فهرست مطالب

نشریه پژوهش دینی
سال چهاردهم شماره 30 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید معارف *، عبدالهادی فقهی زاده صفحات 5-28
    عصمت امام (علیه السلام) یکی از مبانی امامت در فرهنگ تشیع است؛ و علمای امامیه از دیر باز با برهان های متعددی ضرورت آن را اثبات کرده و به دفاع از آن پرداخته اند، درحالیکه این موضوع همواره از ناحیه مخالفین مورد نقد واقع شده است. . آلوسی- از مفسرین معاصر عامه - از جمله مخالفین عصمت است و نقدهایی را بر دیدگاه های امامیه در ادله عصمت وارد کرده است. او بر این باور است که با ختم نبوت موضوع عصمت پایان می یابد و برای حفظ دین فقط عدالت و اجتهاد کفایت می کند و نیازی به عصمت امام نیست. او همچنین معتقد است که بین عصمت امام و غیبت ایشان از منظر شیعه تناقض وجود دارد. این دیدگاه های آلوسی عمدتا برگرفته از نوع نگرش او به موضوع امامت و مساوی دانستن امامت و خلافت و تنزل مقام امامت به حد عالمان یک جامعه است. آراء آلوسی بعضا برگرفته از نظر پیشینیان است و مورد استفاده مخالفان معاصر نیز قرار گرفته است. در این پژوهش ضمن واکاوی و ارزیابی دیدگاه های آلوسی در نفی دلائل شیعه به تبیین ادله عقلی امامیه در اثبات ضرورت عصمت امام و تثبیت جایگاه و مقام امامت پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: آلوسی، براهین عقلی، عصمت امام، برهان تسلسل، حفظ شریعت
  • عباس همامی *، مجدت نقوی صفحات 29-48
    قرآن کتاب هدایت بشر در تمام اعصار است وخداوند متعال به منظور ایضاح معانی، جلب نظر و توجه مخاطبان و انتقال مفاهیم والای معنوی و تعلیم دستورات اخلاقی و معارف دینی و تسریع در فهم و آسان سازی مطالب و تنزل مفاهیم عمیق معنوی در روح و جان آدمی، از قالب قصه و در قصص از سبک های مختلف ادبی و داستان گوئی استفاده کرده است.در این میان، تمثیل و تشبیه و ایجاز و اطناب و سایر سبک های ادبی از شیوه های پیام رسانی در داستان های قرآن است که به منظور عینیت بخشیدن و تجسم دادن به مفاهیم عقلی و معنوی بکار رفته تا هر کس به فراخور درکش از آن بهره بگیرد و ازآنجاکه یکی از اهداف قرآن برای آشکار شدن مسائل زندگی استفاده ازبیان سمبلیک است،به این حقیقت می رسیم که نقل داستان از بهترین روش هایی است که به این هدف عینیت می بخشد. به ویژه اینکه القای پیام به صورت مستقیم و آمرانه، همیشه با استقبال طبایع انسانی مواجه نمی گردد و بسیاری از اوقات، از طریق هنر می توان پیامی را به طور غیرمستقیم ایراد نمود،قرآن کریم نیز این مهم را مدنظر قرار داده در نقل داستان ها ، از سبک های مختلف ادبی برای القاء پیام استفاده کرده است در این مجال به بررسی برخی از این سبک های ادبی خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: سبک ادبی، قصص، قرآن، داستان
  • غلامحسین اعرابی *، محمد معظمی گودرزی صفحات 49-74
    مساله معاد در کتب اوستا، عهدین، تلمود و قرآن کریم صراحتا ذکر شده است و تنها در اسفار پنجگانه تورات سخن صریحی بر این مطلب نیست. در عهد عتیق سخنی در مورد اوصاف بهشت ذکر نشده، ولی در اوستا و عهد جدید برای بهشت اوصافی کلی مانند جایگاه آسایش و خوشی، بهترین زندگی و زندگی جاوید ذکر شده است. اوصاف بهشت و نعمت های آن با جزئیات بیشتر و بسیار شبیه به آنچه که در قرآن کریم ذکر شده است در سنت شفاهی یهود یعنی «تلمود» و کتب زرتشت یافت می شود و این مطلب ناشی از منشا واحد این کتب و الهی بودن آن هاست. علاوه بر این مبحث معاد و اوصاف بهشت در قرآن کریم نسبت به کتاب های ادیان زرتشت، یهود و مسیحیت، از جامعیت و دقت خاصی برخوردار است و این مساله نشان از تحریف کتب آسمانی پیشین، قرار گرفتن دین اسلام در مرحله ای فراتر در سیر تکاملی ادیان و نقش مهیمن بودن قرآن کریم نسبت به سایر کتب آسمانی است.
    کلیدواژگان: قرآن، معاد، توصیفات بهشت، اوستا، تورات، عهدین، تلمود
  • محمدرضا حاجی اسماعیلی *، مریم پیمانی صفحات 75-94
    کاوش در متن قرآن حاکی از آن است که مشرکان با هدف انکار منشا وحیانی قرآن و نفی معاد نسبت «اساطیرالاولین» بودن به قرآن داده اند. لغویان واژه «اساطیر» را جمع «اسطوره» دانسته اند. در مفهوم این واژه نیز تعاریف گوناگونی ارائه گردیده که حاصل آن این است که اسطوره جهان بینی ویژه انسان باستانی است و از جهت کشف ساختار اجتماعی زندگی بشر در زمان های بسیار دوردست و نیز ساختمان اندیشه ای او اهمیت دارد. اما باید دید با توجه به ابتدایی بودن شکل زندگی عرب جاهلی می توان اسطوره را نزد وی دقیقا به معنای اسطوره در جهان باستان دانست؟ از مطالعه در آیات قرآن و دقت در سیاق آیات چنین بر می آید که در نگاه عرب جاهلی که ارتباط با جن به نوعی همه ساحت های زندگی ایشان را تحت تاثیر قرار داده، اسطوره همان پیوندی است که این قوم با اجنه داشته است. بررسی ساختار زندگی عرب جاهلی و سیاق آیات موردنظر و نیز نسبت های مشابهی که مشرکان به پیامبر وارد کرده اند همگی شاهدی بر مدعای مطرح در این پژوهش است.
    کلیدواژگان: اساطیر الاولین، اسطوره، جن، عرب جاهلی
  • باقر قربانی زرین * صفحات 95-104
    واژه عقل ومشتقات آن در زبان عربی، پیش از نزول قرآن کریم بر مفاهیمی خاص دلالت می کرد که در این نوشتار با مراجعه به آراء اهل لغت و نیز سروده های عربی واکاوی خواهد شد. آنگاه با بررسی مفهوم عقل در قرآن کریم به عنوان یک حوزه معنایی و برترین مفاهیم هم نشین و هم معنا و جانشین آن با تکیه بر تفسیر گرانسنگ التبیان شیخ طوسی کارکردهای عقل تبیین خواهد گشت.
    کلیدواژگان: عقل و کارکردهای آن، مفاهیم هم نشین، مفاهیم جانشین، قرآن، لغت و شعرعربی
  • عباس احمدوند *، محمد رحیم بیرقی صفحات 105-119
    پیش روی سپاهیان عثمانی در اروپای شرقی و مرکزی ، بزرگان کلیسا را به ارایه راهکارها و طرح هایی در مقابله با خطر روزافزون عثمانی واداشت. یکی از مشهورترین این راهکارها، طرح کنترافرنسیا/ کنفرانس صلح میان پیروان ادیان یا به عبارت صحیح تر ،صلح میان مسلمانان و مسیحیان بود که از سوی خووان سگوویایی[1]، کاردینال مشهور اسپانیایی، پیشنهاد گردید. این طرح اگر چه بنابر واقعیت های سیاسی آن زمان صورت بندی نشده بود؛ اما، با این حال، تغییرات محسوسی را در عرصه های گوناگون قرآن پژوهی غربیان، در میانه سده پانزدهم میلادی ایجاد کرد. مقاله حاضر با استفاده از شیوه زمینه شناسی تاریخی به بررسی انگیزه ها و علل صورت بندی طرح کنترافرنسیا، مسایل مربوط به آن و همچنین تاثیر آن در مطالعات قرآنی غربیان می پردازد. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که فضای خصمانه حاکم بر اروپای آن روز نه تنها طرح کنترافرنسیا را ناکام گذارد بلکه مطالعات قرآنی این عصر را نیز دستخوش مجادلات کلامی[2] نمود.
    کلیدواژگان: کنترافرنسیا، خووان سگوویایی، نیکولاس کوسایی، روش های قرآن پژوهی غربیان
|
  • M. Maaref Pages 5-28
    Infallibility of the Imam (a.s.) is one of the foundations of the Imamate in Shiism and Shiite scholars have demonstrated its necessity through various proofs and defended it since a long time ago, while this issue has always beencriticized by the opponents.Alusi, a contemporary Sunni interpreter, is among the scholars who disagree with infallibility and has criticized the views of the Twelverson this issue. He believes that infallibility terminates with the seal of the prophecy and only justice and ijtihadsuffice to preservereligion and there is no need for infallibility ofthe Imam. He also believes that there is a contradictionbetween infallibility of the Imam and his occultation as aShiite belief. These views of Alusihave been mainly derivedfrom his way of approaching the Imamate and equating the Imamate with caliphate and demoting the Imamate to the rank of ordinary scholars. Some of Alusi’s ideas have been influenced by his predecessors and they have been exploited by the contemporary opponents.Analyzing and evaluating the views of Alusi on rejecting theproofs ofShiism,this study explicates the rational proofs offered to demonstrate the necessity of the infallibility of the Imam andestablishhis standing and the status of the Imamate.
    Keywords: Alusi, rational proofs, infallibility of the Imam, the proof of infinite regress, preservation of the Shariah
  • A. Homami Pages 29-48
    The Quran is the book of guidance for men of all ages andGod, the most high, has utilized anecdotes and, within the anecdotes, various literary styles and storytelling in order to shed light on concepts, attract the audience, convey the sublime spiritual concepts, transmit ethical instructions and religious teachings, accelerate and facilitate understanding of concepts and help the profound spiritual concepts settle in the soul and heart of man. Meanwhile, allegory, metaphor,brevity andprolixity and otherliterary styles are among the forms of communicating messages in the stories of the Quran. They are utilized to materialize and visualize the intellectual and spiritual concepts in the Quran so that everyone canbenefit from it depending on his/herpower of understanding. Besides, since one of the goals of the Quran is to employsymbolic language to elucidate life issues, storytellingis one of the best ways to fulfill objective. In particular, direct and authoritative message induction is not always compatible with human nature and, undernumerousconditions,a message can be delivered artistically and indirectly. The Quran has taken this significant point into account in telling stories and has employed various literary styles to conveyits messages.Some of these literary styles are dealt with in the present paper.
    Keywords: literary style, anecdotes, the Quran, story
  • Gh Arabi Pages 49-74
    The issue of resurrection has been manifestly mentioned in the Avesta, the Bible, the Talmud and the Quranand only in the Pentateuch Torah,there is no explicit reference to this point. The Old Testament does not include descriptions of the Paradise, but the Avesta and the New Testament contain such general description of the Paradise as ‘a place of comfort and happiness’, ‘the best life’ and ‘the eternal life’. The detailed attributes of the Paradise and its blessings, more similar to what the Quran mentions, are found in the oral tradition of Judaism, the Talmud, and in the books of Zoroastrianism, which reveal their Devine nature and the unity of their origin. In addition, the issue of resurrection and the attributes of the Paradisehave been dealt with comprehensively and in detail in the Holy Quran in comparison with the books of Zoroastrianism, Judaism and Christianity. This is indicative of distortion of the previous scriptures, the higher position of Islam in the evolutionary course of religions and the superiority of the Holy Quran to other scriptures.
    Keywords: the Quran, the Resurrection, attributes of the Paradise, the Avesta, the Torah, the Bible, theTalmud
  • Mr Hajesmaeeli Pages 75-94
    Studies on the Quran revealthat the disbelievers named the Quran asatir al-avvalin(‘fables of the men of old’) to deny therevealed origin of this holy book and to refute the resurrection.The Arabic word ostureh (singular form of asatir) which may be translated into ‘fable’ in English has been defined differently, but what we may conclude from various definitions is that ostureh is the special worldview of the ancient man. Hence, discovery of the social structure of man’s life in the distant past as well as his thought system counts a lot. However, given the primary nature of the life of the pre-Islamic Arabs, can we say that what they understood fromostureh was exactly what it meant to the ancient people?Investigation into the Quranic verses and reflection upon their context tell us that from the perspective of the pre-Islamic Arabs, whose all walks of life had been influenced by connection with thejinn, ostureh is the same association they had with thejinn. An evaluation of the structure of the life of the pre-Islamic Arabs and the context of verses in question as well as the similar names the disbelievers used to call the Prophet all is evidence of the claim made in this research.
    Keywords: asatir al avvalin(fables of the men of old'), fable, thejinn, the pre, Islamic Arabs
  • A. Ahmadvand Pages 105-119
    The Ottoman army’s advance intoEastern and Central Europe made the church authorities offerpolicies and plans to deal with the growing threat of the Ottoman Empire. One of the most famous of these measureswas Contra Franciaplan (the peace conference of Muslims and Christians)which was proposed by Juan de Segovia, the famous Spanish Cardinal. Although this plan had not been arranged on the basis of the political realities of the time, it led to significant changes in various areas of the Western research on the Quranin the mid-fifteenth century. Using the method of studying historical context, the present paper explores the motives ofarranging Contra Franciaplan, issues related to it, as well as its impact on the Westerns’ Quranic studies. The findings of the present study reveal that the hostile atmosphere of Europe then not only resulted in the failure of theContra Franciaplan, but it also caused the Quranic studies to be subject totheological polemics.The Ottoman army’s advance intoEastern and Central Europe made the church authorities offerpolicies and plans to deal with the growing threat of the Ottoman Empire. One of the most famous of these measureswas Contra Franciaplan (the peace conference of Muslims and Christians)which was proposed by Juan de Segovia, the famous Spanish Cardinal. Although this plan had not been arranged on the basis of the political realities of the time, it led to significant changes in various areas of the Western research on the Quranin the mid-fifteenth century. Using the method of studying historical context, the present paper explores the motives ofarranging Contra Franciaplan, issues related to it, as well as its impact on the Westerns’ Quranic studies. The findings of the present study reveal that the hostile atmosphere of Europe then not only resulted in the failure of theContra Franciaplan, but it also caused the Quranic studies to be subject totheological polemics.
    Keywords: Contra Francia plan, Juan de Segovia, Nicholas of Cusa, the Western's methods of Quranic studies