فهرست مطالب

پژوهش دینی - سال یازدهم شماره 24 (بهار و تابستان 1391)

نشریه پژوهش دینی
سال یازدهم شماره 24 (بهار و تابستان 1391)

  • 168 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/03/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس همامی*، حامد علی اکبرزاده صفحه 5
    مکتب تفکیک که ریشه در تفکرات مرحوم میرزا مهدی اصفهانی و نظائر وی دارد، تعریف خاصی از عقل ارایه می دهد که از آن به عقل فطری تعبیر شده است. این عقل فطری کاشف از حقایق و جزییات و نوری مجرد و خارج از حقیقت انسان است و حجیتی ذاتی دارد. در این دیدگاه عقل برهانی و استدلال های فلسفی و برهانی باطل بوده و هیچ گونه حجیتی نداشته و در فهم معارف دینی نیز نمی تواند هیچ نقشی ایفا نماید. بر این اساس بایستی از هر گونه استدلال عقلی برهانی برای فهم معارف دین و تفسیر قرآن پرهیز کرد و از عقل فطری که ذاتا حجت است، در کنار سایر منابع برای تفسیر قرآن بهره برد. در این مقاله دیدگاه های مکتب تفکیک در رابطه با عقل و نقش آن در تفسیر قرآن بررسی و نقد و نقاط ضعف آن مشخص شده است.
    کلیدواژگان: مکتب تفکیک، تفسیر، عقل، میرزامهدی اصفهانی
  • سیدعلی اکبر ربیع نتاج*، محمدصادق حیدری صفحه 29
    محمدبن علی بن شهرآشوب سروی مازندرانی، از علماء و دانشمندانی است که با تالیفات ارزنده خود خدمات فراوانی جهت اعتلای تعالیم اسلام و قرآن کریم نموده است. یکی از این آثار وی، کتاب «متشابه القرآن» در زمینه تفسیر آیات قرآن است. کتابی که مملو از مباحث و مطالب قرآنی درمورد آیات متشابه و مشکل قرآن کریم است. در این مقاله با دقت در کتاب متشابه القرآن، برخی از گونه های تفسیر نگاری إبن شهرآشوب در تبیین آیات الهی، مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفته است. مهم ترین روش ها و گونه های تفسیری که نویسنده در کتاب متشابه القرآن به کار گرفته: بهره گیری از آیات متحد الموضوع، استفاده از قواعد عربی و نحوی، بهره جویی از روایات تفسیری، مدد جویی از اسباب النزول آیات، استناد به اجماع مفسران، تبیین معنای مفردات آیات، بهره گیری از ظواهر آیات، اشاره به بطن آیات، نقد روایات، استفاده از قیدهای توضیحی، ذکر مصادیق آیات، استناد به حکم عقل، تفسیر آیات الاحکام، تبیین نوع خطاب و به کارگیری صنایع ادبی و بلاغی در قرآن است.
    کلیدواژگان: ابن شهرآشوب، متشابه القرآن، تفسیر، قرآن کریم، گونه های تفسیری
  • عبدالهادی فقهی زاده، علیرضا کاوند صفحه 61
    واژه امی از ریشه «ام» یا «امه» است. مشهورترین معنای واژه «ام» به ضم همزه، «مادر» است، زیرا «مادر» اصل و ابتدای فرزندان است و آنها از او متولد می شوند. نیز مشهورترین معنای «امه»، «جماعت» است که یک مجموعه واحد هستند. معنای این دو واژه، در معنای نمودن «امی» تاثیر دارد، زیرا «امی» منسوب به آن دو است. امی از نظر لغوی به معنای «درس ناخوانده» است، یعنی کسی است که نزد کسی برای آموزش خواندن و نوشتن نرفته و بر این دو امر توانا نیست. با استفاده از منابع تفسیری و حدیثی می توان دریافت که «امی» بودن پیامبر(ص) به معنای «درس ناخوانده» بودن ایشان است و ایشان پیش از بعثت بر خواندن و نوشتن توانمند نبوده ولی پس از بعثت بر خواندن و نوشتن توانمند شده و در مواردی فعل خواندن از ایشان سر زده است ولی در هیچ موردی ننوشته اند.
    کلیدواژگان: امی، درس ناخوانده، اهل کتاب، خواندن، نوشتن
  • امیر مومنی هزاوه*، محمد رحیم بیرقی صفحه 91
    بازتاب قرآن در تصویرهای شاعرانه شعر خاقانی شروانی (520 ه.ق 595 ه.ق) بویژه در تشبیه های او بسیار گسترده است؛ چنان که فقط قصص قرآن بخش زیادی از تشبیه های او را تحت تاثیر خود قرار داده است. بر همین اساس در مقاله حاضر، ابتدا آن دسته از قصص قرآنی که در تشبیه های دیوان خاقانی به کار رفته است، استخراج و بررسی شده است و در پایان چنین نتیجه گیری شده است که قرآن علاوه بر آن که منبعی حکمی برای اشعار خاقانی است، درخیال پردازی های شاعرانه او نیز نمودی گسترده دارد. خاقانی در تشبیه که یکی از مهمترین عناصر خیال پردازی در شعر محسوب می شود، از قصص قرآنی به شکلی وسیع بهره جسته است؛ این بهره گیری گاه به صورت لفظی، گاه به صورت غیر لفظی (معنوی) و گاه به صورت ترکیباتی است که بر اساس الفاظ و مفاهیم قرآنی ساخته شده است. برخی از قصه های قرآنی در تشبه های خاقانی، به طورمستقیم مقتبس از قرآن و برخی دیگر ماخوذ از تفاسیر و برخی نیز برگرفته از اسرائیلیاتی است که در تفاسیر قرآن راهیافته است.
    کلیدواژگان: قرآن، شعر فارسی، خاقانی شروانی، تصویرهای شاعرانه، تشبیه، قصص قرآن
  • فردوس حاجیان صفحه 129
    در طول تاریخ، هنر همواره انسان را همراهی کرده است. انواع متفاوت هنری، بسته به زمان های متفاوت و جوامع مختلف، اشکال گونه گون داشته است. گرچه هنر، بخشی از زندگی انسان را تشکیل می-دهد اما نقش آن در زندگی مهم تر و عمیق تر از امور روزمره است. این اهمیت هنر به صورت های متنوع دیده می شود، اما در هر صورت نوعی تقدس به هنر بخشیده است. زمانی برای شکار و برکت زراعت، از هنر بهره می گرفتند و زمانی هم در کلیسا جهت آموزش های مذهبی به مردم از آن استفاده می کردند. حتی در جوامع سکولار معاصر هم، هنرمندان بازمانده تقدس از دست رفته به شمار می روند. علت تقدس هنر، در ذات آن نهفته است. زیرا هنر بر آن است که به انسان تعالی ببخشد و از مرزهای روزمرگی فراتر ببرد. نکته ای که باید در آن تامل کرد این است که اهمیت هنر در جوامع گوناگون، سبب شده که بر قدرت اجتماعی آن هم افزوده شود. متاسفانه این حسن، بری از عیب نبوده و نیست. از ابتدای تاریخ و احتمالا ماقبل آن، افراد و گروه هایی تلاش کرده اند تا با استفاده از این قدرت عظیم، بر مردم تسلط یابند و جهت تحقق خواسته های نفسانی خود از هنر، استفاده ابزاری نمایند. این دشواری بزرگی است که هنر همیشه با آن روبرو بوده و هست. از هنر که وظیفه اش اعتلای روح و معنویت بشر و سرانجام رها کردن او از تعلق به امور دنیوی است، برعکس در جهت تحمیق و تحکم بر انسان ها استفاده شده است. این پژوهش می کوشد تا مرز میان هنر والا و هنر مخرب را ترسیم نماید.
    کلیدواژگان: نیایش، قدرت هنر، هنر پیشرو، خلاقیت، آیین، قالب هنری، قرآن، خدایان
  • بتول طاهریان دهکردی*، جنان امیدوار صفحه 147
    ابلیس از جنس ملائکه بوده و دلایل عقلی و نقلی نیز در تایید آن وجود دارد. قرآن کریم متناسب با فرهنگ مخاطبان اولیه خود ابلیس را از جن معرفی کرده است زیرا عرب جاهلی به هر موجود پوشیده از نظر «جن» می گفت. در قرآن کریم گاه لفظ جن به جای ملائکه به کار رفته است. ابلیس می تواند بر بندگان عاصی خدا مسلط شده و آنان را دچار وسوسه یا حتی بیماری جسمی نماید. عرب جاهلی ابلیس را مظهر پلیدی ها و مار را مظهر ابلیس می شناخت.
    کلیدواژگان: ابلیس، شیطان، ملائکه، جن، جان، عرب جاهلی
|
  • Abbas Hemami*, Hamed Ali, Akbarzadeh Page 5
    Tafkik School rooted in the thoughts of the late Mirza Mahdi Isfahani and the like offers a special definition of intellect, which has been construed as innate wisdom. This innate wisdom reveals truth and details, is abstract light, lies outside material existence of man and has inherent authority. According to this view, demonstrative wisdom and philosophical, demonstrative reasoning are invalid and have no authority and they have no contribution to the understanding of religious teachings. Hence, no kind of demonstrative, intellectual reasoning should be used to understand religious teachings and interpret the Quran and beside other sources, innate wisdom should be used to interpret the Quran. This paper delves into the viewpoints of Tafkik School on human intellect and its role in the interpretation of the Quran, criticizes it and identifies its weaknesses.
    Keywords: Tafkik School, intellect, interpretation
  • Seyyed Ali Akbar Rabi Nattaj*, Mohammad Sadeq Heydari Page 29
    Undoubtedly, pious scholars of Islam as the successors of the Prophet (p.b.u.h.) and the infallible Imams (a.s.) are the only individuals who have vast knowledge of the interpretation and explication of the Holy Quran. Muhammad ibn-e Ali ibn-e Shahr-Ashub Sarvi Mazandarani is one of the great scholars who has contributed a lot to the promotion of the valuable teachings of Islam and the Holy Quran by authoring a number of admirable books. Motashabeh al-Quran is one of his precious works authored in the field of interpretation of the Quran. It is a two-volume, rich work carrying a full load of Quranic themes and discussions on the ambiguous and complicated verses of the Holy Quran. In this study, an attempt has been made to carefully examine and evaluate some of the interpretation techniques utilized by ibn-e Shahr-Ashub to explicate the Devine verses. The findings of the this study suggest that the most significant interpretation techniques and types utilized by the author of Motashabeh al-Quran are utilization of the verses related to a single issue, use of the syntactic rules of Arabic language, employment of interpretive narrations, benefitting from the revelation circumstances of verses, reference to the consensus among interpreters, explication of the meaning of the single words of verses, benefiting from the surface of verses, reference to the non-manifest meaning of verses, criticism of narrations, pointing out manifestations of verses, reference to credibility of wisdom, interpretation of the verses of prescripts, explanation of the rhetorical address and utilization of the literary figures in the Quran.
    Keywords: ibn, e Shahr, Ashub, Motashabeh al Quran, interpretation, the Holy Quran, interpretation types
  • Abdol, Hadi Feqhizadeh, Alireza Kavand Page 61
    The root of the word “ommi” is “omm” or “ommah”. The most common meaning of “omm” is “mother” because “mother” is the origin of children and gives birth to them. The most common meaning of “ommah” is “community” which is a unified group. The meaning of these two words can help one define “ommi” because “ommi” is related to them. The literal meaning of “ommi” is “illiterate”, i.e. one who can neither read nor write. Using exegetical and hadith sources, we find out that the Prophet is called “ommi” since he was “illiterate” and was not capable of reading and writing prior to his delegation as a prophet though, following his delegation as a prophet, he could read and write and he had accomplished acts of reading in some instances but he had not written anything.
    Keywords: ommi, illiterate, Follower of the Book, reading, writing
  • Amir Momeni Hezaveh*, Mohammad Rahim Beyraqi Page 91
    The Quran is so widely manifested in Khaqani Shervani’s (520-595 A.H.) poetic imagery, especially in his similes, that Quranic stories constitute a major part of his similes. Hence, in this paper, the Quranic stories utilized in the similes of Khaqani’s Complete Poetical Work are identified and analyzed. Based on this analysis, it is concluded thatin addition to its role as a theosophical source for Khaqani’s poetry, the Quran is extensively manifested in his poetic imagery. Khaqani has widely benefited from Quranic stories in his similes which are among the most significant elements of poetic imagery. This has been done either verbally, non-verbally (conceptually) or using constructions composed on the basis of Quranic words and concepts. Some of the Quranic stories reflected in Khaghani’s similes have directly been taken from the Quran, some have been taken from interpretations of the Quran and some others have been derived from the Israiliyat which have found their way into some interpretations of the Quran.
    Keywords: the Quran, Persian poetry, Khaqani Shervani, poetic imagery, simile, Quranic stories
  • Ferdows Hajiyan Page 129
    Although art constitutes a part of human life, its function is more significant and deeper than daily issues. This importance has different manifestations and has furnished art with some kind of sacredness. Art was once utilized for hunting and having bountiful harvest and at some other times it was used by the church to teach religion to people. Even in contemporary secular societies, artists are considered the survivors of the lost sanctity. Sanctity of art lies in its essence since it is to elevate man and take him beyond the boundaries of everyday life. What we need to contemplate is that the importance of art in various societies has led to the enhancement of their social power. Unfortunately, this virtue has been accompanied by some flaws. Since the beginning of history, and probably prior to that, some individuals and groups have been trying to dominate others and misuse art to fulfill their carnal desires benefitting from this great power.
    Keywords: prayer, power of art, progressive art, creativity, ritual, artistic form, the Quran, gods
  • Batul Taheriyan Dehkordi*, Janan Omidvar Page 147
    Iblis used to have the nature of angels and rational and traditional proofs confirm this idea. Considering the culture of its addressees, the Holy Quran has introduced Iblis as having the nature of jinn since the pre-Islamic Arabs called every invisible creature jinn. The word jinn has been utilized to refer to angels in some parts of the Quran. Iblis can dominate the disobedient servants of God, can mislead them or even can inflict physical illness on them. The pre-Islamic Arabs considered Iblis the symbol of vices and snake the symbol of Iblis.
    Keywords: Iblis, Satan, angels, the jinn, pre, Islamic Arabs