فهرست مطالب

نشریه بهداشت کار و ارتقای سلامت
سال دوم شماره 2 (پیاپی 5، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامعباس شیرالی، لیلا نعمت پور* صفحات 77-88
    مقدمه
    طی سال های اخیر اهمیت گاز طبیعی فشرده شده (CNG) نسبت به بنزین و گازوئیل افزایش یافته است. استفاده از این گاز به عنوان سوخت پاک در کاهش آلاینده های هوا و محدودیت در تامین منابع نفتی موجب افزایش توسعه جایگاه های عرضه آن در کشور شده است. لذا هدف از انجام این مطالعه بررسی مدل انتشار گاز متان در جایگاه هایCNG برای تهیه نقشه حفاظتی در اطراف آن ها می باشد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر یک مطالعه موردی است. در این مطالعه، به مدلسازی پیامدهای آتش و انفجار در یکی از جایگاه های سوخت CNG اهواز با استفاده از نرم افزار ALOHA انجام شده است. در این مدلسازی سناریوهای مختلف از جمله ایجاد شکافی با قطر 01/0 ، 02/0 و 03/0 متر بر روی مخازن تحت فشار متان مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس نتایج این مطالعه، در مقایسه ای که بین سناریوهای متفاوت انجام شد، مشاهده گردید که با افزایش قطر شکاف، محدوده تشعشع حرارتی نیز در فواصل بیشتری پیشروی خواهد کرد به طوریکه این فاصله از شکافی به قطر 01/0 تا 03/0 میلی متر در kw/m2 10 به ترتیب از 10به 21 متری افزایش داشته است. همچنین در محدوده قابل اشتعال ابر بخار متان ، غلظت درppm 30000 که حدود 60 درصد حداقل غلظت قابل اشتعال (LEL) می باشد که از فاصله 58/68 به 160 متر می رسد.
    نتیجه گیری
    عواقب ناشی از موج انفجار تا 160 متر و تشعشع حرارتی تا 21 متری در جایگاه های سوخت CNG خطرناک ترین عاملی است که کارکنان و مناطق مسکونی اطراف را تهدید می کند. در نتیجه با رعایت فاصله مجاز در ساخت و ساز و افزایش اقدامات ایمنی و پیشگیری از حوادث در اطراف جایگاه های سوخت رسانی می توان موجب کاهش تلفات و حوادث احتمالی شد.
    کلیدواژگان: جایگاه سوخت CNG، متان، مدلسازی پیامد، نرم افزار ALOHA
  • امیرحسین نادعلی جلوخانی، سید رسول آقاداوود*، مهدی کرباسیان، عبدالمجید عبدالباقی صفحات 89-102
    مقدمه
    با توجه به گسترده بودن حجم کار پروژه های عمرانی در شهرداری و اختصاص بیش از 70 درصد بودجه مصوب به آن، شناسایی فاکتورهای تاثیرگذار بر ایمنی آن ها بسیار حائز اهمیت می باشد. از این رو هدف اصلی در این مقاله ارزیابی و رتبه بندی ریسک های ایمنی پروژه های عمرانی شهرداری اصفهان می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر به صورت توصیفی تحلیلی در سال 1396 انجام گرفت. در این پژوهش، سطوح ساختار شکست ریسک، مولفه ها و معیارهای اثرگذار بر ریسک های ایمنی پروژه های شهرداری به روش مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسشنامه محقق ساخته از 30 نفر از مدیران و متخصصین شهرداری اصفهان، تعیین شد و اولویت بندی ریسک ها با استفاده از تکنیک تاکسونومی و داده ها با استفاده از نرم افزار Spss20 وExcel2010 تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    ساختار شکست ریسک در سه سطح صفر: عنوان مدل، یک: دسته های ریسک ایمنی در قالب 7 زیر مجموعه و سطح دو: 34 ریسک ایمنی قرار گرفتند. کمترین و بیشترین شاخص توافق کارشناسان ICC)) مقدار 803/0 و 975/0 و میانگین رتبه ریسک ها به ترتیب ریسک های قبل از اجرای پروژه 6، فرآیندی و داخلی3/8، فرا پروژه10، حین اجراء پروژه 6/17، بیرونی3/20، بعد از اجراء پروژه 4/20 و پشتیبانی 2/28 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به فاکتورهای ریسک به دست آمده در پروژه های عمرانی شهرداری اصفهان، ریسک های ایمنی بسیار مهم می باشند و بهبود ایمنی در پروژه های شهری همچنان به عنوان یکی از اولویتهای اصلی کلان شهرها محسوب می گردد. همچنین این ریسکها با توجه به اثراتشان، به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر روی زمان، هزینه، کیفیت و محدوده پروژه تاثیر گذاشته اند.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، ریسک های ایمنی، تاکسونومی، پروژه های عمرانی
  • مهرداد حاجی حسنی* صفحات 103-111
    مقدمه
    استرس شغلی از جمله مشکلات رایج در محیط های شغلی است لذا پژوهش حاضر با هدف پیش بینی استرس شغلی کارکنان دانشگاه شهرکرد بر مبنای هوش هیجانی و خود تمایز یافتگی انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع توصیفی است. جامعه پژوهش عبارت بود از کارکنان دانشگاه شهرکرد در سال 1396 که 168 نفر از آن ها به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و با مقیاس های استرس شغلی Rice، هوش هیجانی Bar-On و خود تمایز یافتگی Skoweron مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار)، آزمون های همبستگی Pearson و تحلیل رگرسیون خطی چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج همبستگی Pearson نشان داد که رابطه هوش هیجانی و استرس شغلی (256/0- =r، 001/0P<) و نیز رابطه بین خود تمایزیافتگی با استرس شغلی (315/0- =r، 001/0>P) منفی و معنی دار است. نتایج رگرسیون خطی چندگانه نشان داد که هوش هیجانی (292/0- =B، 001/0>P) و خود تمایزیافتگی (336/0- =B، 001/0>P) توان پیش بینی استرس شغلی را دارند و 7/15 درصد واریانس استرس شغلی کارکنان را تبیین می کنند.
    نتیجه گیری
    با توجه به رابطه معکوس بین هوش هیجانی و خود تمایز یافتگی با استرس شغلی، با ارائه و اجرای راهکارهای مختلف و شناسایی عوامل موثر در زمینه افزایش هوش هیجانی و خود تمایزیافتگی، استرس شغلی را تقلیل داد که منجر به افزایش بهره وری خواهد شد.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، هوش هیجانی، خود تمایز یافتگی، دانشگاه شهرکرد
  • پیام اسماعیلی*، مصطفی عباسی صفحات 112-121
    مقدمه
    یکی از مهم ترین ارکان تولید ایمن و پایدار در بخش صنایع فراساحلی، فعال شدن صحیح و به موقع سیستم های ایمنی و همچنین بروز رسانی و رفع کمبودهای تجهیزات ایمنی سکوهای دریایی می باشد. با توجه به توسعه و پیشرفت صنایع فرایندی بالاخص سکوهای دریایی منطقه پارس جنوبی که سهم عمده ای در اقتصاد کشور دارند، بررسی دقیق و جامع کلیه نواقص و مشکلات سیستم های حفاظتی و رفع این نواقص و مشکلات سیستم ها و تجهیزات ایمنی سکوهای دریایی حایز اهمیت می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت کاربردی در 19 سکوی دریایی پارس جنوبی در سال 1396 انجام شد. جهت بررسی وضعیت سیستم حفاظتی، ماتریسی شامل 16 سیستم و تجهیزات ایمنی در دو گروه اصلی عملیاتی و HSE طراحی گردید. سپس شرایط سکوها در سه وضعیت بحرانی، نامطلوب و ایمن بودن موانع با توجه به سیستم های حفاظتی مشخص گردید. برای نمایش بهتر وضعیت موانع از رنگ نیز استفاده گردید.
    یافته ها
    برای نمونه، وضعیت مانع حفاظتی ESD در یکی از سکوها در بخش نگهداری واحد عملیاتی نشان می دهد وضعیت موانع حفاظتی به صورت 6 مانع ایمن، 13 مانع نامطلوب و یک مورد مانع بحرانی گزارش گردید. وضعیت کلی سکوها در طی یک سال به ترتیب 12 مورد بحرانی، 103 مورد نامطلوب و 45 مورد ایمن در واحد عملیاتی بوده است.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر جز مطالعات وسیع مدیریت موانع با تاکید بر سیستم ها و تجهیزات ایمنی در سکوهای دریایی می باشد. این مطالعه با تاکید بر شناسایی و پیگیری نواقص موجود در سیستم های حفاظتی برای افزایش قابلیت اطمینان عملکرد اجرا گردید تا وضعیت سیستم های ایمنی بررسی و در صورت نیاز اقدامات لازم برای رفع نواقص بحرانی و نامطلوب انجام شود.
    کلیدواژگان: سیستم حفاظتی، سیستم ها و تجهیزات ایمنی، سکوهای دریایی
  • فاطمه فصیح رامندی* صفحات 122-132
    مقدمه
    آگاهی از ارتباط بین سطوح ریسک و رخداد حوادث، یکی از عناصر مهم در توسعه و بکارگیری برنامه های پیشگیری از بروز حوادث می باشد. این مطالعه با هدف ارزیابی ریسک مشاغل عملیات کانتینری و بررسی همبستگی نتایج آن با شاخص های عملکردی حوادث انجام پذیرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی تحلیلی به صورت مقطعی در یکی از ترمینال های کانتینری جنوب کشور در سال 1395-1396 انجام پذیرفت. تجزیه و تحلیل حالات نقص و اثرات آن برای شناسایی و ارزیابی ریسک استفاده شد. شاخص های نرخ تکرار حادثه، میزان شدت حادثه و شاخص تکرار - شدت محاسبه شدند. تجزیه و تحلیل نتایج، با استفاده از نرم افزار SPSS18 انجام گرفت.
    یافته ها
    بر اساس نتایج، 19،2/56 و 8/24 درصد از ریسک های شناسایی شده به ترتیب قابل قبول، قابل تحمل و غیر قابل تحمل گزارش شدند. میانگین عدد اولویت ریسک، شاخص های نرخ تکرار حادثه، میزان شدت حادثه و شاخص تکرار- شدت به ترتیب برابر با 26/171، 6/68، 1/400 و 84/1 گزارش شد. ارتباط آماری معنی داری بین میانگین میانگین عدد اولویت ریسک، شاخص های نرخ تکرار حادثه، میزان شدت حادثه و شاخص تکرار- شدت یافت شد، بطوریکه براساس مدل رگرسیون خطی به ازای یک واحد افزایش عدد اولویت ریسک، شاخص های نرخ تکرار حادثه، میزان شدت حادثه و شاخص تکرار- شدت به ترتیب 064/0، 08/3 و 15/1 واحد افزایش داشتند.
    نتیجه گیری
    مقادیر بالای شاخص های حوادث و ریسک های غیرقابل تحمل و وجود ارتباط بین نتایج ارزیابی ریسک با شاخص های حوادث، نشان دهنده ضعیف بودن سیستم ایمنی در عملیات کانتینری می باشد. بنابراین استقرار یک سیستم ایمنی کارآمد در جهت بهبود و رفع مغایرت های ایمنی ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، FMEA، شاخص های حوادث
  • مهدی بهرام بیگی، مهناز میرزا ابراهیم طهرانی*، فیروز ولی پور صفحات 133-142
    مقدمه
    عوامل زیان آور ارگونومی یکی از عواملی است که باعث ایجاد اختلالات اسکلتی عضلانی مربوط به کار می شود و سالیانه باعث ایجاد درصد نسبتا بالائی از غیبت های ناشی از کار، پرداخت غرامت های بیمه ای، ناراحتی جسمی و روانی و سرانجام نارضایتی کارکنان و کاهش بهروری و تولید می گردد. برای رفع این خطرات علم ارگونومی توانمندی ها و ظرفیت ها و خصوصیات انسان را شناسایی می کند و دستگاه ها و ایستگاه های کاری و محیط را متناسب با انسان سازماندهی و تنظیم می کند.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی - مقطعی بوده است. در این مقاله جهت تعیین درصد شیوع ناراحتی های اسکلتی- عضلانی از پرسش نامه نوردیک و تعیین سطح ریسک از روش ROSA استفاده شد. پس از تکمیل فرم ها و چک لیست ها و جمع بندی آنها داده ها توسط نرم افزار آماری SPSS18 مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس نتایج بدست آمده میزان شیوع کلی اختلالات اسکلتی - عضلانی برابر 7/60 درصد می باشد. میزان شیوع اختلالات اسکلتی - عضلانی کارکنان (حداقل یک ناحیه دچار اختلال می باشد) در 12 ماه گذشته برابر 8/91 درصد می باشد. میزان شیوع کلی اختلالات اسکلتی - عضلانی (حداقل یک ناحیه دچار اختلال می باشد) در 7 روز گذشته برابر 82/0 درصد می باشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده، میانگین و انحراف استاندارد نمره ROSA در کارکنان برابر 57/5 و 26/1 می باشد.بر اساس نتایج مطالعه ضرورت مداخلات ارگونومیک در زمینه آموزش کارکنان و خرید تجهیزات ارگونومیک در اولویت قرار دارد.
    کلیدواژگان: ارگونومی، بیمارستان، ناراحتی اسکلتی - عضلانی، ROSA
  • کیوان رفیعیان*، شجاع عربان، سعید رومانی، قدرت الله رحمانی، لیلا محسنی نژاد، اعظم ختمی صفحات 143-156
    مقدمه
    استرس شغلی تاثیرات منفی بر سلامت روانی و عملکرد شغلی کارکنان دارد. هدف از پژوهش حاضر مقایسه استرس شغلی و مولفه های آن در کارکنان اقماری و غیراقماری شرکت نفت و گازغرب کشور بود.
    روش بررسی
    روش بررسی توصیفی علی- مقایسه ای می باشد. جامعه آماری به تعداد 800 نفر که شامل کلیه کارکنان اقماری و غیراقماری شرکت نفت و گاز غرب کشور در سال 1394 می باشد. که از این تعداد 260 نفر به عنوان نمونه با استفاده ازنمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استرس شغلی کارن بل کیک (1995) استفاده شد. آمار توصیفی شامل (شاخص های حداقل، حداکثر، میانه و دامنه تغییرات) و آمار استنباطی شامل (آزمون ناپارامتری یو- من ویتنی) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که بین میزان استرس شغلی کارکنان اقماری و غیراقماری (01/0>(P، هم چنین بین فشار زمان، نحوه پرداخت و ارزشیابی، اهداف شغلی، تعامل با ماشین آلات، وضعیت فیزیکی محیط کار، حوادث محیط کار، تصمیم گیری در محیط کار، فشارزاهای برون سازمانی کارکنان اقماری و غیراقماری تفاوت معنی داری وجود دارد (05/0>P). اما بین تعامل با همکاران و برنامه زمانی تفاوت معنی داری وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    بین میزان استرس کلی کارکنان اقماری وغیراقماری تفاوت معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، کارکنان، اقماری، غیراقماری
  • آرش شهبازیان خونیق*، امید حسنی صفحات 157-167
    مقدمه
    احساس تنهایی برای سلامتی و کیفیت زندگی عامل خطر محسوب می شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش مولفه های گرایش به رفتارهای پرخطر در تمایزگذاری دانشجویان با احساس تنهایی بالا و پایین انجام شد.
    روش بررسی
    روش پژوهش حاضر از نوع علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دختر و پسر دانشگاه علوم پزشکی کردستان در سال تحصیلی 97-1396 بودند که 216 نفر از آن ها با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های احساس تنهایی راسل و همکاران (UCLA) و رفتارهای پرخطر جوانان (1390) استفاده گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS20و آزمون تحلیل تشخیصی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج آزمون تحلیل تشخیصی نشان داد که مولفه های گرایش به مواد مخدر و روان گردان و گرایش به سیگار دارای بالاترین توان در تمایزگذاری بین دو گروه از دانشجویان با احساس تنهایی بالا و پایین بودند. مولفه های بعدی متمایزکننده گروه ها به ترتیب گرایش به خشونت، گرایش به الکل، گرایش به رانندگی خطرناک و گرایش به خطرپذیری جنسی بودند. همچنین، تمامی دانشجویان با احساس تنهایی بالا و پایین با بالاترین درصد تشخیص (100 درصد) به درستی از همدیگر متمایز شده بودند و 100 درصد از افراد دو گروه طبق تابع به دست آمده به طور صحیح مجددا طبقه بندی شده بودند.
    نتیجه گیری
    مولفه های گرایش به رفتارهای پرخطر تعیین کننده های مهمی در تمایزگذاری بین دانشجویان با احساس تنهایی بالا و پایین هستند. بنابراین، با به کارگیری برنامه های آموزش مهارت های کاهش احساس تنهایی می توان از گرایش به رفتارهای پرخطر دانشجویان جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: احساس تنهایی، رفتارهای پرخطر، دانشجو
|
  • Gholam Abbas Shirali, Leila Nematpour * Pages 77-88
    Introduction
    In recent years, the importance of Compressed Natural Gas (CNG) has increased more than gasoline and petrol. Using this gas as a clean fuel to reduce air pollutants and restrictions on the supply of oil resources, has led to an increase in the expansion of its supply stations in the country. Therefore, this study aimed to investigate the methane release model at CNG fuel stations to provide the protection map around them.
    Method
    The present study is a case study .In this study, modeling of fire and explosion consequences has been done by using ALOHA software at one of the CNG stations in Ahvaz. In this modeling, various scenarios were examined; including creating fractures on pressurized methane tanks with diameters 0.01, 0.20 and 0.03 meters.
    Results
    The results of this study, by comparing different scenarios, showed that by increasing the diameter of the fracture, the range of thermal radiation would be enhanced at greater distances. The diameter of the fracture from 0.01 to 0.33 mm, in 10 kw / m2 has increased from 10 to 21 meters, respectively. Moreover, in flammable range of methane vapor, the concentration of 30,000 ppm is about 60% of the minimum explosive level (LEL), which ranges from 68.58 to 160 m.
    Conclusion
    The consequences of the explosion wave up to 160 meters and thermal radiation up to 21 meters are the most dangerous factor at CNG fuel stations that threatens employees and surrounding residential areas. Therefore, by considering the permitted distance of the residential areas, increasing safety actions, and preventing accidents around the fuel stations, casualties and accidents can be reduced.
    Keywords: ALOHA Software, CNG Fueling Station, Consequence Model, Methane
  • Amir Hossein Nadali Jelokhani, Sayyed Rasool Agha Davood *, Mehdi Karbassian, Abdul Majid Abdul Baghi Pages 89-102
    Introduction
    Considering the extensive workload of construction projects in the municipality and allocating more than 70% of the approved budget to it, identifying the factors affecting their safety is very important. Therefore, this study aimed to evaluate and rank the safety risks of the construction projects of Isfahan municipality.
    Methods
    This descriptive-analytic study was conducted in 1396. In this study, the levels of Risk Breakdown Structure, components and criteria affecting the safety risks of municipal projects were determined by semi-structured interview and a researcher-made questionnaire from 30 managers and experts of Isfahan municipality. Then, prioritizing the risks was done using the taxonomic technique and the data were analyzed using Spss20 and Excel2010 software.
    Results
    The Risk Breakdown Structure was designed at three levels of zero level: the model title, level one: safety risk categories in the form of 7 subsets, and level 2:34 safety risks. The lowest and highest ICC expert's agreement index was 0.803 and 0.975, respectively. The average risk rating for risks prior to the implementation of the project was obtained 6, the process and the internal 8.3, the beyond-project 10, during the project implementation 17.6, the external 20.3, after implementing the project 20.4, and the support 28.2.
    Conclusion
    According to the obtained risk factors, the safety risks in Isfahan Municipality construction projects are very important and improvement of safety in urban projects is considered as one of the main priorities of metropolitan cities. Moreover, these risks, due to their effects, directly or indirectly affect the time, cost, quality, and scope of the project.
    Keywords: Construction Projects, Risk Assessment, Safety Risks, Taxonomy
  • Mehrdad Hajihasani * Pages 103-111
    Background
    Job stress is one of the common problems in occupational environments. Therefore, the present study aimed to predict job stress in Shahrekord University staff based on emotional intelligence and self-differentiation.
    Methods
    This was a descriptive study. The study population consisted of Shahrekord University staff. A total of 168 staff were selected by convenience sampling and then evaluated using Rice Job Stress, Bar-On Emotional Intelligence, and Skoweron self-differentiation indicators. The data were analyzed by descriptive statistics (mean and standard deviation), Pearson’s correlation coefficient as well as multiple linear regressions.
    Results
    Pearson’s correlation results showed that a significant negative relationship between emotional intelligence and job Stress (P
    Conclusion
    Regarding the inverse relationship between job stress and emotional intelligence and self-differentiation, by presenting and implementing various management solutions and identifying effective factors in improving the emotional intelligence and differentiation, job stress can be reduced which will lead to increased productivity.
    Keywords: Emotional Intelligence, Job Stress, Self-Differentiation, Shahrekord University
  • Payam Esmaeili *, Mostafa Abbasi Pages 112-121
    Introduction
    The correct functionality of safety systems along with updating and fixing the safety barriers for offshore platforms are the most important components of safe and sustainable production in the offshore industry. Due to considerable development of process industry, specifically South Pars offshore platforms which have an important role in the economy of Iran, a thorough and comprehensive review of all defects and problems of the protective systems and fixing them are very important.
    Methods
    This applied study has been done at 19 South Pars platforms in 2017. To check the status of the protective, a matrix containing 16 systems and safety equipment in two main operating and HSE groups were designed. . The status of platforms were determined (critical, undesirable and safety of barriers) considering the protective systems. Colors have also been used to better illustrate the barrier status.
    Results
    For instance, the protective barrier status of the ESD at one of platforms in the maintenance department of the operational unit shows that the protective barrier status is including 6safety barriers, 13 undesirable barriers, and one critical barrier. The total status of the platforms during one year has been 12 critical cases, 103 undesirable cases and 45 safety cases at the operational unit.
    Conclusion
    This study was based on extensive studies of barrier management focusing on systems and the safety equipment of offshore platforms. This study, with emphasis on identifying and tracking deficiencies in protective systems, has been implemented to increase the reliability of performance, in order to examine the status of safety systems and, if necessary, take measures to address critical and undesirable defects.
    Keywords: Offshore Platforms, Protective System, Safety Systems, Equipment
  • Fatemeh Fasih Ramandi * Pages 122-132
    Introduction
    Knowledge of the relationship between risk levels and occurrence of events is one of the important elements in the development and implementation of programs to prevent the occurrence of accidents. The aim of this study was to assess the risk of jobs in container operations, and investigating the correlation of its results with accidents performance indicators.
    Methods
    This cross sectional and descriptive-analytical study was carried out in one of container terminals in southern of Iran in 2016 - 2017. Failure Mode and Effects Analysis (FMEA) were used for risk identification and assessment. Accident Frequency Rate (AFR), Accident Severity Rate (ASR) and Frequency-Severity Index (FSI), were calculated. Data analysis was performed using the SPSS version 18 software.
    Results
    According to the results, 2, 56.19 and 24.8 percent of identified risks were reported as acceptable, tolerable, and intolerable, respectively. The mean of Risk Priority Number (RPN), AFR, ASR and FSI were equal to 171.26, 68.6, 400.1, and 1.84, respectively. Statistical significant relation was found between RPN, AFR, ASR, and FSI, as according to linear regression model for one unit increase in the RPN, the FSI, ASR, and AFR, the intensity has increased 0/064, 3.08 and 1.15 units, respectively.
    Conclusions
    High levels of accident indicators and intolerable risks, as well as a significant relationship between the results of risk assessment and accident indicators, indicate weakness of the safety system in container operations. Therefore, the establishment of an effective safety system is necessary to improve safety and eliminate its noncompliances.
    Keywords: Accident Indicators, FMEA, Risk Assessment
  • Mahdi Bahrambeigi, Mahnaz Mirza Ebrahim Tehrani *, Firouz Valipour Pages 133-142
    Introduction
    The harmful ergonomic factors cause work-related musculoskeletal disorders. They annually cause a relatively high percentage of work-related absences, insurance indemnities, physical and mental discomfort, and ultimately worker's dissatisfaction and reduced productivity and production. To address these risks, ergonomics identifies human capabilities and capacities; moreover, it organizes and adjusts the devices and workstations and the environment appropriate for human beings
    Methods
    This study was descriptive-cross sectional. In this study, Nordic questionnaire was used to determine the prevalence of musculoskeletal discomfort and ROSA method was utilized to determine the risk level. After completing the forms and checklists, the data were analyzed by SPSS18 software.
    Results
    Based on the results of the study, the overall prevalence of musculoskeletal disorders was 60.7%. The prevalence of musculoskeletal disorders over the past 12 months (at least one impaired area) was 91.8%. The overall prevalence of musculoskeletal disorders (at least one impaired area) in the last 7 days was 0.82%.
    Conclusion
    Based on the results, the mean and standard deviation of ROSA score in the staff was 5.57 and 1.26. According to the results of the study, the necessity of ergonomic interventions in personnel training and the purchase of ergonomic equipment are prioritized.
    Keywords: Ergonomics, Hospital, Musculoskeletal Discomfort, ROSA
  • Keyvan Rafieyan *, Shoja Araban, Saeeid Romani, Ghodratela Rahmani, Leila Mohseninezhad, Azame Khatmi Pages 143-156
    Introduction
    Job stress has negative effects on mental health and occupational performance of employees. The present study aimed to compare job stress and its components among offshore and onshore Oil and Gs company employees in western part of Iran.
    Methods
    The method of the study was comparative causal-descriptive. The statistical population of the study was 800 people which included all offshore and onshore employees of Oil and Gas Company in western part of Iran in 2015, out of which 260 people were chosen as the sample by stratified random sampling. To collect the data the job stress questionnaire of CarenBell Cake (1995) was used. The descriptive statistics included the indexes of minimum, maximum, mean and variation range and the analytical statistics included U Mann Whitney’s test.
    Results
    The results of the study showed that there is a meaningful difference between offshore and onshore employee's job stress (P
    Conclusion
    There is a significant difference between the job stress off shore and onshore employees.
    Keywords: Employees, Job Stress, Offshore, Onshore
  • Arash Shahbaziyan Khonig *, Omid Hasani Pages 157-167
    Introduction
    Loneliness feeling is a risk factor for health and quality of life. The aim of the present study was to determine the role of tendency to risky behaviors components in discrimination of students with high and low loneliness feeling.
    Methods
    The research method was causal-comparative. The population consisted of all male and female students studying in Kurdistan University of Medical Sciences in 2017-2018 academic years. 216 students were selected by multistage cluster sampling method. For data collection, Russell et al. Loneliness (UCLA) and youth risky behaviors questionnaires were used. Data were analyzed using spss-20 software and the diagnostic analysis test.
    Results The results of diagnostic analysis test showed that and the components of tendency to drug, psychoactive, and cigarette had the highest discrimination power between the two groups of students with high and low loneliness. Next distinctive components of groups were respectively, the tendency to violence, alcohol, drive dangerously, and the tendency to risky sexual behaviors. Moreover, all the students with high and low loneliness were correctly discriminated from each other with the highest detection percentage (100%) and 100% of the students in the two groups according to the obtained function were properly reclassified.
    Conclusion
    Components of tendency to risky behaviors are important determinants of discrimination between students with high and low loneliness feeling. Therefore, by using loneliness reduction skills training programs can prevent the tendency to high-risk behaviors of students
    Keywords: Loneliness, Risky Behaviors, Students