایران، با عنایت به اثر ضمان، که موجب انتقال دین است نه اسقاط آن، عقد ضمان در حالت اطلاق موجب زوال وثیقه های تعهد اصلی نخواهد شد؛ مگر اینکه انفکاک وثایق شرط شده باشد. از منظر حقوق فرانسه، حقوق دانان این کشور، ضمن تاکید بر زوال تضمینات در تبدیل تعهد، در اعمال حقوقی که موجب انتقال طلب یا دین می شود تضمینات تعهد را به قوت خود باقی می دانند.
    کلیدواژگان: انتقال دین، تضمینات تعهد اصلی، ضمان، فک تضمینات
  • سعید محسنی *، سید محمد مهدی قبولی درافشان صفحات 107-128
    اجراکنندگان اثر جزء اشخاص مرتبط با آثار ادبی و هنری هستند. حقوق موضوعه ایران به این دسته اشخاص تصریح نکرده و حقوق مشخصی برای ایشان پیش بینی نکرده است؛ درحالی که حقوق مالی و معنوی اشخاص یادشده در حقوق فرانسه پذیرفته شده و در عرصه بین المللی نیز اسنادی برای حمایت از ایشان تدوین شده است. در این پژوهش، ضمن تبیین گستره حقوق مالی هنرمندان مجری در حقوق فرانسه و اسناد بین المللی، امکان اسقاط این حقوق و ضوابط حاکم بر انتقال آن بررسی و مقررات مرتبط با این موضوع در لایحه حمایت از مالکیت فکری مصوب 2/7/1393 نقد می شود. این پژوهش نشان می دهد حقوق فرانسه و اسناد بین المللی از حقوق مالی اشخاص مزبور در سطحی گسترده حمایت می کنند. لایحه حمایت از مالکیت فکری نیز دربردارنده مقرراتی نسبتا مناسب است. اما، برخی اصلاحات شکلی و در مواردی اصلاحات ماهوی برای حمایت بیشتر از هنرمندان مجری لازم است.
    کلیدواژگان: حقوق مالی، حقوق مجاور، مالکیت فکری، هنرمندان مجری
  • میلاد ملایی خاص *، محمدرضا امیرمحمدی صفحات 129-148
    طبق ماده 114 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت 1347 درخصوص شرکت های سهامی عام مادام که مدیری مفاصاحساب دوره تصدی خود را دریافت نکرده است سهام او در صندوق شرکت به عنوان وثیقه نگه داشته می شود. پرسشی که مطرح می شود این است که ماهیت توثیق این سهام چیست؟ و آیا واژه «مدیران» مدیرعامل را هم دربرمی گیرد یا خیر؟ اگر پاسخ مثبت باشد، در مواردی که مدیرعامل از غیر سهام داران انتخاب می شود، توثیق موضوع ماده 114 چگونه اجرا می شود؟ برای پاسخ به این پرسش ها، انواع وثیقه و ماهیت سهام و مدیران و دیدگاه های حقوق دانان در این زمینه بررسی شد و درنهایت این نتیجه به دست آمد که توثیق سهام یک نهاد حقوقی مستقل از عقد رهن است و منظور قانون گذار از واژه «مدیران» فقط اعضای هیئت مدیره است و مدیرعامل را دربرنمی گیرد.
    کلیدواژگان: رهن، سهام، شرکت سهامی، مدیران شرکت، وثیقه
  • عباس میرشکاری * صفحات 149-174
    حق تصویر به این معناست که شخص می تواند درباره تصویربرداری از خویش، چگونگی تصویربرداری، انتشار، و درنهایت استفاده از تصویر خود تصمیم بگیرد. این حق ماهیتی دوگانه دارد؛ هم غیرمالی است، چون به شخصیت انسان مربوط است، هم مالی است، چون در بازار ارزش مالی دارد. حق تصویر قابل انتقال است؛ با این حال، شخص نمی تواند به طورکلی حق خویش بر تصویرش را به دیگری منتقل و از خود سلب کند. به علاوه، اگرچه جنبه معنوی حق تصویر با فوت شخص از بین می رود، جنبه مالی این حق به وراث منتقل خواهد شد. درباره مبنای حق مورد بحث، اختلاف نظر وجود دارد. برخی آن را از مصادیق حریم خصوصی می پندارند و برخی دیگر آن را، در کنار حریم خصوصی، از مصادیق حقوق شخصیت می دانند. به نظر می رسد با مبنای اخیر کامل تر می توان از حق شخص بر تصویرش حمایت کرد.
    کلیدواژگان: تصویر، حریم خصوصی، حقوق شخصیت، قرارداد، مرگ
  • اسماعیل نعمت اللهی * صفحات 175-196
    عقد اجاره در دیدگاه مشهور فقهی عقدی تملیکی محسوب می شود و یکی از آثار بارز این دیدگاه را می توان در پیامدهای نقض اجاره از سوی اجیر خاص ملاحظه کرد. نقض قرارداد اجاره از سوی اجیر خاص ممکن است به صورت های متعدد واقع شود؛ مانند کارکردن برای خود، کارکردن برای دیگری به صورت مجانی، و کارکردن برای دیگری در برابر عوض. و مسئولیت اجیر، با توجه به این صورت ها و نیز صورت های گوناگون اجیر خاص، احکام متفاوت دارد. در این مقاله حکم مسئله براساس این صورت ها و نیز با توجه به مبنای تملیکی و عهدی بودن عقد اجاره بررسی می شود. نتیجه این بررسی نشان می دهد، به طورکلی، براساس نظریه مشهور، در صورت نقض اجاره از سوی اجیر خاص، مستاجر می تواند عقد اجاره را فسخ و اجرت المسمای آن را مسترد کند یا آن را ابقا و اجرت المثل منفعت فوت شده را مطالبه کند.
    کلیدواژگان: اجیر خاص، ضمان، قرارداد اجاره، مسئولیت
|
  • Mansour Amini, Mohammadhassan Khodadadi porshokouh * Pages 1-19
    The term of certification mark does not exist in the Iranian law, but the bill of protection of industrial property has considered its protection. The role of certification mark is certifying a certain attribute in a goods or service. The attribute can be quality, material, origin or other character. This mark has different types such as compulsory/voluntary, national/regional/international and for goods/for service. Certification mark is a different concept compared to collective mark, geographical indication and ordinary trademark. The most important differences are: The role of these marks, The prohibition principle that prohibits the owner of a certification mark to use his mark and the freedom of use principle which allows qualified persons to use the mark.
    Keywords: Certification Mark, Collective Mark, Geographical Indication, Trade Mark
  • Bariklou Alireza * Pages 21-44
    The basis of product responsibility laws is one of the key issues that must be determined in the light of economic and market policy and the approach of the legal system to justice on the one hand and balancing the interest of consumers with the interest of producers or the aims of responsibility on the other.In spite of the necessity to regard these factors, in order to determine the appropriate base theory, at first, like general civil liability, was cited to fault for justifying the product responsibility, but due to the ambiguity in the concept of fault, and its being of behavior characteristic and as well as the impossibility of proving it by The consumer, it was refereed to the defect theory or, in the sense of tolerance, the strict liability.
    This was a transformation from regarding behavior to the outcome, but this theory also failed to cover all aspects of the legal duties and obligations of a manufacturer. Therefore, the theory of security and stability of the market for procuring customer trust and protecting national economict is the proper theory that as the basis of product responsibility can cover all legal aspects of the subject and obligations of manufacturer.
    Keywords: fault, defective product, manufacturer's duties, market security
  • fereshteh goroui*, shahbazinia morteza Pages 45-66
    The rule of fraud has a vital role on documentary credit. This rule considers as an exception to the principle of independence. In most cases, fraud is made in documents by the beneficiary, that the exception of fraud being properly applied; since the documentary credit has been formed of combination of several legal acts, the fraud may also occur in the underlying transaction. Despite the fact that most legal systems have accepted the exception of the fraud, but judicial procedures differ in terms of the limits and cases of applying fraud exception. In general, there are two approaches to extending or refusing the exception of the fraud in the underlying transaction: the broad approach, according to which the fraudulent acts should be extended to the fraudulent behavior of the underlying transaction and the narrow approach, supports the principle of independence and restricts the fraud to forgery or fraudulent documents. The examination of Civil cases of the Big Bank Fraud indicates that the majority of judges have followed the narrow approach
    Keywords: Principle of autonomy, Exception of fraud, Underlying transaction, Documentary credit
  • Ebrahim Abdipour Fard *, sayed jafar mousavi Pages 67-86
    The recognition of convention on biological diversity(CBD) by different countries including Iran, lead to some obligation for them in relation to access and benefit sharing contracts that be concluded in territory of those countries .The results of this research indicate that biotechnology transfer contracts in contrary of another fields of intellectual property, have a special legal condition and are under the requirements of CBD, specially article 16, such as prior informed consent of provider country of genetic resources (PIC), and mutually agreed terms (MAT) .
    Considering Iran’s membership in CBD and the necessity to comply with its requirements, their applying criteria as to biotechnology transfer contracts and also their legal effects on these contracts will be studied in this article. We will conclude that due to provenance of requirements of CBD, biotechnology transfer contracts have a special legal nature and different legal rules and effects compared with traditional contract law.
    Keywords: convention on biological diversity, access, genetic resources, transfer of biotechnology
  • Seyed Ali Seyed Ahmadi Sajadi *, Iman Dehghani Pages 87-106
    As a result guarantee contract of, obligation transferred from conscience principal into conscience guarantor. In fact this work is adopted to guarantee by imami jurisprudent. It must be understood, transfer conscience is not nature of guarantee contract of, but it effect of absolute contract, obligation principal may have assurance as mortgage, in jurisprudence all those who have commented on this issue, because the guarantee contract of, is performance obligation, Consequently, with the conclusion of the contract of guarantee, assurance principal obligation is separated. Since assurance is security for performance principal obligation, however in civil law, the majority of lawyers, dependency it for principal obligation, since in guarantee contract of, principal obligation is not dissolved, but transferred into conscience guarantor, the assurance is not separated, unless in hereof be conditioned, of course in guarantee joint and several, since by conclusion of guarantee contract of, is joint conscience, this subject don’t plan, and only add for assurance, with considering importance this subject, will study in Iran and French law, finally selected comment will be expression.
    Keywords: guarantee contract of, transfer of debt, assurance principal obligation, dissolved assurance
  • Saeed Mohseni *, Sayyed Mohammad Mahdi Qabuli Dorafshan Pages 107-128
    Performing artists are the persons related to the literary and artistic works in the scope of neighboring rights. Iranian law has not expressly spoken of these persons and has not predicted certain rights for them. However in the French legal system as the leading country in the neighboring rights, financial and moral rights of performing artists has been accepted as well as in the international arena has been codified documents to support these persons. This study seeks in addition to study the scope of financial rights of the performing artists in French law and related international documents, explain possibility or impossibility of waiver of these rights and also the rules governing the transfer of them. In addition, this research is trying to review the regulations related to this issue in intellectual property protection bill, approved by the cabinet Islamic Republic of Iran in 1393/07/02. The results of this research indicate that in French law and international documents, the performing artists have been supported extensively. Although Intellectual property protection bill contains provisions relatively good, but in addition to some formal reforms, in some cases more support of the performing artists requires substantial reforms in this bill too.
    Keywords: performing artists, financial rights, intellectual property, neighboring rights, Author rights
  • milad mollaiekhas*, mohammadreza amirmohammadi Pages 129-148
    According to the article 114 of amended legal commercial bill concerning the joint-stock companies, till the manager has not balanced with the company, his stocks will be distrained in the company safe. The questions are: what is the nature of the stocks? And whether the word "manager" includes the director or not? And if the answer is positive, how the article 114 will be executed in the cases in which the director is elected from non-stockholders? in this article, in order to answer these questions, we have studied different kinds of collateral, the nature of the stocks, the nature of the managers, and the jurists' approaches about them. Finally, we concluded that the stocks collateral is an independent legal institution from mortgage contract. The intended purpose of the legislator by the word "manager" is only the board of directors and does not include the director.
    Keywords: collateral, company managers, joint-stock company, mortgage, stocks
  • abbas mirshekari * Pages 149-174
    image rights means that one can decide About another photography from him, circumstance of photography, Publication or non-publication and finally Use or non-use of image. This right Has a dual nature: On one hand, This right is related to the human personality and on the other hand, Financial value can not be denied.
    Due to the dual nature, The right image can be transmitted through contract However, one can not generally transfer their Right Image. Moral aspects of image rights after the death disappears, However Financial aspects of it will be transferred to heirs. There is disagreement about the legal basis of the right: Some authors consider it as an example of privacy, Other authors consider it an example of personality right Along with privacy. It seams, With recent base, can be supported from Right Image Better and more complete.
    Keywords: Image, rights, personality, Privacy
  • Esmaeil Nematollahi * Pages 175-196
    According to the famous view of the Islamic jurists, contract of hire is a possessive one. One the most evident of this view could be seen in the legal consequences of the breach of contract by the private employee. Breach of this contract by the employee may be committed in various ways such as when he works for himself or others, gratuitously or otherwise; and the liability of the employee varies according to these ways as well as to various forms of private employee.
    This article tries to study the subject according to these forms and on the bases of possessive or promissory nature of the contract of hire. The study shows that as a general rule, in all forms of the private employee, breach of contract by him entitles the employer (hirer) to rescind the contract and recover the wages or retain the contract and recover the quantum meruit of the lost benefit.
    Keywords: contract of hire, private employee, responsibility, liability