فهرست مطالب

پژوهش دینی - سال نهم شماره 19 (پاییز و زمستان 1388)

نشریه پژوهش دینی
سال نهم شماره 19 (پاییز و زمستان 1388)

  • ویژه نامه همایش ملی روش ها و مکاتب تفسیری
  • 158 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/12/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • گفتار مدیر مسئول
    صفحه 5
  • اشاره ای درباره مقالات این شماره
    صفحه 6
  • عباس همامی، حسین رجب زاده صفحه 7
    معتزله با تکیه بر اصول اعتقادی خویش و محوریت عقل به تفسیر قرآن پرداختند و موارد معارض با عقل و اندیشه های خویش را تاویل کردند. اعتقاد آنها به آزادی انسان در افعال خویش، تنزیه خداوند از تجسیم و شرور، رد خرافات و اساطیر و انکار شفاعت و جز آنها به تاویلات آنها گستردگی بخشید. آنها با استفاده از ابزارهایی چون عقل، ادبیات، ساختار نحوی جملات، قرائت مشهور و روایات صحیح به تفسیر قرآن اقدام کردند و به نوعی افراطی گری در تاویلات عقلی دچار شدند تا جایی که از طرف مخالفین اشعری و اهل سنت به بیهوده گویی و تفسیر به رای متهم گردیدند.
    کلیدواژگان: معتزله، مبانی تفسیر، روش های تفسیر، تنزیه خداوند، عقل گرایی، تاویل، مجاز
  • محمد تقی دیاری بیدگلی صفحه 23
    بدون تردید، یکی از آفت های خطرناکی که دامنگیر تفاسیر ماثور و روایات تفسیر شده، اندیشه های غلوآمیز راویان است که چه بسا در پاره ای موارد به جعل حدیث یا تحریف معنوی و تاویل ناروای آیات قرآنی منتهی شده است. مسلما در شناخت این پدیده به ویژه در قلمرو روایات تفسیری دشوارهایی وجود دارد؛ از جمله این که مفهوم دقیق غلو و مرز آن با فضایل واقعی پیشوایان معصوم دینی(ع)، معیارهای تشخیص غالیان و اعتقادات آمیخته به غلو آنان و نیز راویان غالی یا متهم به غلو چندان روشن نیست. برخی از پرسش هایی که در این مقاله به آنها پرداخته شده، به این قرار است: غالیان در جعل روایات تفسیری و یا تاویلات باطل چه نقش و تاثیری داشته اند؟ شمار راویان متهم به غلو و نیز روایات غلوآمیز آنان چقدر است؟
    کلیدواژگان: غلو، غالیان، حدیث سازی، روایات تفسیری، اباحی گری، تطبیق و تاویل
  • جعفر نکونام صفحه 41
    تفسیر تاریخی یا ترتیب نزولی قرآن عمر کوتاهی دارد و روش و فوائد و مبانی آن چندان روشن و منقح نشده است و لذا بسیاری بر آن شوریده اند. در این مقاله قصد بر آن است که برخی از مهم ترین فواید و مبانی و راهکارهای آن تبیین شود. تفسیر تاریخی قرآن بهترین تفسیر برای قرآن دانسته می شود؛ زیرا قرآن متنی تاریخمند است و طی 23 سال در پی مقتضیات و حاجات مربوط به عصر رسالت پیامبر اسلام(ص) نازل شده است. همان دلایلی که موجب شده است، قرآن به ترتیب خاصی نازل شود، برای تفسیر قرآن نیز وجود دارد. قریب به اتفاق سوره های قرآن دفعی النزول بوده و معدودی از سوره ها نیز که تدریجی النزول بوده است، فقرات آن در پی هم نازل شده اند و هیچ وقفه بلند مدتی میان آنها حادث نشده است. ما با مفروض گرفتن ترتیبی که در روایات ترتیب نزول انعکاس یافته و در عین حال نگاه انتقادی به آن به جهت برخی از مشکلات آن می توانیم به ترتیب منقح تری از سوره های قرآن دست پیدا کنیم و اساس تفسیر تاریخ قرآن قرار بدهیم.
    کلیدواژگان: تفسیر تاریخی، تفسیر ترتیب نزولی، روایات ترتیب نزول، ترتیب آیات در سوره ها
  • امیر توحیدی صفحه 69
    یکی از مسائل مهم در تفسیر شریف لاهیجی، استفاده او از روایات مربوط به اختلاف قراءات است. در این مقاله ضمن ارائه شرح حال مختصری از مفسر، اقسام این قراءات بیان شده و سپس برای هر قسم شواهدی ذکر گردیده است. این مقام تنها به توصیف این قرائات می پردازد و داوری آن به خوانندگان احاله شده است.
    کلیدواژگان: شریف لاهیجی، قرائات، روایات اختلاف قرائات، روش تفسیری
  • رضا فرشچیان صفحه 89
    در قرن چهاردهم هجری اندیشمندانی به تفسیر بر مبنای ترتیب نزول قرآن روی آوردند. هدف اساسی اینان آگاهی بر مفاهیم قرآن بر اساس حکمتی است که در سیر تدریجی نزول آیات نهفته است؛ چرا که خدای تعالی بر اساس شرایط فرهنگی- اجتماعی عصر نزول آیه های قرآن را نازل می نمود؛ اما بنا به دلایلی روا نیست به این شیوه تفسیری روی آورد: نخست این که با این شیوه تفسیر، حکمت الهی در چینش آیات و سوره های قرآن که از آن به علم مناسبت بین آیات و سوره های قرآن یاد می شود، نادیده گرفته می شود و دیگر این که یک ترتیب متقن از سیر نزولی سوره های قرآن، چه رسد به آیات آن، در دست نیست و مکی یا مدنی بودن سور و آیات نیز به همین صورت است: جمعی از سوره های قرآن کریم یکباره نازل نشده؛ بلکه آیاتی یا بخش اعظمی از آن زمانی و بقیه در زمانی دیگر نازل شده است و گاه بخشی از یک سوره مکی و بخشی دیگر از آن مدنی است.
    کلیدواژگان: تفسیر بر مبنای ترتیب نزول، ترتیب نزول قرآن، علم مناسبت بین آیات و سوره های قرآن، مکی، مدنی
  • علیه رضاداد صفحه 103
    یکی از موضوعاتی که در سالیان اخیر مورد توجه قرآن پژوهان قرار گرفته، بررسی روش ها و گرایش های تفسیری است. با مطالعه کتب نگاشته شده در این موضوع در خواهیم می یابیم که اکثر تفاسیر تا پیش از قرن چهاردهم و نیز بسیاری از تفاسیر این قرن با گرایش هایی نظیر روایی، فقهی، کلامی، ادبی، عرفانی، فلسفی، اشاری و نظایر آن به رشته تحریر درآمده است؛ اما با آغاز قرن چهاردهم و در نتیجه تلاش های افرادی چون سید احمد خان هندی، شیخ محمد عبده و رشیدرضا، تفسیر قرآن کریم سمت و سویی تازه یافت. به طور کلی روش های نوین تفسیر قرآن را در این عصر می توان در سه محور خلاصه نمود: روش های اسلامی اصیل، روش های غربی، روش های مختلط. در این مقاله به معرفی روش های نوین تفسیر نویسی در عصر حاضر پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: تفسیر، روش های تفسیری، مفسران مسلمان، مستشرقا
  • جنان امیدوار صفحه 117
    در سده اخیر، برخی از دانشمندان نواندیش مسلمان نظیر امین الخولی و همسرش بنت الشاطئ، محمد احمد خلف الله ، محمد آرکون، نصر حامد ابوزید با به کارگیری روش های مطالعات ادبی در بررسی اصول گزینش واژگان، ویژگی های ساختار جملات، صنایع ادبی به کار رفته در آیات قرآن سعی کرده اند ویژگی های سبک شناختی قرآن را برجسته و به بهترین نحو بازنمایی کنند. آنان به قرآن به مثابه یک اثر هنری-ادبی می نگریستند که باید با بهره گیری از پژوهش های نوین ادبی، در سیاق تاریخی اش تفسیر گردد. لذا تمام تلاش خود را به بسط یک نظریه جدید در تفسیر ادبی و تاریخی قرآن معطوف نمودند. در این مقاله دیدگاه های این اندیشمندان در تفسیر ادبی و تاریخی قرآن گزارش، تحلیل و بازشناسی می شود.
    کلیدواژگان: تفسیر قرآن، مطالعات ادبی، ویژگی های هنری قرآن، ویژگی های سبک شناختی قرآن، شرایط تاریخی و فرهنگی
  • علیرضا آزاد صفحه 131
    فضل الرحمان یکی از نواندیشان مسلمان بود که سعی داشت با نقد و تحلیل روش شناسی مطالعات اسلامی، بر کارایی دین در جهان امروز بیافزاید و مسیر تحقق جامعه دینی را هموارتر نماید.
    در این مقاله پس از طرح ماهیت فکری وی و بیان جایگاه قرآن در اندیشه او، روش تفسیری فضل الرحمان و برخی از پیش فرض های هرمنوتیکی او و همسانی آن با مبانی هرمنوتیک کلاسیک و نئوکلاسیک بیان شده است.
    کلیدواژگان: فضل الرحمان، تفسیر قرآن، هرمنوتیک
|
  • Abbas Hem, Auml, Mi , Hoseyn Rajabz, Auml, Deh Page 7
    Mu’tazilites interpreted the Quran relying on their own belief system and centrality of human intellect and in cases where their interpretation contradicted human intellect and their belief system، they resorted to ta’vil. Their belief in man’s freedom in his deeds، purification of God from incarnation and evils، rejection of superstitions and myths، and denial of intercession and the like gave extension to their ta’vils. Making use of instruments such as intellect، literature meaning vocabulary، semantic structure of statements، well-known readings of the Quran، and sound narrations، they interpreted the Quran and got so involved in a kind of extremism in intellectual ta’vils that their Ash’arite and Sunnite opponents accused them of senselessness and interpreting the Quran by their personal opinion.
    Keywords: Mutazilites, interpretation principles, interpretation methods, incarnation of God, rationalism, tavil, metaphor.
  • Mohammad Taqi Diy, Auml, Ri Bidgoli Page 23
    Undoubtedly، one of the dangerous blights which has afflicted the narrative interpretations and the interpretive narrations are the exaggerative ideas and beliefs of the narrators which have sometimes led to hadith fabrication or semantic forgery and incorrect ta’vil of the Quranic verses. Developing cognizance of this phenomenon especially in the field of interpretive narrations involves some problems: the precise meaning of exaggeration and its bordering line with the real virtues of the infallible leaders of the religion (a. s.)، the required criteria for the recognition of exaggerators and their exaggerative beliefs as well as the exaggerating narrators or narrators accused of exaggeration are not that much clear. Some of the questions dealt with in this article are: What kind of role and influence have the exaggerators had in fabrication of interpretive narrations and/or false ta’vils? What is the number of the narrators accused of exaggeration and the exaggerated narrations?
    Keywords: exaggeration, exaggerators, hadith fabrication, interpretive narrations, indiscretion, adaptation, tavil.
  • Jafar Nekoon, Aumlm. Page 41
    Historical interpretation or the interpretation based on the revelation order of the Quran has a short life and its procedure، advantages and principles have not been made cogent yet; hence، a lot of people have revolted against it. This article aims at explaining some of the most important advantages، principles and techniques of this interpretation method. Historical interpretation is considered the best interpretation method for the Quran because this book is a historical text and it was revealed during 23 years and following the requirements of the age of the divine mission of the Prophet. The rationale behind the revelation of the Quran according to a particular order applies to the interpretation of the Quran too. Almost all the chapters of the Quran were revealed all at once; a few chapters were revealed gradually and some parts of these chapters were revealed successively and there was not any long time interval between them. On the basis of the arrangement pointed out in the narrations related to the revelation order of the Quran and the critical outlook on it due to some problems، we can find out a definite arrangement of the chapters of the Quran and use it as a basis for the interpretation of the history of the Quran.
    Keywords: historical interpretation, interpretation based on the revelation order, narrations related to the revelation order, order of verses in chapters.
  • Amir Tohidi Page 69
    One of the significant issues in Sharif Lähiji’s interpretation is his utilization of narrations related to differences of readings of the Quran. This article presents various types of these readings together with some evidence on each type providing a short biography of the interpreter. The writer merely explains these readings and leaves their judgment to the readers.
    Keywords: Sharif Lähiji, readings, narrations related to differences of readings (of the Quran), interpretation method.
  • Rez, Auml, Farshchi, Auml, N Page 89
    In the 14th century، some scholars were attracted towards the interpretation method based on the revelation order of the Quran. Their chief aim was to gain cognizance of the Quranic concepts on the basis of the wisdom which lies behind the gradual revelation of the Quranic verses since God Almighty revealed the verses of the Quran according to the cultural-social conditions of the revelation age. However، for some reasons، making use of this interpretation method is not admissible: first، by making use of this method the Divine Wisdom behind the arrangement of the verses and chapters of the Quran which is called ‘the knowledge of pertinence between the verses and chapters of the Quran’ is disregarded. Second، there is no definite opinion about the revelation order of the chapters of the Quran، let alone the verses. The same point is true about the Meccan and Medinite verses and chapters of the Quran: some chapters of the Quran were not revealed all at once; some of their verses or a large part of them were revealed at one time and the remaining part was revealed on another occasion. In some cases، a part of a chapter is Meccan and another part is Medinite.
    Keywords: interpretation on the basis of the revelation order, revelation of the Quran, the knowledge of pertinence between the verses, chapters of the Quran, Meccan, Medinite.
  • Alyeh Rez, Aumld., Auml, D Page 103
    Examination of some of the interpretation methods and approaches of the Quran is one of the issues which has been under the scrutiny of the researchers of the Quran during the recent years. By reviewing the books written on this issue we will find out that most of the works of interpretation authored before and during the 14th century have followed narrative، jurisprudential، theological، literary، gnostic، philosophical، allusive، and other approaches. However، the opening of the 14th century and the attempts of individuals such as Ahmad Khan، Sheikh Mohammad Abdoh and Rashid Reza gave a new direction to the interpretation of the Quran. The new interpretation methods of this period can be generally classified into three groups: authentic Islamic methods، Western methods and miscellaneous methods. This article introduces the modern interpretation methods of the present age.
    Keywords: interpretation, interpretation methods, Muslim interpreters, orientalists.
  • Seyyed Mohammad Moosavi Moqaddam, Jan, Auml, N. Omidv, Auml, R Page 117
    Some modernist Muslim scholars such as Amin al-Kholi and his wife، Mohammad Arkon، Davood Rahbar، Nasr Hamed Aboozeid، etc. have tried to elevate and represent the stylistic features of the Quran in the best way by making use of the literary study methods in examining the principles of vocabulary selection، characteristics of the structure of the sentences، and the figures of speech employed in the verses of the Quran. These scholars looked upon the Quran as an artistic-literary work which had to be interpreted by making use of modern literary investigations and its historical context. Thus، they made every possible attempt to develop a new theory for the literary and historical interpretation of the Quran. In this article، we have attempted to carefully recognize، analyze and report the viewpoints and attitudes of these scholars on the literary and historical interpretation of the Quran.
    Keywords: interpretation of the Quran, literary studies, artistic features of the Quran, stylistic features of the Quran, historical, cultural context
  • Alirez, Auml, Aumlz., Auml, D Page 131
    Fazl al-Rahmän was a Muslim modernist who attempted to criticize and analyze the methodology of Islamic studies، to make religion more efficient in modern world and to pave the way for the establishment of a religious society. Following a short discussion on the nature of his beliefs، this article introduces Fazl al-Rahmän’s interpretation method and some of his hermeneutic assumptions and their correspondence with classic and neoclassic hermeneutic principles.
    Keywords: Fazl al Rahmän, interpretation of the Quran, hermeneutic.