فهرست مطالب

نشریه پژوهش دینی
سال چهاردهم شماره 29 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی تصدیقی شاهرضایی *، سید رضا مودب صفحات 5-26
    قرآنیان نام یک جریان فکری است که با تکیه بر وحدت امت اسلامی و شعار بازگشت به قرآن در سال های مشروطه و پس از آن، تحت تاثیر اندیشه های اصلاحی سید جمال الدین اسدآبادی و شیخ هادی نجم آبادی توسط یکی از شاگردان ایشان به نام سید اسدالله خرقانی شکل گرفت و به وسیله ی چهره های دیگری همچون: شریعت سنگلجی، یوسف شعار، برقعی، قلمداران و حسینی طباطبایی و...ادامه یافت. این گروه که قرآن را در بخش اعتقادات کافی و بی نیاز از سنت می دانند، روش تفسیری قرآن به قرآن را شاخص فهم قرآن، قرار داده اند؛ اگرچه یکی از مهم ترین و معتبرترین روش های تفسیری، تفسیر قرآن به قرآن می باشد، لکن کاربرد این روش تفسیری از سوی ایشان در حوزه ی اعتقادت، با نقدهایی همچون عدم فراگیری، ناهماهنگی و ضعف در نتیجه گیری همراه بوده است که در این پژوهش به بررسی آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: روش تفسیری قرآن به قرآن، قرآنیون شیعه، اسدالله خرقانی، آیات مشابه، روایت تفسیری
  • مجید معارف *، لعیا مرادی صفحات 27-52
    مبانی معتزله در نقد متون روایات در دو حوزه عقلی و نقلی قابل بررسی می باشد.این گروه ضمن اعتقاد به تعامل بین عقل و نقل، قرآن را به عنوان مرجع متقن، معیار نخست درتشخیص صحت روایاتبه شمار می آورند و به دنبال آن با اعتبار بخشی به سنت به عنوان یکی از ادله شرعی، از آن جهت تشخیص حدیث صحیح استفاده می نمایند. علاوه بر مبانی نقلی از نظر این گروه، عقل به عنوان منبع معتبر در دریافت های دینی، نقش مهمی در فهم و نقد روایات دارد و عملکرد آن را در قالب کارکرد عقل مستقل و عقل آلی در نقد متون روایات می توان مشاهده کرد.
    کلیدواژگان: معتزله، مبانی نقد متن حدیث، قرآن، سنت، عقل
  • عباس همامی *، مجدت نقوی صفحات 53-76
    قرآن کتاب هدایت بشر در تمام اعصار است و بدین منظور از شیوه های متفاوت بیانی بهره گرفته است. در قرآن کریم نیز خداوند متعال به منظور تسریع در فهم و آسان سازی مطالب و تنزل مفاهیم عمیق معنوی، در روح و جان آدمی، از قالب قصه و در قصص از سبک های مختلف بیانی بهره برده است که بخش قابل توجهی از آیات را به خود اختصاص داده است.داستان خلقت از جمله حکایتهای مطرح شده در قرآن و تورات میباشد که در این مجال به بررسی شیوه های انتقال مفاهیم اخلاقی و معرفتی در این قصه میپردازیم.
    کلیدواژگان: قصه، اسطوره، تمثیل، خلقت، تورات، قرآن، سبک داستانی
  • محسن قاسم پور *، خدیجه خدمتکار صفحات 77-106
    روایات معصومان(ع) در فرآیند درک درست آیات قرآن و راهیابی به مدلول کلام الهی نقش مهمی دارد. اما این منبع دینی در طول تاریخ پر فراز و نشیب خود با آسیب های گوناگونی روبرو شده که بر اصالت آن تاثیر گذاشته است و علی رغم تلاش های فراوانی که از عالمان فریقین برای پالایش حدیث به عمل آمده، هنوز هم در منابع روایی وتفسیری، روایات صحیح و سقیم با هم آمیخته است. اینجاست که شناخت آسیب های حدیث هم به لحاظ سندی و هم به لحاظ متنی ضرورت پیدا می کند. دو رویکرد اساسی نقد سندی و نقد متنی در بررسی اعتبار و حجیت احادیث وجود دارد. نکته دیگر آنکه شناخت سنت معتبر و اصیل از روایات نامعتبر باید در پرتو ضوابط و معیار های علمی صورت گیرد. در میان دانشمندان، ملاک های متعددی برای شناسایی احادیث ساختگی، از لحاظ محتوا، مطرح بوده است که عمده ترین آن ها، مخالفت حدیث با قرآن و سنت قطعی، عدم موافقت با اجماع امامیه، ناسازگاری با ادله عقلی، مسلمات علمی وحقایق تاریخی است.
    تفسیر نورالثقلین عروسی حویزی، از جمله تفاسیر ماثوری است که به دلیل غلبه روح اخباریگری در آن، از پدیده احادیث ضعیف و در مواردی اندک جعلی مصون نمانده است و اکثرا مولف آن، ضمن نقل روایات ضعیف، بدون هیچ گونه اظهار نظری، از کنار آن ها گذشته است. لذا انتخاب این تفسیر و به کارگیری معیار های نقد حدیث در سنجش روایات آن می تواند میزان اعتبار یا عدم اعتبار روایات این کتاب را بهتر بنمایاند.
    کلیدواژگان: نقد متنی، نورالثقلین، حویزی، روایات، آسیب ها
  • جعفر نکونام *، سید فخرالدین اسماعیلی سوق صفحات 107-124
    دعای سمات یا شبور دعایی است که بنا بر نقل از دین یهودی به دین اسلام راه یافته است و آن عبارت از همان دعایی است که یوشع بن نون، وصی حضرت موسی دستور داد، لشگریانش آن را به هنگام جنگ با عمالقه در شیپورهای جنگی بدمند و به همین مناسبت هم دعای «شبور» (شیپور) نامیده شده است. مضامین و الفاظ مشابه آن با تورات موید این نقل است. آنچه در این مقاله به بررسی آن پرداخته شده، فقره ای از این دعاست که در آن نبوت و دریافت وحی حضرت موسی از جانب خدا را بازتاب داده است. در این مقاله مضامین این فقره از دعا میان قرآن و تورات مقایسه شده و نشان داده شده است که چگونه میان این سه توافق برقرار است. در هر سه سخن از این قرار است که خدا با حضرت موسی از ورای ستونی از نور یا آتش سخن گفته است.
    کلیدواژگان: دعا، سمات، شبور، عهد عتیق، تورات، قرآن
  • عبدالمجید طالب تاش* صفحات 125-143
    فرمان«اقرا» در آغاز نزول وحی، نخستین دستورالعمل هدفمندی است که رویکرد اصلی دعوت پیامبر اسلام (ص) را مشخص می کند. از این رو ایشان در قرائت و حفظ قرآن کوشا بود و به اقراء بر ایمان آورندگان اهتمام می ورزید. پیامبر(ص) در تعلیم آیات و سور به اصحاب، بیشتر بر تعلیم شفاهی و آموزش سمعی تاکید داشت؛ ایشان آیات را پس از نزول برای اصحاب قرائت می کرد و آن ها را به خواندن، بازخوانی و حفظ وادار می نمود و عده ای را برای تعلیم قرآن به اطراف می فرستاد. این رویکرد سبب شده است از همان ادوار نخستین عده ای به عنوان قاری شناخته شوند و سلسله قراء قرآن، قرن به قرن ادامه یابد. در این نوشتار با بررسی لایه های مختلف معنایی «إقرا»، فرایند اهتمام پیامبر اسلام به قرائت قرآن و چگونگی قرائت ایشان را باز شناسی شده و از این مسیر بایسته هایی برای قرائت قرآن مشخص شده است. در این بررسی روشن می گردد که محور تعلیم قرآن، قرائت با گستره معنایی آن است. خواندن همراه با تانی، نخستین لایه معنایی قرائت است؛ و لایه های دیگر شامل مطالعه، تدبر، تعمق، فهم، آگاهی، تاثیر پذیری و عمل به آیات قرآن است که در قرائت پیامبر اسلام مشهود بود و تاسی از آن برای مسلمانان لازم است.
    کلیدواژگان: قرائت، قرآن، پیامبر اسلام، معناشناسی، مسلمانان، اقراء
|
  • Pages 5-26
    Quraniyanis the name of a thoughsystem established with an emphasis on the unity of the Islamic Ummahand with the objective of advocating the return to the Qura’n during the years of the Constitutional Revolution and the years following it. It was influenced by the reformistideas of Seyyed Jamal al-Din Asad Abadi and Sheikh Hadi Najmabadi،was founded by one of his students named Syyed Asadullah Kharaqani and was sustained by other figures such as Shariat Sangalaji،Yusuf Shoar، Burqaee، Qalamdaran، Hosseini Tabatabaee، etc. This group، who believe،in the realm of beliefs، the Qura’n is sufficient and sunnah is not needed، hold that the Qura’n-through-Qura’n interpretation methodis the standard of understanding the Qura’n. Although this method is one of the most significant and reliable interpretation methods، their utilization of this interpretation method in the realm of beliefshas been criticized for such reason as lack of comprehensiveness، lack of coordination and weakness of drawing conclusions، which are dealt with in the present study.
    Keywords: the Quran, through, Quran interpretation method, the Shiite Quraniyan, Asadullah Kharaqani, similar verses, interpretive narration
  • Pages 27-52
    The principles of the Mutazilafor evaluating the texts of narrations can be examined from intellectual and narrational perspectives. This sect considers the Quranas the most reliable reference and the first criterion in determining the soundness of narrationswhile believing in the interaction between reason and narration and then uses sunnah to identify sound hadiths while authenticating sunnah as a legal proof. In addition to the narrational principles, this group believes reason, as a trusted source in religious perceptions, has an important role in understanding and evaluating narrations and its function can be seen within the framework of independent reason and supreme reasonin evaluating the texts of narrations.
    Keywords: Mu\'tazila, principles ofcriticizing hadith text, the Qur\'an, sunnah, reason
  • Pages 53-76
    The Quranis a book of guidance for manin all eras and it has made use of various modes of discourse for this purpose. In the Holy Quran, God, the Most High, uses the narrative modeand, within the narrations or stories, He employs various styles of expressionto expedite and facilitate the understanding of the content and make the deep spiritual concepts descendinto the spirit and the soul of man. This style has been utilized in a considerable portion of the Quranicverses. The story of creation is among the narrations of the Quranand the Torah. In the present paper, the techniques utilized to convey the moral and epistemic concepts in this story are explored.
    Keywords: story, myth, allegory, creation, the Torah, the Qur\'an, fictional style
  • Pages 77-106
    Narrationsfrom the Infallibles play an important rolein the process of understanding the Quranic verses soundly and gaining access to signification of God's word. However, this religious resource has experienced various damages in its history of ups and downs that have affected its authenticity. Despite the ample efforts made by bothShiite and Sunni scholarsto refine hadiths, the sound and unsound narrations are still mixedin the narrational and interpretational resources. Hence, taking cognizance of hadithvulnerabilities, in terms of both documentation and text, is necessary. There are two basic approaches for textual anddocumentationalcriticism in examining the validity and authenticity of hadiths.Since discrimination of authentic and genuine narrationsfromthe invalid ones needs to be made on the basis of scientific criteria, scholars have utilized various criteria to identify false narrations in terms of content. The most important of the criteria are inconsistency of hadith with the Quranand true Sunnah, disagreement with Shiite consensus, and incompatibility with rational reasons, scientific certainties and historical truths.Arusi Huveyzy’s Nur al-Saqalein Interpretationis among thenarrational interpretationswhich has not been immune from false hadiths due tothe prevalence of the spirit of Traditionisminit, and its author has mentioned weak narrations without commenting on them. Therefore,picking up this interpretation work and application of the hadith criticism criteria in evaluating its narrations canbetter reveal thevalidity or invalidity of the narrations of the book.
    Keywords: textual criticism, Nur al Saqalein, Huveyzy, narrations, damages
  • Pages 107-124
    It has been narrated that the Samat prayer has been transferred fromthe Jewish religion to Islam and it is the same prayer that Joshua, the successor of Moses, ordered his troops to blow in their horns in the Amalekites battle.The similarities between the themes and terms of this prayer and those in Torah confirm this idea. What the present article deals with is a portion of this prayer in which the prophecyof Moses and his reception ofrevelation from God is reflected. In this paper, the themes of this part of theprayerin the Qura’n and the Torah are compared and it is indicated how these three resourcesagree with each other. The three resources point out that God has spoken with Moses from behind a column of light or fire.
    Keywords: prayer, Samat, Shabbur, Old Testament, the Torah
  • Pages 125-143
    The command "eqra’" (read) at the beginning of the revelation is the first purposeful instruction that reveals the main approach of the call of the Prophet of Islam. Hence, he was diligent in reading and memorizing the Quran and made every attempt to have the believers read and memorize the Quran as well. In his attempts to teach the verses and surahsto the companions, the Prophet underscored oral and aural teaching. He readthe verses to the companions following their revelation and got them to read, review and memorize them. He alsosent some ofthe companions to the surrounding areasto teachthe Quran. Since the early days, this approach has led to the emergence of a group of people known as qari(reciter) and the chain of the Quran reciters hassustained from century to century. Examining the different semantic layers of the word "eqra" (read), this paper reviews the process of the Prophet’s effortsaimed at reciting the Quran and how he recitedit so thatthe imperatives of recitingthe Quran can be explored. The results revealed that the main element of teaching the Quranis recitation along with a focus on the meaning range. Recitation along with deliberation is the first semantic layer of recitation of the Quran and other layers includeinvestigation,reflection, contemplation,perception, awareness, being influenced and putting the messages of the verses into practice, which could be vividly observed in the Prophet Muhammad’srecitation and needs to be followed by Muslims.
    Keywords: recitation, the Qur\'an, the Prophet of Islam, semantics, Muslims