فهرست مطالب

آموزه های حدیثی - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1396)

نشریه آموزه های حدیثی
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علمی
  • علی نصیری صفحه 3
    سنت به عنوان گسترده ترین منبع دین شناخت که جزئیات و تفاصیل آموزه های دینی را در اختیار ما گذاشته است، جز در مواردی نادر از طریق اخبار آحاد بدست ما رسیده است و برای دستیابی به اطمینان صدور آنها از معصوم می بایست به نشانه هایی تکیه کرد. در تقسیم رباعی احادیث که توسط سید بن طاوس و علامه حلی در سده هفتم پیشنهاد شد، همه نشانه ها به سند احاله شده و در نتیجه کار ارزش گذاری آنها عملا بر دوش منابع رجال نهاده شد. از سویی دیگر، منابع رجالی با کاستی هایی مختلف روبرو بوده و عملا شمار زیادی از روایات در شمار ضعاف قرار گرفته اند. نگارنده در این مقاله در مرحله نخست گزارشی از سیر تاریخی تقسیم ثنائی و رباعی روایات را ارایه داده است و در مرحله دوم برای اثبات ناکارآمدی تقسیم رباعی به خاطر ابتنای آن به منابع رجالی، سه کاستی منابع رجالی را مورد بررسی قرار داده است که عبارتند از: 1. فقدان انگیزه جرح و تعدیل راویان در منابع رجالی؛ 2. عدم بازتاب شماری قابل توجه از راویان در منابع رجالی؛ 3.وجود اختلاف در مبانی نظری رجالیان.
    کلیدواژگان: تقسیم ثناعی احادیث، تقسیم رباعی احادیث، منابع رجالی، جرح و تعدیل، مبانی کلامی رجالیان
  • حسین محققیان، محمد کاظم رحمان ستایش صفحه 33
    دین اسلام به عنوان دین جاوید و آخرین دین الاهی برای همه انسان‫ها تا قیامت قوانین ثابتی را پایه‫گذاری کرده است؛ اما با نگاه دقیق به برخی مصادیق معلوم می‫شود که تغییرات و متغیرهای یک جامعه در دوران خاص، در بیان کیفیت آموزه ها تاثیرگذار است و نمی‫توان همه آن آموزه ها را همگانی دانست. در اصطلاح به قضایایی که همگانی است قضیه حقیقیه و به قضایای مختص قضیه خارجیه اطلاق می‫شود. تغییرهای فرهنگی، اقتصادی و علمی از نوع قضایای خارجیه هستند. در مقابل آموزه هایی- ابهام در میزان سنجش و یا ابهام در فهم مقصود از کلام- در گذر زمان، در نگاه ابتدایی، موهم تاثیرپذیری از این تغییرات هستند، ولی دقت در آن گویای عمومیت وحقیقیه بودن آن است. هدف این پژوهش، تبیین تاثیرگذاری تغییرات جامعه، در گذر زمان بر شناخت قضایای حقیقیه و خارجیه روایات از یکدیگر است.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬
    کلیدواژگان: قضیه خارجیه، قضیه حقیقیه، قضیه فی واقعه، فضای صدور، تغییر فرهنگی، تاثیر زمان و مکان بر اجتهاد، فقه الحدیث
  • محمد میرزایی* صفحه 57

    زندگی ایمانی نوعی کنش انتخابی، آگاهانه، حساب شده و شکیبانه ای است که بر اندیشه توحید استوار است. زندگی مذکور دارای قواعد و آموزه های عملی- اخلاقی فراوانی است و به لحاظ اهمیت و ضرورت هر یک دارای مراتب گوناگونند. بازه زمانی زندگی ایمانی بین مرگ زودرس فردا تا زندگی ابدی دنیوی دارای قبض و بسط است. نقطه نهایی زندگی ایمانی که بیانگر فلسفه زندگی انسان است از نگاه حدیث[معصوم] به عنوان یکی از دو ثقل اکبر، در گرو سه چیز است. این مقاله که به روش توصیفی و تحلیلی نگارش یافته است در صدد بیان و تبیین جایگاه محورهای سه گانه از منابع کتابخانه ای در کلام آل الله است. شناخت بنیادین، هدایت جویانه و عمل زا، اولین بایسته زندگی ایمانی است. برنامه درست مبتنی بر شناخت، دومین ضرورت اجتناب ناپذیر زندگی ایمانی در کلام اهل بیت (ع) است. پایداری در اندیشه توحیدی و شکیبایی در انجام آموزه ها و اجرای برنامه ها، سومین بایسته اجتناب ناپذیر زندگی ایمانی در کلام آل الله است. دستیابی به زندگی مزبور بدون موارد سه گانه یاد شده امکان پذیر نیست.

    کلیدواژگان: اهل بیت(ع)، زندگی ایمانی، حدیث، شناخت، برنامه، بردباری
  • علی خیاط صفحه 79
    نهج البلاغه سخنان نفیس و گهربار امیر مومنان علی ع است، از زمان نگارش آن توسط سید رضی  در نیمه دوم قرن چهارم مورد توجه بسیار زیاد دانشمندان و عالمان حوزه های مختلف علوم اسلامی قرار گرفت. از این دریای معارف اهل بیت  شاید بیشترین بهره را ادیبان و متکلمان برده، و از سویی دیگر فقی هان و مخصوصا پیشینیان از آن ها کمتر به این کتاب ارزشمند در اثبات مطالب فقهی استناد کرده اند. گویا دلیل اساسی این بی مهری فقی هان به نهج البلاغه آن است که سید رضی سلسله سند را در نهج البلاغه حذف کرده؛ از این رو احادیث آن بنابر اصطلاح حدیث پژوهان مرسل نامیده می شود و در اثبات گزاره های فقهی قابل استناد نیست.
    اما آیا واقعا متصل نبودن اسناد در نهج البلاغه می تواند دلیل محکمی برای تمسک نکردن به آن باشد؟! به عبارت دیگر آیا راه یا راه هایی برای صحت استناد به آن وجود ندارد؟ به نظرما چنین راه هایی وجود دارد و در این پژوهش بر آنیم که تمامی شیوه هایی راکه در صحت اسنتاد به نهج البلاغه گفته شده و یا می تواند گفته شود مورد بررسی قرار داده و درجه تمسک به آن را به عنوان یکی از منابع فقه شیعه ارزش گذاری نماییم و برای رسیدن به این مهم بیشتر منابع فقهی و یا غیر فقهی که امکان مطرح شدن موضوع در آن وجود داشته است مورد مطالعه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: استنادپذیری، نهج البلاغه، شیوه ها
  • جلال مصطفایی اجلالیه، داود معماری صفحه 105
    روایات پیامبر اکرم (ص) و اهل بیت (ع)، از مهمترین منابع برای تفسیر قرآن مجید است، که با توجه به سابقه و کاربردش در عصر نبوی(ص) و نزول وحی، می توان آن را قدیمی ترین روش تفسیر آیات کریمه قرآن نامید. نقش و کارکرد تبیینی روایات نسبت به آیات می تواند اشکال گوناگونی داشته باشد:« تفسیر عمومی آیه، روشن نمودن جزئیات آیات الاحکام، شرح و تفصیل آیات قصص، تبیین اسباب نزول آیات، تعیین مصادیق الفاظ مبهم، تبیین مکی و مدنی آیات و سور، بیان معانی تاویلی و باطنی آیات، و...» بخشی از کاربرد روایات در تفسیر مفاهیم وحیانی کتاب الهی به شمار می رود. آیه الله سید عبدالحسین طیب از مفسران معاصر در تفسیر گرانسنگ خود« اطیب البیان» ضمن بهره گیری فراوان از روش اجتهادی وعقلی و روش تفسیر قرآن به قرآن، از نقش بی بدیل روایات برای فهم آیات کریمه قرآن غافل نبوده و در جای جای تفسیر اطیب البیان به مناسبت های گوناگون از همه انواع روایات تفسیری بهره فراوان برده است. این پژوهش در حد بضاعت خود به بیان جایگاه روایت و کارکردهای آن در تفسیر شریف اطیب البیان خواهد پرداخت.
    کلیدواژگان: کلید واژه ها: آیه الله طیب، تفسیر اطیب البیان، روایات تفسیری، کارکرد تبیینی
  • علی محمد میرجلیلی، حسن رضایی هفتادر، سمیرا دهقان صفحه 127
    خداوند متعال برای هدایت انسان ها دو سرمایه ی گران بها با عنوان قرآن و عترت در میان بشر به ودیعه نهاده و صیانت از کتاب الهی را خود بر عهده گرفته است. در تبیین معارف قرآنی گنجینه ای عظیم به عنوان احادیث را به انسان ها هدیه داده است، ولی چون در نگارش احادیث مشکلاتی در قرون اولیه به وجود آمد و نقل روایات گاهی به صورت شفاهی بود، مجعولاتی در احادیث به وجود آمد و راویانی ضعیف، مجهول، کذاب براساس اغراض دنیوی و بر اساس اوضاع نابسامان سیاسی و... اقدام به نقل احادیث جعلی کردند. از این رو، در قرون بعدی علم رجال توسط علمای اسلام تاسیس شد تا عهده دار بررسی حالات راویان در راستای صیانت از احادیث باشد.
    در همین راستا، نوشته ی حاضر در پی شناسایی و معرفی یکی از راویان حدیث به نام سماعهبن مهران حضرمی است. مقاله به روش توصیفی- تحلیلی و با رویکرد روایی، احوال این راوی را مورد بررسی قرار داده و نتیجه می گیرد که سماعه، فردی امامی، ثقه و مورد اعتماد بوده و از محضر امام صادق (ع) و امام کاظم(ع) تلمذ نموده است.
    کلیدواژگان: علم رجال، رجال شناسی، سماعه بن مهران، وثاقت
  • علی نصرتی* صفحه 145

    زیارت جامعه کبیره از مهم ترین و معتبرترین زیارتنامه هایی است که هنگام زیارت هر یک از امامان معصوم (علیهم السلام) از دور یا نزدیک خوانده می شود. در مصادر و منابع این زیارتنامه وارد شده است که اگر برای امبر مومنان حضرت علی (علیه السلام) خوانده شود باید عبارت «وإلی‏ جدکم‏ بعث‏ الروح الامین» از زیارتنامه به «وإلی اخیک بعث الروح الامین» تبدیل شود. این تبدیل در همه مصادر آن به جز «مزار کبیر» ابن مشهدی از علمای قرن ششم آمده است. در این نوشتار با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی به این نتیجه رسیده ایم که عبارت «وإلی‏ جدکم‏ بعث‏ الروح الامین» از باب تغلیب شامل حضرت علی (علیه السلام) می شود و به تبدیل نیاز ندارد و تبدیل یاد شده توضیح راوی بوده که در متن زیارت افزوده شده و باعث ادراج در متن زیارتنامه گشته است و از آن جا که نقل «مزار کبیر» بدون ادراج است بر همه نقل ها برتری دارد.

    کلیدواژگان: زیارت جامعه کبیره، تبدیل، إلی جدکم، إلی اخیک، تغلیب
|
  • Ali Nasiri Page 3
    We have received Sunnah as the most comprehensive source for the knowledge of the religion that except in rare cases, it provides us the details of the religious teachings through k̲h̲abar al-āḥād (tradition or report going back to one single authority). It should be relied on signs to establish authenticity that they have been issued by the infallibles (Arabic: ﻣﻌﺼÜﻮﻣﻮä Masūmūn). In the four categories of ahadith which have been suggested by Sayyed Ibn Tawus (Arabic: ﺳﯿﺪ ﺑﻦ ﻃﺎææÓ ) and ʻAllāmah Ḥillī (Arabic: ﻋﻼﻣﻪ ﺣﻠÜﯽ ) in the 7th century A.H., all signs have been restricted to the sanad (a 'chain' of the narrators) and in consequent, the evaluation (validity) of them is practically the responsibility of rijal sources. From the other side, rijali sources face the different inadequacies and actually, many of ahadith have been counted weak ( dhaif). At first in this paper, The author has presented a report of the historical process of two and four categories of ahadith and in the second stage, for proving the uselessness of this four classifications for being dependent to rijali sources, he has studied three inadequacies which are: the absence of Jarh wa Tadeel (Arabic: ÇﻟﺠÜÜﺮÍ æﺗﻌÜÜﺪﯾﻞ -criticism and praise) in rijali sources 2. not being mentioned considerable hadith narrators by rijali sources 3. being disagreement between theoretical bases of the rijal scholars.
  • Hussein Mohagheghian, Muhammad Kazem Rahman Setayesh Page 33
    As an eternal and the last divine religion for all men until the judgement day, Islam has established definite rules. But with a careful look to some instances, it reveals that the changes and variables in a society in specific periods affect the quality of the teachings and it cannot be realized these teachings are current in all periods. In terminology, the statements (issues) which are current in all periods are named factual propositions (qadiyah haqiqiyah) and the particular issues are named actual propositions (al-qadiyah kharijiyah).
    The cultural, economic and scientific changes are of qadiyah kharijiyah. Teachings like the ambiguity or uncertainty in the evaluation and ambiguity gained in the perception of the purpose because of passing of time, in the primary look, are imagined to be under the effect of time changing but paying attention to them presents its generality and factuality. The aim of this note is to determine the impact of the society changes in the passing time on the knowledge of A factual proposition (qadiyah haqiqiyah) and-qadiyah kharijiyah, of ahadith from each other.
    Keywords: qadiyah kharijiyah, qadiyah kharijiyah, the proposition in reality, the circumstance (siyuation) of the issuance, cultural change, the influence of time, place
  • _ Muhammad Mirzaii Page 57

    The divine life is a kind of the optional, deliberate, planned and patient action which is based on the thought of Tawḥīd (the oneness of God). The mentioned life has many rules and practical teachings and according to the importance and necessity, each of them has different hierarchy. The following analytic research which is based on the library sources is a research of the strategic requirements of the divine life in the hadith sources with emphasizing on the Islamic tradition " «… ﻻﯾﺴÜÜﺘﮑﻤﻞ ÇﻟﻌﺒÜÜﺪ ﺣﻘﯿﻘÜÜﺔÇﻻﯾﻤﺎä " the path to perfect the reality of faith. Reanalyzing the existing concept of the mentioned hadith and updated determination of its statements shows that the foundational knowledge is the first strategic for the divine life. The out comings are looking for guidance and deeds. Organizing the time, tool and equipment of life and having a plan for spiritual and material life is the second strategic necessity in the divine life in the brilliant sayings of the Infallibles (Arabic: ﻣﻌﺼÜÜﻮﻣﻮä Masūmūn). Patience against sufferings in the world life and movement toward the goal is the third strategic element of the divine life. In this paper, Lacking of each of these three cases is a great obstacle in achieving the true life.

    Keywords: _ strategy, divine life, reality, knowledge, plan, patience
  • Ali Khayyat Page 79
    Nahj al-balāgha (Arabic: ﻧﻬÜÜﺞ ÇﻟﺒﻼﻏÜÜﺔ ) is the precious and eloquent sayings of Imam Ali (p.b.u.h). It has been paid attention by a lot of scholars and intellectuals in the different areas of the Islamic sciences. Perhaps kalām theologians (called the mutakallimūn) and literarians have derived more advantages from the sea of the teachings of Ahl al-Bayt (a) (Arabic: ÃﻫÜÜﻞ ÇﻟﺒﯿÜÜﺖ ) , from the other side, the Islamic jurists (Fuqahāʾ of Imāmī Shīʿism) and specially antecedents of them have not so much cited this precious book in proving fiqhi subjects. Perhaps the main reason for the incuriosity of the Islamic jurists toward Nahj al-balāgha is Sayyid Razi has omitted the Sanad (chain of transmission) in Nahj al-balāgha . Therefore, its ahadith are called Mursal (Arabic: ) ﻣﺮﺳﻞ according to hadith terminology and they are not adducible in proof of fiqhi propositions. The problem is if there is no way to make Mursal (Arabic: )ﻣﺮﺳÜﻞ be valid. Is the only way to the authenticity (certainty) of the issuance of Nahj al-balāgha the connection of sanad and no other way to prove its validity? With regarding the performed studies, it seems that there are other ways for proving its validity as a Shia fiqh source.this note has tried to investigate all ways which have been presented or can be presented for the validity which has been adduced to Nahj al-balāgha and every way has been evaluated. To achieve this goal, with the library method, it has been studied all fiqhi and other sources which are possible to clarify the issue.
    Keywords: Nahj al-balāgha, reliability, Islamic jurists, fiqhi sources
  • Jalal Mustafa Ejlaliyeh, Dawud Memari Page 105
    The traditions of the holy prophet (p.b.u.h) and of Ahl alBayt (a) (Arabic: Ãﻫﻞ ÇﻟﺒﯿÜﺖ ) are of the most significant sources in the Exegesis of the Noble Quran. It can be mentioned the oldest method in the exegesis of the verses of the holy Quran with considering its record and use in the Prophet's era and the revelation of the holy Quran. With analytic-descriptive method and with utilization of the library tools and authentic sources, this research is going to state the position and uses of the Islamic traditions in Atyab-al-Bayan exegesis. Findings show that Ayatollah sayyed Abd al-Hussein Tayyib of the contemporary exegetists in his precious tafsir"atyab-al-Bayan" has not neglected the crucial role of the Islamic traditions for the perception of the noble Quran and has used a lot the all types of the exegetical traditions in all tafsir"atyab-al-Bayan" for the different cases. The role and function of ahadith in the determination of verses can have different forms: the general tafsir of the verse, clarifying the details of ayat al-ahkam, the interpretation and explanation of Qisas (stories) verses, determining Asbāb al-nuzūl ( ÃﺳﺒﺎÈ Çﻟﻨﺰæá ), meaning occasions or circumstances of revelation, mentioning the instances of ambiguous words, determining Makkī (Arabic: ÜﻲøÇﻟﻤﮑ, suras and ayat revealed in Mecca) and Madanī (Arabic: ﻧﻲóÜﺪóÇﻟﻤ, suras and ayat revealed in Medina), stating the interpretive and inward meanings of the Quran verses.
    Keywords: Tayyib, Atyab-al-Bayan, the exegetical traditions, explanatory function
  • Ali Muhammad Mir Jalili, Hasan Rezaii, Samira Dehghan Page 127
    In the first centuries of Islam, there were created problems for recording and writing ahadith and the weak (ḍāʿīf), unknown and untruthful narrators with different purposes engaged in narrating the fabricated ahadith and sometimes, the forgetful (absent-minded) reporters narrated the Islamic traditions untrue (false). Therefore, in the centuries later, Ilm al-Rijal was stablished by the Islamic scholars to take responsibility to study the characters of the narrators (to study of the people who transmitted hadith reports) in order to maintain the validity of ahadith. The present note with analytic-descriptive method and with narrating (transmitting) approach tries to know and define one of the hadith reporters 'Samaa ibn Mehran Hadrami "(Arabic: ﺳﻤﺎﻋﺔ ﻣﻬﺮÇä ﺑﻦ Çﻟﺤﻀﺮﻣﻲ )and tries to answer this question what his position is among scholars of Ilm al-rijal. The aim of this paper is to study the validity of ahadith which have been narrated by Samaa ibn Mehran. The out comings show that Samaa has received education from Imam Baqir,imam, Sadiq and Imam Kazim (peace be upon them) and he is Imami (a member of the principal sect of Shiʿah, believing in a succession of twelve divinely inspired imams), authentic and reliable. Therefore, his ahdith are acceptable (reliable).
    Keywords: Ilm al-rijal, Samaa ibn Mehran Hadrami
  • Ali Nosrati* Page 145

    Ziyarat Jamiah Kabirah (Arabic: ÇﻟﮑﺒﯿﺮÉ:) ÇﻟﺰﯾﺎÑÉ Çﻟﺠﺎﻣﻌﺔ is one of the most prominent and authentic Ziyaarat which has been recited in every shrines of the infallibles Imams (A. s) while being in the shrines of Imams or faraway. It has been mentioned by the documents and sources that if it is recited for Imam Ali (p. b. u. h) it should be replaced the statement ﯽ óﻟ öÅ óæ ú ﻢ ó ﺚ õ ﺪﱢﮐ óﺟ öﻌ õﺑ " õæÍ ÇﻟÜﺮﱡ õﯿﻦöﻣ ó ú Çﻷ " with » ﯿﻦöﻣ ó ú Çﻷ õ Çﻟﺮ ﱡæÍ óﺚöﻌ õﺑ ó ﯿﻚö ﺧ ó ﯽ à óﻟ öÅ óæ «. This replacement has been indicated (stated) in all sources except al-Mazar al-kabir (Arabic: ﺒﯿÜÜﺮóﮑú Çﻟ õÜÜﺰÇÑóﻤúﻟó Ç), Ibn-e- Mashhadi (of well-known scholars in 6th century of Hijri Qamari). In this paper, it has been resulted that the statement" ﯽ óﻟ öÅ óæ ú ﻢ ó Üﺚ õ Üﺪﱢﮐ óﺟ öﻌ õﺑ ÇﻟÜﺮ õæÍ " includes Imam Ali (p. b. u. h) because of taghlib (Arabic: ﺗﻐﻠﯿÜÜﺐ meaning “make win, render dominant” In terminology " to prefer one over another") and it does not require replacement and the mentioned change is the explanation of the narrator which has been added to ziyara (h) (Arabic: ÒﯾÜÜﺎÑÉ ziyārah, "visit") and make it be included in to ziyara (h) and for being the narration of al-Mazar al-kabir without this inclusion, it is the superior to other transmissions.