فهرست مطالب

Reproduction & Infertility - Volume:8 Issue: 2, 2007

Journal of Reproduction & Infertility
Volume:8 Issue: 2, 2007

  • 120 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/08/25
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سخن نخست
    صفحه 110
  • فهیمه محمدقاسمی، جعفر سلیمانی راد، احمدعلی قنبری، پروانه طباطبایی نبوی صفحه 111
    مقدمه
    اسپرماتوژنز فرآیندی کاملا وابسته به هورمون به ویژه گنادوتروپینها می باشد و بدیهی است هرگونه تغییر در میزان این هورمونها می تواند در اسپرماتوژنز موثر باشد. آنالوگ های هورمون های آزادکننده گنادوتروپین نیز می توانند محور هیپوفیزی گنادی را مختل نمایند. لذا هدف از مطالعه حاضر ارزیابی تغییرات فراساختاری و هیستولوژیک سلول های اسپرماتوژنیک و اسپرمیوژنیک با استفاده از میکروسکوپ الکترونی ترانسمیشن به دنبال تجویز یک دوز لوپرلاید استات (یکی از آنالوگ های هورمون آزادکننده گنادوتروپین) در موش بالغ می باشد.
    روش بررسی
    در مطالعه حاضر 24 موش بالغ 8 هفته به 3 گروه تقسیم شدند. گروه کنترل، هیچ دارویی دریافت نکردند اما حیوانات در گروه دوم و سوم به ترتیب یک دوز ml2/0 کربوکسی متیل سلولز و mg/kg6/7 لوپرلایداستات به صورت زیر جلدی دریافت کردند. پس از گذشت 5 هفته بیضه موشها خارج و برای مطالعه سلول های زایای لوله سمی نیفروس و مطالعه مورفولوژی با استفاده از میکروسکوپ الکترونی ترانسمیشن و نوری مورد استفاده قرار گرفت. همه نمونه ها از نظر مورفولوژی مقایسه شدند و با روش آزمون ANOVA مورد آنالیز آماری قرار گرفتند.
    نتایج
    در نتایج میکروسکوپ الکترونی، در گروه آزمایش بیشترین تغییرات در سلول های اسپرمیوژنیک یافت شد. در بیشتر اسپرماتیدها، هسته و آکروزوم تغییر شکل یافته بود. در برخی اسپرماتیدهای در حال تمایز وزیکول های آکروزومی در هسته دیده می شد؛ ضمن اینکه تخصص یافتگی اکتوپلاسمیک در برخی نواحی به صورت نسبی حذف شده بود. در اسپرماتیدهای دراز، فلاژلها غیر طبیعی بودند و غلاف فیبروزه آنها به صورت غیرممتد بود. در مشاهدات میکروسکوپ نوری وضعیت تکامل اسپرماتوژنز براساس جدول جانسن در گروه کنترل، شم و آزمایش به ترتیب 53/0±1/8، 82/0±04/8 و 57/0±01/7 بود؛ که در گروه آزمایش کاهش معنی دار داشت (01/0>p). همچنین تمام شاخص های هیستومتری در لوله های سمینیفروس در مقایسه با دو گروه دیگر کاهش معنی دار داشت (01/0>p).
    نتیجه گیری
    تزریق یک دوز mg/kg 6/7 لوپرلاید استات در طی یک سیکل اسپرماتوژنز با اثرات سوء براسپرماتوژتز همراه می باشد و به نظر می رسد که لوپرلایداستات دارای بیشترین اثر بر روی اسپرمیوژنز یا فرآیند تغییر شکل اسپرماتیدهای گرد به دراز می باشد.
    کلیدواژگان: اسپرماتوژنز، هورمون های آزاد کننده گنادوتروپین، اسپرمیوژنز، لوپرلاید استات، موش، میکروسکوپ الکترونیک، سلول زایا، ناباروری مردان
  • هاله عطریان، سعید خاتم ساز، مختار مختاری صفحه 122
    زمینه و هدف
    فیناسترید یک ترکیب 4 آزا استروئید است که به طور کاملا اختصاصی و رقابتی، آنزیم درون سلولی 5- آلفا ردوکتاز نوع II، عامل تبدیل تستوسترون به دی هیدروتستوسترون (DHT)، را مهار می کند. این دارو تقریبا برای درمان تمام اختلالات مربوط به افزایش DHT مانند هیپرپلازی خوش خیم پروستات، ریزش مو با منشا آندروژنی در مردان، پرمویی، آکنه و سبوره تجویز می شود. از آنجا که داروی فیناسترید مصرف بالایی در میان مردان دارد و در تعدادی از آنان عوارضی مانند کاهش میل جنسی، اختلالات نعوظی، اختلال در انزال، ژنیکوماستی و سرطان پروستات گزارش شده است، در پژوهش حاضر اثرات مقادیر مختلف این دارو بر تعداد سلول های اسپرماتوگونی، اسپرماتوسیت اولیه، سرتولی و بینابینی در موش صحرایی مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    تعداد 40 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد Sprague-Dawley به 5 گروه هر گروه دارای 8 سر شامل گروه کنترل (بدون تجویز ماده)، گروه شاهد (با تجویز آب مقطر) و سه گروه تجربی با تجویز مقادیر روزانه mg/kg BW100، 50 و 25 دارو تقسیم شدند. تجویز دارو به صورت خوراکی و طی مدت 32 روز انجام گرفت. تغییرات مربوط به تعداد سلول های اسپرماتوگونی، اسپرماتوسیت اولیه، سرتولی و بینابینی، در نرم افزار SPSSوارد و سپس با استفاده از آزمون هایDuncan، Tukey، ‍t-test و ANOVA مورد مقایسه و بررسی قرارگرفت. 05/0p£ به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
    نتایج
    براساس نتایج حاصل، مصرف فیناسترید باعث کاهش معنی دار تعداد سلول های اسپرماتوگونی در گروه های مصرف کننده مقادیر mg/kg BW100 و 50 دارو و همچنین کاهش تعداد سلول های اسپرماتوسیت اولیه در گروه مصرف کننده mg/kg BW50 دارو شد (05/0p£). تعداد سلول های سرتولی در هیچ کدام از گروه های تجربی، تغییر معنی داری را نسبت به گروه کنترل نشان نداد؛ اما افزایش معنی داری در تعداد سلول های بینابینی در گروه های دریافت کننده دارو مشاهده شد. این دارو همچنین تغییر قابل ذکری در تراکم انواع سلولها و تغییر در میزان رنگ پذیری سیتوپلاسم و هسته سلول های اسپرماتوگونی ایجاد ننمود.
    نتیجه گیری
    بنابر نتایج این مطالعه، مصرف داروی فیناسترید باعث کاهش معنی دار تعداد سلول های اسپرماتوگونی و اسپرماتوسیت اولیه و افزایش معنی دار تعداد سلول های بینابینی می شود؛ اما بر خصوصیات بافتی بیضه و تولید اسپرم اثر نمی گذارد. بنابراین به نظر می رسد مصرف کوتاه مدت فیناسترید در باروری مردان تاثیر قابل ملاحظه ای نداشته باشد.
    کلیدواژگان: فیناسترید، تستوسترون، بیضه، سلول جنسی، دی هیدروتستوسترون، سلول سرتولی، سلول لایدیگ، اسپرماتوگونی، اسپرماتوسیت اولیه، اسپرماتوژنز، باروری مردان، 5، آلفا ردوکتاز
  • مرتضی تقوی، حسین آیت اللهی، محمد خواجه دلویی صفحه 128
    زمینه و هدف
    پرولاکتین در سه وزن مولکولی متفاوت کوچک، بزرگ و خیلی بزرگ یا ماکروپرولاکتین در سرم وجود دارد. وجود ماکروپرولاکتین که معمولا کمپلکس پرولاکتین و IgG است ممکن است عامل هیپرپرولاکتینمی در تعداد زیادی از بیماران باشد. اگرچه فعالیت بیولوژیک ماکروپرولاکتین کم است؛ ولی در روش های مرسوم ایمونواسی به همراه پرولاکتین آزاد باعث نشان دادن سطح بالای پرولاکتین شده و می تواند منجر به اقدامات تشخیصی و درمانی گران و غیر موثر گردد. روش کلاسیک تشخیص ماکروپرولاکتینمی، کروماتوگرافی فیلتراسیون ژلی است که به صورت معمول در تمام آزمایشگاه ها قابل انجام نیست. به تازگی از روش رسوب ماکروپرولاکتین با پلی اتیلن گلیکول برای تشخیص سریع، دقیق و ارزان ماکروپرولاکتینمی استفاده می شود. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی ماکروپرولاکتینمی در بیماران نابارور دچار هیپرپرولاکتینمی با روش رسوب با پلی اتیلن گلیکول و مقایسه علائم کلینیکی و رادیولوژیک آنها با بیماران مبتلا به هیپرپرولاکتینمی واقعی بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه 17 بیمار نابارور دارای هیپرپرولاکتینمی (پرولاکتین بیشتر از mg/L 35) از نظر وجود ماکروپرولاکتین با روش رسوب با پلی اتیلن گلیکول تحت بررسی قرار گرفتند. پرولاکتین قبل و بعد از رسوب با پلی اتیلن گلیکول اندازه گیری شد و در صورت رسوب بیشتر از 60% پرولاکتین سرم در مجاورت با پلی اتیلن گلیکول، بیمار مبتلا به ماکروپرولاکتینمی در نظر گرفته شد. نتایج در دو گروه با آزمون فیشر و با استفاده از نرم افزار SPSS بررسی و 05/0p< از نظر آماری معنی دار در نظر گرفته شد.
    نتایج
    در این بررسی در 6 بیمار (35%) وجود ماکروپرولاکتین با روش فوق اثبات گردید. از مجموع بیماران مبتلا به هیپرپرولاکتینمی واقعی (11 بیمار) در 8/81% گالاکتوره و در 9/90% اولیگومنوره وجود داشت؛ در صورتی که در بیماران دچار ماکروپرولاکتینمی در 3/33% گالاکتوره و در 6/16% اولیگومنوره وجود داشت. همچنین در بررسی های رادیولوژی در 100% بیماران ماکروپرولاکتینمی هیپوفیز طبیعی ملاحظه گردید. در صورتی که در 5/45% بیماران مبتلا به هیپرپرولاکتینمی واقعی در تصویر، هیپوفیز طبیعی بود.
    نتیجه گیری
    در بیماران ناباروری که در بررسی های هورمونی هیپرپرولاکتینمی دارند قبل از بررسی های تشخیصی و درمانی بیشتر بررسی از نظر ماکروپرولاکتینمی با روش رسوب با پلی اتیلن گلیکول توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پرولاکتین، ماکروپرولاکتین، هیپرپرولاکتینمی، ماکروپرولاکتینمی، پلی اتیلن گلیکول، ناباروری، گالاکتوره، اولیگومنوره
  • حدیث صبور، آرش حسین نژاد، ژیلا مقبولی، باقر لاریجانی * صفحه 135
    زمینه و هدف

    متابولیسم ویتامین D، کلسیم و پاراتورمون طی بارداری تغییر می یابد. بررسی این تغییرات و عوامل موثر بر آن به ویژه دریافت مواد غذایی حاوی ویتامین Dو کلسیم توسط مادر و جنین ضروری است. با توجه به شیوع بالای کمبود ویتامین D و کلسیم در کشور، هدف از این مطالعه ارزیابی ارتباط واگردش استخوانی و وضعیت تغذیه ای ویتامین D و کلسیم در مادران باردار به منظور ارزیابی دقیق تر میزان نیاز به این مواد در یک سیکل فیزیولوژیک واقعی می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی 449 زن باردار سالم که در زمستان 1382 به بیمارستان های آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران مراجعه کرده بودند، در زمان زایمان به همراه نوزادان تازه متولد شده انتخاب شدند. متوسط دریافت ویتامین Dو کلسیم مادران از طریق پرسشنامه بسامد خوراکی و مقادیر سرمی کلسیم، ویتامین D، استئوکلسین، کراس لپس و پاراتورمون در مادران و بند ناف جنین اندازه گیری شد. برای آنالیز اطلاعات از نرم افزار SPSS نسخه 5/11 استفاده شد و 05/0p< معنی دار در نظر گرفته شد.

    نتایج

    غلظت های سرمی ویتامین D در خون بند ناف نوزادانی که مادران آنها دریافت کافی ویتامین D (200 واحد ویتامین D روزانه برای زن باردار) داشتند بالاتر بود. همبستگی مثبتی بین غلظت های سرمی کلسیم مادر و خون بند ناف مشاهده گردید (35/0=r). تفاوت معنی داری بین غلظت های سرمی پاراتورمون، استئوکلسین و کراس لپس در مادر و جنین دیده شد (001/0p<). مقادیر سرمی ویتامین D و کلسیم در مادران و نوزادان با دریافت مقادیر کافی این مواد ارتباط داشت (05/0p<). ارتباط معکوس بین واگردش استخوانی و دریافت کلسیم و ویتامین D مادر یافت شد.

    نتیجه گیری

    وضعیت تغذیه ای ویتامین D جنین و نوزاد کاملا به ذخایر ویتامین D مادر وابسته است و دریافت کافی این مواد می تواند بر متابولیسم استخوانی مادر و جنین موثر باشد؛ لذا برنامه های اصلاح تغذیه ای کلسیم و ویتامین D توسط آموزش مصرف منابع غنی از کلسیم و ویتامین D و نیز غنی سازی و مکمل یاری افراد در معرض خطر باید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ویتامین D، واگردش استخوانی، بارداری، تغذیه، کلسیم، نوزاد، استئوکلسین، کراس لپس، پاراتورمون
  • فرخنده پوراسماعیلی، معصومه فلاحیان، فریدون عزیزی، اذن الله آذرگشب، ناهید آرین، علی شیرافکن، بتول موسوی صفحه 142
    زمینه و هدف
    نارسایی زودرس تخمدان (POF) یا یائسگی زودرس، یکی از مشکلات استرس زا در خانم های جوانتر از 40 سال می باشد که مشکلات عدیده روحی، جسمی و عوارض زودرس و دیررس را به دنبال دارد. عدم تکامل سلول های جنسی منجر به نارسایی تخمدان و کاهش تعداد این سلولها بیشتر به نارسایی نسبی تخمدان منجر می شود که نتیجه آن آمنوره ثانویه است. تاکنون مطالعه ای در مورد عوامل کروموزومی دخیل در نارسایی زودرس تخمدان در کشور انجام نشده است. این مطالعه برای بررسی اختلالات کروموزومی در مبتلایان به نارسایی زودرس تخمدان مراجعه کننده به بخش زنان و زایمان بیمارستان طالقانی انجام گرفت.
    روش بررسی
    34 بیمار که به دلیل قطع قاعدگی قبل از 40 سالگی و ناباروری متعاقب آن، از بهار سال 1384 الی تابستان 1385 به بخش زنان بیمارستان طالقانی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مراجعه کرده بودند مورد معاینه فیزیکی و سونوگرافی قرارگرفتند و تست های هورمونی (PRL، LH، FSH) برای ایشان انجام شد. سطح FSH سرمی همه این بیماران مساوی یا بیش از IU/lit 40 بود. پس از آن مبتلایان برای مشاوره ژنتیک و آزمایش سیتوژنتیک (کاریوتایپ) به متخصص ژنتیک معرفی شدند.
    نتایج
    8/81% افراد مورد بررسی کمتر از چهل سال و 2/18% چهل سال یا بیشتر سن داشتند. 6/17% این بیماران (6 نفر) با میانگین سنی 6/7±1/32 کروموزوم های X مشخصا غیرطبیعی داشتند؛ به طوریکه کاریوتایپ های موزائیک 45، X/46، XX یا 47،XXY (کلاین فلتر)، موزائیک 46، XX/47، XXX را نشان دادند.
    نتیجه گیری
    با وجود عدم مشاهده اختلاف معنی دار بین POF و آنومالی کروموزومی، اختلالات کروموزومی مشاهده شده در این مطالعه و در تعداد اندک از بیماران تحت بررسی که به دلیل نارسایی زودرس تخمدان به یائسگی زودرس مبتلا شده بودند و در جستجوی راهی برای درمان یا روشی که به کمک آن بتوانند صاحب فرزند شوند و مادر بودن را تجربه کنند، مطالعه کروموزومی به عنوان یکی از قدم های اولیه برای بیمار در جهت آگاهی از علت آمنوره ثانویه او پیشنهاد می شود. اطلاعات به دست آمده از آزمون های سیتوژنتیک مثل آنالیز کروموزومی برای مدیریت بیمار، مشاوره ژنتیک و برنامه های آینده فرد بیمار حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: نارسایی زودرس تخمدان (POF)، آمنوره ثانویه، آنومالی های کروموزومی، کاریوتایپ، موزاییک، موتاسیون
  • محسن فکرت، مریم کاشانیان، سید محمد هاشم علوی، سامیه علی نژاد صفحه 149
    زمینه و هدف
    در موارد نیاز به ختم بارداری و آماده نبودن سرویکس برای القای زایمان، یافتن روشی مناسب برای مناسب نمودن آن یکی از مسایل بسیار مورد توجه در مامایی می باشد. هدف از انجام این مطالعه مقایسه تاثیر میزوپروستول واژینال و کشش بر روی گردن رحم با سوند فولی و ترکیب این دو روش با یکدیگر در مواردی است که سرویکس برای القای زایمان مناسب نیست.
    روش بررسی
    مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی در بیمارستان شهید اکبرآبادی و در فاصله زمانی فروردین تا اسفند 1383 انجام گرفت. 300 زن باردار با سن بارداری 28 هفته و بیشتر و دارای اندیکاسیون ختم بارداری، امتیاز بیشاپ کمتر یا مساوی 5، دارای بارداری تک قلویی وارد مطالعه شده و به سه گروه تقسیم شدند. برای 100 نفر گروه اول، میزوپروستول واژینال با دوز mg25 هر 3 ساعت و حداکثر تا 6 دوز تجویز شد. در 100 نفر گروه دوم، سوند فولی شماره 16 و پرشده با ml30 مایع از طریق سرویکس عبور داده شد و با کشش در بالای مجرای داخلی سرویکس قرار گرفت. در 100 نفر گروه سوم نیز هر دو روش توام انجام شد. سپس طول مدت شروع روش القاء تا زایمان، طول مرحله فعال زایمان، زمان القاء تا شروع مرحله فعال، میزان سزارین و آپگار نوزادان در سه گروه با یکدیگر مقایسه شد. داده های حاصل با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و تست های c2، آنالیز واریانس یک طرفه و کروسکال والیس مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. 05/0p< معنی دار در نظر گرفته شد.
    نتایج
    بیماران سه گروه از نظر سن، سن بارداری، تعداد بارداری های قبلی و امتیاز بیشاپ اولیه اختلاف معنی داری نداشتند. فاصله شروع القاء تا زایمان در گروه میزوپروستول به طور معنی داری کمتر از دو گروه دیگر بود (3±5/10 ساعت در گروه میزوپروستول، 4/2±3/12 ساعت در گروه کشش و 5/2±7/11 ساعت در گروه ترکیبی، 001/0p<)، فاصله شروع مرحله فعال تا زایمان نیز در گروه میزوپروستول کمتر از گروه سوند فولی بود (001/0p<) و طول مرحله فعال در گروه میزوپروستول 9/1±5/5 ساعت، در گروه فولی 6/1±6/6 ساعت و در گروه ترکیبی 5/1±1/6 ساعت بوده است. از نظر طول زمان القاء تا شروع مرحله فعال، آپگار نوزادان، دفع مکونیوم توسط جنین و نیز میزان سزارین بین سه گروه اختلاف معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    میزوپروستول و سوند فولی روش های خوبی برای القاء زایمان و آماده کردن سرویکس هستند ولی ترکیب نمودن آنها بر میزان تاثیر آنها نمی افزاید و به نظر می رسد تاثیر سینرژیک بر یکدیگر نداشته باشند. بنابراین در موارد نیاز به ختم بارداری و آماده نبودن سرویکس برای زایمان توام کردن این روش ها توصیه نمی شود.
    کلیدواژگان: میزوپروستول، سوند فولی، القاء زایمان، آماده سازی سرویکس، پروستاگلاندینE1، امتیاز بیشاپ، سزارین، ختم بارداری
  • فاطمه وحیدرودسری، صدیقه آیتی، محمدتقی شاکری، سکینه قربانی صفحه 155
    زمینه و هدف
    سقط القایی خاتمه دادن به بارداری با روش های دارویی یا جراحی با اندیکاسیون های جنینی یا مادری موجه قبل از دستیابی جنین به قابلیت ادامه حیات گفته می شود. با توجه به عوارض عدیده سقط به روش جراحی از جمله عوارض بیهوشی، لزوم بستری در بیمارستان، خطر سوراخ شدگی رحم و دیگر عوارض حاد و مزمن برای بیمار، ضرورت استفاده از روش های دارویی جهت ختم بارداری احساس می شود. لذا هدف از این مطالعه بررسی اثر بخشی متوتروکسات و پروستاگلاندین E1 (میزوپروستول) در ختم بارداری های سه ماهه اول بارداری می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر مطالعه ای توصیفی است. در این مطالعه 100 زن باردار که در سه ماهه اول بارداری به دلایل جنینی یا مادری در فاصله زمانی 85-1383 برای ختم بارداری به بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد مراجعه کردند، مورد مطالعه قرار گرفتند. اطلاعات به طور مستقیم با پرسش از بیمار و مشاهده نتایج در چند مرحله انجام شد. بیماران مراجعه کننده در اولین مراجعه mg50 به ازای هر متر مربع از سطح بدن متوتروکسات به صورت تزریق عضلانی دریافت نمودند، پس از 72 ساعت شیاف واژینال میزوپروستول (mgr800) و در صورت عدم تاثیر دوز اول، دوز دوم میزوپروستول بعد از 24 ساعت از دوز اول تجویز شد. 7 روز بعد از سقط به منظور تعیین بقایای محصولات بارداری در رحم، سونوگرافی انجام شد. اطلاعات حاصل با استفاده از آمار توصیفی و جداول توزیع فراوانی با استفاده از نرم افزار آماری SPSS پردازش و 05/0p£ به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
    نتایج
    از میان 100 خانم شرکت کننده در این مطالعه 81 نفر (81%) سقط دارویی موفقیت آمیز داشتند. از این میان 60 نفر (1/74%) با دوز اول میزوپروستول سقط کامل داشتند. 40 نفر (9/25%) به دنبال دوز اول میزوپروستول سقط نکردند و دوز دوم را دریافت نمودند که 21 نفر از میان آنها سقط کامل داشتند و برای 19 خانم کورتاژ انجام شد. در این مطالعه میزان شکست در افراد با سقط فراموش شده بیشتر بود (05/0p<). مدت زمان لازم برای تخلیه رحم نیز در اینگونه بارداری ها با این روش دارویی بیشتر بود (001/0p<). هیچگونه عارضه جانبی مهمی در درمان با متوتروکسات و میزوپروستول ملاحظه نشد.
    نتیجه گیری
    ختم بارداری به روش دارویی در بارداری های سه ماهه اول با استفاده از متوتروکسات و میزوپروستول روشی بی خطر، مطمئن و از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است.
    کلیدواژگان: سقط طبی، میزوپروستول، متوتروکسات، سه ماهه اول بارداری، بارداری، جنین زنده، مادری، سقط القایی، بارداری پوچ
  • زهره بلوریان، جواد گنجلو صفحه 163
    زمینه و هدف
    زنان برخوردار از سلامت کامل جسمی، روانی و عاطفی، پایه های مستحکم زندگی خانوادگی سالم و توام با سعادت هستند. سرکوب نیازهای طبیعی و خدادادی زنان، آثار نامطلوبی بر صمیمیت و نشاط اعضای خانواده برجای خواهد گذاشت. نیازهای جنسی، نه تنها در رده نیازهای فیزیولوژیک، بلکه در حیطه نیازهای معنوی و عرفانی در نظر گرفته می شود. سازمان بهداشت جهانی معتقد است که بهداشت جنسی، یکپارچگی و هماهنگی میان ذهن، احساس و جسم بوده و هرگونه اختلال که منجر به ناهماهنگی و در نتیجه عدم رضایت از رابطه جنسی گردد، می تواند نارسایی کنشی جنسی را به همراه داشته باشد. لذا این تحقیق با هدف بررسی برخی اختلالات عملکرد جنسی و عوامل مرتبط با آن در زنان انجام گرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش به صورت مقطعی (توصیفی تحلیلی) روی 366 زن مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر سبزوار در سال 1382 انجام گرفت. نمونه گیری به صورت غیراحتمالی در دسترس و ابزار گردآوری اطلاعات، فرم مصاحبه بود که در دو بخش اطلاعات دموگرافیک و الگوی روابط و اختلالات عملکرد جنسی تنظیم شد و به صورت حضوری تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های ناپارامتری کروسکال والیس و χ2 با سطح اطمینان 95% صورت پذیرفت.
    نتایج
    نتایج تحقیق نشان داد که 2/63% از افراد مورد مطالعه، در روابط زناشویی خود دچار مشکل بودند. بین سابقه زندگی زناشویی و اختلال عملکرد جنسی، رابطه آماری معنی دار مشاهده گردید؛ به طوریکه با افزایش مدت زمان زندگی مشترک، مشکلات کمتری در روابط جنسی مشاهده می شود (05/0=p) در زنانی که تمایلات جنسی خود را کم یا زیاد گزارش کرده بودند (در مقایسه با افرادی که تمایلات متوسطی داشتند) اختلالات بیشتری مشاهده شد و این رابطه در بررسی تمایلات جنسی همسران این افراد، نتایج مشابهی را نشان داد (001/0=p). 90/3% از زنانی که از روابط جنسی خود رضایت نداشتند، دچار اختلال عملکرد جنسی بودند (003/0=p). 83/5% زنانی که از این مشکلات رنج می بردند، هیچ اقدامی برای رفع آن انجام نداده بودند.
    نتیجه گیری
    آموزش زوج های جوان به منظور شناخت صحیح خصوصیات و تمایلات یکدیگر، اصلاح باورها و نگرشها، آموزش شیوه های صحیح و منطقی پاسخگویی به نیازهای جسمی و عاطفی، می تواند از محورهای اصلی جلسات مشاوره قبل از ازدواج باشد. در حقیقت، کشف و رفع اختلالات جنسی، تشخیص نگرانی ها و کمک به زوجین برای بهبود کیفیت روابط زناشویی، تاثیر به سزایی بر افزایش رضایت جنسی دارد، نقش قابل توجهی در پیشگیری از اختلافات خانوادگی و پیامدهای ناشی از آن خواهد داشت.
    کلیدواژگان: روابط جنسی، تمایلات جنسی، رضایت، اختلال عملکرد جنسی، زنان، سلامت روانی
  • امیر سهرابی، علیرضا سمرباف زاده، منوچهر مکوندی، شریف مراغی، تقی رازی، داوود دربان صفحه 171
    زمینه و هدف
    پاروویروس B19، توکسوپلاسما گوندی و کلامیدیا تراکوماتیس از جمله میکرو ارگانیسم های شایعی هستند که در دوران بارداری عوارض مختلفی نظیر آپلازی مادرزادی، هیدروپس فتالیس، سقط جنین، زایمان زودرس و سایر ناهنجاری های مادرزادی در جنین (همچون عوارض شدید عصبی چشمی) را ایجاد می کنند. هدف از این مطالعه، تعیین شیوع این میکرو ارگانیسمها در خانم های باردار مراجعه کننده به بخش زایمان بیمارستان امام خمینی اهواز می باشد.
    روش بررسی
    در مطالعه توصیفی مقطعی حاضر، از 79 نمونه سرم خانم های باردار مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی اهواز طی یکماه، با روش الایزا، آنتی بادی IgGاختصاصی علیه میکرو ارگانیسم های فوق مورد بررسی قرار گرفت. همچنین با تهیه پرسشنامه ای اطلاعات هر بیمار جمع آوری و برای تجزیه و تحلیل آنها از آزمون آماری c2 توسط نرم افزار SPSS ویرایش 5/11 استفاده گردید. 05/0p< به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
    نتایج
    از 79 نمونه سرم، 44 نمونه (7/55%) آنتی بادی IgG اختصاصی علیه پاروویروس B19، 28 نمونه (4/35%) علیه توکسوپلاسما گوندی و 8 نمونه (10%) بر ضد کلامیدیا تراکوماتیس داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل نشان داد که بیش از 40% زنان باردار مورد مطالعه فاقد هرگونه مصونیت اکتسابی در مقابل این عفونتها بودند؛ لذا در معرض ابتلا به عفونت های مذکور در طی بارداری های بعدی هستند. بنابراین آموزش بهداشت برای مادران و غربالگری برای این میکروارگانیسمها به منظور پیشگیری از سقط جنین و تولد نوزاد با ناهنجاری های مادرزادی باید مورد توجه بیشتری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پاروویروس B19، توکسوپلاسما گوندی، کلامیدیا تراک، وماتیس، زنان باردار، سقط، ناهنجاری مادرزادی
  • چکیده انگلیسی
    صفحه 176
|
  • Mohammad Amin Homafar, Jafar Soleimanirad, Ahmad Ali Ghanbari, Parvaneh Tabatabaei Nabavi Page 111
    Introduction
    Gonadotropin hormones control spermatogenesis and any alteration in their level can influence the process and subsequently the number of germ cells. Gonadotropin-releasing hormone (GnRH) agonists suppress the pituitary-gonadal axis. The objective of this study was to investigate the ultrastructural and histological alterations in spermatogenic and spermiogenic cells following administration of a single dose of leuprolide acetate, an analogue of gonadotropin-releasing hormones.
    Materials and Methods
    This study was done on 24 adult male 8-old week mice were used. The animals were divided in to 3 groups. The control group received no drugs but to the animals in the second and third groups 0.2ml of carboxymethyl cellulose and 7.6mg/kg of leuprolide acetate were administered respectively. All the animals were dissected five weeks after the administrations and their testes were processed for the study of germ cells and morphometric studies of seminiferous tubule parameters using transmission electron (TEM) and light microscopes (LM). The results from the five groups were compared morphologically and the data were statistically analyzed by ANOVA tests.
    Results
    The ultrastructural study revealed that most alterations were in spermiogenic cells. The nuclei and acrosomes had been deformed in most spermatids. In some developing spermatids, there were acrosomal vesicles inside the nucleus and ectoplasmic specialization had been partially deleted in some areas. The flagella were deformed in elongated spermatids and their fibrous sheaths were discontinuous. In light microscopy, the maturity of spermatogenetic cells, based on Johnson’s testicular biopsy score, in the control, sham and experimental groups were 8.1±0.53, 8.04±0.82 and 7.01±0.57 respectively and maturation had been significantly reduced in the third group (p<0.01). In addition, all histometric parameters in seminiferous tubules had been decreased compared to the sham and control groups (p< 0.01).
    Conclusion
    Administration of a single dose of leuprolide acetate during a spermatogenetic cycle in mice is associated with adverse effects on spermatogenesis and it is mostly associated with alterations in spermiogenesis or transformation of round spermatids into elongated spermatids.
    Keywords: Spermatogenesis, GnRH, Spermiogenesis, Leuprolide acetate, Mouse, Electron microscope, Germ cells, Male infertility
  • Haleh Atrian, Saeed Khatamsaz, Mokhtar Mokhtari Page 122
    Introduction
    Finasteride, a synthetic 4-azasteroid compound, is a competitive and specific inhibi-tor of type II 5--reductase, an intracellular enzyme that converts testosterone into dihydrotestos-terone (DHT). Finasteride is prescribed for nearly all disturbances related to DHT concentration such as benign prostatic hyperplasia, male-pattern androgenetic alopecia, hirsutism, acne and seborrhea. Since finasteride is frequently prescribed in men, the effects of different doses of finas-teride on the number of spermatogonia, Sertoli and Leydig cells have been investigated in the present study.
    Materials and Methods
    Forty mature male Sprague-Dawley rats were divided into five groups of eight. The first group was kept as the control group and received nothing. The second or the sham group, only received distilled water orally, but the last three experimental groups respectively received 25, 50 and 100mg/kg of BW/d doses of finasteride orally for a 32-day period. Then photo-micrographs of testis tissues were studied and the results of the five groups were statistically analyzed by ANOVA, t, Tukey and Duncan tests. P<0.05 was considered significant.
    Results
    Administration of 50 and 100mg/kg per BW doses of finasteride significantly decreased the number of spermatogonia and 50mg/kg doses reduced the number of primary spermatocytes (p0.05). The number of Sertoli cells had no significant difference in the experimental groups in comparison with the control group but there was a significant increase in the number of Leydig cells in all of the experimental groups (p0.05). This drug did not have any significant effects on the density of different kinds of cells, and nuclear or cytoplasmic staining properties of spermato-gonia.
    Conclusion
    Finasteride causes a significant decrease in the number of spermatogonia and primary spermatocytes. It also causes a significant increase in the number of Leydig cells but it does not have any significant histological effects on the testis or any effects on spermatogenesis. Therefore, it seems that short-term uses of the medication may not have harmful effects on male fertility.
    Keywords: Finasteride, Testosterone, Testis, Dihydrotestosterone, Sertoli cell, Leydig cell, Spermatogonia, Primary spermatocyte, Spermatogenesis, Male fertility, 5, a, reductase, Germ cells
  • Morteza Taghavi, Hossein Ayat, Allahi, Mohammad Khadjeh Dalouie Page 128
    Introduction
    Prolactin exists in three different molecular forms, i.e., monomeric, big and big big (macroprolactin) in human serum. Macroprolactin is a complex of prolactin and IgG and may account for a significant proportion of idiopathic hyperprolactinemia. Its biological activity is considered low or absent, but it is measured alongside free prolactin in common immunoassay methods, thus can wrongly lead to high prolactin detection, expensive explorations and ineffec-tive treatments. Conventionally, the diagnosis of macroprolactinemia has been done by gel filtra-tion chromatography, which could not be used routinely. Recently polyethylene glycol (PEG) has been employed to precipitate macroprolactin, allowing its detection rapidly, trustworthily and inexpensively. The objectives of the present study have been to evaluate the prevalence of macroprolactinemia in infertile women with hyperprolactinemia through identification with PEG and to compare the clinical (Galactorrhea and oligomenorrhea) and radiological findings (Sella turcica MRI).
    Materials and Methods
    17 infertile women with hyperprolactinemia were investigated for macro-prolactin by using PEG. Prolactin was measured before and after precipitation of macroprolactin by PEG. A prolactin recovery >60% after precipitation was an indicator of macroprolactinemia. The results were analyzed by SPSS software and p<0.05 was considered significant.
    Results
    Macroprolactinemia was diagnosed in six (35%) women. In true hyperprolactinemic women (11women), galactorrhea occurred in 81.8% and oligomenorrhea in 90.9% of them, but in macroprolactinemic women galactorrhea occurred in 33.3% and oligomenorrhea in 16.6%. In addition, normal pituitary images were found in 45.5% of the patients who had true hyperpro-lactinemia; however, 100% of the women with macroprolactinemia had normal pituitary images.
    Conclusion
    Macroprolactinemia evaluation by PEG in infertile women with hyperprolactinemia is recommended before extensive diagnostic and therapeutic procedures.
    Keywords: Prolactin, Macroprolactin, Hyperprolactinemia, Macroprolactinemia, Polyethylene glycol, Infertility, Galactorrhea, Oligomenorrhea
  • Hadis Sabour, Arash Hossein, Nezhad, Jila Maghbouli, Bagher Larijani Page 135
    Introduction

    Metabolisms of vitamin D, calcium and parathormone change during normal preg-nancies. Evaluating these changes and factors affecting them, especially consumption of vitamin D containing foods by mothers and its bioavailability to the fetus, are essential. The primary aim of this study was to determine the relationship between bone turnover and maternal nutritional status of vitamin D during normal pregnancies.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was done on 449 healthy pregnant women and their newborns who had attended educational hospitals of Tehran University of Medical Sciences in 2003. Average intakes of vitamin D and calcium were studied by a food frequency question-naire and measurements of serum calcium, vitamin D, PTH, cross-laps and osteocalcin of the mothers and their infants through cord vein. Statistical analysis was done by SPSS software, version 11.5 and p<0.05 was considered significant.

    Results

    Serum concentrations of vitamin D in cord blood samples from newborns, whose mothers had adequate vitamin D intake (200IU/Day of vitamin D for pregnant women), were higher. There was a positive correlation between maternal serum calcium and calcium in the cord blood of the newborns (r=0.35). There were significant differences in concentration between PTH, osteocalcin and cross-laps of the mothers and their newborns (p<0.001). The serum concentrations of vitamin D and calcium in the cases and their infants had a correlation with adequate intake of the two (p<0.05). There was a reverse association between bone turnover markers and calcium with vitamin D intake in mothers.

    Conclusion

    The nutritional status of vitamin D in human fetus and neonates is completely dependent on vitamin D stores of their mothers and adequate intakes of these elements can influ-ence bone metabolism in mothers and newborns. Therefore, programs aimed at improving vitamin D and calcium intake through educational materials and classes, which focus on the consumption of rich sources of vitamin D, should be considered. Fortification and supplementation of these elements to those at risk has to be nationally regarded.

    Keywords: Vitamin D, Bone turnover, Pregnancy, Nutrition, Calcium, Neonate, Osteocalcin, Cross, laps, Parathormone, PTH
  • Farkhondeh Pouresmaeili, Masoumeh Fallahian, Fereydoun Azizi, Nahid Arian, Ali Shirafkan, Batool Mousavi Page 142
    Introduction
    Premature ovarian failure (POF) or premature menopause is one of the stressful problems in women younger than 40, which may cause numerous early or late psychological and physical complications. Failure of germ cell development is associated with complete ovarian failure, while their decreased number is more likely associated with partial ovarian failure, which leads to secondary amenorrhea. Literature review shows almost no study has been done on chromosomal factors involved in POF in Iran. The purpose of this study was to study chromo-somal abnormalities in women with premature ovarian failure referred to the Fertility Health Research Center at Taleghani Hospital.
    Materials and Methods
    Thirty-four patients experiencing menopause before the age of 40 and resultant infertility, attended the gynecology and obstetrics ward of Taleghani Hospital of Shahid Beheshti University of Medical Sciences, from the spring of 2005 to the summer of 2006, and underwent physical exam, sonography and hormonal tests (FSH, LH and PRL). The FSH level of the cases was ≥40 IU/lit. Then, the patients were referred to a genetic counselor for undergoing cytogenetic tests and counseling.
    Results
    Most of the cases (81.8%) were younger than 40 years of age and 18.2% were 40 or older. Definite abnormal X chromosomes − mosaic karyotypes 45, X/46, XX or 47, XXY (Klinefelter’s syndrome) and mosaic 46, XX or 47, XXX − were diagnosed in 17.6% of the patients (6 cases) with a mean age of 32.1±7.6.
    Conclusion
    Although, there were no significant correlations between POF and chromosomal abnormalities, the results from the chromosomal analysis in this study and in a limited number of cases who had been affected by early menopause due to premature ovarian failure, it is suggested that chromosomal studies be considered as one of the first steps to understand the reasons for amenorrhea. The information obtained from cytogenic tests such as chromosomal analysis could be useful for patient management, genetic counseling, and future family planning.
    Keywords: Premature ovarian failure, Secondary amenorrhea, Chromosomal anomalies, Karyotype, Mosaic, Mutation
  • Mohsen Fekrat, Maryam Kashanian, Seyyed Mohammad Hashem, Alavi, Samieh Ali, Nezhad Page 149
    Introduction
    Finding the most suitable method for cervical ripening in patients with all the indications for terminating their pregnancy, is a considerable problem in obstetrics. The objective of this study was to compare intravaginal misoprostol, traction on the cervix with a Foley catheter and a combination of the two methods for the induction of labor.
    Materials and Methods
    This randomized clinical trial was performed at Shahid Akbar-Abadi teaching Hospital from March 2004 to February 2005, on 300 pregnant women with a gestational age of 28 weeks, who had the indications for terminating their pregnancy. All of the cases had a Bishop score of 5 and were singletons. In 100 patients (Group 1), misoprostol (25g every 3 hours up to a maximum dose of 6) was used intravaginally. In the next 100 patients (Group 2), a No. 16 Foley’s catheter was introduced into the intracervical canal, its bulb being filled with 30 ml of distilled water, to exert traction on the cervix. In the last 100 patients (Group 3), a combination of the two methods was used. The time interval between the start of the methods to delivery, duration of the active phase of labor, the interval between the beginning of the methods to beginning of the active phase, cesarean section rates and neonatal Apgar scores were compared in the three groups. The obtained data were statistically analyzed by SPSS software employing χ2, one-way ANOVA and Kruskal Wallis tests.
    Results
    There were no statistically significant differences between the three groups according to age, gestational age, parity and Bishop scores. The interval between the beginning of the methods and delivery was shorter in the misoprostol group (p0.001)_10.53 hours in misoprostol group, 12.32.4 hours in the Foley catheter group and 11.72.5 hours in the combination group. The duration of active phase in the misoprostol group was less than the Foley catheter group (p0.001)_ 5.51.9 hours in the misoprostol group, 6.61.6 hours in the Foley catheter group and 6.11.5 hours in the combination group. There was no statistically significant difference between the three groups regarding the interval between the beginning of the methods and the beginning of the active phase, neonatal Apgar score or cesarean section rates.
    Conclusion
    Misoprostol and Foley catheters are good methods for cervical ripening and the induction of labor, but the combination of the two methods does not increase their effectiveness and there seems to be no synergistic effects.
    Keywords: Misoprastol, Foley catheter, Labor induction, Cervical ripening, Prostaglandin E1, Bishop score, Delivery time, Cesarean section, Termination, Pregnancy
  • Fatemeh Vahidrodsari, Sedigheh Ayaty, Mohammad Taghi Shakeri, Sakineh Ghorbani Page 155
    Introduction
    Induced abortion is a medical or surgical termination of pregnancy before the time of fetal viability with maternal or fetal indications. Regarding abundant complications of surgery, anesthesia, need for hospitalization, risk of uterine perforation and other early or late complications, the necessity to terminate pregnancy by medical methods is seriously felt. The aim of this study was to evaluate the efficacy of medical abortion with methotrexate and misoprostol (prosta-glandin E1) at the first trimester of pregnancy.
    Materials and Methods
    This descriptive study was done on 100 women that had been referred at their first trimester of pregnancy to the hospitals of Mashad University of Medical Sciences during 2004 to terminate their pregnancies due to maternal or fetal indications. The data were gathered according to patient's answers to questions and observation of outcomes as the patients went through labor stages. At first, 50mg of methotrexate per unit of body surface area was injected intramuscularly and after 72 hours, the first dose of misoprostol (800µg) was admi-nistered intravaginally. The second dose of misoprostol was repeated 24 hours after the first dose if abortion did not occur. Sonography was performed 7 days after the last dose of misoprostol, to determine the size of probable residue of pregnancy. The gathered data were descriptively analyzed and frequency distributions were assessed by SPSS software. P0.05 was considered significant.
    Results
    Eighty-one women (81%) had successful complete abortions, among whom pregnancy was terminated in 60 cases (74.1%) following the first dose of misoprostol. 40 patients (25.9%) needed a second dose of misoprostol. 21 women had complete abortion, but 19 required curettage. In this study, failure rate was higher in cases with missed abortions (p<0.05). Duration of uterine content expulsion (p<0.001) were higher in this medically induced abortion. No important side-effects or complications were noted due to methotrexate or misoprostol administration.
    Conclusion
    Medical abortion in the first trimester of pregnancy with methotrexate and miso-prostol is safe and cost-effective.
    Keywords: Medical abortion, Misoprastol, Methotrexate, First trimester, Pregnancy, Viable fetus, Maternal, Induced abortion, Blighted ovum
  • Zohreh Bolourian, Javad Ganjloo Page 163
    Introduction
    Women with perfect physical, emotional and mental health are bases of healthy families. The suppression of these divine needs will leave unfavorable effects on the cordiality and joys of couples. In assessing these needs, sex is not only a physiological need but also spiritual and gnostic as well. World Health Organization (WHO) contended that sexual health is the integrity and coordination of the mind, emotions and the body, and any disorder leading to dis-coordination and therefore dissatisfaction, can be associated with sexual dysfunction. Statistics have indicated that about 50% of couples may experience some forms of sexual disorders at some stages in their conjugal life but only a few are consulted and receive treatment. This research has been conducted to study sexual dysfunction and some related factors in women.
    Materials and Methods
    This analytical-descriptive study was cross-sectionally conducted on 366 women referring to Sabzevar Health Care Centers in 2003. The sample population was selected through convenient non-probability methods. The data were collected by interviews consisting of demographic data, sexual patterns and an evaluation for sexual dysfunction. Data analysis was performed by SPSS software by using descriptive and non-parametric statistics such as Kruskal Wallis and Chi-squared with a confidences interval of 95%.
    Results
    The findings indicated that 63.2% had experienced problems in their sexual relationships. Statistically significant correlations were observed between a history of conjugal life and sexual disorders where fewer disorders were reported for those with longer conjugal life (p=0.05). Higher sexual disorders were observed in women who had reported their libido low or high in comparison with the subjects with moderate sexual desire. Similar results were shown in the subjects’ spouses (p=0.001). Women dissatisfied with their coital relations, 3.90%, suffered from sexual dysfunction (p=0.003). A small number of women suffering from sexual dysfunction, 5.83%, had done nothing to solve their problems.
    Conclusion
    One of the essential topics of premarriage counseling is to educate young couples to get a right understanding of their personal characteristics and tendencies, to direct their attitudes and beliefs and to train them to achieve correct skills and concepts of how to respond to their own physical and emotional needs. In fact, discovering and solving sexual problems by couples and getting a clear understanding of their concerns and helping themselves to build up and improve conjugal relationships, will have significant effects on increasing sexual satisfaction and will con-siderably prevent family disputes and problems.
    Keywords: Sexual relations, Libido, Sexual satisfaction, Sexual dysfunction, Women, Mental health
  • Amir Sohrabi, Alireza Samarbafzadeh, Manoochehr Makvandi, Sharif Maraghi, Taghi Razi, Davood Darban Page 171
    Introduction
    Parvovirus B19, Toxoplasma gondii and Chlamydia trachomatis are the most common microorganisms which cause different sequela during pregnancy such as congenital aplasia, hydrops fetalis, abortion and other congenital anomalies in fetus (Such as neuro-ophthalmic complications). The purpose of this study was to determine the prevalence of these agents in pregnant women attending the Obs & Gyn ward of Imam Khomeini Hospital in Ahwaz, Iran.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study, IgG against the mentioned microorganisms was assessed by ELISA method in the sera of 79 pregnant women attending Imam Khomeini Hospital in Ahwaz during a period of one month. In addition, a questionnaire was filled for each case and clinical data were entered. Finally, χ2 was calculated and the data were analyzed by SPSS (Version 11.5). P<0.05 was considered significant.
    Results
    44 specimens (55.7%) from the 79 serum samples had IgG against Parvovirus B19, 28 samples (35.4%) against Toxoplasma gondii and 8 samples (10%) against Chlamydia tracho-matis.
    Conclusion
    The results demonstrated that >40% of the pregnant women did not have IgG against the mentioned agents, so they were vulnerable to infection by those microorganisms in ensuing pregnancies. Therefore, health education for pregnant women and screening for the mentioned microorganisms to prevent abortions and birth of newborns with congenital anoma-lies should be addressed more attentively.
    Keywords: Parvovirus B19, Toxoplasma gondii, Chlamydia trachomatis, Pregnant, Abortion, Congenital anomaly