فهرست مطالب

پردازش و مدیریت اطلاعات - سال سی و سوم شماره 4 (پیاپی 94، تابستان 1397)

پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات
سال سی و سوم شماره 4 (پیاپی 94، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/16
  • تعداد عناوین: 19
|
  • سیروس علیدوستی صفحات 1367-1371
  • ملیحه درخوش * صفحات 1373-1392
    هدف
    سازماندهی دانش نگرشی نوین در سازماندهی منابع است که رویکرد معنایی به این حوزه بخشیده است. این مقاله با هدف بررسی تغییرات صورت گرفته در بینش و معرفت شناختی حوزه سازماندهی طی دوره های زمانی به نگارش در آمده است تا مشخص شود که آیا حرکت و پیشرفت سازماندهی دانش مبتنی بر پارادایم [1] های علمی است؟ این تغییرات با تاثیرپذیری از دیدگاه پارادایمی به سازماندهی اطلاعات و دانش مورد تحلیل قرار گرفته است. روش شناسی: روش این پژوهش به صورت مروری تاریخی انجام شده است. بررسی های انجام شده در متون مختلف با تکیه بر نظریه توماس کوهن صورت گرفته است. از مطالعه و بررسی پژوهش های صورت گرفته توسط متخصصان حوزه سازماندهی برای دستیابی به روند شکل گیری سازماندهی اطلاعات و دانش استفاده شده است. تقسیم بندی های تاریخی بر اساس دیدگاه اسمیراگلیا در حوزه سازماندهی دانش انجام گرفته است.
    یافته ها
    پیشرفت های فناوری اطلاعات در تامین ابزارها و رویکردهای فلسفی به لحاظ تامین هستی شناختی سازماندهی دانش بر رویکرد سازماندهی منابع اطلاعاتی تاثیرگذار بوده است.
    نتایج
    سازماندهی دانش دارای حرکتی پارادایمی است. پارادایم های مبتنی بر رویکردهای فلسفی از جمله عمل گرایی و تجربه گرایی بر سازماندهی اطلاعات تاثیر بسزایی گذاشته است. این تغییرات رویکردهای فلسفی به همراه تغییرات فناوری های مورد استفاده در سازماندهی اطلاعات، پارادایم هایی را در زمینه سازماندهی منابع به وجود آورده است. گرایش به سازماندهی دانش در قرن 21 از نتایج تغییر پارادایم در این زمینه است.
    کلیدواژگان: سازماندهی دانش، پارادایم، سازماندهی اطلاعات، توماس کوهن
  • سید حسین سیادت، آزاده سادات مظفری مهر * صفحات 1393-1417
    امروزه داده، اطلاعات و دانش دارایی های بسیار مهم برای سازمان ها محسوب می شوند و مدیریت موثر دانش راهی برای کسب و حفظ مزیت رقابتی در محیط به شدت پویای سازمان ها می باشد. با گسترش فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی پدیده های نوین رایانش ابری و وب 2. 0، راه حل های مفیدی را در حوزه مدیریت دانش پیشنهاد می دهند. در این مقاله ابتدا به معرفی و بررسی مدل های مختلف سیستم مدیریت دانش مبتنی بر ابر می پردازیم و سپس چارچوبی برای سیستم مدیریت دانش در محیط رایانش ابری ارائه می کنیم. چارچوب پیشنهادی شامل هفت مولفه اصلی است که بر روی بستری از ابر پیاده سازی می شود. در مقایسه با سایر مدل های بررسی شده، در چارچوب پیشنهادی سعی بر این است که علاوه بر استفاده از مزایای متعدد رایانش ابری در سیستم مدیریت دانش همچون کاهش هزینه سخت افزار و نرم افزار، انعطاف پذیری، دسترس پذیری در هر زمان و مکان، مشارکت و همکاری و… ، قابلیت گسترده ای که رایانش ابری برای گرد آوری دانش و ایجاد زیر ساخت هوش تجاری فراهم می کند، نیز مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رایانش ابری، مدیریت دانش، مدل KaaS، مدل KMaaS، مدل ITaaS، سیستم مدیریت دانش مشارکتی
  • نرگس فرزانه کندری *، مهدی شامی زنجانی، امیر مانیان، علیرضا حسن زاده صفحات 1419-1450
    این مقاله به ارائه چارچوبی برای تبیین شایستگی های مدیران ارشد دانش در سازمان ها پرداخته است. به این منظور، روش تحقیق فراترکیب مورد استفاده قرار گرفت. از 161 منبع یافت شده، طی مراحل فراترکیب، 15 مقاله با معیارهای مورد پذیرش منطبق بود. در نتیجه ترکیب یافته ها، 60 کد و پنج مفهوم اصلی (تخصص در مدیریت دانش، تسلط بر دانش کسب وکار سازمان، مهارت های میان شخصی، مهارت های مدیریتی و ویژگی های شخصی) شناسایی شدند. همچنین مفهوم اصلی تخصص در مدیریت دانش شامل شش زیرمفهوم استراتژی ها، فرایندها، فناوری ها، ساز و کارها، پژوهش ها و پروژه های مدیریت دانش بود که مدیر ارشد دانش بایستی در آنها تخصص داشته باشد. در نهایت دو مقوله در سطح شایستگی های فنی و اجتماعی شناسایی گردید که مفاهیم تخصص در مدیریت دانش، تسلط بر کسب و کار سازمان به عنوان شایستگی های فنی و نیز مفاهیم مهارت های میان شخصی، ویژگی های شخصی و مهارت های مدیریتی در مقوله شایستگی های اجتماعی طبقه بندی گردید. بنابراین می توان نتیجه گرفت مدیر ارشد دانش بایستی دارای مهارت های فنی-اجتماعی [1] باشد. در مرحله بعد با استفاده از روش تجزیه و تحلیل آنتروپی شانون، میزان پشتیبانی مطالعات گذشته از کدها و مفاهیم بررسی شد. در میان کدها، شناخت برنامه های کاربردی و فناوری های مدیریت دانشی و در میان مفاهیم، مهارت های مدیریتی دارای بیشترین ضریب اهمیت بودند. سازمان ها می توانند از نتیجه این پژوهش برای انتخاب مدیران ارشد دانش بهره ببرند. مقاله ای که شایستگی های مدیران ارشد دانش را با روش فراترکیب و به طور جامع طبقه بندی نماید، مشاهده نشد و از این رو، مقاله در روش شناسی و نتایج دارای نوآوری است.
    کلیدواژگان: شایستگی، فراترکیب، مدیر ارشد دانش، مدیریت دانش
  • حامد فلاح تفتی، راضیه الماسی سروستانی *، محبوبه حسینی صفحات 1451-1476
    یکی از چالش های اساسی مدیریت دانش در اقتصاد دانش بنیان امروزی، ترغیب افراد برای تسهیم دانش آنان است. ساختارهای دانش بنیان به دلیل نیاز شدید به مشارکت افراد، باید رویکرد اعتماد-محور در پیش گیرند، زیرا لازمه خلق و تسهیم دانش سطح بالایی از اعتماد و خوش بینی در روابط اعضای سازمان با یکدیگر است. این مهم در سازمان های مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات به خصوص موردتوجه است زیرا از گروه هایی تشکیل شده اند که هدف نهایی آن ها اجرای موفق پروژه های سیستم های اطلاعاتی است. این پژوهش که با هدف بررسی نقش متغیرهای اعتماد و وابستگی میان افراد در توفیق تسهیم اطلاعات در سازمان انجام شده است با استفاده از روش پیمایشی، نظرات خبرگان و مدیران سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری شیراز را مورد بررسی قرار داده است. پس از گردآوری و تحلیل مقدماتی داده ها، اقدام به آزمون مدل مفهومی پژوهش با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری گردید. نتایج نشان می دهد میزان ارتباطات اعضا بر اعتماد گروه سیستم های اطلاعاتی تاثیر مثبت و معنی داری دارد، همچنین تاثیر معنادار اعتماد و وابستگی، بر تسهیم دانش میان اعضا مورد تایید قرار گرفته است که منجر به افزایش عملکرد گروه سیستم های اطلاعاتی می شود.
    کلیدواژگان: دانش، مدیریت دانش، تسهیم دانش، عملکرد سیستم های اطلاعاتی، مدل سازی معادلات ساختاری
  • مهدیه سادات خشوعی *، حمیدرضا عریضی صفحات 1477-1507
    هدف این پژوهش تدوین چرخه یکپارچه مدیریت تجربه جهت اجرای مدیریت تجربه در سازمان ها می باشد. روش پژوهش در این مطالعه کیفی و نوعی از فرامطالعه به نام فراترکیب است. در راستای انجام پژوهش، پس از طراحی سوالات پژوهش، جستجوی نظام مند پژوهش ها بر اساس کلیدواژه های مرتبط از شش پایگاه داده داخلی و یازده پایگاه داده خارجی (از ابتدا تا پایان فروردین 1396) صورت گرفت و به روش نمونه گیری هدفمند تعداد 13 پژوهش انتخاب گردید. با بررسی پژوهش های مذکور، هفت مرحله یعنی فعال سازی تجربه، جمع آوری تجربه، مهندسی تجربه، نگهداری تجربه، انتشار تجربه، ادراک تجربه و بکارگیری تجربه شناسایی گردید که به ترتیب از طریق هفت فرایند یعنی ارزیابی، ویرایش، ذخیره سازی، انتقال، مفهوم سازی، انطباق و به روزرسانی با یکدیگر مرتبط هستند. همچنین مراحل و فرایندهای مذکور به وسیله پنج مولفه یعنی فرهنگ سازمانی، فناوری مدیریت تجربه، راهبرد مدیریت تجربه، ابزار یا معیار اندازه گیری مدیریت تجربه و تیم مدیریت تجربه احاطه شده اند. براساس مراحل، فرایندها و مولفه های مذکور چرخه یکپارچه مدیریت تجربه تدوین و پایایی و اعتبار آن تایید گردید. نتایج این پژوهش می تواند به عنوان مبنایی برای برنامه ریزی مدیران در اجرای مدیریت تجربه در سازمان مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: چرخه یکپارچه، مدیریت تجربه، فراترکیب
  • سید محمد زرگر * صفحات 1509-1529
    معماری سرویس گرا نوعی معماری سازمانی است که از سرویس برای ساده سازی و اجرای فعالیت های یکپارچه سازی استفاده می کند. سازمان ها برای ادامه حیات در محیطی پویا نیاز به تقویت چابکی خود از طریق سیستم های اطلاعاتی دارند و معماری سرویس گرا راهی برای یکپارچه سازی و افزایش اثربخشی استفاده از سیستم های اطلاعاتی در مسیر تحقق چابکی است. در این مقاله پس از بررسی مبانی نظری و مرور تحقیقات گذشته متغیرهای موثر بر پیاده سازی معماری سرویس گرا و چابکی سازمان استخراج شد، سپس با استفاده از روش پویایی سیستم مدلی برای نشان دادن پویایی های موجود در پیاده سازی معماری سرویس گرا و تاثیر آن بر چابکی سازمان طراحی شد. اعتبارسنجی مدل با استفاده از آزمون های ارزیابی مدل در روش پویایی سیستم و با استفاده از نرم افزار ونسیم انجام شد، که اعتبار مدل مورد تایید قرار گرفت. در ادامه سناریوهایی برای حالت های مختلف متغیرهای مدل پیشنهادی، طراحی شد و اجرای این سناریوها شبیه سازی گردید. نتایج تحقیق نشان داد افزایش متغیرهای سرمایه گذاری به منظور بالا بردن امنیت سیستم و نرخ بازگشت سرمایه گذاری باعث افزایش سطح پیاده سازی معماری سرویس گرا می شود و بالعکس؛ و افزایش سطح پیاده سازی معماری سرویس گرا از طریق مکانیسم هایی پویا باعث افزایش پاسخگویی، و در نتیجه چابکی سازمان می شود.
    کلیدواژگان: معماری سرویس گرا، چابکی سازمان، روش پویایی سیستم
  • امیر شجاعان، سید محمد تقی تقوی فرد * صفحات 1531-1555
    در سال های اخیر باتوجه به گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات و نیز تصویب اسناد بالادستی در کشور نظیر نقشه راه دولت الکترونیک ایران، توجه به مفهوم دولت الکترونیک و در سطحی بالاتر، حاکمیت الکترونیک از جایگاه ویژه ای برخوردار گردیده و تحقق اهداف مربوطه، از عوامل موثر در توسعه پایدار کشور، ارتقای کیفیت ارائه خدمات و کاهش هزینه های مربوطه، افزایش شفافیت فرآیندها و در نهایت توسعه دموکراسی برشمرده می شود. در این راستا، در مقاله پیش رو، با تکیه بر مطالعات انجام شده و نیز مصاحبه با خبرگان این حوزه، به معرفی مولفه ها و شاخص های تاثیرگذار در تحقق حاکمیت الکترونیک در کشور پرداخته شده است. بدین منظور پس از انجام بررسی های لازم، 7 مولفه کلیدی به همراه 39 عنوان شاخص احصاء گردید و پرسشنامه دراختیار صاحب نظران این حوزه قرار گرفته است. نتایج به دست آمده از پرسشنامه ها و تحلیل عاملی تائیدی انجام پذیرفته با استفاده از نرم افزار لیزرل بیانگر میزان تاثیر مولفه ها و شاخص های احصا شده در تحقق حاکمیت الکترونیک در کشور به منظور استفاده در برنامه ریزی های کلان در این حوزه می باشد.
    کلیدواژگان: دولت الکترونیک، حاکمیت الکترونیک، خدمات الکترونیک، مولفه ها و شاخص ها
  • رویا آل عمران *، سیدعلی آل عمران صفحات 1557-1574
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر فن آوری اطلاعات و ارتباطات بر رشد اقتصادی کشوهای عضو گروه D8 است. روش به کار برده شده در پژوهش، از نوع علی- تحلیلی بوده و هدف پژوهش؛ کاربردی می باشد. هم چنین، آمار و اطلاعات مربوط به متغیرهای به کاربرده شده در پژوهش از لوح فشرده ی WDI2015 استخراج شده است. ابزار اقتصادسنجی مورد استفاده در پژوهش نیز نرم افزار Eviews و روش اقتصادسنجی به کار برده شده در پژوهش، روش پنل دیتا بوده و دامنه ی زمانی پژوهش فاصله ی زمانی سال 2008 تا 2014 و قلمرو مکانی پژوهش نیز کشورهای عضو گروه D8 (شامل کشورهای ایران، اندونزی، بنگلادش، ترکیه، پاکستان، مالزی، مصر و نیجریه) است. بر اساس یافته های پژوهش، اثرگذاری ضرایب متغیرها بر اساس مبانی نظری مورد انتظار و از نظر آماری نیز معنی دار بوده و فن آوری اطلاعات و ارتباطات تاثیر مثبت و معنی دار بر رشد اقتصادی این کشورها دارد.
    کلیدواژگان: فن آوری اطلاعات و ارتباطات، رشد اقتصادی، گروه D8، روش پنل دیتا
  • لیلا محمودجانلو، بابک شیرازی*، ایرج مهدوی، جواد سلطان زاده صفحات 1575-1610
    تجزیه و تحلیل ارتباطات میان فناوری ها می تواند بینشی برای اتخاذ استراتژی های فناورانه و به حداکثر رساندن سود فراهم کند. پتنت ها، بخشی جدایی ناپذیر از حقوق مالکیت فکری هستند و اطلاعات قابل توجهی درباره فناوری های توسعه یافته را در بر می گیرند. باتوجه به حجم فزاینده پتنت ها، روش داده کاوی برای تحلیل پتنت پیشنهاد شده است. در روش پیشنهادی، از قوانین وابستگی وزن دار برای تحلیل پتنت استفاده می شود و اهمیت نابرابر پتنت ها و همچنین سطوح فناوری از نظر اهمیت تجاری و تاثیر فناورانه در نظر گرفته شده است. هدف این پژوهش، یافتن روشی پایدار برای شناسایی ارتباطات میان فناوری ها براساس تحلیل پتنت است، که وابسته به دانش ذهنی متخصصان یک حوزه ی خاص فناوری نباشد. برای دستیابی به این هدف یک فرآیند چهار مرحله ای شامل جمع آوری داده، تشکیل پایگاه داده ساخت یافته، اجرای داده کاوی، شناسایی و تعیین میزان ارتباطات میان فناوری ها و ترسیم گرافیکی آن ارائه شده است. رویکرد تحلیلی پیشنهادی با یک مطالعه موردی اجرا و ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: تحلیل پتنت، داده کاوی، قوانین وابستگی وزن دار، خوشه های فناوری، کد IPC
  • لیلا نامداریان *، سیروس علیدوستی صفحات 1611-1636
    تاکنون درباره ارزیابی جایگاه علمی، فناورانه، و نوآورانه کشور شاخص های بسیاری در اسناد گوناگون ارائه شده است. در گزارش های سازمان های جهانی نیز شاخص های بسیاری برای این ارزیابی آمده است. فراوانی و پراکندگی این شاخص ها در اسناد و گزارش های ملی و جهانی، دسترسی به آنها و گزینش و کاربردشان را برای سیاست گذاران و پژوهشگران دشوار ساخته است. بنابراین دسترسی به این شاخص ها از یک درگاه واحد با توان سازمان دهی و جست وجوی برخط در میان آنها می تواند کار کاربران را آسان سازد. لذا هدف تحقیق حاضر طراحی سامانه ای برای منابع اطلاعات شاخص های پایش و ارزیابی علم، فناوری، و نوآوری است. این سامانه برای ارائه تصویری از سازمان های ملی و جهانی که در این زمینه کار می کنند، شاخص های ارزیابی و طبقه بندی موضوعی آنها، و معرفی منابع کلیدی اطلاعات در این زمینه به پژوهشگران و سیاست گذاران راه اندازی شده است. این سامانه، منابع اطلاعات داخلی شاخص ها را مانند کتاب، مقاله، پایان نامه، رساله، گزارش دولتی، سند ملی، و طرح های پژوهشی معرفی می کند. پایگاه داده این سامانه، جست وجوی ساده و پیشرفته را به دو زبان فارسی و انگلیسی در میان شاخص های علم، فناوری، و نوآوری با کاربرد واژه های معادل و بازنمایی و پیوند به منابع جهانی و ملی فراهم می آورد. کاربران نیز می توانند با پیشنهاد شاخص ها یا منابع اطلاعات به بلوغ و روزآمدی «شاخص» کمک کنند. «شاخص» با افزایش مشاهده پذیری و دسترس پذیری شاخص ها، سازمان ها، و منابع اطلاعات پایش و ارزیابی علم، فناوری، و نوآوری می تواند درگاهی ارزشمند برای سیاست گذاران و پژوهشگران این حوزه و تعامل آنها با یک دیگر باشد.
    کلیدواژگان: شاخص علم، فناوری و نوآوری، پایش و ارزیابی، منابع اطلاعات شاخص ها، نهادهای درگیر در پایش و ارزیابی، وب سایت
  • عالیه علی آبادی، محسن محمدی * صفحات 1637-1658
    بهبود سرعت و کاهش استفاده از منابع در فرآیند تجمیع داده ها همواره از اهداف توسعه گران و محققین در زمینه فرآیند تجمیع داده ها بوده است. هدف از این پژوهش، ارائه راهکاری با استفاده از متادیتا و همچنین وب سرویس، جهت افزایش سرعت فرآیند است بطوریکه ب بهبود منابعی مانند حافظه را نیز به همراه داشته باشد. راهکار پیشنهادی با استفاده از روش معماری سه لایه پیاده سازی شده است و شامل لایه های منطق کسب و کار، لایه نرم افزارو لایه دستیابی به داده ها می باشد. پس از پیاده سازی راهکار پیشنهادی، بر روی 5000 رکورد پایگاه داده در مطالعه موردی (شرکت چای شاهسوند) تست شد. راهکار ارائه شده علاوه بر مقایسه با چندین مورد مشابه، از افراد خبره نیز نظر سنجی شده است. نتایج نشان میدهد که راهکار پیشنهادی توانسته در حجم داده هایی مشخص سرعت انتقال داده ها را افزایش و میزان استفاده از منابع حافظه را بهبود دهد. همچنین طبق ارزیابی پاسخ های داده شده به پرسشنامه مشخص شد که طراحی کاربر پسند نرم افزار توانسته است سهولت استفاده از ابزار را برای کاربران در پی داشته باشد.
    کلیدواژگان: وب سرویس، تجمیع داده، پایگاه داده، ETL، SSIS
  • فاطمه رنجبری، نادر نقشینه *، محمدرضا اسمعیلی گیوی صفحات 1659-1684
    سواد اطلاعاتی و قابلیت های آن در محیط کار، معیار مهم سنجش نیروی کار است. از طرفی، مدل ها و تعاریف ارائه شده از سواد اطلاعاتی، قابل تعمیم به بافت های مختلف نیستند. طراحی نرم افزار کتابخانه یکی از مشاغلی است که به طور مستقیم با مهارت های کامپیوتری و سواد اطلاعاتی ارتباط دارد. رکن اصلی در فرآیند طراحی نرم افزار کتابخانه، نیروی انسانی (طراح نرم افزار) است. بنابراین، این پژوهش با هدف «ارائه الگویی از مولفه های سواد اطلاعاتی برای تیم های طراحی نرم افزار کتابخانه» انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش حاضر، 15 نفر از متخصصان خبره تیم طراحی نرم افزار کتابخانه شامل: «پیاده ساز» ، «تحلیل گر سیستم» ، «پشتیبان» و «گرافیست» هستند که در این حوزه به عنوان افراد غنی از اطلاعات شناخته شده اند. جامعه پژوهش به روش «نمونه گیری گلوله برفی» ونیز «نمونه گیری مبتنی بر معرفی مشارکت کننده» انتخاب شده است. پژوهش حاضر به شیوه کیفی انجام شده است و ابزار گردآوری اطلاعات، مصاحبه نیمه ساختاریافته است. پس از پیاده سازی مصاحبه ها، تحلیل محتوای کیفی اطلاعات انجام گرفت. بر این اساس، ابتدا توانمندی های هرعنوان شغلی به تفکیک بیان شد، که مهارت های مشترک بین اعضای تیم عبارتند از: قابلیت کار تیمی، انعطاف پذیری اطلاعاتی، دانش فنی آی تی ودانش کتابداری. سپس مولفه های اصلی سواد اطلاعاتی به دست آمد که عبارتند از: نیاز اطلاعاتی، دسترسی به اطلاعات، بازیابی اطلاعات، ارزیابی اطلاعات، سازماندهی اطلاعات و انتشار اطلاعات. همچنین مولفه های فرعی در هر بخش به تفکیک مشخص شد.
    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، محیط کار، طراحان نرم افزار کتابخانه، پژوهش بافتی
  • هاشم عطاپور*، فاطمه فهیم نیا صفحات 1685-1713
    این پژوهش مدل بازیابی تخصص را برای یافتن نویسندگان خبره از میان مقالات دانشگاهی به کار گرفته، و از روش های معمول در ارزیابی نظام های بازیابی اطلاعات، برای ارزیابی نتایج استفاده کرده است. هدف بررسی عملکرد مدل بازیابی تخصص برای یافتن نویسندگان خبره در شرایطی است که نوع رخداد نام افراد در مقالات مورد توجه قرار می گیرد. روش پژوهش تجربی است و درفرایند پژوهش از روش پیمایشی نیز استفاده شده است. برای یافتن نویسندگان خبره، مدل سند-محور بازیابی تخصص مبنای کار قرار گرفت و در بطن آن از مدل های رای دهی نیز استفاده شد. مدل ها بر روی مجموعه آزمونی که برای این پژوهش توسعه یافته بود، پیاده سازی شدند. یافته ها نشان داد در امر یافتن نویسندگان خبره با استفاده از مدل های خبره یابی، رویکردهای استنادمحور در مقایسه با رویکردهای پدیدآور محور عملکرد بهتری دارند. همچنین عملکرد مدل های رای دهی استفاده شده در این پژوهش تفاوت معناداری نداشتند. نام افراد در مقالات دانشگاهی در یکی از حالات پدیدآوری یا استنادی واقع می شود. نوآوری پژوهش حاضر آن است که عملکرد مدل بازیابی تخصص را با در نظر گرفتن نوع رخداد نام افراد بررسی کرده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، استناد، بازیابی اطلاعات، بازیابی تخصص، پدیدآوری، خبره یابی، رای دهی، مجموعه آزمون ها، مدل ها
  • مریم قنواتی، علیرضا نوروزی*، مریم ناخدا، اشکان خطیر صفحات 1715-1735
    هدف این پژوهش شناسایی میزان تطابق زبان نمایه‏سازان، نویسندگان و برچسب‏گذاران در پایگاه اطلاعاتی اریک و مندلی است. این پژوهش از نوع کاربردی است که برای انجام آن از روش تحلیل محتوا استفاده شده است. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش شامل 499 مقاله از 20 مجله حوزه علوم تربیتی است که در سال 2014 در پایگاه اطلاعاتی اریک نمایه‏سازی شده بودند. برچسب‏های تخصیص داده شده در فاصله زمانی از اول ژانویه سال 2014 تا سوم اوت سال 2016 از وبگاه مندلی استخراج گردید. کلیدواژه‏های تخصیص داده شده به مقاله‏ ها توسط نویسندگان‏شان، از خود مقاله‏ها استخراج گردید. داده‏های گردآوری شده برای بررسی میزان تطابق این سه زبان با استفاده از برنامه‏ای به زبان برنامه‏نویسی شیء‏گرا سی شارپ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. همچنین به منظور مشخص شدن میانگین‏ها و فراوانی‏ها از آمار توصیفی استفاده شد و برای تحلیل و ارزیابی داده‏ها نرم‏افزار اکسل 2013 به کار گرفته شد. یافته ها نشان می‏دهد که میزان تطابق کلیدواژه های تخصیص داده شده توسط نویسندگان مدارک با برچسب‏ های تخصیص داده شده توسط برچسب‏گذاران به همان مدارک در وبگاه مندلی 15درصد، میزان تطابق توصیفگرهای تخصیص داده شده توسط نمایه‏ سازان به مدارک در پایگاه اریک با برچسب‏های تخصیص داده شده توسط برچسب‏گذاران به همان مدارک در وبگاه مندلی 3 درصد، میزان تطابق توصیفگرهای تخصیص داده شده توسط نمایه‏سازان به مدارک در پایگاه اریک با کلیدواژه های تخصیص داده شده توسط نویسندگان به همان مدارک 4 درصد، و در نهایت، میزان تطابق هرسه زبان مورد مطالعه 1/1 درصد بود. همچنین میزان حضور توصیف گرهای تخصیص داده شده توسط نمایه‏سازان در اصطلاحنامه اریک 34 درصد بود که از دو گروه نویسنده و برچسب‏گذار بیشتر است. یافته‏ها نشان داد که تطابق بیشتری بین واژگان و زبان نویسنده و برچسب‏گذار نسبت به تطابق بین واژگان و زبان نمایه‏ساز و برچسب‏گذار و همچنین تطابق بین واژگان و زبان نویسنده و نمایه‏ساز وجود دارد. نتایج این پژوهش نشان داد که برچسب‏گذاران واژه‏هایی متفاوت از توصیفگر‏های نمایه‏سازان و کلیدواژه ‏های نویسندگان استفاده کرده‏اند، و این نشان دهنده عدم آشنایی سه گروه «نمایه‏ساز، نویسنده و برچسب‏گذار» از زبان و واژگان مورد استفاده همدیگر است. پیشنهاد می‏شود که به منظور جستجوی سودمند و بازیابی اطلاعات در نظام‏های سنتی نمایه ‏سازی در هنگام کنترل واژه‏ها و همارایی واژه ‏ها (پیش‏همارا و پس‏همارا) زبان کاربر و نویسنده مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نمایه سازی، برچسب گذاری، بازنمایی اطلاعات، سازماندهی اجتماعی اطلاعات، کلیدواژه های نویسنده، اریک، مندلی
  • محمد مهدی حسینی *، مرتضی زاهدی صفحات 1737-1760
    همانند بسیاری از زمینه های زبان شناسی محاسباتی، ارزیابی نقش مهمی در سیستم های پرسش و پاسخ تعاملی ایفا می نماید. یکی از معیارهایی که در زمینه ارزیابی این سیستم ها دارای اهمیت می باشد میزان انسجام بین سوال ها و پاسخ های رد و بدل شده، بین کاربر و سیستم است. در این مقاله یک راه حل اتوماتیک برای تعیین میزان انسجام متن تولید شده، ارائه شده است. مدل پیشنهادی، یک مدل احتمالاتی است که در آن، برای استخراج ویژگی از میزان شباهت بین N-گرم های مختلف بر اساس چهار معیار تعریف شده، بهره گرفته شده است. سپس با استفاده از تخمین بهترین تابع چگالی از بین 18 تابع درنظر گرفته شده برای هر ویژگی، یک مدل برای تعیین میزان انسجام انتخاب گردیده است. نتایج پیاده سازی بر روی دو پایگاه داده تهیه شده از چند سیستم پرسش و پاسخ تعاملی، حاکی از انطباق بسیار بالای مدل احتمالاتی پیشنهادی و دقت مناسب آن در تعیین میزان انسجام، در متن مکالمه صورت گرفته، می باشد. برای تطبیق یا عدم تطبیق تابع چگالی احتمال بدست آمده از آزمون های سه گانه کولموگروف-اسمیرنف، اندرسون دارلینگ و کرامر وان میس استفاده گردید. با توجه به نتایج ارائه شده تابع چگالی احتمال ناکاگامی با داشتن کمترین اشتباه، بهترین عملکرد را در تعیین میزان انسجام هر مکالمه از خود نشان داد.
    کلیدواژگان: مدل سازی ریاضی، انسجام متن، سیستم پرسش و پاسخ تعاملی، N-گرم، شباهت آماری
  • مرتضی محمدی استانی، مریم آذرگون، مظفر چشمه سهرابی * صفحات 1761-1787
    هستی نگاشت از یک سو ابزاری مفید جهت سازماندهی منابع و از سوی دیگر ابزاری مفید جهت بازنمون دانش است. با پیشرفت فناور ی های وب معنایی، ساخت و طراحی هستی نگاشت ها جهت تسریع در این روند، ضروری به نظر می رسد. هدف پژوهش حاضر تبیین روش شناسی های موجود، طراحی مدل مفهومی حوزه علم سنجی، و مراحل ساخت هستی نگاشت آن با عنوان ScientometricsOnt است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و جامعه پژوهش شامل کتاب، مقاله، واژه نامه تخصصی، اصطلاحنامه، پایان نامه و طرح های پژوهشی حوزه علم سنجی به زبان فارسی است. به منظور گردآوری داده ها از پایگاه های اطلاعاتی داخلی و جستجو در منابع مرتبط استفاده شد. برای ایجاد مدل مفهومی حوزه علم سنجی و تبیین روابط و نمونه ها از رویکرد تحلیل حوزه بهره جویی شد. روایی صوری و محتوایی مدل مفهومی علم سنجی توسط متخصصان حوزه علم سنجی مورد تایید قرار گرفت. ابزار مورد استفاده جهت ساخت هستی نگاشت، نرم افزار پروتژه ویرایش 5 است. روش شناسی مورد استفاده، روش برمجو (2007) با اعمال برخی تغییرات بود. نتایج نشان داد که هستی نگاشت علم سنجی در یازده کلاس اصلی شکل گرفت که دارای 20 رابطه و 100 نمونه است. هستی نگاشت فوق می تواند ابزاری مفید و کارآمد برای بازنمون دانش در این حوزه باشد. همچنین این هستی نگاشت می تواند مبنایی برای گسترش و توسعه اصطلاحات و مفاهیم آتی این حوزه باشد.
    کلیدواژگان: هستی نگاشت، روش شناسی، علم سنجی، وب معنایی، نرم افزار پروتژه
  • شیما مرادی *، المیرا جنوی صفحات 1789-1808
    پژوهش حاضر بر آن است که ماهیت مقالات سلب اعتبارشده ایرانی در پایگاه وب آف ساینس از ابتدا تا 2017 را از ابعاد مختلف علم سنجی نظیر موضوع، قالب، میزان سلب اعتبار، سال انتشار، سال سلب اعتبار، میزان دریافت استنادات، میزان همکاری با سایر کشورها و چند نویسندگی و نویسندگی مسئول و مصادیقی که به سلب اعتبار مقالات انجامیده یا در آن اثرگذار بوده را شناسایی نماید. در نهایت ارتباط بین میزان سلب اعتبار و انتشار مقالات را بررسی کند. جامعه نهایی پژوهش 103 مقاله به صورت تمام شماری از 320872 مقاله منتشره با نام انتخاب و به روش علم سنجی و با رویکرد تحلیل محتوا بررسی شده اند. نتایج نشان می دهد میزان سلب اعتبار مقالات ایرانی از سال 2008 تا کنون بیشتر شده است ولی ارتباط معنی داری بین میزان انتشار مقالات ایرانی در این پایگاه و میزان سلب اعتبار وجود ندارد. میزان دریافت استناد و همکاری بین المللی در این مقالات بسیار پایین است. بیشتر مقالات توسط سه نویسنده به بالا نگاشته شده اند و مقالات حوزه های مختلفی به سلب اعتبار دچار شده اند که بیشتر از حوزه علوم پایه، مهندسی و پزشکی بودند. همچنین بیشترین نوع بداخلافی علمی به صورت سرقت ادبی بوده است.
    کلیدواژگان: بدرفتاری علمی، بداخلاقی علمی، مقاله سلب اعتبارشده، مقاله بازپس گرفته شده، مقاله جعلی
  • محمود سلطانی، جلال الدین نصیری*، احسان عسگریان صفحات 1809-1827
    گسترش روزافزون داده های متنی فارسی در فضای اینترنت و پیچیدگی جستجو در میان انبوه این اسناد، خلاصه سازی خودکار متون فارسی را به یکی از زمینه های تحقیقاتی مورد توجه تبدیل کرده است. در این مقاله روشی کارا برای خلاصه سازی خودکار متون فارسی ارائه شده است. روش پیشنهادی که به صورت انتخابی و تک سندی است، خلاصه سازی را بر اساس رتبه بندی جملات و انتخاب مهم ترین آنها انجام می دهد. اهمیت هر جمله از متن با ترکیب خطی مقادیر هفت ویژگی زبان شناختی مستخرج از سند برای هر جمله بدست می آید. وزن بهینه هر ویژگی در این ترکیب از روش رگرسیون خطی و با استفاده از پیکره آموزشی پاسخ محاسبه شده است. پس از محاسبه اهمیت جملات متن، در هر مرحله از الگوریتم، یک جمله با اهمیت بیشتر تا رسیدن به نرخ فشرده سازی مورد نظر انتخاب می شود. این جمله علاوه بر اینکه دارای بیشترین اهمیت است، دارای کمترین میزان شباهت با جملات انتخاب شده در مراحل قبلی نیز است. نتایج بدست آمده از مقایسه الگوریتم پیشنهادی با دو سیستم خلاصه ساز ایجاز و فارسی سام با استفاده از پیکره پاسخ، نشان می دهد در بیشتر معیارهای ارزیابی پیشرفت قابل توجهی حاصل شده است.
    کلیدواژگان: خلاصه سازی تک سندی، زبان فارسی، ویژگی های زبان شناختی متن، رگراسیون خطی، ارزشیابی خلاصه ساز
|
  • Maliheh Dorkhosh * Pages 1373-1392
    Purpose
    This paper aims to review the changes over time in the field of organization of resources to determine if the movement and progress of knowledge organization are based on/ or influenced by scientific and philosophical paradigms. These changes have been analyzed from the paradigmatic perspective to the organization of information and knowledge organization.
    Methodology
    The method of this research is a historical overview. The review has been carried out in various texts based on Thomas Cohen's theory. Findings: Knowledge organization movement is based on developing philosophical approaches. Also the advancements in information technology have been affected in forming ontological vision of knowledge organization.
    Results
    Knowledge organization has a paradigmatic movement. Paradigms based on philosophical approaches such as pragmatism and experientialism have greatly influenced the Knowledge organization. These changes in philosophical approaches, along with the changes in the technologies used in organizing knowledge, have created paradigms in the organization of resources. The tendency to organize knowledge in the twenty-first century is the result of changing the paradigm in this area.
    Keywords: Knowledge Organization, Paradigm, Organization of Information, Thomas Kohn
  • Seyed Hossein Siadat , Azadeh Sadat Mozafari Mehr * Pages 1393-1417
    Today, data, information and knowledge are very important assets for the Organizations and the effective management of knowledge is considered a way to gain and sustain a competitive advantage in a highly dynamic environment of the organizations. With the growth of information and communication technologies, cloud computing and Web 2.0, as new Phenomena, recommend helpful solutions in the field of knowledge management. In this article, we introduce and review various models of the cloud-based knowledge management systems at first, and then we present a framework for knowledge management system in the cloud-computing environment. The proposed framework consists of seven main components. To compare to the other reviewed models, In this framework, additionally ,we used the numerous benefits of cloud computing such as reducing the cost of hardware and software, flexibility, accessibility at any time and place, collaboration ,etc. where we tried to concerning the great capability of cloud computing for gathering knowledge and providing business intelligence infrastructure.
    Keywords: Cloud Computing_Knowledge Management_Knowledge as a Service Model (KaaS)_Technology as a Service Model (ITaaS)_Knowledge Management as a Service Model (KMaaS)_Collaborative Knowledge Management System
  • Narges Farzaneh Kondori *, Mehdi Shami Zanjani , Amir Manian , Alireza Hasan‌Zadeh Pages 1419-1450
    This paper provides a framework to clarify the competencies of the Chief Knowledge Officer in organizations. For this purpose, meta-synthesis methodology was adopted. From 161 sources founded in meta-synthesis process, 15 articles were consistent with accepted standards. As a result of combining the findings, 60 Code: Five main concepts (specialization in knowledge management, mastery of business knowledge, interpersonal skills, managerial skills and personal characteristics) and two themes (technical and social) were identified. Shannon Entropy Analysis showed that managerial competencies and aware from technologies of knowledge management are the most important factors. Organizations can benefit from the results of this study to recruit a Chief Knowledge Officer. Any article was not found by the researchers that have has our research integrity and methodology. So, this paper has innovation.
    Keywords: Competency, Meta-synthesize, Chief knowledge Officer, Knowledge Management
  • Hamed Fallah Tafti , Razieh Almasi sarvestani *, Mahboube Hosseini Pages 1451-1476
    one of the main challenges of knowledge management in today's knowledge-based economy, encouraging people to share their knowledge. Knowledge-based structures due to the pressing need for participation, trust-based approach should be pursued Because creating and sharing knowledge requires a high level of confidence and optimism in the relations between members of the organization together. It is considered especially information and communication technology-based organizations Because they are largely composed of groups that their ultimate goal is the successful implementation of information systems projects.This study aimed to investigate the relationship of trust and dependence among individuals in the successful sharing of information across the organization Using the survey method, Is examined the comments of experts and managers of Information and Communication Technology organization of Shiraz Municipality. After preliminary data collection and analysis, to test the conceptual model research by using structural equation modeling. The results show that The communication between remembers the positive and significant impact on the Trust's Group Information Systems. Also significant influence trust and dependence, has been approved on knowledge sharing among members Which leads to Increase the performance of the Department of Information Systems.
    Keywords: Confidence, Dependance, Sharing Knowledge, Performance information systems, Structural Equation Modeling
  • Mahdieh Sadat Khoshouei *, Hamid Reza Oreyzi Pages 1477-1507
    The purpose of this study was to develop integrated experience management cycle as basis for executing of experience management in organizations. The method used in this study was qualitative and a type of meta-study known as meta-synthesis. In order to perform the research, after designing research questions, researches systematic search was carried out based on relevant key words from the six internal databases and the eleven external databases (from beginning to end of April 2017) and 13 research selected purposefully sampling). By reviewing the researches researchers identified seven stages i.e. experience activation, experience collection, experience engineering, experience maintain, experience dissemination, experience perception and experience use which respectively through seven process i.e. evaluation, edition, storing, transfer, Contextualize, adaption and Update are connected. Also, the stages and process are surrounded by five components i.e. organizational culture, experience management technology, experience management strategy, experience management metric and experience management team. Based on these stages and process, the integrated experience management cycle was developed and its reliability and validity approved. The results of this study can be used as a basis for planning of managers in execution of experience management in organizations.
    Keywords: Integrated cycle, Experience management, Meta-synthesis
  • Seyyed Mohammad Zargar * Pages 1509-1529
    SOA is type of architecture that used service to simplify integration activities and use the components for reusable. Companies to survive in the dynamic environment needed to strengthen their organizations through information systems and service-oriented architecture is a way for the integration and effectiveness of the use of information systems and achieve organizational agility. In this paper after reviewing the literature and review of previous research is extracted variables that affect the implementation of service-oriented architecture and organizational agility. Designed a model for show the existing dynamics in Implementation of service-oriented architecture and its impact on organizational agility by using system dynamics approach. The validity of the model was confirmed by evaluation methods in dynamics model by using VENSIM software Finally based on different scenarios of proposed variables, various scenarios designed and implementation were simulated. The results showed increased Investing to enhance system security, increased Rate of return on investment influence on the implementation of service-oriented architecture and Increasing the level of implementation of service-oriented architecture by dynamic mechanism Increased accountability and organizational agility.
    Keywords: Service-Oriented Architecture, Organization Agility, System Dynamics
  • Amir Shojaan, Seyed Mohammad Taghi Taghavifard * Pages 1531-1555
    In recent years, due to the development of information and communication technology and the approval of upstream researchers in the country, such as the road map of government of Iran, attention to the concept of e-government and at a higher level, the rule of electronics has a special place. For this purpose, realization of the relevant objectives, effective factors in the sustainable development of the country, improving the quality of service delivery and reducing related costs, increasing the transparency of processes and ultimately the development of democracy is counted. In this regard, in this article, based on the literature review and interviews with the experts, the components and indicators that influence the implementation of e-government in Iran is presented. To do this, after the necessary examinations, 7 key components with 39 indicators were collected and a questionnaire was provided. The results of questionnaires and Confirmatory Factor Analysis performed using the LISREL software show the impact of components and indicators measured on the realization of e-government in the country and will lead to macro planning in the realization of e-government in the country.
    Keywords: E-government, E-governance, E-services, Components, Indicators
  • Roya Aleemran*, Seyed Ali Aleemran Pages 1557-1574
    The objective of this research was to study the effect of information and communication technologies(ICT) on economic growth in member states of the D8. This research method was an analysis-causal and aimed at the application and fact and information about the variables used in this study was extracted from WDI2015. Also, Econometric tools used in research was Eviews Software and the econometric method is panel data and time domain is 2008 to 2014 and spatial domain including Iran, Indonesia, Bangladesh, Turkey, Pakistan, Malaysia, Egypt and Nigeria. The results of this research indicated that the coefficient for each of the variables in the model were consistent with the theoretical bases and statistically significant and information and communication technologies has a significant positive impact on economic growth.
    Keywords: ICT, Economic Growth, Department of D8, Panel Data Method
  • Leila MahmudJanlu, Babak Shirazi *, Iraj Mahdavi, Javad Soltanzadeh Pages 1575-1610
    Analyzing technologies relationships can provide insight into technological strategies and maximizing the profits. Patents are integral parts of intellectual property rights including significant information about developed technologies. Due to the increasing amount of patents, data mining method is proposed for patent analysis. Thus, weighted association rules have been used for patent analysis; meanwhile unequal importance of patents and levels of technology have been considered in terms of technological impact and commercial importance. The aim of this study is to find a sustainable method for extracting technologies relationships based on patent analysis being independent of subjective knowledge of experts in a particular field of technology. To achieve this goal, a four-step process including data collection, structured database creation, data mining implementation, and technologies relationship identification/determination/theirs graphical representation are proposed. The proposed process has been implemented and evaluated within a case study.
    Keywords: Patent Analysis, Data Mining, Weighted association Rules, Technology Clusters, IPC code, Related technologies
  • Leila Namdarian *, Sirous Alidousti Pages 1611-1636
    So far, many indicators for evaluation of science, technology and innovation have been presented in various documents in Iran. Also, many indicators have been mentioned in the reports of international organizations. Selection and use of the indicators is difficult for policy makers and researchers because of the abundance and distribution of them in various domestic and international documents and reports. Therefore, access to these indicators through a single website with the ability to organize and online search can facilitate the users' activities. So, a website has been designed and developed for information recourses related to indicators for monitoring and evaluation of science, technology and innovation. The research method is mixed with the study of documents and system design. In the first step of this research, the data related to indicators, information resources and organization were gathered using the study of national and international documents. Then, in the second step, a website was designed and developed. This website provides an image of national and international organizations working in this field, and categorizes the evaluation indicators for researchers and policy makers. It introduces the key information resources related to indicators such as book, article, thesis, government report, national document, research project. The database of the website has simple and advanced search capabilities in both Persian and English among the indicators, uses the equivalent terms and provides links to global and national resources. Users can help to update and maturity the database with offering the new indicators and information resources. This website is valuable for policy makers and researchers because it makes the indicators, organizations, and information resources related to monitoring and evaluation of science, technology and innovation more visible and accessible.
    Keywords: Science, technology, innovation indicators, monitoring, evaluation, information resources of the indicators, organizations dealing with monitoring, website
  • Alieh AliAbadi, Mohsen Mohammadi * Pages 1637-1658
    Increasing the speed and reducing the use of resources in the data integration process has always been the goal of developers and researchers in the process of data integration. The purpose of this study is to provide a solution using metadata as well as web browsing to speed up the process, so as to improve resources such as memory. The proposed solution is implemented using the three-layer architecture approach, which includes business logic layers, software layer and data access layer. After implementing the proposed strategy, it was tested on 5000 database records in a case study (Tea Shahsavand Company). The solution presented in addition to a comparison with several similar cases, has also been surveyed by experts. The results show that the proposed solution has been able to increase the data transfer speed and improve the use of memory resources in the given data volume. Also, according to the experts given to the questionnaire, it was found that user-friendly software design has been able to facilitate the use of the tool for users.
    Keywords: Web service, Data integration, Database, ETL process, Meta data
  • Fatemeh Ranjbary, Nader Naghshineh *, Mohammad Reza Smaeili Givi Pages 1659-1684
    Information literacy and its competencies in workplace play a key role in evaluating workforce. However, information literacy models and its definitions cannot be generalized to different contexts. Library software design by nature is a profession whose tasks are directly tied to information literacy and information technology competencies. In addition, human resource (software designer) is a crucial element of library software designing process. The aim of the present study is to investigate factors affecting information literacy needed by library software developers. The research population contains 15 experts in library software design team including ‘an operator’, ‘a system analyst’, ‘a supporter’ and ‘a graphic artist’ that have a rich and extensive knowledge of the field. The sampling method is Snowball sampling and respondent-driven sampling. In terms of methodology, the present study fall into the category of qualitative research. To collect the data, semi-structured interviews have been used. After transcribing the interviews, their written versions were subject to qualitative content analysis. First, capabilities of each job were explained. Common capabilities of team members were then identified and categorized. These common capabilities include Team working capability, Informational flexibility, Information Technology (IT) knowledge, and Librarianship knowledge. The findings indicate the main components of information literacy to be: consideration on information need, information search and access, information retrieval, methods of information evaluation, information organization and information dissemination. Moreover, the sub-components were identified for each factor separately.
    Keywords: information literacy, workplace, library software designer, contextual Research
  • Hashem Atapour *, Fatima Fahimnia Pages 1685-1713
    This research applied Expertise Retrieval model for finding expert authors, and used evaluation methods of Information Retrieval systems for measuring the performance of those models. Current research is an experimental one. Besides, a variety of methods including survey method has been used in the research process. Various models were developed for finding expert authors, all built on a known expertise retrieval model- called document-centered model. Voting models were used within these models, too. All models were implemented and evaluated on the test collection developed specially for this research. Results showed that citation-centered models outperformed authorship-centered models in term of expert author finding task. In addition, there was no significant difference among retrieval performance of voting models. Individuals name occur in academic papers in two ways: either as author of paper or cited in the paper. Measuring retrieval performance of ER model considering kind of occurrence is our contribution in this research.
    Keywords: evaluation, citation, information retrieval, expertise retrieval, authorship, expert finding, voting models, test collections, models
  • Maryam Ghanavati, Alireza Noruzi *, Maryam Nakhoda, Ashkan Khatir Pages 1715-1735
    Objective
    The purpose of this study was to identify the language consistency between indexers, authors and taggers in the ERIC and Mendeley databases.
    Methodology
    This survey was conducted using content analysis methods and techniques to evaluate the language consistency between indexers, authors and taggers in the ERIC and Mendeley databases and also to determine common keywords. The sample for this study was comprised of top twenty journals in the field of Educational Research based on the Journal Citation Reports (JCR) of Web of Science, indexed in the ERIC database in 2014. Finally 499 articles published in the above-mentioned journals in 2014 were chosen as the sample base for the dataset. Note that only articles with author-supported keywords, indexed in the ERIC database and also tagged in the Mendeley database from January 2014 to August 2016 were eligible to be assessed. Descriptors assigned to the articles on the ERIC database and tags associated to the articles on the Mendeley database for the period from January 2014 to August 2016 were extracted. Also author-assigned keywords assigned to all 499 articles were collected. Finally we created a software based on object-oriented programming (OOP) in C++ to analyses the search results. Descriptive statistics and measures, and thesaural term comparison show that there are important differences in the context of keywords from the three groups. Finding: This study demonstrated that there were differences between the tagger, author and professional indexer views of the words used as tags, descriptors, or author-assigned keywords. The results showed that the consistency between the author-supported keywords and user tags of the 499 articles in the Mendeley was 15 percent; while the consistency between descriptors designated to the articles in the ERIC database and user tags associated to the articles on the Mendeley were three percent. On the other hand, the consistency between descriptors assigned to the articles in the ERIC database and the author-assigned keywords were 4 percent. Finally, the language consistency between the three above-mentioned groups was 1.1 percent. Also note that the presence of descriptors in the ERIC thesaurus was 34 percent, which were more than the author-supported keywords and tags.
    Conclusions
    The findings showed that the consistency between the keywords used by authors and taggers were more than the keywords chosen by indexers and authors, and by indexers and taggers. This means that three sides of the information representation triangle, i.e., indexer, author and tagger are unfamiliar with each other's language. It is worth noting that tags are useful supplements to controlled vocabularies, since the former provide a means for social organization of knowledge outside the framework of the latter. The low consistency between tags and descriptors in this research indicates that Mendeley users do not use the same terminology as subject specialists who maintain descriptors in the ERIC thesaurus. Further research involving semantic analysis of Mendeley tags may reveal an emerging vocabulary suitable for inclusion in the ERIC thesaurus as a controlled vocabulary.
    Keywords: Collaborative tagging, Social indexing, Social classification, Knowledge organization, ERIC, Mendeley, Folksonomies, Controlled vocabulary
  • Mohammad Mehdi Hosseini *, Morteza Zahedi Pages 1737-1760
    Evaluation plays an important role in interactive question answering systems like many computational linguistics fields. The coherence between the questions and the answers exchanged between the user and the system is one of the important criteria in evaluating these systems. In this paper, a new approach to determine the degree of coherence of generated text by the IQA systems is presented. The proposed model, is a probabilistic model in which for feature extraction, the similarity between different N-grams is derived based on four defined criteria. Then using a prediction of the best density function among the 18 functions considered for each feature, a model for determining the coherence is selected. The results of implementation on two databases provided by several interactive question answering systems indicate that the proposed probabilistic model is highly adapted and its accuracy in determining the degree of coherence in the conversation text has been made. The Kolmogorov-Smirnov, Anderson, Darling and Cramer van Meys trials were used to matching or non-matching probability density function. According to the presented results, the probability density factor with the least error was the best performance in determining the coherence of each conversation.
    Keywords: Matematical Modeling, Coherence of text, Intearctive Question answering Systems (IQAs), N-gram, Statistical similarity
  • Morteza Mohammadi Ostani, Maryam Azargoon, Mozaffar Cheshmesohrabi * Pages 1761-1787
    Ontology is a useful tool for organizing resources and on the other hand is a useful tool for the knowledge representation. With the development of Semantic Web technologies, build and create ontologies to expedite the process, it is necessary. The aim of study is explaining the situation methodology, designing scientometrics conceptual model, and steps of its ontology construction as ScientometricsOnt. The method of study is the applied research. The sample of study is book, article, glossary, thesaurus, dissertation, and research projects of field of scientometrics in Persian language. To collect terms is used internal databases and search in related resource. For create scientometrics conceptual model and explaining relationships and individuals is used domain analysis approach. The realibity and validity scientometrics conceptual model has been approved by experts in the field of scientometrics. The tool for building ontology is Protégé 5 software. The used methodology was Bermejo method (2007) with some change. The results revealed that Ontology of scientometrics was formed in eleven major class which has 20 relationship and 100 individual. This ontology can be very useful tool for the better knowledge representation in this field. Also, Scientometrics ontology could as the basis for extend and development terms and future concept in the field.
    Keywords: ontology, methodology, scientometrics, domain analysis approach, Protégé software
  • Shima Moradi *, Elmira Janavi Pages 1789-1808
    This is to study Iranian retracted papers indexed in Web of Science (WOS) in various Structural and content-wise aspects from the beginning to 2017 to identify cases have ended up to retraction Finally, to investigate the relationship between retraction and publication of these articles. Methodology / Approach: The final research population is 103 papers out of 320872 which using scientometrics method with content analysis approach.
    Results
    The result shows that the retraction rate has increased from 2008 but there is no significant correlation between this rate and publication rate. The citation and international scholarly communication in these articles is very low. Most of the papers have been written by three and more authors and different areas of science have been retracted while pure sciences, engineering and medicine were the most. The highest type of scientific misconducting was plagiarism.
    Conclusion
    There is a significant growth in retraction rate of Iranian papers in WOS.
    Keywords: Scientific misconducting, scientific misbehavior, Retracted articles, retraction
  • Mahmood Soltani, Jalal Nasiri *, Ehsan Asgarian Pages 1809-1827
    Considering the vast amount of existing written information and the shortage of time, optimal summarization of books, articles, news reports, etc. on the Web is a major concern of researchers. In this paper, we propose a new approach for Persian single-document Summarization based on several linguistic features of text. In our approach after extracting the linguistic features for each sentence, the weight of features is learned by a linear regression method. We select one sentence with maximum score at each step of algorithm. The score of each sentence is calculated based on two factors: first, sum of the weighted features and second, the amount of its similarity to the sentences that are selected for final summary previously. We use an automatic evaluation tool to compare our approach with other existing approaches. The result indicates that our method improves the performance of summarization.
    Keywords: Single- Document summarization, Linguistic Feature, linear regression