فهرست مطالب

پژوهش حقوق عمومی - سال هفدهم شماره 47 (تابستان 1394)

فصلنامه پژوهش حقوق عمومی
سال هفدهم شماره 47 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد جواد جاوید، عصمت شاهمرادی صفحات 9-33
    پایبندی به اصل عدالت علنی مستلزم آن است که فرایند دادرسی از شفافیت لازم برخوردار باشد، بدین معنی که عدالت مادامیکه رویت نشود، محقق نشده است. این مقاله، با بررسی کارکرد حقوق بشری رسانه در دستگاه قضایی به چالشها و نیز منافع استفاده از این نهاد با هدف افزایش شفافیت و پاسخگویی قضایی و درنتیجه کاهش فساد قضایی میپردازد. سوال اصلی در این تحقیق میزان کارایی رسانه در دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران باوجود چالش های متعدد آن است. این نوشتار با مفروض دانستن منافع بالقوه رسانه در تضمین حقوق شهروندان در دستگاه قضایی، در ابتدا به بحث فساد قضایی و نقش رسانه در مقابله با این معضل میپردازد. سپس با بررسی وضعیت ایران، به انعکاس رسانه در آیینه قوانین از جمله قانون آیین دادرسی کیفری و قانون مجازات اسلامی پرداخته و در بخش سوم نیز با نظر به ویژگی های خاص دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران راهکارهایی را در این زمینه ارائه میدهد.
    کلیدواژگان: عدالت، فساد قضایی، رسانه، شفافیت
  • مجید بنایی اسکویی صفحات 35-69
    توجه به اختیارات حاصله از مقررا ت مختلف از جمله قانون تشکیل هیئت امناء، قانون اهداف و وظایف وزارت علوم و بند (ب) ماده 20 قانون برنامه پنجم توسعه، دانشگاه ها بدون الزام به رعایت قوانین و مقررات عمومی حاکم بر دستگاه های دولتی به ویژه قانون محاسبات عمومی، قانون مدیریت خدمات کشوری و قانون بر گزاری مناقصات و صرفا بر اساس آیین نامه های استخدامی، اداری، مالی و معاملاتی و تشکیلات مصوبات هیئت امناء اداره میشوند. اما مسئله قابل توجه، جایگاه و قلمرو این مصوبات در سلسلهمراتب قواعد حقوقی است. درصورتیکه مصوبات مذکور مخالف قانون اساسی، قانون مجلس، مص وبات شورای عالی انقلاب فرهنگی یا هیئت وزیران باشند تکلیف مجریان در اجرای این مصوبات چیست؟ آیا قلمرو این مصوبات و الزام ناشی از تصویب آنها محدود به دانشگاه ها و موسسات آموزشی و پژوهشی است یا سایر دستگاه های اجرایی را نیز شامل میشود؟ با توجه به فقدان سابقه و بروز مشکلات عملی در اجرای اختیار گسترده ای که قوانین صدرالذکر به نفع هیئت امناء مقرر کرده است، ضرورت دارد ابعاد این مسئله بررسی شود. هدف از این تحقیق، روشن کردن اعتبار و جایگاه حقوقی مصوبات فوق و همچنین گستره و قلمرو نفوذ آن است.
    کلیدواژگان: هیئت امناء، دانشگاه، جایگاه مصوبات، دستگاه اجرایی، استقلال تقنینی
  • محمد جلالی صفحات 71-100
    یک تمرکززدایی اصولی که امروزه به عنوان شیوه ای مدر ن از اداره دولت -کشورها در بسیاری از نقاط دنیا مورد پذیرش قرار گرفته، میبایست همراه با اصول متعددی باشد که به عنوان راهنمای نظری و عملی در سطوح مختلف برای صاحب نظران و نیز اصحاب عمل در سیاستگذاری ها، قانونگذاری ها و نیز ایجاد رویه های مختلف سیاسی، اداری و قضایی مورد استفاده قرار گیرند. از مهمترین این اصول میتوان از اصل آزادی اداری واحدهای محلی، اصل تقدم اجرا توسط واحدهای محلی و نیز شرط عمومی صلاحیتها نام برد. در سیاست گذاری ها، قانونگذاری ها و نیز اجرای موضوعات مربوط به تمرکززدایی در کشور ایران، متاسفانه تاکنون به این اصول به صورتی هدفمند و آگاهانه توجهی صورت نگرفته است و به جرات میتوان ادعا نمود که تمرکززدایی های صورت گرفته در ایران فاقد توجه به آنها بوده است. علت این غفلت شاید پیش از هر چیز به عدم توجه به این اصول در دکترین حقوقی-اساسی و اداری در ایران باز گردد. مقاله حاضر ابتدا با روش تحقیقی توصیفی ابتدا به بازشناسی این اصول در حقوق اداری بخصوص با مراجعه به وضعیت آنها در کشور جمهوری فرانسه و سپس با شیوه ای تحلیلی در جستجوی فقدان، آثار آن و نیز راه هایی برای بازشناسی آنها در حقوق ایران پرداخته است
    کلیدواژگان: تمرکززدایی، واحدهای محلی، اصل آزادی اداری واحدهای محلی، مدیریت محلی، اصل تقدم امور محلی، اصل توزیع صلاحیت ها
  • هدی غفاری، مسعود رحمانی صفحات 101-122
    چارچوب قانونی و اجرایی که باید ناظر بر فعالیت بخش های دولتی و خصوصی و روابط فیمابین آنها باشد و همچنین بسترسازی مناسب برای انجام فعالیتهای بخش خصوصی و نیل به اهداف خصوصیسازی و آزادسازی و ایجاد رقابت موثر در بازار می تواند توسط نهاد حقوقی تنظیم مقررات تدوین و اجرایی گردد. بازار مخابرات در ایران یکی از بازارهای پیشرو در دارا بودن یک نهاد تنظیم مقررات است. این نهاد با توجه به جایگاه ویژهای که دارد باید دارای معیارها و اصولی باشد تا زمینه هرچه بیشتر رقابت را فراهم کند. اتحادیه بین المللی مخابرات در ارتباط با سازمان تنظیم مقررات، اهداف، اصول و معیارهایی را بیان میکند. نهاد تنظیم مقررات می باید با ثبات،با دانش و شناخت کافی، با اقتدار، بی طرف،سریع، مستقل و شفاف باشد. این تحقیق به وضعیت و ساختار این نهاد با توجه به این معیارها پرداخته و نقاط ضعف و قوت آن را روشن کرده است تا حداقل در این موارد چالش های موجود برای رقابت بخش خصوصی مشخص شود و سپس راهکارهای مناسب؛ که چیزی جز رعایت اصول و معیارهای اتحادیه بین المللی نیست تحلیل و ارائه شد.
    کلیدواژگان: مقررات گذار ی، سازمان تنظیم مقررات، مخابرات، اصول و معیارهای مقررات گذاری، اتحادیه بین المللی مخابرات
  • مهناز بیات کمیتکی، مهدی بالوی صفحات 123-155
    دو مفهوم حق و مصلحت که از جمله عناصر کلیدی گفتمان سیاسی، حقوقی، اخلاقی و اجتماعی اکثریت قریب به اتفاق کشورهای دنیا قلمداد میشوند، راه خود را به گفتمان حقوقی و سیاسی جامعه معاصر ایران نیز باز کردهاند. با این همه بروز حدی از تنش میان آنها به دلیل تکثر انگاره های ارزشی و مآلا، تزاحم ادعاهای متعارض، در عرصه عمل، امری گریزناپذیر جلوه می کند. از همین رو، نظریه پردازان حوزه فلسفه سیاسی و حقوقی مدرن کوشیده اند تا هر یک به سهم خویش راهکاری را برای حل این تنش مجادله آمیز ارائه دهند. از این میان، هابز و هگل ضمن تئوریزه کردن ایده مصلحت دولت، منفعت طیف محدود کارگزاران حکومتی را به مثابه خیر عام و مصلحت عمومی قلمداد نموده و بر این مبنا با مقدم دانستن منافع مذکور بر حقوق و آزادی های فردی، اعطا، بازپس گیری، گسترش یا محدودیت هر نوع حق فردی را به طور کامل در چارچوب ملاحظات مربوط به منفعت عمومی قابل تحقق دانسته اند. این نظریه در فقه سیاسی شیعه طرفداران و مخالفانی دارد. از میان موافقان آن شیخ مفید، شیخ طوسی، علامه حلی و شهید اول و از میان مخالفان، شیخ مرتضی انصاری و آیت الله خمینی نام بردارند. در این نوشتار تلاش می کنیم، پس از معرفی دکترین مصلحت دولت، مغالطه های مفهومی و چالش های عملی این ایده را در پرتو تئوری تعادل به عنوان نظریه ای همگرا در خصوص نسبت میان حق و مصلحت، آشکارا نشان دهیم.
    کلیدواژگان: حق، مصلحت عمومی، عدالت، دکترین مصلحت دولت، نظریه تعادل
  • احمد مرکز مالمیری، مهدی مهدی زاده صفحات 157-184
    قانون گذاری پراکنده را می توان به عنوان یکی از آسیب های مبتلابه نظام قانون گذاری جمهوری اسلامی ایران دانست. قانون گذاری پراکنده به معنای قانون گذاری موردی، متعدد و بدون توجه به دیگر اجزای نظام حقوقی است که نشانگر عملکرد تقنینی بدون کارشناسی بایسته و تعجیل قانون گذار در اعمال اختیار تصویب قانون به جای استفاده از دیگر اختیارات خود، از جمله نظارت، است. قانون گذاری پراکنده، بهویژه، به وضوح یا قابلیت دسترسی به قانون و نظام حقوقی (فهم و آگاهی شهروندان از قانون) به عنوان یکی از مولفه های حاکمیت قانون لطمه می زند. با تتبعی در قوانین مصوب مجلسشورای اسلامی میتوان به موارد متعددی برخورد کرد که از مصادیق قانون گذاری پراکنده شمرده میشود. در این مقاله، رویه های متنوع قانون گذاری ایرانی در اصلاح، لغو، نسخ و تمدید قوانین به عنوان مهمترین شواهد قانون گذاری پراکنده مورد توجه قرار گرفته و با ذکر نمونه های متعدد، دسته بندی شده اند. در مجموع میتوان گفت حاکمیت قانون در صورتی قابل تحقق استکه قانون گذار در وضع قانون، ملاحظه و احتیاط قابل توجه داشته باشد و به نحوی اقدام به قانونگذاری کند که بتوان از شهروندان و همچنین ماموران حکومتی انتظار داشتقادر به آگاهی از آنها باشند و از آنها تبعیت کنند. به نظر میرسد پیامدهای ادامه رویه فعلی قانون گذاری در ایران، ابهام بیش از پیش نظام حقوقی، قابل دسترسنبودن قوانین و نظام حقوقی و کماکان، عدم تحقق بایسته حاکمیت قانون باشد.
    کلیدواژگان: قانون گذاری پراکنده، تورم قانون گذاری، حاکمیت قانون، نظام قانون گذاری ایران، مطالعات قانون گذاری
  • آرین پتفت، احمد مومنی راد صفحات 185-204
    چگونگی مداخله دولت در اقتصاد همواره از مباحث چالش برانگیز در مکاتب مختلف اقتصادی و حقوقی بوده است. دولت رفاه با دخالت مستقیم در اقتصاد و در دست گرفتن بسیاری از امور جامعه، موجب پدید آمدن بحران اقتصادی در کشورهای غربی شد و در راستای حل این معضل، دولتهای تنظیمی روی کار آمدند که برای رونق اقتصادی و سرعت بخشی به گردش چرخه اقتصادی جامعه، امور را به بخش خصوصی واگذار نمودند و خود با مقررات گذاری متعدد به تنظیم رفتارهای اشخاص در اقتصاد پرداختند؛ اما پیچیدگی امور اقتصادی محلها و بخش های صنعتی مختلف، موجب شد که دولت تنظیمی برای تنظیم امور اقتصادی جامعه، بعضا مقررات گذاری را به نهادهای خودفرمان واگذار کند که این امر مقدمه ای برای طرح نظری ه دولت فراتنظیمی گشت. در این مقاله به تحولات فکری در مورد حدود اختیارات دولت نسبت به امور اقتصادی جامعه از منظر حقوق عمومی، به طور تطبیقی از دوره دولت رفاه تا فراتنظیمی میپردازیم.
    کلیدواژگان: دولت رفاه، دولت تنظیمی، دولت فراتنظیمی، اقتصاد، مقررات گذاری
|
  • Mohammad Javad Javid, Esmat Shahmoradi Pages 9-33
    The principle of tangible justice requires legal proceedings to enjoy sufficient level of transparency. The principle is viewed as underlying a key human right as a general presumption that there is to be judicial openness as a firm rule, with secret or obscured proceedings to be considered exceptional, requiring justifiable grounds. The present paper investigates the human rights role of media in the judicial system and examines both the challenges and the benefits of such mechanism in Iranian courts of law. The paper begins with an overview of the concept of judicial corruption and explores the Iranian laws as to discuss the applicability of media in the judicial system of Iran. Making reference to the role of media in Iran’s recent lawmaking developments including penal procedural law 2013 and the penal code of 2013, It concludes with proposing a number of recommendations on the subject.
    Keywords: Justice, Judicial Corruption, Media, Transparency
  • Majid Banaei Oskooei Pages 35-69
    By virtue of the authorities prescribed by various laws and regulations including the “Law of University Board of the Trustees Formation”, The “Law of Goals and the Authorities of Ministry of Science and Technology” and article 20-B of Iran’s Fourth Development Law, universities are not bound to general obligations provided for state organizations / elements including particularly those in the law of Public Accounting, Civil Service Management Law, the Law of Bidding and Tenders and rather only bound to bylaws drafted by their board of trustees who may legislate in a wide variety of affairs including employment, administrative and financial policies. The question here is where do these regulations stand in the pyramid of legality? What is it the enforcers of law should do where these resolutions may contradict the constitution, laws passed by congress, statutory resolutions of the High Council of Cultural Revolution or the decisions of the cabinet?! Whether the authority and enforceability of such resolutions are only limited to universities or may also extend to other executive governmental bodies as well?!. Given the lack of relevant precedent in regards with exercising the extravagant authorities granted to the boards of trustees by the said laws and regulations, it is of grave importance to tackle on the subject and study its surroundings. This thesis is aimed at studying and investigating the validity, legal position and the scope to which these resolutions are enforceable.
    Keywords: University Board of trustees, Executive Organizations, Legal Position of Resolutions, Legislative Independence
  • Mohammad Jalali Pages 71-100
    Today Decentralization, has been globally accepted as a modern approach in administration of nation –states. The conviction is that it must be governed and codified by various principles so that it may serve as guidelines both in theory and practice and to be applied by commentators, scholars and authorities in policy-making and law-making process and in shaping various political, administrative and judicial policies. The principle of administrative freedom of local units, the principle of priority in implementation by local units, and the general condition of competence are instances of the principles existing therein. In Iran, due diligence has neither been paid to such principles in regards with policy-making and law-making process nor as to any decentralization project carried out across the country thus far. The reason behind this is probably that the said principles hardly have any reflection in the countries constitutional – administrative doctrine. The present article, particularly by making reference to their status in France jurisdiction, shall use investigative - descriptive approach as to identify these principles in French administrative law, then it employs analytic approach in reviewing the absence of such principles in Iran’s law and the implications thereof.
    Keywords: Decentralization, Local Units, Principle of the Administrative Freedom of Local Units, Local Management, Principles of Priority of Local Affairs, Dispensation of Competence
  • Hoda Ghafari, Masood Rahmani Pages 101-122
    Iran’s telecommunication regulatory body may well serve to frame and implement an executive legal framework to govern the activities and relations of public and private sector in a sense that suitable grounds for smooth activities of private sector is put in to place and the requisites for privatization, liberalization and a fair competition in its various sectors are duly attained. Telecommunication sector in Iran is one of the leading markets for it enjoys a specialized regulatory body. Given its important position, the said regulatory body should enjoy such efficiency in a sense that competitiveness may be maximized in the said market. International Telecommunication Union has set forth principles, norms and objectives for such regulatory bodies. The said norms and principles require the regulatory body to be well-balanced and stable, to stay sufficiently trained, to maintain optimum level of authority and to be prompt, impartial, independent and transparent. This paper seeks to investigate the current status and the organization of the said body with reference to the said norms, criteria and principles set forth by ITU as to work out the advantages and the pitfalls and to propose solutions for challenges faced in advancing and improving competitiveness in telecommunication market in Iran.
  • Mahnaz Bayat Komitaki, Mahdi Balavi Pages 123-155
    "Rights" and "Public Interest" are among the key elements of political, legal, ethical and social discourse in almost any society around the world including the contemporary legal and political discourse of Iran. Meanwhile, societies inevitably have certain reciprocal tensions resulting from diversities in their ethical believes and contradictory claims. That is why theorists in political philosophy and modern law have strived towards advancing solutions to such controversial strains. To name a few, Hobbes and Hegel have theorized the notion of State Interest, recognizing the interest of a limited number of governors as public interest, based on which they privileged it over individual rights and freedom of citizens. Granting, devesting, dispensing or restriction of any sort of individual rights they maintained could only be realized under the auspices of the same. This theory has its own advocates and critics in Shiiat world. Shaikh Mofid and Shaikh Toosi are among the proponents whereas Shaikh Ansari and Imam Khomeini fall under the category of opponents. In this paper, after introducing State Interest doctrine, we shall later review the misconceptions and practical challenges around the concept in light of Balance theory as a convergent theory in the relation between individual rights and public interest.
    Keywords: Right, Public Interest, Justice, Interest of State Doctrine, Balance Theory
  • Ahmad Markaz Malmiri*, Mahdi Mahdi Zadeh Pages 157-184
    Scattered and casual legislation is one the deficiencies inflicted on legislative system of Islamic Republic of Iran. Scattered legislation may be defined as disparate, casual and excessive legislation with almost no serious attention paid to other interrelated parts of the legal system. This may be the result of legislators rush towards exercising their legislative power with little recourse to their surveillance capacities. Casual legislation may particularly harm people’s accessibility to justice generally promised by the legal system (that is people consciousness and awareness of laws) which is considered as a pivotal characteristic of the rule of law. A brief look at the laws passed by Iran’s congress may readily lead us to various instances of casual and scattered lawmaking. This article reviews and categorizes various lawmaking practices in regards with modification, revocation, cancellation and revalidation of laws as the most evident instances of scattered lawmaking in Iran. In fact, we may argue that the rule of law may not be satisfactorily attained unless lawmakers have due diligence and tactfulness in their job so that people and law enforcement authorities are expected to be aptly aware and are likely to adhere to the laws so to be ratified. It seems that obscurity and inaccessibility of laws and regulations in Iran have led to the inefficiency of its legal system and thereby have hindered optimum realization of the rule of law.
  • Arian Petoft, Ahmad Momeni Rad Pages 185-204
    State intervention in the economy has always been a challengingissues in schools of economy and Law.Welfare states, bydirect intervention in economy, took over most of the affairs and caused economic crisisin the West. To curb the downfall, regulatory states emerged, which sought to flourish and facilitate economic activities by adopting privatization policies and pursued the goal through extensive legislations in myriad areas with the hope to best regulate individual behaviors in the domain of economy. States also happened to grant and empower self-regulatory /autonomous bodies with legislative authorities which was the outset for the emerge of post-regulatory states. This article reviews the Intellectual developmentsconcerningthe extent to which States make intervention in economic affairs from the perspective of public law, through a comparative study ranging from welfare to post-regulatory governments.
    Keywords: Welfare State, Regulatory State, Post, Regulatory State, Economy, Regulation