فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش حقوق عمومی
سال نوزدهم شماره 58 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ولی الله نوری ، سید قاسم زمانی صفحات 9-27
    درگذشته مخاصمات مسلحانه عمدتا بین المللی بوده و کشورها با یکدیگر درگیر جنگ می شدند لیکن امروزه مخاصمات مسلحانه غیربین المللی و داخلی رواج بیشتری پیدا کرده است و مقررات حاکم بر مخاصمات مسلحانه اغلب به مخاصمات بین المللی پرداخته اند و نسبت به مخاصمات غیربین المللی مقررات کمتری وضع گردیده است. به همین خاطر قابلیت اعمال برخی از مقررات بشردوستانه در زمان این نوع از مخاصمات محل تردید و تامل است. یکی از مهم ترین قواعدی که موضوع چنین اختلاف نظری قرار گرفته است، اصل تناسب در زمان مخاصمه مسلحانه است. این اصل بدین معناست که خسارات اتفاقی و جنبی ناشی از یک حمله نسبت به جمعیت یا اهداف غیرنظامی نباید فراتر از مزیت نظامی مستقیم مورد انتظار از آن حمله باشد. پروتکل دوم 1977 الحاقی به کنوانسیون های چهارگانه ژنو 1949 که به مقررات حاکم بر مخاصمات غیربین المللی پرداخته است، به این اصل اشاره نکرده است، لیکن مطابق آن چه در این نوشتار مورد بررسی است باید اصل تناسب را نسبت به این مخاصمات قابل اعمال دانست.
    کلیدواژگان: اصل تناسب، مخاصمات مسلحانه غیربین المللی، اصل تفکیک، ضرورت نظامی، پروتکل الحاقی دوم 1977
  • سیدعلی خزایی ، محمدحسن صادقی مقدم، میلاد سلطانی صفحات 29-55
    ورشکستگی شرکت های هواپیمایی ممکن است منجر به تاخیر یا لغو پروازها و تحمیل خسارت هایی از قبیل تهیه بلیط دیگر و گران تر از بلیط اولیه، هزینه اسکان، هزینه حمل و نقل و غیره برای مسافران گردد. علاوه بر این ها ممکن است مسافران در وقت مقرر نتوانند نسبت به انعقاد قراردادهای تجاری و یا اجرای تعهدات خود مبادرت ورزند و متحمل خساراتی شوند. در کشورهای مختلف با توجه به لزوم حمایت از مصرف کننده و اهمیت جذب مسافران بعنوان رکن حیاتی و شرط بقای صنعت هوایی، به دنبال راهکارهای حمایتی در جهت جبران خسارت این دسته از مسافران است. در این حوزه، دو دسته حمایت قابل طرح است. حمایت دسته اول که حمایت پیش گیرانه یا احتیاطی نام نهاده شده است، وظیفه نظارتی دولت بر کفایت مالی شرکت های هواپیمایی و مسئولیت آن برای جبران خسارت در صورت ورشکستگی شرکت های هواپیمایی است. در حمایت دسته دوم تحت عنوان حمایت مساعدتی، با شیوه هایی از جمله بیمه، خرید بلیط از طریق کارت های اعتباری و قراردادهای فیمابین شرکت های هواپیمایی، خسارت مسافران به نحو مقتضی جبران می گردد. پذیرش و اجرایی نمودن دو راهکار مذکور، به عنوان امر مهم و ضروری در صنعت هوایی کشور ما، حقوق مسافران هواپیما را به نحو مطلوبی صیانت خواهد نمود.
    کلیدواژگان: ورشکستگی شرکت های هواپیمایی، حمایت از مصرف کننده، خسارت، حمایت احتیاطی، حمایت مساعدتی
  • حسن وکیلیان صفحات 57-81
    این پژوهش به بررسی و تحلیل جایگاه رویه قضایی و قانون به عنوان دو منبع عمده حقوق در دو نظام کامن لا و مدون می پردازد. ادعای این مقاله است که با توجه به مزیت های نسبی هر یک از منابع یاد شده اعتقاد به تکثر منابع حقوقی در درون دکترین هر دو خانواده حقوقی در حال ظهور و تقویت است. طرفداران قاعده گذاری قضایی معتقدند تحدید منابع حقوق به قانون موضوعه و مجامع قانون گذاری نه ممکن و نه مطلوب است. به همین سبب استفاده از قاعده گذاری می تواند به عنوان یک منبع مکمل و الهام بخش حقوقی در کنار قانون موضوعه به کار گرفته شود. بر همین اساس دکترین حقوقی در برخی از نظام های درون سنت حقوق مدون نقش و جایگاه مهم تری را برای رویه قضایی به عنوان منبع حقوق شناسایی کرده است. این اعتقاد وجود دارد که قاعده گذاری قضایی نسبت به قانون گذاری از کارایی بیشتری برخوردار است. در مقابل، طرفداران قانون گذاری بر برخی ارزش های قانون موضوعه از جمله قطعیت، وضوح و پیش بینی پذیری تاکید می کنند. در نهایت، این پیشنهاد مطرح شده است که حقوقدانان ایرانی نیز در خصوص جایگاه فعلی رویه قضایی به عنوان یکی از منابع حقوق تجدید نظر کنند.
    کلیدواژگان: قانونگذاری، قانون، رویه قضایی، قاعده گذاری قضایی، کامن لا
  • مهدی مرادی برلیان ، سید علیرضا حسینی بهشتی، سید محمد قاری سیدفاطمی صفحات 81-112
    پاسخ به پرسش دولت مدرن و اسلام؛ تعارض یا سازگاری؟ که خود بخش مهمی از مسئله ای فربه تر یعنی نسبت میان اندیشه مدرنیته و اسلام است، به توصیف حلاق ساده است؛ دولت اسلامی، با هر خوانشی که از دولت مدرن ارائه شود، ترکیبی ممتنع و البته متناقض نماست. حلاق با برگزیدن قرائت هابزی - اشمیتی از دولت مدرن و توصیفی بیش تر اسطوره ای و نه کاملا تاریخی از حکمرانی اسلامی، نتیجه ای جز تعارض میان دولت مدرن و حکمرانی اسلامی را حاصل نمی کند. این پژوهش با توجه به اهمیت این نظریه بنیادین و ضرورت تبیین آن در ادبیات حقوقی کشورمان، خواهد کوشید که پا را فراتر از مرزهای توصیف نظریه دولت ممتنع بگذارد و با ارائه قرائتی نوکانتی از دولت مدرن به عنوان برداشت رقیب دولت هابزی- اشمیتی، نقدهایی را بر ادعاهای ظاهرا مطلق گرایانه حلاق از دولت مدرن وارد آورد. در قرائت نوکانتی از دولت مدرن، هم حاکمیت قانون جایگاه قابل توجه و هم احترام حقیقی به حیثیت انسان خواهد داشت.
    کلیدواژگان: وائل حلاق، دولت ممتنع، حکمرانی اسلامی، خوانش هابزی، خوانش نوکانتی
  • سید محمد هادی قبولی درافشان ، مصطفی بختیاروند، اکرم آقامحمدی صفحات 113-135
    حق فراموش شدن، مفهوم نسبتا جدیدی است که در اتحادیه اروپایی و ایالات متحده آمریکا مطرح شده است. این حق به اشخاص امکان درخواست حذف اطلاعات و داده هایی را می دهد که با رضایت آن ها یا توسط اشخاص ثالث بر روی صفحه های اینترنت منتشر شده است؛ در نتیجه اعمال این حق، دیگران نمی توانند آن ها را از طریق نتایج موتورهای جست و جو مورد ردیابی قرار دهند و با گذشت زمان مورد برچسب های مختلف اجتماعی قرار نمی گیرند. حق فراموش شدن حق مطلقی نیست و باید در تعامل با سایر حقوق مثل حق آزادی بیان و آزادی های رسانه ای در نظر گرفته شود. بنابراین با توجه به اوضاع و احوال خاص هر پرونده باید مشخص شود که آیا تقاضای حذف اطلاعات، موجه است یا خیر. جستار حاضر به روش تحلیلی-توصیفی، موضوع را در نظام های حقوقی اتحادیه اروپایی، ایالات متحده آمریکا، فقه امامیه و حقوق ایران بررسی کرده و در نهایت به این نتیجه رسیده است که در ایران، چنین حقی به طور صریح وجود ندارد و شناسایی قانونی این حق ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: حریم خصوصی، آزادی بیان، کرامت انسانی، قاعده لاضرر، حق فراموش شدن
  • هیبت الله نژدی منش، هاجر راعی دهقی* صفحات 137-163

    معاهده به عنوان یک سند بین المللی با عرف ارتباط تنگاتنگی دارد. اساس نامه دیوان کیفری بین المللی نیز به عنوان یک معاهده بین المللی در ماده 10 به امکان همزیستی میان عرف و معاهده اشاره نموده است. با درج این ماده در اساسنامه این سوال مطرح می شود که آیا دیوان، موظف به تبعیت از عرف موخر بر اساسنامه است و آیا دیوان ها و دادگاه های کیفری دیگر می توانند عرف های موخر بر اساسنامه دیوان را در نظر گیرند و یا موظف به تبعیت صرف از اساس نامه خود هستند. علاوه براین، ارتباط اساسنامه با عرف های موجود مطرح می شود. همچنین این مساله که حوزه اجرایی این ماده کجاست و منظور از قواعد موجود و در حال توسعه حقوق بین الملل چیست و جایگاه اصل قانونی بودن جرائم و مجازات ها و اثر قهری آن یعنی عطف به ماسبق نشدن به ذهن متبادر می شود.
    نگارنده در این پژوهش به این نتیجه رسید که تهیه کنندگان پیش نویس اساسنامه، ماده 10 را به عنوان یک تاکتیک ارتباطی میان حقوق مندرج در اساسنامه رم و حقوق خارج از اساسنامه تعبیه نمودند تا مسیر رشد و توسعه حقوق بین الملل کیفری و توجه به عرف های موخر همچنان باز باشد.

    کلیدواژگان: ماده 10، اساسنامه دیوان کیفری بین المللی، عرف موخر، عرف موجود، سند بین المللی
  • علیرضا ظاهری، مجتبی نظیف صفحات 165-192
    در بررسی برجام از منظر بین المللی، طرح این پرسش که آیا برجام معاهده است یا موافقتنامه ای سیاسی، سوالی غیر دقیق و گمراه کننده است. چرا که چنین رویکردی بازخورد نگاه طبقه بندی محور نظام های داخلی به موافقتنامه های بین المللی است. لذا آغاز بررسی مقاله حاضر، چگونگی و نحوه تنظیم متغیرهای یک توافق بین المللی برای حصول آثار و نتایج مدنظر مذاکره کنندگان آن است. به دلیل استفاده تنظیم کنندگان برجام از مجموعه ای از متغیرهای مدل سازی شده ویژه، این توافق در شان بین المللی خود از حیث شکل، اجرا، مکانیسم حل و فصل و شروط خروج، به مراتب اجرائی تر و قوی تر از یک معاهده تنظیم شده است و از حیث محتوا نیز، از سازمانی جهت اجرای بلندمدت تعهدات خود برخوردار است و اگرچه در حال حاضر درخصوص قابلیت رسیدگی قضایی برجام نمی توان اظهار نظر قطعی به عمل آورد، با این وجود رویه قضایی بین المللی موید وجود قابلیت قضایی برجام است. لذا بنظر می رسد مدل انعقاد موافقتنامه های بین المللی از جمله برجام در حال تحول از مدل های قدیمی به سمت اشکال جدیدتری هستند که تمرکز و ثقل آنها بر جنبه های اجرائی و کارآمدی آنها است.
    کلیدواژگان: پایبندی، مکانیسم اجراء، کارآمدی، موافقتنامه بین المللی، برجام
  • ام لیلا فقیه عبدالهی ، روح الله موذنی صفحات 193-220
    بازار برق ایران در دهه دوم فعالیت خود قرار دارد و نیل به اهداف مورد نظر در آن منوط به وجود فرآیندی به نام «رقابت» است تا از این حیث، ساز وکارهای مناسب رشد و پویایی اقتصادی فراهم گردد. پرواضح است که دستیابی به این مهم مستلزم وجود تشکیلاتی منظم و حقوقی بوده تا با تدوین قواعد رفتاری و فراهم آوردن محیط رقابت موجبات افزایش کارایی و کیفیت خدمات را فراهم نماید. "هیات تنظیم بازار برق" نهاد اصلی تنظیم گر بازار برق ایران است. این پژوهش در پی بررسی وجوه تشابه و تمایز ساختار، وظایف و عملکرد این نهاد و نهاد مشابه آن در آمریکا با روشی تطبیقی است تا امتیازات و خلاءهای کنونی نهادها تبیین شود. نتایج حاصله نشان می دهد با توجه به نظام های حقوقی، سیاسی و اقتصادی حاکم در دو کشور، نهاد تنظیمی بازار برق در آمریکا از لحاظ ساختار و عملکرد از کارایی و عملکرد مناسب تری برخوردار است.
    کلیدواژگان: انحصار، رقابت، کمیسیون تنظیم مقررات انرژی فدرال، نهادهای تنظیمی، هیات تنظیم بازار برق
|
  • Valiollah Noori, Seyed Ghasem Zamani Pages 9-27
    In the past, most armed conflicts were international, but today armed conflicts often are non-international and internal conflicts. However most of international armed conflicts rules are about international armed conflicts and some of them regulate non-international conflicts. Applicability of some of international humanitarian law rules to this kind of conflicts is doubtful. One of these rules is the principle of proportionality.
    This principle means that incidental and consequential damages resulting from an attack against civilians or civilian objects should not exceed the direct military advantage expected of the attack. 1977 Additional Protocol II to the 1949 Geneva Conventions which deals with the rules governing non-international conflicts has not referred to this principle. However, in accordance with what is discussed in this paper, the principle of proportionality is applicable to these conflicts
    Keywords: Principle of Proportionality, Non-international Armed Conflict, Principle of Distinction, Military Necessity, Additional Protocol II (1977)
  • Ali Khazaei Pages 29-55
    Delay or cancellation of flights due to airline’s bankruptcy will impose some damages on passengers such as the financial burden of purchasing a ticket usually more expensive than the first one, accommodation fees, carfares and other related expenses. In different countries, as well as the european countries, due to necessity of consumer protection and importance of attracting new passengers, which is the fundamental element and requirement to survive in the aviation industry, finding a support mechanism in order to compensate such passengers is at the forefront.
    First category, known as the preventive or precautionary protection, is the responsibility of the governments to provide a proper supervision on two aspects of general financial adequacy of the airline and also airline’s responsibility to provide compensation in case of bankruptcy. Contributory protection, the second category, is for the time of bankruptcy so that the damaged party, in this case the passenger, can receive adequate compensation using insurance policies, mid-airline contracts and credit card policies. Acceptance and implementation of the guideline, as an important and necessary issue in our aviation industry, will protect air passenger rights
    Keywords: Airline’s Bankruptcy, Consumer Protection, damage, Precautionary Protection, Contributory Protection
  • Hasan Vakilian Pages 57-81
    This paper explains the status of jurisprudence and legislation as the main sources of law in common law and written law traditions. It is argued that lawyers’ attitude toward aforementioned sources within both traditions has changed during recent decades. Indeed, plurality of the legal sources has been recognized gradually due to relative advantages of both sources. It is maintained that judicial lawmaking can be deemed as complementary source of law alongside legislation. In practice, based on this premises, it is explained that in some jurisdictions, lawyers and legal scholars within written law tradition have recognized more important role of jurisprudence in their lawmaking process. Traditional views towards the role of the judges as mere interpreters of Statutes have changed and their constructive role in developing the legal system as lawmakers has been recognized. It is claimed that decentralized lawmaking (or law finding) system is more appropriate for liberty and market oriented economy. It is believed that judge made law is more efficient than legislation. In contrast, supporters of legislation emphasis on some values such as certainty, clarity and predictability of law making through legislation. Finally, it is suggested that status of jurisprudence within domestic legal system shall be reviewed by Iranian lawyers.
    Keywords: legislation, precedent, judicial lawmaking, statute, common law
  • Mahdi Moradi Pages 81-112
    Hallaq’s answer to one of the most controversial questions is simple and categorical: the Islamic State, judged by any standard definition of what the modern State represents, is both impossible and contradictory in terms. Hallaq’s preference of the Hobbesian-Schmittian reading of modern state, beside his legendary rather than historically realistic account of Muslim’s governance, led him to the above definite and categorical conclusion. Given the importance of this theory, we shall, in this article, explore an alternative explanation for the Modern State by examining its new Kantian reading, in which there exists an original room for the rule of law, as well as the genuine respect of human dignity.
    Keywords: Hallaq, Impossible State, Islamic Governance, Hobbesian-Schmittian Reading of modern State, New-Kantian Reading of modern State
  • Mohammad hadi ghaboli Pages 113-135
    The right to be forgotten is a relatively recent concept raised in the European Union and the United States. This right authorizes people to require deletion of information and data published on internet with their consent or by third parties; if a person applies this right, the others may not follow them via search engines and with the passage of time, different social stigma are not affixed to them. This right is not absolute and must be considered in conjunction with other rights such as freedom of expression and media freedom. Therefore, it is necessary, based on specific circumstances of each case, to determine, whether a deletion request is justified. This article, through a descriptive-analytic method, has studied this issue in the legal systems of the European Union, the United States, Iran and Imamia jurisprudence and concluded that in Iran, such right does not clearly exist and its legal recognition is necessary.
    Keywords: La Zarar rule, human dignity, freedom of expression, privacy, the right to be forgotten
  • Hajar Raee Dehghi Pages 137-163


    The treaty as an International document has a close connection with the custom. Article 10 of the Statute of the International Criminal Court referred to the possibility of coexistence between the custom and treaty. This question arises that whether the International Criminal Court is obliged to follow the custom subsequent the statute? And can other courts and tribunals consider the custom subsequent the Statute of the Tribunal or are they subject to the Statute? In addition, the association of the Statute with the custom is important. Furthermore, the question of the executive scope of this Article; the existing and developing rules of international law; and the position of the principle of the legality of crimes and punishmemts, and its compulsory effect i.e. the non-retroactive principle will arise.
    It is concluded in this paper that upon insertion of Article 10 into the Statute,a communication tactic between the rights contained in the Rome Statute and the rights outside of the Statute has been created in order to enhance the development of International Criminal Law and the subsequent custom

    Keywords: Article 10, Statute of the International Criminal Court, Subsequent custom, exiting custom, International Instrument
  • Alireza Zaheri, Mojtaba Nazif Pages 165-192
    The analysis of JCPOA from an international point of view suggests that it would remain an imprecise as well as a misleading question whether JCPOA is considered to be a political agreement or a treaty. This question is generally posed because it applies a domestic approach on international agreements. Thus, in this article, a study was made on the way the variables of an international agreement were drawn upon so that they could yield the desired results intended by the negotiators. Since a set of specifically modeled elements were applied in JCPOA by the involved parties, it functions far more efficiently in terms of format, implementation, and dispute settlement mechanism, rather than a treaty in an international arena. In view of the content, the agreement draws on a system in order to execute its long-term commitments and though it is not known yet whether JCPOA is admissible or not, over judicial system, the current procedures have the potentials to do so. As such, it appears that JCPOA proves itself as one of the examples of the international agreements transforming from the classical approaches into modern ones which put more emphasis on their efficacy and enforcement mechanism.
    Keywords: Dispute settlement mechanism, Agreements variables, Treaty, International Agreements, JCPOA
  • Om Liyla Faghih Pages 193-220
    Iran's electricity market is passing its second decade of activity and achieving the goals of this market depends on the existence of a process called "competition" to provide suitable structures for economic growth and development. Achieving this, requires an ordered and legal organization which formulates behavioral rules, provides the competition environment and eliminates monopoly to increase efficiency and quality of the service. "Regulation Board of Electricity Market" is the main regulatory agency in electricity market in Iran. This paper aims to investigate the similarities and differences of this organization and similar organizations in the United States of America comparatively to specify the advantages, disadvantages and the current shortcomings of both organizations. The results show that considering the legal, political and economic systems of both countries, the regulatory agency of electricity market in the United States of America has better efficiency and performance.
    Keywords: Monopoly, competition, Federal Energy Regulatory Commission, regulatory agencies, Regulation Board of Electricity Market