فهرست مطالب

نشریه بهداشت کار و ارتقای سلامت
سال دوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامحسین حلوانی، علی ایزد پناه، حمیده میهن پور *، علیرضا اسماعیلی صفحات 1-13
    مقدمه
    فرسودگی شغلی علاوه بر تاثیرات سوء بر سلامت جسمی روانی و ابعاد مختلف کیفیت زندگی شخصی و شغلی پرستاران، هزینه های فراوانی نیز برای سازمان به همراه دارد. این پژوهش با هدف تعیین ارتباط فرسودگی شغلی با کیفیت زندگی پرستاران انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، 175 پرستار شاغل در بیمارستان خاتم الانبیاء گنبد کاووس به روش در دسترس وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه سه قسمتی شامل: اطلاعات جمعیت شناختی، کیفیت زندگی 26 سوالی WHOQOL و فرسودگی شغلی ماسلاچ بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS22 و آزمون های تی، کای اسکوئر و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین سن و سابقه کار به ترتیب 34/38 و 81/13 سال بود. 54/92 درصد لیسانس، 81/88 درصد متاهل، 69/62 درصد زن، 06/88 درصد شیفت در گردش و 12/26 درصد در بخش اورژانس مشغول به کار بودند. بالاترین و پایین ترین میانگین نمره ابعاد کیفیت زندگی مربوطه به سلامت جسمانی و محیط (78/66 و 26/63) بود. بین بعد سلامت محیط و کیفیت زندگی کلی با اضافه کار همبستگی منفی (193/0- =r، 169/0- =r) وجود داشت. بالاترین و پایین ترین میانگین نمره ابعاد فرسودگی شغلی مربوط به خستگی عاطفی و درگیری (فراوانی: 7/68 و 4/16، شدت: 4/75 و 4/19) بود. فراوانی عملکرد شخصی و شدت خستگی عاطفی با تمام حیطه های کیفیت زندگی همبستگی معکوس داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به رابطه معکوس بین فرسودگی شغلی و کیفیت زندگی، با ارائه و اجرای راهکارهای مختلف مدیریتی و شناسایی عوامل موثر در زمینه ارتقاء کیفیت زندگی، فرسودگی شغلی را تقلیل داد که منجر به افزایش بهره وری خواهد شد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، فرسودگی شغلی، پرستاران
  • فاطمه فصیح رامندی *، زهرا ناصرزاده، حمید ندری، سهیلا خداکریم صفحات 14-20
    مقدمه
    یکی از عوامل مهم در بروز حوادث شغلی رفتارهای نا ایمن افراد می باشد که می تواند بر نگرش ایمنی تاثیر منفی داشته باشد. افراد با الگوی رفتاری نوع A، با ویژگی های شخصیتی از جمله عجول بودن، رقابت طلبی، خصومت و پرخاشگری می توانند در رخداد حوادث شغلی در محیط های کاری موثر باشند. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین رخداد حوادث شغلی و الگوی رفتاری در بین کارگران انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی تحلیلی در سال 1396 در بین 60 نفر از کارگران شاغل در یکی از خطوط مونتاژ موتور سیکلت در تهران انجام شد. به منظور تعیین الگوی رفتاری از پرسشنامه الگوی رفتاری Friedman و Rosenman استفاده شد. همچنین رخداد حوادث و شبه حوادث ثبت شده در واحد ایمنی و بهداشت مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS22 انجام شد.
    یافته ها
    ارتباط آماری معنی داری بین الگوی رفتاری نوع A و B با رخداد حوادث و شبه حوادث یافت شد، به طوریکه شانس رخداد حادثه و شبه حادثه در افراد با الگوی رفتاری نوع A، به ترتیب 85/4 و 65/4 برابر شانس نسبت به افراد با الگوی رفتاری نوع B می - باشد. همبستگی آماری معنی دار و مثبتی بین نمره الگوی رفتاری با فراوانی حوادث و شبه حوادث یافت شد.
    نتیجه گیری
    افراد با الگوی رفتاری نوع A، به علت داشتن رفتارهای خطرناک، بیشتر دچار حادثه می شوند. بنابراین یکی از راه حل های بهبود رفتارهای خطرناک ایمنی و جلوگیری از رخداد حوادث و شبه حوادث در محیط های کاری، انتخاب افرادی با رفتارهای کم خطرتر به ویژه برای فعالیت های با ریسک بالا می باشد.
    کلیدواژگان: حوادث شغلی، الگوی رفتاری، کارگران مونتاژ
  • الهه کاظمی، طالب عسکری پور، مصطفی مرزبان * صفحات 21-31
    مقدمه
    در کشورهای در حال توسعه تکنیک های تصمیم گیری چند معیاره، از جمله راه های مهم در جهت غلبه بر محدویت های موجود مالی، اطلاعاتی و انسانی، رفع تضاد و تناقض در انتخاب راه حل جهت افزایش سطح ایمنی و بهبود بهره وری می باشد. هدف از این مطالعه تعیین و مقایسه ریسک محاسبه شده توسط دو روش تصمیم گیری چند معیاره، شامل معیار باورپذیری مفاهیم منطق فازی و تاپسیس برای رفع تردید در انتخاب الویت های کنترلی می باشد.
    روش بررسی
    ابتدا جهت شناسایی خطرات، از دانش و تجربه گروهی از کارشناسان مهندسی ایمنی و بهداشت حرفه ای، مرور مستندات، مصاحبه با متخصصین و برگزاری جلسات طوفان فکری، استفاده شد. سپس، ریسک واقعی خطرات شناسایی شده با استفاده از روش تاپسیس و معیار باورپذیری منطق فازی تعیین شد.
    یافته ها
    طبق روش تاپسیس، خطر سقوط در تانک ها، مخازن و کانال ها، با نزدیکی نسبی 7439/0 در رتبه اول و خطرات انفجار و آتش سوزی توربین گاز و ترکیدگی لوله های بخار فشار بالا با نزدیکی نسبی 5769/0، در رتبه دوم قرار می گیرند. همچنین در روش فازی خطر انفجار و آتش سوزی توربین گاز و ترکیدگی لوله های بخار فشار بالا، میزان باورپذیری 6/0، در رتبه اول و سقوط در تانک ها، مخزن ها و کانال ها با میزان باور پذیری 2/0، در رتبه دوم قرار می گیرند. نتایج گویای همبستگی و تطابق دو روش، در تعیین ریسک خطرات ایمنی می باشد.
    نتیجه گیری
    استفاده از روش های منطقی و ریاضی، می تواند موجب مدیریت منابع محدود و اتخاذ مناسب ترین راهکارهای کنترلی شود.
    کلیدواژگان: تاپسیس، منطق فازی، نیروگاه، معیار باورپذیری
  • روح الله فلاح مدواری *، علیرضا فلاح مدواری، محسن موسی فرخانی، یوسف محمدیان، فریدون لعل صفحات 32-39
    مقدمه
    ارزیابی ریسک یک روش سازمان یافته برای شناسایی خطرات و برآورد ریسک برای کاهش ریسک به یک سطح قابل قبول بوده است. همچنین با توجه به روند رو به افزایش پیاده سازی سیستم مدیریت یکپارچه (IMS) در صنایع مختلف جهت بهبود سطح استانداردهای ایمنی، بهداشت و محیط زیست بر آن شدیم تا تاثیر استقرار این سیستم را بر شاخص های پایش عملکرد ایمنی با استفاده از ارزیابی ریسک به روشFMEA و محاسبه مقدار RPN بسنجیم.
    روش بررسی
    این مطالعه یک پژوهش مداخله ای می باشد. در این مطالعه ابتدا تمامی فعالیت های پر خطر سازمان شناسایی گردید، سپس مقدار RPN را با استفاده از حاصلضرب شدت (A)، احتمال (B) و کشف (C) به دست آمد و با توجه به سطح قابل قبول سازمان و نمودار پارتو (80:20) RPN های غیر قابل قبول سازمان شناسایی و برای آن ها اقدام اصلاحی انجام شد.
    یافته ها
    میانگین RPN طی سال های 1389 تا 1393 به طور معنی داری کاهش یافته است. با توجه به اینکه تعداد فعالیت ها با گسترش خط تولید افزایش یافته ولی محاسبات نشان می هد که در سال 91 و 93 به طور معنی داری مقدار RPN نسبت به سال های پیشین کاهش یافته است (05/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که پیاده سازی سیستم مدیریت یکپارچه (IMS) به طور معنی داری بر روی شاخص های ارزیابی ریسک ایمنی به روش FMEA تاثیرگذار بوده و باعث بهبود سطح ایمنی کارخانه مورد مطالعه گردیده است.
    کلیدواژگان: سیستم مدیریت یکپارچه (IMS)، ارزیابی ریسک، RPN، FMEA
  • علیرضا دهدشتی *، میثم کرمی، بی بی سارا ثمری، مهشید بهرامی، احمد جاهد صفحات 40-50
    مقدمه
    پیامدهای شغلی و اثرات آن بر سلامت پرسنل بهداشت و درمان در بسیاری از مطالعات مورد بررسی قرار گرفته است. استرس شغلی به ‏عنوان یک عامل خطر مهم در ایجاد اختلالات جسمی و روانی مزمن و کیفیت عملکرد کاری شناخته شده است. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی استرس ناشی از کار و برخی عوامل اجتماعی در بین بهورزان شهرستان گنبد کاووس در سال 1395 انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه ی توصیفی تحلیلی که به صورت مقطعی بر روی 147 نفر از بهورزان شهرستان گنبد کاووس انجام گرفت. جهت جمع آوری داده ها، از پرسشنامه استاندارد HSE انگلستان که مشتمل بر 35 سوال با 7 حوزه نقش، ارتباط، حمایت مسئولین، حمایت همکاران، کنترل، تقاضا و تغییرات می باشد، استفاده گردید. داده ها به وسیله نرم افزار SPSS22 آنالیز و ارزیابی شدند.
    یافته ها: میانگین و انحراف معیار سنی بهورزان مورد بررسی 50/6±29/39 سال بود. قریب به 40 درصد بهورزان استرس شغلی شدید تا خیلی شدید را تجربه نمودند. همچنین ارتباط معنی داری بین گروه سنی (037/0=P)، جنسیت (015/0=P)، سطح تحصیلات (043/0=P)، تعداد فرزندان (046/0=P) و وضعیت مالی (028/0=P) با سطح استرس شغلی بهورزان مشاهده شد.
    نتیجه‏ گیری: نتایج از شیوع بالای استرس شغلی در بین بهورزان حکایت داشته است. به نظر می‏رسد ارزیابی استرس‏های مربوط به کار بهورزان می‏تواند منجر به شناسایی مناسب‏ عوامل خطر آسیب شغلی باشد. همچنین مطالعات مداخله‏ای برای تدوین یک برنامه مدیریت استرس برای بهورزان و به‏ منظور مقابله با استرس مرتبط با کار ضروری می‏باشد.
    کلیدواژگان: استرس ناشی از کار، عوامل اجتماعی، بهورزان
  • عالمه ده نبی، حمید رادسپهر *، عاطفه ده نبی صفحات 51-61
    مقدمه
    خشونت محل کار در نظام بهداشتی و درمانی به یک موضوع مهم در سیاست گذاری سال های اخیر تبدیل شده و به عنوان یکی از مهم ترین و پیچیده ترین مسائل نظام بهداشت و درمان مطرح می باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر خشونت محل کار در پرستاران اورژانس است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی تحلیلی بود که بر روی 100 نفر از پرستاران اورژانس بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند، انجام شد. برای گردآوری داده ها، پرسشنامه تعدیل شده سازمان بهداشت جهانی در زمینه خشونت محل کار در محیط های بهداشتی استفاده شد. که مشتمل بر 4 بخش (اطلاعات جمعیت شناختی (11 سوال)، تهدید (10 سوال)، خشونت کلامی (10 سوال) و فیزیکی (12 سوال) بود. برای تحلیل داده ها از آمارهای توصیفی و استنباطی (کای دو و دقیق فیشر) استفاده شد. داده ها در نرم افزار آماری SPSS17 وارد شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد در طول دوره زمانی شش ماهه، پرستاران 92 مورد خشونت محل کار را در انواع کلامی (78/59 درصد)، فیزیکی (56/ 19 درصد)، نژادی 21/15 درصد و جنسی 43/5 درصد گزارش نمودند. عمده ترین عوامل موثر در بروز خشونت علیه پرستاران در دسترس بودن پرستاران 43/55 درصد، نبود انگیزه و رضایت شغلی در پرستاران (50 درصد) و نگرانی درباره سلامتی از طرف بیمار یا همراه بیمار 39/42 درصد بود. خشونت علیه پرستاران مرد بیشتر از زن بود. همچنین بیشترین عامل خشونت علیه پرستاران، همراهیان بیمار بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر تاییدکننده شیوع بالای خشونت محل کار در پرستاران بیمارستان های مورد بررسی بود. لذا می توان پیشنهاد کرد با ارتقاء مهارت های ارتباطی پرستاران، آموزش بیماران و همراهان و پیگیری جدی تر موارد اعمال خشونت علیه پرستاران، سبب کاهش خشونت و بهبود کیفیت خدمات درمانی گردید.
    کلیدواژگان: شیوع خشونت، عوامل موثر بر خشونت، خشونت محل کار، پرستاران
  • مهدی ملک، مهرزاد ابراهیم زاده، سید حسین عرب فراشاهی *، محمدرضا بشارتی، مرتضی مرتضوی، محمدرضا مزین صفحات 62-68
    مقدمه
    با توجه به اهمیت کوررنگی و تاثیر آن بر عمق و کیفیت دانشجویان این مطالعه با هدف بررسی فراوانی انواع کوررنگی قرمز - سبز در دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی یزد می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش توصیفی تحلیلی با روش نمونه گیری آسان برای همه دانشجویان پسر (483 نفر) و دختر (1016 نفر) دانشگاه های علوم پزشکی یزد با استفاده از آزمون تشخیصی ایشی هاراIshihara) ) انجام شد. اطلاعات به دست آمده با نرم افزار SPSS18 و آزمون های آماری توزیع نرمال و T-test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    23 نفر (76/4 درصد) دانشجویان پسر کوررنگی داشتند، که تعداد 13 نفر ( 48/2 درصد) آنها از نوع دوتان خفیف(دو ترانومالی)، 4 نفر (83/0 درصد) دوتان شدید (دوترانوپیا)، 5 نفر (03/1 درصد) پروتان خفیف (پروتانو مالی)، 1 نفر (21/0 درصد) پروتان شدید (پروتانوپیا) و 21/0 درصد کوررنگ کامل (Total) بودند. 7 نفر (69/0 درصد) دانشجویان دختراختلال دید رنگ داشتند، 3 نفر (30/0 درصد) آن ها از نوع دوتان خفیف، 2 نفر (19/0 درصد) دوتان شدید و 2 نفر (19/0 درصد) پروتان خفیف بودند، در گروه دختران دانشجوی کوررنگ کامل نبود.
    نتیجه گیری
    درصد قابل ملاحظه ای اختلال دید رنگ داشتند و در دانشجویان پسر بیشتر از دختر بود. 74 درصد آن ها از کوررنگی خود خبر نداشتند. اطلاع از آن برای آن ها می تواند راهگشای انتخاب شغل و رشته تخصصی باشد. پیشنهاد می شود افراد کوررنگ مشاغلی را انتخاب نمایند که احتیاج به تشخیص دقیق رنگ ها نداشته باشد و یا از کمک سایر افراد در انتخاب رنگ صحیح بهره گیرند.
    کلیدواژگان: کوررنگی، قرمز، سبز، دانشجویان علوم پزشکی
  • زاهد احمد، مقدمه میرزایی، محمد امراللهی * صفحات 69-76
    مقدمه
    فضا های سبز شهری تاثیر مثبتی بر پیشگیری از بیماری های روانی، قلبی و عروقی دارند. استفاده از لامپ ها با توزیع صحیح منابع روشنایی باعث افزایش بهره وری از این مکان ها می شود. هدف از این مطالعه بررسی وضعیت روشنایی پارک های شهر کرمان می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی - مقطعی بوده و در فصل بهار و تابستان سال 1395 در 38 پارک شهری کرمان انجام شد. پس از محاسبه مساحت هر پارک، به ایستگاهای 10×10 متر تقسیم شد و میزان شدت روشنایی توسط دستگاه لوکس متر هاگنر (Hagner) مدل EC1 در ارتفاع 2/1 متر از سطح زمین اندازه گیری شد. اطلاعات به دست آمده با نرم افزار SPSS16 مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین شدت روشنایی در همه مناطق کمتر از میزان استاندارد (30-50 لوکس) و بیشترین میزان روشنایی در منطقه دو (61/9 لوکس) و کمترین میانگین شدت روشنایی در منطقه چهار (6/3 لوکس) بود. لامپ های فلورسنت سدیمی کم فشار عمده ترین نوع لامپ بوده و در هیچ کدام از این پارک ها الگوی توزیع روشنایی به کار گرفته نشده است.
    نتیجه گیری
    میانگین شدت روشنایی در پارک های شهر کرمان کمتر از مقدار استاندارد بوده و با توجه به مقایسه مساحت و میزان روشنایی اندازه گیری شده، مشاهده شد که پارک های با مساحت بزرگتر دارای میزان روشنایی کمتری بوده و این به دلیل عدم توجه به طراحی روشنایی و در نظر گرفتن بعد مساحت و تعداد منابع روشنایی و هم چنین چیدمان چراغ ها بوده است که می بایستی اصلاح گردد.
    کلیدواژگان: شدت روشنایی، پارک های شهری، فضای سبز، لامپ فلورسنت
|
  • Gholam Hossein Halvani, Ali Izadpanah, Hamideh Mihanpour *, Alireza Esmaeeli Pages 1-13
    Introduction
    Job burnout, in addition to the adverse effects of physical and psychological health and the various dimensions of the quality of personal and professional life of nurses, has a lot of costs for the organization. The aim of this study was to determine the relationship between job burnout and quality of life of nurses.
    Methods
    In this descriptive-analytical study, 175 nurses working in Khatam-ol-Anbia Gonbad-e-Kavous Hospital were included in the study by the available method. The data gathering tool was a three-part questionnaire including demographic information, 26-item quality of life (WHOQOL), and Maslach burnout. The collected data were analyzed using SPSS22 and t test, Chi-Square and analysis of variance tests.
    Results
    The mean age and work experience were 38.34 and 13.81, respectively. In this study, 92.54% of the participants had bachelor degree, 88.81% were married, 62.69% were women, 88.06% were in shift working and 26.12% were in the emergency department. The highest and lowest mean scores of quality of life dimensions were related to physical and environmental health (66.78 and 63.26, respectively). There was a negative correlation between environmental health and overall quality of life with overtime hours (r= -0.193, r= -0.169). The highest and lowest mean scores of occupational burnout dimensions were related to emotional exhaustion and involvement (frequency: 68.7 and 16.4, severity: 75.4 and 19.4). All dimensions of life quality were not correlated with personality frequency and severity of emotional exhaustion.
    Conclusion
    Regarding the inverse relationship between job burnout and quality of life, by presenting and implementing various management solutions and identifying effective factors in improving the quality of life of nurses, job burnout can be reduced which will lead to increase productivity.
    Keywords: Quality of Life, Job Burnout, Nurses
  • Fateme Fasih Ramandi *, Zahra Naserzadeh, Hamid Nadri, Soheila Khodakarim Pages 14-20
    Introduction
    Unsafe behaviours are one of the important factors in occurrence of occupational accidents that can have a negative effect on the safety attitude. Individuals with type a behavioural pattern, with personality traits, such as being hasty, competitiveness, hostility, and aggression, can be effective in the incident of occupational accidents in the workplace. This study aimed to investigate the relationship between occupational accidents and behaviour patterns among workers.
    Methods
    This descriptive-analytic study was conducted among 60 workers engaged in one of the motorcycle assembly lines in Tehran in 2017. Friedman and Rosenman behavioural patterns questionnaire was used to determine the behaviour pattern. Moreover, the incident of accidents and pseudo- accidents recorded in the Health and Safety Department were investigated. Data analysis was performed using SPSS22.
    Results
    A significant relationship was found between type A and B behaviour pattern with incident of accidents and pseudo- accidents. The chance of incident of accidents and pseudo- accidents among workers with type a behavioural pattern were 4.85 and 4.65 times more than that of type B behaviour pattern, respectively. There was a significant and positive statistical correlation between the behaviour pattern score and the frequency of accidents and pseudo- accidents.
    Conclusions
    Workers with type a behavioural pattern are more likely to be injured due to their dangerous behaviours. Therefore, one of the solutions to improve safety hazardous behaviours and preventing accidents and pseudo- accidents in workplaces is to select individuals with lower risk behaviors, especially for high-risk activities.
    Keywords: Assembly Workers, Behavioural Pattern, Occupational Accidents
  • Elahe Kazemi, Taleb Askaripoor, Mostafa Marzban * Pages 21-31
    Introduction
    In developing countries, multiple criteria decision-making techniques are important ways to overcome financial, human and information restrictions, and the elimination of existing conflicts in the selection of appropriate solutions in order to increase the level of safety and improve productivity. The aim of this study was to determine and compare the risk calculated by the two methods of multi-criteria decision-making including, TOPSIS and measure of belief approach in fuzzy logic concepts to resolve doubts in selection of control priorities.
    Methods
    In order to identify hazards, the documentation review, interviews with experts, brainstorming sessions, knowledge and experience group of experts in occupational health and safety engineering were used. Then, the real risks of identified hazards were determined using TOPSIS and measure of belief approach in fuzzy logic.
    Results
    In the present study, according to TOPSIS, falling in tanks, reservoirs, and canals with the relative closeness 0.7439 ranked in the first place and explosion with the relative closeness 0.5769 had the second place. Furthermore, in the fuzzy method, firing gas turbines and breakage of high pressure steam pipes, with the measure of belief 0.6, ranked in the first place and falling in tanks, reservoirs, and canals with the measure of belief 0.2 had the second place. The results showed that the two methods have solidarity and are matched in determining the risk of safety hazards in industrial power plants.
    Conclusion
    Using logical and mathematical methods, could manage limited resources and adopting the most appropriate control strategies.
    Keywords: Fuzzy Logic, Measure of Belief, Power Plant, TOPSIS
  • Rohollah Fallah Madvari *, Alireza Fallah Madvari, Mohsen Mosafarkhani, Yousef Mohammadian, Fereydoon Laal Pages 32-39
    Introduction
    Risk assessment an organized approach to detecting risks and estimating risk has been acceptable to reduce risk. Also, due to the increasing trend of implementation of the integrated management system (IMS) in different industries to improve the level of safety, health and environment standards, we determined to measure the impact of this system's deployment on safety performance monitoring indicators using the FMEA methodology for estimating risk and calculating the RPN.
    Methods
    This study is an interventional study. In this study, first all the high-risk activities of the organization were identified, then, the value of RPN was obtained using the product of intensity (A), probability (B) and discovery (C) depending on the acceptable level of the organization and the Pareto chart (80:20), the organization's unacceptable RPNs were identified and corrective action was taken.
    Results
    The mean of RPN decreased significantly between 2010 and 2014. Considering the fact that the number of activities has increased with the expansion of the production line, the calculations show that in the years 91 and 93, the amount of RPN significantly decreased compared to the previous years (P
    Conclusion
    The results of this study indicate that the implementation of the integrated management system (IMS) significantly influenced the FMEA risk assessment indicators and improved the safety level of the studied plant.
    Keywords: Integrated Management System (IMS), Risk Assessment, RPN, FMEA
  • Alireza Dehdashti *, Meysam Karami, Bibi Sara Samari, Mahshid Bahrami, Ahmad Jahed Pages 40-50
    Introduction
    Occupational consequences and their effects on health and healthcare workers have been examined in many studies. Occupational stress is recognized as an important risk factor in the creation of physical and chronic mental disorders and the quality of work performance. Therefore, this study was carried out with the aim of investigating the stress induced by the work and some social factors among the Health Nurses Working in town Gonbad Kavous in 2016.
    Methods
    This cross-sectional descriptive-analytic study was performed on 147 health workers in Gonbad Kavous town. in order to collect data, the HSE questionnaire including 35 questions with seven fields, role, communication, support of Authorities, Fellow support, control, demand and change were used. data analyzed and evaluated by SPSS22 software
    Results
    The mean and standard deviation Health Nurses of age were
    43.29 ± 6.50 years. Approximately 40% of health nurses experienced as Intense up to very intense occupational stress. Also, there was a significant relationship between age group (P=0.023), gender (P=0.015), education level (P=0.043), number of children (P=0.046) and financial status (P=0.028) with job stress level of health care workers.
    Conclusion
    The results indicate a high prevalence of occupational stress among health nurses. It seems that assessing work-related stresses of health nurses can lead to appropriate identification of occupational injury risk factors. Also, interventional studies are needed to Compilation a stress management program for health nurses and in order to Coping with work-related stress.
    Keywords: Work-related Stress, Effective Factors, Health Nurses
  • Alemeh Dehnabi, Hamid Radsepehr *, Atefeh Dehnabi Pages 51-61
    Background
    Workplace violence in the health system has become an important issue in policy making in recent years. It is one of the most important and complex issues in the health system. The purpose of this study was to investigate the factors affecting workplace violence in emergency nurses.
    Methods
    The present study was descriptive-analytic which was done on 100 emergency nurses of Sabzevar educational Medical Sciences hospitals who were selected using the available sampling method. Data were collected using a WHO-adjusted questionnaire which consisted of 4 sections (demographic information (11 questions), threats (10 questions), verbal violence (10 questions) and physical (12 questions). The data were analyzed using descriptive and inferential statistics (chi-squared test and Fisher exact). Data were entered into the statistical software of SPSS17.
    Results
    The findings revealed that during the six-month period, nurses reported 92 cases of verbal abuse (59.78%), physical (19.56%), racial (15.21%) and sex (5.43%). The most important factors in the incidence of violence against nurses were the availability of nurses (55.43%), lack of motivation and job satisfaction in nurses (50%) and health concerns about the patient or companions (42.39%). Violence against male nurses was higher than that of women. Furthermore, the most common cause of violence against nurses was the companions of the patient.
    Conclusion
    The results of this study confirmed the high prevalence of workplace violence among hospital nurses. Therefore, it can be suggested by improving nurse's communication skills, teaching their patients and their companions and serious follow-up of cases of violence against nurse, can reduce violence and improve health care services.
    Keywords: Factors Affecting Violence, Nurses, Prevalence of Violence, Workplace Violence
  • Mahdi Malek, Mehrzad Ebrahemzadeh, Hosein Arab Farashahi *, Mohammad Reza Besharati, Morteza Mortazavi Mehrizi, Mohammad Reza Mozaian Pages 62-68
    Introduction
    Due to the importance of color blindness and its impact on the depth and quality of students, this study aimed to survey the Frequency of red-green color blindness among students of Yazd Medical Sciences Universities.
    Methods
    This descriptive-analytical study was carried out with easy sampling method among all male students (483) and female students (1016) from Yazd Medical Sciences Universities using Ishihara diagnostic Test. Data were analyzed with SPSS18 software and statistical tests of normal distribution and T-test were used.
    Results
    The study showed that 23 boy students (4.76%) were color blind. Among them13 boys (2.48%) were deuteranomaly and 4 boys (83%) were Deuteranopia, 5 boys (1.03%) were Protanomali, 1 boy (21%) was Protanopia and (21%) were total color blind. Furthermore, 7 girl students (69%) had color vision deficiency. It was observed that 3 girls (30%) were deuteranomaly and 2 girls (19%) were Deuteranopia, 2 girls (19%) were Protanomali and there was no total color blindness in the female students group.
    Conclusion
    There was a significant percentage of color vision deficiency in both groups; however, it was more in male students. Indeed, 74% of them did not know their color blindness. Knowing this fact can help them to choose a better career and specialized discipline. It is suggested that color blind people choose jobs that do not require accurate color recognition, or ask for help from other people to choose the correct color.
    Keywords: Color Blindness, Red, Green, Medical Sciences Students
  • Zahed Ahmadi, Moghaddameh Mirzaee, Mohammad Amrollahi * Pages 69-76
    Background
    Urban green spaces have a positive impact on prevention of mental illnesses and cardiovascular diseases. Using lighting and a proper distribution of light sources in parks can increase the efficiency of these places. This study aimed to investigate the lighting status of urban parks in Kerman.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was done on 38 urban parks in Kerman city in the spring and summer of 2016. After calculating the area of the park, it was divided into 10×10 stations and the lighting intensity was measured by the Hagner lux meter (model EC1) at 2.1 meter height from the ground. The data were analyzed using software SPSS16.
    Results
    The lighting intensity mean was less than the standard level (30-50 lux) in all areas. The highest and lowest lighting intensity was recorded in the 2nd and 4th areas, respectively (9.61 and 3.6 lux). Low-pressure sodium fluorescent lamps were the most common lamps, and none of studied parks have used the lighting distribution pattern.
    Conclusion
    The mean lighting intensity in Kerman parks was less than the standard. Considering the comparison of the area and the measured lighting, it was observed that larger parks had less lighting, due to the lack of attention to the lighting design and consideration of the area dimension and the number of light sources, as well as the arrangement of the lights which has to be corrected.
    Keywords: Fluorescent Lamps, Green Spaces, Lighting Intensity, Urban Parks