فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش حقوق عمومی
سال نوزدهم شماره 56 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مصطفی فضائلی ، موسی کرمی صفحات 9-32
    حقوق فرهنگی توسعه نایافته ترین حق های بشری از نظر محتوای هنجاری، دامنه اجرا و قابلیت اجرای قانونی هستند. در این زمینه، حق اقلیت ها و اشخاص متعلق به آن ها بر مشارکت در زندگی فرهنگی خویش با شدت بیشتری نادیده گرفته شده است. کمیته حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در 21 دسامبر 2009، تفسیر عام شماره 21 خود در رابطه با مشارکت در زندگی فرهنگی را صادر کردکه می تواند نقطه عطفی در حمایت از فرهنگ و حقوق فرهنگی اقلیت ها به شمار آید. کمیته در این تفسیر، از رهگذر ارائه تعریفی واضح از محتوا و دامنه، ذی نفعان و ماهیت حق و گستره تعهداتی که اجرای حق مذکور بر دولت های عضو بار می کند، توانست نقاط مبهم بند (الف) 1 ماده 15 میثاق را روشن سازد و به آن معنایی شفاف تر از پیش دهد و به حق بهره مندی اقلیت ها و اعضای آن ها از گستره ای از حقوق فرهنگی که در پیوند یا ناشی از حق مشارکت در زندگی فرهنگی هستند، مفهومی نوین بخشد؛ به نحوی که می توان آن را مبنای بالقوه ای برای حمایت، حراست و ارتقای فرهنگ و در نتیجه حقوق فرهنگی اقلیت ها دانست. در این نوشتار سعی شده است تا دستاوردهای تفسیر عام شماره 21 کمیته مزبور در خصوص حمایت از فرهنگ و حقوق فرهنگی اقلیت ها بررسی شود.
    کلیدواژگان: فرهنگ، حقوق فرهنگی، اقلیت ها، مشارکت در زندگی فرهنگی، تفسیر عام شماره 21کمیته حقوق اقتصادی اجتماعی و فرهنگی
  • علی حسنخانی، جمال سیفی * صفحات 33-58

    در غیاب ابردولتی کاملا سازماندهی شده در عرصه روابط بین الملل، این امر مورد پذیرش قرار گرفته است که دولت زیان دیده می تواند در واکنش نسبت به نقض یک تعهد بین المللی دست به اقدامات متقابل زند. با این وجود، قلمرو و شرایط توسل به اقدامات متقابل نامحدود نیست، به ویژه زمانی که در مورد دولت هایی باشد که تعهدات حقوق بشری خود را نقض کرده اند. تعهدات حقوق بشری از ویژگی های خاصی برخوردارند و در موارد معینی متفاوت از سایر تعهدات می باشند. این ویژگی های شاخص عبارتند از: موضوع و هدف تعهدات حقوق بشری که مقصودشان، به جای تنظیم روابط متقابل میان دولتی، تسهیل بهره مندی ابناء بشر از حقوق بشر و آزادی ها است. بر این اساس، توسل به اقدامات متقابل در موارد نقض تعهدات حقوق بشری یا ممنوع است، یا می بایست به صورتی انجام پذیرد که به اعمال و اجرای کامل تعهدات حقوق بشری خدشه ای وارد نکند.

    کلیدواژگان: تعهدات حقوق بشری، رژیم های خودبسنده، تبادل حقوق و تکالیف، منافع جمعی
  • جعفر شفیعی ، علی اکبر گرجی ازندریانی صفحات 59-82
    در این پژوهش سعی می شود با روش توصیفی- تحلیلی انواع آمبودزمان های اصیل در سطح ملی مورد مطالعه قرار گیرد و آن گاه به بررسی نهادهای دیگری پرداخته شود که ذیل عنوان کلی «شبه آمبودزمان» یا «آمبودزمان مانندها» طبقه بندی می شوند. تنوع و گستردگی این نهاد در اقصی نقاط جهان به این دلیل است که ایده آمبودزمان در برخورد و تعامل با فرهنگ های مختلف دچار فراز و نشیب های بسیاری شده است و به دلیل انعطاف پذیری بسیار، خود را با اقتضائات هر جامعه منطبق کرده و اشکالی متفاوت و گاهی متناقض یافته است. نوشتار پیش رو، با هدف نیل به یک مفهوم صحیح و منقح از ایده آمبودزمان و پس از مطالعه و بررسی انواع نهادهای آمبودزمانی به این نتیجه می رسد؛ صرفا تاسیسی را می توان ذیل عنوان آمبودزمان اصیل دسته بندی کرد که از پشتوانه قانونی بویژه قانون اساسی برخوردار باشد و مقامات آن با اکثریت های خاص پارلمانی نصب و عزل شوند و به پارلمان یا رئیس جمهور و یا مردم پاسخگو باشند. به بیان بهتر، آمبودزمان های کلاسیک و ترکیبی را می توان در زمره آمبودزمان های اصیل به شمار آورد.
    کلیدواژگان: آمبودزمان اصیل، شبه آمبودزمان، آمبودزمان ترکیبی، آمبودزمان کلاسیک، انواع آمبودزمان
  • سعید شجاعی ارانی صفحات 83-108
    سالانه بودن و فراسالانه بودن از اصول حقوقی هستند که بر قوانین بودجه ای و فرآیند بودجه ریزی اعمال می شوند. این دسته از بایسته های حقوقی پس از پیدایش پارلمانتاریزم در اروپا و با هدف تعیین قلمرو اختیارات بودجه ای دولت و پارلمان پایه گذاری شده اند. در این نوشتار، که هدف آنارزیابی سیستم بودجه بندی ایران در پرتو اصول حقوقی است، نخست نگاهی گذرا به بایسته های بودجه ای شده و پس از آن پیدایش و دگرگونی یکی از مهمترین و نخستین اصول یعنی اصل سالانه بودن و به دنبال آن چندسالانه بودن بودجه بررسی می شود که از آغاز بودجه بندی در حقوق مالی ایران نیز وجود داشته اند. در این بررسی حقوقی، که بر دیدگاه تحلیلی- انتقادی استوار است، مشاهده می شود که سالانه بودن، به خاطر تصویب قوانین بودجه ای از سوی قانونگذار، اهمیت سیاسی خود را حفظ کرده است، اما ناکارآمدی آن از دیدگاه اقتصادی، یعنی ناهماهنگی آن با چرخه اقتصادی، زمینه ساز پیدایش اصل دیگری به نام چندسالانه بودن شده است. از آنجا که قوانین برنامه پنج ساله توسعه اقتصادی، قانون بودجه ای به شمار نمی روند، در این نوشتار بررسی نمی شوند.
    کلیدواژگان: بودجه کشور، سالانه بودن بودجه، فراسالانه بودن، قوانین بودجه ای، اصول بودجه ای
  • محمدصالح عطار ، حسن سواری صفحات 109-133
    معاهده منشور انرژی موافقت نامه های بین المللی است که چارچوبی چندجانبه را برای همکاری فراسرزمینی در عرصه انرژی تدارک می بیند. با عنایت به اهمیت مضاعف موضوع انرژی در مناسبات بین المللی و نقش مستقیم بنیادین انرژی بر حل معضلات و سرنوشت جامعه بین المللی، برخی دولت ها و سازمان های بین المللی خوانشی جدید از تعهدات بین المللی در حوزه انرژی و وصف این تعهدات ارائه کرده اند. با توجه به رژیم حقوقی متمایزی که تعهدات دوجانبه در خصوص تعهدات جمعی از منظر حقوق معاهدات و حقوق مسئولیت بین المللی دارند، به دنبال تغییر ماهیت تعهدات انرژی کشورها در چارچوب رژیم حقوقی، تعهدات جمعی دارند تا بدین وسیله از دیدگاه خود به حل برخی از این معضلات کمک کنند. از همین رو بررسی وضعیت حقوقی تعهدات معاهداتی بین المللی – مشخصا معاهده منشور انرژی- می تواند به فهم این جریان و فرآیند در حال تکوین در میان تابعان حقوق بین الملل کمک کند. با همین هدف تعهدات سرمایه گذاری در معاهده منشور انرژی مورد پژوهش قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: معاهده، تعهدات، تبارشناسی، سرمایه گذاری، انرژی
  • محمدحسین زارعی*، مجید نجارزاده هنجنی صفحات 135-156

    از ابتدای طرح نظریه خدمات عمومی، خدمات عمومی با ابهام مفهومی مواجه بوده و ملاک ماهوی تمییز آن- حداقل در عرصه عمل- مشخص نبوده است. این ابهام با خصوصی سازی خدمات عمومی و زیر سوال رفتن ملاک «مداخله دولت» و «هدف نفع عمومی» ، مضاعف شد. در چنین شرایطی، دکترین کارکرد عمومی با هدف حمایت از حقوق اساسی شهروندان و انتظارات موجه آن ها و تثبیت مسئولیت دولت و تجویز تنظیم گری بازار خدمات عمومی، طرح و با اقبال مواجه شد. طبق این دکترین، گذشته از خدمات عام المنفعه ای که مستقیما توسط دولت ارائه می شوند و نیز خدماتی که سابقا توسط دولت ارائه می شده و امروزه توسط بخش غیردولتی ارائه می شوند نیز خدمت عمومی به حساب می آیند. پژوهش حاضر با استفاده از روشی توصیفی و تحلیلی ابتدا به تحلیل لفظی و ماهوی خدمات عمومی می پردازد و سپس با بررسی مفاد دکترین کارکرد عمومی، تحول این مفهوم را در سایه این دکترین بررسی کرده و در نهایت به مطالعه اهداف و آثار پذیرش دکترین کارکرد عمومی می پردازد.

    کلیدواژگان: خدمات عمومی، نفع عمومی، دولت، خصوصی سازی، دکترین کارکرد عمومی
  • مسلم آقایی طوق ، حسن لطفی صفحات 157-180
    قاعده عدم امکان توقیف یکی از قواعد حمایتی درباره اموال عمومی و دولتی است. حفظ اموال و نیز لزوم تداوم خدمات عمومی به عنوان مبنای اصلی این قاعده به شمار می روند. با آنکه در دهه 1360 دو قانون در این ارتباط به تصویب رسیده است و علیرغم اینکه در عناوین این دو قانون از عبارات «منع توقیف» و «عدم توقیف» استفاده شده است ولی در متن آنها تعویق توقیف مطرح شده است، نه منع یا عدم توقیف. همچنین این دو قانون از نظر گستره سازمانی تنها شامل وزارتخانه ها، موسسات دولتی و شهرداری ها می شود و بدین ترتیب قسمت بزرگی از نهادهای عمومی که گاه وظایف عمومی بر دوش آنها می باشد، از دائره شمول این دو قانون حمایتی خارج است. در عوض، قانونگذار در دو قانون یاد شده به جای تحت شمول قراردادن دایره گسترده تری از نهادهای عمومی که دارای وظایف قانونی و عمومی هستند، تمامی اموال منقول و غیرمنقول وزارتخانه ها، موسسات دولتی و شهرداری ها را مشمول حمایت خود قرار داده است. حال آنکه چنین اطلاقی باعث می شود اموالی از نهادهای دولتی که نیازی به آنها نیست و یا توقیف آنها خللی در تداوم خدمات عمومی وارد نمی کند نیز مشمول این حمایت قرار گیرند و حق دادخواهی افراد و اعتبار آرای قضایی بی جهت مخدوش شود.
    کلیدواژگان: حقوق اداری، اموال عمومی، اموال دولتی، عدم امکان توقیف، خدمات عمومی
|
  • Mostafa Fazaeli Pages 9-32
    Cultural Rights (CRs) are the most non-developed rights among human rights in the terms of normative content, the scope of implementation and legal enforceability. In this regard, the right of minorities and persons belonging to these groups to participate in their own life has been affected and neglected more seriously. On 21 December 2009, the Committee on Economic, Social and Cultural Rights (CESCRs) adopted General Comment No. 21 on the right of everyone to take part in cultural life that could be accounted as a reference point in the protection of culture and cultural rights of minorities. In this Comment, the CESCRs gives solid substance to the norm through clearly defining its content and scope, the beneficiaries and the nature of the right, and the range of obligations it imposes on State Parties for its implementation; as such it could serve as a potential pillar for the protection, preservation, and promotion of minorities' culture, and consequently, CRs. The present study aims to investigate the achievements of General Comment No. 21 of CESCRs for the protection of culture and cultural rights of minorities.
    Keywords: Culture, Cultural Right, Minorities, Take Part in Cultural Life, General Comment No 21 (CESCRs)
  • ali hasankhani, Jamal Seifi Pages 33-58

    In the absence of a fully organized super-State in the field of international relations, it is recognized that the injured State may take countermeasures in response to a breach of an international obligation. However, the scope and the circumstances of resort to countermeasures are not unlimited, especially when dealing with States which have violated their human-rights obligations. Human-rights obligations enjoy particular characteristics and are different from other obligations in certain respects among which are the object and purpose of the human-rights obligations. They are intended to facilitate the enjoyment of human-rights and freedoms by the human beings rather than the regulation of reciprocal inter-state relations. For these reasons, resort to countermeasures in the event of breach of human-rights obligations is either prohibited or it should be made in a manner which does not impair the full application and enforcement of the human-rights obligations.

    Keywords: Countermeasures, Human Rights Obligations, Self-Contained Regimes, Reciprocity of Rights, Duties, Collective interests
  • Jafar Shafiee Pages 59-82
    In this article, we attempt to study a variety of genuine ombudsman institutions at the national level and the institutions which are classified under the general title "quasi-ombudsman" or "ombudsman-like". The reason behind the diversity and complexity of these institutions around the world lies at this point that the idea of ​​ombudsman in dealing and interacting with different cultures has been faced with many ups and downs and because of its great flexibility, it has adapted itself with the requirements of every society and has taken different yet sometimes contradictory forms. To reach our goal, that is, to achieve a correct and expurgated concept of the notion of ombudsman and after studying different types of ombudsman institutions, the article concludes that the independent Ombudsman institutions which are supported by the Constitution or law and their officials appointed or removed by specific majorities are the Genuine Ombudsman Institutions. In other words, Classical and Hybrid Ombudsman Institutions could be regarded as Genuine Institutions.
    Keywords: Quasi-Ombudsmen, Hybrid Ombudsman, Classical Ombudsman, Genuine Ombudsman , Types of Ombudsman
  • d Shojaei Arani Pages 83-108
    The Legal nature of budgetary laws and the competence of Parliament and Government in budgeting process are major topics that researchers in public finance study in each country. What binds these subjects together are legal principles governing the budget acts and budgeting processes which are aimed at establishing the budgetary authority of the Executive and the Legislative. The importance of these legal imperatives lies in the historic campaign that led to their creation on the one hand, and their effectiveness on the other. Obviously, all these principles are subject to exceptions or have changed over time. In this paper, firstly we study the legal notion and nature of these rules briefly. Then, the emergence and transformation of annual and perennial nature of budget especially in Iranian context (1906 to 2016) will be examined. It is deduced that annual principle is politically still important but, economically its dysfunction has contributed to the emergence of perennial budgeting principle.
    Keywords: Budget Act, Annual Budgeting, Perennial budgeting, Fiscal Rules, Budget Reform
  • MohammadSale Atar Pages 109-133
    Energy Charter Treaty (ECT) is an International Agreement which provides a multilateral outline for transborder coopretion on Enenrgy. Bearing in mind the continuance of economic and Enenrgy Crisis around the world and paying attention to increasing importance of energy in internatinal relations and due to the direct impact of energy and its influence on resolving the International community problems, some states and International organizations introduce new vision on the nature of international obligations in the field of enenrgy and its charactrestics. On this base, surveying the legal status of International treaties –namely ECT- will aid us undrestanding the stream and its process of fornation among International Subjects. That is what is going on in this paper.
    Keywords: Energy , Investment, Typology, Obligations, treaty
  • Majid Najarzadeh Hanjani Pages 135-156

    Since the beginning of its theory, the public services faced with conceptual ambiguity and its substantive diagnostic criteria, at least in practice, has not been clear. The privatization of public services and undermining the criterion of "government intervention" and "public interest purpose" added to the existing ambiguity. In these circumstances, the public function doctrine, aimed at protecting the fundamental rights of citizens and their legitimate expectations and consolidation of state responsibility and prescription of regulatory in the market of public services was outlined and welcomed. According to this doctrine, apart from public services that are offered directly by the government, services that were previously provided by the government, but are now provided by the private sector, are also consideredaspublic services. This paper usingdescriptive and analyticalmethod, at first, analyzesverbalandsubstantiveconceptof public service, then reviews thecontentof public function doctrine and evolution of concept of public service and finally studiespurposes and effects ofadoption of public function doctrine.

    Keywords: public Services, public interest, Government, Privatization, Public Function Doctrine
  • Hasan Lotfi Pages 157-180