فهرست مطالب

پردازش و مدیریت اطلاعات - سال بیست و نهم شماره 4 (پیاپی 78، تابستان 1393)

پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات
سال بیست و نهم شماره 4 (پیاپی 78، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/31
  • تعداد عناوین: 13
|
  • هادی خانیکی، زرین زردار صفحات 875-902
    رسانه ای شدن علم را می توان فرایند توجه فزاینده رسانه ها به علم از سویی و پیش بینی ملاک های رسانه ای در علم برای مشروعیت بخشی به علم با استفاده از ارتباط عمومی از سوی دیگر تعریف کرد. در این فرایند سه دسته کنشگر اصلی؛ یعنی نقش دارند و تعاملات بین این سه دسته در فرایند» عموم «و» روزنامه نگاران «،» دانشمندان «رسانه ای شدن منجر به چارچوب بندی علم در رسانه ها می شود. در این مقاله با طرح سه ویژگی های کنشگران اصلی ارتباطات علم و «،» معنای رسانهای شدن علم «پرسش درباره چگونگی شکلگیری چارچوبهای رسانهای علم در جریان روابط «و» روابط میان آنها تلاش شده تا ضمن پاسخ به این پرسش ها، مدلی مفهومی برای تبیین، » میان کنشگران چگونگی چارچوب بندی علم در رسانه ها ارائه شود
    کلیدواژگان: ارتباطات علم، رسانه ای شدن علم، چارچوب بندی علم، مدل هاای ارتباطات علم
  • مهدی شامی زنجانی، سید محمد قاسم تبار صفحات 903-930
    هدف اصلی این پژوهش ارائه مدل موفقیت تسهیم دانش 2 (تسهیم دانش اجتماعی) در سازمان ها می باشد.در این پژوهش از یک استراتژی سه مرحله ای، بدین شرح استفاده شده است: در مرحله اول شناسایی نرم افزارهای اجتماعی و استخراج عوامل موثر بر موفقیت هر یک جهت تسهیم دانش، از مرور ادبیات پژوهش صورت گرفت؛ درمرحله دوم اجرای روش دلفی و شناسایی عوامل کلیدی موفقیت انجام پذیرفت، و در مرحله سوم، مدل موفقیت بر اساس نتایج حاصله ایجاد و ارائه گردید. طبق نتایج بدست آمده از این پژوهش، مهمترین نرم افزار های اجتماعی به ترتیب اهمیتشان جهت تسهیم دانش به همراه مهم ترین عامل کلیدی موفقیت هر یک در تسهیم دانش، بدین شرح می باشند: نرم افزار شبکه اجتماعی (مهمترین عامل کلیدی موفقیت: حضور فعال خبرگان و افراد تاثیرگذار در حوزه دانشی مورد نظر در شبکه اجتماعی)، نرم افزار وبلاگ (مهمترین عامل کلیدی موفقیت: کیفیت اطلاعات موجود در وبلاگ)، نرم افزار ویکی (مهمترین عامل کلیدی موفقیت: پیکربندی ویکی بر اساس حوزه های کلیدی دانش در سازمان)، نرم افزار پادکست (مهمترین عامل کلیدی موفقیت: میزان کاربردی و اجرایی بودن مطالب پادکست)، نرم افزار ماشاپ (مهمترین عامل کلیدی موفقیت: کیفیت اطلاعات منابع مادر ماشاپ ها)، نرم افزار تگ (مهمترین عامل کلیدی موفقیت: به روز رسانی منظم و هوشمند) و نرم افزار آر.اس.اس (مهمترین عامل کلیدی موفقیت: به روز رسانی دائم - 24×7). بر اساس اطلاعات در دسترس محققین، این پژوهش از دو منظر اصالت و نوآوری دارد؛ اولا ارائه عوامل کلیدی موفقیت نرم افزار های اجتماعی جهت تسهیم دانش در کنار هم، ثانیا ارائه مدل موفقیت تسهیم دانش2. مدل ارائه شده می تواند به عنوان ابزاری مناسب جهت ارزیابی موفقیت، سنجش وضعیت، پیش بینی و آسیب شناسی های مرتبط با استقرار تسهیم دانش 2 در سازمان ها، مورد بهره برداری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تسهیم دانش 2، تسهیم دانش اجتماعی، نرم افزارهای اجتماعی، وب 2
  • محمدرضا داورپناه، رحمت الله فتاحی، رحمت پورموسی صفحات 931-948
    «نیازسنجی اطلاعات» در کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی از کارآمدترین امور به منظور تحقق هدفها و ارائه خدمات مناسب به کاربران در جهت تامین رضایت آنها است. با توجه به آنکه، کمتر پژوهشی به بررسی چگونگی اجرای برنامه های نیازسنجی پرداخته است، در این پژوهش با روش پیماشی، به بررسی وضعیت این مسئله در کتابخانه های دانشگاهی کشور و شناسایی عوامل تسهیل کننده و بازدارنده آن، پرداخته است. جامعه آماری پژوهش متشکل از 190 نفر از مدیران و مسئولان کتابخانه های مرکزی 29 دانشگاه جامع پزشکی و غیر پزشکی است، که به صورت سرشماری مورد پیمایش قرار گرفتند. داده ها به وسیله پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد. یافته ها نشان داد که قریب 70% کتابخانه ها برنامه ای مدون برای نیازسنجی اطلاعاتی نداشتند. احساس مسئولیت حرفه ای کتابداران در شناسایی نیاز اطلاعاتی کاربران، احساس تعهد مدیران در برابر درک مشکلات کاربران و لزوم شناخت روزآمد از نیازهای اطلاعاتی کاربران از مهم ترین عوامل تسهیل و تسریع کننده، و در مقابل بدیهی انگاری نیاز اطلاعاتی کاربران، مقاومت در برابر تغییرات و عدم توجه به واقعیت و سیاست ها و برنامه های اجرایی از جمله مهم ترین عوامل بازدارنده نیازسنجی اطلاعات در جامعه پژوهش بوده است. نگرش پاسخگویان بر اساس نوع مدرک و عوامل جمعیت شناختی درباره عوامل تسهیل کننده معنی دار بود؛ اما درباره عوامل بازدارنده تفاوت معنی داری مشاهده نشد. بنابراین مدیران درباره عوامل بازدارنده نگاهی به نسبت یکسان داشته اند.
    کلیدواژگان: نیازسنجی اطلاعاتی، نیاز اطلاعاتی، کتابخانه های دانشگاهی
  • یعقوب نوروزی، نعیمه سخنوری صفحات 949-978
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی میزان هم خوانی رابط کاربر نرم افزارهای کتابخانه های دیجیتالی ایران با عناصر رفتار اطلاع یابی مدل «الیس» است. روش استفاده شده برای انجام این پژوهش از نوع تحقیقات ارزیابانه و به کارگیری سیاهه وارسی بود. این سیاهه بر اساس شش ویژگی مدل الیس، «شروع»، «پیوندیابی»، «تورق»، «تمایز»، «بازبینی» و «استخراج» تنظیم شده و شامل 110 مولفه فرعی می باشد که به روش دلفی تهیه شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل 5 نرم افزار کتابخانه ای آذرخش، سیمرغ، پاپیروس، پیام و پروان می باشد. نتایج پژوهش نشان داد که میانگین امتیازهای رابط کاربر نرم افزارهای کتابخانه های دیجیتالی ایران در معیارهای شروع 6/99، پیوندیابی 2/117، تورق 6/29، تمایز 2/53، بازبینی 4/22 و استخراج 39 می باشد. در بین نرم افزارهای کتابخانه های دیجیتالی با توجه به جمع کل امتیازات مربوط به معیارهای مدل الیس (1080 امتیاز)، نرم افزار آذرخش با کسب 549 امتیاز از وضعیت بهتری برخوردار بود. همچنین سه عنصر پیوندیابی، شروع و تمایز به ترتیب بیشترین میزان رعایت را در بین نرم افزارها داشتند. در نهایت بر اساس آزمون فرضیه پژوهش در سطح اطمینان 95 درصد مشخص شد که بین نرم افزارهای کتابخانه های دیجیتالی ایران از نظر میزان رعایت عناصر مدل رفتار اطلاع یابی الیس تفاوت معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: کتابخانه های دیجیتالی، رابط کاربر، الگوی رفتار اطلاع یابی، مدل الیس، مطالعات ارزیابی، معیارهای ارزیابی
  • مریم خسروی، حمیدرضا جمالی مهمویی صفحات 979-1006
    این پژوهش با هدف تحلیل رفتار کاربران و درک میزان و نحوه استفاده آنها از پایگاه اطلاعاتی ایرانداک به مطالعه یک دوره 26 روزه (در ماه های بهمن و اسفند 91) لاگ جستجوی کاربرانی می پردازد که از بیرون ایرانداک به جستجوی اطلاعات در این پایگاه اطلاعاتی پرداخته اند. تحلیل های انجام شده روی لاگ شامل تحلیل کدگذاری جغرافیایی، تحلیل های آماری و تحلیل خرد رفتار اطلاع جویی است. یافته ها حاکی از آن است که کاربران شهرهایی چون تهران، مشهد و تبریز بیش از سایر نقاط از پایگاه استفاده کرده اند. ساعات بین 9 الی 13 روزهای دوشنبه و یکشنبه اوج استفاده است. پربسامدترین طول عبارت جستجوها بین 10 الی 15 حرف و پربسامدترین موضوع جستجو شده علوم اجتماعی است. همچنین مشخص شد که برخی از کاربران با مفاهیمی نظیر اصلاح عبارت جستجو یا نحوه صحیح استفاده از عملگرهای بول آشنا نیستند و این نکات منجر به بازیابی ناکارآمد از پایگاه می شود. ضعف هایی از جمله ناکارآمدی الگوریتم بازیابی در مورد کلمات کوتاه نیز در خود پایگاه آشکار شد. انجام این تحقیق نشان داد که استفاده از لاگ می تواند در ارزیابی سامانه بازیابی و شناخت رفتار کاربران آن بسیار مفید باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل لاگ، رفتار اطلاع یابی، جستجوی اطلاعات، پایگاه اطلاعاتی ایرانداک
  • نجلا حریری، مریم اسدی، فاطمه نوشین فرد صفحات 1007-1036
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر سب کهای شناختی کلامی و تصویری بر رفتار جستجوی اطلاعات کاربران در استفاده از وب انجام گردید. این پژوهش از نوع کاربردی است و به روش ترکیبی اجرا شده است. جامعه پژوهش را نمونه ای متشکل از 44 نفر از پژوهشگران در حوزه های مختلف علوم تشکیل دادند که بر اساس آزمون تحلیل سبک شناختی رایدینگ در یکی از گروه های کلامی و تصویری جای گرفتند. داده های پژوهش از طریق آزمون تحلیل سبک شناختی رایدینگ سه وظیفه جستجو، مشاهده، و یادداشت برداری از فایل های تصویربرداری شده و تحلیل آنها گردآوری شد. با به کارگیری روش تحلیل محتوا 48 راهبرد در 4 مقوله کلی شامل رفتار اولیه جستجو، رفتار تدوین عبارت جست جو، رفتار راهبردی جستجو، و رفتار پردازش اطلاعات به عنوان رفتار جستجوی اطلاعات در وب مورد شناسایی قرار گرفت و مشخص شد که بین سبک شناختی و رفتار جستجوی اطلاعات کاربران رابطه وجود دارد. یافته ها نشان داد که در رفتار جستجوی اطلاعات افراد با سبک شناختی کلام ی و افراد با سبک شناختی تصویری تفاوت هایی وجود دارد؛ به طوری که افراد کلامی از تعداد راهبردهای بیشتری نسبت به افراد تصویری برای تکمیل سه وظیفه استفاده نموده اند. همین طور افراد کلامی زمان بیشتری را نسبت به افراد تصویری برای تکمیل سه وظیفه صرف نمودند در حا لی که افراد تصویری نسبت به افراد کلامی تعداد گره های بیشتری را برای تکمیل سه وظیفه بازدید نموده اند. بر اساس سایر یافته ها بین سبک شناختی کلامی و سبک شناختی تصویری در مدت زمان تکمیل وظایف و در تعداد گره های بازدید شده برای تکمیل سه وظیفه و بین نوع وظیفه و سبک های شناختی تفاوت معناداری وجود نداشت، اما تفاوت بین سطوح وظایف معنادار بود.
    کلیدواژگان: رفتار جستجوی اطلاعات، وب، سبک شناختی کلامی، سبک شناختی تصویری، آزمون تحلیل سبک شناختی رایدینگ، عملکردجستجو
  • عبدالرضا نوروزی چاکلی، آمنه راه جو صفحات 1037-1068
    این پژوهش با هدف شناسایی و اولویت بندی شاخص های ارزیابی کیفیت نمایه های تخصصی معتبر در شش حوزه موضوعی فنی و مهندسی، علوم کشاورزی، علوم انسانی، علوم پایه، پزشکی و هنر انجام شده است. برای شناسایی شاخص ها، ابتدا مطالعات کتابخانه ای جامعی بر متون صورت پذیرفت و شاخص های مرتبط شناسایی شد. سپس، این شاخص ها به دو گروه شاخص های مربوط به ارزیابی کیفیت نمایه های تخصصی «چاپی» و «الکترونیکی» تقسیم شد. در مجموع 46 شاخص برای ارزیابی کیفیت نمایه-های تخصصی چاپی و 91 شاخص برای ارزیابی کیفیت نمایه های تخصصی الکترونیکی به دست آمد که برخی از این شاخص ها در هر دو شکل نمایه ها (چاپی و الکترونیکی) مشترک بود. سپس با مطالعه متون و بهره گیری از نظرات صاحبنظران، ابعاد و قابلیت های هر یک از این شاخص ها شناسایی شد. پس از شناسایی این ابعاد، کلیه شاخص ها با توجه به ابعاد و قابلیت هایشان در طبقات جداگانه ای قرار گرفت و از شاخص های شناسایی شده، پرسشنامه هایی تدوین شد و جهت اولویت بندی بر اساس میزان اهمیت، در اختیار تعدادی از افراد در هر یک از حوزه های موضوعی شش گانه قرار گرفت. نتایج این پیمایش به صورت جداول و نمودار ارائه شد. بررسی ها نتایج نشان داد، بین امتیازاتی که به وسیله صاحب نظران شش حوزه موضوعی فنی و مهندسی، علوم کشاورزی، علوم انسانی، علوم پایه، پزشکی و هنر در خصوص میزان اعتبار شاخص های ارزیابی کیفیت نمایه های تخصصی «چاپی» و «الکترونیکی» داده شده، تفاوت معنی داری وجود ندارد. این در حالی است که بین نظرات این شش گروه صاحب نظران در خصوص میزان اهمیت شاخص های ارزیابی کیفیت نمایه های تخصصی چاپی و الکترونیکی تفاوت معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: نمایه های تخصصی، ارزیابی، اعتبارسنجی، شاخص ها
  • نغمه دغاقله، زاهد بیگدلی، محمدحسن عظیمی صفحات 1069-1089
    پژوهش حاضر برای ارزیابی کیفی پورتالهای شرکتهای تابعهی وزارت انجام گرفت. روش پژوهش وبسنجی و». وب کیو. ای. ام «نفت ایران با استفاده از پژوهش از نوع توصیفی است. جامعه پژوهش 031 پورتال شرکتهای تابعهی وزارت نفت ایران میباشد. داده های مورد نیاز با استفاده از سیاهه وارسی که بر مبنای روش ارزیابی کیفی وب کیو.ای.ام. طراحی شده، گردآوری شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار اس. پی. اس. اس. نسخه 10 صورت گرفته است. یافته ها نشان می- 1 در وضعیت / با میانگین 241» قابلیت استفاده «دهند که این پورتالها از لحاظ معیار اصلی 1 در وضعیت / با میانگین 411» قابلیت عملکرد «متوسط به بالا و از لحاظ معیار اصلی» کارائی «با میانگین 907 /. و» قابلیت اطمینان «متوسط به پایین قرار دارند و از لحاظ معیار با میانگین 927 /. در وضعیت مطلوب قرار دارند. پورتالهای مورد پژوهش از نظر نسبت به معیارهای دیگر نقاط ضعف» قابلیت عملکرد «و» قابلیت استفاده «معیارهای اصلی بیشتری دارند. طراحان این پورتالها باید تمرکز خود را معطوف به این نقاط ضعف نموده و با توجه به نتایج و پیشنهادهای این بررسی برای برطرف کردن این نقاط ضعف تلاش نمایند.
    کلیدواژگان: وب کیو، ای، ام، _ ارزیابی کیفی، پورتالها، شرکتهای تابعهه ی وزارت نفت، ایران
  • فرزانه محمدی ارسی، نرگس نشاط، مهدی علیپور حافظی صفحات 1091-1106
    هدف پژوهش حاضر شناسایی قابلیت های نرم افزارهای کتابخانه دیجیتالی پاپیروس و آذرخش از نظر بازیابی اطلاعات است. این پژوهش از نوع کاربردی بوده و برای انجام آن از روش های تحلیل محتوا و پیمایشی - مقایسه ای استفاده شده است. برای این منظور از سیاهه وارسی 81 گویه ای برای سنجش، بررسی، شناسایی و ارزیابی ابعاد پژوهش استفاده شد و وضعیت نرم افزارهای دیجیتالی در 5 شاخص قابلیت جستجو و مرور، فرمول بندی جستجو، امکان انواع جستجو، ویژگی نمایش و استاندارد های بازیابی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از استفاده شده است. یافته ها SPSS آزمون های تی مستقل و تک نمونه ای در نرم افزار حاکی از آن است که میزان تحقق نرم افزار کتابخانه دیجیتالی آذرخش از نظر بازیابی 60 درصد است. بنابراین، / 83 درصد و نرم افزار دیجیتالی پاپیروس 4 / اطلاعات 37 نرم افزار دیجیتالی آذرخش از این نظر در وضعیت مطلوب تری نسبت به نرم افزار دیجیتالی پاپیروس قرار دارد.
    کلیدواژگان: مطالعه مقایسه ای، کتابخانه دیجیتالی، نرم افزار آذرخش، نرم افزار پاپیروس، بازیابی اطلاعات دیجیتالی
  • شهریار محمدی، محمدحسین شرکت، مونا جامی پور صفحات 1107-1145
    افزایش تعداد آسیب پذیری ها و پیچیدگی آنها در حوزه تبادل داده و اطلاعات، اهمیت مسئله کمی سازی آسیب پذیری ها را هم به جهت تعیین میزان آن و هم از نظر اولویت دهی و مدیریت منابع، بیش از پیش حائز اهمیت ساخته است. شبکه های رایانه ای به دلیل داشتن جایگاه پر اهمیت در زیر ساخت ارتباطی و تبادل داده ها و اطلاعات همواره در معرض آسیب پذیری های متعددی قرار داشته اند و این مسئله لزوم محاسبه کمی میزان آسیب پذیری ها را به منظور امکان دستیابی به شبکه هایی امن، بیش از پیش معطوف نظر محققان ساخته است. در این مقاله تلاش شده به منظور محاسبه کمی آسیب پذیری های شبکه، یک روش توسعه یافته بر پایه معماری امنیت 805 ITU-TX-و بر پایه ویرایش دوم سیستم امتیاز دهی آسیب پذیری متعارف (CVSS) پیشنهاد گردد. هدف روش پیشنهادی در این تحقیق، فراهم آوردن یک ساختار کمی سازی به منظور امکان شناسایی میزان آسیب پذیری ها و مدیریت موثر آنها می باشد.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری، آسیب پذیری شبکه های رایانه ای، معماری امنیت 805 ITU، TX، کمی سازی آسیب پذیری ها، سیستم امتیاز دهی آسیب پذیری متعارف
  • گلناز وکیلی صفحات 1147-1174
    از میان فناوری های مختلفی که برای آموزش و یادگیری هستند دارای مزایای بسیار زیادی است. این روش یادگیری با وجود داشتن «مبتنی بر وب مزایا، چالش های جدی نیز به همراه دارد. از جمله اینکه در حال حاضر، نظام های آموزش الکترونیکی در سطح زیرساخت از مقیاس پذیری بسیار کمی برخوردارند و این، هزینه های مدیریت منابع را به شدت افزایش می دهد. یکی دیگر از چالش های کلیدی، مسئله بهره وری کارآمد از منابع است. علاوه بر این چالش ها، لازم است هزینه های دیگری را نیز در نظر گرفت که برای ارائه سیستم یادگیری الکترونیکی باید پرداخت شوند، از جمله: هزینه های نگهداری سایت و سیستم های رایانه ای، و هزینه های نصب و پشتیبانی فنی از بسته های نرم افزاری. همان طور که در این مقاله بحث راهکار «آموزش و یادگیری الکترونیکی مبتنی بر مدل های رایانش ابری»، خواهد شد مناسبی برای پرداختن به مسائل و چالش های مطرح شده است. ما در این مقاله به بررسی و ارزیابی کارایی مدل های رایانش ابری در ارائه سرویس های یادگیری و آموزش الکترونیکی خواهیم پرداخت. به این منظور، پس از معرفی کوتاهی از سرویس های رایانش ابری، مزایای استفاده از آنها را در نظام های یادگیری و آموزش الکترونیکی بررسی می کنیم. سپس بر اساس مدل های رایانش ابری به ارائه و طراحی معماری این نظام ها می پردازیم. در نهایت، با پیاده سازی معماری طراح ی شده، با استفاده از ابزار شبیه سازی کلدسیم به ارزیابی کارایی سیستم یادگیری الکترونیکی مبتنی بر مدل های رایانش ابری می پردازیم. نتایج آزمایش های انجام گرفته نشان می دهد که به کارگیری راهکار پیشنهادی ضمن افزایش بهره وری و کارایی منابع، نظام را از مقیاس پذیری بسیار بالایی در سرویس دهی برخوردار می سازد.
    کلیدواژگان: ارزیابی کارایی، یادگیری و آموزش الکترونیکی، مدل های رایانش
  • شهربانو صادقی گورجی، محمدصال مصلحیان صفحات 1175-1190
    عنوان ابزار «ام سی کیو» چکیده: هدف این مقاله مقایسه ضریب استناد ریاضیات در دو بخش «جی آی اف» استنادسنجی موضوعی ریاضی با ضریب تاثیر مجلات ضریب تاثیر 2 ساله و 5 ساله است. مقایسه هم پوشانی نسبی نشان می دهد که درصد معادل «جی سی آر» در مجلات «آر ال جی» هم پوشانی نسبی مجلات فهرست مرجع «ام سی کیو» 72/2 درصد است. همچنین، مقایسه میانگین ضریب تاثیر مجلات فهرست به دو شکل کلی و دهک بندی شده نشان می دهد «جی آی اف 5» و «جی آی اف 2» با همواره «جی آی اف 5» و «جی آی اف 2» که میانگین ضریب تاثیر مجلات در فهرست است. مقایسه ضریب «ام سی کیو» بیشتر از میانگین ضریب تاثیر مجلات فهرست همبستگی کلی و دهک بندی شده نیز حاکی از این است که میزان همبستگی کل قوی و مستقیم بوده، اما «جی آی اف 5» و «جی آی اف 2» با «ام سی کیو» ضریب تاثیر همین شاخص با دهک بندی مجلات تغییر می کند و نشان می دهد که ضریب همبستگی در بسیاری از دهک ها به طرز محسوسی «جی آی اف 5» و «جی آی اف 2» با «ام سی کیو» تغییر کرده و حتی منفی نیز می شود.
    کلیدواژگان: ضریب تاثیر مجلات، ضریب استناد ریاضیات، استنادسنجی مجلات ریاضی
|
  • Seyyed Rahmatollah Fattahi Pages 871-873
  • Hadi Khaniki, Zarrin Zardar Pages 875-902
    Medialization of science could be defined as “an increasing media attention for scientific issues and an increasing orientation of science towards the media.” There are three key actor include scientists، journalists and public which their interactions in this Process shape Media frames. In this Paper we tried to answer three main questions about “meaning of medicalization of science”، “characteristics of science communication key actors and their interactions” and “how media frames are reconstructed during the Interactions between these Key role Players.” Finally، we provide a conceptual model to explain how media frames are reconstructed in this process
    Keywords: Science Communication, Medialization of Science, Framing Science, Science Communication Models
  • Mehdi Shamizanjani, Seyed Mohammad Ghasemtabar Shahri Pages 903-930
    The main purpose of this research is the development of a success model of Knowledge Sharing 2. 0 (social knowledge sharing) through organizations. A three-step strategy is used in this research as stated below: In the first step، identification of social software and extraction of factors effective on success of each for knowledge sharing were obtained from literature review. Execution of Delphi method and identification of critical factors were done in the second step. At last، in the third step، a success model was developed based on the obtained results. According to the results obtained from this study، the most important social software in order of their importance for knowledge sharing along with the most significant success factor of each in knowledge sharing are known to be: social network software (the most important critical success factor: active presence of experts and influential individuals in the desired field of knowledge in the social network)، weblog software (the most important critical success factor: quality of existing information in the weblog)، wiki software (the most important critical success factor: wiki configuration based on key fields of knowledge in organization)، podcast software (the most important critical success factor: extent of applicability and practicality of the podcast contents)، mashup software (the most important critical success factor: quality of information from mashup sources)، tag software (the most important critical success factor: regular and intelligent updating) and RSS software (the most important critical success factor: continuous updating-7×24). Based on the information available for the researchers، originality and innovation of the current work stem from two viewpoints: first، development of the critical success factors of the social software for knowledge sharing and second، development of the success model of Knowledge Sharing 2. 0. The proposed model can be used as an appropriate tool for evaluation of success، assessment of status، prediction and related pathologies in connection with establishment of Knowledge Sharing 2. 0 in organizations.
    Keywords: Knowledge Sharing, Social Knowledge Sharing, Social Software, Web 2.0
  • Mohammad Reza Davarpanah, Rahmatollah Fattahi, Rahmat Poormousa Pages 931-948
    A periodic information needs assessment in libraries and information centers will allow libraries to focus on providing access to the most appropriate resources for specific groups and increase users satisfaction and library effectiveness. The present research paper، which is an applied survey، focuses on the subjects’ attitude towards factors affecting information needs assessment in academic libraries. Research population included 190 subjects from 29 medical and non-medical academic libraries who were asked to fill-in a research-made questionnaire. The results showed that 70 percent of the surveyed libraries had never undertaken a systematic information needs assessment. Some of the significant factors affecting information needs assessment were: managerial commitment to identifying users’ information needs، postulation of user needs، managing s resistance to change، paying no attention to reality and policy. The tests showed meaningful differences among the subjects attitudes relating to their demographic variables; also the test indicated no significant differences between the attitudes towards the barriers of information needs assessment.
    Keywords: Information needs assessment, information needs, academic libraries
  • Yaghoub Norouzi, Naemeh Sokhanvari Pages 949-978
    The goal of this study is to evaluate the compatibility between Iranian digital libraries user interface and the elements of Ellis model of information seeking behavior. This study was performed using evaluation method with a checklist. This list is based on six features of Ellis model، «Starting»، «Chaining»، «Browsing»، «Differentiating»، «Monitoring» and «Extracting» and included 110 sub-components that have been developed using Delphi method. The population of this study included 5 library softwares: Azarakhsh، Simorgh، Papyrus، Payam and Parvan. Results showed that the average of scores of user interface of softwares is as follows: in Starting 99. 6، Chaining 117. 2، Browsing 29. 6، Differentiating 53. 2، Monitoring 22. 4 and Extracting 39. Among the softwares of digital libraries، according to the total score for elements of Ellis model (1080)، Azarakhsh with 549 points is in the first rank and had the highest support for elements of Ellis model. It also became clear that Chaining with 586 points (%55) had the highest support in softwares of digital libraries. Also the elements of Chaining، Starting and Differentiating earned sequently the highest rank in softwares of digital libraries. Finally، testing research hypotheses with %95 confidence showed that among softwares of digital libraries there is no significant difference regarding the rate of support of elements of information seeking behavior of Ellis model.
    Keywords: Digital libraries, User interface, Information seeking behavior pattern, Ellis model, Evaluation studies, Evaluation criteria
  • Maryam Khosravi, Hamid Reza Jamali Pages 979-1006
    Log analysis or Web transactions Log are beneficial for enhancing information retrieval systems، productivity of the system for users، and understanding how users benefited from a system and their information behavior. The purpose of this paper is to analyze users’ behavior، the level of their using IRANDOC database and the way they use it. In order to do this، the users log to the database from outside IRANDOC searching information was studied for a period of 24 days in Bahman and Esfand 1391. The analysis of users log includes: geographic coding analysis، statistical analysis، and microanalysis of information seeking behavior. The results indicate that users from the cities of Tehran، Mashhad and Tabriz used the database more than other cities. Sundays and Mondays between 9 to13 were the peak use days and hours. 10 to 15 search characters long were the most frequently used search items، and the most searched subject was Social Sciences. The findings showed also that some users were not familiar with concepts like search term modification and how to use Boolean operators which resulted in inefficient information retrieval. Inefficient retrieval algorithm for short words was also found in the database. It was also found that log analysis can be of use in the evaluation of an information retrieval system as well as in user behavior analysis.
    Keywords: Log Analysis, Information Seeking Behavior, Information Searching, IRANDOC Database
  • Nadjla Hariri, Maryam Asadi, Fatemeh Nooshinfard Pages 1007-1036
    The purpose of this study is to investigate the effects of verbal and imagery cognitive styles on information searching behavior of users in using the Web. Applied and mixed method was used in this study. Forty-four participants، including academic staff from Iranian universities and research centers were recruited for this study. Participants’ cognitive style was measured by using Riding Cognitive Style Analysis test. Two search tasks were designed based on Kim’s search task definitions. An individual lab session was arranged and then each participant’s memos were analyzed using a constructive observation approach. 48 strategies in 4 categories were identified: search initiation behaviors، formulating search queries، search conducting behaviors، and information processing behaviors. It was found that there were relations between users’ cognitive styles and information searching behavior. The participants varied in their selection of search initiation behaviors so that imagers suffered from more varied initial behavior than verbalizers. Verbalizers tended to search in narrow area then broadening the area and follow structured conduction and reading behavior to process information، while imagers tended to search in general area then narrowing down the search and adopt mix conductional styles and mixed behavior to process information. Results showed that both descriptively and statistically there were significant difference between information searching behavior of imagers and verbalizers، so that verbalizers used more strategies than imagers. Findings noted that verbalizers spent more time than imagers for completing tasks، whereas imagers tended to visit more nodes than did the verbalizers. Significant interaction was found between types of search task in number of nodes visited and time spent in retrieving information، but statistically there was no significant difference between cognitive styles، and between types of search task and cognitive styles in number of nodes visited and time spent in retrieving information. The study provides new understanding of Web users’ information search behavior based on cognitive styles which contributes to the theoretical basis of Web search research. It also raises various questions within the context of user studies. The paper adopted a qualitative approach in the area of information searching on the Web which is mainly dominated by research methods.
    Keywords: Information Searching Behavior, Web, Verbal, Imagery Cognitive Styles, Riding's Cognitive Styles Analysis, Search Performance
  • Abdolreza Noroozi Chakoli, Ameneh Rahjoo Pages 1037-1068
    The present study has been done to identifying and prioritizing of evaluation indicators of specialty indexes quality in six subject areas of technical and engineering، agricultural sciences، humanities، basic sciences، medicine and art. for Identifying indicators was performed comprehensive library studies on the most of print and electronic texts that was exist in the indexes Subject List، and identified indicators that there were related to evaluation of specialty indexes quality. These indicators divided to the two groups of indicators related to evaluation of print specialty indexes quality and indicators related to evaluation of electronic specialty indexes quality. In total were 46 indicators for evaluating the quality of print specialty indexes and 91 indicators for evaluation of quality electronic specialty indexes that some of these indicators were common in both of the Indexes form (print and electronic). Then dimensions and features that each of these indicators included during the evaluation of the indexes were identified by of study texts and take comments of experts. After The identification of this dimension، all of the indicators classified in separate classes. Thus، the total 46 evaluation indicators of print specialty indexes quality classified in 7 groups and total 91 evaluation indicators of electronic specialty indexes quality classified in 8 groups. Questionnaires were created by the indicators identified and for prioritizing criteria based on its important given some of people in each subject areas. The results of this survey were presented by the tables and graphs. Review the results points that there is not significant difference between amount of credit that has been give by the subject professionals of six subject areas of technical and engineering، agricultural sciences، humanities، basic sciences، medicine and art on evaluation indicators of print and electronic specialty indexes quality. Also، among the subject professionals of six subject areas of technical and engineering، agricultural sciences، humanities، basic sciences، medicine and art there is significant difference related to amount of importance of evaluation indicators of print and electronic specialty indexes quality.
    Keywords: special indexes, evaluation, validation, indicator
  • Naghmeh Daghagheleh, Zahed Bigdeli, Mohammad Hasan Azimi Pages 1069-1089
    The purpose of this study is the assessment of the quality of portals of Subsidiaries of the Iranian Petroleum Ministry using “WEBQEM”. Descriptive survey method was applied and research society included 130 portals of Subsidiaries of the Iranian Petroleum Ministry. Data was collected by a designed checklist based on WebQEM model، and analyzed by using SPSS 21 Software. Results showed that the websites based on usability (Mean= 0. 542) are in the above medium status، and based on functionality (Mean= 0. 422) are under the medium status، and based on reliability (Mean= 0. 719) and efficiency (Mean= 0. 758) are in the good status. Portals based on usability and functionality characteristics had weak constitution. According to the results and recommendations of this study designer of this portals results must be concentrate on finding the best mechanism for improving the quality of portals. Also some portals based on reliability and efficiency need to reconstruct.
  • Farzane Mohammadi Arassi, Narges Neshat, Mehdi Alipour Hafezi Pages 1091-1106
    The purpose of this study is the identification of capabilities of Papyrus and Azarakhsh digital library softwares in information retrieval. The study uses applied method of research and employs content analysis and survey-comparison method by using a checklist of 81 statements to assess، review، and evaluate research aspects. The softwares were studied by five factors as: searching capabilities، search formulation، kinds of ways of searching، presentation properties، and retrieval standards. Independent t-test and one-sample t-test were used to analyze data by using SPSS software due to the nature of the research and application of statistical methods. The findings suggest that the overall rating of Azarakhsh digital library software is 83. 37 percent and Papyrus digital software is 60. 4 percent. Therefore، as to information retrieval، Azarakhsh digital software has gained a better position than Papyrus digital software.
    Keywords: Comparative Study, Digital Library, Azarakhsh Software, Papyrus Software
  • Shahriyar Mohammadi, Mohammad Hossein Sherkat, Mona Jami Pour Pages 1107-1145
    Network vulnerability taxonomy has become increasingly important in the area of information and data exchange not only for its potential use in identification of vulnerabilities but also in their assessment and prioritization. Computer networks play an important role in information and communication infrastructure. However، they are constantly exposed to a variety of vulnerability risks. In their attempts to create secure information exchange systems، scientists have concentrated on understanding the nature and typology of these vulnerabilities. Their efforts aimed at establishing secure networks have led to the development of a variety of methods and techniques for quantifying vulnerability. The objective of the present paper is developing a method based on the second edition of common vulnerability scoring system (CVSS) for the quantification of Computer Network vulnerabilities. It is expected that the proposed model will help in the identification and effective management of vulnerabilities by their quantification.
    Keywords: Vulnerability, Computer Network Vulnerability, Taxonomy of Vulnerabilities, ITU, TX, 805 Security Architecture, Quantifying Vulnerabilities, Common Vulnerability Scoring System
  • Golnaz Vakili Pages 1147-1174
    Although web-based learning has a lot of advantages over other commonly used technologies in the field، it has its own challenges، too. For example، due to lack of scalability at the infrastructure level، the cost of resource management in e-learning systems has increased significantly. Another example is how to achieve efficient resource utilization in these systems. In addition to dealing with these challenges، other costs should be incurred to provide e-learning services، such as maintenance cost of website، and the associated costs with installation and technical support of software packages. In this paper، we discuss that designing e-learning systems based on cloud computing models is an appropriate approach to dealing with the mentioned challenges. To this end، after an introduction to cloud computing models، we design the architecture of an e-learning system based on the models. Then، we implement the proposed architecture using CloudSim as a simulation tool to evaluate the efficiency of the system. The results demonstrate that by taking the proposed approach، while the system achieves an efficient resource utilization، the scalability of e-learning services increases as well.
    Keywords: Evaluation of Efficiency, E, learning, Cloud Computing
  • Shahrbanoo Sadeghi Gouraji, Mohammad Sal Moslehian Pages 1175-1190
    The purpose of this paper is to compare Mathematical Citation Quotient (MCQ)، as a tool of mathematical science citation analysis، with Journal Impact Factor (JIF) in both 2-year and 5-year impact factors. MCQ is represented in the 2005 version of MathSciNet with special selected journals named as the Reference List Journals (RLJ). This study is an investigation of pure mathematics journals listed in JCR database. A comparison of the relative overlap for the journals shows that relative overlap of RLJ in JCR is equal to 72. 2 percent. In this research، MCQ has been compared with JIF2 and JIF5. The average of JIF2 and JIF5 are higher than the average of journals'' MCQ. Comparison of correlations shows that in general MCQ has a strong and direct correlation with JIF2 and JIF5، but when journals are put in deciles، we get different results. By comparing averages we show that in any deciles، averages of JIF2 and JIF5 are more than MCQ. In some deciles، we have various correlations and even negative ones. A comparison between MCQ and JIF2 shows that only in the first deciles the correlation is strong and direct and in the deciles 2، 7 and 8، there is a weak direct correlation. In the other deciles one observes some negative correlations. A comparison between MCQ and JIF5 shows that the correlation is strong only in the first deciles and direct and in the others there are weak correlations، in particular، in deciles 6، 8، 9 and 10 the correlations are negative. This article advises American Mathematical Society to extend the coverage of RLJ and suggest pure mathematics departments to take care of usage of JIF2، rather MCQ may be a good source for evaluating researches of their academic members.
    Keywords: Journal Impact Factor, Mathematical Citation Quotient, Journal Citation Analysis, MathSciNet, Pure Mathematics Journals