فهرست مطالب

پژوهش در مسائل تعلیم و تربیت اسلامی - پیاپی 18 (بهار 1392)

نشریه پژوهش در مسائل تعلیم و تربیت اسلامی
پیاپی 18 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه وجدانی، محسن ایمانی، رضا اکبریان، علیرضا صادق زاده صفحه 11
    هدف مقاله این است که ابتدا ماهیت تربیت اخلاقی را از دیدگاه فردی یا جمعی بودن مشخص سازد و سپس دلالتهای تربیتی و اجتماعی آن را بیان کند. این پژوهش از نوع بنیادی کاربردی، و روش آن، توصیفی تحلیلی است. یافته ها نشان داد که تربیت اخلاقی در دیدگاه علامه ماهیتی جمعی دارد و صرفا قائم به اصلاح فرد نیست؛ بلکه لازم است بخشی از برنامه جامع تربیت اخلاقی به ساماندهی وضعیت اخلاقی جامعه اختصاص یابد؛ لذا در این مقاله ضمن تاکید بر ضرورت تشکیل جامعه تربیتی، راهبردهایی در دو سطح مدرسه و کل جامعه برای اثر بخشی بیشتر برنامه تربیت اخلاقی پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: تربیت اخلاقی در جامعه، ماهیت جامعه و اخلاق، نظر تربیتی علامه طباطبایی، جامعه تربیتی و دینی
  • سیدعلی حسینی زاده، محمدرضا شرفی جم صفحه 25
    در این مقاله با نگاه نقد بیرونی، آن هم با توجه با مبانی انسانشناختی اسلام و نیز بر اساس آیات و روایات به نقد اصول تعلیم و تربیت فمینیسم لیبرال مبتنی بر مبانی انسانشناختی آن پرداخته و به این نتیجه دست یافته ایم که برخی از اصول تعلیم و تربیت فمینیسم لیبرال به صورت جزئی با مبانی اسلام سازگار است و برخی نیز با اسلام سازگار نیست و برخی دیگر نیز کاملا با آنچه در اسلام مطرح است در تضاد است و در تربیت اسلامی با اصولی کاملا ضد اصول تعلیم و تربیت فمینیسم لیبرال رو به رو هستیم.
    کلیدواژگان: فمینیسم و فمینیسم لیبرال، اصول تربیتی فمینیسم لیبرال، تربیت فمینیستی، تربیت اسلامی، نقد تربیتی فمینیسم لیبرال
  • سعید بهشتی، شیرین رشیدی صفحه 51
    این پژوهش، که از نوع کاربردی است با هدف بررسی اصول تربیت عقلانی بر مبنای سخنان امام رضا(ع) انجام شده است. در این تحقیق به روش توصیفی تحلیلی به این سوال پاسخ داده می شود که: «اصول تربیت عقلانی برمبنای سخنان امام رضا (ع) چیست؟ در پایان پس از گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و تجزیه و تحلیل آنها به روش تحلیل محتوا این نتایج به دست آمده است: اصول تربیت عقلانی بر مبنای سخنان امام رضا(ع) به دو قسم قابل طبقه بندی است: اصول عام که هم تربیت عقل نظری و هم تربیت عقل عملی را شامل می شود، عبارت است از: اصل اعتدال، اصل لزوم هماهنگ بودن علم و عمل، اصل هماهنگی با فطرت، اصل آزادی مبتنی بر عقل. اما اصول خاص به دو دسته جدا تقسیم شده است؛»اصول خاص ناظر به عقل نظری«مانند اصل پیوستگی تجربه اندوزی، علم آموزی، اندیشه ورزی و اصل تفکیک علم و اندیشه و تجربه مفید از علم و اندیشه و تجربه غیر مفید، اصل لزوم روح علمی داشتن، اصل حکمت جویی، اصل تلازم عقل و علم، اصل لزوم منع حکمت آموزی به نااهلان؛»اصول خاص ناظر به عقل عملی«مانند اصل رعایت مراحل تزکیه نفس، اصل تکلیف متناسب با توانایی، اصل لزوم پیروی عقل از فرمانهای الهی است.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع) و تربیت عقلانی، اصول تربیت عقلانی در سخنان امام رضا(ع)، تعلیم و تربیت اسلامی
  • مهدی سبحانی نژاد، اکبر رهنما، احمدعلی بهرام صفحه 69
    در این پژوهش محورهای تربیت مدنی از دیدگاه امام علی علیه السلام، به همراه عوامل و زمینه های مصداقی آنها با تاکید بر نهج البلاغه مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. روش پژوهش تحلیل محتوا و طی آن تمام خطبه ها، نامه ها و حکمتهای منتسب به امام علی علیه-السلام در نهج البلاغه بود که همه آنها مورد بررسی قرار گرفته است. ابزار پژوهش، فهرست وارسی بود که روایی آن به وسیله صاحبنظران و پایایی آن نیز با محاسبه ضریب همبستگی تایید شد. داده های حاصل از تحلیل اولیه با تحلیل مجرای دیگر برابر با 84/0 بوده و داده ها مورد تجزیه و تحلیل کیفی قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان داد که در تربیت مدنی از دیدگاه امام علی علیه السلام عوامل مطرح در قالب چهار محور تحکیم ایمان و عقیده، ترویج اخلاقیات در جامعه، عدالت و حقوق شهروندی است.
    کلیدواژگان: تربیت دینی در نهج البلاغه، تعلیم و تربیت اسلامی و نهج البلاغه، اداره جامعه اسلامی بر اساس نهج البلاغه
  • نچمه احمدآبادی نراقی، محسن فرمهینی فراهانی، اکبر رهنما صفحه 93
    این پژوهش به بررسی آرا و اندیشه های تربیتی ملا احمد نراقی (فاضل نراقی) می پردازد. این تحقیق از نوع نظری و روش مورد استفاده در این پژوهش، تحلیل اسنادی، و در این جهت منابع و مراجع موجود و مرتبط با آرا و اندیشه های نراقی مورد بررسی قرار گرفته است؛ در این راستا یافته های پژوهش دلالت دارد بر اینکه از نظر نراقی تعلیم و تربیت اهمیت ویژه و جایگاه بسیار رفیعی در زندگانی انسان دارد. از نظر او اهداف تربیت شامل سعادت انسان، کسب معرفتهای اخلاقی، پرورش عقل ورزی و تفکر، اصول تربیت شامل اصل کرامت ذاتی انسان، تقدم تزکیه بر تعلیم، فعالیت، تفرد و تدریج، روش های تربیتی شامل تلقین به حفظیات و تمرین و تکرار، روش مباحثه و گفتگوی علمی، روش محبت ورزی و روش الگویی (اسوه ای) است.
    کلیدواژگان: تربیت و تعلیم اسلامی، اندیشه های تربیتی فاضل نراقی، اهداف تربیت در اسلام، اصول تعلیم وتربیت اسلامی، روش های تربیتی اسلامی
  • علی شیروانی، بابک شمشیری، محمد نجفی، راحله نبوی زاده صفحه 113
    این پژوهش در پی بررسی مفهوم حب در قرآن و استنتاج دلالتهای تربیتی آن است. سوالهای پژوهش عبارت است از: 1 حب در قرآن بر چه معناهایی دلالت دارد؟ 2 دلالتهای تربیتی مفهوم حب چیست؟ برای پاسخگویی به این سوالها از روش تحلیلی استنتاجی استفاده شده است. این مطالعه از نوع مطالعات کیفی تلقی می شود. یافته ها نشان می دهد که مفهوم حب در قرآن بر معانی متعددی از قبیل محبت مال، جاه و مقام، محبت به دیگران، محبت به خود، اما بنیادی ترین نوع آن بر محبت بنده به خالق یکتا و محبت خداوند به بندگان، دلالت دارد که از این مبنا می توان برای تربیت در ابعاد گوناگون آن بهره جست.
    کلیدواژگان: رابطه حب و تعلیم و تربیت اسلامی، دلالتهای قرآنی بر تعلیم و تربیت