فهرست مطالب

پژوهش در مسائل تعلیم و تربیت اسلامی - پیاپی 17 (زمستان 1391)

نشریه پژوهش در مسائل تعلیم و تربیت اسلامی
پیاپی 17 (زمستان 1391)

  • 136 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سخن سردبیر
    سعید بهشتی صفحه 5
  • پریسا مسعودیان، سعید بهشتی صفحه 7
    یکی از ویژگی های مهم این کار پژوهشی تلاش برای فراهم آوردن پژوهشی منظم در زمینه تربیت سیاسی و منبع قرار دادن نهج البلاغه به عنوان یکی از غنی ترین منابع در حوزه معارف سیاسی و اسلامی شیعه است. مسئله اصلی پژوهش، استخراج و تدوین اهداف، اصول و روش های تربیت سیاسی بر مبنای نهج البلاغه است.
    این تحقیق، جنبه نظری دارد و روش پژوهشی آن، توصیفی تحلیلی و روش جمع آوری اطلاعات، کتابخانه ای است. مهمترین اهداف تربیت سیاسی بر مبنای نهج البلاغه عبارت است از: رساندن انسان به آزاد اندیشی، ایجاد امنیت و صلح، پرورش روح عدالت خواهی و توسعه آموزش و پرورش.
    مهمترین اصول تربیت سیاسی بر مبنای نهج البلاغه، عبارت است از: صداقت، مسئولیت سیاسی، شایسته سالاری، حق مداری، وفای به عهد، مدارا، ظلم ستیزی و وحدت مهمترین روش های تربیت سیاسی بر مبنای نهج البلاغه عبارت است از: گفتگو و همنشینی با عالمان، محبت، تشویق و تنبیه، نظارت و امانتداری.
    کلیدواژگان: تربیت سیاسی در نهج البلاغه، اهداف تربیت سیاسی در اسلام، اصول تربیت سیاسی از دیدگاه امام علی(ع)، روش های تربیت سیاسی در اسلام
  • هدایت سیاوشی صفحه 27
    تربیت حرفه ای به عنوان یکی از گستره های مهم تربیتی در نظام تعلیم و تربیت ما با آموزشهای شغلی مشاغل یکی گرفته می شود و این هم بیشتر به دلیل تاثیر پذیری ما از نظام آموزش و پرورش غرب است. این دیدگاه با نظر به معارف دینی، می تواند جامع و درخور باشد؛ لذا در این نوشته سعی می شود تا با مبنا قرار دادن آموزه های دینی از بعد انسانشناختی به باز تعریف تربیت حرفه ای پرداخته شود؛ از این رو با این رویکرد و با روش تحلیل محتوا با برجسته کردن نظریه عاملیت در اندیشه اسلامی و با تکیه بر مبادی معرفت شناختی این نظریه، برخی از آیات و روایات مربوط به این موضوع به سه دسته کلی تقسیم، و هر کدام از این سه بخش نیز به فروعاتی تقسیم شده است. این سه دسته عبارت است از: 1 آن دسته از معارف که در پی ترغیب به شغل و حرفه به طور کلی است. 2 آن دسته از معارف که در پی به دست دادن معیارهای کمی و کیفی در مورد حد وحدود حرفه و شغل است. 3 معارفی که در پی تام و تمام کردن عمل حرفه ای است.
    کلیدواژگان: تربیت دینی، تعلیم و تربیت اسلامی، تربیت حرفه ای و شغلی
  • علی اکبر عجم، محمود سعیدی رضوانی صفحه 49
    این مقاله به تناسب اهمیت شناخت هدف با روش تحلیلی نظری به بررسی رابطه اهداف سه گانه در حیطه شناختی، عاطفی و روانی حرکتی با رویکردهای مختلف در زمینه تربیت دینی پرداخته است. در این مقاله ابتدا اهداف سه گانه، و سپس رویکردهای مختلف تربیت دینی تبیین، و بر این اساس رابطه اهداف سه گانه با رویکردهای تربیت دینی مشخص شده است؛ لذا حیطه های سه گانه شناختی و عاطفی و عملکردی با سه رویکرد ایمانگرا، عقل گرا و رویکرد ترکیبی در ارتباط است. بنابراین در تربیت دینی باید رویکردی انتخاب شود که هم به عقل، هم به عاطفه و هم به رفتار یادگیرندگان توجه شود؛ به عبارت دیگر باید به هر دو رویکرد عقل گرایی و ایمانگرایی و نتیجه آن، که عمل صالح است، توجه کافی مبذول شود.
    کلیدواژگان: اهداف تربیت دینی، اهداف شناختی عاطفی و روانی حرکتی، رویکرد ایمانگرایی، رویکرد عقل گرایی
  • عباس محمدیان، سهراب فاضل، فخری رسولی گروی صفحه 71
    این مقاله در پی آن است که عقاید عرفانی جامی را با تکیه بر آرای ابن عربی در مورد انسان کامل مورد پژوهش قرار دهد.
    انسان کامل منشا فیض حق به خلق است و از این لحاظ اهمیتی ویژه در شناخت ویژگی های او و چگونگی دست یافتن به مقامش احساس می شود.
    موضوع انسان در عرفان ابن عربی، یکی از پایه های اصلی عقاید او را شکل داده است. جامی نیز که در عرفان، پیرو دیدگاه های ابن عربی است به انسان شناسی و انسان کامل توجه خاص کرده و در این باره فراوان سخن گفته است.
    انسان کامل از نگاه جامی و ابن عربی، خلیفه الهی است. او مقصد اصلی آفرینش است و عالم هستی برای او آفریده شده است. اینان، هم چنین، انسان کامل را کسی می دانند که به فنای در حق، متصف شده و مظهر تمام اسما و صفات او گشته باشد. انسان کامل، واسطه میان حق و خلق است؛ فیض وجود از طریق او به همه موجودات می رسد.. این پژوهش سعی می کند ضمن تعریف کمال به دیدگاه مکاتب در مورد انسان کامل بپردازد و سپس این دیدگاه ها را با نظر جامی و ابن عربی و سپس نظر قرآن مقایسه کند تا بتواند دورنمایی هرچند کلی در مورد جایگاه انسان کامل در هستی عرضه نماید.
    کلیدواژگان: جامی و ابن عربی، انسان کامل در عرفان اسلامی، کمال و عالم کبیر در عرفان، خلیفه الهی در قرآن و عرفان
  • ابوالفضل بختیاری، حسن خلجی صفحه 91
    این تحقیق با هدف بررسی افکار و نظریات مولوی درباره کارکردهای تربیتی هنر قصه به رشته تحریر در آمده است. روش این مطالعه توصیفی تحلیلی است. پس از بررسی و نقد آثار این دانشمند بزرگ مسلمان، مشخص شد که مولوی معتقد است، قصه و نقل حکایات آموزنده یکی از ابزارهایی است که باعث آرامش خاطر روحی و روانی افراد می شود. شنیدن و گذر بر احوال شخصیت ها و قهرمانهای قصه و تطبیق وضع خود با آنها به ما بینشی می دهد تا ضمن سنجش و ارزیابی رفتار و اندیشه خود به اصلاح و تقویت آنها بپردازیم. مولوی پیامها و گزاره های مفهومی قصه ها و حکایات را یکی از مهمترین عوامل آگاهی و بینش متربیان می داند و نقش این پیامها را در تربیت و هدایت انسانها بسیار سودمند می داند به گونه ای که تامل و تفکر در محتوای قصه ها افراد را از گرفتار شدن در رنجها و محنتها می رهاند. وی روش قصه سرایی و حکایت پردازی را یکی از بهترین وسیله های ایجاد الگوهای ذهنی و رفتاری برای متربیان و القای غیر مستقیم مفاهیم به آنان می داند.
    کلیدواژگان: قصه و داستان در مثنوی، نقش قصه در آموزش و پرورش، هنر و آموزش و پرورش، قصه و کارکردهای تربیتی آن
  • ام البنین (فاطمه) حسین زاده، محمدرضا شرفی، فاطمه زیباکلام، خسرو باقری صفحه 103
    هدف غایی تربیت در اسلام ربوبی شدن، خداگونگی یا تشبه به زیبایی مطلق است و به همین دلیل شناسایی مرزهای دقیق مفهوم زیبایی در تربیت اسلامی از اهمیتی بنیادین برخوردار است. تحلیل وجوه تربیتی مفهوم زیبایی در ترکیبات وصفی آیات قرآن به عنوان مستند ترین و متقن ترین متن دینی در اسلام، قدمی به سوی روشن نمودن هرچه بیشتر مسیر رسیدن به این هدف است؛ به این منظور از روش تحلیل مفهومی بر حسب سیاق، استفاده شده است. نتیجه این پژوهش حاکی است که معنای زیبایی در ترکیبات وصفی قرآن در حوزه های امور فردی و روابط بین فردی و نیز امور حسی و انتزاعی گسترش دارد. بر این اساس، دلالتهای وجوه تربیتی مفهوم زیبایی در تعلیم و تربیت عبارت است از توجه به زیبایی های مربوط به امکانات فردی افراد، توجه به زیبایی های مربوط به روابط بین فردی، توجه به زیبایی های عینی و نیز توجه به زیبایی های انتزاعی در تعلیم و تربیت.
    کلیدواژگان: تعلیم و تربیت در اسلام، ترکیبات وصفی در قرآن، وجوه تربیتی و تحلیل مفهومی در قرآن، دلالتهای تربیتی در قرآن، تعلیم و تربیت اسلامی