فهرست مطالب

پردازش و مدیریت اطلاعات - سال سی‌ام شماره 3 (پیاپی 81، بهار 1394)

پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات
سال سی‌ام شماره 3 (پیاپی 81، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • صفحات 601-602
  • محمد خندان، غلامرضا فدایی، محمدرضا وصفی صفحات 603-630
    مقدمه
    در این مقاله، بر مفهوم «روش شناسی» و تفاوت آن با «روش» تاکید می شود و در چارچوب این تفاوت گذاری، لایه های دخیل در پژوهش استفهامی مشخص می گردد. هدف آن است که با مشخص کردن این لایه ها، زمینه کاربرد منطق استفهامی در تحلیل نظام های رده بندی دانش، به عنوان بدیلی برای منطق استقرائی و قیاسی که نوعا منطق اغلب پژوهش ها در این حوزه هستند، ارائه شود.
    روش
    تحلیل مفهومی.
    یافته ها
    منطق استفهامی به دنبال تبیین واقعیت مستقل از کنشگران اجتماعی نیست، بلکه قصد فهم نحوه برساخت پدیدارهای اجتماعی این کنشگران را دارد. این مواجهه تفسیرانگارانه و برساخت انگارانه کمک می کند رده بندی دانش را به عنوان یک برساخت اجتماعی تحلیل کنیم. چنین تحلیلی نشان می دهد که نظام های رده بندی، نظام های عینی مطلق استعلایافته از زمان و مکان نیستند، بلکه نظام هایی هستند که شرایط فرهنگی و اجتماعی حاکم بر تولیدشان، آنها را مقید و مشروط می سازد. هر نظام رده بندی دانش، محدود به حدود هستی شناختی و معرفت شناختی خاص خودش است و باید رده بندی های «دیگر»، مبتنی بر حدود هستی شناختی و معرفت شناختی «دیگر» را نیز به رسمیت شناخت و برایشان حق حیات قائل شد.
    اصالت/ارزش: از طریق معرفی لایه های روش شناختی منطق استفهامی، راه های بدیل و جدیدی را برای بررسی و تحلیل نظام های رده بندی دانش، به عنوان سازه هایی تفسیری و معنایی، پیش پای متخصصان و حرفه مندان کتابداری و اطلاع رسانی می گذارد.
    کلیدواژگان: رده بندی دانش، روش، روش شناسی، منطق استفهامی، منطق استقرائی، منطق قیاسی، منطق پس کاوی، برساخت انگاری اجتماعی، درخودنگری، رهایی بخشی
  • افسون ثابت پور، غلامرضا فدایی، نادر نقشینه، وفا قبادپور صفحات 631-645
    پژوهش حاضر با هدف بازنمون تصویری دانش و تعیین نقاط خلا و تراکم گرایش های علمی اعضای هیات علمی رشته کتابداری و اطلاع رسانی در دانشگاه های دولتی ایران صورت پذیرفته است. بدین منظور پیشینه نامه علمی-اجرایی هریک از اعضاء به روش سرشماری گردآوری و تحلیل محتوا شد. سپس با استفاده از یک سیاهه وارسی محقق ساخته میزان گرایش هر یک از اعضای جامعه پژوهش تعیین گردید. در نهایت نقشه هایی با استفاده از نرم افزار مصورسازی NodeXL ترسیم گردیدند. نتایج نشان دادند که نقاط تراکم گرایش ها به ترتیب در حوزه های علم سنجی، روش تحقیق در کتابداری و اطلاع رسانی، سازماندهی اطلاعات، منابع اطلاعاتی، روانشناسی در کتابداری و اطلاع رسانی، آموزش در کتابداری و اطلاع رسانی، مدیریت، کتابداری و اطلاع رسانی در وب، مدیریت دانش، کتابخانه های دانشگاهی، خدمات اطلاعاتی، مبانی نظری و فلسفی کتابداری و اطلاع رسانی، مدیریت مجموعه مشاهده می شود و به نظر می رسد متخصصان این حوزه در این جامعه خاص به کتابداری و اطلاع رسانی در موضوعات شیمی، نقشه، موزه، حقوق، هنر و کتابخانه های آموزشگاهی و همچنین در خوشه موضوعات مستقل به موضوعات اقلیت ها در کتابخانه ها، معماری اطلاعات، مشاوره اطلاعاتی، خودکارسازی کتابخانه ها، حفاظت و نگهداری و همچنین تاریخ شفاهی، سایبرنتیک، حق مولف، بازاریابی اطلاعات و اقتصاد اطلاعات گرایش قابل توجهی نداشته اند و در این موضوعات خلا فعالیت علمی مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: مصورسازی اطلاعات، مصورسازی دانش، نقشه دانش کتابداری و اطلاع رسانی، جوامع دانش بنیان، جوامع علمی
  • حمید احمدی، مرتضی کوکبی صفحات 647-676
    مدیریت اطلاعات و مدیریت دانش به عنوان ابزارهایی که می توانند اطلاعات و دانش موجود را گردآوری کنند، نظم ببخشند و در کل سازمان اشاعه دهند، اهمیت یافته اند. هدف این پژوهش شناخت پیوند و مرز بین این دو حوزه است. روش پژوهش تحلیل همایندی واژگان است که اکنون در کنار سایر فنون علمسنجی از شاخصهای تحلیل محتواست. جامعه مورد مطالعه، شامل تمام مقاله های نشریات علمی و مقاله های همایش های داخلی است. نتایج این پژوهش حاکی از این است که در حوزه مدیریت دانش، تعداد 230 کلیدواژه و در حوزه مدیریت اطلاعات 123 کلید واژه، مفاهیم اصلی این مقاله ها را تشکیل داده اند و از این تعداد، تنها 8 کلیدواژه مرز مشترک آن ها را با هم تشکیل می دهند. به عبارتی مرز واژگانی آن ها تنها 52/8% است و به طور اخص، مفهوم دانش مضبوط یا ذخیره شده، مرز روشن میان آن هاست. همچنین نتیجه نشان داد مدیریت دانش حوزه ای است که تا حدودی زمینه فعالیت رشته مدیریت با تمام گرایش های آن است و مدیریت اطلاعات نیز زمینه مطالعاتی رشته هایی، همچون مدارک پزشکی و علم اطلاعات هست. نتایج دیگر این پژوهش نشان داد که رشته علم اطلاعات مرز مشترکی برای هر دو حوزه محسوب می شود. استخراج کلیدواژه های مستند شده برای هر دو حوزه از دیگر نتایج این پژوهش است.
    کلیدواژگان: مدیریت اطلاعات، مدیریت دانش، تحلیل همایندی واژگان، هم رخدادی واژگان، نقشه های علم، مصور سازی مفاهیم
  • ملوک سادات حسینی بهشتی، فاطمه اژه ای صفحات 677-696
    هستی شناسی، واژگان و مفاهیم مشترک مورد استفاده برای توصیف و ارائه یک حوزه از دانش را معین می کند و می تواند مبنایی برای سازماندهی و مدیریت دانش در یک حوزه خاص باشد. با این وجود ساخت هستی شناسی کاری دشوار و زمان بر است. به منظور تسهیل و سرعت بخشیدن به این امر، می وان منابع دیگر دانش نظیر اصطلاحنامه ها را مورد استفاده قرار داد. اصطلاحنامه به لحاظ دارا بودن اطلاعات معنایی و ساختار سلسله مراتبی مفاهیم و نیز نشان دادن روابط میان آنها منبع مناسبی برای ساخت هستی شناسی به حساب می آید. ما با هدف شکل گیری هستی شناسی در حوزه علوم پایه، اصطلاحنامه هایی که پیش از این در پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران در حوزه های مختلف شیمی، فیزیک، زیست شناسی، زمین شناسی و ریاضی تدوین شده بود را مبنای ساخت هستی شناسی قرار دادیم. برای این منظور، ابتدا مغایرت ها و هم پوشانی های مفاهیم مشترک حوزه های مختلف علوم پایه در اصطلاحنامه های مختلف را برطرف ساختیم تا بتوان از آن ها در یک هستی شناسی واحد بهره برد. پس از آن کلیه اصطلاحنامه ها با یکدیگر تلفیق و اصطلاحنامه جامع تولید شد. سپس طراحی مفهومی هستی شناسی با استفاده از روش «مت آنتولوژی» بر اساس مفاهیم و روابط موجود در اصطلاحنامه ی جامع صورت گرفت. در نهایت هستی شناسی علوم پایه بر اساس طراحی صورت گرفته پیاده سازی شد تا به عنوان ابزاری استاندارد جهت ذخیره و بازیابی اطلاعات به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: هستی شناسی، تبدیل اصطلاحنامه، مهندسی هستی شناسی، بازیابی دانش
  • عبدالرسول خسروی، زهرا پوش *، شعله ارسطوپور صفحات 697-717

    پاب مد پرکاربردترین پایگاه پزشکی توسط متخصصان پزشکی و بهداشت است. این پایگاه جهت تسهیل جستجو و بازیابی مدارک مرتبط، از واژگان کنترل شده مش استفاده می کند و به تازگی کلیدواژه ها و عبارت های پیشنهادی را به قابلیت های جستجو در رابط کاربری خود افزوده است. با توجه به این که هدف تمام نظام های بازیابی اطلاعات، بازیابی اطلاعات مرتبط با نیاز کاربر است، بررسی میزان کارآمدی کلیدواژه ها و عبارت های پیشنهادی پاب مد و اصطلاحات مش در بازیابی مدارک مرتبط از دیدگاه کاربران امری اساسی است که در این پژوهش به آن پرداخته می شود. این پژوهش کاربردی و به روش پیمایشی انجام شده است. داده های مورد نیاز آن از طریق پرسش نامه در هنگام جستجوی کاربران در پایگاه اطلاعاتی پاب مد گردآوری شده است. 40 نفر به عنوان جامعه پژوهش با استفاده از نمونه گیری هدفمند از بین دانشجویان تحصیلات تکمیلی، دانشجویان پزشکی حرفه ای و اعضای هیئت علمی انتخاب شدند. پژوهش نشان داد که تفاوت معناداری بین میزان ربط مدارک بازیابی شده حاصل از کلیدواژه های پیشنهادی پاب مد و اصطلاحات مش از دیدگاه کاربران وجود ندارد. یافته های این پژوهش نشان داد که کلیدواژه های پیشنهادی پاب مد و اصطلاحات مش به جستجوگران در فهم بهتر موضوع با توسعه دامنه لغات کاربر در رابطه با موضوع مورد جستجو کمک می کنند؛ اما تفاوتی در قضاوت ربط ایجاد نمی نماید.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها و عبارت های پیشنهادی پاب مد، اصطلاحات مش، پایگاه اطلاعاتی پاب مد، قضاوت ربط، کاربران حوزه پزشکی
  • زهره ذوالفقار کندری، طیبه موسوی میانگاه صفحات 719-735
    موضوع ابهام در معانی واژه ها و ساختار ها و چگونگی برطرف کردن آن به ویژه به هنگام ترجمه ماشینی ذهن بسیاری از محققان را در این حوزه به خود مشغول داشته و برای آن راهکار های گوناگونی ارائه شده است. در این مقاله بر آنیم تا به ابهام موجود در واژه ها بپردازیم.صفات و نامهای مبهم با تعدد معانی خود دشواری هایی را در ترجمه ماشینی بوجود می آورند. در برنامه های خودکار که اراده انسانی در انتخاب معادل دخالتی ندارد این موضوع عیان تر است. ماشین نمی تواند بر اساس بافت به صورت خودکار بهترین معادل را انتخاب کند حال آنکه به کمک زبانشناسی رایانه ای و بکارگیری پیکره ها این امر ممکن است. در پژوهش حاضر به منظور اثبات این توانایی از میان دو مقوله اسم و صفت، صفات را برای بررسی انتخاب کردیم. برای این کار کلیه ی صفات انگلیسی موجود در یک فرهنگ متوسط (فرهنگ هزاره) را به همراه معانی متعدد آنها استخراج کرده و ضبط کردیم، آنگاه این صفات را در یک کشف اللغات موازی انگلیسی به فارسی قرار دادیم و جملاتی را که این صفات در آنها به کار رفته بودند ضبط کرده و این صفات را به همراه بافت و معنا استخراج کردیم و فهرستی به صورت یک کشف اللغات تهیه کردیم. برنامه ای برای این کشف اللغات نوشته شد به گونه ای که از میان معانی موجود بالاترین بسامد معنایی به همراه با هم آیی و بدون آن به عنوان معادل به هنگام ترجمه انتخاب شود. معادل های انتخاب شده رامترجمین انسانی نیز آزمودند و نتایج نشان دادند که در بیش از 50 درصد موارد معادل های انتخاب شده از سوی مترجمین با آنچه که برنامه ابهام زدایی انتخاب کرده بود یا یکسان و یا بسیار نزدیک بودند. نتایج حاصل از این پژوهش در امر ترجمه ماشینی، بازیابی اطلاعات دوزبانه، ایجاد شبکه های واژگانی و آموزش زبان فارسی سودمند خواهد بود.
    کلیدواژگان: صفات چند معنایی، ابهام زدایی واژگانی، پیکره موازی، ترجمه ماشینی، کشف اللغات
  • مریم یقطین، زهره هنرجویان، هاجر ستوده صفحات 737-758
    پژوهش حاضر که به هدف بررسی تازگی اطلاعات فارسی انجام شده است، می کوشد تا سرعت نمایه سازی روزنامه های فارسی را در سه موتور کاوش گوگل، یاهو و بینگ مطالعه و مقایسه کند. این پژوهش به روش وب سنجی انجام شده و جامعه آن را کلیه روزنامه های فارسی پیوسته تشکیل می دهد. نمونه پژوهش به روش هدفمند شناسایی شد و شامل آن دسته از روزنامه های فارسی زبان بود که فهرست آن ها در پایگاه «مگ ایران» آمده و نسخه الکترونیکی آن ها به طور منظم بر وب سایت مربوطه منتشر می شود. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد موتور کاوش گوگل به لحاظ سرعت روزآمدسازی روزنامه های فارسی رتبه بالاتری نسبت به موتورهای کاوش یاهو و بینگ دارد. علاوه بر این، گوگل به طور کلی از الگوی روزآمدسازی منظم تری پیروی می کند. دو موتور کاوش یاهو و بینگ نه تنها از سرعت کمتری نسبت به گوگل برخوردارند، بلکه الگوی روزآمدسازی نامنظم تری دارند. دو موتور کاوش یاهو و بینگ به لحاظ سرعت روزآمدسازی تفاوتی با یکدیگر ندارند. این پژوهش برای نخستین بار وضعیت نمایه سازی روزنامه های فارسی زبان را در موتورهای کاوش وب مورد بررسی قرار داد و نشان داد که جستجوگرانی که به کمک موتورهای کاوش به این روزنامه ها دست می یابند، در گوگل از بخت بالاتری برای دستیابی به نسخه روزآمد این روزنامه ها برخوردارند.
    کلیدواژگان: روزنامه فارسی، گوگل، یاهو، بینگ، نرخ تازگی، سرعت روزآمدسازی، روزآمدسازی بی درنگ
  • نورمحمد یعقوبی، حمیدرضا جعفری، جواد شکوهی صفحات 759-784
    با پیشرفت سریع فناوری های پردازشی و ذخیره سازی و موفقیت اینترنت، منابع رایانشی، ارزان تر، قوی تر و در دسترس تر از قبل شده اند. این روند فناوری تحقق یک مدل محاسباتی جدید به نام رایانش ابری را قادر ساخته است. اخیرا سازمان های دولتی شروع به بکارگیری معماری، بسترها و برنامه های رایانش ابری جهت تحویل خدمات و برآورده ساختن نیازهای زیرمجموعه خودکرده اند.با وجود مزایا و فرصت های بسیار فناوری رایانش ابری،ریسک های متعددی وجود دارند که سازمان های دولتی باید قبل از مهاجرت به سمت محیط ابری آنها را بشناسند. هدف از انجام این پژوهش، شناسایی و رتبه بندی عوامل ریسک رایانش ابری در سازمان های دولتی با استفاده از دیدگاه خبرگان فناوری اطلاعات می باشد. ابتدا با مرور مقاله های کلیدی، لیست جامعی از ریسک ها استخراج و در دو دسته محسوس و غیرمحسوس طبقه بندی شدند. سپس از 6 نفر از خبرگان در خصوص این ریسک ها و تقسیم بندی شان، مصاحبه به عمل آمد و 10 ریسک شناسایی شد. پس از آن، با نظرسنجی از 52 خبره و با کمک فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی این ریسک ها رتبه بندی گردیدند. نتایج نشان می دهد که خبرگان ریسک های نامحسوس را به عنوان مهم ترین ریسک ها در بکارگیری رایانش ابری در سازمان های دولتی شناسایی کرده اند. در این میان ریسک «محرمانگی داده» رتبه نخست را بدست آورده است.
    کلیدواژگان: رایانش ابری، سازمان های دولتی، عوامل ریسک، فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی
  • مهری پریرخ، مهدی زاهدی نوقابی صفحات 785-822
    یکی از چالش های دهه اخیر برای مدیران دانشگاهی مدیریت اطلاعات در دانشگاه ها بوده است. بسترهای گوناگونی برای این امر توسعه و پیشنهاد شده اند. وب سایت های دانشگاه ها (و دانشکده ها، بخش ها و گروه ها) یکی از این راه حل ها بوده اند. اما اتکاء به صفحات وب سایت برای درج منابع دانشی و استفاده از آن بنابه دلایلی هم چون عدم روزآمدی رضایت بخش نیست. به این ترتیب، در طی سال های اخیر بسیاری از دانشگاه ها برای آگاهی از فعالیت های کارکنان و گردآوری دارایی های فکری خود، اقدام به طراحی سیستم های مدیریت اطلاعات دیجیتال کرده اند. دانشگاه فردوسی مشهد به عنوان یکی از دانشگاه های مادر و برتر کشور، با توجه به حجم انتشارات و ضرورت مدیریت آن، سیستمی را با هدف مدیریت اطلاعات پژوهشی در دانشگاه طراحی کرده است. سیستم اطلاعات علمی دانشگاه فردوسی مشهدیا ساعد، توسط معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1385 طراحی و اجرا گردید. هدف اصلی این پژوهش بررسی فنی نرم افزار مخزن سازمانی دانشگاه فردوسی مشهد است. این پژوهش کاربردی و از نوع ارزیابانه بوده و با روش مطالعه موردی انجام شد. برای بررسی سیستم نرم افزاری مورد استفاده برای مخزن سازمانی دانشگاه از سیاهه وارسی محقق ساخته استفاده شد. یافته ها نشان داد که وضعیت «ساعد» از لحاظ ویژگی های فنی در حد متوسط است. با این وجود، ضعف در برخی از قسمت ها مانند مدیریت محتوا و دسترس پذیری بر کارآرایی سیستم تاثیر دارند. از اینرو باید تمرکز بیشتری بر ویژگی های کاربرمدار سیستم صورت گیرد. همچنین ویژگی های آرشیو و پشتیبانی از سیستم در وضعیت متوسط هستند که با توجه به استفاده روز افزون از سیستم، می توانند در آینده چالش برانگیز باشند.
    کلیدواژگان: مخزن سازمانی، دانشگاه فردوسی مشهد، سیستم مدیریت اطلاعات، ساعد، ارزیابی سیستم مدیریت اطلاعات، معیارهای ارزیابی، نرم افزار مخازن سازمانی
  • فرزاد شهبازی، یعقوب نوروزی، مهدی علیپور حافظی صفحات 823-851
    هدف پژوهش حاضر تعیین میزان استفاده نرم افزار های کتابخانه دیجیتالی ایران از ویژگی های نظام خبره دربازیابی اطلاعات است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی است که به روش ارزیابانه و با استفاده از سیاهه وارسی محقق ساخته در چهار ویژگی نظام های خبره دربازیابی اطلاعات (شامل ابزارهای بازیابی اطلاعات، رابط کاربر، پایگاه های اطلاعاتی (دانش) و راهکارهای مورد استفاده برای راهنمایی بیشتر کاربران) و متشکل از 66 معیار صورت گرفت. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش 5 نرم افزار کتابخانه دیجیتالی (پارس آذرخش، پیام مشرق، پروان پژوه، نوسا و پاپیروس) بود. وضعیت نرم افزارهای کتابخانه دیجیتالی مورد مطالعه از نظر ابزارهای بازیابی اطلاعات پایین تر از متوسط، در رابطه با پایگاه اطلاعاتی(دانش) متوسط و از نظر رابط کاربر بیش از متوسط بود. همچنین در رابطه با راهنمایی بیشتر کاربران نتایج نشان داد که تاکید بیشتر بر ویژگی های برگرفته از نرم افزارهای معمول در زمینه ارائه خدمات اطلاعاتی است و به مباحث تخصصی در این زمینه کمتر توجه شده است. آزمون فرضیه پژوهش نیز نشان داد که اختلاف معنی داری بین میزان بهره گیری از ویژگی های کلی نظام خبره و وضعیت فعلی نرم افزارهای کتابخانه های دیجیتالی ایران وجود دارد. این پژوهش همچنین ضمن تهیه سیاهه وارسی در زمینه موضوع پژوهش حاضر،این امکان را فراهم آورده است تا طراحان و برنامه نویسان نرم افزارهای کتابخانه دیجیتالی بتوانند ضمن برطرف کردن نقاط ضعف و تقویت نقاط قوت این عرصه، با معیارها و مولفه های موجود در این زمینه و درجه اهمیت هر یک از آنها بهتر آشنا شده و در طراحی و تولید آینده خود از آنها بهره گیرند.
    کلیدواژگان: نرم افزارهای کتابخانه ای، کتابخانه دیجیتالی، نظام های خبره، بازیابی اطلاعات، مطالعات ارزیابی، معیارهای ارزیابی
  • حمیدرضا جمالی مهمویی، آقای محمود سنگری صفحات 853-873
    هدف این مقاله تحلیل انگیزه های وبلاگ نویسان وبلاگ های حوزه علوم اجتماعی از استناد به مقاله های مجلات است تا از این طریق مشخص شود که آیا استنادهای وبلاگی به مقاله های علمی شاخص خوبی از تاثیر اجتماعی پژوهش هستند یا خیر. نمونه ای تصادفی 300 تایی (از میان 1233 پست) از پست های وبلاگ های علوم اجتماعی از وبگاه ریسرچ بلاگینگ که در فاصله زمانی 1 ژانویه 2012 تا 18 جولای 2014 گردآوری و تحلیل محتوا شد. مقوله های مورد استفاده در تحلیل محتوا با استفاده از یک دسته بندی موجود و با ایجاد تغییر در آن به صورت استقرایی تشکیل شدند. در مجموع 300 پست، دارای 472 استناد بودند که 424 تای آنها مقاله از 269 مجله مختلف بودند. شصت و یک مجله (22٫68٪) از کل مجلات مورد ا ستناد متعلق به حوزه علوم اجتماعی بودند و بیشتر مجلات با بسامد بالا، مجلاتی با ضریب تاثیر بالا از حوزه کلی علوم مثل مجله ساینس بودند. هفتاد و پنج درصد همه مجلات تنها یک بار مورد استناد قرار گرفته بودند. سن میانگین مقاله های مورد استناد 5٫8 سال بود. پربسامد ترین (12٫67٪) انگیزه برای استناد ارائه یک گزارش مفصل بی طرفانه از تحقیق بود. در کل وبلاگ های علوم اجتماعی بیشتر موضوع محور هستند تا مقاله محور؛ به این معنی که تعداد زیادی از پست ها صرفا برای معرفی یک مقاله نوشته نمی شوند بلکه وبلاگ نویس در مورد موضوع مورد علاقه اش می نویسد و در این فرایند برای پشتیبانی از استدلال خود به مقاله ها نیز استناد می کند. این مقاله نشان دهنده پتانسیل استنادهای وبلاگی به عنوان یکی از شاخص های آلتمریک و به عنوان واسطه ای برای سنجش اثر پژوهش است.
    کلیدواژگان: استنادوبلاگی، آلتمریک، پژوهش، علوم اجتماعی، وبلاگ ها، مقاله ها
  • ساناز رهنما، رحمت الله فتاحی، محمدحسین دیانی صفحات 875-898
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت مهارت های ارتباطی کتابداران و شناسایی عوامل موثر بر آن انجام شده است.
    روش شناسی: روش این پژوهش پیمایشی و از پرسشنامه برای گردآوری داده ها استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش، همه کتابداران شاغل در کتابخانه های دانشگاه فردوسی مشهد می باشد.
    یافته ها
    مهمترین عوامل موثر بر تعامل بین فردی از دیدگاه کتابداران ابتدا عوامل سازمانی و پس از آن عوامل محیطی، فردی و فرهنگی است. همچنین بین متغیرهای «میزان تحصیلات» و «تجربه» کتابداران با میزان برخورداری آنان از مهارت های ارتباطی رابطه معناداری وجود ندارد. افزون بر آن، وضعیت برخورداری کتابداران از مهارت های ارتباطی در حوزه های تحصیلی چهارگانه دانشگاه (علوم انسانی و اجتماعی، علوم پایه، فنی و مهندسی، و کشاورزی)، در یک سطح بوده و تفاوت معناداری در این رابطه مشاهده نشد. در پایان توصیه هایی برای توسعه مهارت های ارتباط بین فردی در میان جامعه کتابداران داده شده است.
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، تعامل بین فردی، کتابداران، دانشگاه فردوسی مشهد
|
  • Mohammad Khandan, Gholamreza Fadaei, Mohammad Reza Vasfi Pages 603-630
    Purpose
    This paper distinguishes between “methodology” and “method” and discusses methodological levels of abductive logic as related to the knowledge classification systems. The purpose is to clarify the application of abductive logic for analyzing knowledge classification systems as an alternative for mainstream logics in the field، i. e. inductive and deductive logic.
    Methodology
    Conceptual analysis.
    Findings
    Abductive logic approaches reality as a social construction. It is obviously an interpretative and constructivist approach. Therefore its aim is to understand the social phenomena that socially constructed by social agents. Therefore any given knowledge classification system is a socially constructed phenomenon reflecting subjective biases and prejudices of its creators. Knowledge classification systems aren’t innocent objective systems. They are systems that determined and restricted by cultural and social forces operating as their conditions of production. Every classification system has some kind of ontological and epistemological commitment. Therefore we should recognize “alternative” classification systems based on “alternative” ontological and epistemological commitments، as legitimate as current mainstream classification systems. Originality/Value: Introduces methodological levels of abductive logic and provides LIS professionals with a new and alternative way for analyzing knowledge classification systems as interpretative and semantic social constructions.
    Keywords: Knowledge classification, Method, Methodology, Abductive logic, Inductive logic, Deductive logic, Retroductive logic, Social constructivism, Reflection, Emancipation
  • Afsoon Sabetpour, Gholamreza Fadaie, Nader Naghshineh, Vafa Ghobadpour Pages 631-645
    Purpose
    The present research has been done to visual representation of knowledge and determination vacuum and density points of scientific trends of faculty members of state universities of IRAN in Library & Information Science field.
    Method
    Curriculum Vitae of each faculty member with census method were collected and its content analyzed. Then using a checklist، the rate scientific tendencies were extracted. NodeXL software was deployed to map out the levels.
    Results
    The results showed that the trends are concentrated in Scientometrics، Research method in Library & Information Science، information organization، information resources، psychology، Education، Management، the Web، Knowledge management، Academic Libraries، Information services، Information Theories and collection management. Apparently، the Library & Information Science community of experts pays little or no attention to the Library & Information Science applications in the fields of chemistry، Cartography، museum، law، art، school libraries as well as to independent subject clusters such as minorities in library، information architecture، mentoring in library science، library automation، preservation، oral history، cybernetics، copyright، information marketing and information economy. Lack of efforts on these areas is remarkable.
    Keywords: Information visualization, Knowledge visualization, Knowledge map of Library, information science, Knowledge base communities, scientific communities
  • Hamid Ahmadi, Morteza Kokabi Pages 647-676
    Information and knowledge management has emerged as major tools for collecting and regulating available data to spread over an entire organ. The present study is to identify the links and boundaries between the two management systems. Co-word analysis method is obtained as research method since along with other scientometric techniques is a parameter for content analysis. Articles accepted for domestic journals and conferences constitute the population of this study. The current research findings indicate that there are 230 and 123 keywords in the field of knowledge management and information management، respectively; among which only 8 words are of shared use. In other words، the lexical boundary is 8. 52%. More specifically، the boundary is made up of the concept of recorded knowledge. The results also showed that knowledge management provides the ground for all management areas to some extent; on the other hand، information management prepares the situation for studying on areas such as medical records or science. We found that information science can be considered as a shared boundary between the two studied areas. Extracting documented keywords for these two management areas is still another finding of this study.
    Keywords: Information management, knowledge management, Co, word analysis, Co, ccurrence Analysis, Science maps, Visualizing Concepts
  • Molouk Sadat Hosseini Beheshti, Fatemeh Ejei Pages 677-696
    Currently، the main portion of knowledge is stored in electronic texts and documents and for transferring that knowledge effectively، we must use proper methods to gather and retrieve relevant information. Ontologies provide means to produce structured documents and use intelligent search instead of keyword search. Ontology defines the common words and concepts used to describe and represent an area of knowledge. However، developing ontologies is a time consuming and labor work، so many ontology developers try to facilitate and speed up this process by reusing other resources. In fact، thesaurus contains semantic information and hierarchical structure that make it an appropriate resource for ontology construction. Therefore، we determined to use the thesauri previously developed at Iranian Research Institute for Information Science and Technology (IRANDOC) to construct ontology in basic sciences domain. At first، we synchronized common concepts in thesauri before integrating them as a macro thesaurus and removed inconsistencies. To reduce the amount of time and human resources which were needed for synchronizing process، Thesaurus Synchronizer was developed to illustrate differences between matched cases of two thesauri. It provides powerful tools for demonstrating differences and suggestions for each of the existing matters. Thus، domain experts synchronized each two thesaurus semi-automatically. Then we merged thesauri and transform the data format into ISO 25964 standard. The conceptual model have been designed based on the terms and their relationships in the integrated thesaurus and the concept maps that were designed by domain experts for each of basic sciences (Chemistry، Physics، Biology، Geology and Mathematics). We used the methodology called METHONTOLOGY in this stage. The main activity in this methodology is conceptualization and it enables the construction of ontologies at the knowledge level. Ultimately، the ontology was generated by formalizing and implementing the conceptual model in OWL، a web ontology language which is recommended by the World Wide Web Consortium. The next step is to refine the relationships to more specific semantic relations. Our domain experts tried to refine some relationships manually but we decide to design an appropriate method for refining the ontology semi-automatically. Also we need to add more details to our ontology and turn it into heavyweight ontology to get more advantages from it in formal reasoning. The main aim of this project is to create a standard ontology to be used in information storage and retrieval system.
    Keywords: Ontology, Thesaurus Transformation, Ontology Engineering, Knowledge Retrieval
  • Abdolrasoul Khosravi, Zahra Poosh, Shohle Arastoupour Pages 697-717
    Purpose

    Pubmed is among the most renowned medical databases. It uses MESH as a controlled vocabulary tool for facilitating the search process. Recently it has applied a second suggesting system (keywords and phrases) in this regard. Since information systems aim at retrieving the most relevant results، analyzing the efficiency of this new suggestion system and the old MESH terms from users'' point of view would be of importance in this regard.

    Methodology

    As an applied study، this survey has been conducted through distributing a questionnaire during search sessions of users. To this end، a sample of 40 specialists، in the field of medical sciences، was selected through a purposive sampling method and the results were analyzed using SPSS 16. 0.

    Findings

    the results show that there is no significant difference between documents relevance when Pubmed suggestions or MESH terms are used during each search session. According to the findings of this study both Pubmed suggestions and MESH terms help the user with better understanding the concept and they both broaden the terminology of users. At the same time both methods are efficient in relevancy of the retrieved documents.

    Keywords: Pubmed Query Refinement Suggestions, MESH Terms, Pubmed, Relevance Judgments, Users
  • Zohreh Zolfaghar Kondori, Tayebeh Mosavi Miangah Pages 719-735
    Ambiguous nouns and adjectives are words with more than one meaning. Having several meanings creates problems in MT particularly in automatic programs where human plays no role in choosing the equivalent target word and there is no context available to the machine. One of the ways to solve the problem is to provide the Machine with proper and enough contexts; here by context we mean the collocations of a word.. In order to show this we chose English adjectives for our study. We extracted polysemous adjectives from a bilingual English-Persian Middle Dictionary (Hezareh) and checked them all in a bilingual parallel English-Persian Corpus to get the context and collocations for each adjective. Then we recorded all the adjectives with their associate words، context and the meaning provided by the corpus. Then a concordance was created out of these adjectives and their equivalents along with their collocations and a disambiguating program was written for it so that it could choose the best equivalent for the target adjective according to the highest meaning frequency of the given adjective or its collocation. This program’s reliability was tested by using five translators. Their choices were compared through a statistical method (Cronbach alpha) and their covariance was calculated by spss software. The results show that in more than 50% of the cases translators’ choices were the same as the program’s choices. The results of this study could be helpful in MT، bilingual information retrieval، word nets and even in teaching Persian to foreigners.
    Keywords: Polysemous Adjectives, Lexical Disambiguating, Parallel Corpus, Machine Translation, concordance
  • Maryam Yaghtin, Zohre Honarjooyan, Hajar Sotudeh Pages 737-758
    Aiming to study the freshness of Persian information، the study attempted to explore the indexing speed of Persian newspapers in Google، Yahoo and Bing. The present study was conducted using a webometric method. The population study comprised all the online newspapers published in Persian. The study sample was identified using a targeted method. It included those Persian newspapers listed on the Magiran database with their electronic versions regularly published on their respective websites. The results revealed that Google outperforms the two other search engines in terms of timely indexing the Persian newspapers. Furthermore، it generally enjoys a more consistent and stable indexing model. Yahoo and Bing are not only slower in indexing the newspapers، but also experience a comparably lower consistency level in their indexing models. Yahoo and Bing show to be comparable in their indexing speeds. In this study، the indexing status of Persian newspapers on different internet search engines was investigated for the first time. Results showed that those accessing these newspapers using internet search engines will have a higher chance of accessing their most updated versions using Google.
    Keywords: Persian newspapers, Google, Yahoo, Bing, Indexing speed, freshness rate, immediate indexing
  • Noor Mohammad Yaghoubi, Hamid Reza Jafari, Javad Shukuhy Pages 759-784
    Rapid development of processing and storage technologies and the success of the Internet have made computing resources cheaper، more powerful and more available than before. This technological trend has enabled the realization of a new computing model called cloud computing. Recently، the State-Owned organizations have begun to utilize cloud computing architectures، platforms، and applications to deliver services and meet constituents’ needs. Despite all of the advantages and opportunities of cloud computing technology، there are so many risks that State-Owned organizations need to know about before their migration to cloud environment. The purpose of this study is to identify and rank the risks factors of cloud computing in State-Owned organizations by making use of IT experts’ opinion. Firstly، by reviewing key articles، a comprehensive list of risks factors were extracted and classified into two categories: tangible and intangible. Then، six experts were interviewed about these risks and their classifications، and 10 risks were identified. After that، process of ranking the risks was done by seeking help from 52 experts and by fuzzy analytic hierarchy process. The results show that experts have identified intangible risks as the most important risks in cloud computing usage by State-Owned organizations. As the results indicate، «data confidentiality» risk has the highest place among the other risks.
    Keywords: Cloud computing, State, Owned organizations, Risks factors, fuzzy analytic hierarchy process
  • Mehri Parirokh, Mehdi Zahedi Nooghabi Pages 785-822
    Information management in universities and academic environments was a critical issue for their managers in late years. Some infrastructures like academic websites suggested as a solution but they had other problems such as out of dating information. So many universities have developed information management systems for managing their intellectual properties in recent years. Ferdowsi University of Mashhad (FUM) has established its institutional repository named the SAED since 1385 (2006). The purpose of this research is to assessing the SAED from technical aspects. Evaluating research and case study were selected for implementing the research. Data collection tool was a checklist which was constructed by the researchers. Findings revealed that SAED is at average level of technical specifications، overall. But Content management & Accessibility aspects have no good efficiency may be effect on usefulness of the system. So user centered approach must be applied in system redesigning and improving. Though Archiving & System support have suitable situation، increasing of users and data may be challengeable in future.
    Keywords: Institutional repository, Ferdowsi University of Mashhad, Information management system, SAED, Evaluating of information management system, Evaluation criteria, Institutional repository software
  • Farzad Shahbazi, Yaghoub Norouzi, Mehdi Alipour-Hafezi Pages 823-851
    The goal of this study is to evaluate expert system features in Iranian’s selected Digital Library software in context of information retrieval.
    Methodology
    This study was performed using evolutional method and whit a checklist. To gathering data، a checklist was prepared by 66 criteria based of the research dimensions (include Tools of information retrieval، Interface، Information database (Knowledge)، and the strategies used for the more guidance of users). Furthermore، we took the opinion of LIS expert in necessity. The population in this study was 5 selected Iranian Digital Library software’s include Pars Azarakhsh، Simorgh، Papyrus، Payam and Parvan.
    Finding
    The status of the selected Digital library software’s investigated based on research dimensions. According to the studied criteria in research، the results showed that selected digital library software’s are lower than normal in matter of information recovery and information data base، but in the interface feature is higher than normal range. Also in the more guidance of user’s dimensions، result showed that the most emphasis is in common software features instead of specialized of them. Hypothesis test also showed that there is significant difference between features of the expert system software current status of digital libraries، in Iran. Originality/Value: The research prepared a checklist for evaluation of Digital Library software’s in expert systems context. Also the funded results can be helpful for the software providers to resolve the weakness and reinforce the strengths of software’s.
    Keywords: Library software, Digital library, Information retrieval, Expert system, Evaluation studies, Evaluation criteria
  • Hamid Reza Jamali, Mahmood Sangari Pages 853-873
    This article aims to analyze motivations behind social sciences blog posts citing journal articles in order to find out whether blog citations of scholarly journal articles are good indicators for the societal impact of research. A random sample of 300 social sciences blog posts (out of 1،233 blog posts) from ResearchBlogging published between 01/01/2012 to 18/06/2014 were subjected to content analysis. An existing categorization scheme was used and modified inductively. The 300 blog posts had 472 references including 424 journal articles from 269 different journals. Sixty-one (22. 68%) of all journals cited were from the category of social sciences and most of the journals with high frequency were highly cited general science journals such as PNAS and Science. Seventy-five percent of all journals were referenced only once. The average age of articles cited was 5. 8 years. The most frequent (38، 12. 67%) motivation was to ‘neutrally presenting details of a study’. Overall، social science blogs were rather subject-oriented than article oriented. This means a considerable number of blog posts were not driven simply by writing about an article، instead bloggers tend to write about their subject of interest and use references to support their argument. The study shows the potential of blog citations as an altmetric measure and as a proxy for assessing the research impact.
    Keywords: blog citations, altmetrics, research, societal impact, weblogs, articles
  • Sanaz Rahnama, Rahmatollah Fattahi, Mohammad Hosein Dayani Pages 875-898
    Purpose
    This research aimed to study the status of communication skills of librarians and effective factors in this field.
    Method
    A questionnaire was used in this survey for collecting data. Research population consisted of the librarians at the libraries of Ferdowsi University of Mashhad.
    Findings
    Findings showed that the most important factors in interpersonal communication from the point of views of librarians are firstly organizational and then environmental، personal and cultural factors. Also، there is no significant relationship between variables like «education» and «experience» with communication skills of librarians. Furthermore، findings show that the status of librarians'' communication skills in all areas of study at Ferdowsi University of Mashhad is the same and there is no significant difference among them. At the end، some recommendations are mentioned for extension of interpersonal communication skills of librarians.
    Keywords: Communication skills, Interpersonal communication, Librarians, Ferdowsi University of Mashhad